Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.12.2020 22:25
Ta zvědavá

XXX.XXX.56.27

Dobry den chtěla jsem se zeptat jaký máte názor na to mít border kolií v bytě kde by byla zhruba osm hodin s tím že chodím odpo na koně na vyjížďky kde se pořádně vyběha a měla by společníka mojeho mansiho pejska chodím do školy a byli by zavření v pokojíčku oba dva společně a o víkendu bych s nema chodila na hory jako dodnes se svým menším pejskem.predem děkuji za odpovědi

28.12.2020 00:09
lupus4

XXX.XXX.205.61

kde se pořádně vyběha

málo potřebuje i PRÁCI hlavou

proč vám nestačí dosavadní pes, potřebujete být víc IN ? nebo proč ?

zešílenejch BOC bez práce , vláčenejch na flexinách mobilujícími Jitkami, potkávám na můj vkus až moc...
dan "módy" - zničený plemeno

28.12.2020 00:30
Ta zvědavá

XXX.XXX.56.27

lupus4 napsal(a):
kde se pořádně vyběha

málo potřebuje i PRÁCI hlavou

proč vám nestačí dosavadní pes, potřebujete být víc IN ? nebo proč ?

zešílenejch BOC bez práce , vláčenejch na flexinách mobilujícími Jitkami, potkávám na můj vkus až moc...
dan "módy" - zničený plemeno

Samozřejmě bych se věnovala i agelity a dog dancing protože se s tím věnují i s mým menším pejskem takže by byl i zaměstnaný takhle bydlím blízko agelity parku takže tam chodim vpodstate pořád.😕

28.12.2020 00:47
lupus4

XXX.XXX.205.61

tak znova : proč vám nestačí dosavadní pes, potřebujete být víc IN ? nebo proč ?

jste-li studentka, tak vůbec netušíte kam vás osud za pár let zavane...hodíte ji na krk rodičům ?

28.12.2020 01:01
Ta zvědavá

XXX.XXX.56.27

Určitě ne rodičům půjdu na veterárni školu takže si je určitě beru sebou. To už mám promyšlené a každopádně mám svoji sestru která by se starala když bych já nemohla.

28.12.2020 01:12
lupus4

XXX.XXX.205.61

proč vám nestačí dosavadní pes,
jsem se nedozvěděl
Našetřeno na PP psa máte, nebo "podpoříte" množku (pak potřebujete našetřit na veterinu) ?
Jste-li rozhodnuta, tak proč se vůbec ptáte ...

28.12.2020 09:08
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.240

Ta zvědavá napsal(a):
Samozřejmě bych se věnovala i agelity a dog dancing protože se s tím věnují i s mým menším pejskem takže by byl i zaměstnaný takhle bydlím blízko agelity parku takže tam chodim vpodstate pořád.😕

Děláte sport, který ani neumíte správně napsat?
Proč BOC? Zavřít do pokojíčku? Protože v tom sportu, co neumíte napsat, vyhrávají? Přesně z tohohle důvodu je mnoho nešťastných BOCek v panelácích a na zahradách.

28.12.2020 09:26
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

V tomhle konkrétním případě si taky nemyslím, že je ideální nápad si pořídit BOC...

Ale nedá mi to a musím se zeptat, proč se lidi tak diví, když si člověk chce pořídit druhého psa? To musí mít nějaké důvody, proč mu dosavadní pes nestačí? Nemůže prostě jen chtít dalšího parťáka, dva psy?

Mě to přijde docela ujetý. Jo v tomhle případě zrovna bych to taky nedoporučovala, když jde o dítě, a o náročné plemeno jako je BOC. Ale vidím to tady dost často, i když napíše někdo rozumný, že si chce pořídit dalšího psa, tak okamžitě přijde otázka, na co dalšího psa... Já zase nevidím důvod, proč by si člověk druhého psa nemohl pořídit? I kdyby to mělo být jen proto, že prostě druhého psa chce... Nebo třetího, čtvrtého

28.12.2020 09:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.26.43

marcelaamax napsal(a):
V tomhle konkrétním případě si taky nemyslím, že je ideální nápad si pořídit BOC...

Ale nedá mi to a musím se zeptat, proč se lidi tak diví, když si člověk chce pořídit druhého psa? To musí mít nějaké důvody, proč mu dosavadní pes nestačí? Nemůže prostě jen chtít dalšího parťáka, dva psy?

Mě to přijde docela ujetý. Jo v tomhle případě zrovna bych to taky nedoporučovala, když jde o dítě, a o náročné plemeno jako je BOC. Ale vidím to tady dost často, i když napíše někdo rozumný, že si chce pořídit dalšího psa, tak okamžitě přijde otázka, na co dalšího psa... Já zase nevidím důvod, proč by si člověk druhého psa nemohl pořídit? I kdyby to mělo být jen proto, že prostě druhého psa chce... Nebo třetího, čtvrtého

Dospělý člověk, ať si za svý pořídí psů, o kolik je schopný se postarat a ufinancovat, ale pokud děti kupí psy, které pak hodí na krk rodičům, tak je něco špatně.

28.12.2020 09:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Dospělý člověk, ať si za svý pořídí psů, o kolik je schopný se postarat a ufinancovat, ale pokud děti kupí psy, které pak hodí na krk rodičům, tak je něco špatně.

No jo, ale tak o tom by snad měli rozhodovat rodiče. A pokud toho psa pořídí oni, nebo ho dovolí, tak by taky měli počítat s tím, že případná péče třeba zůstane na nich...

Ale ono je to tady právě dost často vidět i když se ptá dospělý člověk, jak kdyby pořízení druhého psa byl nějaký hřích

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.12.2020 09:59

Ale tak obecně pořízení psa je hřích, přece, dneska, musí to mít všichni, je potřeba preventivně předpokládat, že nemusí a neměli by, a odrazovat je od toho - teda aspoň to je můj přístup. Pokud i přes všechny námitky a protivenství někdo psa pořídí, pak aspoň můžu říct, že jsem varovala A třeba díky tomu někdo DOOPRAVDY zváží všechna proti dřív, než má doma šestitýdenní nemocný štěně od množáka...
A stejně tak pořídit druhýho psa může bejt jen naivní nápad a lidi si nemusí uvědomit, co všechno je čeká. Já jsem ráda, že jsem druhýho psa nepořídila, i když jsem o tom v jedný době hodně uvažovala.

28.12.2020 10:04
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.26.43

marcelaamax napsal(a):
No jo, ale tak o tom by snad měli rozhodovat rodiče. A pokud toho psa pořídí oni, nebo ho dovolí, tak by taky měli počítat s tím, že případná péče třeba zůstane na nich...

Ale ono je to tady právě dost často vidět i když se ptá dospělý člověk, jak kdyby pořízení druhého psa byl nějaký hřích

Ono spíš záleží kdo se ptá.
Pokud se ptá někdo, kdo není schopný pořádně se postarat o stavajícího psa - viz. dotazy typu "náš pes doma řve, venku neposlouchá, a chce se rvát se psy ..., odkouká to od něj štěně...?", nebo je to někdo, kdo nemá ani vlastní bydlení, tak tam si myslím, že je to zcela na místě.

28.12.2020 10:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No a já zase pořízení druhého psa beru jako jedno z nejlepších rozhodnutí v životě, a už nikdy nechci mít jen jednoho psa

A taky mi lidi, včetně rodiny, tvrdili jakej jsem blázen, na co druhej pes, oba v baráku, řešit hárání...a bla bla.... nedala jsem se a jsem za to ráda

Souhlasím, že psa nemusí mít každý... na druhou stranu si ale myslím ,že není potřeba každého od psa odrazovat a někdy mi to přijde až přehnané... Ale to je jen můj pohled na věc... Většinou když už člověk jednoho psa má, tak ví, co to obnáší.

28.12.2020 10:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ono spíš záleží kdo se ptá.
Pokud se ptá někdo, kdo není schopný pořádně se postarat o stavajícího psa - viz. dotazy typu "náš pes doma řve, venku neposlouchá, a chce se rvát se psy ..., odkouká to od něj štěně...?", nebo je to někdo, kdo nemá ani vlastní bydlení, tak tam si myslím, že je to zcela na místě.

No, já budu radši mlčet . Protože současného psa jsem si k předchozímu psovi pořídila právě když jsem bydlela u rodičů, tedy bez vlastního bydlení. Pak jsem s oběma psy odešla bydlet jinam, ale po nějaké době jsem se zase k rodičům vrátila a nějaký ten rok tam s oběma psy žila...A do toho tam byl ještě třetí pes rodičů..

Ale jak jsem psala - v tomhle případě to beru, a taky nedoporučuji...

28.12.2020 10:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.26.43

marcelaamax napsal(a):
No, já budu radši mlčet . Protože současného psa jsem si k předchozímu psovi pořídila právě když jsem bydlela u rodičů, tedy bez vlastního bydlení. Pak jsem s oběma psy odešla bydlet jinam, ale po nějaké době jsem se zase k rodičům vrátila a nějaký ten rok tam s oběma psy žila...A do toho tam byl ještě třetí pes rodičů..

Ale jak jsem psala - v tomhle případě to beru, a taky nedoporučuji...

Jenže u rodičů je v podstatě ve svým - já mela namysli lidi, co jsou někde po podnájmech

28.12.2020 10:42
impact

XXX.XXX.34.58

Fiona.Praha napsal(a):
Děláte sport, který ani neumíte správně napsat?
Proč BOC? Zavřít do pokojíčku? Protože v tom sportu, co neumíte napsat, vyhrávají? Přesně z tohohle důvodu je mnoho nešťastných BOCek v panelácích a na zahradách.

Podle mě je to takový to městský agility hřiště, kde je pár překážek a děcka si tam choděj hopsat.

28.12.2020 19:48
Ta zvědavá

XXX.XXX.56.27

No nic mooc stě tady nepomohli spíš se jenom dohadujete každopádně chápu všechny strany ale nemusí to být až tak přehnaně doslovně řečeno ale tak nevadí každopádně já bydlím i u svého otce kde jsem častěji jak v bytě takže by pejsek měl častěji zahradu než být ale byl by i v bytě samozřejmě ale mám k dispozici i zahradu není den kdy mám odpočinek dobrovolně věncim i ostatní pejsky a pořád něco dělám a nejvíc se vyběha právě na těch koních vždycky ho beru sebou a chtěla bych mu pořídit parťáka protože by to bylo lepší každopádně už sem měla i labradora a vychovala sem si ho sama a byla úžasná jenom mi onemocněla takže sem o ní přišla byla úžasná a hodná tak sem myslela že border kolie by nebyla špatná volba

28.12.2020 20:18

Já osobně bych si ke koním pořídila spíš kraťandu nebo americkou kolii. Borderce vyžití u koní a agility hřiště, obávám se, stačit nebude, potřebují zejména mentální stimulaci na vysoké úrovni - tzn. primárně potřebuje vyžití, kde zapojí hlavu, ne nožičky.

Edit: Ještě mě tak napadlo... Nevím, jak by to bylo s borderou u koní s pasením. Jestli to také není zbytečná komplikace (neříkám neodstranitelný problém)...

28.12.2020 21:14
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.26.43

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já osobně bych si ke koním pořídila spíš kraťandu nebo americkou kolii. Borderce vyžití u koní a agility hřiště, obávám se, stačit nebude, potřebují zejména mentální stimulaci na vysoké úrovni - tzn. primárně potřebuje vyžití, kde zapojí hlavu, ne nožičky.

Edit: Ještě mě tak napadlo... Nevím, jak by to bylo s borderou u koní s pasením. Jestli to také není zbytečná komplikace (neříkám neodstranitelný problém)...

Bordera u koní je většinou kvůli tomu pasení hrozný neštěstí.
Až na jednoho psa, který k nám přišel až jako 9 letý, byly všechny bordery ve stávající i předchozí stáji na zabití (4 ks)

28.12.2020 21:18

Bordera u koní je většinou kvůli tomu pasení hrozný neštěstí.
Až na jednoho psa, který k nám přišel až jako 9 letý, byly všechny bordery ve stávající i předchozí stáji na zabití (4 ks)

a ja mam zase averzi na "u koni se vybeha nejlepe"
ke konim patri vychovany pes a ten se nevychova tak, ze se tam vypusti a dej se vule bozi...
je treba se mu venovat a to venovani fakt nevypada tak, ze se vezme stene rovnou na vyjizdku

28.12.2020 21:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.26.43

a ja mam zase averzi na "u koni se vybeha nejlepe"
ke konim patri vychovany pes a ten se nevychova tak, ze se tam vypusti a dej se vule bozi...
je treba se mu venovat a to venovani fakt nevypada tak, ze se vezme stene rovnou na vyjizdku

No, o vypuštěných psech ve stáji mi ani nemluv - to je kapitola sama o sobě🙄

28.12.2020 21:26

Ta zvědavá napsal(a):
No nic mooc stě tady nepomohli spíš se jenom dohadujete každopádně chápu všechny strany ale nemusí to být až tak přehnaně doslovně řečeno ale tak nevadí každopádně já bydlím i u svého otce kde jsem častěji jak v bytě takže by pejsek měl častěji zahradu než být ale byl by i v bytě samozřejmě ale mám k dispozici i zahradu není den kdy mám odpočinek dobrovolně věncim i ostatní pejsky a pořád něco dělám a nejvíc se vyběha právě na těch koních vždycky ho beru sebou a chtěla bych mu pořídit parťáka protože by to bylo lepší každopádně už sem měla i labradora a vychovala sem si ho sama a byla úžasná jenom mi onemocněla takže sem o ní přišla byla úžasná a hodná tak sem myslela že border kolie by nebyla špatná volba

Nevydržím a zeptám se - co máte proti čárkám? Ale k věci - borderce vyběhání u koní nestačí. A chystáte se na veterinu - jestli na tu opravdovou - tak první rok nebudete vědět, kde vám hlava stojí.

28.12.2020 21:35

Ta zvědavá napsal(a):

Koně nebudu komentovat, jen se zeptám :
Stávající pes je pes nebo fena? Bordera bude stejné pohlaví? Co když si nesednou a budou se rvát? Jak budeš oddělovat?
Když zvolíš kombinaci pes - fena, kdo půjde na kastraci? Jak budeš oddělovat při hárání?
Není to tak, že se stávajícím menším psem zkoušíš agility, ale máš pocit, že s borderkou by vám to šlo líp?
Druhý pes je fajn, ale současně je s tím docela dost problémů. A dvojnásobné náklady.

28.12.2020 21:37

No já nevím...myslím, že pro člověka co nemá s borderou zkušenost, je takový es "práce" na plný úvazek.

Škola, potom koně...se štěnětem a pubescentem, co má třeba ještě mezery ve výchově, si to moc u těch koní neumím představit.
Co se štěnětem, puberťákem, který nemusí být ovladatelný ze sedla??

No a máme tady večer....tak nějak mi přijde, že to časově nějak nevychází...

Navíc to zavírání v pokojíčku....aby z pokojíčku neudělala bordera kůlničku na dříví a do toho může nudící se štěně nepřiměřeně obtěžovat druhého psa....

Ta zvědavá
Můžu se zeptat, proč jste si vybrala zrovna tohle plemeno....chodí ke koním nějaká borderka, co vám přijde úžasná a dokonalá, že jste po ní zatoužila taky??
Nebo chcete dělat intenzivně nějaký psí sport, kde tohle plemeno vyniká??

No mám trochu strach za vás.......

28.12.2020 21:47
Ta zvědavá

XXX.XXX.56.27

Samozřejmě sem nechtěla úplně borderku já sem chtěla nějakého Kříženecka třeba s borderkou takže už s borderkou si nelamu hlavu ale kamarádka má borderku nic s ní nedělá jenom chodí s ní ke koním a má se úžasné takže tak a já sem s ní chtěla dělat spoustu věcí já se svým pejskem dělám úplně všechno a to doslova takže si chci prostě pořídit většího pejska.

28.12.2020 21:48
Ta zvědavá

XXX.XXX.56.27

O tom tady ani nebyla řeč proboha

28.12.2020 21:59

Ta zvědavá napsal(a):
Samozřejmě sem nechtěla úplně borderku já sem chtěla nějakého Kříženecka třeba s borderkou takže už s borderkou si nelamu hlavu ale kamarádka má borderku nic s ní nedělá jenom chodí s ní ke koním a má se úžasné takže tak a já sem s ní chtěla dělat spoustu věcí já se svým pejskem dělám úplně všechno a to doslova takže si chci prostě pořídit většího pejska.

No myslela jsem si, že to tak nějak bude....že znáte dokonalou psí slečnu tohodle plemene,,,a chápu.
Myslím, že každý z nás, když zná psa, který se mu nejen líbí, ale je i báječný, tak by chtěl něco podobného a logicky se začne zajímat o dané plemeno.

Nemám borderku, ale tak nějak to člověk vidí kolem sebe a na rovinu vám řeknu, že

kamarádka má borderku nic s ní nedělá jenom chodí s ní ke koním a má se úžasné

tohle opravdu není pravidlo a je pravděpodobné, že to tak ta, kterou si pořídíte, mít nemusí....a to i v případě křížence

Osobně si myslím, že jedna fena, co znáte, není dostatečně velký vzorek na posouzení toho, co je to vlastně za psa.
Zkusila bych nějakou skupinu na FB a nebo nějaké akce...až se budou konat....výstavy, soutěže a nebo třeba nějaký cvičák, kam borderky chodí a popovídat s majiteli...

28.12.2020 22:03
Ta zvědavá

XXX.XXX.56.27

Už sem byla na akci a mluvila sem dokonce i se skusenym člověkem s borderkama a myslím že všechno ok tak nevím jako řekla sem že bych ji chtěla taky a on mi vše krásné vysvětlil ale tak poslechnu si víc rád zejo abych věděla

28.12.2020 22:21
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.240

Ta zvědavá napsal(a):
Už sem byla na akci a mluvila sem dokonce i se skusenym člověkem s borderkama a myslím že všechno ok tak nevím jako řekla sem že bych ji chtěla taky a on mi vše krásné vysvětlil ale tak poslechnu si víc rád zejo abych věděla

Taky mi to nedá..... co máte proti čárkám a tečkám? Čtete to po sobě?
Je to dost peklo to přelouskat, domyslet si čárky, tečky, eliminovat hrubky a překlepy a dobrat se k myšlence.

Taky Vám ten skuseny člověk (píše se zkušený) řekla, jaké to je žít s magorem, který pase stíny, auta, kola nebo neustále vyštěkává? Řekl Vám jaké to je, když BOCka štípe třeba do rukou? Řekl Vám, že na závodech agi je tolik BOCek, že by potřebovali vlastní kategorii?

Možná byste měla nejdřív pokoukat, nastudovat, něco našetřit a potom dobře vybrat CHS, kde se soustředí na chov zdravých psů.

28.12.2020 22:28

Ta zvědavá napsal(a):

Já vám tu borderku klidně přeju.....

Jen ještě jednou apeluji na to, když pořizovat, tak opravdu s rozmyslem, myslet spíš na ty horší varianty....co budu dělat, když bude můj pes hyperaktivní a čas, kterým disponuju a který by byl určený přímo na "práci" se psem, mu nebude stačit?? Jsem ochotná ten čas si udělat i na úkor toho, že se něčeho budu muset vzdát??
Co když budu mít štěstí/smůlu na hyperaktivního psa...co když nebudu mít čas ho zaměstnat tak, jak bude potřebovat a on mi doma bude ničit z budy na co přijde??
Jsem ochotna popř. změnit styl života a podřídit ho psovi??
Co až skončím školu a nastoupím do zaměstnání....může se stát, že nebudu mít na psa zdaleka tolik času.....

Víte já už jsem starší ročník s nějakými životními zkušenostmi, už nejsem horká hlava ve stylu "psa si pořídím, ono to nějak dopadne".....přesto, že jsem ve své podstatě optimista, tak vždycky počítám s tou horší variantou...co když to nedopadne podle mých představ, co potom.

Osobně si teda myslím, že k účelu a režimu, jaký jste popsala by bylo vhodnější jiné plemeno.

Tak hodně štěstí, ať už se rozhodnete tak nebo onak.

Ad "moje kamarádka, co chodí ke koním má ůžasnou borderku..."

Moje známá má úžasnou pyrenejskou horskou psici,.......já si letos pořizovala slečnu stejného plemene a řeknu na rovinu, že jestli ta moje potvora bude někdy takhle úžasná, tak to bude až za hóódně dlouho, ale já mám čas čekat, mám na to podmínky...já si klíďo ty dva roky počkám........máte ten čas vy??

Mám doma ještě psa a řeknu vám na rovinu, že si neumím představit, že bych ho zavřela se štěnětem na osm hodin do pokojíčku.....ale to je samozřejmě můj názor, moje zkušenost...

Neregistrovaný uživatel

28.12.2020 22:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

A az vam kone borderu sejmou protoze je bude furt past taky asi nebudete odvarena

28.12.2020 22:45
Ta zvědavá

XXX.XXX.56.27

Ona je nebude past bude s náma chodit na vyjížďky a moje koně sou zvyklí na psy a dávají na ně pozor už od malička a psi samozřejmě musí taky vědět a ukázat jim hranice co u těch koni můžou a nemůžou

28.12.2020 22:49

Ta zvědavá napsal(a):
Ona je nebude past bude s náma chodit na vyjížďky a moje koně sou zvyklí na psy a dávají na ně pozor už od malička a psi samozřejmě musí taky vědět a ukázat jim hranice co u těch koni můžou a nemůžou

Ona je nebude past

Vaší jistotu bych chtěla mít...
No každý svého štěstí strůjcem....

28.12.2020 23:07

Samozřejmě sem nechtěla úplně borderku já sem chtěla nějakého Kříženecka třeba s borderkou takže už s borderkou si nelamu hlavu

tak hodne stesti

29.12.2020 00:23
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

O tom, že koně pes pást nebude mám takovou neveselou příhodu.
Poslední věc, kterou borderka stájové kolegyně v životě udělala, byl plíživý pochod k zadním nohám sedmisetkilového jindy zcela flegmatického "drobečka" a následný pokus o štípnutí do zadní nohy.
I s takovou variantou je třeba počítat, těch koní, kteří při psím pokusu o pasení neváhají kopnout, nebude úplně málo. Je dost možné, že psa nakonec ke koním brát nebudete vůbec moct. Jste připravena na to, zajistit adekvátní vybití i pro případ, že ke koním nebude moci chodit a "vylítat" se tam?

Neregistrovaný uživatel

29.12.2020 00:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

Vona prece bude hodna poslusna a uzasna a ona i kun orece vi ze nesmi ne? Aale co kazdej svyho stesti strujcem. Az slecna na vyjizdce bude resit zmagorenyho psa i kone treba ji to docvakne.

29.12.2020 00:41
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Vona prece bude hodna poslusna a uzasna a ona i kun orece vi ze nesmi ne? Aale co kazdej svyho stesti strujcem. Az slecna na vyjizdce bude resit zmagorenyho psa i kone treba ji to docvakne.

K vyjížďce ani nemusí dojít. Úplně stačí, když se pokusí pást koně ve výběhu - buď psa nakopne kůň, nebo slečnu zadavatelku nakopne do pozadí některý z majitelů koní, kterým je tam bude její pejsek prohánět.
Určitě jsou i skvělé borderky, ale já znám relativně dost úplně psycho turbo magorů. Je lepší počítat s tím, že pes bude magor a zvážit si, jestli to půjde zvládnout i tak - škola, druhý pes a koně s psycho psem půjdou skloubit těžko.

29.12.2020 08:13

Slon Indický napsal(a):
K vyjížďce ani nemusí dojít. Úplně stačí, když se pokusí pást koně ve výběhu - buď psa nakopne kůň, nebo slečnu zadavatelku nakopne do pozadí některý z majitelů koní, kterým je tam bude její pejsek prohánět.
Určitě jsou i skvělé borderky, ale já znám relativně dost úplně psycho turbo magorů. Je lepší počítat s tím, že pes bude magor a zvážit si, jestli to půjde zvládnout i tak - škola, druhý pes a koně s psycho psem půjdou skloubit těžko.

Slečna zadavatelka patří očividně do kategorie "a chci a chci a chci!"

29.12.2020 09:31

Ta zvědavá napsal(a):

Nemám sice borderu,ale ono to je jedno.On žádný pes,ikdyž jednoho plemene,není stejný.Mám takřka 50let slovenské čuvače,měla jsem jich celou řadu,a nyní mám 10 měsíční štěně,které venku jen kouká za čím by vyrazil.Ani jeden čuvač to nedělal,žádný nehonil,nelovil a tento honí.I přesto,že je z domu zvyklý na kozy,umí je zahnat,ohlídat,drůbež,kočky,ničemu neublíží,nehoní,tak venku se chová úplně jinak a já hledám a zkouším ,jak ho to odnaučit.

29.12.2020 11:51

...tak jdouc před chvili se psem z tréninku, potkala jsem mladou slečnu s BOCKou...slečna v kratinké sukénce a najlonkách, bocka evidentně vánoční mimi pod stromkem..ale byla nádherná, tedy ta bocka, oňuňala jsem si jí dosytosti....

29.12.2020 12:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

My jsme včera potkali dvě BOCky u nás ve vesnici, asi z vedlejší vesnice, nebo jestli tu jsou u někoho u přes svátky, nevím. Zrovna jsme se vraceli autem z města, a paní s nimi šla po silnici, oba dva psi se přikrčili, měli ten jejich upřený výraz a byli připraveni vyběhnout na auto, paní klekla k ním a držela za obojky. Ještě v zrcátku pak bylo vidět, jak se točí a chtějí vyběhnout. O chvíli déle přišli do vesnice. Naproti je hlídač, který dost štěkal, BOCky dělali kolečka na vodítku a úplně tím zamotávali paničku. Takže ta se přímo před námi musela zastavit a psy nějak vymotat, což jí chvíli dalo, protože do toho se mohl zbláznit pes naproti a bordery to dost znervozňovalo. Nakonec bylo vidět, jak jedna BOCka paní cvakla do nohy, někam nad patu, paní nijak nereagovala, takže asi běžná věc... No myslím, že při téhle procházce se celkem zapotila .

Ale pak tu máme ve vesnici fenu BOC, kterou občas vidím s páníčkem i mimo zahradu, paníček je důchodce, ne nijak extra pohyblivý (ale občas jedou pomalu na kole), a fena vypadá úplně v pohodě, klidná, vychovaná.

29.12.2020 14:57
Sapp

XXX.XXX.70.163

Co se týče prvního dotazu, zda může být BOC umístěna v bytě, tak odpověď je ano, to problém není. Zbytek už ano. BOC jako workoholický pracovní pes se poskládá i na metr x metr, dáte-li jí, co potřebuje. To, zadavatelko, zavření do pokojíčku na osm a více hodin s tím, že se pak vyběhá u koní nebude. Bordera potřebuje pracovat především hlavou, mít zkušené a dobré vedení, člověka k sobě nadmíru aktivního (a to nejen tělesně). Bordery doplácí na svou módnost, na svou "akorátní velikost" a líbivost a neustále omílání, že je to ten "nejinteligentnější pes". Laikovi to zní jako hudba, že se vlastně učí vše sám a nedochází mu, že tou inteligencí je myšlena inteligence pracovní, tedy ta, která má (a u bordery musí) být využita. Sama se nic nenaučí, leda tak rozebrat z nudy zahradu či zdi domu.

Zadavatelce radím, ať si tento krok řádně rozmyslí, je teď možná zatvrzelá, protože tu dostala čočku a rady od lidí, kteří bordery sami nemají, tak si možná říká, že co oni mají co říkat, ale radí z pozice zkušených majitelů různých psů. Zadavatelko, já BOC mám, snad to tedy ode mě vezmete jako radu zkušeného. Vnímejte právě ty negativní zkušenosti a názory a rady, co vám říkají ostatní, ať jste připravena na vše.
Za sebe vám můžu uvést příklad dvou fen - matky a dcery, kdy matka úžasná fena skvělé povahy, canisterapeut na Aru a na LDNce, neskonalý mazel nechající na sobě dříví štípat, přitom vrcholový sportovec s IGP3, po ní dcera naprosto jiná-tvrdá a nekompromisní domina, pro mě fantastická na práci a do sportu, nikdy se nezastaví, vše splní naprosto detailně, ale v rukou laika by přesne tato fena byl totální magor a šílenec. U mě bude šlapat jak hodiny, venku mi stačí říct - auto, kolo, kuň.. a psi se řadí k mým nohám a kolemjoucí budou pět chválu, jak jsou to poslušní pejsci a dělají vše sami, ale já vím, co se v té jedné satance skrývá, že to je práce a práce než takhle psi cvakají v poslušnosti. Jsem se svými psy 24h denně, mnoho času věnuju jen jim, zbytek jsou v mé blízkosti neustále napojení. To v pokojíčku zavřené nedokážete.
Letos v mém odchovu opět po spojení dvou rodičů s vrcholovkama se mi ozývaly desítky nevhodných zájemců přesto, že jsem avizovala, jak a pro koho se pes hodí. Trpělivě jsem vysvětlovala, že z takového psa by byli nešťastní, přesto se našli i agresivní a uražené odpovědi, proč jim nechci psa prodat, když mají tu zahradu a o víkendu by s ním chodili mnoho km... Nevadí mi byt-ono je úplně jedno jestli je pes zavřený v pokoji nebo v kotci (extrémní příklad), mnoho lidí právě psalo, jak mají velkou zahradu a pes se bude mít tím pádem dobře - jenže to je prašť jak uhoď, z takové bordery se stane magor, ničící, agresivní nebo depresivní problemový pes, ať je sám v bytě nebo sám na zahradě a nespasí to žádné víkendové chození po horách. Dvě štěňátka dokonce šly do bytu, ostatně já mám také své psy neustále naskládané kolem sebe, v posteli i na záchodě:), o to být venku beze mě nestojí, ale ti bytoví (myslím ty štěňátka co šla ode mě) nejsou nikdy osamělí, netráví xhodin sami doma, protože v jednom případě si jej člověk bere sebou plně do práce a v druhém pracuje z domu. Radím i vám, pokud nemáte podmínky na vytrvale pracovního psa, nečiňte nešťastného toho psa ani svou rodinu.

29.12.2020 15:20

Sapp napsal(a):
Co se týče prvního dotazu, zda může být BOC umístěna v bytě, tak odpověď je ano, to problém není. Zbytek už ano. BOC jako workoholický pracovní pes se poskládá i na metr x metr, dáte-li jí, co potřebuje. To, zadavatelko, zavření do pokojíčku na osm a více hodin s tím, že se pak vyběhá u koní nebude. Bordera potřebuje pracovat především hlavou, mít zkušené a dobré vedení, člověka k sobě nadmíru aktivního (a to nejen tělesně). Bordery doplácí na svou módnost, na svou "akorátní velikost" a líbivost a neustále omílání, že je to ten "nejinteligentnější pes". Laikovi to zní jako hudba, že se vlastně učí vše sám a nedochází mu, že tou inteligencí je myšlena inteligence pracovní, tedy ta, která má (a u bordery musí) být využita. Sama se nic nenaučí, leda tak rozebrat z nudy zahradu či zdi domu.

Zadavatelce radím, ať si tento krok řádně rozmyslí, je teď možná zatvrzelá, protože tu dostala čočku a rady od lidí, kteří bordery sami nemají, tak si možná říká, že co oni mají co říkat, ale radí z pozice zkušených majitelů různých psů. Zadavatelko, já BOC mám, snad to tedy ode mě vezmete jako radu zkušeného. Vnímejte právě ty negativní zkušenosti a názory a rady, co vám říkají ostatní, ať jste připravena na vše.
Za sebe vám můžu uvést příklad dvou fen - matky a dcery, kdy matka úžasná fena skvělé povahy, canisterapeut na Aru a na LDNce, neskonalý mazel nechající na sobě dříví štípat, přitom vrcholový sportovec s IGP3, po ní dcera naprosto jiná-tvrdá a nekompromisní domina, pro mě fantastická na práci a do sportu, nikdy se nezastaví, vše splní naprosto detailně, ale v rukou laika by přesne tato fena byl totální magor a šílenec. U mě bude šlapat jak hodiny, venku mi stačí říct - auto, kolo, kuň.. a psi se řadí k mým nohám a kolemjoucí budou pět chválu, jak jsou to poslušní pejsci a dělají vše sami, ale já vím, co se v té jedné satance skrývá, že to je práce a práce než takhle psi cvakají v poslušnosti. Jsem se svými psy 24h denně, mnoho času věnuju jen jim, zbytek jsou v mé blízkosti neustále napojení. To v pokojíčku zavřené nedokážete.
Letos v mém odchovu opět po spojení dvou rodičů s vrcholovkama se mi ozývaly desítky nevhodných zájemců přesto, že jsem avizovala, jak a pro koho se pes hodí. Trpělivě jsem vysvětlovala, že z takového psa by byli nešťastní, přesto se našli i agresivní a uražené odpovědi, proč jim nechci psa prodat, když mají tu zahradu a o víkendu by s ním chodili mnoho km... Nevadí mi byt-ono je úplně jedno jestli je pes zavřený v pokoji nebo v kotci (extrémní příklad), mnoho lidí právě psalo, jak mají velkou zahradu a pes se bude mít tím pádem dobře - jenže to je prašť jak uhoď, z takové bordery se stane magor, ničící, agresivní nebo depresivní problemový pes, ať je sám v bytě nebo sám na zahradě a nespasí to žádné víkendové chození po horách. Dvě štěňátka dokonce šly do bytu, ostatně já mám také své psy neustále naskládané kolem sebe, v posteli i na záchodě:), o to být venku beze mě nestojí, ale ti bytoví (myslím ty štěňátka co šla ode mě) nejsou nikdy osamělí, netráví xhodin sami doma, protože v jednom případě si jej člověk bere sebou plně do práce a v druhém pracuje z domu. Radím i vám, pokud nemáte podmínky na vytrvale pracovního psa, nečiňte nešťastného toho psa ani svou rodinu.

..to by si měl každý zajemce o steně prečist....kamarada sousedi podlehli nalehani 17lete dcery....vyjmenovala jsem několik plemen vhodnych pro jejich způsob zivota, nedali si říci a fenku maji....je na zahradě a nudi se....veskerou aktivitou je občasná prochazka mimo zahradu a hazeni aportu na zahradě...dnes fena když se ji nelibi jakakoli manipulace zavrci a obcas vyjede, je to stěně, bude hůř....doma občas útočí na cosi za sklem dveři na zahradu, ze stolu a linky vezme co se ji libi, vlastně chutná....chodi návštěvovat sousedy přeskočením plotu, kdy jim zreje kompost....uz se zabezpečuje vše na zahradě, protoze se to v nudě demoluje, též plot je již zvýšen....nu bude hůř

29.12.2020 17:57
juhaj

XXX.XXX.164.121

No, k tomu pasení, zadavatelka asi nepochopila, co je myšleno tím, že je bude pást, viz věta ona je nebude pást, ale bude chodit na vyjížďku.
Jinak, je zajímavé, už je to kolikátý dotaz na Fauně na borderku, kdy zadavatel argumentuje tím, že se radil se skušeným člověkem a ten to doporučil, No to jen na okraj.
Naší koně byli na naše psy zvyklí a opravdu většina byli kliďasové provozáci, které nic nerozházelo, přesto, když se k nim nenadále psí zezadu přiblížili, když jsme je třeba zavírali a nechtělo se jim, psí, pokud tam některý byl, větší oú měli pocit, že musí pomocí, pak dokázali třeba jen z bujnosti vykopnout a kolikrát se pes proletěl vzduchem.A to si dávali psi bacha.

29.12.2020 18:42
MajkaP

XXX.XXX.84.93

Provozovatelka naší stáje má doma několik psů a ve stáji vládne jednoduché pravidlo: její psi jsou tam doma a do stáje smí jen vychování psi, kteří se umí chovat a nebudou dělat rozbroje mezi sebou a zlobit koně. Skoro každý den se tam sejde několik psů, o víkendu je to slušná smečka. Hlavně ovčáci a JRT. Vím že několik majitelů koní má BOCku, ale do stáje ji nebere, aby ji nemuseli hlídat, když se věnují koni. Jedna slečna si do stáje dvě BOCky vodit začala a bylo to peklo. I když jsou naši koně na psy zvyklí, tak toto nedávali. Psice je pořád otravovaly- ve výběhu, u sedlání, při žrádle... Navíc BOCky lezly i do výběhů sousedních stájí a to dost kazilo vztahy.
Všechno mělo rychlý konec, protože se trubky ( vlastně spíš nevytížené chudinky) rozhodly pást rekonvalescenta po operaci, který stál v malém výběhu a neměl se hýbat.... BOCky ze stáje letěly rychlostí blesku a majitelka i s koněm v závěsu za nima, protože si otevřela "pusu" že to není fér, protože ostatní si do stáje své psy berou a sama majitelka je ve stáji má.

Nevychovaný pes ve stáji nemá co dělat... A do spousty stáji pes nesmí vůbec.

30.12.2020 15:34
Ta zvědavá

XXX.XXX.56.25

Já svoje koně moc dobře znám sama sem je vychovala a věčně po nich štěká pes a sou zvyklí takže u toho by nebyl problém chodím ke koním s malým pejskem a je to úplně v pohodě. No každopádně díky za rady ale někteří z vás stě strašně prechytreni takže asi už mám dost ale díky za všechny hlasy 😇

30.12.2020 15:39
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Ta zvědavá napsal(a):
Já svoje koně moc dobře znám sama sem je vychovala a věčně po nich štěká pes a sou zvyklí takže u toho by nebyl problém chodím ke koním s malým pejskem a je to úplně v pohodě. No každopádně díky za rady ale někteří z vás stě strašně prechytreni takže asi už mám dost ale díky za všechny hlasy 😇

Děkuji za všechny hlasy proti, já si stejně udělám, co chci, protože jsem v telecím věku a všechno vím nejlíp sama.
Snad budou mít rozum alespoň rodiče.

30.12.2020 15:42
MajkaP

XXX.XXX.84.93

Ta zvědavá napsal(a):

Tak to máš velký štěstí, že jsou všichni koně ve stáji tvoji a ty jsi tak skvělá trenérka a o tom jakým pes tam bude chodit rozhoduje s taky ty. A ty veterináře si taky budeš platit sama, chytrolínko 🥴🤣

30.12.2020 15:52
fikovnice

XXX.XXX.135.135

Slon Indický napsal(a):
Děkuji za všechny hlasy proti, já si stejně udělám, co chci, protože jsem v telecím věku a všechno vím nejlíp sama.
Snad budou mít rozum alespoň rodiče.

Asi tak...

30.12.2020 16:22
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.240

Ta zvědavá napsal(a):

Kolik těm koňům, co jsi je vychovala, je let, trenérko psů, žákyně 9.třídy základní školy?

30.12.2020 18:50
Ta zvědavá

XXX.XXX.56.25

Ojoooj tady se to kapku rozjíždí jinak měla sem i labradora ve svých šesti a byla šikovná a starala sem se o ní jak sem jen mohla a měla pěkný život takze si myslím ze se nebude mít nejhůř

30.12.2020 18:51
Ta zvědavá

XXX.XXX.56.25

Já má svoje koně u svého baráku takže já je nemám v nějaké stáji 🤦🏼‍♀️🙏

30.12.2020 19:17

Ta zvědavá napsal(a):
Ojoooj tady se to kapku rozjíždí jinak měla sem i labradora ve svých šesti a byla šikovná a starala sem se o ní jak sem jen mohla a měla pěkný život takze si myslím ze se nebude mít nejhůř

..dobře bordera bude, nazory neberete, ale šlo by alespoň cosi udělat s tím psaným projevem?

30.12.2020 19:20

..dobře bordera bude, nazory neberete, ale šlo by alespoň cosi udělat s tím psaným projevem?

..mimochodem nelze srovnávat naroky na výchovu a vycvik labradora s bockou....navic vám tehdy tuším dost pomáhali rodiče....

30.12.2020 20:15

Já bych tak řekla, že celá tato diskuze bylo o ....doplňte dle svého uvážení..

Sice to zkraje vypadalo...řekněte mi svůj názor....ale vlastně veškeré názory proti byly tak nějak odpálkovány...

Kamarádka má úžasnou borderku, takže já budu mít taky.

Zadavatelka, byť je ještě dítě, tak vychovala dva psy, vychovala koně.......taže talent od přírody a ve své podstatě si myslím, že je rozhodnutá.

Takže Ta zvědavá přeju hodně štěstí a aby to klaplo....hlavně kvůli tomu budoucímu pejsovi.

A obecně snad tahle diskuze bude přínosná pro někoho jiného, kdo bude shánět informace.

30.12.2020 21:04
juhaj

XXX.XXX.164.121

A proč bude zavřená v pokojíčku, když máte barák? Asi se na zahradu víc nevejde, když je tam stádo koní.

30.12.2020 21:10
fikovnice

XXX.XXX.135.95

Já bych tak řekla, že celá tato diskuze bylo o ....doplňte dle svého uvážení..

Sice to zkraje vypadalo...řekněte mi svůj názor....ale vlastně veškeré názory proti byly tak nějak odpálkovány...

Kamarádka má úžasnou borderku, takže já budu mít taky.

Zadavatelka, byť je ještě dítě, tak vychovala dva psy, vychovala koně.......taže talent od přírody a ve své podstatě si myslím, že je rozhodnutá.

Takže Ta zvědavá přeju hodně štěstí a aby to klaplo....hlavně kvůli tomu budoucímu pejsovi.

A obecně snad tahle diskuze bude přínosná pro někoho jiného, kdo bude shánět informace.

No, Jani, napíšu to narovinu - ta diskuze byla opravdu o HOUNU!
Slečna si přišla pro schválení svého nápadu a když se žádné schválení nekonalo, tak přišlo chlubení se a "Já chci!" Škoda, že k tomu není video - ještě dupnout nožkou by mohla!

30.12.2020 21:43

A další zakázané plemeno bude:

1.2.2021 12:18
Ta zvědavá

XXX.XXX.56.27

No nic abych to ukončila je to úplně jinak než sem plánovala. Border kolií sem si pořídila a je zatím moc šikovná už je seznámena s koňmi s beranama a je fakt šikovná s mým druhým pejskem je vše v pořádku. Určitě počítám s problémama v budoucnu ale určitě nelituji že ji mám dokonce mám přístup k zahradě po dobu co se jí nevěnují 😁ale děkuji za vaše odpovědi.

1.2.2021 12:26
Ta zvědavá

XXX.XXX.56.27

Za vás jsem neskutečné ráda a beru na vědomí určitě se budu snažit co nejvíce dosáhnout poslušnosti jako u mého menšího pejska protože si ho nemohu vynachválit začínáme seznamováním s pullerem takže budem dělat asi tohle a samozřejmě nějaké dogdencing kousky mám některé vypsané které už umime s mým menším pejskem je jich fakt hoodne. Vím o chybách které jsem udělala právě u něho takže snad se polepším ale vždycky když sem ho chtěla něco naučit nakonec sme to vší silou zvládli společně.

1.2.2021 17:17
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Hodně štěstí, bohužel jste nepochopila, resp. nechtěla pochopit, co se Vám tady všichni snažili říct. Borderka je opravdu skvělý inteligentní pes, který se naučí "i kafe vařit", kdybych jí k tomu pustil. Bohužel potřebuje neustálý kontakt, podněty, jinak strádá. A nenahradí jí to to pobyt na zahradě (tam Vám vyběhá nudou kola) ani vyběhání potom, až se vrátíte ze školy anebo práce. A skloubit to se studiem veteriny půjde fakt těžko.

Kojotka

1.2.2021 20:31
Kojotka

XXX.XXX.0.163

Máte ji maximálně měsíc, takže bych úplně neřekla že je seznámena s koňmi. To trvá dýl, je to ještě prcek, uvidíte jak se bude chovat v dospělosti.

Neříkej hop,.dokud nepřeskočíš- teď je to fajn, máš online výuku, takže jsi s ní furt. :) Každopádně, snad se bude mít dobře a bude mít dost práce i ve chvíli, kdy ti začne škola a půjdeš na střední. Sousedka si v patnácti taky pořídila BOC, nezvládla ji tak jak by fena potřebovala, podcenila to a z feny je agresivní nespokojený zmetek, který se nudí, ničí na co přijde a útočí na vše živé. Je mi proti srsti nazývat psa zmetkem, zvláště když za to nemůže, ale nic lepšího mě nenapadá :D co prokousala plot k nám na zahradu a zardousila všechny slepice, máme mezi zahradami doslova barikádu. Slečna s ní sice chodila na cvičák, brala na dlouhé procházky, dělali stopy a frisbee, ale bylo jí to málo. Extrémně aktivní jedinec, který potřeboval PÁST. Pak odešla na gympl, na psa nebyl čas a fenka začala pustnout sama na zahradě pouze s procházkami.

Tím chci říct, ať to nepodceníte a když jste si mermomocí pořídila časově extrémně náročné plemeno, věnujte mu fakt každou volnou chvíli, cvičit, cvičit a cvičit. Jak říkáte puller je fajn, triky taky. Hlavně toho nenechávejte až půjdete na školu. Za sebe říkám, že i přes to, že jsem celých třicet let prožila ve smečce ohařů, kteří jsou také velmi aktivní, bych si na BOC netroufla, a to pracuji z domu a se svými psy jsem nonstop. :) A BOC skutečně velmi často potřebuje pást a pokud jí to nezprostředkujete skrze výlety k ovcím, pravděpodobně vám bude pást ty koně, ať už chcete nebo ne. Tak si sama zvažte, jestli to stojí za riziko, že dostane kopanec do hlavy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík