Dobrý den,
prosím o radu...
U jednoho ze "štěňat" z mého prvního vrhu se nyní objevila údajně artróza v obou kloubech předních končetin, v ramenních...4.stupně...jde o pejska vážícího cca 40kg...jsem z toho hodně v šoku, protože nevím o nikom v linii (jasně, neznám všechny a kdo by se tím chlubil že), kdo by měl potíže s klouby v tak mladém věku...navíc mě zajímá, jakou má tohle spojitost s dkk, která je po generace hlídána a do chovu jsou zařazení jen jedinci s nízkou hodnotou...strašně mě to mrzí, asi jsem žila v přesvědčení, že pokud je hlídána dkk, neměly by se tyhle artrozy atd. ve spojitosti s klouby takhle vyskytovat v tak nízkém věku :-(
Uživatel s deaktivovaným účtem

artroza 4.stupne z niceho nic? ? ? to asi ne....
nebo ma OCD ramen? a z toho artrozu ?
dawerts
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu...
U jednoho ze "štěňat" z mého prvního vrhu se nyní objevila údajně artróza v obou kloubech předních končetin, v ramenních...4.stupně...jde o pejska vážícího cca 40kg...jsem z toho hodně v šoku, protože nevím o nikom v linii (jasně, neznám všechny a kdo by se tím chlubil že), kdo by měl potíže s klouby v tak mladém věku...navíc mě zajímá, jakou má tohle spojitost s dkk, která je po generace hlídána a do chovu jsou zařazení jen jedinci s nízkou hodnotou...strašně mě to mrzí, asi jsem žila v přesvědčení, že pokud je hlídána dkk, neměly by se tyhle artrozy atd. ve spojitosti s klouby takhle vyskytovat v tak nízkém věku :-(
Píšete, že pejsek má artrozu na předku - s tím DKK (dysplazie KYČELNÍHO kloubu) nemá souvislost.
dawerts
napsal(a):
Takové mam info od majitelů...artroza 4.stupně...chápu, že to není dkk, ale říkám si, že není moc možné, pravděpodobné, aby přední nohy byly tak špatné a kyčle byly v pořádku...všechno se vším souvisí ne...
Ne, tohle spolu nesouvisí.
Sleduje se u Vašeho plemene i DLK a OCD?
U plemen, kde se sleduje obojí je spousta psů, co má zadky "na šrot" a předky čistý, anebo naopak

tak treba tady:
OCD – osteochondrosis dissecans
U osteochondrózy dochází k poruše v přeměně růstové chrupavky v kost. V oblasti kloubní plochy se to projeví odchlípnutím části chrupavky a vznikem prohlubně v kloubní ploše a volného tělíska (čipu) v kloubu. Pokud stejný defekt vznikne v oblasti růstové zóny kosti, může dojít k deformacím ve tvaru kosti nebo nepřipojení výběžku se samostatným osifikačním centrem. Postihuje hlavně ramenní, kolenní a hlezenní kloub mladých, rychle rostoucích psů velkých plemen. Při osteochondróze dochází k uvolnění části chrupavky kloubní plochy, vzniku poškození hladké chrupavčité plochy a putování odtrženého chrupavčitého tělíska kloubem – to je příčinou poškození a bolestivosti. Bolestivost způsobuje i obnažení kosti v místě poškození.

Bude tam OCD.
A to s DKK nesouvisí.

janaa
napsal(a):
Pokud má pes OCD, tak musel mít zcela jistě problémy už v mladém věku. Nevěřím, že by se nic neprojevilo a pes začal kulhat až teď v šesti. A pokud tam OCD měl, bez operace k velkému rozvoji artrozy opravdu dochází. Co je to za plemeno? Pokud vím,hodně na OCD trpí molosové, například
to zcela jistě, to hodně záleží na tom, co se přesně s chrupavkou stane. menší nálezy rozhodně nijak vidět nejsou, případně pes kulhá natolik decentně a dočasně, že se to prostě neřeší nebo přehlédne.
napsal(a):
to zcela jistě, to hodně záleží na tom, co se přesně s chrupavkou stane. menší nálezy rozhodně nijak vidět nejsou, případně pes kulhá natolik decentně a dočasně, že se to prostě neřeší nebo přehlédne.
I u OCD? Vím,že se to stává u DLK, ale i když jsem se bavila s ortopedy, rentgenology, říkali, že OCD se narozdíl od DLK vždy projeví. Samozřejmě pak nálezu odpovídá i síla kulhání, ale že by si majitelé šest let nevšimli?

janaa
napsal(a):
I u OCD? Vím,že se to stává u DLK, ale i když jsem se bavila s ortopedy, rentgenology, říkali, že OCD se narozdíl od DLK vždy projeví. Samozřejmě pak nálezu odpovídá i síla kulhání, ale že by si majitelé šest let nevšimli?
jj. mam stejne info. u tech loktu zalezi na konkretnim postizeni, tam je mozne, ze pes zakulha a "prejde" to. Pes muze dozit relativne k klidu, artroza zacne delat problemy az na stari.
pro zadavatele - OCD i lokty jsou postizeni castecne dedicne, castecne na nej ma vliv okoli a vyziva.
co je trosku na povazenou je prave ten vysoky stupen artrozy. protoze tohle se da operovat a tu artrozu pozastavit.
to je trosku vyhoda postizeneho predku - ze dost veci se na nem da "opravit" -aby ten konktŕetni jedinec mohl zit a pohybovat se relativne bez bolesti.
na kyclich to moc nejde.

no, myslím si to naopak. kyčle můžete vždycky dát plechový, pokud jsou na to finance.
ale na předek s artrózou nemůžete dát nic a navíc předek nese většinu váhy psa.

napsal(a):
no, myslím si to naopak. kyčle můžete vždycky dát plechový, pokud jsou na to finance.
v konecnem dusledku asi ano.
prakticky neznam nikoho, kdo ma 40kg psa s endoprotezou.
ale dost jich znam, co jim za mlada odoperuji predek a funguji pak dal bez bolesti.

napsal(a):
jak pak vlastne takovy pes funguje?

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já znám u NO i ty, co s tím odoperovaným předkem kryli🤫
to je druha strana :-(
ted se drzim jen toho, jak kvalitni zivot takoveho psa ceka, jake ma vyhlidky....
Je to bouvier, sleduje se pouze DKK...jsou to zodpovědní majitelé, kdyby byl problém dřív s kulháním, řešili by to, je to zvláštní no, že se na to přišlo až teď, pro mě opravdu šok, nebývá to u našeho plemene úplně obvyklé, nečekala bych to, jen to pak bohužel nahrává takovým, co říkají, že nemá smysl kupovat psa s PP...jaké má takový pejsek vyhlídky?

že nemá smysl kupovat psa s PP
jako ze u bPP psa tohle nehrozi? ale hrozi....jen se to mnohem casteji neresi, ani to ty lidi nezajima.
Jake ma pes vyhlidky? Tak tuhle otazku bych polozila ortopedovi
pokud nenavrhne radikalnejsi reseni - urcite se mu da aspon ulevit -doplnky, pozdeji leky, rehabilitaci.
To musí říct ortoped. Jestli jsou tam úlomky a je potřeba zoperovat, vyčistit, zda by pomohl Bonharen nebo něco podobného. Tohle je prostě na ortopeda (btw byli u něho nebo u normoš veta, nějak se mi stupnice artroza čtyři nepozdává).
Btw u retrieverů taky OCD nebývá, přesto většina chovatelů dělá při rentgenech i ramena, prostě pro sichr
janaa
napsal(a):
No jenže to kulhání je většinou fakt mírný a občasný a krátkodobý, takže majitel si pomyslí, že se pes akorát někde praštil nebo tak něco. A třeba ho vzali k vetovi a ten nic nepoznal. Asi už je to dneska známější, ale před 20 lety jsem se psem absolvovala puťák po vetech, a to včetně ortopedů a taky jsem si vyslechla, že jsem hysterka a psovi nic není, ani oni to nepoznali a trvalo dlouho narazit na někoho kdo diagnostikoval OCD.