Dobrý den,
už jsem četla pár článků na psí alergie atd, ale tohle je něco jiného...Náš pes, poslední cca rok a půl si drápe přední stranu krku v naší nepřítomnosti, poprvé to začalo tím, že se mu udělal hot spot v těchto místech, zapařené místo si poté rozškrábal přímo ukázkově. U vet dostal atb.mast Trepanazim ( snad si to pamatuji dobře), po nanesení si krk otíral o gauč, zřejmě ho to štípalo...Mast ale zabrala suprově, ale cca po ani ne 2 měsících si krk rozškrábal zas, opět jsme nebyli doma. Ošetřeno stejně a po zhojení jsme zavázali krk jakmile jsme šli pryč, ale po x hodinách si obvaz- bandáž rozdrápal na nitky, od té doby, když nejsme doma a ona má krk v pořádku, si ho rozdrbe, máme ještě jednoho psa, ten nemá problém. Krmen acanou, jestli je to separačka, proč tak najednou? A když jsme umístili kameru a volali na něj skrz ní jakmile se začal drbat, vůbec nereagoval....
Uživatel s deaktivovaným účtem

Někdy si pes udělá z drbání "ventil". Třeba někde práskla petarda. Nebo může být místo po hotspotu citlivější, může to svědit, i když je na první pohled krk v pořádku. Nebo zvyk, když to trvá tak dlouho. Nebo blecha. Možností je více, prohlédněte psa hodně důkladně.
Psa nechávat doma o samotě hodně utahaného, aby neměl na drbání (po vyloučení všech objektivních příčin) ani pomyšlení. Lehnout a spát. Případně na zadní nohy navléci botičky pro psy/tlusté ponožky a zatejpovat, aby si krk nemohl drbat do krve. Ale chce to najít příčinu chování, pes nic nedělá jen tak.
Zkuste paní Tomanovou - Bachovky na míru.
https://www.facebook.com/groups/320468754764897/
Děkuji za radu, taky nás napadlo, že si tím ulevuje, jen k tomu utahání- zkoušeli jsme ulítat několik hodin, k tomu návštěva, takže pes byl opravdu unavený, ale nepomohlo, ani na dovolené, kdy jsme ušli denně 20km ničemu nepomohli. A obvazovali sme i zadní, i tak se úspěšně zdrápal, kůži má čistou všude, nechci mu patlat na krk atb po zbytek jeho života, nebo ho něčím dopovat, doma s ním být pořád nemůžu, i když to je pak v pohodě zdravej pes, celkem mě to štve, když vim, co mě po příchodu čeká

Dopovat... Zkuste nějaké zklidňováky na nechemické bázi, viz výše Bachovky nebo třeba Aptus relax, Alavis calming.
Jestli to je separačka, toť otázka. Jak reaguje, když odejdete jen na chvíli, třeba s košem?
Nechala bych mu hrát radio, zavedla odchodový rituál, poskytla mu kryté a bezpečné místo, kam se může ukutlošit v době vaší nepřítomnosti (prostorná klec přehozená dekou, uvnitř kus vašeho "špinavého" oblečení, klec samozřejmě nezavírat se psem), nechat mu při odchodu něco, čím se bude moci zabývat. Například kong vyplněný extra mňamkou, papírové krabice s pamlsky, ať se zabaví, cupuje a nemá čas se drbat. Venku pes nereaguje strachově na nějaké zvuky?
Já bych prověřila nejdřív opravdu důkladně zdravotní stav psa - sluch, zrak, klidně nechat udělat i krevní testy.
Koukala jsem na odkaz výš, zkusím paní napsat, když jdu s košem nebo do obchodu před domem, nereaguje nijak, leží a čeká, nekňučí ani ho žádné hračky nezajímají. Když jsem práci, má možnost vlézt do klece, jsou přes ní deky, a pár našich starých mikin u pelechu, jen leží a čeká, vlastně ani vody se nenapije i když je venku opravdu vedro. No a venku si nikoho nevšímá, ani lidí ani psů, jen na vodítku občas udělá machra na jiného psa.

Třeba to s kůží "nemá nic společného". Co je v krku, uvnitř, vpředu,..?
Škrábat si krk je složitější než kousat tlapku nebo bok.. proč krk vpředu?
Nebo se škrábe všude a tady je to nejvíc vidět?
Límec?
Není to třeba tak, že dostane najíst a pak jdete pryč?
Je pes, co půl roku jí kuře, ale najednou na to reaguje takhle.
Naše kočka měla jednu blechu a to stačilo na měsíce škrábání, ale nenechá si to na dobu, kdy jsem pryč.