Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Betkabibi

22.8.2025 14:06
Betkabibi

XXX.XXX.252.97

dobry den, chci se vás zeptat na radu. Porizuju si pejska corgi cardigan s papiry, nasla jsem si na bazaru nadhernou nabidku, s majitelem kazdy den bez problemu komunikuju, posila fotografie, vazeni a vse vypada vic nez v poradku, bydli kousek od naseho mesta, uz mame i domlouvenou navstevu stenatek.
vcera se ke mne ale dostala pres kamaradky kamaradku informace ze dal svoji fenku na kryti drive nez po sedmi mesicich. minuly vrh 20.12. 2024 tedy vrh A. vrh B se narodil 1.8. 2025,
byl mi dokonce zaslana zaznam z internetu o brzkem kryti.
stenatka nejsou uplne levna a podle vseho by mohli mit i nejake zdravotni komplikace, taky se mi nelibi, ze bych podporovala nejake neeticke mnozeni, proto se chci vas zeptat na radu, jestli je dobry napad.

26.8.2025 19:35
marcie

XXX.XXX.95.48

Dobrý den,
důvod pro krytí feny hned při následujícím hárání po prvním porodu může být ten, že fena první vrh nezvládla celý porodit přirozeně, ale muselo se přistoupit k císařskému řezu. U corgiů císař není žádnou výjimkou, bohužel. Dle mnohých doporučení veterinárních pracovišť a poradců chovu se často praktikuje to, že se další krytí uskuteční co nejdříve po císaři, a to kvůli tomu, že je větší šance na "pružnější" srůsty a tím i větší šance, že další březost a porod budou bez problémů. Čím jsou operační jizvy starší, tím víc vazivové srůsty zpevňují a stávají se nepoddajnými. Samozřejmě u každé feny po císaři je situace jiná, některá má srůsty neznatelné, minimální, jiná zas toho má plné břicho. Každá fena se jinak hojí, každá měla jiný průběh porodu, jinou příčinu problému, kvůli které se císař dělal. Ono tohle posuzovat kamarádka kamarádky z informací na netu není uplně nejšťastnější. Zda krýt po císaři znovu nebo fenu z chovu vyřadit je otázka, kterou by si měl pokládat majitel feny a její ošetřující veterinář. Ne cizí člověk, co zná fenu tak maximálně z obrázku na facebooku. Být vámi, tak se zeptám raději přímo chovatele, proč fenu kryl hned znovu. Každopádně chovatelský klub to evidentně povoluje, protože pokud jsou štěnda "s papírama", tak existuje krycí list, který někdo na plemence eviduje. A kdyby to pro klub nebylo "košer", tak by štěnda samozřejmě neměla na průkaz původu nárok. Takže asi tolik k tomu :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík