Starý pes a ošetření zubů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.12.2020 20:49

Prosím o rady. Náš starouš má v hubě kamenolom. Ještě před rokem to nebylo tak hrozné a veterinář už přispání kvůli věku nedoporučil, že už pes dožije tak, jak je. Jenže pes postupně přestává kousat a tím pádem zubního kamene přibývá rychleji, než dřív. Teď je mu 16, má už i jiné zdravotní problémy, ale v zásadě je to čiperný stařík. Může tu být klidně ještě pár let... nebo taky ne. Nevím, jestli jít do rizika a nechat mu ty zuby vyčistit, ale veterinář se na to moc netvářil, spíš by to nechal být. Zatím se pes v pohodě nažere, dostává měkké, případně minigranule, které prostě spolkne celé.
Jak velké je riziko, že zákrok nezvládne? Nebo zvládne, ale odejdou třeba ledviny?
Měli jsme fenku, co zvládla ve 14 vekou břišní operaci, ale dědek je ještě o 2 roky starší...

16.12.2020 20:58

Já jsem na to sketa. Nenechala jsem psovi (12-13 let) zuby dělat už před dvěma lety, kdy mi to tady navrhovali (za 5-6 tisíc minimálně) a nenechám ani do budoucna. To ho radši nechám odejít, než ho trápit další narkózou....

Samozřejmě může to snést "bez problémů", zachraňovatelský spolky nechávají operovat takhle starý psy běžně.... ale já s tím nesouhlasím :)

16.12.2020 21:02

no, on ten kámen a zánět v tlamě těm ledvinám úplně nedělá dobře a poškozuje to i srdce.

není to jen o smradu a bolesti při kousání.

16.12.2020 21:03

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já jsem na to sketa. Nenechala jsem psovi (12-13 let) zuby dělat už před dvěma lety, kdy mi to tady navrhovali (za 5-6 tisíc minimálně) a nenechám ani do budoucna. To ho radši nechám odejít, než ho trápit další narkózou....

Samozřejmě může to snést "bez problémů", zachraňovatelský spolky nechávají operovat takhle starý psy běžně.... ale já s tím nesouhlasím :)

Mně nejde ani tak o cenu, jako o prognózu s/bez.

16.12.2020 21:05

no, on ten kámen a zánět v tlamě těm ledvinám úplně nedělá dobře a poškozuje to i srdce.

není to jen o smradu a bolesti při kousání.

Já vím, ale na druhou stranu, pokud by to čištění neměl přežít ...

16.12.2020 21:09

Laicky si myslím, že se ta prognóza bude odvíjet i od toho, jaké přidružené diagnózy ten pes má. A také bych vzala v úvahu, o jakou narkózu se jedná.

16.12.2020 21:10

Já měla psa pod lehkou narkózou naposledy v jeho 8 letech a od tý doby vím, že to bylo opravdu naposledy.
Bylo mu asi "normálně" zle, ale ten rozdíl oproti narkóze v 5 letech... ne, prostě už ne, i kdyby tu kvůli tomu měl být o půl roku nebo rok míň.

16.12.2020 21:14

to ale není funkce věku, ale zdravotního stavu.

16.12.2020 21:21

Nechat udělat řádné vyšetření psího staříka - krev, moč, srdce? A najít jiného veta, který se na to bude tvářit a troufne si (pokud budou hodnoty v pořádku), protože bude mít kvalitní zázemí, monitoring, inhalačku...
Teď je mu 16, má už i jiné zdravotní problémy, ale v zásadě je to čiperný stařík. Může tu být klidně ještě pár let... nebo taky ne.
Nebo taky tu nemusí být kvůli stavu zubů.
Těžké rozhodování.

16.12.2020 21:22

to ale není funkce věku, ale zdravotního stavu.

Celkově se zdá být zdravý, ještě by se dělaly odběr a rozbory. Žere s chutí, bobky výstavní, na svůj věk je ještě velmi aktivní.
Má spíš "lokální" problémy: na 1 oku glaukom, skoro neslyší, občas pokulhává (artróza), ale jen chvíli, než se rozejde, pak už mu to běhá. Má chabrus záda, ale posledních pár let, co už se chová uvážlivě, se zády problém nebyl.

16.12.2020 22:13

A nenechal by si ty zoubky vyčistit od vás, bez narkozy? Já jsem kdysi dostala od veta takovou ostrou mini lžičku, vypadá to jako maličká naběračka
https://lekarskenastroje.eu/nastroje-hd/507-exkochleac
vyráběla to CHirana a když vidím, že má fena sem tam nějaký kámen, tak tou lžičkou to pěkně seškrábnu. Ona mi u toho normálně drží, akorát nerada otevře hubu a je trochu problém s dolníma stoličkama vzadu, ale zvládnem to. Je teda fakt, že to má naučený od štěněte, aby se jí dalo v dospělosti hrabat v puse.

16.12.2020 23:28
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Odkud jste? Náš pes ve 13 zvládl v pohodě narkozu i trhání 6 zubů. Mohu doporučit dobrou psí zubařku. Taky jsem měla strach že už se neprobere ................

16.12.2020 23:29
Terven

XXX.XXX.110.191

To je těžký, ona to fakt není jenom kosmetická záležitost, ale jak píše bodlinka - infekce se ze zubů může šířit do organismu a poškodit jiné orgány. Krom toho to psa může i dost bolet..

16.12.2020 23:30

Takhle jsem psovi čistila zuby-manuálně strhávala kámen, až mi jeden (pidi stolička ) zůstala v ruce..... pes měl rozpůlenou velkou stoličku, strašně mu smrdělo z huby, nechtěl moc kousat, zjištěno až při čištění zubů u veta......
Edit: tak drahé to nebylo...cca okolo tisíce. lehká narkoza a doktor měl takovou " malou vapku"

Když jsme u těch zubů, dáváte někdo řasu?

17.12.2020 09:58
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Takhle jsem psovi čistila zuby-manuálně strhávala kámen, až mi jeden (pidi stolička ) zůstala v ruce..... pes měl rozpůlenou velkou stoličku, strašně mu smrdělo z huby, nechtěl moc kousat, zjištěno až při čištění zubů u veta......
Edit: tak drahé to nebylo...cca okolo tisíce. lehká narkoza a doktor měl takovou " malou vapku"

Dávám, už asi tři roky. Dávala jsem do jídla(on teda měl trochu kámen jen na jednom špičáku a jedné poškozené stoličce, tak spíš preventivně) Změny...jsem žádné nezachytila, ani k lepšímu, ani k horšímu. Pak mě napadlo místo nějaké pasty na zuby co měl, namíchat si do kelímku dýňový olej, co má na prostatu s tou kelpou, vyrobit si takpvou ,,pastu". Kelpa je taková zrnitá, takže naberu na kartáček a přešolíchám mu s tím vždycky ráno zuby. Tím pádem sní trochu olejíčku, i té kelpy a zuby očistím ještě mechanicky. 3 v 1

17.12.2020 10:03
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Prosím o rady. Náš starouš má v hubě kamenolom. Ještě před rokem to nebylo tak hrozné a veterinář už přispání kvůli věku nedoporučil, že už pes dožije tak, jak je. Jenže pes postupně přestává kousat a tím pádem zubního kamene přibývá rychleji, než dřív. Teď je mu 16, má už i jiné zdravotní problémy, ale v zásadě je to čiperný stařík. Může tu být klidně ještě pár let... nebo taky ne. Nevím, jestli jít do rizika a nechat mu ty zuby vyčistit, ale veterinář se na to moc netvářil, spíš by to nechal být. Zatím se pes v pohodě nažere, dostává měkké, případně minigranule, které prostě spolkne celé.
Jak velké je riziko, že zákrok nezvládne? Nebo zvládne, ale odejdou třeba ledviny?
Měli jsme fenku, co zvládla ve 14 vekou břišní operaci, ale dědek je ještě o 2 roky starší...

Jak píšu nad, nemáme žádné větší problémy, ale zajímá mě. Píšete, že už jí jen měkké věci atd. To ho už tak moc bolí, má takový zánět dásní, že si tvrdé nevezme? Nezvládnul by už jíst tvrdé věci právě proto, aby si to očistil sám? Zkusila bych na to jít spíš asi, jak holky psaly, oškrábat to pokud možno co nejvíc sama, masírovat jemně dásně odvarem ze šalvěje, dokud se to neuklidní a pak nasadit tvrdý chleba.

17.12.2020 10:05
aluska

XXX.XXX.197.205

Taky dávám kelpu , zuby čistím kartáčkem a pastou obden a stejně musel 8,5 letý pes na sundání zubního kamene ze stoliček ( přišel ke mě 6ti letej a předchozí péče žádná, tenkrát jsem mu zubní kámen strhala nehtem a u mě má už skoro 3 roky péči)

17.12.2020 11:48

A nenechal by si ty zoubky vyčistit od vás, bez narkozy? Já jsem kdysi dostala od veta takovou ostrou mini lžičku, vypadá to jako maličká naběračka
vyráběla to CHirana a když vidím, že má fena sem tam nějaký kámen, tak tou lžičkou to pěkně seškrábnu. Ona mi u toho normálně drží, akorát nerada otevře hubu a je trochu problém s dolníma stoličkama vzadu, ale zvládnem to. Je teda fakt, že to má naučený od štěněte, aby se jí dalo v dospělosti hrabat v puse.

To by neprošlo, jak byl jako štěně týraný, je na ošetřování problematický, na zuby mě nechá maximálně na chvilku kouknout.

18.12.2020 20:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Teď něco podobného řeší rodiče s jorkšírkou....

Feně je 13 let, objevily se u ní jiné zdravotní problémy. Při léčbě těch jiných problémů přestala žrát, už to vypadalo, že bude konec. Jenže se přišlo na to, že příčina toho, že nežere, je právě v zubech. A náš vet na to má teda úplně opačný názor, než ten váš. Jakmile se dá fena trochu do kupy, co se týče těch ostatních problémů, tak vet stoprocentně doporučuje odstranit ten kámen (a opravdu mu nejde o peníze). Když se ten kámen nechá, tak by se mohly přidávat další a další problémy a bylo by to jen horší. Takhle jim to bylo řečeno. Prý bude fena jen lehce přispaná, a prý jsou rizika mnohem menší, než kdyby se kámen neřešil. Ale je to hrozný no, když každý řekne něco jiného...

Jinak teda ona na zuby trpěla už dlouho, už několikrát byla na odstraňování kamene. A už moc zubů nemá. A na ten akutní stav, kdy kvůli tomu nežrala, ji pomohli nějaké prášky od veta, ale to je dočasné. Jo a kelpu brala pravidelně dlouhodobě a zlepšilo se to po ní.

Co se týče mých psů, tak pes (5 let) se zubama nikdy problém neměl. Feně jsou 2 a už se jí trochu ten kámen dělal a začínalo ji smrdět z tlamy. Dostali jsem taky od veta léky (ale to bylo spíš kvůli tomu, kdyby ten zápach šel "zvenitř", nebo kdyby byl v zubu zánět) - pomohlo to, najednou byl zápach pryč. Od té doby jsem začala dávat pravidelně kelpu (předtím jsem dala jen občas, když jsem si vzpomněla) a ještě k tomu jsem začala feně zuby čistit. Kámen je pryč.

Fakt by mě nikdy nenapadlo, že budu psovi čistit zuby. Když mi o tom říkala chovatelka při odběru, ať ji na to učím, tak jsem jen kývala a myslela si své. No a ejhle, je to tady . Ale každej pes je jinej a některej na to asi trpí víc. A když vím, že mu můžou pomoct jen tím, že mu budu čistit zuby, a tím pádem zabráním nějakým problémům, tak proč ne.

Ve vašem případě, kdy je psovi už 16, bude to rozhodování těžké no. A když to napíšu blbě, tak si myslím, že je to srovnatelné s tou situací rodičů, kde je sice feně "jen" 13, ale zdravotně na tom není tak dobře jako váš pes, a ačkoli bohužel, tak musím říct, že několik let už tady nejspíš nebude . Přesto ten kámen odstranit nechají.

18.12.2020 21:12
impact

XXX.XXX.24.217

Já nechávala teď čistit zuby čtrnáctileté babce (jo, jsem ten strašnej záchranář, co se nemohl dívat na to, jak jí záněty zubů vyhnisávají tváří ven ) a dobrý. Samozřejmě proběhla komplet předoperačka. A rovnou se u toho vzala i tuková boule. Už je to cca tři měsíce a babka se zatím tváří, že ji budu muset nechat ve dvaceti odstřelit, abych se jí zbavila.

Už jsem si nějaký věci kolem zubů u starých psů zažila a po těch zkušenostech bych radši šla do čištění než do toho, že nechám psa se na stáří trápit s bolavou hubou..

18.12.2020 22:48

U našeho veta obvoďáka v čekárně visí i propagační materiál a ošklivých zubech a následně na to dalších komplikacích (srdce a.t.d.)

18.12.2020 23:45

marcelaamax napsal(a):
Teď něco podobného řeší rodiče s jorkšírkou....

Feně je 13 let, objevily se u ní jiné zdravotní problémy. Při léčbě těch jiných problémů přestala žrát, už to vypadalo, že bude konec. Jenže se přišlo na to, že příčina toho, že nežere, je právě v zubech. A náš vet na to má teda úplně opačný názor, než ten váš. Jakmile se dá fena trochu do kupy, co se týče těch ostatních problémů, tak vet stoprocentně doporučuje odstranit ten kámen (a opravdu mu nejde o peníze). Když se ten kámen nechá, tak by se mohly přidávat další a další problémy a bylo by to jen horší. Takhle jim to bylo řečeno. Prý bude fena jen lehce přispaná, a prý jsou rizika mnohem menší, než kdyby se kámen neřešil. Ale je to hrozný no, když každý řekne něco jiného...

Jinak teda ona na zuby trpěla už dlouho, už několikrát byla na odstraňování kamene. A už moc zubů nemá. A na ten akutní stav, kdy kvůli tomu nežrala, ji pomohli nějaké prášky od veta, ale to je dočasné. Jo a kelpu brala pravidelně dlouhodobě a zlepšilo se to po ní.

Co se týče mých psů, tak pes (5 let) se zubama nikdy problém neměl. Feně jsou 2 a už se jí trochu ten kámen dělal a začínalo ji smrdět z tlamy. Dostali jsem taky od veta léky (ale to bylo spíš kvůli tomu, kdyby ten zápach šel "zvenitř", nebo kdyby byl v zubu zánět) - pomohlo to, najednou byl zápach pryč. Od té doby jsem začala dávat pravidelně kelpu (předtím jsem dala jen občas, když jsem si vzpomněla) a ještě k tomu jsem začala feně zuby čistit. Kámen je pryč.

Fakt by mě nikdy nenapadlo, že budu psovi čistit zuby. Když mi o tom říkala chovatelka při odběru, ať ji na to učím, tak jsem jen kývala a myslela si své. No a ejhle, je to tady . Ale každej pes je jinej a některej na to asi trpí víc. A když vím, že mu můžou pomoct jen tím, že mu budu čistit zuby, a tím pádem zabráním nějakým problémům, tak proč ne.

Ve vašem případě, kdy je psovi už 16, bude to rozhodování těžké no. A když to napíšu blbě, tak si myslím, že je to srovnatelné s tou situací rodičů, kde je sice feně "jen" 13, ale zdravotně na tom není tak dobře jako váš pes, a ačkoli bohužel, tak musím říct, že několik let už tady nejspíš nebude . Přesto ten kámen odstranit nechají.

Já jsem udělala chybu už před tím rokem, že jsem si to nechala rozmluvit. Teď je zase o rok starší.
Rozhodla jsem se, že zkusím nějakou dobu dávat tvrdý chleba, jestli to třeba nepomůže. Zezačátku ho usuším na topení (už se suší), to je pak křehčí a dá se líp kousat. Jestli to pes akceptuje, nasuším mu pak další chleba normálně při pokojové teplotě, aby byl tvrdší a lépe čistil. Když se to do jara nezlepší, risknu to přispání.

19.12.2020 00:31

Funguje tedy prevence?

Pes ma sam od sebe zubiska tak pekna, ze ted pri ockovani na ne sli juknout vsichni pritomi...
Bude mu neco kolem 12-13. A zuby ma fakt krasne - jako perlicky...

A ano - cistime, a ano - kupujeme pamlsky na cisteni a ano... dostava i rasu... Ale to vse jen proto, ze mladsi fenecka ma uz od chvile kdy ji mame zuby v sileneme stavu. Do te doby zadna pece.

Ale on to ma fakt za dara - priroda....

Nicmene fenule, od prvniho roku hnus zuby i dasne. Cistime jak kartackem s pastou tak kostickama a zvejkadlama...+ rasou + vitaminy.... myslim, ze se vse zlepsilo o 100%, ale jednou budem resit uplne to same co ir.ma. Geny se ocurat nedaji.

Nebo jo? Myslite, ze radna pece opravdu pomuze?

19.12.2020 00:57
marcelaamax

XXX.XXX.236.136

Já so myslím, ze to pomůže, ale jen do určité míry. Rodiče po tom, co fene vet poprvé kámen vyčistil, začali pečlivě zuby čistit, dávat tu kelpu, kosti na okus, žvýkací tyčky - a stejně to jelo dal, že se po pár letech muselo na odstranění znovu. Ale ona to měla extrémně, poprvé na tom odstraneni byla už jako mladá.

No a u nás oba psi krmení stejně, pamlsky na čištění zubů (tyčinky) atd dostávají dost (i když moc nevěřím, že to funguje), pravidelně dostávají tvrdý suchý chléb, kosti... A přesto pes v 5ti letech zuby v perfektním stavu a fena ve 2 letech ten kámen měla. Ale je teda fakt, že jen trochu a po čištění a kelpě zmizel. Tak možná když se ta péče bude dodržovat pravidelne, tak ten kámen nebude mít šanci kdy se udělat?

Asi bych řekla, že pokud to má geneticky mít jen trochu, tak se to tou péči dá udržet, ale pokud to má být masakr, tak stejně bude?

19.12.2020 07:45
dsj

XXX.XXX.255.137

Mám 16ti letou kočičku, a když jsem zahlídla že máte stejně starého psa se stejným problémem jako ona, ráda bych vám napsala svou zkušenost, i když si vůbec netroufám radit, a vím, že co funguje u kočky nemusí platit pro psa. Kočička měla stejný problém, začala jí vrzat tlamička při krmení, byla protivná, přestala se mazlit. Zubní kámen měla takový, že jsem ho viděla i já, takže jsem jí donesla k vetce - poprvé v životě mimo domov. Vetka mi řekla že má špatné ledviny a že nemusí přežit narkozu, takže dostala dvakrát kapačky. Šla jsem do toho s nebezpečím že se mici už neprobere - ale říkala jsem si, že než žít o déle v bolestech a hubnutí, tak raději vůbec. Kočička se po odbroušení kamene a vytrhnutí 3 zkažených zubů neuvěřitelně zlepšila - zase si začala hrát, přibrala, mazlí se, vypadá o 5 let mladší. Lituji, že jsem tak dlouho váhala, že má i shnilé zuby přes ten kámen nebylo vidět, a kdybych to věděla, tak jsem jí zoubky dala udělat dřív. Letos jí plánuji vzít na preventivní prohlídku tlamičky znovu - už vím, že i takhle nepříjemný zákrok je pro ní lepší, než být bolavá... teď mi zrovna potvora asistuje při psaní a ťape po klávesnici Ale nevím jak je to s vaším psem, vůbec si netroufám cokoliv radit, jen přidávám mou zkušenost.

19.12.2020 09:00

Funguje tedy prevence?

Pes ma sam od sebe zubiska tak pekna, ze ted pri ockovani na ne sli juknout vsichni pritomi...

A ano - cistime, a ano - kupujeme pamlsky na cisteni a ano... dostava i rasu... Ale to vse jen proto, ze mladsi fenecka ma uz od chvile kdy ji mame zuby v sileneme stavu. Do te doby zadna pece.

Nicmene fenule, od prvniho roku hnus zuby i dasne. Cistime jak kartackem s pastou tak kostickama a zvejkadlama...+ rasou + vitaminy.... myslim, ze se vse zlepsilo o 100%, ale jednou budem resit uplne to same co ir.ma. Geny se ocurat nedaji.

Měla jsem společně dvě feny. Ovčandu a barzojku. Barzojka měla kámen už v roce, ovčanda v 11 letech zuby, jak perličky, obě krmeny stejně, takže je to, si myslím individuální, každý pes je jiný, složení slin je asi rozdílné.

19.12.2020 10:16
Terven

XXX.XXX.103.178

Funguje tedy prevence?

A co je fena za plemeno? Omlouvam se, pokud jsem to prehlidla...

19.12.2020 15:07

Tak hlásím, že suchý chleba pes křoupe, tak ho ty zuby snad až tak nebolí. Uvidím, jestli to k něčemu bude, ještě jsem objednala PlaqueOff Dental, že to prý mění složení slin a kámen to změkčí.

21.12.2020 12:48
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak hlásím, že suchý chleba pes křoupe, tak ho ty zuby snad až tak nebolí. Uvidím, jestli to k něčemu bude, ještě jsem objednala PlaqueOff Dental, že to prý mění složení slin a kámen to změkčí.

Bude tlustej Néé, dělám si srandu, tak to je dobré, že ho zvládá křoupat

21.12.2020 14:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak rodiče jdou s fenkou na zuby za týden v pondělí, tak pak dám vědět...

Jinak jsem se o těch zubech bavila s kamarádkou, co je veterinární sestra, a opravdu by se to nemělo podceňovat. Krom toho, že to může být nebezpečné pro vnitřní orgány, tak to taky může způsobit snad i rozpad čelisti, pokud jsem to dobře pochopila. Někdo v tomto ohledu vzdělanější mě kdyžtak určitě opraví.

21.12.2020 15:28

marcelaamax napsal(a):
Tak rodiče jdou s fenkou na zuby za týden v pondělí, tak pak dám vědět...

Jinak jsem se o těch zubech bavila s kamarádkou, co je veterinární sestra, a opravdu by se to nemělo podceňovat. Krom toho, že to může být nebezpečné pro vnitřní orgány, tak to taky může způsobit snad i rozpad čelisti, pokud jsem to dobře pochopila. Někdo v tomto ohledu vzdělanější mě kdyžtak určitě opraví.

Možná i rozpad čelisti. Já mám zafixováno - zánět v horní čelisti může přejít až v zánět mozku, v dolní čelisti v zánět srdce. Vím od synovce (humánního) zubaře.

21.12.2020 16:27
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

V horní dolní (teď ne Lhotě, ale čelisti ) to je naprosto jedno, jde o to, že se ty bakterie dostanou do oběhu a kde se pak usadí...

21.12.2020 22:21

lesnížínka napsal(a):
V horní dolní (teď ne Lhotě, ale čelisti ) to je naprosto jedno, jde o to, že se ty bakterie dostanou do oběhu a kde se pak usadí...

To samozřejmě taky.

22.12.2020 21:50

Terven napsal(a):
A co je fena za plemeno? Omlouvam se, pokud jsem to prehlidla...

Fena je ta prava vorechova....
Dle infa, uz jako malicka mela spousty zdravotnich trablu (mimo jine psinka)...
Ale chechta se rada - fotografovi na pozadani hodi usmev, ikdyz ji pes jde po nozce.

23.12.2020 13:05
ainu

XXX.XXX.163.25

Zrejme mate na mysli tohle:
https://www.pro-canis.cz/Vivog-skrabka-na-odstranovani-zubniho-kamene-10479-d177.htm

Tuhle mam a je dobra, pes se da na to zvyknout za odmeny, i kdyz nadseny z toho neni...

Přidejte reakci

Přidat smajlík