Nejistý nebo prudič od přírody?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.12.2020 16:13
Irbis191

XXX.XXX.168.209

Zdravím,
jednou už jsem sem dávala dotaz na machrování, když je pes na volno, něco podobného se nám teď párkrát stalo na vodítku. Pes se s jiným samcem (přátelským a otevřeným) očichal, první dojem super, ale pak jakoby se osmělil a začal dělat ramena, štěkal, oždiboval... otázka zní - proč tohle dělá? Proč provokuje a pouští hrůzu na přátelské psy, se kterými by si teoreticky mohl i pohrát?
Trochu mě to mrzí, nechci mít v žádném případě psa, co se nesnese s jinými samci. Makám na sobě i psovi, on je jinak dost šikovnej, tohle ke jediný problém, který nás brzdí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.12.2020 16:28

Takhle mi to nezní jako něco extra nežádoucího. Kdyby se chtěl nesnášet se samci, choval by se podle mého trošičku jinak... :) Ale chápu, že se vám to třeba nelíbí a nepřejete si to.
Musí to být nutně pouštění hrůzy? Je mladej a plnej energie, není to třeba jen snaha rozproudit zábavu? Pak by to vlastně nebylo vyloženě špatné chování, navíc se to dá usměrnit.

Já svýho frajírka (bývalej startovač a agresor) koriguju prakticky vždy, když se setká se samcem, i s kámošem, a to třeba jen hlasově, gesty, "vstupováním" do toho mezi-psího kontaktu. Už když si k sobě psi čuchnou, dávám do toho nějaký zklidňovací hlášky "chovej se hezky, v klidu, no vidíš, jak to jde, pejsek je kamarád" atd. Než skončí prvotní čuchací ceremonie, stihnu psa pohladit pěkně od hlavy až k ocasu. Když je čas, pohladím i druhýho psa (oba, hlavně ten můj, tak vidí, že tam jsem dostatečně blízko, aby jim šáhla do kožichu).
No a pokud po očuchání vidím, že je třeba můj pes napnutej a nervózní nebo by chtěl jít toho druhýho pejska nakrývat (to by bylo v jeho případě honění si trika), tak tam jsem i nadále, zklidňuju hlasem, ale hlavně gesta - "tudy ne, kamaráde", šťouchnu do něj, čapnu za ocas, prostě nějak vyruším v tý činnosti, kterou chystá a která se mi nelíbí.

31.12.2020 16:33
Irbis191

XXX.XXX.168.209

Je možný, že si chce hrát, her se psy, kdyby se mohl fakt vyblbnout, moc nemá, bohužel. Snažím se to zlepšovat, ale stejně je to míň, než bych chtěla.
Já se taky snažím jim ten kontakt trochu narušit, hlavně s neznámým psem, tak si k nim dřepnu a po chvíli mezi ně strčím ruku, a trochu to přeruším, psi upustí párů a jde se.
Díky

31.12.2020 17:23

Irbis191 napsal(a):
Zdravím,
jednou už jsem sem dávala dotaz na machrování, když je pes na volno, něco podobného se nám teď párkrát stalo na vodítku. Pes se s jiným samcem (přátelským a otevřeným) očichal, první dojem super, ale pak jakoby se osmělil a začal dělat ramena, štěkal, oždiboval... otázka zní - proč tohle dělá? Proč provokuje a pouští hrůzu na přátelské psy, se kterými by si teoreticky mohl i pohrát?
Trochu mě to mrzí, nechci mít v žádném případě psa, co se nesnese s jinými samci. Makám na sobě i psovi, on je jinak dost šikovnej, tohle ke jediný problém, který nás brzdí.

Nevím teda, o jaký jde plemeno, ale mám zlatýho retrívra a občas machruje taky, zvlášť když jde o fenku, která se mu zrovna líbí. Je to dle mě úplně normální, je to pes a prostě má občas potřebu si s jiným poměřovat koule. Samozřejmě ho okřiknu, protože to třeba na společným výcviku není žádoucí. Ale zase netrvám na tom, aby se musel se všemi psy kamarádit, když nechce. On vůbec není typ, který by si hrál se psy, zajímají ho hlavně fenky. :-)

31.12.2020 17:48
conie

XXX.XXX.206.202

Jen malá poznámka - je opravdu nutné, aby pes vycházel po dobrém s každým psem? Já si myslím, že to, zvlášť u samců, ani není běžné a normální. Jasně, nenapadat, neřvat, to ano, ale aby musel být s každým kámoš? Já vím, ta dnešní doba je v tomto dost divná a hodně si zavinili majitelé psů sami svojí nezodpovědností, ale přece jen, pes je zvíře a má určité instinkty. J8 jsem taky např. dostala vynadáno od "moderní" matky, že můj hlídací pastevec štěká na její asi 3 leté dítko, které málem viselo na plotě opatřeném velkými cedulemi s fotkou našeho psa a nápisem: Pozemek střežen psem. Ale svoje psy nenutím k tomu, aby vycházeli a hráli si s jinými psy, nesmí ale prudit.

31.12.2020 17:55

"je opravdu nutné, aby pes vycházel po dobrém s každým psem?"

Podle mě není. Ale asi bychom si mnozí přáli, abysme mohli chodit se psem vesměs na volno a bez náhubku, protože je to pro nás pohodlnější. A abysme se nemuseli bát, že se poběží s támhletím servat, protože s ním zrovinka nevychází. Prostě nějaký meze slušnosti, ovladatelnosti.
Je to asi i úskalí psích "jedináčků", že u nich my psovodi vnímáme deficit v mezi-psím kontaktu a snažíme se jim ho všelijak dopřát.

31.12.2020 18:09
Irbis191

XXX.XXX.168.209

Jak psala Keriton, je to hlavně pro "pohodlnost" v běžném životě. V budoucnosti se chci zúčastnit nějakých psích akcí, a na to pes potřebuje aspoň jistou dávku slušnosti, někde mi nutně o hraní (i když kdyby o to měl zájem, bylo by to super ), jde mi hlavně o to, aby ostatní nes*al, aby si jich nevšímal, kdyz uz hy mu nějakej pes byl proti srsti.

31.12.2020 18:16
MajkaP

XXX.XXX.84.93

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"je opravdu nutné, aby pes vycházel po dobrém s každým psem?"

Podle mě není. Ale asi bychom si mnozí přáli, abysme mohli chodit se psem vesměs na volno a bez náhubku, protože je to pro nás pohodlnější. A abysme se nemuseli bát, že se poběží s támhletím servat, protože s ním zrovinka nevychází. Prostě nějaký meze slušnosti, ovladatelnosti.
Je to asi i úskalí psích "jedináčků", že u nich my psovodi vnímáme deficit v mezi-psím kontaktu a snažíme se jim ho všelijak dopřát.

Přesně, pes s každým vycházet nemusí, ale měl by v tom případě být u mě a druhého v ideálním případě ignorovat. Nevrhat se na " nepřítele" už z dálky. Samozřejmě že je to krásná představa, kterou je schopný uskutečnit málokdo ( myšleno za všech okolností u třeba v případě, že naopak cizí pes přiběhne k mému).

31.12.2020 18:52
Irbis191

XXX.XXX.168.209

Jo a je to rok a půl starý šeltiák. On rozhodně není agresivní, na psy se nevrhá, ale po tom očuchání už je takový drzejší. Nikdy ale nikoho nekousl, neserval, u štěkání a občasného vrčení to končí. Mě je celkem fuk, jestli na nějakého psa zavrčí, má na to právo. Vadí mi to dorážení, asi mu taky vadí, že si s většinou psů, co potká, nemůže hrát.

31.12.2020 19:11
molok

XXX.XXX.180.157

Jestli on náhodou neshání ty druhé psy do ohrady ... pastevec malý přidrzlý :)

31.12.2020 19:30

molok napsal(a):
Jestli on náhodou neshání ty druhé psy do ohrady ... pastevec malý přidrzlý :)

"štěká, oždibuje"......
jo, to by mohlo být i ono

31.12.2020 20:29
Irbis191

XXX.XXX.168.209

Možná, ale spíš ne, tohle totiž dělal ve společnosti jednoho psa, ale v pasení nejsem noc zběhlá

Přidejte reakci

Přidat smajlík