Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.12.2020 10:20
czdann

XXX.XXX.54.150

Ahoj všem.
Náš pes strašně rád kouše věci (nejčastěji hračky, žádná mu nevydrží dlouho) a s tím taky přichází strach, co zase z té hračky sežere. Když je sám doma musím je schovávat. Tak nás napadlo mu dávat na okusování kosti, aby si zároveň i čistil zuby. Nikdy jsme mu žádné kosti nedávali, krmíme masem s přílohou. Které kosti jsou pro psa vhodné? Myslím jestli vepřové či hovězí nebo jiné, jestli velké kosti nebo malé jako např krky, křídla..
Předem díky všem za rady

11.12.2020 10:22
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

Telecí klouby.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.12.2020 10:24

Krmíte masem a nikdy nedáváte kosti? Tak to teda není úplně dobře, počtěte si tu v diskuzích a zjistíte, že bez kostí to nejde.

A obecně - malé kosti (krky, křídla, žebra) jsou žrádlo. Většina psů je zdolá během chvilky. No a na zabavení a okus jsou kosti velké, vepřové i hovězí kloubní, buď sušené, čerstvé...

11.12.2020 11:28
janaa

XXX.XXX.2.150

Já se přiznám,že bez dohledu bych nenechala psovi žádnou kost. Teoreticky ty obří, hovězí,telecí, s kloubem. Ale jeden blbej úlomek v dásni, zaskočení atd. a je průšvih. Na doma bych spíš vyzkoušela černýho Konga narvanýho pamlskama nebo zmrzlou pastou. Jinak na žrádlo křídla,krky,lopatky, těma si i ty zuby očistí

11.12.2020 11:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ty lopatky musím zkusit...

Ale jinak souhlasím a taky bych psa nenechala doma s žádnou kostí (a jak jsem psala v jiném vlákně, už ani ty obří kosti na okus dávat moc nemůžu). Ale je pravda, že s velkou kostí na okus se mi pes zabaví i sám, kdežto s kongem ne. I když o naplněný kong zájem je, ale nevydrží to tak dlouho. Když jsem doma, tak si psi klidně vezmou i prázdného konga a klidně dvě hodiny ho okusují, ale když doma nejsem, tak je hračky nezajímají, prostě spí.

Ale zas jako třeba v létě jsem psům velkou kost nechala na zahradě, i když já jsem byla doma, nebo něco dělala a nehlídala je přímo u toho. Nebo když jsme seděli s návštěvou. Ale to je jiný, člověk je doma a občas na psi mrkne, vidí, kdyby se něco dělo.

No a ještě k tomu si dokážu představit jak by to vypadalo, kdybych psům doma nechala kost - a oni by to tahali všude, po dlažbě, na gauč, do všech pelechů, do postele

11.12.2020 11:34
janaa

XXX.XXX.2.150

marcelaamax napsal(a):
Ty lopatky musím zkusit...

Ale jinak souhlasím a taky bych psa nenechala doma s žádnou kostí (a jak jsem psala v jiném vlákně, už ani ty obří kosti na okus dávat moc nemůžu). Ale je pravda, že s velkou kostí na okus se mi pes zabaví i sám, kdežto s kongem ne. I když o naplněný kong zájem je, ale nevydrží to tak dlouho. Když jsem doma, tak si psi klidně vezmou i prázdného konga a klidně dvě hodiny ho okusují, ale když doma nejsem, tak je hračky nezajímají, prostě spí.

Ale zas jako třeba v létě jsem psům velkou kost nechala na zahradě, i když já jsem byla doma, nebo něco dělala a nehlídala je přímo u toho. Nebo když jsme seděli s návštěvou. Ale to je jiný, člověk je doma a občas na psi mrkne, vidí, kdyby se něco dělo.

No a ještě k tomu si dokážu představit jak by to vypadalo, kdybych psům doma nechala kost - a oni by to tahali všude, po dlažbě, na gauč, do všech pelechů, do postele

Lopatky jsou super, ale není to na moc dlouho. Ale kousat to musí

11.12.2020 11:37
czdann

XXX.XXX.54.150

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Krmíte masem a nikdy nedáváte kosti? Tak to teda není úplně dobře, počtěte si tu v diskuzích a zjistíte, že bez kostí to nejde.

A obecně - malé kosti (krky, křídla, žebra) jsou žrádlo. Většina psů je zdolá během chvilky. No a na zabavení a okus jsou kosti velké, vepřové i hovězí kloubní, buď sušené, čerstvé...

Špatně jsem to napsala, krmíme hotovou BARF směsí mletého masa i s kostmi a vnitřnostmi.

11.12.2020 11:40
czdann

XXX.XXX.54.150

janaa napsal(a):
Já se přiznám,že bez dohledu bych nenechala psovi žádnou kost. Teoreticky ty obří, hovězí,telecí, s kloubem. Ale jeden blbej úlomek v dásni, zaskočení atd. a je průšvih. Na doma bych spíš vyzkoušela černýho Konga narvanýho pamlskama nebo zmrzlou pastou. Jinak na žrádlo křídla,krky,lopatky, těma si i ty zuby očistí

Samozřejmě bez dohledu bych ho nenechávala, dávala bych mu je když budu doma. Nikdy jsem celé kosti nedávala právě proto, že mám strach, že se mu kousek někde zasekne, ale všímám si, že mu fakt vyloženě dělá radost něco neustále okusovat a to čištění zubů k tomu je benefit navíc Proto se ptám zde, abych mu nedala nějakou kost co se láme hodně snadno a může mu to relativně jednoduše způsobit něco špatného.

11.12.2020 11:43

Já přidám tip ještě na morkové kosti (to je vlastně taky takový kong :-) ). A pak mě na okus napadly parůžky, ty tady ještě také nepadly. (Stran podávání pod dohledem se ztotožňuji s dámami výše.)

11.12.2020 11:47
janaa

XXX.XXX.2.150

Já přidám tip ještě na morkové kosti (to je vlastně taky takový kong :-) ). A pak mě na okus napadly parůžky, ty tady ještě také nepadly. (Stran podávání pod dohledem se ztotožňuji s dámami výše.)

Docela dost často jsem teď na FB zahlédla případy,kdy si o parůžky psi naštípli nebo zlomili zub. Nevím,neposoudím, u nás se parůžky a parohy nachází a přinášejí paničce

11.12.2020 11:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Holky dáváte někdo parůžky?

Já je dřív psovi dávala, měl je rád. Jenže když jsem si brala fenu, tak to byla jedna z věcí, kterou chovatelka nedoporučovala. Že to prý hrozně ničí zuby. Její manžel je "veterinární stomatolog" a prý to podle něho prostě není dobrý... Měl spoustu případů zlomených nebo nalomených zubů o paroh.

Je teda pravda, že můj pes má dost obroušené zuby, nevím jestli je to tím, možná jo.

No a feně bych to asi stejně nedala, protože tak jak do sebe všechno tak rve, tak myslím, že by si tím akorát poranila hubu vevnitř

11.12.2020 11:50

janaa napsal(a):
Docela dost často jsem teď na FB zahlédla případy,kdy si o parůžky psi naštípli nebo zlomili zub. Nevím,neposoudím, u nás se parůžky a parohy nachází a přinášejí paničce

Tak to nevím, přiznám se. Já to psovi nedávám, to spíš pod přísným dohledem tu morkovou kost. Viděla jsem parůžky u tchyně, kupovala je štěněti, a to bylo nadšené (ale ten její pejsek není žádná “drtička”). Ale znám psa, co si rozdrtil asi čtyři zuby na suchém chlebu. To poranění bylo tak vážné, že mu je - snad v pěti nebo šesti letech - museli trhat... Průšvih se může stát vždycky...

11.12.2020 12:23

marcelaamax napsal(a):

Já je dřív psovi dávala, měl je rád. Jenže když jsem si brala fenu, tak to byla jedna z věcí, kterou chovatelka nedoporučovala. Že to prý hrozně ničí zuby. Její manžel je "veterinární stomatolog" a prý to podle něho prostě není dobrý... Měl spoustu případů zlomených nebo nalomených zubů o paroh.

Je teda pravda, že můj pes má dost obroušené zuby, nevím jestli je to tím, možná jo.

No a feně bych to asi stejně nedala, protože tak jak do sebe všechno tak rve, tak myslím, že by si tím akorát poranila hubu vevnitř

Nedávám. Zkusila jsem to jednou a koukal na mě, co mu to jako dávám? Vždyť to nevoní masem, tak co se ztrapňuju? Vůbec ho nenapadlo do něj kousnout.

Na druhou stranu kosti jsou pro něj žrádlo a nemá potřebu něco okusovat jen proto, aby měl co žužlat.

11.12.2020 12:31
Andrýsek3

XXX.XXX.42.0

Dávám morkovou kost a nechávám ho s ní i samotného. Vybírám takovou, kde se mu nemůže zaseknout tlama v té díře uvnitř. Neokouše ji na části, takže by nic nemělo zaskočit.

11.12.2020 12:40

na zabavení dávám velké hovězí kosti s kloubama.....než pes vůbec ohlodá ty klouy a dostane se ke kosti tak to trvá....mám chronické ohlodávače a ani tak to nedají zdaleka za jeden den.......takže za mě je taková kost bezpečná, protože nehrozí, aby jí pes spolknul a u "nové" kosti nehrozí ani žádné úlomky.

Pak jsou super už zmiňované morkové...já kupuju takové ty "špalíčky" u řezníka a přesně je to defakto takovej kong, moji psi, když vydlabou vnitřek, tak už je ta samotná kost ani nezajímá....momentálně se mi válí v obýváku asi 3, nikdo to neokusuje....žádné úlomky z nich psi nevyrábí.

Já asi nejsem tak opatrná, protože nonstop se po zahradě válí xy nějakých hovězích kostí a nikdy se nic nestalo.

Co teda nedávám na hraní na okus jsou kosti vepřové, protože ty moji psi normálně sežrali a to mi zase nepřijde úplně dobrý....

11.12.2020 13:06
Valentko

XXX.XXX.226.187

czdann napsal(a):
Ahoj všem.
Náš pes strašně rád kouše věci (nejčastěji hračky, žádná mu nevydrží dlouho) a s tím taky přichází strach, co zase z té hračky sežere. Když je sám doma musím je schovávat. Tak nás napadlo mu dávat na okusování kosti, aby si zároveň i čistil zuby. Nikdy jsme mu žádné kosti nedávali, krmíme masem s přílohou. Které kosti jsou pro psa vhodné? Myslím jestli vepřové či hovězí nebo jiné, jestli velké kosti nebo malé jako např krky, křídla..
Předem díky všem za rady

Nás pes žere kosti najrôznejšieho druhu a je zdravý ako ryba.😀 To je dobre že aj predtým ste mu dávali kosti. Lebo kebyze mu davate napr. granule alebo iba maso a zrazu mu začnete dábať riadne kosti tak mu môžu pretrhnúť zaludok. Pes musí byt na kosti proste zvyknutý.

12.12.2020 11:50

k paruzkum - nedavam je, ale vim, ze zuby si muzou vylomit i o hovezi a morkove kosti

a k morkovym kostem -kdyz byl junior maly, plnila jsem je opakovane, prave jako kong.
mlete maso, do mrazaku a ke svacinam dostavali mrazenou kost

12.12.2020 11:59

k paruzkum - nedavam je, ale vim, ze zuby si muzou vylomit i o hovezi a morkove kosti

a k morkovym kostem -kdyz byl junior maly, plnila jsem je opakovane, prave jako kong.
mlete maso, do mrazaku a ke svacinam dostavali mrazenou kost

No pane Vachmastr, vy jste hlava ....to je nápad....

12.12.2020 13:22
Terven

XXX.XXX.110.191

marcelaamax napsal(a):

Jo, dávám. Vikina je zbožňuje, je fakt, že jednu stoličku už má uštípnutou. Ale u ní člověk neví, o co si to udělala, je vášnivej urputnej hlodač. Louská ořechy a usilovně donekonečna okusuje i prázdnou morkovku - včera jsem si všimla, že se jí podařilo "roztřepit" okraj a kousek odštípnout.

12.12.2020 17:59
czdann

XXX.XXX.54.150

A dají se kosti nějak skladovat v případě že ji neohryže celou? Dnes jsem mu koupila dvě větší kosti a vzhledem k jeho velikosti (trpasličí pudl) nemá šanci je okousat za jeden den, vzala jsem mu ji po cca půl hodině, taky proto, že nevím, jestli se mi z toho nepo.. to Rozum a vzdělání potravináře mi říká, že syrová kost nemůže moc dlouho vydržet normálně na vzduchu, když se to prodává balený vakuově

12.12.2020 18:20

Do mrazáku s kostí, klidně opakovaně.
Trik s plněním morkových špalíčků dělám taky. Po vydlabání morku prázdné kosti zamrazím, pak do nich napchávám nejrůznější patláma paprťála - máslo, játrovou paštiku, mleté maso, zbytky od lidského jídla - zábava pro psa zaručena. Morkovku po akci proplachnu ve vroucí vodě, vystydlou opět uložím do mrazáku na další plnění.

Přidejte reakci

Přidat smajlík