Zdravím všechny.
Mám takový problém nebo dotaz, zda s tím máte někdo zkušenost. Mám seniora - 16 let bedlington. Je celkem ok, ujde s námi i více než šest kiláků. Je v podstatě kost a kůže a chlupy, viz jeho stáří, a má stále hlad, žral by pořád. Dávám mu 3x denně (vařená strava - hovězí, vnitřnosti, občas kuřecí, batáty, brambory, těstoviny rýže, vločky, zelenina). Ale fakt velké množství. Občas mu ze zoufalství přihodím grancle Yoggies, ale to jen tak spíš jako dobrotu. Přesto pořád za mnou chodí a chce žrát. Trus má většinou normální. Tasemnici ani jiné breberky nemá /koprologii jsem dělala nedávno/.
Vůbec nevím, co s tím množstvím žrádla to jeho hubené tělíčko dělá.
A to se projevilo až teď, nebo takový byl celý život?
Mám dva mladé psy, a jsou to samé . Mohli by žrát nonstop, pořád...
Zkoušela jsem na rady tady přidat vlákninu, jakoby na zaplácnutí, ale žádný extra posun nevidím. Já to neřeším, protože jsou žraví jak popelnice v podstatě od štěňat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

eli22
napsal(a):
Zdravím všechny.
Mám takový problém nebo dotaz, zda s tím máte někdo zkušenost. Mám seniora - 16 let bedlington. Je celkem ok, ujde s námi i více než šest kiláků. Je v podstatě kost a kůže a chlupy, viz jeho stáří, a má stále hlad, žral by pořád. Dávám mu 3x denně (vařená strava - hovězí, vnitřnosti, občas kuřecí, batáty, brambory, těstoviny rýže, vločky, zelenina). Ale fakt velké množství. Občas mu ze zoufalství přihodím grancle Yoggies, ale to jen tak spíš jako dobrotu. Přesto pořád za mnou chodí a chce žrát. Trus má většinou normální. Tasemnici ani jiné breberky nemá /koprologii jsem dělala nedávno/.
Vůbec nevím, co s tím množstvím žrádla to jeho hubené tělíčko dělá.
16 let je senior, holt už převládají katabolické reakce. Játra, slinivka jsou OK? Zkusit krmit ještě víckrát denně? Přidávat něco tučnějšího (smetana, vepřové maso, olej)?

Ono to u těch starých psů asi tak je. Měla jsem seniora, to samé. A přitom byl jak věchýtek. Žravý byl odjakživa, ale na stáří se to vystupňovalo a hlavně zůstával pořád hubený.
napsal(a):
16 let je senior, holt už převládají katabolické reakce. Játra, slinivka jsou OK? Zkusit krmit ještě víckrát denně? Přidávat něco tučnějšího (smetana, vepřové maso, olej)?
Abych pravdu řekla, nějaká hlubší vyšetření jsme poslední dobou nedělali, nechci ho stresovat, je hluchý a skoro úplně slepý. Takže jak na tom jsou jeho vnitřnosti úplně nevím, ale jak říkám, nezvrací, nemá nějaké průjmy, jenom má pořád hlad a to žrádlo normálně úplně zhltne jako by týden nežral. A za chvilku naštvaně štěká a chce zase To tučnější teda zkusím, ale zase se bojím, že bude mít srajdu. Zkusím hlavně to vepřové. Díky.
marcelaamax
napsal(a):
A to se projevilo až teď, nebo takový byl celý život?
Mám dva mladé psy, a jsou to samé . Mohli by žrát nonstop, pořád...
Zkoušela jsem na rady tady přidat vlákninu, jakoby na zaplácnutí, ale žádný extra posun nevidím. Já to neřeším, protože jsou žraví jak popelnice v podstatě od štěňat.
No až posledních pár let, ale fakt brutálně.

On možná ani tak nemá hlad, ale jídlo je jeho posledním potěšením. Pokud nezvrací a nemá průjem z přejídání, netloustne, tak bych ho krmila, co hrdlo ráčí.
napsal(a):
Ono to u těch starých psů asi tak je. Měla jsem seniora, to samé. A přitom byl jak věchýtek. Žravý byl odjakživa, ale na stáří se to vystupňovalo a hlavně zůstával pořád hubený.
Tak v mládí měl tak 10 -12 kg. Teď má tak 7 kg, chrastí žebrama a žral by pořád a hlavně všechno, i tvrdý chleba, rohlíky, ovoce,.... všechno.

eli22
napsal(a):
Abych pravdu řekla, nějaká hlubší vyšetření jsme poslední dobou nedělali, nechci ho stresovat, je hluchý a skoro úplně slepý. Takže jak na tom jsou jeho vnitřnosti úplně nevím, ale jak říkám, nezvrací, nemá nějaké průjmy, jenom má pořád hlad a to žrádlo normálně úplně zhltne jako by týden nežral. A za chvilku naštvaně štěká a chce zase To tučnější teda zkusím, ale zase se bojím, že bude mít srajdu. Zkusím hlavně to vepřové. Díky.
A co zkusit nějakou masitou kost...velkou kost nezhltne, ale třeba se zabaví při ohlodávání toho masa.
Na to tučnější, pokud není zvyklej, bych ho přivykala postupně a přidala bych něco na zaplácnutí žaludku...víc přílohy, jestli je hudenej, tak si člověk asi může dovolit přidat na krmný dávce a pokud je pes zdravotně v pořádku, tak by to snad nemělo vadit.
napsal(a):
On možná ani tak nemá hlad, ale jídlo je jeho posledním potěšením. Pokud nezvrací a nemá průjem z přejídání, netloustne, tak bych ho krmila, co hrdlo ráčí.
Asi teda jo, poslední potěšení /jako u některých lidí/ . Já bych mu třeba dávala i granule, ale ty nemůže, po těch "kručí" a chodí celou noc čůrat, kdybych mu je dala na noc. Ráno jich pár může.
napsal(a):
A co zkusit nějakou masitou kost...velkou kost nezhltne, ale třeba se zabaví při ohlodávání toho masa.
Na to tučnější, pokud není zvyklej, bych ho přivykala postupně a přidala bych něco na zaplácnutí žaludku...víc přílohy, jestli je hudenej, tak si člověk asi může dovolit přidat na krmný dávce a pokud je pes zdravotně v pořádku, tak by to snad nemělo vadit.
Má už dost chatrné zuby na tu kost. . Příloh má myslím dost, asi ho nacpu knedlíkama.

Nebere nějaké léky? Že by to byl vedlejší účinek?
Jinak souhlas s Orionkou, můj starouš taky stále něco chce...
napsal(a):
Nebere nějaké léky? Že by to byl vedlejší účinek?
Jinak souhlas s Orionkou, můj starouš taky stále něco chce...
Ne, vůbec nic, jen nějaké doplňky, pupalkový olej a pivovarský kvasnice, občas lososový nebo kokosový olej, ani nic na klouby. Možná ta slinivka že by blbě pracovala??! To je možný, ale bolesti určitě nemá.

Slinivku byste poznali - špatně trávený tuk, vůbec by to asi vypadalo jinak.
Kvasnice podporují chuť k jídlu.
Kdyby to šlo, klidně krmit častěji, když mu to nic nedělá?

pije normálně?
chlupy má?

Nemůže to dělat štítná žláza?

napsal(a):
Nemůže to dělat štítná žláza?
u kočky jo, u psa spíš ne
ale bedlighton má predispozici ke cushingu a ten to umí krásně
napsal(a):
pije normálně?
chlupy má?
Pije normálně, po těch granulích, co jsem zkoušela večer, pije abnormálně i v noci, po granulích /trochu/ podaných ráno, pije normálně. Chlupů má dost, žádná olisaná místa nemá. Do určitého věku /cca 6ti let/ měl různá kožní onemocnění, diagnostikováno jako alergie, ale od té doby dobrý. Co se týče příloh, tak mu paradoxně nejméně sedí rýže.Nejraději má bramborovou kaši, tvaroh, jogurt.. prostě nejraději má všechno.

Jak teď mě možná napadla totální kravina, ale třeba u kastrátů se obecně uvádí, že můžou mít sklony k obezitě...........myslím, že to může souviset s tím, že kastráti (neříkám, že všichni) mají větší chuť k jídlu.
U mýho důchodce...má implantát...to teda sedí, přestal se nimrat v jídle, hezky papká...hodinu po večeři mi klidně přijde říct "mami, tak kdy bude ta véča, já tři dny nejedl a mám hlad"
Tak si říkám, že jestli to třeba není nějakou změnou v těle, podobnou jako může působit kastrace, třeba úbytek testosteronu...
Je to teda jen taková úvaha, jak říkám, třeba totální blbost.
napsal(a):
Jak teď mě možná napadla totální kravina, ale třeba u kastrátů se obecně uvádí, že můžou mít sklony k obezitě...........myslím, že to může souviset s tím, že kastráti (neříkám, že všichni) mají větší chuť k jídlu.
U mýho důchodce...má implantát...to teda sedí, přestal se nimrat v jídle, hezky papká...hodinu po večeři mi klidně přijde říct "mami, tak kdy bude ta véča, já tři dny nejedl a mám hlad"
Tak si říkám, že jestli to třeba není nějakou změnou v těle, podobnou jako může působit kastrace, třeba úbytek testosteronu...
Je to teda jen taková úvaha, jak říkám, třeba totální blbost.
Jj, kastrovaný je, ale už dlouho. No nic, prostě ho nacpu víc.Ale někdy bych ho zabila, třeba dvě hodiny sedí a upřeně na mě hledí /někdy teda na prázdné křeslo, kdy si myslí, že tam sem, slepoun/ a pak začne vztekle štěkat, až mu něco musím dát.

A nedalo by se krmit 5x denně? Jako malé štěně?

napsal(a):
A nedalo by se krmit 5x denně? Jako malé štěně?
Ten chce jíst jednou denně - celý den.
Já a moje psice to máme stejně. Jenže my tloustnem, asi ještě nejsme staré.

napsal(a):
Ten chce jíst jednou denně - celý den.
Já a moje psice to máme stejně. Jenže my tloustnem, asi ještě nejsme staré.
To je mi jasné, mám doma totéž. :-)) A já taky “žeru jak mlejn”.
lenocka
napsal(a):
A co dávat vepřové? Jestli jsem to nepřehlédla, tak ho nedostává. Je tučnější, mohlo by pomoct, pokud ho stráví bez problémů.
Zdravím. Vepřové jsme začala dávat, ale moc se nezměnilo. Ale teď máme další problém. Zatím teda jenom stále loudil jídlo a žral, co jsem mu dala, žral by pořád, ale nepřibírá, spíš naopak hubne. A teď se k tomu přidalo to, že občas po jídle jakoby na chvilku zkolabuje. Ne úplně, ale stojí, malinko se klepe a někdy opravdu upadne na bok. Za chvilku zase dobrý. Je to jen po žrádle. Jakoby příjem jídla něco spustilo, nevím, napadla mě slinivka. Potřebovala bych poradit, jak mu to ulehčit, přecházíme na cca šest malých krmných dávek denně /maso, zelenina, brambory, batáty).Na veterinu nechci je mu dost přes 16 let, nemá to asi cenu. Jen mu chci ulehčit. Co nějaké trávicí hormony? díky za jakékoli názory.

eli22
napsal(a):
Zdravím. Vepřové jsme začala dávat, ale moc se nezměnilo. Ale teď máme další problém. Zatím teda jenom stále loudil jídlo a žral, co jsem mu dala, žral by pořád, ale nepřibírá, spíš naopak hubne. A teď se k tomu přidalo to, že občas po jídle jakoby na chvilku zkolabuje. Ne úplně, ale stojí, malinko se klepe a někdy opravdu upadne na bok. Za chvilku zase dobrý. Je to jen po žrádle. Jakoby příjem jídla něco spustilo, nevím, napadla mě slinivka. Potřebovala bych poradit, jak mu to ulehčit, přecházíme na cca šest malých krmných dávek denně /maso, zelenina, brambory, batáty).Na veterinu nechci je mu dost přes 16 let, nemá to asi cenu. Jen mu chci ulehčit. Co nějaké trávicí hormony? díky za jakékoli názory.
Tlak. Glykemická rovnováha rozbitá až třeba do cukrovky.
Nemají to takhle stará zvířátka, lidé? Nevím. To jen že "je mi blbě po jídle".

eli22
napsal(a):
Asi myslíte trávicí enzymy. Jenom nevím, jak chcete problém řešit bez návštěvy veterináře. Minimálně by to chtělo vyšetření krve.
napsal(a):
Tlak. Glykemická rovnováha rozbitá až třeba do cukrovky.
Nemají to takhle stará zvířátka, lidé? Nevím. To jen že "je mi blbě po jídle".
Myslím, že cukrovka to nebude, ale zdá se mi, jakoby se do něj nedostávaly ty živiny, co mají, když to řeknu blbě, ale trus má prakticky normální, někdy malý průjem, někdy ok, ale množství spíš menší. Prostě jakoby se z něj to množství žrádla vypařovalo, nevím jak bych to jinak řekla a teď navíc ještě to polokolabování po jidle.

eli22
napsal(a):
Myslím, že cukrovka to nebude, ale zdá se mi, jakoby se do něj nedostávaly ty živiny, co mají, když to řeknu blbě, ale trus má prakticky normální, někdy malý průjem, někdy ok, ale množství spíš menší. Prostě jakoby se z něj to množství žrádla vypařovalo, nevím jak bych to jinak řekla a teď navíc ještě to polokolabování po jidle.
A jak víte, že to není cukrovka? Dokážete pohledem určit glykémii?
napsal(a):
Asi myslíte trávicí enzymy. Jenom nevím, jak chcete problém řešit bez návštěvy veterináře. Minimálně by to chtělo vyšetření krve.
Já vím,no, ale mně se ho už tak nechce stresovat!!! Sotva stojí na nohou, hluchý, slepý,... Buď žere nebo spí.Asi i srdce nic moc. Já to ještě musím zvážit. Díky.

Myslím, že to hubnutí je také kvůli cukrovce. Tedy může být, jen odhaduji.
Pak máme ketolátky. To je také k cukrovce.
Myslím, že to umí i "seknu sebou".
Zas tolik by na veterině trápit nemuseli, odběr krve může vet udělat i doma, nebo ne?

eli22
napsal(a):
To ne, ale po letech chovu tady ty indicie nevidím /časté močení, typický zápach moči a z tlamy, časté pití, špatná srst,../. Jediná je ta žravost.
Rozumím. A jak píšete. 16 let...

eli22
napsal(a):
To ne, ale po letech chovu tady ty indicie nevidím /časté močení, typický zápach moči a z tlamy, časté pití, špatná srst,../. Jediná je ta žravost.
No jo, ale teď se přidalo ještě tohle.
Proč Vás napadá slinivka, když odpad je celkem v pořádku ? Co dalšího, jen to hubnutí? A co další příznaky EPI?
napsal(a):
Rozumím. A jak píšete. 16 let...
No asi tak. Jako vidím to na měsíce, spíš týdny,jen bych mu to chtěla ulehčit, protože když má světlé chvilky, tak je i radostný, dokonce i skákal na hárající fenku. No ještě uvidím, jestli to spíš neukončíme nebo teda ještě zkusíme tu krev. Moc díky.
napsal(a):
No jo, ale teď se přidalo ještě tohle.
Proč Vás napadá slinivka, když odpad je celkem v pořádku ? Co dalšího, jen to hubnutí? A co další příznaky EPI?
No protože narozdíl od cukrovky /jak píši výše/ ty příznaky vidím /kromě teda zase toho odpadu/. Jakoby šok po jídle, strnulost, občas pád na bok, když ho zvednu pod hrudí, tak občas zavrčí, v noci občas zrychleně dýchá, jakoby mu bylo horko.

Pomoct by mohl draslík. On se stará o .. mraky věcí, ale co mě zajímá - o glukózu. Rozklad, přeměna. Se sodíkem řeší tlak. Pak je únava, ztrácí se svaly. K nim patří hořčík.
Ty doplňky ale stejně musí řídit odborník, ne takhle, že to někdo řekne tady - já. Je to jen nápad.
Nevím, co víc dělat doma.
napsal(a):
Pomoct by mohl draslík. On se stará o .. mraky věcí, ale co mě zajímá - o glukózu. Rozklad, přeměna. Se sodíkem řeší tlak. Pak je únava, ztrácí se svaly. K nim patří hořčík.
Ty doplňky ale stejně musí řídit odborník, ne takhle, že to někdo řekne tady - já. Je to jen nápad.
Nevím, co víc dělat doma.
Jj, díky, zkusím tu krev. Jenže to znám, vet navrhne různý infůze a další věci, což já už nebudu dělat. Až bude mít lepší den, zkusíme tu krev. Jo a ano, ztrácí svaly, je jen kosti, kůže a srst.
Můj pohled, majitelky starého psa. Pokročilým stářím psi i lidi ztrácí svaly. Píšete, že to u vás vypadá spíš jen na týdny. Nikam bych ho netahala. K čemu vám bude, i kdyby něco zjistili, jako že nejspíš ani nezjistí, protože všechno to bude pokus-omyl. Z krve se toho moc nepozná. A nebo:,, nefunguje mu dobře už skoro nic". Čekáte snad něco jiného? Nejspíš ne. Pokud mu chcete nějak ulevit, zkuste třeba ty trávící enzymy, pancreolan se to jmenuje a je to na volno. Worka bere na trávení homeopatika - na slinivku, játra, žlučník. Prostě pro jistotu. Nepomůže? Neva, určitě neuškodí.
lesnížínka
napsal(a):
Můj pohled, majitelky starého psa. Pokročilým stářím psi i lidi ztrácí svaly. Píšete, že to u vás vypadá spíš jen na týdny. Nikam bych ho netahala. K čemu vám bude, i kdyby něco zjistili, jako že nejspíš ani nezjistí, protože všechno to bude pokus-omyl. Z krve se toho moc nepozná. A nebo:,, nefunguje mu dobře už skoro nic". Čekáte snad něco jiného? Nejspíš ne. Pokud mu chcete nějak ulevit, zkuste třeba ty trávící enzymy, pancreolan se to jmenuje a je to na volno. Worka bere na trávení homeopatika - na slinivku, játra, žlučník. Prostě pro jistotu. Nepomůže? Neva, určitě neuškodí.
Dobře, moc díky, objednám.

"Jakoby šok po jídle, strnulost, občas pád na bok, když ho zvednu pod hrudí, tak občas zavrčí, v noci občas zrychleně dýchá, jakoby mu bylo horko"
že se pořád opakuji, tohle může být to srdíčko
hubnutí, hrudník, dýchání - zcela jistě
i kolapsové stavy (i když teď nevím, proč by to bylo po jídle)
napsal(a):
"Jakoby šok po jídle, strnulost, občas pád na bok, když ho zvednu pod hrudí, tak občas zavrčí, v noci občas zrychleně dýchá, jakoby mu bylo horko"
že se pořád opakuji, tohle může být to srdíčko
hubnutí, hrudník, dýchání - zcela jistě
i kolapsové stavy (i když teď nevím, proč by to bylo po jídle)
Možná proto, že i to jídlo už je námaha? Možná má vodu v dutině břišní a tlačí mu na žaludek(vlastní zkušenost)
A ještě jedna: známý nám vyprávěl, že měl po jídle kolapsové stavy. Ne pes, ale on. Najedl se a upadal do takového jako že bezvědomí, musel si chvíli lehnout atd. Prý mu to operovali a víte co? Nějaké zůžení páteřního kanálu prý. Čuměla jsem jak sůva z nudlí. Klidně to může mít i starý pes ne?

Mimochodem, nezaznělo to tady, ale ten veterinář může přijet nabrat vzorky k vám. Tj. no stress pro psa. Slušný vet by to měl pochopit a dát vám termín, kdy zaskočí. Vzít krev, moč, stolici, pokud se vám to bude chtít platit, udělat všechno, co z toho může zjistit, a pak bude z čeho vycházet. Zase škoda, aby pes trpěl, když to bude třeba jen nedostatek nějakého toho prvku (protože orgán už ho z potravy nevydundá) nebo jiný problém řešitelny medikamenty.
lesnížínka
napsal(a):
Možná proto, že i to jídlo už je námaha? Možná má vodu v dutině břišní a tlačí mu na žaludek(vlastní zkušenost)
A ještě jedna: známý nám vyprávěl, že měl po jídle kolapsové stavy. Ne pes, ale on. Najedl se a upadal do takového jako že bezvědomí, musel si chvíli lehnout atd. Prý mu to operovali a víte co? Nějaké zůžení páteřního kanálu prý. Čuměla jsem jak sůva z nudlí. Klidně to může mít i starý pes ne?
Když už jsme u lidí a jsme tady v podstatě samý ženský (takže se to snad nikoho citlivého na toto téma nedotkne ) , tak přidám člověčí zkušenost se stejnými příznaky. Já tohle mívám při prvním dnu menstruace.
Když si ten den dám normální oběd, velmi pravděpodobně půjdu do mdlob. Doktorské vysvětlení bylo následující - mám dost nízký tlak (to mám tak jako odjakživa), přísun jídla údajně ten tlak ještě malinko snižuje a v téhle konkrétní kombinaci mi to způsobuje toto... Takže ten den bývám většinou hlavně na kafi a k večeru si pak už můžu vesele dát něco k jídlu, aniž by mi z toho něco bylo.
Takže jenom pro ukázku, že tyhle stavy může způsobovat fakt kterákoli ptákovina.