Dobrý den, mám fenečku chodského psa 11 měsíců. Vždy když řeknu jdeme ven a chci jí nasadit obojek, tak se mi někde schová. Zaleze do boudičky nebo pod auto, prostě někam kde na ni nedosáhnu. Začala to dělat po hárání.Na obojku chodí pouze po chodníku, jakmile sejdeme třeba na louku okamžitě ji odepínám a běhá na volno. Nevím si s tím rady. Pamlsky ji v tu chvíli nezajímají nebo se přiblíží, ale tak aby stačila včas utéct. Nesetkal jste se s tímto někdo? Poradíte mi, prosím?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak jí ten obojek nechte nasazený non-stop.

třeba ke mně, nic?

je to divný, že?
já když řeknu jdeme ven, tak se konají radostné tance
a s tím obojkem teda trochu zápasíme, ale to je proto, že ty radostné tance jsou málo kompatibilní se sedni na potřebnou dobu, prostě se to nedá vydržet

Mně štěně ječelo, když jsem mu poprvé nasadila obojek na krk. To mělo cca 3 měsíce asi. Během týdne si zvykla, protože pochopila, že obojek = jdeme ven.
Takže taky si myslím, že je to divné a něco se muselo stát.

napsal(a):
Tak jí ten obojek nechte nasazený non-stop.
Otázkou je, zda by i s tím nasazeným obojkem někam nezalezla.
Pak by bylo téma "nechce obojek" k ničemu a nabízí se otázka, proč nechce ven na procházku.
Protože až na pár vyjímek se pesani na procházku spíš těší.....taky bych se zamyslela, jestli čuba neměla nějaký zážitek, kvůli kterému ven nechce.
Aisy:
a jak tedy "přinutíte" fenu, aby vylezla a když už jí ten obojek nasadíte, tak se chová jak??
Píšete o boudičce, pod auto, chodský pes, hárání. Předpokládám správně, že je to pes, který je stále venku a teda i v momentech bez Vaší kontroly?
1/Zkontroloval bych plot, zda není někde díra, místo po podhrabání a Vaše fenka není náhodou březí, mohlo by to vysvětlit nějaké změny v jejím chování.
2/Je možné, že za plotem něco fenku velmi vystrašilo (člověk, pes, jiná útočící fena, petardy a ohňostroje ze svátečního období ...) a bojí se opustit zahradu, pokud si sama nejste vědoma nějakého špatného zážitku z aktuální doby z procházky mimo zahradu.
Tak či tak (i pokud je fenka pod kontrolou doma a na zahradě pouze s Vámi) tak bych souhlasil s tím, že bude mít teď obojek nějakou dobu pořád, nebudete ohlašovat procházku, prostě připnete vodítko a jdete bez nějakých emocí a honění fenky po zahradě.
Já bych se taky zeptala, jaký máte obojek?
Můj pes třeba nemá rád nasazování obojku přes hlavu, nebo postroje. Taky nevím o žádné špatné zkušenosti, ale prostě mu to není příjemné. Obojek, který se zapíná mu nijak nevadí a nastavuje na nej hlavu.
Nakonec se naučil i na ten přes hlavu, ale dodnes na něm vidím, že příjemné mu to není.
Fene je to úplně jedno, ta mi narve hlavu do čehokoli 😀 ale ona celkově neřeší spousty věcí, co řeší pes.
Aisinka je většinou na zahradě, nemá jak utéct, ani se o to nesnaží, manžel je doma, ale stejně obojek odepinam, aby na něm někde nezůstala viset. Vždy si obojek nechala připnout, přiznávám, že jsme měly krásný vyšitý obojek s kovovou sponou, který jsme již v yhodily, několikrát zatahal. Nyní máme látkový.. Začaly jsme chodit na vycházky spolecne s dalším psem. Šíleně se s ní predhanela a skrtila se. Možná to ji vadilo, Jakmile jdeme sami jde nádherně u nohy. Manžel říká, že si ze mne dělá srandu, když se schovává, ale asi nedělá, když ji obojek pripinam má ouška do zadu. Pokaždé od prvního dne, když jsem jí obojek pripinala jsem ji pohladila a dala mlsanek. Nikdo ji nikdy neublížil. Nevím kde jsem udělala chybu. Začínáme opět od začátku, vezmu ji domu, ukážu ji obojek nechám ocichat dávám pamlsky a opatrně zapínám. Uvidime. Nemyslela jsem, že by mělo hárání vliv, jenom se to začalo dít v tu dobu. Jakmile ji přípnu voditko zařadí se za mne, protože vycházím první a v pohodě jedeme. Na poli, louce vodítko odepinam, na zavolání vždy přišla, vlastně se ani moc nevzdaluje. Potom ji zase v pohodě přípnu, jenom to nešťastné připnutí.