Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.12.2020 14:13
ovečky123

XXX.XXX.144.136

Dobrý den,
mám ve stodole takovou krásnou zděnou místnost, která se dá v zimě temterovat. Plánuji nakrýt fenu a zvažuji, že bych ji tam se štěnaty nechal, ale problém je, že v té samé místnosti asi v menší půlce jsou na zimu slepice. A myslím si že při porodu by tam ještě byly. Štěnata by byla od nich oddělena OSB deskou, ale nedokážu je oddělit tak aby nebyli ve stejném prostředí. Fena je pastevec, zvyklá na zvířata, štěnata budou většího vzrustu.
PlMá někdo s tímto zkušenosti?

3.12.2020 14:17
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

ovečky123 napsal(a):
Dobrý den,
mám ve stodole takovou krásnou zděnou místnost, která se dá v zimě temterovat. Plánuji nakrýt fenu a zvažuji, že bych ji tam se štěnaty nechal, ale problém je, že v té samé místnosti asi v menší půlce jsou na zimu slepice. A myslím si že při porodu by tam ještě byly. Štěnata by byla od nich oddělena OSB deskou, ale nedokážu je oddělit tak aby nebyli ve stejném prostředí. Fena je pastevec, zvyklá na zvířata, štěnata budou většího vzrustu.
PlMá někdo s tímto zkušenosti?

No nevím, tady asi nikdo v kurníku štěňata neodchovává, ale přiznám se, ze úplně nerozumím tomu, na co se ptáte.

3.12.2020 14:33
ovečky123

XXX.XXX.144.136

no když jste to ted nazvala kurník tak to zní divně :) Je to místnost, kde v meší půlce je udělána klec a za ní jsou v zimě slepice. Zbytek je normální místnost, kde je pořádek .....Ptám se zda mají slepice nějaké nemoci a zda je možné, že se toto dá přenést na štěnata.

3.12.2020 14:46
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Jestliže to je místnost, kde přebývají slepice, tak prostě slouží jako kurník, nemá smysl to okecávat. :)
Slepice se za štěňaty nemohou dostat? Myslím do přímého kontaktu?
Ona taková slepice je vlastně taky predátor, je schopná uklovat zmiji nebo vyklovat oči i silnějšímu a pohyblivějšímu tvorovi než je novorozené štěně.
O žádné nemoci přenosné ze slepice na psa nevím.

3.12.2020 14:50
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

ovečky123 napsal(a):
no když jste to ted nazvala kurník tak to zní divně :) Je to místnost, kde v meší půlce je udělána klec a za ní jsou v zimě slepice. Zbytek je normální místnost, kde je pořádek .....Ptám se zda mají slepice nějaké nemoci a zda je možné, že se toto dá přenést na štěnata.

Můžou mít všenky, nebo kokcidiozu

3.12.2020 14:50
ovečky123

XXX.XXX.144.136

Ano opravdu to nazvěme kurník, při psaní otázky mě to nenapadlo takhle nazvat . :)
Ne slepice se ke štěnatům nedostanou, jde jen o to, že tam ty slepice zrovna nevoní....
jen ty nemoci mě trápí

3.12.2020 14:55
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Můžou mít všenky, nebo kokcidiozu

Já dosud žiju v domnění, že kokcidioza slepice je jiná než kokcidioza psů.

3.12.2020 15:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Varaxi napsal(a):
Já dosud žiju v domnění, že kokcidioza slepice je jiná než kokcidioza psů.

Nevím, jaké mají kmeny, a jaká je reálná pravděpodobnost přenosu, ale náš vždycky strašli kokcidiemi, u psů, co žrali slepičince.

3.12.2020 15:05
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Nevím, jaké mají kmeny, a jaká je reálná pravděpodobnost přenosu, ale náš vždycky strašli kokcidiemi, u psů, co žrali slepičince.

Když já si nikdy nepamatuju zdroje, tak nevím, kde jsem to vzala...

Koukám, ona to píše přímo naše bodlinka:
Původce nemoci, parazitický prvok kokcidie, je přísně hostitelsky specifický. To znamená, že zárodky způsobující kokcidiózu u kura domácího jsou nepřenosné na jiné druhy zvířat. Nemůže se nakazit ani krůta, ani kachna, ani králík, ovce či jiné zvíře. Stejně tak je kokcidióza kura domácího neškodná pro člověka.

3.12.2020 15:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Varaxi napsal(a):
Když já si nikdy nepamatuju zdroje, tak nevím, kde jsem to vzala...

Koukám, ona to píše přímo naše bodlinka:
Původce nemoci, parazitický prvok kokcidie, je přísně hostitelsky specifický. To znamená, že zárodky způsobující kokcidiózu u kura domácího jsou nepřenosné na jiné druhy zvířat. Nemůže se nakazit ani krůta, ani kachna, ani králík, ovce či jiné zvíře. Stejně tak je kokcidióza kura domácího neškodná pro člověka.

Tak to tak bude. Já už jsem to nijak nezkoumala, jen to mám tak zafixované z mládí.

3.12.2020 15:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak to tak bude. Já už jsem to nijak nezkoumala, jen to mám tak zafixované z mládí.

Jedl je i bratránek...slepičince

3.12.2020 15:45
ovečky123

XXX.XXX.59.125

a co třeba včelíci? no přímo do kontaktu se slepicemi by neměli přijít? Tím nechci říct, že je naše slepice mají, jen mě to napadlo

3.12.2020 15:58
Fernando

XXX.XXX.105.175

Myslíte čmelíky? Ty mohou mít kočky i psi, co vím.

3.12.2020 16:01
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Jako čmelíci? To by museli být ukrutně přemnožení, aby vlezli na něco neopeřeného.
Máte zdravý chov slepic? Pokud ne, věnujte jim náležitou péči a chovejte psy jinde. Pokud ano, mělo by to být bezpečné.
Pro jistotu se zkuste obrátit na veterináře.

3.12.2020 16:03
Fernando

XXX.XXX.105.175

lesnížínka napsal(a):
Jedl je i bratránek...slepičince

😂

3.12.2020 16:22
ovečky123

XXX.XXX.59.125

ano myslel jsem čmelíky. Slepice jsou zdravé. ale máte pravdu zkusím to pořešit s veterinářem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.12.2020 16:40

proč chcete nakrývat fenu na zimu? není lepší mít štěňata v létě, aby už teda v té místnosti jednak slepice už nebyly, jednak aby mohla běhat po zahradě a vůbec venku?

3.12.2020 17:37
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
proč chcete nakrývat fenu na zimu? není lepší mít štěňata v létě, aby už teda v té místnosti jednak slepice už nebyly, jednak aby mohla běhat po zahradě a vůbec venku?

Však fena ještě nakrytá není, takže štěňata budou venku běhat nejdřív na přelomu březen/duben.

3.12.2020 18:22

Varaxi napsal(a):
Jako čmelíci? To by museli být ukrutně přemnožení, aby vlezli na něco neopeřeného.
Máte zdravý chov slepic? Pokud ne, věnujte jim náležitou péči a chovejte psy jinde. Pokud ano, mělo by to být bezpečné.
Pro jistotu se zkuste obrátit na veterináře.

Čmelíky chytla jednou od slepic i moje mamka, a pokud vím, opeřená není

3.12.2020 18:32
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Čmelíky chytla jednou od slepic i moje mamka, a pokud vím, opeřená není

Jo, stát se může.
Ale značí to, že těch čmelíků bylo už moc.

3.12.2020 20:28
ovečky123

XXX.XXX.59.125

Samozřejmě, že by bylo jenodušší mít štěnata v létě ( na konci prázdnin a dávat je majitelům na konci října), ale myslím si že je lepší je mít štěnata na jaro, pokud mají být určena k ovcím ( je to pastevec) tak si myslím, že je lepší aby byly již s jehňátky na jaro, odběr cca pulka dubna, budou nové jehňata. A dávat štěnata k mladým jehňatům bude lepší než je dávat k půl ročním beranům , teda aspon to je můj názor. Bodlinko jde mi jen o ty slepice, určitě víte, nebo máte větší přehled než já a budu rád, když mi osvětlíte možné komplikace skrze slepice.

3.12.2020 21:22

ovečky123 napsal(a):
Samozřejmě, že by bylo jenodušší mít štěnata v létě ( na konci prázdnin a dávat je majitelům na konci října), ale myslím si že je lepší je mít štěnata na jaro, pokud mají být určena k ovcím ( je to pastevec) tak si myslím, že je lepší aby byly již s jehňátky na jaro, odběr cca pulka dubna, budou nové jehňata. A dávat štěnata k mladým jehňatům bude lepší než je dávat k půl ročním beranům , teda aspon to je můj názor. Bodlinko jde mi jen o ty slepice, určitě víte, nebo máte větší přehled než já a budu rád, když mi osvětlíte možné komplikace skrze slepice.

Já nevím, jak to u vás vypadá, tak jenom spekuluji. Co znamená, že v menší části je klec a za ní slepice? Jako že v té kleci bude fena se štěňaty? Jestli jsem to pochopila špatně, tak se omlouvám. Mně by u těch slepic vadilo spíš mechanické znečištění - z peří, trusu + zápach (jak sám píšete) než obava z nemocí a parazitů.

3.12.2020 22:13

Nějak se mi ekluje odchovávat štěňata se slepicemi v kurníku. Proč by měla být štěňata od narození ve slepičím smradu?

Neregistrovaný uživatel

3.12.2020 22:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229

Ja bych se bala spus respirqcnich problemu z premiry peri a trusu nez parazitu. Ono pak mit neco na plicich by pro ne asi ok nebylo. Neslo by proste psy dat jinam? Nebo pokud to ma. Dva vchody proste rozdelit zdi z nakyho sadrose nebo neco?

3.12.2020 22:59
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Stran těch slepic: to jsou tam celou dobu zavřené, nebo jsou přes den venku a chodí tam jen spát?

4.12.2020 07:37
ovečky123

XXX.XXX.144.136

část místnosti je oddělena mříží s vrátky a za ní jsou slepice, psi by byli v té první části, kde jsou vstupní dveře ,bohužel dva vchody tam nejsou a určitě máte i pravdu s tím prachem z peří, nad tím jsem taky uvažoval. Ano pokud to počasí nedovoluje tak slepice jsou zavřené tady, mají tam zhruba 2x4m vystlaného prostoru, možnost kde snášet vejce, bidla, takže po této stránce to mají zařízené dobře. Pokud je venku pod nulou a sníh tak jsou tady. Na zbytek roku mají venkovní obydlí.

4.12.2020 07:39

ovečky123 napsal(a):
část místnosti je oddělena mříží s vrátky a za ní jsou slepice, psi by byli v té první části, kde jsou vstupní dveře ,bohužel dva vchody tam nejsou a určitě máte i pravdu s tím prachem z peří, nad tím jsem taky uvažoval. Ano pokud to počasí nedovoluje tak slepice jsou zavřené tady, mají tam zhruba 2x4m vystlaného prostoru, možnost kde snášet vejce, bidla, takže po této stránce to mají zařízené dobře. Pokud je venku pod nulou a sníh tak jsou tady. Na zbytek roku mají venkovní obydlí.

Čím dál tím víc mi to nepřipadá jako dobrý nápad.

4.12.2020 08:08

Nevím, co peří - roztoči. Ale hodně psů se narodilo jako Ježíšek.
Na slámě.
Tohle je pastevec? Kde bydlí běžně? Ve své boudě se slámou to nejde? Nebo myslíte, že fena vezme štěňata a odnese je tam, kde se jí to bude zdát lepší, tak ji chcete zavřít?
Přemýšlejte, jestli je to dost místa, ale hlavně, jestli se může jít fena (a později mladí) jednoduše vyvenčit, jestli je kam dát jídlo a vodu, aniž by si to rozmatlala a nanosila na tlapách k mladým.
Jinak je jednoduché postavit stan (žádný foliovník, to je neprodyšné), aby to mělo i střechu a nedostal se tam bordel od slepic.

4.12.2020 08:17
ovečky123

XXX.XXX.144.136

Jo je to venkovní pes, zvyklý na všechno co je na chalupě k dispozici( slepice, ovce , další psi, děti....) bydlí venku v boudě. Zima pro ni není problém. Bouda kde je normálně je cca 90 x 120 ale dá světšit na 90x 180, ale z toho mám obavy že by to byla taková nudle. Je samozřejmě zateplená. V té místnosti se slepice by měla cca 2x4 metry pro sebe, které bych ji změnšil nějakou ohrádkou na 2x2 asi jak by se mi to zdálo vhodne. No jen ten prach ze slepic. Možná bych tam místo stanu mohl udělat něco z OSB desek aby ten prach na ně nepadal z vrchu a přímo z té strany od slepic a zepředu třeba nechat průchod pro fenu, ale udělat to tak aby jsem se tam normálně vlezl i já na výšku. No budu to muset hodně zvážit

4.12.2020 08:38

Nevím, jestli to moc nehrotíte ze všech stran. Moje fenka (středního plemene, žádný pastevec ) se narodila 3.3. ( kdysi ) na zahradě v boudě a tam také vyrostla. Bylo to úplně zdravé a odolné štěňátko.
Stejně tak ovčáci a pastevci rodili ( a snad i rodí ) ve stájích, chlívech...atp.
Kdybyste měl využít místnost ve stodole, nedala by se přes mříž natáhnout svisle plachta, aby tedy prach a peří k feně nemohl létat.
Stejně si myslím, že vám za stodolu "nepoděkuje", že nejlépe by jí se štěňaty bylo v boudě, kde je zvyklá. Kdyby bouda měla otvírací střechu, abyste mohl nakouknout - ideál.
(Někde běžel francouzský film o pasteveckých psech a tam ovčák vysvětloval, jak je dobře, když se štěňata narodí v ovčíně a první, co - kromě matky - vidí a cítí, jsou ovce. Asi by ho silně pobavila představa, že si má vzít fenu na porod do kuchyně- koupelny, garáže.....)

4.12.2020 09:48
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Mě na tom zaráží, že ty slepice nemají přijít do kontaktu se štěňaty, ale nemají dveře, kterými by chodily ven, přitom v případě pěkného počasí ven chodí - asi mají vlastní vlez?
Jinak udržované slepice nijak zásadně nesmrdí ani nepráší - samozřejmě trošku toho bordýlku po nich je, ale je to srovnatelné s jinými hospodářskými zvířaty a třeba kačeny nadělají mnohem větší nepořádek.
Pokud majitel kydá slepicím jednou za měsíc, tak tam bych štěňata mít nechtěla. Ale pokud dvakrát týdně, mají čistou podestýlku, jsou zdravé, prostě pokud to jsou normální podmínky, tak bych se slepic nebála.
Co se týče té boudy, záleží, jaká ta bouda je - vrh štěňat pasteveckých plemen bude nejspíš početný, štěňata taky porostou, tak aby se za pár týdnů do té boudy pohodlně vešla i s matkou.
Temperovaná místnost, i když částečně obydlená oddělenými slepicemi, mi přijde lepší.
Ale nejvíc záleží, jak to tam vypadá, z toho popisu není jasné, jaké přesně ty podmínky jsou.

4.12.2020 09:58

Já jsem tu boudu brala spíš z psychické pohody feny. Na boudu je zvyklá, nevím, jak by snášela, strčit ji na porod jinam. To by se asi musela do stodoly přestěhovat co nejdřív, aby to tam pokládala za své.

4.12.2020 10:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Já jsem tu boudu brala spíš z psychické pohody feny. Na boudu je zvyklá, nevím, jak by snášela, strčit ji na porod jinam. To by se asi musela do stodoly přestěhovat co nejdřív, aby to tam pokládala za své.

To by musela být mega bouda, aby tam měla prostor, a štěňata nezalehla.

Neregistrovaný uživatel

4.12.2020 13:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229

Zeptejte se lidi delajicich u drůbeže v omezenym. Prostoru. Za chvili se kazdej rad ze jakz tak funi a v uzavrenym prostoru s x ptakama to maj stenata dejchat? Slepice neni ovce a to slepici je na ty plice vetsi zahul proste. Ja bych si to nelajzla. Ale kazdyho vec.az mu stenata v pulroce nic moc neudejchaj ke to bude sumak.

4.12.2020 13:23
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No asi taky záleží kolik těch slepic je? Pokud je to nějaké větší množství, tak mi to taky nepřijde jako ideální nápad.

Při škole jsem obcas chodila na brigády do slepicarny - jasne, tam je to množství zase úplně jiné, ale taky jsou tam větší prostory a musím teda říct, že úplně dobře se tam nedýchá a obdivuju ty ženské, co tam dělají roky.

Nevím no, osobně bych v tomto štěňata neodchovávala. Buď bych přesunula slepice jinam a nebo bych vymyslela jiné místo pro odchov štěňat. Pokud by to možné nebylo, tak bych asi uznala, ze nemám vhodné podmínky pro chov psů.

A to prosím netvrdím, že se štěňata musí odchovat v obýváku (i když sama to tak mít budu), samozřejmě záleží na plemeni a na tom, na co je zvyklá fena. Znám fenu co rodi a odchovavaji stenda ve stodole, nebo třeba i v přizpůsobeném kotci a pokud se štěňatům člověk věnuje, tak v tom nevidím problém. Ale fakt si nemyslím, že bude pro ty stenda ok dýchat ten prach ze slepic.

Nevím jestli už bylo řečeno, ale nenašla jsem - jak velký je celkově ten prostor? Kolik prostoru by zbylo na psy? A kolik je v tom prostoru slepic?

4.12.2020 14:35
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Třeba v Pyrenejích se štěnata pasteveckých psů rodí přímo v ovčíně mezi ovcema. Právě kvůli tomu aby je pak na pastvě dobře chránila. Ale nepíšete jaké máte plemeno. osobně bych štěnata fakt ke slepicím nedávala.

4.12.2020 14:50
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zeptejte se lidi delajicich u drůbeže v omezenym. Prostoru. Za chvili se kazdej rad ze jakz tak funi a v uzavrenym prostoru s x ptakama to maj stenata dejchat? Slepice neni ovce a to slepici je na ty plice vetsi zahul proste. Ja bych si to nelajzla. Ale kazdyho vec.az mu stenata v pulroce nic moc neudejchaj ke to bude sumak.

To máte samozřejmě pravdu, ale to musí být slepice, které jsou obecně v nevyhovujících podmínkách.
Ten prach ničí plíce i těm slepicím, tam bych nechtěla být ani sama, ani tam mít ty slepice. (A samozřejmě ani psy a štěňata.)
Ale v čistém odvětrávaném kurníku bez průvanu se normálně dá být. Třeba ve stáji, kde se nahoře v patře skladuje seno, je mnohem prašněji. Navíc jestli tam ty slepice chodí jenom spát, tak toho prachu tam opravdu moc ani nevzniká.
Prostě záleží, jak to vypadá a jak to funguje. Kolik slepic je na jak velkém prostoru, jak je vyřešeno odvětrávání, kolik času budou štěňata trávit venku...
Víme moc málo, aby se dalo říci, jestli se tam rozumně chovat dá, nebo nedá.

4.12.2020 15:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Pamatuji třeba u známých obrovskou stodolu, nebo prostě budovu, kde psi spali a spali tam i feny se štěňaty. Do toho tam taky bylo pár slepic, kachen, a v trochu odděleném koutku i kozy. Možná i další zvířata, nepamatuji si přesně. Přišlo mi to tam v pohodě, ale fakt to byl obrovský prostor a z jedné strany otevřený, psi v tom měli ještě boudu a takový svůj "koutek". Nicméně myslím ,že tam trávili fakt jen noc, přes den byli venku.... Takže jak už bylo psáno výš, záleží na více okolnostech.

4.12.2020 15:03
ovečky123

XXX.XXX.144.136

no velikost je cca 4x4 metry a asik 2,5 metru výška. odvětrané je to takovýma malýma průduchama u stropu, menší pulka je těch slepic. Pokud bude zlé počasí tak tam budou pořád. teď je jich 12. No asi to opravdu ještě hodně zvážím.

4.12.2020 16:10

ovečky123 napsal(a):
no velikost je cca 4x4 metry a asik 2,5 metru výška. odvětrané je to takovýma malýma průduchama u stropu, menší pulka je těch slepic. Pokud bude zlé počasí tak tam budou pořád. teď je jich 12. No asi to opravdu ještě hodně zvážím.

To je hodně malé, to je pidipokojíček takový. To bych fakt nechala jen těm kurům.

4.12.2020 16:15
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

To je hodně malé, to je pidipokojíček takový. To bych fakt nechala jen těm kurům.

Tak ono pokud by tam nebyli ty slepice a štěňata s fenou měli přístup i ven, tak by to velikostně stačilo. Ale teda představa že v prostoru 4x4 metry odchovávám vrh štěňat a do toho ještě slepice, no do toho bych nešla.

Na druhou stranu těch slepic není tolik, nedal by se jim vyrobit nějaký kurník? Nebo koupit, za pár tisíc prodávají takové dřevěné. Předem píšu, že nemám zkušenost s chovem slepic, takže nevím, do jaké míry je ten dřevěný kurník dostačující. Rodiče slepice mají, ale kurník zděný... To jen takový nápad, že pořídit kurník pro 12 slepic by nemusel být až takový problém.

A ještě mě tak napadá, píšete, že je to místnost ve stodole - má ta místnost okna? Je tam světlo?

4.12.2020 16:35

Přidejte reakci

Přidat smajlík