Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak zrovna Acana je hodně známá značka.
Ale mně je třeba fuk, jestli jsou označené jako prémiové nebo superprémiové, to je označení výrobce a o ničem to nevypovídá. Moji psi by to nežrali.
Acana je naozaj známa. Ale neviem prečo. Moja kamoška tiež Acanami kŕmila. Jej pes však potom začal mať problém s kĺbmy. Keď prešla na inú značku všetko (spojené s jeho zdravotným stavom) sa zlepšilo. Neviem či to bolo kvôli tým granuliam ale ja ich nedoporučujem. Niektorým psom však môžu vyhovovať...

Acana má stejné trable jako všichni ostatní, některé podložené, jiné vymyšlené. Evangers byl obviněný ze záměny hovězího masa za
koňské + tam byl pentobarbital. Tzn. pejska krmili pejskem.
A každá značka, která jede v krmivech, už někdy měla méně či více závažný problém.
Tak co teď?
Různé značky a názory si tady dejte do lupy jako
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/?hledat=acana

Tyhle granule mě naštěstí úplně minuly. U nás se nedoporučují keksy s vysokým obsahem proteinů, jednou za čas se vyskytne kluk s močovými kameny, ta nepitomější dědičnost křížem. V USA probíhal sběr dat a ta souvislost tam bude - Orijen, Acana... V barfu žádná omezení, to byl vlastně první impuls, kdy jsem nad tím začala přemýšlet. Plus záhada, že v granulích nemohl mít ani kuřecí tuk, protože produkty při venčení byly, jemně řečeno, poněkud beztvaré. Přitom kuřata normálně může a nic.
napsal(a):
Acana má stejné trable jako všichni ostatní, některé podložené, jiné vymyšlené. Evangers byl obviněný ze záměny hovězího masa za
koňské + tam byl pentobarbital. Tzn. pejska krmili pejskem.
A každá značka, která jede v krmivech, už někdy měla méně či více závažný problém.
Tak co teď?
Různé značky a názory si tady dejte do lupy jako
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/?hledat=acana
Pentobarbital?!? To fakt?
fikovnice
napsal(a):
Pentobarbital?!? To fakt?
No jasně - vzhledem k tomu, že masokostní moučky jsou z kafilerky, a kafina zpracovává uhynulá, léčená a utracená zvířata, tak tohle je logický výstup.
Pentobarbital se používá jak k sedaci, tak k euthanasii. Třeba u koní v kafině končí naprosto minimum zvířat, která zemřela jen tak sama bez medikace, a totéž platí u psů, protože do kafiny jdou zase v drtivé většině psi z veterinárních ambulancí - tzn. uhyny po léčbě nebo euthanasie.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No jasně - vzhledem k tomu, že masokostní moučky jsou z kafilerky, a kafina zpracovává uhynulá, léčená a utracená zvířata, tak tohle je logický výstup.
Pentobarbital se používá jak k sedaci, tak k euthanasii. Třeba u koní v kafině končí naprosto minimum zvířat, která zemřela jen tak sama bez medikace, a totéž platí u psů, protože do kafiny jdou zase v drtivé většině psi z veterinárních ambulancí - tzn. uhyny po léčbě nebo euthanasie.
Tak to je síla!
Jinak nějaký čas Thiopental (a vůbec všechny barbituráty) zmizely z trhu (mj. Švýcaři jej z etických důvodů odmítli prodávat Amíkům pro účel poprav), ale evidentně se tedy opět navrátily...
fikovnice
napsal(a):
Tak to je síla!
Jinak nějaký čas Thiopental (a vůbec všechny barbituráty) zmizely z trhu (mj. Švýcaři jej z etických důvodů odmítli prodávat Amíkům pro účel poprav), ale evidentně se tedy opět navrátily...
Thiopental se běžně používá ve veterinární medicíně. Teď už teda běžní veti používají jiné přípravky, ale ti starší Thiopental používali dost ještě v nedávné době i k obyčejné sedaci.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Thiopental se běžně používá ve veterinární medicíně. Teď už teda běžní veti používají jiné přípravky, ale ti starší Thiopental používali dost ještě v nedávné době i k obyčejné sedaci.
Já vím. Thiopental = thiopentobarbital a používá se i v humánní medicíně - buď k úvodu do CA, nebo i samotný při krátkých výkonech. Ale nějakou dobu měl výpadek, nahrazován byl midazolamem (v té době).

Masokostní moučka je pro jiná zvířata..
V granulích je masová.. ale tady nešlo o moučku,
ale o to, že v konzervě mělo být hovězí a bylo tam .. no prostě krmivo vyráběli ve stejném areálu jako byla firma, která se zabývá sběrem mrtvol ze silnic a z veteriny.
Nebylo to u nás.
Ale přijde to, nebojte :-)

napsal(a):
ale o to, že v konzervě mělo být hovězí a bylo tam .. no prostě krmivo vyráběli ve stejném areálu jako byla firma, která se zabývá sběrem mrtvol ze silnic a z veteriny.
Nebylo to u nás.
Jestli pak to vědí granuláři, kteří mají za to, že je to pro psa strava vyvážená a ta nej? Fuj.
napsal(a):
Nebylo to u nás.
Firma zabývající se sběrem mrtvol u silnic a z veteriny je kafilerie, a kafilerie vyrábí i masové moučky.

ale no tak
rozlišujme prosím kategorie vedlejších živočišných produktů
napsal(a):
ale no tak
rozlišujme prosím kategorie vedlejších živočišných produktů
No, hlavně aby je rozlišovali i oni - když se tak neděje ani v provozech zpracovávajcích maso (výkupy léčených kusů, zpracování zvířat uchynulých před porážkou - viz poměrně čerstvá aféra), a vím o dalším případu z ČR, který ale nebyl medializovaný.
On papír snese všechno, a pokud tam ten pentobarbital našli, tak tam asi nespadl z nebe🤔

no tak našli.
v lidských potravinách se toho taky občas najde.
znamená to, že ve všech to je?

acana asi není špatný krmení
ale nekrmila bych to, poměr cena výkon podle mně nic moc. je to dost drahý na to, že by si člověk zaplatil obal slibující co všechno v tom není, ale podle složení si místo masa jako zdroje bílkoviny brutálně pomáhají luštěninami

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Firma zabývající se sběrem mrtvol u silnic a z veteriny je kafilerie, a kafilerie vyrábí i masové moučky.
No tady šlo o takový legrační případ.. Evangers se chlubí tím, že v konzervě je vysoce kvalitní maso - hovězí - ne moučka, ne vedlejšáky, ale maso. Vysoce kvalitní přírodní v lidské kvalitě.
Jenže sídlí na adrese, kde sídlí firma, která sbírá ty mrtvolky, tak se na to přišlo - někdo aktivní s dronem nebo tak.
Tak si prostě řekli, že ušetří a místo masa tam naházeli tohle.
Jinak je v USA skoro běžné, že moučky obsahují vše, co se kde najde, říká se tomu 4D - jako my máme tři kategorie v kafilerii a třetí je na krmiva, tak oni mají ještě tuhle,
ze které vyrábí krmivo a zcela beztrestně.
Dokud tedy nezemřou mazlíčci, to pak výrobce platí. A platí dost.
Ale asi pořád ne dost na to, aby s tím někdo zatočil.. povídá se, že už to nemají kam dávat - otrávili by si vodu.
Děje se to od začátku, 30 let?
A bude se dít dál, protože je populární vyrovnat se penězi - kdyby šel někdo do vězení.. ale zemřeli jen psi, tak.. ruka ruku myje.
Jsou to miliardové - dolaroví miliardáři - obchody, co sejde na nějakých psech..
napsal(a):
no tak našli.
v lidských potravinách se toho taky občas najde.
znamená to, že ve všech to je?
Neznamená - je to o lidech, a prachy jsou pro většinu výrobců až na prvním místě, a papír bohužel snese všechno.
btw. ty výkupy polomrtvých krav byly právě pro lidskou spotřebu, takže co je v žrádle pro psy si raději nepředstavovat🤮

Myslím, že všude to není, že Evropa má přísnější pravidla, možná víc kontrol,
když se podívám do systému rychlého varování, je tam toho ohledně krmiv hodně.
bodlinka: Určitě budete vědět lépe než já, jak pracuje veterinář u těch vedlejších produktů, jak je posoudí a označí.
V USA je to takové divoké, na sběr sražených zvířat je tam hodně firem, nevím, jak u nás - kdo to dělá a kolik máme těch kafilerií, je to i trochu větší země :-) Oni prostě uklízí odpad někam, kde nenakazí lidi a neotráví vodu.
Kdysi jsem viděla číslo, jaké množství je potřeba ročně zlikvidovat.. nepamatuji.. 4 miliardy? Ale tak velká země, no.
Akorát že správně to má být takto (ukradeno z poisonedpets.com):
„NEBEZPEČÍ PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ: Tento produkt je toxický pro divokou zvěř. Ptáci a savci krmení ošetřenými zvířaty mohou být usmrceni. Euthanizovaná zvířata musí být řádně zlikvidována hlubokým zakopáním, spálením nebo jinou metodou v souladu se státními a místními zákony, aby se zabránilo spotřebě jatečně upraveného materiálu úklidem divoké zvěře."
napsal(a):
Myslím, že všude to není, že Evropa má přísnější pravidla, možná víc kontrol,
když se podívám do systému rychlého varování, je tam toho ohledně krmiv hodně.
bodlinka: Určitě budete vědět lépe než já, jak pracuje veterinář u těch vedlejších produktů, jak je posoudí a označí.
V USA je to takové divoké, na sběr sražených zvířat je tam hodně firem, nevím, jak u nás - kdo to dělá a kolik máme těch kafilerií, je to i trochu větší země :-) Oni prostě uklízí odpad někam, kde nenakazí lidi a neotráví vodu.
Kdysi jsem viděla číslo, jaké množství je potřeba ročně zlikvidovat.. nepamatuji.. 4 miliardy? Ale tak velká země, no.
Akorát že správně to má být takto (ukradeno z poisonedpets.com):
„NEBEZPEČÍ PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ: Tento produkt je toxický pro divokou zvěř. Ptáci a savci krmení ošetřenými zvířaty mohou být usmrceni. Euthanizovaná zvířata musí být řádně zlikvidována hlubokým zakopáním, spálením nebo jinou metodou v souladu se státními a místními zákony, aby se zabránilo spotřebě jatečně upraveného materiálu úklidem divoké zvěře."
Realita je taková, že auto kafilerky jede po provozech, a na jednu korbu nakládá jak utracená, tak uhynulá zvířata - rozhodně nikdo NIC netřídí, a řidiče nezajímá, jestli to byl úhyn nebo utracení, a ani se to nikam nepíše.
Jsme v areálu ZD, kde je OMD i prasečák, a pár koní, ovcí, býka apod. už nám kafina taky odvážela, takže vím, jak to chodí v reálu.

ale z hlediska produktů je úplně fuk, jestli jsou to utracená nebo uhynulá :D
krmivo se nedělá ani z jednoho. na krmivo máte vžp III. kategorie, což jsou různý ořezy z jatek
napsal(a):
ale z hlediska produktů je úplně fuk, jestli jsou to utracená nebo uhynulá :D
krmivo se nedělá ani z jednoho. na krmivo máte vžp III. kategorie, což jsou různý ořezy z jatek
Kéž by to tak bylo i v praxi, že je všude jen to, co tam má být (viz ten pentobarbital a jiné)

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Realita je taková, že auto kafilerky jede po provozech, a na jednu korbu nakládá jak utracená, tak uhynulá zvířata - rozhodně nikdo NIC netřídí, a řidiče nezajímá, jestli to byl úhyn nebo utracení, a ani se to nikam nepíše.
Jsme v areálu ZD, kde je OMD i prasečák, a pár koní, ovcí, býka apod. už nám kafina taky odvážela, takže vím, jak to chodí v reálu.
Humus

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Kéž by to tak bylo i v praxi, že je všude jen to, co tam má být (viz ten pentobarbital a jiné)
tak u nás se tohle fakt nepoplete, protože prostě ty sudy, kam se dávají vořezy na jatkách, jsou úplně oddělený od kafilerních boxů v chovech.
se může stát, že na jatky přijede kus bez dodržení OL na maso a pak se najdou rezidua, ale ty se pak najdou i v mase určeném k lidskou spotřebu, že
napsal(a):
tak u nás se tohle fakt nepoplete, protože prostě ty sudy, kam se dávají vořezy na jatkách, jsou úplně oddělený od kafilerních boxů v chovech.
se může stát, že na jatky přijede kus bez dodržení OL na maso a pak se najdou rezidua, ale ty se pak najdou i v mase určeném k lidskou spotřebu, že
Nemyslím si, že by se něco popletlo omylem

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nemyslím si, že by se něco popletlo omylem
těch povolených materiálů je tolik, že fakt není potřeba to ředit nějakejma úhynama
vždyť z jatek toho máte miliardu, všechny vořezy, kopyta, část vnitřností, krev a z drůbeže je toho ještě víc, hlavy, běháky, peří, pak máte trojku živočišný produkty všechno možný ze zpracování ryb
napsal(a):
těch povolených materiálů je tolik, že fakt není potřeba to ředit nějakejma úhynama
vždyť z jatek toho máte miliardu, všechny vořezy, kopyta, část vnitřností, krev a z drůbeže je toho ještě víc, hlavy, běháky, peří, pak máte trojku živočišný produkty všechno možný ze zpracování ryb
Myslíte, že v zemích, odkud se dováží levné moučky (např. Polsko), nebo granule (viz. USA) je všechno podle našich norem, když ani u nás si nejsou schopní pohlídat maso pro lidskou spotřebu.
Čím dál víc vyplouvá na povrch, co se vlastně do těch granulí dává, a jak špinavý je to byznys.

no tak pokud se takhle bojíte, tak nemůžete psa nakrmit ničím, leda masem z vlastní domácí porážky.
napsal(a):
no tak pokud se takhle bojíte, tak nemůžete psa nakrmit ničím, leda masem z vlastní domácí porážky.
To není o tom, čeho se bojím nebo nebojím (občas krmim i granule), ale o tom, že si lidé myslí, že v granulích je něco kvalitního, a co je psáno na pytli je pravda a nic než pravda, a přitom do granulí se dává odpad, který nelze použít na nic jiného.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To není o tom, čeho se bojím nebo nebojím (občas krmim i granule), ale o tom, že si lidé myslí, že v granulích je něco kvalitního, a co je psáno na pytli je pravda a nic než pravda, a přitom do granulí se dává odpad, který nelze použít na nic jiného.
jo, akorát že když si koupíte krmný maso, tak je to úplně ten stejnej odpad, akorát v granulovým případě prošel ještě přes kafilerii.
napsal(a):
jo, akorát že když si koupíte krmný maso, tak je to úplně ten stejnej odpad, akorát v granulovým případě prošel ještě přes kafilerii.
Jo, to je pravda, akorát to krmný maso ještě není úplně na odchodu, a v kusovkách dokonce nejsou odřezaný abscesy s larvama a podobný dobroty, a neprošlo to narozdíl od moučky chemickou konzervací.
Já teda nekrmím ani krmné maso, ale pořád je to kvalitou o dost výš než surovina pro granule.

no, ta chemická konzervace může být také tokoferol, což je hrozně nebezpečný a strašidelný vitamín E
a co se týče toho neodchodu, no, párkrát jsem doma krmný maso měla. jednou jsem měla dokonce ten divný nápad ho rozmrazit a uvařit. už nikdy víc.
napsal(a):
no, ta chemická konzervace může být také tokoferol, což je hrozně nebezpečný a strašidelný vitamín E
a co se týče toho neodchodu, no, párkrát jsem doma krmný maso měla. jednou jsem měla dokonce ten divný nápad ho rozmrazit a uvařit. už nikdy víc.
Jen tokoferol to neudrží 6 měsíců - kafiny používají syntetické konzervanty.
napsal(a):
Krmné maso je předpokládám to, co se koupí v "barfshopech", prostě maso určené pro psí spotřebu?
A tohle teda znamená, že by na tom to maso mělo být hůř než granule?

bodlinka spíše myslí granule, které jsou z těch zbytků a ne přímo z moučky, ne?
To je prostě stejné maso, jako je v konzervách, barfshopech,.. vše, co se nedá použít pro lidi.
Dnes už ten průmysl umí udělat docela zajímavé věci - ochranná atmosféra, vitaminy C, A, zelenina, ovoce, 14 měsíců není problém.
A stejně tak se nedá říct, že všechny barfshopy jsou ble. Ale drahé jsou
a to maso zkrátka úplně v pořádku není :-) někde méně, jinde více.
Pamatuji si výsekovou prodejnu, jen krátce, smrdělo to tak nějak stejně. A nutno říci, že některé prodejny (zvlášť drůbeží) to tak mají dodnes.
Vždy, když eshop začíná, má tam krásné maso jako dopsimisky prodávali lososy a pražmy a mletiny, kde jsem přesně viděla vnitřnosti, svalovinu, chrupavky, bylo to krvavé a "smrdělo" jako hovězí.
A když si nachytají zákaznickou základnu, tak ..

lupus4
napsal(a):
že si lidé myslí, že v granulích je něco kvalitního, a co je psáno na pytli je pravda a nic než pravda, a přitom do granulí se dává odpad, který nelze použít na nic jiného.
vytesat do kamene a doporučil bych to psát na pytle s amarouny, zrovna tak jako jsou výstrahy na cigárech
No nevím nevím, jestli to je tak úplně fér, copak na polotovarech pro lidi se tohle píše?
Jsou granule, které jsou pečené v troubě a nemají v sobě nic závadného, proč tím nekrmit?
Podle mě na tom není nic špatného, jenom je takové hrozné, že by pes dostal jen ty granule celý život.
napsal(a):
Maso pro psy beru pravidelne, obvykle je okometricky v kvalite, ze bych ho nerozeznala od toho pro lidi. A i kdyby obcas mirne zavanelo, coz se stava vyjimecne, tak porad vidim, co tem psum davam, coz u granuli ani omylem. Vidim, ze je to kridlo, zaludek, srdce, svalovina... vetsinou je i poznat, z jakyho zvirete.
lupus4
napsal(a):
proboha zkuste použít, to, na čem nosíte čepici
Hlavu používám, a přesto, že krmím převážně masem, tak si ale myslím, že ne všechny granule jsou tak hrozné, jako je podáváte vy . Prostě na to mám jiný názor, jednoduché.
Navíc když třeba vezmu v potaz mletiny - co jsem přestala krmit, tak bylo kuře mleté celé - oba psi po tom měli průjem. A to by celé kuře mělo být vyvážené, ale asi tam nějak haprují ty poměry, krom toho tam taky teda nevidím, co krmím a už od pohledu se mi to maso nelíbilo. Po granulích mí psi nikdy průjem neměli, takže kdybych si měla vybrat, jestli krmit tímhle masem, nebo granulemi, tak si jednoznačně vyberu granule, protože mi na nich psi prospívali víc.
Druhá mletina, kterou jsem přestala krmit je z Do psí misky, hovězí s drůbežími droby. Tam je už od pohledu jasné, že je v mase hrozně moc vnitřností..
Pro vás je jedině maso ta správná cesta, asi jakékoli maso. Podle mě můžou být lepší a horší granule, a stejně tak může být lepší a horší maso...

marcelaamax
napsal(a):
Krmné maso je předpokládám to, co se koupí v "barfshopech", prostě maso určené pro psí spotřebu?
ne, je to prostě stejná surovina. psi se krmí odpadem.
všechno, co je ještě jedlý pro lidi, se dává lidem.

Terven
napsal(a):
Maso pro psy beru pravidelne, obvykle je okometricky v kvalite, ze bych ho nerozeznala od toho pro lidi. A i kdyby obcas mirne zavanelo, coz se stava vyjimecne, tak porad vidim, co tem psum davam, coz u granuli ani omylem. Vidim, ze je to kridlo, zaludek, srdce, svalovina... vetsinou je i poznat, z jakyho zvirete.
No já mám pečlivě vybrané značky a ještě se mi nestalo, že by to zavánělo. 3 dny rozmrazené, i droby a nikdy nezasmrádlo. Narozdíl od masa ze supermarketu. Když mám třeba kuře odtamtud, tak "vedlejší produkty" ze zpracování musí dostat do 2 dnů, déle nevydrží. A ty ryby od AgroBio, ty vypadají, jako kdybych je čerstvé brala v Makru.
Vlastně jedna špatná zkušenost byla - sardinky od Vetamixu byl smradlavý šrot v krvavé vodě.
napsal(a):
No já mám pečlivě vybrané značky a ještě se mi nestalo, že by to zavánělo. 3 dny rozmrazené, i droby a nikdy nezasmrádlo. Narozdíl od masa ze supermarketu. Když mám třeba kuře odtamtud, tak "vedlejší produkty" ze zpracování musí dostat do 2 dnů, déle nevydrží. A ty ryby od AgroBio, ty vypadají, jako kdybych je čerstvé brala v Makru.
Vlastně jedna špatná zkušenost byla - sardinky od Vetamixu byl smradlavý šrot v krvavé vodě.
Jo přesně takhle mi zesmrdála kuřecí prsa pro lidskou spotřebu, na které jsem se tu nedávno ptala, jestli může dát psům.. Po dvou dnech v ledničce. Kdežto maso pro psy mám v lednici i 3 dny a dobrý.
Když už jsme u těch barfshopů - nemáte někdo zkušenost z Žufrikem? https://shop.zufrikteam.cz/index.php , aktuálně tam tedy nemají žádnou nabídku, protože mají dovolenou. Ale co jsem koukala ještě před dovolenou, tak se mi tam výběr docela líbil, takže po dovolené asi vyzkouším.

Už jste někdo nechal udělat psovi testy, kdo barfujete, jestli je všechno ok? Mně to teda přijde zbytečný, když vidím, že všichni psi prospívají, ale na FB ve skupině Barfování to hlavně pro starý psy doporučujou.
napsal(a):
Už jste někdo nechal udělat psovi testy, kdo barfujete, jestli je všechno ok? Mně to teda přijde zbytečný, když vidím, že všichni psi prospívají, ale na FB ve skupině Barfování to hlavně pro starý psy doporučujou.
Je to fajn je jednou za čas udělat. Já je psovi taky nechávám jen jednou za nějaký čas dělat abych měla jistotu ale nutné to asi není.
Myslíte jako krev? Nenechávala jsem dělat záměrně, ale při jiných problémech, když psovi tu krev nabírali, tak rovnou mrkli i na tohle. U feny jsem nedělala zatím vůbec. A dost lidí tvrdí, že to nemá až takový smysl, protože vám to ukáže pouze stav úplně aktuální, ale ne to, jestli dlouhodobě krmíte dobře. Ale nevím, taky jsem přemýšlela, že bych to udělat nechala.

marcelaamax
napsal(a):
Myslíte jako krev? Nenechávala jsem dělat záměrně, ale při jiných problémech, když psovi tu krev nabírali, tak rovnou mrkli i na tohle. U feny jsem nedělala zatím vůbec. A dost lidí tvrdí, že to nemá až takový smysl, protože vám to ukáže pouze stav úplně aktuální, ale ne to, jestli dlouhodobě krmíte dobře. Ale nevím, taky jsem přemýšlela, že bych to udělat nechala.
JJ, krev. Ze známých, kteří krmí barf, to teda nikdo nedělá, ale já jsem na vážkách. V únoru to bude rok, co tak krmím, a chtěla bych vědět, jestli je to v pohodě. Ne teda že bych se vrátila ke granulím, ale jestli je to maso od vetamixu ok.

napsal(a):
JJ, krev. Ze známých, kteří krmí barf, to teda nikdo nedělá, ale já jsem na vážkách. V únoru to bude rok, co tak krmím, a chtěla bych vědět, jestli je to v pohodě. Ne teda že bych se vrátila ke granulím, ale jestli je to maso od vetamixu ok.
Ale to v krvi asi neuvidíte.
Leda by pes jedl jen svalovinu a vnitřnosti. Nemoc řeznického psa a to nevím, kde to bude vidět, nevím, jaký test, možná dřív zvenčí.
A stejně by to chtělo jiné testy, viz vlákna o ledvinách, u starších psů budou mít smysl, že se možná včas cosi zachytí.
Ale že bych se dívala na vápník a tak, to opravdu vypovídá cca o tom, co jedl pes ráno.
edit.: křivice je u nedospělých jedinců a tak špatně snad už dnes nikdo nekrmí, pak překrmování a rychlý růst..
napsal(a):
Vetamixem krmím, testy jsem dělala jednou a vše ok . Je to jen na vás nutné to není ale jestli chcete.....

Midwestern Pet Foods (Earthborn Holistic, Propac) = 28 mrtvých psů - aflatoxin.
Nějaké granule "Sportmix", asi se sem ani nevozí.
Ti to tam vylepšují teda, místo poučení se.
edit.: aha, tak vozí, šarže jsou vypsané tu
https://edition.cnn.com/2020/12/31/us/fda-dog-food-trnd/index.html

napsal(a):
Ale to v krvi asi neuvidíte.
Leda by pes jedl jen svalovinu a vnitřnosti. Nemoc řeznického psa a to nevím, kde to bude vidět, nevím, jaký test, možná dřív zvenčí.
A stejně by to chtělo jiné testy, viz vlákna o ledvinách, u starších psů budou mít smysl, že se možná včas cosi zachytí.
Ale že bych se dívala na vápník a tak, to opravdu vypovídá cca o tom, co jedl pes ráno.
edit.: křivice je u nedospělých jedinců a tak špatně snad už dnes nikdo nekrmí, pak překrmování a rychlý růst..
Takže to smysl nemá? Nebo ne krev, ale třeba utz?
Jinak granule Sportmix znám, dříve tak před cca 10 lety mi je někdo doporučoval, ale nezkoušela jsem.

Jo, byly známé, asi pořád jsou, prodávají se tady.
Chicken By-Product Meal v nich je - mrtvolky.
Nevím s tou krví, nejsem veterinář, moc tomu nerozumím, ale s tím krmením si myslím, že je to tak, že to je hodně o tom, co pes naposledy jedl, ale já si to jen myslím, protože to je třeba ten vápník, co je v krvi, ale nic to neříká o tom, jestli jsou v pořádku místa, kde ten vápník má být uložený,
ale bodlinka určitě řekne,
co je v tom základním rozboru vidět.

chicken - by - produkt meal nejsou úhyny, ale odpady z jatek, vžp III. takto obecně je to hlavně peří, hlavy, běháky.
a v krvi neuvidíte nic
vápník a fosfor je všechno hormonálně řízené, moc málo i moc hodně jaksi zabíjí, v případě vápníku dost rychle na arytmii

Sonnic
napsal(a):
Na jakých barf eshopech maso kupujete?
Já u nás Love Barf. Ale jde spíš o ty značky - AgroBio, Barf Me!, Love BARF, Maso Amos, občas Kiezebrink, Bio Pansen Express. Nikdy špatná zkušenost. Jednou jsem měla hodně koniny od Michael Hassel GmbH a trouba už trochu frfňal, on obecně tmavé maso až tak moc nemusí. Tak jsem mu to uvařila. Přišla máma a prý že to voní, jestli dělám guláš.
napsal(a):
Midwestern Pet Foods (Earthborn Holistic, Propac) = 28 mrtvých psů - aflatoxin.
Nějaké granule "Sportmix", asi se sem ani nevozí.
Ti to tam vylepšují teda, místo poučení se.
edit.: aha, tak vozí, šarže jsou vypsané tu
https://edition.cnn.com/2020/12/31/us/fda-dog-food-trnd/index.html
Megííí, aflatoxin je sice karcinogení, ale nemůže jen tak z fleku zabít psa. Tedy nějak si nedovedu představit, jak by se to dokazovalo. Asi tak, jako když všem tvrdí nekuřte, je to karcinogenní, máte to na krabičkách, všichni to tak nějak víme...ale kdyby to šlo tak jednoduše dokázat, že ten karcinom plic mají z cigaret, třeba by se jim taky dala ta léčba k úhradě, ne?
marcelaamax
napsal(a):
Hlavu používám, a přesto, že krmím převážně masem, tak si ale myslím, že ne všechny granule jsou tak hrozné, jako je podáváte vy . Prostě na to mám jiný názor, jednoduché.
Navíc když třeba vezmu v potaz mletiny - co jsem přestala krmit, tak bylo kuře mleté celé - oba psi po tom měli průjem. A to by celé kuře mělo být vyvážené, ale asi tam nějak haprují ty poměry, krom toho tam taky teda nevidím, co krmím a už od pohledu se mi to maso nelíbilo. Po granulích mí psi nikdy průjem neměli, takže kdybych si měla vybrat, jestli krmit tímhle masem, nebo granulemi, tak si jednoznačně vyberu granule, protože mi na nich psi prospívali víc.
Druhá mletina, kterou jsem přestala krmit je z Do psí misky, hovězí s drůbežími droby. Tam je už od pohledu jasné, že je v mase hrozně moc vnitřností..
Pro vás je jedině maso ta správná cesta, asi jakékoli maso. Podle mě můžou být lepší a horší granule, a stejně tak může být lepší a horší maso...
Ja sa zo zásady do debaty o zradle nezapajam,ale!!! Marcelka,tlieskam Vám za nadhľad a uprimnosť👏🏻A aj za odvahu napísať,že pri určitých typoch mäsa by ste si vybrali radsej granule,lebo by psy na nich prospievali lepšie...
Nefret vyrástla(dobre,tak trochu prerástla) na granuliach,k mäsu sme sa vrátili až v dobe,keď mala takmer rok a aj to veeelmi postupne,po lyzickach...a nemyslím si,že som o niečo horšia ako majitelia,čo kŕmia len barfom. A úprimne,po tých problémoch,čo mala,som bola celá šťastná,že konečne nemá hnačku,chutí jej,rastie,priberá a je maximálne spokojna. Ak by som si znovu mala vybrať,vyberiem typ stravy,po ktorom Vám šteniatko 20x denne nehnackuje,nech to je cokolvek. Treba rozlišovať ,čo ktorému psovi vyhovuje...a hlavne,neriešiť,čím kŕmia o dva domy ďalej či tu na ifaune. Lebo tých psov doma nemáme😉

napsal(a):
chicken - by - produkt meal nejsou úhyny, ale odpady z jatek, vžp III. takto obecně je to hlavně peří, hlavy, běháky.
a v krvi neuvidíte nic
vápník a fosfor je všechno hormonálně řízené, moc málo i moc hodně jaksi zabíjí, v případě vápníku dost rychle na arytmii
A jak to teda jde zjistit, jestli je ten vápník a fosfor ok?
napsal(a):
Takže to smysl nemá? Nebo ne krev, ale třeba utz?
Jinak granule Sportmix znám, dříve tak před cca 10 lety mi je někdo doporučoval, ale nezkoušela jsem.
Už se to tu probíralo dřív, smysl to nemá. Leda u starých psů jako prevence, jestli játra a ledviny jsou OK, ale to i u granulářů.
Jak už psala Marcela, odráží to momentální stav - tj. co pes včera žral, ale nezjistíte, jestli dlouhodobě krmíte vyváženě.
A jak píše bodlinka, hladina vápníku v krvi je udržována hormonálně na konstantní úrovni, takže o vápníku z krve fakt nezjistíte nic, to zjistíte až na psovi, když je průšvih - bude mu to chybět jinde.
Netuším, co by se stran výživy dalo zjistit z ultrazvuku, leda opět nějakej průšvih,kterej jistě hrozí i granulářům.
Taky jsem kdysi byla v barfovací skupině na fb, vím, že někteří to tam dost hrotí. Před pár lety jsem nevydržela a odešla, byla to v podstatě jen přehlídka načinčaných misek a narozeninových dortů. Opravdu přehled mělo jenom pár členů.
Dětem jsem taky nekontrolovala krev a nenechávala dělat sono, jestli správně krmím. Řídila bych se tím, jak psi vypadají a prospívají. Pokud nežerou jen svalovinu, ale i kosti a vnitřnosti, plus nějakou tu zeleninu, přílohy, olej, a podobně, prakticky nemůžete udělat chybu.
Ať si každý krmí čím chce, ale ať u toho stojí nohama na zemi (anebo nestojí - je to jeho problém, jeho zodpovědnost)
Pravdou je, že u plemen s častými růstovými problémy toho laik většinou méně pokazí při krmení granulama, i když já sama bych tak štěně nekrmila, tak v prvním roce nejsem úplně apriori proti.

Terven
napsal(a):
Už se to tu probíralo dřív, smysl to nemá. Leda u starých psů jako prevence, jestli játra a ledviny jsou OK, ale to i u granulářů.
Jak už psala Marcela, odráží to momentální stav - tj. co pes včera žral, ale nezjistíte, jestli dlouhodobě krmíte vyváženě.
A jak píše bodlinka, hladina vápníku v krvi je udržována hormonálně na konstantní úrovni, takže o vápníku z krve fakt nezjistíte nic, to zjistíte až na psovi, když je průšvih - bude mu to chybět jinde.
Netuším, co by se stran výživy dalo zjistit z ultrazvuku, leda opět nějakej průšvih,kterej jistě hrozí i granulářům.
Taky jsem kdysi byla v barfovací skupině na fb, vím, že někteří to tam dost hrotí. Před pár lety jsem nevydržela a odešla, byla to v podstatě jen přehlídka načinčaných misek a narozeninových dortů. Opravdu přehled mělo jenom pár členů.
Dětem jsem taky nekontrolovala krev a nenechávala dělat sono, jestli správně krmím. Řídila bych se tím, jak psi vypadají a prospívají. Pokud nežerou jen svalovinu, ale i kosti a vnitřnosti, plus nějakou tu zeleninu, přílohy, olej, a podobně, prakticky nemůžete udělat chybu.
To jste vystihla, přehlídka načinčaných misek. :-)
Já si myslím, že prospívají, všichni. Třeba pes takovou krásnou srst dřív neměl. Starší fena granule moc nechtěla a když hárala, tak nežrala vůbec. Teď se může zbláznit.
Krmím, jak uvádíte....svalovinu, vnitřnosti, kosti, zeleninu a ovoce, přílohy, oleje, občas kelpu, pangamin, bábině ostropestřec.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já mám z granulí strach z dlouhodobého hlediska - ani ne tak, co to udělá na konkrétním jednom psovi, ale co to dělá na psech za několik generací takového krmení.
Asi jako u lidí - alergie, snížená imunita, rakoviny, poruchy chování, neplodnost...Můj názor.

napsal(a):
Asi jako u lidí - alergie, snížená imunita, rakoviny, poruchy chování, neplodnost...Můj názor.
Taky trávení. By mě zajímalo, jestli to může být tak rychlé, aby se změny projevily už za několik generací. Jinak ty alergie budou asi nejrychlejší.

lesnížínka
napsal(a):
Megííí, aflatoxin je sice karcinogení, ale nemůže jen tak z fleku zabít psa. Tedy nějak si nedovedu představit, jak by se to dokazovalo. Asi tak, jako když všem tvrdí nekuřte, je to karcinogenní, máte to na krabičkách, všichni to tak nějak víme...ale kdyby to šlo tak jednoduše dokázat, že ten karcinom plic mají z cigaret, třeba by se jim taky dala ta léčba k úhradě, ne?
Jeste se vratim k tomu aflatoxinu - i minimalni mnozstvi dokaze zabit hlodavce, pes nebo kocka maji o nejake to kg vice, ale..
lesnížínka
napsal(a):
Jako obvykle se pletete - aflatoxiny jsou vysoce toxické a když mohou zabít dítě, tak psa klidně.

marcelaamax
napsal(a):
Když už jsme u těch barfshopů - nemáte někdo zkušenost z Žufrikem? https://shop.zufrikteam.cz/index.php , aktuálně tam tedy nemají žádnou nabídku, protože mají dovolenou. Ale co jsem koukala ještě před dovolenou, tak se mi tam výběr docela líbil, takže po dovolené asi vyzkouším.
v pohode, beru od nich obcasne zavozy uz nekolik let.
vsechno vzdycky na kost zmrzle, dovezli v ocekavanem terminu.
jedine snad nebylo dobre platit predem -je to lepsi jim to zaplatit na miste.
s tou platbou predem byl nejaky problemek - nevyznamny, uz si skoro nepamatuju co, neb uz to nedelam.

Přesně tak.. aflatoxin .. TOXIN.. tzn. otrava. Už to tu jednou bylo při velkém "recall" v
roce.. ehm zapomněla jsem .. 2003 2007 ? tehdy v tom byla celá amerika,
jsou to plísně, v té době šlo o povodně nebo tak něco a zničené obilí.
Dá se nalézt i v jídle pro lidi - prostě z obilí.
Malého psa asi není problém otrávit docela rychle. Vlastně hodně rychle. Známé je to od poloviny minulého století, uhynulí psi, prasata, krávy - po požití kukuřice. Zničená játra.

napsal(a):
jednou jsem měla dokonce ten divný nápad ho rozmrazit a uvařit. už nikdy víc
nekolik let cvicim na varene "maso pro zvirata" - a jelikoz to casto plivu -tak by me zajimalo, co jste to varila:-) neb ja problem nenasla:-) ani pri vareni, ani pri pozdejsim predavani pamlsku psum
napsal(a):
jednou jsem měla dokonce ten divný nápad ho rozmrazit a uvařit. už nikdy víc
nekolik let cvicim na varene "maso pro zvirata" - a jelikoz to casto plivu -tak by me zajimalo, co jste to varila:-) neb ja problem nenasla:-) ani pri vareni, ani pri pozdejsim predavani pamlsku psum
No, tak třeba Vetamix uvařit je pro otrlé - vím že se hodně zlepšili, ale tu odvahu bych v sobě nenašla.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, tak třeba Vetamix uvařit je pro otrlé - vím že se hodně zlepšili, ale tu odvahu bych v sobě nenašla.
tak pak to nekrmim ale ani syrove, ne?
jeden tu broji proti všem granclim, druhy proti všemu masu - tak cim nakonec krmit?
asi je proste potreba si vybirat, no

Terven
napsal(a):
Jako obvykle se pletete - aflatoxiny jsou vysoce toxické a když mohou zabít dítě, tak psa klidně.
Můžou. Ale spíš jsou tam účinky chronické - poškození jater, ledvin, karcinogeny, možná mutageny nebo teratogeny, ale tohle všechno se blbě prokazuje.

Každopádně mi dosud nikdo nevysvětlil, proč můj pes nedal stopu kuřete v keksech (i u Marp, což byly jinak spolu s GF Barking Heads první granule, u kterých nekadil skorokaši), ale syrové/vařené může jíst od rána do večera. Tam je to asi jinak a samo to není košer. Jinak granulářská mantra "pomalý přechod" mi vždycky přišla jako úlet a neuvěřitelná komplikace. Třeba mu prostě nesednou, tak proč mu rozflákat trávení tím, že žádné neklapnou třeba po x měsících "přechodů"? Tenkrát jsem vybrala, sehnala vzorky a buď se do druhého dne po... nebo nepo... Tam se mi definitivně potvrdilo kuře, po Artemis šel už po večeři.
Prostě to není normální, já si taky nezvykám, když si jednou za půl roku sjedu do Davle pro lovečák a hned ho sežeru, př. si dám jednou za rok kapra nebo pytel brambůrků. To samé můj pes, při čekání ve frontě na toho kapra se tak intenzivně cpal šupinami kolem, že mu prostě dali kus té relativně tučné ryby (břicho), asi vypadal zoufale. Pak šlohnul kus másla, když jsem ve smyku v lázni vařila/šlehala bílek na laskonky (Saxana si ho prostě vyhrábl z linky pomalu od zdi), mámě se záhadně vypařily 2 chlebíčky se slaninou a hůř. Kdyby byl granulář, tak strávíme Vánoce na pohotovosti. Jsem si jistá, první rok života byl primárně na granulích a zkušeností dost. Teď má exkluzivní bobky i po tom másle, první svátky měl po libovém kaprovi srajdu 2 dny.

pomalý přechod je ideál u každý změny krmný dávky, to není nic o granulích. a každej pes je v tomhle jinej, citlivost je různá.
máte psa, kterej může sežrat cokoliv a průjem po tom nemá snad nikdy, a psa, kterej musí žrát svoje jedno brdo, jinak blbý, a všechno mezi tím.

napsal(a):
pomalý přechod je ideál u každý změny krmný dávky, to není nic o granulích. a každej pes je v tomhle jinej, citlivost je různá.
máte psa, kterej může sežrat cokoliv a průjem po tom nemá snad nikdy, a psa, kterej musí žrát svoje jedno brdo, jinak blbý, a všechno mezi tím.
No my jsme to měli takhle jenom u granulí, tam nemohl ani různé sušené pamlsky, letěl i po piškotu. Oká byla akorát zelenina, ovoce a brambory. Běžná rýže ne, basmati, sushi a jasmín, co beru z maloobchodů, neměl problém. On v podstatě dětství a mládí pros...

napsal(a):
No my jsme to měli takhle jenom u granulí, tam nemohl ani různé sušené pamlsky, letěl i po piškotu. Oká byla akorát zelenina, ovoce a brambory. Běžná rýže ne, basmati, sushi a jasmín, co beru z maloobchodů, neměl problém. On v podstatě dětství a mládí pros...
no tak mu prostě sedí něco jinýho. pak jsou jiní psi, co zase kaděj po všem možným kromě třeba jedný dvou značek granulí.
pak jsou zvířata jako Nora, která žere granule a kromě toho úspěšně funguje jako kafilerní box a taky dobrý.

Snad nejsem jedina, co sice krmi prevazne granulkama, ale zaleva to vyvarem... prihodi k tomu maso, zeleninu, lusteninu atd... a vubec se netrapim slozenim toho ci onoho. U nas plati jedina jednotka - chutna/nechutna.
napsal(a):
tak pak to nekrmim ale ani syrove, ne?
jeden tu broji proti všem granclim, druhy proti všemu masu - tak cim nakonec krmit?
asi je proste potreba si vybirat, no
Já to nekrmím ani syrové, ale když jsem mela poslední cca 2 roky na hlídání své odchovy a dostala jsem pro ně od majitelů Vetamix, tak musím uznat, že to maso vypadalo slušně (narozdíl od doby, kdy jsem si ho dříve objednala asi 3x já - to byl opravdu hnůj)

napsal(a):
no tak mu prostě sedí něco jinýho. pak jsou jiní psi, co zase kaděj po všem možným kromě třeba jedný dvou značek granulí.
pak jsou zvířata jako Nora, která žere granule a kromě toho úspěšně funguje jako kafilerní box a taky dobrý.
Já už mám teď taky kafilerku, sypu do něj cokoliv vhodného z domácnosti, i ty Orijeny mi někde venku zobne bez následků. Ale dokud byly zdrojem primárně granule, tak špatný. To byl v pohodě jen v případě, kdy vdechnul koňskou koblihu. A že okolo Staromáku to byl doslova švédský stůl.
napsal(a):
Každopádně mi dosud nikdo nevysvětlil, proč můj pes nedal stopu kuřete v keksech (i u Marp, což byly jinak spolu s GF Barking Heads první granule, u kterých nekadil skorokaši), ale syrové/vařené může jíst od rána do večera. Tam je to asi jinak a samo to není košer. Jinak granulářská mantra "pomalý přechod" mi vždycky přišla jako úlet a neuvěřitelná komplikace. Třeba mu prostě nesednou, tak proč mu rozflákat trávení tím, že žádné neklapnou třeba po x měsících "přechodů"? Tenkrát jsem vybrala, sehnala vzorky a buď se do druhého dne po... nebo nepo... Tam se mi definitivně potvrdilo kuře, po Artemis šel už po večeři.
Prostě to není normální, já si taky nezvykám, když si jednou za půl roku sjedu do Davle pro lovečák a hned ho sežeru, př. si dám jednou za rok kapra nebo pytel brambůrků. To samé můj pes, při čekání ve frontě na toho kapra se tak intenzivně cpal šupinami kolem, že mu prostě dali kus té relativně tučné ryby (břicho), asi vypadal zoufale. Pak šlohnul kus másla, když jsem ve smyku v lázni vařila/šlehala bílek na laskonky (Saxana si ho prostě vyhrábl z linky pomalu od zdi), mámě se záhadně vypařily 2 chlebíčky se slaninou a hůř. Kdyby byl granulář, tak strávíme Vánoce na pohotovosti. Jsem si jistá, první rok života byl primárně na granulích a zkušeností dost. Teď má exkluzivní bobky i po tom másle, první svátky měl po libovém kaprovi srajdu 2 dny.
Pak šlohnul kus másla, když jsem ve smyku v lázni vařila/šlehala bílek na laskonky (Saxana si ho prostě vyhrábl z linky pomalu od zdi), mámě se záhadně vypařily 2 chlebíčky se slaninou a hůř. Kdyby byl granulář, tak strávíme Vánoce na pohotovosti. Jsem si jistá, první rok života byl primárně na granulích a zkušeností dost
Já si ale myslím, že ani tohle není tak úplně jen granulema . Měla jsem psa tři roky na granulích - v té době mi sežral celou kostku másla, přepálený olej z pánve, celou sklenici kostkových cukrů, kus bůčku, jednou vyžral koš, kde bylo kde co a kdybych se zamyslela, tak si určitě vzpomenu na další věci, které nedopatřením sežral, ale průjem po tom neměl nikdy. Granulář. V době kdy byl na granulích jeho trávením prošel kus plastové misky, balonek, špendlík (ale to už bylo spíš o štěstí)...
Neříkám, že na mase je to horší, je to stejné. Jen si myslím, že to právě u nás nesouvisí s tím, jestli krmím maso nebo granule... Ale prostě má pes dobré trávení.
Rozdíl je taky v tom, že můj pes nikdy neměl průjem po granulích, a to jsem mu je občas měnila, nebo krmila malé pytle, co jsme někde vyhráli...Kdežto váš pes měl problém se samotnými granulemi, tak se pak dá očekávat, že když si k tomu dá ještě něco ne úplně vhodného, tak to trávení nezvládne.
napsal(a):
Já už mám teď taky kafilerku, sypu do něj cokoliv vhodného z domácnosti, i ty Orijeny mi někde venku zobne bez následků. Ale dokud byly zdrojem primárně granule, tak špatný. To byl v pohodě jen v případě, kdy vdechnul koňskou koblihu. A že okolo Staromáku to byl doslova švédský stůl.
No vidíte, tak vám prospívá na mase. A já zase znám psa, kterej to má přesně naopak. Panička ho chtěla od štěněte mít na barfu (jako zbytek smečky), jenže on měl pořád zažívací a trávící problémy. Pořád průjmy, i zvracel. No tak nakonec zkusila granule, ač nerada, a ono se to všechno srovnalo. V dospělosti se pak znovu zkusila vrátit k masu a opět problémy.. Přesto ale ona netvrdila, že maso je špatné, a že za všechno může to krmení masem.
Chci tím jen říct, že každému psovi vyhovuje něco jiného a primárně se člověk řídí tím, jak prospívá pes. Ale nebudu na základě zkušeností s jedním psem hned hanit celý "druh" krmení.
marcelaamax
napsal(a):
No vidíte, tak vám prospívá na mase. A já zase znám psa, kterej to má přesně naopak. Panička ho chtěla od štěněte mít na barfu (jako zbytek smečky), jenže on měl pořád zažívací a trávící problémy. Pořád průjmy, i zvracel. No tak nakonec zkusila granule, ač nerada, a ono se to všechno srovnalo. V dospělosti se pak znovu zkusila vrátit k masu a opět problémy.. Přesto ale ona netvrdila, že maso je špatné, a že za všechno může to krmení masem.
Chci tím jen říct, že každému psovi vyhovuje něco jiného a primárně se člověk řídí tím, jak prospívá pes. Ale nebudu na základě zkušeností s jedním psem hned hanit celý "druh" krmení.
Ja jsem teda presvedcena, ze pes schopny prezivat vyhradne na granulich neexistuje, to mu jen majitel nedokazal najit KD, ktera by mu vyhovovala, pripadne je ten pes nezivotaschopny. Nedovedu si predstavit, jak by prezil v dobe relativne nedavne, kdy granule neexistovaly.
To neni ani tak mysleno proti granulim, jen se mi moc nechce verit, ze po triceti letech jejich existence se narodi pes neschopny travit nornalni zradlo.
Terven
napsal(a):
Ja jsem teda presvedcena, ze pes schopny prezivat vyhradne na granulich neexistuje, to mu jen majitel nedokazal najit KD, ktera by mu vyhovovala, pripadne je ten pes nezivotaschopny. Nedovedu si predstavit, jak by prezil v dobe relativne nedavne, kdy granule neexistovaly.
To neni ani tak mysleno proti granulim, jen se mi moc nechce verit, ze po triceti letech jejich existence se narodi pes neschopny travit nornalni zradlo.
Třeba to byla chyba v krmené dávce (další 4 psy u stejné majitelky na mase fungují, ale tak každý pes je jiný), to netvrdím. Ale tak to samé můžu říct i o granulích - pokud na nich pes neprospívá, tak se teda třeba jen nenašly ještě ty vhodné .
Znám víc psů, u kterých se majitelé vrátili ke krmení granulemi, protože jim to sedělo víc. Ale samozřejmě nevím, jestli to nebylo špatnou krmnou dávkou, složením... Jen vím, že vyzkoušeli dost a prostě to nešlo.
Ne to je fuk, já se tady nechci dohadovat, prostě na to mám jen jiný názor, to je celé . Jen mě nejvíc vadí to, jak ti "barfaři" zarputile tvrdí, jak jsou granule špatné, nebo dokonce, že si tím zabíjíte psa... A prostě celkově proti tomu brojí. Kdežto naopak se to vůbec neděje. Mě to trošku připomíná vegany nebo vegetariány, kteří ten svůj styl cpou a nutí všem.
marcelaamax
napsal(a):
Třeba to byla chyba v krmené dávce (další 4 psy u stejné majitelky na mase fungují, ale tak každý pes je jiný), to netvrdím. Ale tak to samé můžu říct i o granulích - pokud na nich pes neprospívá, tak se teda třeba jen nenašly ještě ty vhodné .
Znám víc psů, u kterých se majitelé vrátili ke krmení granulemi, protože jim to sedělo víc. Ale samozřejmě nevím, jestli to nebylo špatnou krmnou dávkou, složením... Jen vím, že vyzkoušeli dost a prostě to nešlo.
Ne to je fuk, já se tady nechci dohadovat, prostě na to mám jen jiný názor, to je celé . Jen mě nejvíc vadí to, jak ti "barfaři" zarputile tvrdí, jak jsou granule špatné, nebo dokonce, že si tím zabíjíte psa... A prostě celkově proti tomu brojí. Kdežto naopak se to vůbec neděje. Mě to trošku připomíná vegany nebo vegetariány, kteří ten svůj styl cpou a nutí všem.
Marcelo, ale ono jde prostě o to, jak už psala Terven, že není moc normální, aby pes nemohl žrát jako pes, prostě maso a že by mu vyhovovaly jen ty granule. To je prostě fakt divné. Pes je masožravec a vynálezem granulí se to za pár let nezměnilo. Nejsem zásadně proti granulím, ale kdyby bylo na mě, nekrmím nima vůbec. Ale naše osazenstvo na to má jiný názor. Pes si kolikrát raděj vybere granule, než maso, starý kocour se v životě podávaného masa nechytil(ale možná někdy snědl myš, to nevím) mladej už ho taky asi 14dní odmítá a žere granule a kapsičky Trochu mi to připomíná děcka a mekáče

Musím napsat,že naši psi žrali a žerou vše.Maso i granule,přílohy,mléko,atd.Možná kdybyste viděli jak pes nedávno ukradl a zhltl celá střeva z králíka nebo jak okusuje kus nohy z býka kterou měl někde zahrabanou,asi byste to těžko pobrali,ale jemu,stejně jako těm předchozím,nic není.
Ale vyslovím zde svůj názor,nikomu ho nevnucuji,ale nedávno stejný názor vyslovila v rozhovoru v rádiu i chovatelka šarplaninců paní Cestrová.A že krmení psů by se mělo přizpůsobit podmínkám ve krerých psi žili,pracovali,vznikali.Každé plemeno bylo chováno v jiných podmínkách a tím i krmeno.Uváděla,že třeba lovecští psi měli více masa než pstevečtí a ovčáčtí.Pastevečtí a ovčáčtí psi byli více na mléce,chlebu a tom,co měli k dispozici pastevci.Masa měli málo a mnohdy jim přemíra masa spíš uškodí na rozdíl od plemen která historicky měla masa podstatně víc.Kdoví,možná to stojí za zamyšlení.
napsal(a):
Musím napsat,že naši psi žrali a žerou vše.Maso i granule,přílohy,mléko,atd.Možná kdybyste viděli jak pes nedávno ukradl a zhltl celá střeva z králíka nebo jak okusuje kus nohy z býka kterou měl někde zahrabanou,asi byste to těžko pobrali,ale jemu,stejně jako těm předchozím,nic není.
Ale vyslovím zde svůj názor,nikomu ho nevnucuji,ale nedávno stejný názor vyslovila v rozhovoru v rádiu i chovatelka šarplaninců paní Cestrová.A že krmení psů by se mělo přizpůsobit podmínkám ve krerých psi žili,pracovali,vznikali.Každé plemeno bylo chováno v jiných podmínkách a tím i krmeno.Uváděla,že třeba lovecští psi měli více masa než pstevečtí a ovčáčtí.Pastevečtí a ovčáčtí psi byli více na mléce,chlebu a tom,co měli k dispozici pastevci.Masa měli málo a mnohdy jim přemíra masa spíš uškodí na rozdíl od plemen která historicky měla masa podstatně víc.Kdoví,možná to stojí za zamyšlení.
To je dobrá myšlenka, jako fakt. Jen netuším, kde zjistím(no už je to skoro jedno) co žral samojed? Řekla bych, že zbytky sobů, ale na maso nikdy moc nebyl, tak nevím. Zachutnalo mu až tak posledních pár let...

lesnížínka
napsal(a):
To je dobrá myšlenka, jako fakt. Jen netuším, kde zjistím(no už je to skoro jedno) co žral samojed? Řekla bych, že zbytky sobů, ale na maso nikdy moc nebyl, tak nevím. Zachutnalo mu až tak posledních pár let...
Spíše bych řekla cukr a tuk - protože zima a větší pes.

lesnížínka
napsal(a):
Kde by vzali ti skoroeskymáci na sibiři cukr? Byli pastevci, pásli soby, takže tuk určitě a masa...to je pravda, tak možná ty kopyta, uši
Tak odborně - sacharidy.
Čím větší pes, tím větší porci cukru má rád.
napsal(a):
Tak odborně - sacharidy.
Čím větší pes, tím větší porci cukru má rád.
Já vím, že jste myslela sacharidy jako takové, jen si nemyslím, že by tam nějaké měli - obilí tam těžko pěstovali. Chtěla jsem napsat, že ho teda pošlu místo večeře, vyhrabat si lišejníky, ale pak jse si to rozmyslela, protože jsem si těma sacharidama u nich nebyla úplně jistá.
lesnížínka
napsal(a):
Já vím, že jste myslela sacharidy jako takové, jen si nemyslím, že by tam nějaké měli - obilí tam těžko pěstovali. Chtěla jsem napsat, že ho teda pošlu místo večeře, vyhrabat si lišejníky, ale pak jse si to rozmyslela, protože jsem si těma sacharidama u nich nebyla úplně jistá.
Nemohli mít přísun tuku i z odpadu z ryb?

Samojed je sibiřský pes, ne? Takže asi cokoliv, co měli ti kočovní Něnci, nebo jak se jmenovali, k dispozici. Třeba zbytek medvěda. :-)

A mohla bych vědět, kde se ti sobi pásli, jedli sníh?
Jsou to kočovníci, mouku si určitě uměli koupit.
Samotné maso jíst nemůžete, myslím, že je možné se tak dovést i ke smrti.

Na Wikipedii (pokud ji lze brát jako důvěryhodný zdroj) píšou, že zdrojem potravy byl u některých i rybolov. A o stravě a kuchyni píšou toto:
Základní potravinou Něnců je sobí maso, které se jí syrové, mražené, vařené nebo sušené. Dále se jedí vnitřnosti, krev, tuk, ryby. Rostlinnou stravu zastupují hlavně bobule, případně oddenky, výhonky a nať tundrových rostlin, jako je krvavec toten, mochna nebo lžičník. Pod vlivem Rusů se Něnci naučili péct placky a pít čaj. Těsto na placky bývá často zadělané sobí krví a tukem či mozkem.

Ano ryby,ale i mléko.
napsal(a):
Na Wikipedii (pokud ji lze brát jako důvěryhodný zdroj) píšou, že zdrojem potravy byl u některých i rybolov. A o stravě a kuchyni píšou toto:
Základní potravinou Něnců je sobí maso, které se jí syrové, mražené, vařené nebo sušené. Dále se jedí vnitřnosti, krev, tuk, ryby. Rostlinnou stravu zastupují hlavně bobule, případně oddenky, výhonky a nať tundrových rostlin, jako je krvavec toten, mochna nebo lžičník. Pod vlivem Rusů se Něnci naučili péct placky a pít čaj. Těsto na placky bývá často zadělané sobí krví a tukem či mozkem.
Díky holky znám, mám knížku o samojedech od doby, než jsem si Worku pořizovala. Vaření...no měla jsem kouknout, to je pravda krvavec a mochnu máme i tady, nevím kde vezmu sobí krev a mozek na zadělání těch placek Obilí až s Rusama a nejspíš se k většině ani nedostalo...
Ale psy měli právě ti pastevci, proto jsem vždycky psala, že on prvotně zvěř neloví, nikdy neměl tendence, krom malých, jako je slepice, zajíc apod. Velké zvíře honí, on i ty slepice hlavně zahání do kurníku, jenže ne každá jeho snahu pochopí a když jí to chce vysvětlit...málo která to rozchodí

"Existují tedy zvláštní termíny pro kopce pokryté skvrnami lišejníků v důsledku tvorby mrazu (nebo bahnitého kruhu) ( yarey ) a pro kopce pokryté trávou, kde se mrazy neobjevují ( veretya). Existuje několik termínů pro obyčejnou tundru, která rozlišuje mezi vlhkými místy pokrytými ostřicemi" ......
....jsou tam jezera, řeky, komáři a léto, ...
to území kočované Něnci je docela veliké, nevím, jestli chápete termín kočovní..
tam jsem týden, tam měsíc, co mi nedá krajina, si koupím
máslo třeba, jak píší v
sciencedirect.com
pardon, ale ten sob fakt nejí sníh :-)
napsal(a):
"Existují tedy zvláštní termíny pro kopce pokryté skvrnami lišejníků v důsledku tvorby mrazu (nebo bahnitého kruhu) ( yarey ) a pro kopce pokryté trávou, kde se mrazy neobjevují ( veretya). Existuje několik termínů pro obyčejnou tundru, která rozlišuje mezi vlhkými místy pokrytými ostřicemi" ......
....jsou tam jezera, řeky, komáři a léto, ...
to území kočované Něnci je docela veliké, nevím, jestli chápete termín kočovní..
tam jsem týden, tam měsíc, co mi nedá krajina, si koupím
máslo třeba, jak píší v
sciencedirect.com
pardon, ale ten sob fakt nejí sníh :-)
Nevím, jestli jste někdy viděla Sibiř Tam si teda určitě nic nekoupíte Ano v posledních 100letech možná Sobi se živí lišejníky a? To přece většina ví. Sama píšete, že to území je docela veliké. To území je ku.va veliké, nikdy k civilizaci nemusí přijít. Proč by si kupovali máslo? Mají tuk. Kočovní znamená, že nemají pevný domov. Ale taky to neznamená, že jste každý měsíc jinde, spíš zima-,,léto".

Tak oni by se také se psem tak nes..,Takže buď by žral,co dostane , a nebo nežral.

Sibiř je téměř celé Rusko, ve skutečnosti :-) Hory, oceán, tundra,....
Co to je vlevo za kaluž? Vybublal tam permafrost :-)
A pod santovými soby je umělý povrch, co máme tady na basketball :-)

Pro Sibiř je typická např. pohanka (s tatarkou :-) ). A Rusové ke všemu jedí chleba. A v létě je i na Sibiři relativně teplo.

napsal(a):
Pro Sibiř je typická např. pohanka (s tatarkou :-) ). A Rusové ke všemu jedí chleba. A v létě je i na Sibiři relativně teplo.
Poanka s tatarkou? Jak to chutná?
napsal(a):
Pro mě nikdy ne dobře fuj, nemám ráda pohanku, ten její pach nedávám. Smrdí mi jak starý pytel, co vždycky visely u chléva A když jsem ji uvařila psovi, že jako přílohu, abych ji nemusela vyhodit, tak to nežral ani omylem, měl na ni stejný názor

napsal(a):
Tak jako jedla jsem i lepší věci. 😅 To se prostě uvaří pohanka ve slané vodě a kydne se do ní tatarka, nehledejte žádná kouzla. Pravý Rus přikusuje chléb. 😂

napsal(a):
Tak jako jedla jsem i lepší věci. 😅 To se prostě uvaří pohanka ve slané vodě a kydne se do ní tatarka, nehledejte žádná kouzla. Pravý Rus přikusuje chléb. 😂
Rozhodně ne tatarku, ale majonézu
Ke krmení dávám scan
napsal(a):
No nevím nevím, jestli to je tak úplně fér, copak na polotovarech pro lidi se tohle píše?
Jsou granule, které jsou pečené v troubě a nemají v sobě nic závadného, proč tím nekrmit?
Podle mě na tom není nic špatného, jenom je takové hrozné, že by pes dostal jen ty granule celý život.
Mám psa, který může jen určité krmení. Pokud mu dám něco jiného, má z toho běhavku.
Je krásné, když si majitel štěňátka může vybrat, čím krmit. Já nemůžu. A nemyslím, že můj pes je nějaká velká výjimka.
Takže mě zlobí, když v diskuzích o krmení někteří přispívatelé dehonestují ty, kteří nekrmí jen tím jediným správným krmením.
Buď budu mít psa správně krmeného a zesraného nebo ne tak docela správně krmeného a prospívajícího.
Promiňte, ale můj spokojený pes je mi milejší, než něčí pochvala.

lesnížínka
napsal(a):
Pro mě nikdy ne dobře fuj, nemám ráda pohanku, ten její pach nedávám. Smrdí mi jak starý pytel, co vždycky visely u chléva A když jsem ji uvařila psovi, že jako přílohu, abych ji nemusela vyhodit, tak to nežral ani omylem, měl na ni stejný názor
A to mně pohanka chutná.

sisi58
napsal(a):
Mám psa, který může jen určité krmení. Pokud mu dám něco jiného, má z toho běhavku.
Je krásné, když si majitel štěňátka může vybrat, čím krmit. Já nemůžu. A nemyslím, že můj pes je nějaká velká výjimka.
Takže mě zlobí, když v diskuzích o krmení někteří přispívatelé dehonestují ty, kteří nekrmí jen tím jediným správným krmením.
Buď budu mít psa správně krmeného a zesraného nebo ne tak docela správně krmeného a prospívajícího.
Promiňte, ale můj spokojený pes je mi milejší, než něčí pochvala.
Je to pravda, občas se to dost přehání. Také mi trvalo pár let, než jsem si to vše sestudovala dohromady, bývala jsem fakt debull. Dnes si spíše říkám, proč starému psovi měnit krmení, protože to někde psali? Kdo to psal?
Třídit informace, ověřovat, souvislosti.
Myslím si, že se pes, stejně jako člověk, může narodit s nějakou nemocí,
např. nemůže trávit určitou složku potravy. No a co?
Důležité je, aby se na to přišlo rychle, aby byl pes spokojený,
a v případě chovu, aby se na něm nechovalo.

napsal(a):
Rozhodně ne tatarku, ale majonézu
Ke krmení dávám scan
To je nějaký kód Iluminátů?
:-)
A jinak teda kdyby mě chtěl někdo zabít, tak pohankou s majonézou to půjde velmi rychle. Co to je za nápady? Jak vločková kaše. Jáhlová kaše. Proč. Vypadá to jako reklamace.

napsal(a):
To je nějaký kód Iluminátů?
A jinak teda kdyby mě chtěl někdo zabít, tak pohankou s majonézou to půjde velmi rychle. Co to je za nápady? Jak vločková kaše. Jáhlová kaše. Proč. Vypadá to jako reklamace.
Cože? Tak teď jsem si poprskala displej Smrt s pohankou
Tak už víte, čím se krmili samojedi dříve?

napsal(a):
Cože? Tak teď jsem si poprskala displej Smrt s pohankou
Tak už víte, čím se krmili samojedi dříve?
Našla jsem správný web?
http://samoyed.kiev.ua/o-nas/soderzhanie-sobak/kormlenie
lesnížínka
napsal(a):
Marcelo, ale ono jde prostě o to, jak už psala Terven, že není moc normální, aby pes nemohl žrát jako pes, prostě maso a že by mu vyhovovaly jen ty granule. To je prostě fakt divné. Pes je masožravec a vynálezem granulí se to za pár let nezměnilo. Nejsem zásadně proti granulím, ale kdyby bylo na mě, nekrmím nima vůbec. Ale naše osazenstvo na to má jiný názor. Pes si kolikrát raděj vybere granule, než maso, starý kocour se v životě podávaného masa nechytil(ale možná někdy snědl myš, to nevím) mladej už ho taky asi 14dní odmítá a žere granule a kapsičky Trochu mi to připomíná děcka a mekáče
"Pes je masožravec...."
Tak já tedy žiju v domnění, že pes je všežravec...
Do debaty o krmení se nezapojuji, náš vestaj není granulář, ale vzorově krmen teda asi není. Jen jsem chtěla napsat to, že já si fakt myslím, že pes je všežravec, na rozdíl třeba od kočky... A tím nechci říct, že maso nepotřebuje, to probůh ne!

Tak já to znám s tatarkou, ale ona tatarka je stejně de facto majonéza obohacená o cibuli a kyselou okurku, takže prašť jak uhoď. Asi bohatší kraj. :-))
Jinak k tomu stravování psů - každému dle preferencí. Ale obecně bych ani změnu stravy u starého psa přísně nezavrhovala. Já s tím tedy v poslední době docela pohnula a super. Ale mám psa relativně zdravého, v přiměřené kondici a s bezvadným trávením (což není moje zásluha), to ano.

napsal(a):
Našla jsem správný web?
http://samoyed.kiev.ua/o-nas/soderzhanie-sobak/kormlenie
Ano

napsal(a):
Ano
A víte, jak dlouho mi trvalo, když neumím šifry a rusky, rozkódovat, že "chycené lemování" je lumík?
Lumík, kořínky, bobule, kormorán, vejce, exkrementy. A hladovka a veliká schopnost přežít z mála, využít vše.
Dík za kvíz, zas někdy :-)
fikovnice
napsal(a):
"Pes je masožravec...."
Tak já tedy žiju v domnění, že pes je všežravec...
Do debaty o krmení se nezapojuji, náš vestaj není granulář, ale vzorově krmen teda asi není. Jen jsem chtěla napsat to, že já si fakt myslím, že pes je všežravec, na rozdíl třeba od kočky... A tím nechci říct, že maso nepotřebuje, to probůh ne!
Ne, es je opravdu masožravec!
Všežravec je třeba člověk nebo prase - už při pohledu na jejich chrup je jasně patrný rozdíl mezi těmito skupinami.

napsal(a):
A víte, jak dlouho mi trvalo, když neumím šifry a rusky, rozkódovat, že "chycené lemování" je lumík?
Lumík, kořínky, bobule, kormorán, vejce, exkrementy. A hladovka a veliká schopnost přežít z mála, využít vše.
tak Vy dneska fakt perlíte
Za málo
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Všežravec je třeba člověk nebo prase - už při pohledu na jejich chrup je jasně patrný rozdíl mezi těmito skupinami.
"V žádném případě ale psi nepatří mezi tzv. pravé masožravce, kam řadíme např. kočky nebo fretky. To mimo jiné znamená, že mají plně funkční metabolismus sacharidů (podobně jako všežravci).
Můžeme říct, že dnešní pes domácí se nachází někde na hranici mezi masožravci a všežravci a z hlediska výživy může být dokonce považován za všežravce, i když jeho schopnost zpracovávat rostlinné složky je menší než např. u člověka nebo prasete."
No, já to pak googlila a našla jsem toto (viz výše) + Google dokonce našel nějakou debatu zde na iFAUNĚ, zda je pes masožravec nebo všežravec.
napsal(a):
Lumíka jsem tu ještě neviděla, exkrementům se věnuje tak 5let a jen nějké zaječí a kobližky, kořínk a bobule by do huby nevzal, vajíčko taky až poslední roky, ale vyžít z mála...tak na to byl expert, za mlada nežral skoro nic

napsal(a):
A výjimečně i velryba

lesnížínka
napsal(a):
Lumíka jsem tu ještě neviděla, exkrementům se věnuje tak 5let a jen nějké zaječí a kobližky, kořínk a bobule by do huby nevzal, vajíčko taky až poslední roky, ale vyžít z mála...tak na to byl expert, za mlada nežral skoro nic
Neříkala jste, že jí pýr?
A tady je odkaz, že se to kdysi řešilo i zde:
https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/780038/je-pes-masozravec-nebo-vsezravec
lupus4
napsal(a):
ještě štěstí, že se narodili v "granulové době" , co by si chudáci počali, narodit se před ní...
Vím, že se tu řešilo mockrát, že před dobou granulovou bylo spoustu psů na mase. A taky jsem tu psala mockrát, že tohle z vesnic neznám. Jak od babiček, tak od tet a strýců, sousedů a dalších známých - nikdo psy primárně masem ne krmil. Ve městech možná jo, na malých vesnicích ne. Tam dostávali většinou zbytky pečiva, omáček, samotné pečené a vařené obrane kosti bez masa, kořeněná a solena jídla. Maximálně jednou za čas hlavu z králíka nebo pařáty ze slepice. Ale určitě hlavní složkou krmiva nebylo maso, naopak. Nikdo to tam neřešil, alespoň v mém okolí ne.
marcelaamax
napsal(a):
Vím, že se tu řešilo mockrát, že před dobou granulovou bylo spoustu psů na mase. A taky jsem tu psala mockrát, že tohle z vesnic neznám. Jak od babiček, tak od tet a strýců, sousedů a dalších známých - nikdo psy primárně masem ne krmil. Ve městech možná jo, na malých vesnicích ne. Tam dostávali většinou zbytky pečiva, omáček, samotné pečené a vařené obrane kosti bez masa, kořeněná a solena jídla. Maximálně jednou za čas hlavu z králíka nebo pařáty ze slepice. Ale určitě hlavní složkou krmiva nebylo maso, naopak. Nikdo to tam neřešil, alespoň v mém okolí ne.
Naprostý souhlas, na vesnici by psa nikdo masem nekrmil, pominu-li ty, co ho měli zadara.

fikovnice
napsal(a):
A tady je odkaz, že se to kdysi řešilo i zde:
https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/780038/je-pes-masozravec-nebo-vsezravec
Takhle - pes sežere všecko, viz Bohouš, tomu museli při natáčení chléb polít benzinem, jinak by ho snědl také :-)
Sacharidy tráví, ale pouze pokud jsou tepelně upravené, naklíčené; narušené. A pokud má na to čas - velký pes má delší střevo, může sacharidů pobrat víc, což je dokázané, vědecky i praxí, viz psi pastevečtí, ovčáci a tak. I vlk.
Liší se výbavou enzymů a složením šťáv v žaludku, je to prostě víc uzpůsobené na kosti, tuk a maso. Také podle toho, co si pes umí sám syntetizovat z potravy, se dá usuzovat - vitamin K, C,...
Pes krmený rohlíkem má jiné složení v žaludku než ten, co jí maso, ale jen malinko, prvnímu případu to moc nesvědčí.
Ještě ale nedošli tak daleko, že by se jim změnily zuby, i když malá plemena na to dost trpí. Uvidíme za dalších 40 tisíc let, co vše jsme schopní změnit.

Psi na vsi ale dříve nebyli pro okrasu, byli ve službě. Hospodářské zvíře. Měli hlídat dvůr proti vetřelcům. Myši, potkani, kuny, dravci.
marcelaamax
napsal(a):
Ve městech dřív moc velkých psů nebylo, a od nás ze cvičáku brali pajšl, nějakou nutku, nebo zbytky z jídelen - kasárna a závodky (nechali si maso dávat zvlášť do kyblíku). Já měla maso a těstoviny/rýži od nás ze školní jídelny, takže to skoro ani nebylo kořeněný. Takto jsem si už od 12 let živila psa sama, a žral si jak pán👍

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To jo, je docela rozdíl mezi chrupem psa a např. jezevce .Ale třeba taková liška borůvky nebo maliny v sezóně konzumuje dost. I slepé střevo má trochu větší než pes. A už jsem to tady jednou psala - zkušenost s vydrou ze záchranné stanice - ošetřovatelka postupem času zjistila, že vlastně není nic, co by odmítla - brambory, ořechy, švestky...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ve městech dřív moc velkých psů nebylo, a od nás ze cvičáku brali pajšl, nějakou nutku, nebo zbytky z jídelen - kasárna a závodky (nechali si maso dávat zvlášť do kyblíku). Já měla maso a těstoviny/rýži od nás ze školní jídelny, takže to skoro ani nebylo kořeněný. Takto jsem si už od 12 let živila psa sama, a žral si jak pán👍
Jo, já věřím, že to tak nebylo ve městech. Možná ani ve všech vesnicích. Píšu jen, jak to bylo v mém okolí.
napsal(a):
Psi na vsi ale dříve nebyli pro okrasu, byli ve službě. Hospodářské zvíře. Měli hlídat dvůr proti vetřelcům. Myši, potkani, kuny, dravci.
No, někteří možná jo. Ale dost z nich jich taky prožilo život na řetězu nebo v kotci, a tam si moc myší, potkanu a kun neulovili. A i kdyby, tak si nemyslím, že by to byla hlavní část jejich potravy. To by rovnou lidí, co mají dnes psy v hospodářství, u zvířat, nemuseli krmit masem, jen ať si něco naloví, ne? 😀

marcelaamax
napsal(a):
Tak raky jsem ještě nezkoušela 😄. Ne pardon, pobavilo mě to 😉.
:-) Já zkoušela, neklaplo to, megí má ráda strašně obyčejné jídlo.
Ale stal se zázrak, koupila jsem, nevím proč, instantní zeleninu. 1 g sušený = 10 g čerstvých. Je tam pár zrníček kukuřice a jinak řepa, mrkev a tak. Zalila jsem to, smíchala s mletým vepřo-hovězím a krůtími Lukullus granulemi, dohromady to mělo asi .. hodně kilo :-) dala jsem to na velký talíř a zaprášilo se. Kocourek teda tomu dost pomohl, ale vlastně je divné, že i ten koček to žral. A dnes zase. Můj pes žere zeleninu! Po pěti letech.

Tak já si pamatuju, že NO, když jsem byla dítě, dostával polívku, která zbyla, a pak se pro něj vařilo maso z výseku. Nikdy žádný jiný zbytky, protože žádný ani nebyly.

marcelaamax
napsal(a):
No, někteří možná jo. Ale dost z nich jich taky prožilo život na řetězu nebo v kotci, a tam si moc myší, potkanu a kun neulovili. A i kdyby, tak si nemyslím, že by to byla hlavní část jejich potravy. To by rovnou lidí, co mají dnes psy v hospodářství, u zvířat, nemuseli krmit masem, jen ať si něco naloví, ne? 😀
Slyšela jsem, že pastevečtí psi to tak fakt mají. Ale jinak jasně, přeháňka,
mám psa fakt za všežravce, akorát ty zuby, no :-)
napsal(a):
To jo, je docela rozdíl mezi chrupem psa a např. jezevce .Ale třeba taková liška borůvky nebo maliny v sezóně konzumuje dost. I slepé střevo má trochu větší než pes. A už jsem to tady jednou psala - zkušenost s vydrou ze záchranné stanice - ošetřovatelka postupem času zjistila, že vlastně není nic, co by odmítla - brambory, ořechy, švestky...
Tak psi (i vlci) žerou taky leccos, možná jim to prospívá při trávení, moc zvířat asi není, co jsou úplně vyhranění býložravci, masožravci...i ta koza sežere v trávě kdejakového hmyzáka nejspíš a nezabije ji to I o té pandě tvrdili, že jen bambus a už jsem viděla dokument, že jim dávali i něco jiného, jen si nevzpomenu co(na co já na to čumím ) Jde o to, na co je jeho organismus a ty zuby...nastavený prvotně.
marcelaamax
napsal(a):
No jo, ale, hlava z králíka a pařát ze slepice - to je právě ta ideální strava, ke které se v barfu chceme přiblížit ...a furt máme pocit, že tam chudáčkům musíme cpát i nějaký to libový prso, aby nejedli odpad
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ale ono podle mě není zase tolik lidí, co si může dovolit krmit kusovkama - většina jede nějaký směsi, a tam to s tou svalovinou zase tak horký není
Jasný to neříkám. Já jsem reagovala na ty králičí hlavy a kachní pařáty - Marcela to dávala trochu jako odstrašující příklad a já mám pocit, že je to hnedle značka ideál.
Terven
napsal(a):
Jasný to neříkám. Já jsem reagovala na ty králičí hlavy a kachní pařáty - Marcela to dávala trochu jako odstrašující příklad a já mám pocit, že je to hnedle značka ideál.
To vůbec ale nemělo být jako odstrašující příklad, naopak. To bylo myšleno spíš tak, že občas dostavali něco vhodného (hlavy a pařáty), prostě něco že zvířete, z masa, ale to bylo opravdu občas a jinak z velké části byla ta krmna dávka složená korenenymi zbytky. Nemyslela jsem to tak, že by hlavy a pařáty byly špatné, ale že jich bylo málo a převažovalo to nevhodné. Prostě to bylo myšleno tak, že z té živočišné (masové😀) složky toho dostávali fakt málo.

marcelaamax
napsal(a):
To vůbec ale nemělo být jako odstrašující příklad, naopak. To bylo myšleno spíš tak, že občas dostavali něco vhodného (hlavy a pařáty), prostě něco že zvířete, z masa, ale to bylo opravdu občas a jinak z velké části byla ta krmna dávka složená korenenymi zbytky. Nemyslela jsem to tak, že by hlavy a pařáty byly špatné, ale že jich bylo málo a převažovalo to nevhodné. Prostě to bylo myšleno tak, že z té živočišné (masové😀) složky toho dostávali fakt málo.
Je to tak, pravda. Jenže .. logicky.. vlčák se uživil zbytky z kuchyně chalupy? Těžko.
A jak ti psi vypadali? To neposoudíme, neb si to řádně nepamatujeme, protože jsme mladí :-) Ale matně si pamatuji pár jedinců, co měli fakt jen rohlík v mléce a zbytky a těmi zbytky byly ohlodané kosti a "bordel", a ti psi vypadali matně. Matný kožich, matný pohled, aktivita nic moc. A co všecko jedli, nevíme, protože se všichni venčili sami. Pak tu jsou psi, po kterých se něco chtělo, a ti dostávali špek a chleba, jsem to viděla ve filmu asi Pod jezevčí skálou, takže to musí být pravda.

Jen tak pro zajimavost - KD psa pohranicni straze od 4. mesicu veku -to jen ze psi nedostavali bezne maso ( cca rok 1960):
Základní norma
750 gramů – Maso odpadové kosti
400 gramů – Tvrdý příkrm (suchary, krupice, těstoviny, kroupy,
ovesné vločky…)
200 gramů – Brambory
100 gramů – Zelenina
10 gramů – Minerální a vitamínové směsi
Úpravy:
Lze doplnit zbytky z kuchyně dle uvážení psovoda (popřípadě po
konzultaci s veterinárním pracovníkem); každý psovod by měl
vědět, že např. zbytky kořeněného guláše by mohly mít na psa
fatální účinek
V určitém poměru bylo možné zaměňovat dané součásti stravy za
jejich suplementy (1000 gramů masa bylo možné zaměnit za 500
gramů lojových škvarků nebo 200 gramů sušeného masa či 500
gramů obsahu psích masových konzerv; 100 gramů čerstvé
zeleniny bylo možné zaměnit za 30 gramů zeleniny sušené; nebo
třeba 200 gramů brambor za dalších 100 gramů tvrdého příkrmu
a psi na diete dotavali caj, cukr, krupici, ryzi a vejce
docela zajimave cteni to je....
marcelaamax
napsal(a):
Jo, však já vůbec nemluvím o tom, ze by to bylo správné a že by ti psi byli by výborné kondici 😉. Jen jsem prostě reagovala na to, že v mém okolí se dřív masem téměř nekrmilo, ani kdyz nebyly granule. Netvrdím, že jinde to nemohlo být jinak.
Ony ty rozdíly mezi majiteli psů byly podobné jako dneska. Když jsem byla malá - 70. léta - tak bylo běžné, že lidi svým bytovým psům vařili, existovaly krmné návody v příručkách, v časopisu PPČ byly články o výživě.
Jasně, že spousta psů nic z toho nikdy neviděla. Jezdívali jsme s rodiči na statek pro vajíčka, já jsem milovala psy a vlastního neměla, tak jsme si tam občas půjčili na vycházku dvorkovou Ajdu. Dodnes si pamatuju, jak strašně mi od ní smrděly ruce, jak měla matnou srst. Už tenkrát jako dítě jsem registrovala rozdíl mezi ní a psy z města a to i těmi, co žili na zahradě. Prostě pes, co tam byl jakoby mimochodem a nikdo mu nevěnoval zvláštní pozornost.
marcelaamax
napsal(a):
Jo, však já vůbec nemluvím o tom, ze by to bylo správné a že by ti psi byli by výborné kondici 😉. Jen jsem prostě reagovala na to, že v mém okolí se dřív masem téměř nekrmilo, ani kdyz nebyly granule. Netvrdím, že jinde to nemohlo být jinak.
Ja nevím, ale u nás se opravdu běžné chodilo s kyblíkama na jatka, kupovaly se u řezníka trachey, bralo se zbytkové maso z jidelen - nejen u nás na cvičáku, ale byl to v té době běžný standard všude na cvičácích.
Ad. krmení bordelem na vesnických dvorcich - to bylo asi hodně o lidech, a je to tak v podstatě dodnes.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ja nevím, ale u nás se opravdu běžné chodilo s kyblíkama na jatka, kupovaly se u řezníka trachey, bralo se zbytkové maso z jidelen - nejen u nás na cvičáku, ale byl to v té době běžný standard všude na cvičácích.
Ad. krmení bordelem na vesnických dvorcich - to bylo asi hodně o lidech, a je to tak v podstatě dodnes.
Já vám věřím,ale u nás to tak opravdu nebylo 😀. A to nemluvím jen o psech, co žili v bahne na řetězu. Ale i o psech, co byli fakt jako mazlíčci. Třeba kdysi jsem se na to ptala prababičky - žili v malém baracku o dvou místnostech, s 5ti dětma. Vždycky měli psa - byl součástí rodinny, byl s nimi doma, milovali ho, chodil s nimi na procházky. Ale za celý život moc masa neviděl 😀. Oni samy neměli moc často maso pro tolik dětí. Pes byl prostě na zbytcích, občas ty pařáty - ale slepice se taky tak často nezabijeli. Tenhle styl krmení měla prababička až do konce svého života - poslední fenu si pamatuju, stačilo na ni sáhnout a ruku jsem měla mastnou a smrděla ještě dva dny, obrazně 😀.
A takhle v té vesnici krmil téměř každý. No a pak jsem se ptala i babiček (každá zase z jiné vesnice) a vesměs podobné zkušenosti, to samé lidi v okolí. Určitě se našel někdo, kdo pro psa to maso sehnal, to netvrdím, ale dle vyprávění starší generace to u nás byla opravdu spíš výjimka.
marcelaamax
napsal(a):
Já vám věřím,ale u nás to tak opravdu nebylo 😀. A to nemluvím jen o psech, co žili v bahne na řetězu. Ale i o psech, co byli fakt jako mazlíčci. Třeba kdysi jsem se na to ptala prababičky - žili v malém baracku o dvou místnostech, s 5ti dětma. Vždycky měli psa - byl součástí rodinny, byl s nimi doma, milovali ho, chodil s nimi na procházky. Ale za celý život moc masa neviděl 😀. Oni samy neměli moc často maso pro tolik dětí. Pes byl prostě na zbytcích, občas ty pařáty - ale slepice se taky tak často nezabijeli. Tenhle styl krmení měla prababička až do konce svého života - poslední fenu si pamatuju, stačilo na ni sáhnout a ruku jsem měla mastnou a smrděla ještě dva dny, obrazně 😀.
A takhle v té vesnici krmil téměř každý. No a pak jsem se ptala i babiček (každá zase z jiné vesnice) a vesměs podobné zkušenosti, to samé lidi v okolí. Určitě se našel někdo, kdo pro psa to maso sehnal, to netvrdím, ale dle vyprávění starší generace to u nás byla opravdu spíš výjimka.
Ale to nemuselo být nutně o mase - ti psi se různě poflakovali po venku, našli zanesený vejce, nebo občas venku vybrali hnízdo koroptvi, chytali myši...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ale to nemuselo být nutně o mase - ti psi se různě poflakovali po venku, našli zanesený vejce, nebo občas venku vybrali hnízdo koroptvi, chytali myši...
Jo, tak to určitě. Ale stejně si myslím, že hlavním podílem té krmné dávky byly zbytky 😉.
Ale to už jsme zase hodně odbočili. Já původně jen reagovala na to, že co by dělal chudáček pes, kterému dělá problém maso, v době před granulove. Protože mi to vyznělo tak, jakože v době, kdy granule nebyly, tak každý krmil převážně masem. Ale já mám zkušenosti jiné, to je celé :)
edit. : jendou se to tu řešilo v jiném tématu a došlo se k závěru, že byl obrovský rozdil vesnice x město.
marcelaamax
napsal(a):
Jo, tak to určitě. Ale stejně si myslím, že hlavním podílem té krmné dávky byly zbytky 😉.
Ale to už jsme zase hodně odbočili. Já původně jen reagovala na to, že co by dělal chudáček pes, kterému dělá problém maso, v době před granulove. Protože mi to vyznělo tak, jakože v době, kdy granule nebyly, tak každý krmil převážně masem. Ale já mám zkušenosti jiné, to je celé :)
edit. : jendou se to tu řešilo v jiném tématu a došlo se k závěru, že byl obrovský rozdil vesnice x město.
No, ja myslím, že bysme hodně koukali, kolik si takový pes někde na statku dokázal nalovit třeba myší nebo potkanů😉
marcelaamax
napsal(a):
Maso jsme měli 1, maximálně dvakrát do týdne. Že by se kupovalo maso pro psa...utopie. Inspektorko...vy mluvíte ale možná o svazarmovcích, kteří měli psa jako vyloženě koníčka, tedy chodili na cvičák, chovali. My s Marcelou mluvíme o běžných vesnických vořeších ze dvora a ano, nemuseli být v bahně na řetězu, normálně se pohybovali v hospodářství, ale žrali většinou rohlík s mlékem, brambory se šrotem a co se shrnulo z talířů. A vzhledem k tomu, že tehdy se vařilo bez chemie, možná to bylo zdravější jídlo, než teď ty granule. Babča se dožila 91, děda 84, takže asi bylo
marcelaamax
napsal(a):
Ale ono to tu vlastně vůbec nepadlo, že v předgranulové době se krmilo převážně masem
Já jsem se jenom pozastavila nad tím, jak by v té době přežil pes, kterej dneska prospívá výhradně na granulích.
ještě štěstí, že se narodili v "granulové době" , co by si chudáci počali, narodit se před ní...
Já reagovala konkrétně na tohle. Takže se omlouvám, možná jsem to jen špatně pochopila.
lesnížínka
napsal(a):
Maso jsme měli 1, maximálně dvakrát do týdne. Že by se kupovalo maso pro psa...utopie. Inspektorko...vy mluvíte ale možná o svazarmovcích, kteří měli psa jako vyloženě koníčka, tedy chodili na cvičák, chovali. My s Marcelou mluvíme o běžných vesnických vořeších ze dvora a ano, nemuseli být v bahně na řetězu, normálně se pohybovali v hospodářství, ale žrali většinou rohlík s mlékem, brambory se šrotem a co se shrnulo z talířů. A vzhledem k tomu, že tehdy se vařilo bez chemie, možná to bylo zdravější jídlo, než teď ty granule. Babča se dožila 91, děda 84, takže asi bylo
Kde jsem prosím pěkně psala, že na vesnicích kupovali maso pro psy? 🙄
Vím, jak žili psi na vesnici, ale zase bych je tolik nepodceňovala - oni si uměli dost jidla obstarat i sami, pokud nebyli vyloženě jen na řetězu.
marcelaamax
"...co by dělal chudáček pes, kterému dělá problém maso, v době před granulové."
Myslím, že takový pes by nebyl. Protože v té době bylo sice masa málo, ale nebylo "otrávené".
V dnešní době je vlastně všechno nějak "napajcované". Neboť si většina lidí jídlo kupuje v obchodě, nikoli pěstuje či chová v hospodářství. A proto musí být jídlo konzervované. Navíc si vezměte, jak se jídlo pěstuje a čím se budoucí jídlo vykrmuje. To vše se vlastně kumuluje v naší krmi.
Jinak si neumím vysvětlit, proč je teď tolik alergiků.
Snad by se to trošku dalo přirovnat k tomu, že káně zahyne, protože pozřelo přiotrávenou myš.
Zastánci barfu tvrdí, že je nejlepší. Ovšem krmení granulemi není špatná věc, je špatnost od výrobců, že do granulí dávají hnus a tvrdí, že kvalitu.
Zastánci barfu tvrdí, že je nejlepší. Ovšem krmení granulemi není špatná věc, je špatnost od výrobců, že do granulí dávají hnus a tvrdí, že kvalitu.
To oni bohužel tvrdit musí. Kdyby přiznali popravdě, co do nich dávají, nikdo by je nekoupil.
A na druhou stranu, kdyby do nich opravdu dávali tu kvalitu, tak by je nikdo nekoupil taky, protože by stály raketu.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Kde jsem prosím pěkně psala, že na vesnicích kupovali maso pro psy? 🙄
Vím, jak žili psi na vesnici, ale zase bych je tolik nepodceňovala - oni si uměli dost jidla obstarat i sami, pokud nebyli vyloženě jen na řetězu.
A kde píšu, že jste říkala, že na vesnicích kupovali maso pro psy? Já jsem psala, že to jak popisujete: na cvičáku, chodili jsme s kbelíkama na jatka...Kolik tak lidí má v okolí jatka s touto možností? I v dnešní době já nejblíž 30km na Slovensku a tato možnost tam není, žádné zbytky neodprodávají, to už jsem se informovala před pár lety.
Terven
napsal(a):
To oni bohužel tvrdit musí. Kdyby přiznali popravdě, co do nich dávají, nikdo by je nekoupil.
A na druhou stranu, kdyby do nich opravdu dávali tu kvalitu, tak by je nikdo nekoupil taky, protože by stály raketu.
To víte, nebo si to myslíte?

Když měli lidé pro sebe málo, jaké zbytky zbyly na toho psa? :-)
Jak by se "na ničem" dožil 15 let?
A hele, neměl by se ten bouďák lépe, mít ty granule?
napsal(a):
Když měli lidé pro sebe málo, jaké zbytky zbyly na toho psa? :-)
Jak by se "na ničem" dožil 15 let?
A hele, neměl by se ten bouďák lépe, mít ty granule?
Úplně stejně, jako se dnešní psi dožijí 15 let na marketovkach?
Predpokladam, že nějaké zbytky z talířů, staré pečivo a trocha mléka se pro psa našla. Jo mléko s pečivem, to říkalo hodně lidí.

Terven
napsal(a):
Ale ono to tu vlastně vůbec nepadlo, že v předgranulové době se krmilo převážně masem
Já jsem se jenom pozastavila nad tím, jak by v té době přežil pes, kterej dneska prospívá výhradně na granulích.
jak by v té době přežil pes, kterej dneska prospívá výhradně na granulích.
tak otazka je, jestli by vubec prezil :-)
ono se tehdy ani nic moc nelecilo u tehle boudaku. kdyz mu nesedlo mliko - proste umrel. nikdo mu ho neprestal davat....
jinak u nas -dokud byl doma jeden maly pes -krmeni se neresilo, vzdycky pro nej neco zbylo.
kdyz jsem privedla domu dobrmana - uz se mu krmeni kupovalo.
A tak to bylo myslim vsude. Je jedno jestli mesto nebo vesnice.
lesnížínka
napsal(a):
A kde píšu, že jste říkala, že na vesnicích kupovali maso pro psy? Já jsem psala, že to jak popisujete: na cvičáku, chodili jsme s kbelíkama na jatka...Kolik tak lidí má v okolí jatka s touto možností? I v dnešní době já nejblíž 30km na Slovensku a tato možnost tam není, žádné zbytky neodprodávají, to už jsem se informovala před pár lety.
Treba tady to píšete:
"Maso jsme měli 1, maximálně dvakrát do týdne. Že by se kupovalo maso pro psa...utopie. Inspektorko..."
Tohle byla doba 30 a víc let zpátky - o té byla řeč. Dnes nemá nikdo důvod chodit na jatka, protože je krmné maso běžně dostupné, a jatka nejsou na každém rohu.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Treba tady to píšete:
"Maso jsme měli 1, maximálně dvakrát do týdne. Že by se kupovalo maso pro psa...utopie. Inspektorko..."
Tohle byla doba 30 a víc let zpátky - o té byla řeč. Dnes nemá nikdo důvod chodit na jatka, protože je krmné maso běžně dostupné, a jatka nejsou na každém rohu.
To byl příklad toho, že ani lidi maso nejedli, nikdo by nekupoval maso psům a do nutky....tam jsme chodili na to maso pro nás.
A to jsem psala všeobecne, i k tomu, že myslím Terven psala, že ve městě lidi psy masem krmili. K vám bylo to o těch svazarmovcích. Ano, nepíšu o době granulové, píšu o 70.letech, mém dětsví.

Žiji na vesnici celý život,psy jsme měli vždy a jelikož se na vesnici chovalo zvířectvo,měli maso i psi.Vždyť se zabíjeli prasata,králíci,všechna možná drůbež,slepice,husy,kachny,krůty,perličky,ovce,kozy,i býci.Psům se u nás běžne vařilo a pokud nedostali maso,dostali škvarky.A to bylo v 60.tých letech.
Třeba v knize Dušana Barlíka Slovenský čuvač z roku 1979 je příklad krmné dávky pro dospělého psa:maso,vnitřnosti 0,5kg
chléb 1kg
vývar 1l
kukuřičný šrot,oveasné vločky 0,5kg
1 menší mrkev,roboran,1x týdně syrová kost,2x týdně vejce,2x týdně 0,5l kyselého mléka.
to je jen jen příklad,je jich tu uvedeno více.
Ono na vesnici se vždy nějaké maso našlo.Králík který špatně rostl nebo přestal žrát,dostal ho pes,to samé drůbež.Než aby se to nechalo chcípnout,tak se to uvařilo psovi.Máloco se léčilo.
napsal(a):
Žiji na vesnici celý život,psy jsme měli vždy a jelikož se na vesnici chovalo zvířectvo,měli maso i psi.Vždyť se zabíjeli prasata,králíci,všechna možná drůbež,slepice,husy,kachny,krůty,perličky,ovce,kozy,i býci.Psům se u nás běžne vařilo a pokud nedostali maso,dostali škvarky.A to bylo v 60.tých letech.
Třeba v knize Dušana Barlíka Slovenský čuvač z roku 1979 je příklad krmné dávky pro dospělého psa:maso,vnitřnosti 0,5kg
chléb 1kg
vývar 1l
kukuřičný šrot,oveasné vločky 0,5kg
1 menší mrkev,roboran,1x týdně syrová kost,2x týdně vejce,2x týdně 0,5l kyselého mléka.
to je jen jen příklad,je jich tu uvedeno více.
Ono na vesnici se vždy nějaké maso našlo.Králík který špatně rostl nebo přestal žrát,dostal ho pes,to samé drůbež.Než aby se to nechalo chcípnout,tak se to uvařilo psovi.Máloco se léčilo.
Jenže ne každý choval zvířata a nebo ne v takovém množství.
Teď mám pocit, že se tu z toho udělal zase druhý extrém a to ten, že tvrdím, že dřív nikdo nekrmil masem 😀. Tak znovu - jen jsem popisovala , jak to bylo tam, kde vím já. A opravdu jsem se z doslechu nedozvěděla o nikom, kdo by psovi vařil (a zase, myslím jen tady u nás, jinde nevím). Jo samozřejmě, že pokud něco zbylo z jiného zvířete, tak to dostal pes. Ale fakt každý neměl tolik zvířat, kolik popisujete třeba vy.
sisi58
napsal(a):
To víte, nebo si to myslíte?
Vím to úplně stejně, jako víte vy, že do nich dávají hnus a tvrdí, že kvalitu
Ale vážně ...myslím, že většina lidí by se divila, kdyby ty vstupní suroviny viděla - kdyby to byla kvalita, prodalo by se to pro lidi. Jak už tu padlo, psi se krmí odpadem, to je bohužel pravda. A v granulích se toho odpadu schová ještě víc z prostého důvodu, že vypadají stále stejně, hnědé a kulaté, a spotřebitel nic nepozná.

Terven
napsal(a):
Ale vážně ...myslím, že většina lidí by se divila, kdyby ty vstupní suroviny viděla - kdyby to byla kvalita, prodalo by se to pro lidi. Jak už tu padlo, psi se krmí odpadem, to je bohužel pravda. A v granulích se toho odpadu schová ještě víc z prostého důvodu, že vypadají stále stejně, hnědé a kulaté, a spotřebitel nic nepozná.
Zkouseli jste nekdy spocitat ta % ze slozeni? 😉

napsal(a):
Zkouseli jste nekdy spocitat ta % ze slozeni? 😉
Já ano, jenže pak jsem zjistila, že kvůli know-how (kecy v kleci)
má výrobce možnost 15% tolerance v oddělení "složení" a několik malinko procent (max. 3 cca) v analýze.
Je to legrace. Vyvážené krmivo.

Terven
napsal(a):
já si myslím, že většina lidí by nerozchodila, kdyby viděla vstupní surovinu pro jakýkoliv masný výrobek

Ja to myslim jeste trochu jinak - dospel jsem pri součtu jen k 75 %, neco je tam dalsiho, co neni zapocitano a kvalitni slozka granuli to nebude, jinak by to uvedli..

Hmm, tak to je blbé :-) Mám napočítáno 97,5 a pak jsou tam drobky zeleniny, ovoce a minerály.
Povinné je ale pořadí přidaných surovin tak, jak byly házeny do misky. Procenta se musí uvést jen u té složky, podle které se krmivo jmenuje (a co je na obrázku) - hovězí granule, tak se musí uvést % hovězího. Jinak nic.
Co je to Vaše, skeeve?

Brit care atd, pracuju v obchode se zviraty, psa nemam a kocku nasi krmi v podstate barfem, ma krasnou a hustou srst 😉

marcelaamax
napsal(a):
Jenže ne každý choval zvířata a nebo ne v takovém množství.
Teď mám pocit, že se tu z toho udělal zase druhý extrém a to ten, že tvrdím, že dřív nikdo nekrmil masem 😀. Tak znovu - jen jsem popisovala , jak to bylo tam, kde vím já. A opravdu jsem se z doslechu nedozvěděla o nikom, kdo by psovi vařil (a zase, myslím jen tady u nás, jinde nevím). Jo samozřejmě, že pokud něco zbylo z jiného zvířete, tak to dostal pes. Ale fakt každý neměl tolik zvířat, kolik popisujete třeba vy.
No u nás v těch 60letech a vlastně až do revoluce, či ještě nějaký rok po ní, byla drůbež,králíci,prase v skoro každým baráku a když měli psa,tak se mu prostě vše,co lidi nechtěli svařilo.Nebylo to nic vyjímečného.
napsal(a):
No u nás v těch 60letech a vlastně až do revoluce, či ještě nějaký rok po ní, byla drůbež,králíci,prase v skoro každým baráku a když měli psa,tak se mu prostě vše,co lidi nechtěli svařilo.Nebylo to nic vyjímečného.
Ale jo, taky jsme měli, prasata tedy už asi od 87 ne. Ale kolikrát do roka pes těch pár zbytků ze zvířat dostal? Králíka...dostal králičí packy a střeva si vyhrabal z hnoje. Ze slepice, přemýšlím...to asi nedostal nic. Když jsme jako děcka už trochu dostali rozum, ukecávali jsme dědu, aby si to maso z polívky utrhl od huby...a dostal alespoň hlavu a pařátky. Dejme tomu...2x za měsíc? Jinak jen od nás ožrané kosti Jasně, taky nikdo nechoval velké psy, proč taky, stačil nějaký Alík, max.střeďák, kříženec teriéra či špice.
lesnížínka
napsal(a):
Ale jo, taky jsme měli, prasata tedy už asi od 87 ne. Ale kolikrát do roka pes těch pár zbytků ze zvířat dostal? Králíka...dostal králičí packy a střeva si vyhrabal z hnoje. Ze slepice, přemýšlím...to asi nedostal nic. Když jsme jako děcka už trochu dostali rozum, ukecávali jsme dědu, aby si to maso z polívky utrhl od huby...a dostal alespoň hlavu a pařátky. Dejme tomu...2x za měsíc? Jinak jen od nás ožrané kosti Jasně, taky nikdo nechoval velké psy, proč taky, stačil nějaký Alík, max.střeďák, kříženec teriéra či špice.
Ja nevím, ale i když jsem z "chudé dělnické" rodiny, tak za komančů jsme jedli maso v nějaké formě denně, a i ve školní nebo závodní jídelně se vařilo stejně jako dnes, jen nebylo na výběr z několika jídel.
To co popisujete mi připadá spíš jak za války, nebo krátce po.

lupus4
napsal(a):
Brit care
teď jsem se pobavil
Jinak vás ale chválím, že se zajímáte (konečně?), o to co vlastně prodáváte
Ja se nezajimam konecne, nejaky rok jsem v obchode pracoval a ted jsem se tam nedopatřením vratil. Pro sva zvirata si krmeni chovam,nebo kupuji, granule jen jako dobrota navic pro potkanovou
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ja nevím, ale i když jsem z "chudé dělnické" rodiny, tak za komančů jsme jedli maso v nějaké formě denně, a i ve školní nebo závodní jídelně se vařilo stejně jako dnes, jen nebylo na výběr z několika jídel.
To co popisujete mi připadá spíš jak za války, nebo krátce po.
Za války si nepamatuju
No...chudá dělnická, není chudá rolnická To, co brali lidi ve fabrice...o tom si mí rodiče mohli nechat zdát. Babča s dědou byli už staří, v důchodu, takže totéž. Do školní jídelny jsme nechodili, babča vařila. Denně maso?? Jako fakt? Teda vím, že byli takové rodiny, i můj muž prý jedli denně maso, ale jeho děda byl řezník!
lesnížínka
napsal(a):
Za války si nepamatuju
No...chudá dělnická, není chudá rolnická To, co brali lidi ve fabrice...o tom si mí rodiče mohli nechat zdát. Babča s dědou byli už staří, v důchodu, takže totéž. Do školní jídelny jsme nechodili, babča vařila. Denně maso?? Jako fakt? Teda vím, že byli takové rodiny, i můj muž prý jedli denně maso, ale jeho děda byl řezník!
Ano, doma vždy byly nějaké párky, salámy, masové konzervy, chodili jsme na obědy, a vařilo se jen o víkendu, a to zase bylo něco s masem.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ano, doma vždy byly nějaké párky, salámy, masové konzervy, chodili jsme na obědy, a vařilo se jen o víkendu, a to zase bylo něco s masem.
Ježíš to jo, salámy, párky, lunchmeat To ale neberu jako maso a už vůbec ne jako maso pro psa. Respective...teď je to tak maso pro psa, předtím to bylo pro lidi
lesnížínka
napsal(a):
Ježíš to jo, salámy, párky, lunchmeat To ale neberu jako maso a už vůbec ne jako maso pro psa. Respective...teď je to tak maso pro psa, předtím to bylo pro lidi
No, tak na snídani rohlík se salámem, ve škole oběd, a večer nějaký párky nebo hovězí konzerva (tenkrát tam bylo vopravdický maso), a o vikendu se vařilo. Prostě nevím jak kde, ale u nás se za komárú jedlo maso opravdu denně, a určitě to nebyla pro lidi žádná vzácnost (svačinu ze školy dostal většinou taky pes🤫).
... samozřejmě, když jsem v 10 letech dotáhla dom nalezence, a dala mu půl kila telecích párků, tak jsem dostala po čuni, a příště jsem mu dala jen jeden a chleba s máslem, aby to nebylo nápadný...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, tak na snídani rohlík se salámem, ve škole oběd, a večer nějaký párky nebo hovězí konzerva (tenkrát tam bylo vopravdický maso), a o vikendu se vařilo. Prostě nevím jak kde, ale u nás se za komárú jedlo maso opravdu denně, a určitě to nebyla pro lidi žádná vzácnost (svačinu ze školy dostal většinou taky pes🤫).
... samozřejmě, když jsem v 10 letech dotáhla dom nalezence, a dala mu půl kila telecích párků, tak jsem dostala po čuni, a příště jsem mu dala jen jeden a chleba s máslem, aby to nebylo nápadný...
Asi tak, taky nejsem z žádných bohatých poměrů, dětství jsem prožila v sedmdesátých letech. Maso nebylo nijak extra drahé, vařilo se denně, panoval obecný názor, že je to nutnost. Jídelníčky byly postavené téměř výhradně na mase, repertoár bezmasých jídel byl velmi omezený, v podstatě to bylo jen pár sladkých jídel - lívance, ovocné knedlíky, krupičná kaše apod. - ale k tomu obvykle bývala masová polívka, aby se ten deficit vykompenzoval
Tenkrát se komunisti bili v prsa, že pracující lid má hodně masa, mlíka a vajec, bylo to za lidové ceny a dostupné, na rozdíl od banánů a mandarinek
Myslím si, že dobu, kdy maso bylo výsadou bohatých a chudí si pekli obilné placky a vařili obilné kaše, nikdo z uživatelů osobně nepamatuje
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Co byly telecí párky? To není ironie, fakt nevím, tedy nevím, jestli ty, co jsme kupovali nebyli třeba telecí, ale my jsme kupovali: dietní párky...ty malé, tenké, v igelitu. Jiné snad ani v obchodě nebyly.
P.S.Teď jsem se schválně ještě ptala muže a volala mamce, jestli byly i nějaké telecí párky...se lámali v boku, že to teda ani omylem.
Ráno...nějaká buchta s kakaem, nejčastěj tvarohový šáteček nebo kobliha...v sámošce zrovna výběr nebyl Oběd...když tedy to maso...tak třeba bramborový guláš s kabanosem. Jinak většinou čočka na kyselo, fazolová omáčka apod. K večeři: nějaké brambory, většinou jen mačkané s cibulkou a podmáslí k tomu.

já jsem asi z chudé rodiny, protože z dětství si nepamatuju flákotu každý den, ale krupicovou polívku, zeleninový karbanátky, čočku, šunkofleky, buřtguláš a rýžový nákyp.
vařím to pořád.
lesnížínka
napsal(a):
Co byly telecí párky? To není ironie, fakt nevím, tedy nevím, jestli ty, co jsme kupovali nebyli třeba telecí, ale my jsme kupovali: dietní párky...ty malé, tenké, v igelitu. Jiné snad ani v obchodě nebyly.
P.S.Teď jsem se schválně ještě ptala muže a volala mamce, jestli byly i nějaké telecí párky...se lámali v boku, že to teda ani omylem.
Ráno...nějaká buchta s kakaem, nejčastěj tvarohový šáteček nebo kobliha...v sámošce zrovna výběr nebyl Oběd...když tedy to maso...tak třeba bramborový guláš s kabanosem. Jinak většinou čočka na kyselo, fazolová omáčka apod. K večeři: nějaké brambory, většinou jen mačkané s cibulkou a podmáslí k tomu.
To byly ty silné párky - u nás byly vždycky ty v igelitu, pak ty telecí, pak bratislava a ostravská klobása. To si myslím, ze bylo v samošce pod barákem vždycky.
napsal(a):
já jsem asi z chudé rodiny, protože z dětství si nepamatuju flákotu každý den, ale krupicovou polívku, zeleninový karbanátky, čočku, šunkofleky, buřtguláš a rýžový nákyp.
vařím to pořád.
Protože jste o něco mladší, možná zhruba jako moje děti a ty už budou mít vzpomínky na jídelníček v dětství podobnej, jako vy
napsal(a):
vařím to pořád.
Jo jasně, šunkofleky, francouzské brambory, buřtguláš...to je u nás ten bramborový rýžový nákyp...to je zase ,,sladká rýže" Zeleninové karbenátky...to už je nóbl jídlo s tím by se babča nedělala, to vařila mamka, ta už i špagety k večeři, nebo bramboráky. Vidíte, na květák obalovaný jsem zapomněla. Běžně byla fazolová, kmínová, či zeleninová polévka a nějaké moučné jídlo: koblihy, pěry(takové jako povidlové kapsičky s mákem) báleše...

Já teda musím říct, že u nás bývalo hlavně maso a když nebylo vařený, tak musela být aspoň v ledničce šrůtka uzenýho. Otec nic jinýho nejedl. Takže mamka vařila třeba i dvě jídla, nám palačinky nebo špenát, který jsme milovali, a třeba guláš pro hlavu rodiny. Z vnitřností se nevařilo nikdy. U manžela doma to bylo podobný, ale byli chudší rodina, takže vařili hodně z vnitřností, pamatuju si guláš z vepřových srdcí, řízky z vemínka, ke špenátu vařený vepřový jazyk a podobně.
Já dnes samozřejmě vařím jinak, denně maso bychom mít nemohli. Akorát to mám taky složitější, protože nejím pšenici, rýži a brambory..
lesnížínka
napsal(a):
Jo jasně, šunkofleky, francouzské brambory, buřtguláš...to je u nás ten bramborový rýžový nákyp...to je zase ,,sladká rýže" Zeleninové karbenátky...to už je nóbl jídlo s tím by se babča nedělala, to vařila mamka, ta už i špagety k večeři, nebo bramboráky. Vidíte, na květák obalovaný jsem zapomněla. Běžně byla fazolová, kmínová, či zeleninová polévka a nějaké moučné jídlo: koblihy, pěry(takové jako povidlové kapsičky s mákem) báleše...
Jj, i tohle všechno jsme jedli, a až na rýžový nákyp mi to všechno chutnalo, ale tohle se vařilo spíš před výplatou 🤫

jo jo, sladké taky, palačinky, vdolečky a šátečky z bramborového těsta v povidly uvnitř
a obalovaný květák nebo žampiony a bramborák, mňam mňam
ale proč si to šetřit jen před výplatu?
napsal(a):
jo jo, sladké taky, palačinky, vdolečky a šátečky z bramborového těsta v povidly uvnitř
a obalovaný květák nebo žampiony a bramborák, mňam mňam
ale proč si to šetřit jen před výplatu?
U nás to prostě tak bylo🤭
Stejně je to paradox, že jidla bylo všude dost, ale (_!_) jsme si utírali novinama (ještěže tenkrát nebyl internet, to nevím co bysme dělali bez denního tisku🤭)
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Stejně je to paradox, že jidla bylo všude dost, ale (_!_) jsme si utírali novinama (ještěže tenkrát nebyl internet, to nevím co bysme dělali bez denního tisku🤭)
Ad toaleťák...současné generaci se to může zdát jako sci fi, ale bývaly doby, kdy fakt nebyl.
Pamatuju si, jak jsme byly v osmé třídě na školním výletě ve východních Čechách - Náchod, Opočno, Babiččino údolí, Hronov. V Hronově jsme dostali rozchod, s partou spolužaček jsme neodhadly čas a na dohodnutý sraz jsme přišly asi o čtvrt hodiny později. Čekaly na nás dvě třídy spolužáků, učitelky a řidič autobusu. Strašně přísná učitelka - třídní béčka, která byla s námi a z jejíž reakce jsme měly hrůzu, se kupodivu tvářila přívětivě.
Naše třídní ( hodná starší paní) nám s kárávým výrazem pravila: "Máte štěstí, děvčata, že paní učitelka Patková sehnala toaletní papír

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jo a Rudé právo mělo přesně ty správné rozměry do klece pro zebřičky.

Já si pamatuji až ta osmdesátá léta. Ve městě se strava psů řešila víc, na vesnici chalupa od chalupy. Myslivci si dávali celkem záležet, u nich byl pes chlouba, kde bylo menší hospodářství, resp. něco chovali, tam dostávali psi "vedlejší produkty" - živočišné, rostlinné... Pohoda. Zbytek to bral různě, někdo fakt kupoval, většina "jídlo od stolu", což bylo trochu horší.
Později si vybavuji střapatého zrzavého voříška kamaráda řezníka a kuchaře, co vařil v Plzni v pivovarské restauraci a ten si žil jak v ráji. Zbytky ze zpracování masa z hospody, kámoš doma pořád vraždil drůbež, dělal zabíjačky, pes z toho dostával maximum, co nešlo do spotřeby... Nikdy nezapomenu, jak čekal u špalku a chytal ještě ve vzduchu drůbeží hlavu.
Tak naši byli tak spořiví...ne žádní držgrešlové, co pevně drží každou korunu...já jsem to jako děcko vůbec nepoznala, ale prostě byli zvyklí z domova žít skromně, i vařit skromně...nikdy jsem od nich neslyšela právě to, že je před výplatou a musí se šetřit...u nás se šetřilo pořád a tak nějak normálně. Doteď si pamatuju, jak si na rodičáku třídní vzala naše bokem a bylo: prosím vás, mě do toho nic není, ale vaše holka děckám povídá, že máte plný šuplík peněz! Naše málem kleplo, dostala jsem vylágoš, ale brali to celkem s humorem a dodnes to dávají k dobru Šlo o to, že si dávali výplaty do takové té kosmetické kapsičky, která už měla urvaný zip. Strkaly se tam i všechny účtenky, výplatní pásky..A ve výplatě vždycky byly i drobné. A jak se jich časem hodně nasbíralo, v šuplíku byly jinak i všemožné věci, jak se tam pořád hrabalo a něco hledalo, tak se drobasy vysypaly, shrnuly někam dozadu s papírama...a když pak někdo z rodiny na něco potřeboval drobné, třeba 3 koruny na kino, tak jsme šli a vzali si je..nikdo to nepočítal, neřešil, ale za pár let se tam nashromáždilo hodně drobných...celkově to asi nebyla nijak velká částka, byly tam třeba hlavně desetníky a tak, ale pro mě jako pro děcko to byl ,,plný šuplík peněz"
lesnížínka
napsal(a):
Tak naši byli tak spořiví...ne žádní držgrešlové, co pevně drží každou korunu...já jsem to jako děcko vůbec nepoznala, ale prostě byli zvyklí z domova žít skromně, i vařit skromně...nikdy jsem od nich neslyšela právě to, že je před výplatou a musí se šetřit...u nás se šetřilo pořád a tak nějak normálně. Doteď si pamatuju, jak si na rodičáku třídní vzala naše bokem a bylo: prosím vás, mě do toho nic není, ale vaše holka děckám povídá, že máte plný šuplík peněz! Naše málem kleplo, dostala jsem vylágoš, ale brali to celkem s humorem a dodnes to dávají k dobru Šlo o to, že si dávali výplaty do takové té kosmetické kapsičky, která už měla urvaný zip. Strkaly se tam i všechny účtenky, výplatní pásky..A ve výplatě vždycky byly i drobné. A jak se jich časem hodně nasbíralo, v šuplíku byly jinak i všemožné věci, jak se tam pořád hrabalo a něco hledalo, tak se drobasy vysypaly, shrnuly někam dozadu s papírama...a když pak někdo z rodiny na něco potřeboval drobné, třeba 3 koruny na kino, tak jsme šli a vzali si je..nikdo to nepočítal, neřešil, ale za pár let se tam nashromáždilo hodně drobných...celkově to asi nebyla nijak velká částka, byly tam třeba hlavně desetníky a tak, ale pro mě jako pro děcko to byl ,,plný šuplík peněz"
U nás to bylo hodně o tom, že si k nám chodili všichni půjčovat peníze, takže před výplatou to nebyla úplně hitparáda, a po výplatě nám to vsichni vrátili, aby si pak zas přišli půjčit... 😂
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
U nás to bylo hodně o tom, že si k nám chodili všichni půjčovat peníze, takže před výplatou to nebyla úplně hitparáda, a po výplatě nám to vsichni vrátili, aby si pak zas přišli půjčit... 😂
Po našich by nikdo půjčit peníze asi nechtěl, všichni věděli, že si nijak nežijem, aby jsme měli peníze ,,navíc". A navíc moji babču by asi trefil šlak, ta by nikomu nepůjčila ze zásady, protože jejím rodičům nějaký příbuzný peníze nevrátil a od té doby s ním nepromluvili a za b) jsme tím trpěli celá rodina, protože jsme to měli pořád na talíři a kdyby se dozvěděla, že naši někomu půjčili peníze...ne, to by nehrozilo babča byla generál, která to měla pevně v rukou a naši by si nedovolili A když tak nad tím uvažuju...ani neznám nikoho, kdo by si nějak na vesnici půjčoval peníze, že by se o někom mluvilo...tady peníze neměl a šetřil prostě tak nějak každý...

Blbouni se to jmenuje.

lesnížínka
napsal(a):
Co?
Ty věci s povidly uvnitř.
napsal(a):
Ty věci s povidly uvnitř.
To u vás U nás jsou to pěry Hele a koukám, že asi ne jen u nás: https://search.seznam.cz/?q=povidlov%C3%A9+p%C4%9Bry&oq=p%C4%9Bry&aq=0&sourceid=szn-HP&thru=sug&sId=kV6ufvmrQaSZmM8plR1f&sgId=NTg4ODA1OTYgMTYwOTc5NTI4Ni45MjU%3D

žádný blbouny jsem nikdy nejedla, vždyť je to vyhynulé

napsal(a):
žádný blbouny jsem nikdy nejedla, vždyť je to vyhynulé
U nas (Podkrkonosi) jim taky rikame blbouni 🤔

Ano, na Moravě pěry, v Čechách blbouni.
marcelaamax
napsal(a):
Teď tak přemýšlím, že jsem se rodičů, prarodičů a praprarodicu nikdy neptala, jak vlastně jedli oni. Ale co a jak u nich žrali psi, to vím do detailů 🤭🤫🤣
Tak my jsme o tom mluvili často a to jak jedli rodiče a prarodiče vím - vařilo se takřka pořád to samé, co nám pak vařila babča. Mamka mívali často ještě mlékovou omáčku se zeleným salátem, ale my jsme to jako děcka nesnášeli, tak ona už nám to nevařila, babča někdy. Taky jsem několikrát slyšela od mamky, jak neměla ráda kmínovou polévku a chystali se do kostela. Seděla nad ní, že ji jíst nebude. Dostala takovou po čuni, že se jí pustila krev z nosu do té polévky a babča ji nutila to jíst...tak se ještě pozvracela. Nás mamka nikdy do jídla nenutila
lesnížínka
napsal(a):
Tak my jsme o tom mluvili často a to jak jedli rodiče a prarodiče vím - vařilo se takřka pořád to samé, co nám pak vařila babča. Mamka mívali často ještě mlékovou omáčku se zeleným salátem, ale my jsme to jako děcka nesnášeli, tak ona už nám to nevařila, babča někdy. Taky jsem několikrát slyšela od mamky, jak neměla ráda kmínovou polévku a chystali se do kostela. Seděla nad ní, že ji jíst nebude. Dostala takovou po čuni, že se jí pustila krev z nosu do té polévky a babča ji nutila to jíst...tak se ještě pozvracela. Nás mamka nikdy do jídla nenutila
Podobný zážitek mam taky. Rodiče nás sice do jídla nenutili, ale u babci to bylo jiný, hlavně děda byl na to dost pedant. A hlavně na polévky, které já jsem jako dítě nesnášela. No a jednou jsme u nich měli polevku, která mi ale fakt nechutnala. Děda nade mnou stal, dokud sem to do posledního sousta nesnedla. Já jsem několikrát říkala, že je mi z toho špatně a brečela jsem, ale ani to nepomohlo. No a když jsem polevku dojedla a ve chvíli, kdy děda akorát řekl "no vidíš, že to jde", jsem polevku vrhla zpět do talíře 😀.

marcelaamax
napsal(a):
Podobný zážitek mam taky. Rodiče nás sice do jídla nenutili, ale u babci to bylo jiný, hlavně děda byl na to dost pedant. A hlavně na polévky, které já jsem jako dítě nesnášela. No a jednou jsme u nich měli polevku, která mi ale fakt nechutnala. Děda nade mnou stal, dokud sem to do posledního sousta nesnedla. Já jsem několikrát říkala, že je mi z toho špatně a brečela jsem, ale ani to nepomohlo. No a když jsem polevku dojedla a ve chvíli, kdy děda akorát řekl "no vidíš, že to jde", jsem polevku vrhla zpět do talíře 😀.
Mně se to stávalo ve školce z obyčejnýho mlíka, vadilo mně, že na něm byl škraloup.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Raději bych zemřela, než pozřít něco, co vypadá nebo smrdí jako mlíko! 🤮
Jakože vůbec nepijete mléko?
Jako škraloup mi vadí taky, ale jinak mám mléko ráda. A nejradši čerstvé, co kupuji ve městě v malém obchůdku, kde mají farmářské produkty. Není teda vyloženě jakože čerstvé neupravené, je normálně v lahvi, zadelane a určitě nějak upravené. Ale úplně jiné než to, co se běžně koupi v marketu. To bych mohla pít na litry 😀. A stejně tak jsem jako dítě milovala ta ochucená mléka, a občas si je kupuji i dnes.

Mlíková polívka! :-)
Pro mléko jsem si chodila ke zdroji - ke kravám a přímo z kyblíku. Jsem taky podle toho vypadala. Aj teď mám tak litr na den, jenže už ne z kravína, oni je nevenčí a mně to je líto.
Stejně ale jsou tu (spíše byli) vynalézaví lidé. Z ničeho oběd pro 4 5 člennou rodinu.
A ještě zbyly zbytky pro psa.

napsal(a):
já si myslím, že většina lidí by nerozchodila, kdyby viděla vstupní surovinu pro jakýkoliv masný výrobek
Přesně. Pan lahůdkář v Albertu mi posledně vyhrožoval, že mi poví, jak se vyrábí junior. :-)) Tak jsem raději přesedlala na šunkáč a tlačenku, to je s cibulí taky dobrý. :-))
Holky já tím čerstvým myslím tohle :) . Úplně vyloženě čerstvé někde od krávy bych taky nedala.
A co ještě zbožňuju jsou sýry. A to i kozí nebo ovčí, na tom si docela ujíždím 😀. Klasicky o víkendu treba ke sklence vína talíř plný různých druhů sýrů, jo to já mužů 😁

napsal(a):
Přesně. Pan lahůdkář v Albertu mi posledně vyhrožoval, že mi poví, jak se vyrábí junior. :-)) Tak jsem raději přesedlala na šunkáč a tlačenku, to je s cibulí taky dobrý. :-))
:-) :-) Šunkáč je to samý ;-) Už jsem viděla i anglickou puzzle. Semtam kost, výborné na zuby. Pamatuji si dva salámy - Český a Hodonín. Nebyl ten Hodonín ten šunkáč?

napsal(a):
:-) :-) Šunkáč je to samý ;-) Už jsem viděla i anglickou puzzle. Semtam kost, výborné na zuby. Pamatuji si dva salámy - Český a Hodonín. Nebyl ten Hodonín ten šunkáč?
Ale šunkáč mi pán prodává bez řečí, to je to kouzlo! A myslím, že jó.
marcelaamax
napsal(a):
Holky já tím čerstvým myslím tohle :) . Úplně vyloženě čerstvé někde od krávy bych taky nedala.
A co ještě zbožňuju jsou sýry. A to i kozí nebo ovčí, na tom si docela ujíždím 😀. Klasicky o víkendu treba ke sklence vína talíř plný různých druhů sýrů, jo to já mužů 😁
Já když bydlela v Dejvicích, tak jeden čas nešlo jít domů tak, abych nešla okolo aspoň jednoho krámku s dobrými sýry. To byla trošku zrada... Dost často jsem neodolala a udělala tam nákup tak za 500Kč.

lesnížínka
napsal(a):
A kakao...si občas uvařím i teď. Na čokoládě si tak nepochutnám, jako na granku Mléko...to já jen plnotučné krabicové. Z čerstvého cítím krávu, to bych nepozřela. Bylo mi blivno, i když jsem z něj udělala jogurt prý...to už neucítíš. Hrůza to byla
Jaké krabicové? To trvanlivé? To mně teda hrozně smrdí, přijde mně to jak umělá hmota.
marcelaamax
napsal(a):
Jakože vůbec nepijete mléko?
Jako škraloup mi vadí taky, ale jinak mám mléko ráda. A nejradši čerstvé, co kupuji ve městě v malém obchůdku, kde mají farmářské produkty. Není teda vyloženě jakože čerstvé neupravené, je normálně v lahvi, zadelane a určitě nějak upravené. Ale úplně jiné než to, co se běžně koupi v marketu. To bych mohla pít na litry 😀. A stejně tak jsem jako dítě milovala ta ochucená mléka, a občas si je kupuji i dnes.
Ne, a nejím ani žádné produkty z toho.