Trpasličí pinč – štěká na vše, neposlouchá

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Michala12345

16.12.2020 13:33
Michala12345

XXX.XXX.181.6

Dobrý den,

ráda bych se zeptala na zkušenosti s výchovou trpasličího pinče. Měla jsem již 3 pejsky a s jejich výchovou jsem nikdy neměla problém jako s ní. Je opravdu velmi chytrá a temperamentní opravdu popis tohoto plemene sedí do detailu. Nicméně se mi stále nedaří ji zkrotit, má svou hlavu a dokáže mi to občas pěkně ukázat. Hlavní problémy jsou tahání na vodítku ( je to velmi akční plemeno a také k tomu tak přistupuji, venčím ji 3-4 denně z toho vždy jedna velká procházka na více než hodinu ani to ji neunaví, radši by se na vodítku uškrtila než aby povolila, zkoušela jsem ji stopovat, odměňovat když netáhla, ale nic nezabírá), další věc je že ji vše okolo zajímá což by tak nevadilo ale musí dosáhnout toho, aby si ji každý také všiml. Štěká na lidi, na psi prostě na vše. Navíc poslouchá jen když se ji chce a hlavně když mám pamlsek, když ho nemám, stojí to hodně času než uposlechne. Přitom je velmi šikovná naučila jsem ji veškeré povely ale pořád má tu svoji hlavu. Ráda bych Vás poprosila o nějaké zkušenosti s výchovou a usměrněním tohoto plemene, jelikož si už moc nevím rady je to jako začarovaný kruh vše co platilo na kteréhokoli psa na ní neplatí vůbec, ikdyž jsem zkoušela už skoro vše. Něco dělám ale špatně a potřebuji pomoci.

uvítám jakékoli zkušenosti či postřehy

Předem děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.12.2020 13:38
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli poslouchá, jen když chce, tak je problém v tom, že jí to prochází :) Základní poslušnost není dobrovolná, nýbrž povinná. To znamená, že psovi vysvětlím povel a pak mu vysvětluji, že je potřeba ho poslechnout hned na poprvé a bez pětiminutovýho přemýšlení. Takže namátkou a zcela hrubě popsáno - pejsek už chápe, co znamená sedni, tak řeknu "sedni", počkám půl vteřinky, a pokud si už nezačal sám sedat, ručně mu s tím pomůžu. A pochválím, odměním.
Stejně to udělám s přivoláním (tam mi pomůže mít pejska na dlouhý šňůře) a dalšími povely, který chci, aby pes poslechl, i když se mu zrovna dvakrát nechce.

16.12.2020 13:51
assil

XXX.XXX.122.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jestli poslouchá, jen když chce, tak je problém v tom, že jí to prochází :) Základní poslušnost není dobrovolná, nýbrž povinná. To znamená, že psovi vysvětlím povel a pak mu vysvětluji, že je potřeba ho poslechnout hned na poprvé a bez pětiminutovýho přemýšlení. Takže namátkou a zcela hrubě popsáno - pejsek už chápe, co znamená sedni, tak řeknu "sedni", počkám půl vteřinky, a pokud si už nezačal sám sedat, ručně mu s tím pomůžu. A pochválím, odměním.
Stejně to udělám s přivoláním (tam mi pomůže mít pejska na dlouhý šňůře) a dalšími povely, který chci, aby pes poslechl, i když se mu zrovna dvakrát nechce.

Ručně mu s tím pomůžu, s tím taky občas u těhle tvrdohlavců nepochodíte. V takovém případě má ihned můj pes místo nohou dvě klády a člověk by ho posadil, jen kdyby mu je zlámal.
Michala12345
Na tahání zabírá důsledně, opravdu pokaždé, jak zatáhne, tak změnit směr, do strany, jít zpátky atd. Na nějakou dobu se vám procházky zkrátí, ale funguje to.
Najděte si na FB stránku Stafordi a spol. a jejich video o chůzi na vodítku, je to tam pěkně vysvětlený.
Poslušnost musíte pořád pilovat tak, že nesmí dojít k tomu, že vydáte povel a ona ho nesplní. Mlsky holt musíte mít furt, špicové taky obvykle jen tak bez ničeho nefungujou jako ovčáci a tak, když učím špice, mám misky po baráky a kapsy furt plný nějakých mlsek. A na ven se pak berou ty většího kalibru.

16.12.2020 14:21
Terven

XXX.XXX.110.191

První postřeh - trpasličí pinč se nekrotí musí s vámi spolupracovat dobrovolně a ne na základě zákazů a příkazů. Tu "svoji hlavu" ale bude mít pořád, protože je to pinč
Máte pravdu, je to velmi aktivní pejsek - podle popisu nevím přesně, jaké má u vás vyžití, ale soudím, že nejspíš jí prostě nestačí.
Mám sedmiletou pinčovou, dlouhá procházka my říkáme dvěma hodinám a víc. Ale pokud na těch vycházkách jenom pobíhá bez jiného zaměstnání, celkem se nedivím, že se moc neunaví. Pinč je schopen pobíhat bez známek únavy nekonečně dlouho.
K tomu, co píše keriton - obecně máte možná pravdu, ale po zkušenostech si neumím představit aplikovat to takto na prakticky syrového trpasličího pinče. Pinč, který má téměř imrvére přetlak - a to fyzický i mentální, se neustále hemží, hystericky nabízí, kňourá, poštěkává, vteřinu nevydrží v klidu.
Neexistuje, že by o něčem pět minut přemýšlel, jak píšete, nýbrž za pět vteřin udělá dalších x pohybů, takže je strašně těžké označit mu, co z toho je správně.
Neumím si představit nějak mu dopomáhat ručně a fixovat ho v nějaké pozici omezením - to si myslím, že nemůže fungovat.
Moje fena v únoru neuměla vůbec nic, jakýmkoliv výcvikem byla nepolíbená. Teď toho neumí o moc víc, nicméně trochu se pochválit musím, něco jsme zvládly
Musí se ale na ni jít úplně jinak než na první fenu. Má sklony se přetáčet, takže když někdy hrozí, že jí vybuchne mozeček, jako první pomoc rozhodím granulky do trávy - čenicháním se krásně uvolňuje.
Extra náročným cvikem pro ni bylo "lehni", protože se při něm vyřadí nožičky z provozu, statické cviky obecně jsou pro ni větší problém. Ale už pochopila i odložení a dokonce je schopna chvíli sedět v odložení, když druhá fena před ní cvičí za pamlsky.
Zadavatelce bych doporučila webináře F. Šusty - když budete rolovat dolů v odkazu, jsou tam témata - pro vás myslím, že zajímavá téměř všechna. Přihlásíte se on-line, cena je kolem 250,-
pokud ho nestihnete celý v řádném termínu, tak ještě týden ho máte na webu k dispozici.
https://www.treninkjerozhovor.cz/c_cz/769_770/seminare-a-prakticke-lekce_aktualni-seminare-a-prednasky/
Jinak zkuste fenku zaměstnávat nějakým čucháním, hlavolamy, na procházce můžete schovávat pamlsky do kůry stromů - nácvik běžných provozních povelů bych nechala na dobu, kdy už je trochu vyběhaná a uvolněná, ne natlakovaná tryskomyš

Michala12345

17.12.2020 11:13
Michala12345

XXX.XXX.181.6

Moc Vám děkuji, za rady. Vyzkouším a uvidíme jestli si dá konečně říci. Jinak pokud by Vás napadlo ještě cokoli co na ty malé zbojníky pomáhá pište.

Přidejte reakci

Přidat smajlík