Uživatel s deaktivovaným účtem

Měla jsem kastrovanou fenu před prvním háráním cca 9 měsíc.
Kříženka BSP a bernardýna...v dospělosti 72cm v kohoutku a 50-55 kg
Povaha se nezměnila....byla rapl předtím i potom.
Řekla bych to asi takhle...její nekastrovaný bratr je takové doživotní štěndo, ale čuba byla "pan pes"....otázkou je, jakou měrou zformovala povahu její inteligence, moje výchovné působení, jaká by byla, kdyby vykastrovaná nebyla.
Ale jinak mi přišlo, že její "dospívání" probíhalo podobně jako u mé předchozí nekastrované feny....jako mladá byla hodně akční, pak se postupně zklidňovala a tu "pravou ořechovou" povahu měla tak kolem třetího roku.
Srst...těžko říct, mám i jejího bratra a od štěňat byla v srsti trochu jiná než on, ale řekla bych že trochu "bavlnkovatější" jí měla.
No a teď to zdraví....fena zdravá jak řípa, veterináře znala defakto jen z očkování, v deseti a půl roku diagnostikován osteosarkom na přední noze, což bylo letos a v dubnu jsme jí museli nechat uspat.
A tato diagnóza může s takhle brzkou kastrací souviset.
Ale taky nemusí, některá velká plemena jsou na tuto nemoc náchylná.
Prosím pořádně si takhle brzkou kastraci rozmyslete...kastrace je něco, co už nejde změnit.
Já se pro ní rozhodla z preventivních důvodů a v tu dobu mi to přišlo nejlepší.
A přestože se u nás žádné problémy neprojevily, tak zpětně si říkám, že jsme měli ze zadele kliku a už bych takhle brzo nekastrovala.
Ale pozor kastrace nejsou jen pozitiva a "sociální" jistoty, ale také rizika.
Momentálně mám doma desetiměsíční fenu pyrenejce a upřímně, i když jsem předchozí fenu kastrovanou měla, tak rozhodnutá pro kastraci téhle teda nejsem....zase zvažuji pro a proti, stále ještě nejsem schopná říct budu kastrovat a nebo nebudu kastrovat....a pokud se rozhodnu pro kastraci, tak až po prvním hárání.

U velkého psa bych se na to vybodla. Roste hrozně dlouho, co já vím, co vše se tím zastaví, u malého také, leda až po hárání, až dospělého..
a nádory, myslím, že to se posledních 30 let nevyhýbá nikomu,
u delších psů je zas riziko problémů s páteří,
...před prvním háráním je to úplně nedospělý jedinec.. má to proti něčemu ochránit?
když už "musíte" kastrovat z pohodlnosti, tak ji nechte alespoň DOSPĚT
Neměla byste ignorovat nálezy zvýšeného rizika rakoviny kostí, Hemangiosarkomu (nádor z krevních cév blízký vřetenobuněčnému sarkomu), snížení činnosti štítné žlázy a jiné neméně často vyskytující se potíže spojené s kastrací...
Není žádný přesvědčivý důvod pro kastrace většiny psů, hlavně nedospělých, tak aby předešel budoucím zdravotním problémům. Počet zdravotních problémů spojených s kastrací ve většině případech může převládat nad zdravotním prospěchem .
Kladná stránka kastrace fen
• Pokud je udělána před 2,5 roku věku feny, skvěle omezuje riziko nádorů mléčné žlázy,
nejběžnějšího maligního nádorového onemocnění u fen.
• Téměř eliminuje riziko pyometry (nahromadění hnisu v děloze), jejíž vliv je okolo 23% na nedotčené feny; pyometra zabíjí okolo 1% nekastrovaných fen.
• Snižuje riziko zánětu análních žlázek
• Odstraňuje velmi malé riziko (_0.5%) děložních, poševních a vaječníkových nádorů.
Negativní stránka kastrace fen
• Pokud je udělána před 1. rokem věku feny, podstatně zvyšuje riziko rakoviny kostí; což je běžná rakovina u větších plemen se špatnou prognózou.
• Zvyšuje riziko rakoviny sleziny o faktor 2,2 a rakoviny srdečních cév o faktor >5; což je běžná rakovina a významná příčina smrti některých plemen.
• Ztrojnásobuje riziko hypotyreózy (chorobný stav vyvolaný sníženou nebo zaniklou činností štítné žlázy s nedostatečnou produkcí tyroidních hormonů).
• Zvyšuje riziko obezity o faktor 1,6-2, což je běžný zdravotní problém u psů s mnoha spojenými zdravotními problémy.
• Způsobuje inkontinenci moči o 4-20% u fen.
• Zvyšuje riziko trvalých nebo navracejících se infekcí močových cest o faktor 3-4.
• Zvyšuje riziko ustupující pochvy (vulva hypoplasia), vaginálních zánětů, hlavně u fen kastrovaných před pubertou.
• Zdvojnásobuje malé riziko (<1%) nádorů močových cest.
• Zvyšuje riziko ortopedických poruch.
• Zvyšuje riziko nepříznivé reakce na očkování.
Jedna věc je jasná – mnoho informací o kastraci, které jsou dostupné pro veřejnost, jsou nevyvážené a obsahují tvrzení, která jsou přehnaná nebo nepodložená důkazy. Spíše než-li pomáhají poučit majitele psů, mnoho z nich uvádí běžná nedorozumění o zdravotních rizicích a prospěchu spojených s kastrací psů. Běžná kastrace ve věku 6 měsíců a také moderní postup pediatrické kastrace ukazuje, že činí psy náchylnými ke zdravotním rizikům, kterým by se mohlo jinak vyhnout čekáním, než je pes fyzicky vyzrálý, nebo eventuálně v mnoha případech u psů,
předcházet tomu úplně pokud není kastrace lékařsky nezbytná. Zvážení dlouhodobých rizik a prospěchu kastrace se bude různit pes od psa. Plemeno, věk a pohlaví jsou proměnné, což musí být vzato v úvahu v souvislosti s nelékařskými faktory pro každého psa zvlášť.¨
Všeobecná doporučení pro všechny psy nejsou podpořena poznatky veterinární lékařské literatury.
howgh
napsal(a):
Měla jsem kastrovanou fenu před prvním háráním cca 9 měsíc.
Kříženka BSP a bernardýna...v dospělosti 72cm v kohoutku a 50-55 kg
Povaha se nezměnila....byla rapl předtím i potom.
Řekla bych to asi takhle...její nekastrovaný bratr je takové doživotní štěndo, ale čuba byla "pan pes"....otázkou je, jakou měrou zformovala povahu její inteligence, moje výchovné působení, jaká by byla, kdyby vykastrovaná nebyla.
Ale jinak mi přišlo, že její "dospívání" probíhalo podobně jako u mé předchozí nekastrované feny....jako mladá byla hodně akční, pak se postupně zklidňovala a tu "pravou ořechovou" povahu měla tak kolem třetího roku.
Srst...těžko říct, mám i jejího bratra a od štěňat byla v srsti trochu jiná než on, ale řekla bych že trochu "bavlnkovatější" jí měla.
No a teď to zdraví....fena zdravá jak řípa, veterináře znala defakto jen z očkování, v deseti a půl roku diagnostikován osteosarkom na přední noze, což bylo letos a v dubnu jsme jí museli nechat uspat.
A tato diagnóza může s takhle brzkou kastrací souviset.
Ale taky nemusí, některá velká plemena jsou na tuto nemoc náchylná.
Prosím pořádně si takhle brzkou kastraci rozmyslete...kastrace je něco, co už nejde změnit.
Já se pro ní rozhodla z preventivních důvodů a v tu dobu mi to přišlo nejlepší.
A přestože se u nás žádné problémy neprojevily, tak zpětně si říkám, že jsme měli ze zadele kliku a už bych takhle brzo nekastrovala.
Ale pozor kastrace nejsou jen pozitiva a "sociální" jistoty, ale také rizika.
Momentálně mám doma desetiměsíční fenu pyrenejce a upřímně, i když jsem předchozí fenu kastrovanou měla, tak rozhodnutá pro kastraci téhle teda nejsem....zase zvažuji pro a proti, stále ještě nejsem schopná říct budu kastrovat a nebo nebudu kastrovat....a pokud se rozhodnu pro kastraci, tak až po prvním hárání.
Děkuji za Vaši zkušenost. A fyzicky dorostla do obvyklé velikosti?
zuz4a
napsal(a):
mám zkušenosti s inkontinentní fenou greyhounda (po kastraci) "vřele doporučuji"
starost o "velikost" určitě plyne z neuzavřených růstových destiček v kostech.
Jelikož dorůstání destiček různých kostí probíhá v odlišných časech,
kastrace, která je provedena po tom, co jsou některé růstové destičky uzavřené, ale předtím než se jiné uzavřely, může mít za následek u psa s nepřirozenými proporcemi, vliv na výkon a dlouhodobou odolnost kloubů....
Pobíráte fakta, nebo jen chcete slyšet, že kastrace štěněte je "bezva nápad" ?
No není.

zuz4a
napsal(a):
No řekla bych, že byla asi větší.....jak jsem psala, tak mám i jejího bratra a pes by měl být přeci jen o něco větší než fena...přerostla ho, sice o fous, ale přerostla.
V kohoutku měla o deset cenťáků víc než její nekastrovaná sestra.
Myslím, že tady asi budu jediná, kdo nechal kastrovat fenu takhle brzo a právě proto snad mám největší právo říct....pokud se nejedná o kastraci ze zdravotních důvodů ...nedělejte to.
Za ty roky, co se tady kastrace probírají musím říct, že už bych se stejně nikdy nerozhodla a to i přesto, že nemám špatnou zkušenost.
A to rozhodně ne proto, že bych se nějak styděla, že jsem udělala prasárnu na štěněti....jen jsem přehodnotila procenta pravděpodobností pozitiva vs negativa.
A hlavně prosím nedívejte se na kastraci jako na nějaký banální zákrok, nejedná se o nějaké šmik šmik, fena přestane hárat a já budu mít jednodušší život. Ty změny jsou dalekosáhlejší.
Momentálně mám poprvé v životě fenu, vždy jsme měli psi. V mém okolí je fen ale spousta a valná většina majitelů narychlo fenu vezlo s pyometrou na operaci, nebo se rozhodovalo jestli v pozdějším věku nechat operovat nádory mléčné žlázy.
Byla jsem rozhodnutá po prvním hárání vykastrovat, před háráním bych do toho nešla ( velké plemeno). Fena je kříženec, množit by se opravdu neměla a po operaci vlastně ani nesmí rodit- pro kastraci jsem rozhodnutá.
Jenže ouha, čuba mi začala hárat v šesti měsících....takže mi připadá, že i před druhým háráním by to bylo brzo.... Na druhou stranu to momentálně už teď vypadá, že mám taky "štěstí" a užiju si falešky a s tím spojené problémy....
Musím říct, že to není vůbec lehké rozhodování...

Ještě musím dodat...
kastraci...kastraci před prvním háráním.. jsem prováděla z preventivních důvodů a moje rozhodnutí ovlivnily osobní zkušenosti.
Proč jsem se pro kastraci rozhodla....
velmi významná prevence vzniku neoplazií na mléčné žláze, včasná kastrace tzn. mezi prvním a druhým háráním snižuje riziko vzniku nádorů na mléčné žláze až o 90%, při pozdějších kastracích již procenta pozvolna klesají nicméně i tak zůstávají velmi vysoká
- zcela zabrání vzniku neoplazie dělohy nebo vaječníků
- zcela zabrání vzniku pyometra (zánět dělohy)
K takhle brzké kastraci jsem se rozhodla hlavně kvůli prevenci nádoru na mléčné žláze, před prvním háráním bylo procento nejvyšší....vyhledala jsem, že feny kastrované před prvním háráním onemocní 0,05% a po druhém hárání 8% a upřímně, to nakonec rozhodlo.
Ale teď si myslím, že nějaké to procento mínus není zas taková hrůza.
A pak ještě a za tím názorem si pořád stojím, že je lepší nechat operovat mladé a zdravé zvíře, než muset nechat operovat starou a nemocnou fenu jen proto, že jsem jí v mládí nenechala vyříznout dělohu.....
Proč jsem se kastrace bála......a bojím...
Vzhledem k tomu, že dojde k narušení endokrinního sytému feny v de facto nejdůležitějších měsících vývinu - následky mohou být velmi vážné. Obecně lze tvrdit, že jde o špatný vývin kostí. Kosti mohou poté růst nedostatečně, ve špatném úhlu. Navíc se zvyšuje riziko rakoviny kostní tkáně. Mj. může být narušen vývoj pochvy a močových cest.
Když vezmu v potaz jenom tu "prkotinu" jako je inkontinence...u fen velkých plemen se uvádí až 20-30% fen.....sice všude píšou, že většinou pomůže medikace, ale co když vaše fena bude ta, kde to nepomůže...?? Počítáte s tím??
Nejsem odpůrce kastrací a nejsem ani propagátor......ale prosím, než se je kastraci rozhodnete, tak opravdu přemýšlejte a berte v potaz nejen ta pozitiva, ale i ta negativa.
Já na to nemám tak vyhraněný názor jako většina zde diskutujících, život a osobní zkušenosti mě naučily, že ať už se rozhodnete tak či onak, tak to rozhodnutí může být ve finále pro fenu fatální a dopředu člověk nemůže vědět, které rozhodnutí bude do budoucna správné....takže to musí risknout.....a nějak se rozhodnout.
Pokud chcete fenu nechat kastrovat, jako jsem to udělala já...kvůli prevenci určitých rizik, tak počkejte alespoň po prvním hárání.

lupus4
napsal(a):
tak počkejte alespoň po prvním hárání.
sama sobě odporujete
NECHTE JE DOSPĚT !
Ne neodporuju........prostě jen v současnosti myslím, že kastrace po prvním hárání je lepší než před, toť vše...
Opravdu se nechci pouštět do diskuze kastrovat ani a nebo ne....v tomhle se teda omlouvám, ale budu za Švýcarsko....nakonec se totiž každý se svým rozhodnutím a případnými následky musí srovnat sám.
Já teda nevím, asi to bude individuální, ale třeba u své feny nemůžu říct, že by v době po prvním hárání už nastal ten okamžik, že by dospěla. Ani fyzicky, ani psychicky. A nenastalo to ani po druhém hárání. Řekla bych, že dospěla až po tom třetím hárání - a do té doby jsem viděla i změny po fyzické stránce..Sice už nerostla do výšky, ale to tělo se pořád ještě nějak formovalo. A to mám teda malou fenu - 15 kg.
Ne neodporuju........prostě jen v současnosti myslím, že kastrace po prvním hárání je lepší než před, toť vše...
Jo, tak určitě by to bylo lepší po prvním hárání než před... Ale myslím, že ještě lepší by to bylo až po druhém nebo třetím hárání, prostě v době, kdy už je fena dospělá.
Taky nejsem úplně nějak proti kastracím, ale když už, tak takhle...
Úplně stejně to mám s krytím - u našeho plemene se běžně kryje už při druhém hárání - což u nás bylo cca v 15ti měsících. Já si nedokáže přestavit , že bych v tu dobu fenu nakryla, a že by měla štěňata. Ona sama mi přišla ještě jako štěně.
Znám jenom jednu kastrovanou fenu před prvním, je to kříženka bull. Jako dospělá je velká jako cca dobrman, i taková atletka, vzhledově krásná, ale.....jako štěně byla kousavá, uvrčená, co si neuměla hrát, jen po ostatních štěňatech startovala a tahala je po zemi za uši, nohy, ocas. Takže si s ní štěňata nechtěla hrát a majitelé jiných štěňat se jí vyhýbali. Na radu spolku/útulku/depozita (zapomněla jsem, odkud je a kdo páníčkovi dobrou radu dal) byla vykastrovaná cca v 6 měsících před háráním. Fyzicky to na ní asi stopy nechalo, ale psychicky asi ano, protože jí jsou 3 roky a chová se pořád stejně jako to "protivné" štěně. A pořád si s ní nikdo nechce hrát.
Taky znám psa, křížence ve velikosti i podobě AUO/mohutná BOC, který byl kastrovaný cca v roce (dovezený myslím z Chorvatska) a to je taky věčné štěně, ale je roztomilý, poslušný, milý, s nikým nemá problém a ostatní psi s ním taky ne.

Za mě kastrace v tak mladém věku rozhodně ne. Celý život jsme měli feny, vyjímka 2x pes. Ani jednu jsme nekastrovali, dokonce asi 4 roky společně v jedné domácnosti žily 2 feny(N.O.+barzojka+ 1 pes N.O) Společně byli spolu celé dny, na prochajdy chodili všichni 3 společně(kromě cvičáku, tam barzojka nechodila), prostě, když feny háraly, pes byl od nich oddělen a hotovo. Žádný problém. Nikdy jsem nechovala i když obě, jak N.O. tak barzojka byly chovné. žádná s fen nikdy neumřela na rakovinu ml. žlázy, pyometru. Vyjímka barzojka pyometra v 11 letech, hned operace, dožila se 14 a něco. Kastrace podle mě, jen z vážných zdravotních důvodů
Děkuji těm, kteří mají osobní zkušenost, že se o ni podělily. Obzvláště sardullah, moc mi to pomohlo. Nejedná se u nás o preventivní zákrok.
Podařilo se mi i něco málo dohledat na zahraničních webech, kde takto kastrují často a odborné reference naštěstí nejsou tak demonické, jak zde někteří uživatelé prezentují. 🙂

Varaxi
napsal(a):
Že se nejedná o preventivní zákrok, znamená, že se jedná o zákrok akutní. Tj. fena má zdravotní problém (asi přímo s pohlavním ústrojím, když se předpokládá, že jí kastrace pomůže).
Nebo jsem to pochopila blbě?
Kdyby to byl akutní zákrok, tak je nutný z hlediska ohrožení zdraví nebo života a asi by bylo zbytečné toto řešit na internetu. Si myslím. Mně přijde, že zadavatelka chce nechat vykastrovat mladou zdravou fenu. Odvolává se na zahraniční zdroje, kde nejsou tak "démonické" názory.
napsal(a):
Kdyby to byl akutní zákrok, tak je nutný z hlediska ohrožení zdraví nebo života a asi by bylo zbytečné toto řešit na internetu. Si myslím. Mně přijde, že zadavatelka chce nechat vykastrovat mladou zdravou fenu. Odvolává se na zahraniční zdroje, kde nejsou tak "démonické" názory.
No jo, ale...
Pokud se nejedná o kastraci z preventivních důvodů ani z důvodů akutních, tak... Proč vůbec kastrovat?
Jaký je jiný důvod pro kastraci než zdravotní? I to kupírování uší bylo aspoň vidět, tak chápu, že se to některým lidem mohlo líbit, ale kastrace? Proč, k čemu, když ne pro zdraví?
Odvolává se na zahraniční zdroje,
které samozřejmě neuvedla, abychom se poučili
tak já jí sem dám ty moje (i když je to házení luštěniny na zeď)
ta prostě je rozhodnuta omlouvám se za delší příspěvek
1 Burrow R, Batchelor D, Cripps P. Complications observed during and after ovariohysterectomy of
142
bitches at a veterinary teaching hospital. Vet Rec. 2005 Dec 24-31;157(26):829-33.
2 Pollari FL, Bonnett BN, Bamsey, SC, Meek, AH, Allen, DG (1996) Postoperative complications of
elective
surgeries in dogs and cats determined by examining electronic and medical records. Journal of the
American Veterinary Medical Association 208, 1882-1886
3 Dorn AS, Swist RA. (1977) Complications of canine ovariohysterectomy. Journal of the American
Animal
Hospital Association 13, 720-724
4 Pollari FL, Bonnett BN. Evaluation of postoperative complications following elective surgeries of dogs
and
cats at private practices using computer records, Can Vet J. 1996 November; 37(11): 672–678.
5 Teske E, Naan EC, van Dijk EM, van Garderen E, Schalken JA. Canine prostate carcinoma:
epidemiological evidence of an increased risk in castrated dogs. Mol Cell Endocrinol. 2002 Nov
29;197(1-
2):251-5.
6 Sorenmo KU, Goldschmidt M, Shofer F, Ferrocone J. Immunohistochemical characterization of
canine
prostatic carcinoma and correlation with castration status and castration time. Vet Comparative
Oncology.
2003 Mar; 1 (1): 48
7 Weaver, AD. Fifteen cases of prostatic carcinoma in the dog. Vet Rec. 1981; 109, 71-75.
8 Cohen D, Reif JS, Brodey RS, et al: Epidemiological analysis of the most prevalent sites and types of
canine neoplasia observed in a veterinary hospital. Cancer Res 34:2859-2868, 1974
9 Theilen GH, Madewell BR. Tumors of the genital system. Part II. In:Theilen GH, Madewell BR, eds.
Veterinary cancer medicine. 2nd ed.Lea and Febinger, 1987:583–600.
10 Glickman LT, Glickman N, Thorpe R. The Golden Retriever Club of America National Health Survey
1998-
1999 http://www.vet.purdue.edu//epi/golden_retriever_final22.pdf
11 Handbook of Small Animal Practice, 3rd ed
12 Hayes HM Jr, Pendergrass TW. Canine testicular tumors: epidemiologic features of 410 dogs. Int J
Cancer 1976 Oct 15;18(4):482-7
13 Ru G, Terracini B, Glickman LT. (1998) Host-related risk factors for canine osteosarcoma. Vet J
1998
Jul;156(1):31-9
14 Cooley DM, Beranek BC, Schlittler DL, Glickman NW, Glickman LT, Waters DJ. Endogenous
gonadal
hormone exposure and bone sarcoma risk. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002
Nov;11(11):1434-40.
15 Moe L. Population-based incidence of mammary tumours in some dog breeds. J of Reproduction
and
Fertility Supplment 57, 439-443.
16 Ferguson HR; Vet Clinics of N Amer: Small Animal Practice; Vol 15, No 3, May 1985
17 MacEwen EG, Patnaik AK, Harvey HJ Estrogen receptors in canine mammary tumors. Cancer Res.,
42:
2255-2259, 1982.
18 Schneider, R, Dorn, CR, Taylor, DON. Factors Influencing Canine Mammary Cancer Development
and
Postsurgical Survival. J Natl Cancer Institute, Vol 43, No 6, Dec. 1969
19 Feinleib M: Breast cancer and artificial menopause: A cohort study. J Nat Cancer Inst 41: 315-329,
1968.
20 Dorn CR and Schneider R. Inbreeding and canine mammary cancer. A retrospective study. J Natl
Cancer
Inst. 57: 545-548, 1976.
21 Brodey RS: Canine and feline neoplasia. Adv Vet Sci Comp Med 14:309-354, 1970
22 Hayes A, Harvey H J: Treatment of metastatic granulosa cell tumor in a dog. J Am Vet Med Assoc
174:1304-1306, 1979
23 Norris AM, Laing EJ, Valli VE, Withrow SJ. J Vet Intern Med 1992 May; 6(3):145-53
24 Prymak C, McKee LJ, Goldschmidt MH, Glickman LT. Epidemiologic, clinical, pathologic, and prognostic
characteristics of splenic hemangiosarcoma and splenic hematoma in dogs: 217 cases (1985). J Am
Vet
Med Assoc 1988 Sep; 193(6):706-12
25 Ware WA, Hopper, DL. Cardiac Tumors in Dogs: 1982-1995. J Vet Intern Med 1999;13:95–103.
26 Panciera DL. Hypothyroidism in dogs: 66 cases (1987-1992). J Am Vet Med Assoc. 1994 Mar
1;204(5):761-7
27 Panciera DL. Canine hypothyroidism. Part I. Clinical findings and control of thyroid hormone secretion and metabolism. Compend Contin Pract Vet 1990: 12: 689-701.

zuz4a
napsal(a):
Koukám, že tu mají všichni věštecké koule a ví o mě úplně vše 😂. Dle místní komunity raději nachat psa chcípnout. Fakt mě bavíte, lidi 😂. A to jsem se zapřisáhla, že na tyto komenty reagovat nebudu.
Tak ještě jednou děkuji všem, co psali k tématu. Víc to asi tady nemá cenu rozebírat 😉
Tak já myslím, že by nás prostě jen zajímalo, o jaký zdravotní problém jde :)

lupus4
napsal(a):
proč je třeba nevratně zmrzačit štěně
To fakt netuším. Třeba tam už teď má nějakou rakovinu? Nevím, nejsem doktor a zadavatelka nenapsala, o co jde :)

Někdy se kastrace doporučuje kvůli trablům s kůží apod. - hormony.
Bohužel už málokdo řekne, že jak fena dospěje, problémy zmizí i bez kastrace.
U nás to tak bylo, veterinářka to navrhla, já se dívala divně, tak se zastavila a řekla, ať ještě počkám, že bude přemýšlet.. a za měsíc jsme se shodly na tom, že se to srovná věkem, že počkáme do dvou let.. a zázrak.. fena je naprosto v pořádku.
Je to teda nástroj ve špatných rukou.. co by nám zvířata asi tak uřízla, kdyby mohla?
Tu ucho, tam ocas, ten by se neměl množit,.....
napsal(a):
Někdy se kastrace doporučuje kvůli trablům s kůží apod. - hormony.
Bohužel už málokdo řekne, že jak fena dospěje, problémy zmizí i bez kastrace.
U nás to tak bylo, veterinářka to navrhla, já se dívala divně, tak se zastavila a řekla, ať ještě počkám, že bude přemýšlet.. a za měsíc jsme se shodly na tom, že se to srovná věkem, že počkáme do dvou let.. a zázrak.. fena je naprosto v pořádku.
Je to teda nástroj ve špatných rukou.. co by nám zvířata asi tak uřízla, kdyby mohla?
Tu ucho, tam ocas, ten by se neměl množit,.....
Tak to zase ne úplně, už se do toho vložím. A už jsem to nejedenkrát psala. Sestřenky kříženka akity, u každého hárání úplně olysala na půl psa, měla holý hrudní, přední nohy i břicho. Asi ji to i svědilo, vykusovala. Vet jí říkal, že to bude asi hormonální a kastroval by. Já jsem jí říkala rovnou, že bych kastrovala a nedej bůh ji nějaký Alík nakrýt, ona byla potvora nevychovaná a zlá. Do kastrace se jí nechtělo. Fena někdy v 9letech nádor na mléčné žláze, pak už byla okamžitě kastrace, operace, chemoterapie...no všechno zbytečně. Možná by jí ta kastrace zbavila jak celoživotního trápení, krmení kortikoidama a nakonec nepěknéhjo umírání s rakovinou. Nemůžu ani já vědět, jestli 100%, ale zkusila bych to, protože proti tomu, co zakusila potom, by to byla ,,procházka růžovým sadem"...ta kastrace
zuz4a
napsal(a):
Koukám, že tu mají všichni věštecké koule a ví o mě úplně vše 😂. Dle místní komunity raději nachat psa chcípnout. Fakt mě bavíte, lidi 😂. A to jsem se zapřisáhla, že na tyto komenty reagovat nebudu.
Tak ještě jednou děkuji všem, co psali k tématu. Víc to asi tady nemá cenu rozebírat 😉
Vůbec nechápu, proč se čílíte?
Jste na diskusi a tak lidé diskutují.
Nejsem jediná koho by zajímalo, proč chcete kastrovat, když by to nebyl preventivní zákrok, ale také ani akutní (to předpokládám byste nezakládala diskusi, ale řešila to s veterináři).
lesnížínka
napsal(a):
Tak to zase ne úplně, už se do toho vložím. A už jsem to nejedenkrát psala. Sestřenky kříženka akity, u každého hárání úplně olysala na půl psa, měla holý hrudní, přední nohy i břicho. Asi ji to i svědilo, vykusovala. Vet jí říkal, že to bude asi hormonální a kastroval by. Já jsem jí říkala rovnou, že bych kastrovala a nedej bůh ji nějaký Alík nakrýt, ona byla potvora nevychovaná a zlá. Do kastrace se jí nechtělo. Fena někdy v 9letech nádor na mléčné žláze, pak už byla okamžitě kastrace, operace, chemoterapie...no všechno zbytečně. Možná by jí ta kastrace zbavila jak celoživotního trápení, krmení kortikoidama a nakonec nepěknéhjo umírání s rakovinou. Nemůžu ani já vědět, jestli 100%, ale zkusila bych to, protože proti tomu, co zakusila potom, by to byla ,,procházka růžovým sadem"...ta kastrace
nezklamala...
na základě "zkušeností" s JEDNOU podivnou akitou...schodíte zkušenosti s negativním dopadem u tisíců psů , tomu říkám "kam se hrabe Bitner..."
tady jde o kastraci štěněte a ne dospělého jedince...asi zase nepochopila
lupus4
napsal(a):
nezklamala...
na základě "zkušeností" s JEDNOU podivnou akitou...schodíte zkušenosti s negativním dopadem u tisíců psů , tomu říkám "kam se hrabe Bitner..."
tady jde o kastraci štěněte a ne dospělého jedince...asi zase nepochopila
No vy také ne, už jsem několikrát žádala, aby jste nečetl a nekomentoval, pokud vám to zvedá tlak..nechci vás mít na svědomí Ke kastraci nedospělého psa jsem se nevyjadřovala, dobře, abych potěšila i vás, nesouhlasím, kastrovala bych dle velikosti psa. Malá plemena v roce, velká třeba až ve dvou. Ne, znám plno kastrovaných fen bez problémů, ale dávala jsem příklad, kdy ten problém mohla včasná kastrace vyřešit, ale nebyla vůle. Nechápu, že je pro někoho přijatelnější jen co feně srst doroste, řešit lysání nanovo, mazání, prášky, injekce a nevím co ještě - celoživotně. Nádor bylo trápení až poslední rok. Na veterinu ji vozili tři lidi svázanou doslova v kozelci, protože byla nezvládnutá. O to to všechno ale bylo horší.
lesnížínka
napsal(a):
No vy také ne, už jsem několikrát žádala, aby jste nečetl a nekomentoval, pokud vám to zvedá tlak..nechci vás mít na svědomí Ke kastraci nedospělého psa jsem se nevyjadřovala, dobře, abych potěšila i vás, nesouhlasím, kastrovala bych dle velikosti psa. Malá plemena v roce, velká třeba až ve dvou. Ne, znám plno kastrovaných fen bez problémů, ale dávala jsem příklad, kdy ten problém mohla včasná kastrace vyřešit, ale nebyla vůle. Nechápu, že je pro někoho přijatelnější jen co feně srst doroste, řešit lysání nanovo, mazání, prášky, injekce a nevím co ještě - celoživotně. Nádor bylo trápení až poslední rok. Na veterinu ji vozili tři lidi svázanou doslova v kozelci, protože byla nezvládnutá. O to to všechno ale bylo horší.
ale dávala jsem příklad, kdy ten problém mohla včasná kastrace vyřešit
No jo, jenže jak vy můžete vědět, že kdyby se dala kastrovat, tak by to pomohlo? Třeba by měla nádor tak jako tak. Nebo by ho místo tam kde ho měla, měla na kostech... Třeba by nezmizely ani ty problémy se srstí a kůží.. Mě teda nepřijde ani úplně v pohodě nějaké problémy se srstí řešit kastrací. A jinak teda z osobní zkušenosti - v rodině jsme měli kastrovanou fenu (až jako dospělou), které se po kastraci o dost zhoršila kvality srsti, ale co jsem tak četla, tak takových je víc, takže si fakt nemyslím, že by to zaručeně pomohlo.
Ale to jsou jen samá kdyby...

Lesnížínko, ale akity jsou prostě v kopru, s tím nic neudělá ani kastrace (kdyby náhodou někdy pomohla, je to 50:50), ony se s problémy kůže rodí,
takže řešení je akity nemnožit. To je blbé, co :-)
Kolik už se zkoušelo léků a babských rad, ... akita = problémy.
Snad v nějakém chovu to nemají, nevím, znám jich asi deset a jsou v pohodě.
To je jako demodex u bulíkoidních, alergie,..
Známe zhoršení srsti u fen po kastraci, to je ale struktura chlupu, kvalita,
já mluvím o nemocech.
A znám fenu, které kastrace nepomohla, naopak se vše strašně zhoršilo.
Tak co teď.

Varaxi
napsal(a):
No jo, ale...
Pokud se nejedná o kastraci z preventivních důvodů ani z důvodů akutních, tak... Proč vůbec kastrovat?
Jaký je jiný důvod pro kastraci než zdravotní? I to kupírování uší bylo aspoň vidět, tak chápu, že se to některým lidem mohlo líbit, ale kastrace? Proč, k čemu, když ne pro zdraví?
Slečna neřekne. Už se stačila rozčílit, protože její názor se neshodoval s naším a ona chtěla posvětit své rozhodnutí. Tady to není poprvé. Překvapivě.

Pokud se jedná o kastraci kvůli nějakému akutnímu zdravotnímu problému a nejde to vyřešit jinak...tak asi není o čem diskutovat a zadavatelka se třeba ptala na zkušenosti, aby měla představu, co jí čeká.
No a ta další možnost...pokud prevence není na pořadu dne, jak zde bylo psáno...je pohodlnost a teď to nemyslím zle, ono totiž je ve finále jedno, jestli vykastruju fenu s nějakou vidinou prevence onemocnění a nebo proto, že prostě nechci při hárání hlídat, aby mi jí někdo nenakryl a pod.....výsledek je prostě vykastrovaná fena.
Pokud je to tedy z té pohodlnosti, tak si myslím, že minimálně jedno, dvě hárání by zadavatelka zvládla.
Chtěla bych ještě říct, že třeba u Sáriny mi to nepřišlo jako problém, protože už v těch osmi, devíti měsících, i když byla akčnější než potom jako dospělá, tak mi ale přišlo, že už nemá takové to štěndoidní chování nebo jak to mám nazvat, možná ře to kastrace zasekla brzo, ale ona byla prakticky dokonalá už takhle mladá.......zatímco u Giny bych se takhle nikdy nerozhodla ani z těch preventivních důvodů, protože Gina je teď zhruba ve věku Sáry, když jsem jí kastrovala a Gina, byť už přerostla výškově i našeho psa, tak je pořád ještě štěně.....a fakt bych nechtěla, aby mi takhle zůstala....

napsal(a):
Pokud se jedná o kastraci kvůli nějakému akutnímu zdravotnímu problému a nejde to vyřešit jinak...tak asi není o čem diskutovat a zadavatelka se třeba ptala na zkušenosti, aby měla představu, co jí čeká.
No a ta další možnost...pokud prevence není na pořadu dne, jak zde bylo psáno...je pohodlnost a teď to nemyslím zle, ono totiž je ve finále jedno, jestli vykastruju fenu s nějakou vidinou prevence onemocnění a nebo proto, že prostě nechci při hárání hlídat, aby mi jí někdo nenakryl a pod.....výsledek je prostě vykastrovaná fena.
Pokud je to tedy z té pohodlnosti, tak si myslím, že minimálně jedno, dvě hárání by zadavatelka zvládla.
Chtěla bych ještě říct, že třeba u Sáriny mi to nepřišlo jako problém, protože už v těch osmi, devíti měsících, i když byla akčnější než potom jako dospělá, tak mi ale přišlo, že už nemá takové to štěndoidní chování nebo jak to mám nazvat, možná ře to kastrace zasekla brzo, ale ona byla prakticky dokonalá už takhle mladá.......zatímco u Giny bych se takhle nikdy nerozhodla ani z těch preventivních důvodů, protože Gina je teď zhruba ve věku Sáry, když jsem jí kastrovala a Gina, byť už přerostla výškově i našeho psa, tak je pořád ještě štěně.....a fakt bych nechtěla, aby mi takhle zůstala....
Zadavatelka zdravotní důvody nezmínila.

Moje nejmladší fenka poprvé hárala v 16 měsících, teď má 19 a pořád je to střelený štěndo.
To jen jak je to hrozně individuální.
napsal(a):
Moje nejmladší fenka poprvé hárala v 16 měsících, teď má 19 a pořád je to střelený štěndo.
To jen jak je to hrozně individuální.
Nefret prvýkrát v necelých 6 mesiacoch,cize takmer o rok skôr ako Cherry...naozaj čo ženská,to rozdiel 😉
O strelenosti tu písať nebudem...lebo vieme. Lebo Nefret.