Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.1.2021 08:24
OH_DREAM

XXX.XXX.228.52

Dobrý den,
mám dotaz. Doktorka mi změřila alergii na srst, ale už jsem několikrát byl u kamarádů kteří mají kočky nebo psy (border kolie). Chtěl bych se tedy zeptat jestli je to opravdu tak, že basenji líná minimálně a jestli se hodí k alergikům, kteří ani v podstatě nemají žádné příznaky
Taky bych se rád otázal na tu alergii, dokonce, když si sáhnu do očí po kontaktu s pejskem, nic se neděje. Je možné, že je alergie spojená s ekzémem, protože jsem měl akzém a teď už nemám , a když jsem ekzém měl, tak jsem v blízkosti křečka začal otékat v podstatě taky ekzémem.
Prosím o jakoukoliv radu

11.1.2021 08:44
Andrýsek3

XXX.XXX.25.155

Jsem alergicka na psy a kočky. Po kontaktu se psem mě vždy začali svědět oči, když jsem si pak sáhla rukou do očí, kterou jsem navíc sahala na psa, tak peklo. U koček ještě horší. Prášky pomáhaly. Když jsem si pořídila štěně (co hodně líná), tak jsem brala preventivně každý den prášek, postupně obden, pak jen při potížích, do půl roku jsem nemusela brát prášky. Občas mi dělal problém cizí pes, teď už ani to. Organismus si zvykne, pokud nemáte takovou alergii, u které byste se při kontaktu dusil, tak by to mělo být v pohodě. Záleží na vás.

11.1.2021 08:48
OH_DREAM

XXX.XXX.228.52

Andrýsek3 napsal(a):
Jsem alergicka na psy a kočky. Po kontaktu se psem mě vždy začali svědět oči, když jsem si pak sáhla rukou do očí, kterou jsem navíc sahala na psa, tak peklo. U koček ještě horší. Prášky pomáhaly. Když jsem si pořídila štěně (co hodně líná), tak jsem brala preventivně každý den prášek, postupně obden, pak jen při potížích, do půl roku jsem nemusela brát prášky. Občas mi dělal problém cizí pes, teď už ani to. Organismus si zvykne, pokud nemáte takovou alergii, u které byste se při kontaktu dusil, tak by to mělo být v pohodě. Záleží na vás.

Děkuji moc, já jsem nejspíš měl alergii. Nevím jestli pořád mám, ale nevadila mě ani kočka v domě kamaráda, ale měl jsem takovou alergii, která probíhala tak, žejsem jen otekl a svěděl mě obličej, nic víc.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.1.2021 09:15

Alergie na chlupy není.
Alergik reaguje na bílkovinu - to jsou šupinky kůže, maz, sliny. Nejhůř to dopadne u psa s podsadou a u psa, který je "špinavý". Ale všichni psi mají sliny, maz a "lupy".
Kočky jsou také různé. Jeden kocour - klasický vesnický kocour s krátkým kožíškem, docela hustým, ale tak jako běžná kočka - ten mi nevadí. Kocour, který je chlupatá koule - vadí. Oba česáni stejně, bratři. Většinou mi nevadí venkovní kočka.
Když chcete trable eliminovat, vyberte psa bez podsady.
Ještě lépe udělat si 10 návštěv chovatelské stanice, nebo tak nějak.
Alergie se může zlepšit, ale také zhoršit.
To, že strávím vedle kočky půl hodiny, neznamená, že jsem z toho venku, nebo že se mi nikdy nic horšího nestane.
Mám vymyšlené, co budu dělat, kdyby to nefungovalo?

11.1.2021 09:51
OH_DREAM

XXX.XXX.228.52

Ano, máte určitě pravdu. Ty návštěvy mi přijdou velice dobrý nápad. Kdyžtak vybereme plemeno, které se dá chovat venku, ale basenji mě přijde jako dobrá volba pro alrgika, protože by (aspoň podle stránek) neměl moc línat a zároveň o sebe dost pečuje. Basenji nemá ani tu podsadu. Děkuji za komentář.

11.1.2021 10:00

Pokud nemáte z alergie nějaké větší problémy, vůbec bych neřešila výběr speciálního plemene... organismus si na zátěž zvykne a přestane reagovat přehnaně. Radši si vyberte pejska podle povahy, kterou si přejete.

11.1.2021 10:04
OH_DREAM

XXX.XXX.228.52

Děkuji moc za reakci. Já jsem moc rád, že se mi stejně basenjiho povaha velůmi líbí. Také budu rád jestli nebude tolik línat , ale to není až takový problém. Basenji pro mě bude asi ideální

11.1.2021 10:29
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

OH_DREAM napsal(a):
Děkuji moc za reakci. Já jsem moc rád, že se mi stejně basenjiho povaha velůmi líbí. Také budu rád jestli nebude tolik línat , ale to není až takový problém. Basenji pro mě bude asi ideální

Basenjiho tu má Ollie, snad sem nakoukne a probere s vámi pro a proti.

11.1.2021 12:25
OH_DREAM

XXX.XXX.228.52

To bych byl rád

11.1.2021 14:17
kathey

XXX.XXX.147.18

Jen tak pro zajímavost. Můj švagr, alergik, má problém s jednou naší čubou, a to velkej. Starší - karjalankrahukoira, chlupatá severská koule s podsadou jak medvěd, která když líná, běhají nám po baráku chuchvalce jak na divokém západě bez ohledu na to, že denně vysáváme. Její srst mu absolutně nevadí.

Druhá, drátosrstá ohařka, relativně krátkosrstej pes, s podsadou, která líná oproti seveřance minimálně, mu zadělala na solidní problém :D. Teprve díky ní zjistil, že to, že jeden pes nevadí, neznamená, že jinej nebude průšvih.

Pokud máte nějaké minimální projevy alergie, které vám nezabrání pořídit si psa, pořiďte si pejska, který bude srdci nejblíže, stejně prd víte, co to s alergií udělá... :D. Krátká vs dlouhá srst apod. po mé zkušenosti vážně nehraje roli. Zvážila bych možná opravdu více návštěv pejsků zvoleného plemene, jak už někdo navrhoval výš. Samotnou by mne totiž zajímalo, co by naše drátěna udělala se švagrem v dlouhodobém horizontu, jestli by si "zvykl", nebo byl po její život nonstop na lécích, osypanej na všech místech, kde se ho pes dotknul a poloslepej z oteklých slzících očí....

11.1.2021 14:44
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

kathey napsal(a):
Jen tak pro zajímavost. Můj švagr, alergik, má problém s jednou naší čubou, a to velkej. Starší - karjalankrahukoira, chlupatá severská koule s podsadou jak medvěd, která když líná, běhají nám po baráku chuchvalce jak na divokém západě bez ohledu na to, že denně vysáváme. Její srst mu absolutně nevadí.

Druhá, drátosrstá ohařka, relativně krátkosrstej pes, s podsadou, která líná oproti seveřance minimálně, mu zadělala na solidní problém :D. Teprve díky ní zjistil, že to, že jeden pes nevadí, neznamená, že jinej nebude průšvih.

Pokud máte nějaké minimální projevy alergie, které vám nezabrání pořídit si psa, pořiďte si pejska, který bude srdci nejblíže, stejně prd víte, co to s alergií udělá... :D. Krátká vs dlouhá srst apod. po mé zkušenosti vážně nehraje roli. Zvážila bych možná opravdu více návštěv pejsků zvoleného plemene, jak už někdo navrhoval výš. Samotnou by mne totiž zajímalo, co by naše drátěna udělala se švagrem v dlouhodobém horizontu, jestli by si "zvykl", nebo byl po její život nonstop na lécích, osypanej na všech místech, kde se ho pes dotknul a poloslepej z oteklých slzících očí....

Já mám od kamarádky s alergií info, že někdy dokonce nehraje roli ani určitý typ srsti, ale i jedinec. Že třeba ze tří zástupců stejného plemene, se stejnou srstí, ji jeden vadí hodně, dva skoro vůbec.

11.1.2021 21:37

OH_DREAM napsal(a):

Nevěřte tomu, že basenji nelíná. Někdo trochu pouští chlupy tak nějak kontinuálně, někdo nasadí podsadu, 2 krát ročně z něho něco vylítá, zbytek roku nedá ani chlup... Tak různě. Ale je pravda, že alergici na ně většinou reagují docela dobře. Možná s tím souvisí i to, že nepáchnou - kdysi jsem někde četla, že to mají s apokrinními potními žlázami nějak jinak, už si nepamatuji. Jsou "samočistící", ani se nemusí mýt. Můj o sebe nijak zvlášť nepečuje, ale když nějakým omylem šlápne do bahna, tak už na chodbě v domě je úplně čistý. Každopádně je dobré s těmi psy zkušebně strávit víc času a mazlit a mazlit.

11.1.2021 21:39
OH_DREAM

XXX.XXX.228.52

Ooo děkuji za komentář, je mi jasné že z něj něco vylita, ale chtěl bych se zeptat jestli je to lepší jak u jímacích psů třeba než u border kolie nebo jakéhokoliv jiného psa?

11.1.2021 22:07

OH_DREAM napsal(a):
Ooo děkuji za komentář, je mi jasné že z něj něco vylita, ale chtěl bych se zeptat jestli je to lepší jak u jímacích psů třeba než u border kolie nebo jakéhokoliv jiného psa?

Předtím jsem měla akorát hladkosrstého jezevčíka a to byl masakr. Všude zapíchané chlupy. Tyhle jsou jemnější, ty "moje" jdou v pohodě vyluxovat i ze sedaček z auta - můj týpek líná vždycky tak měsíc, zbytek roku z něj nic nevypadne. Kamarádi goldenka a fleťák - z těch to lítá celoročně v šíleném množství, to bych nedala. Bordera bude asi to samé. V tomhle ohledu je BSN jeden z těch příjemnějších psů. Jinak absolutně bezúdržbový. Potřebuje akorát spoustu činnosti, pokud není ve smečce, ideálně sport. A co je super - coursing ani dostihy s ním běhat nemusíte. Jinak s nimi hodně lidí dělá canicross a rozmáhají se nám tady koloběžky, tahání je baví.

12.1.2021 07:42
OH_DREAM

XXX.XXX.228.52

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Předtím jsem měla akorát hladkosrstého jezevčíka a to byl masakr. Všude zapíchané chlupy. Tyhle jsou jemnější, ty "moje" jdou v pohodě vyluxovat i ze sedaček z auta - můj týpek líná vždycky tak měsíc, zbytek roku z něj nic nevypadne. Kamarádi goldenka a fleťák - z těch to lítá celoročně v šíleném množství, to bych nedala. Bordera bude asi to samé. V tomhle ohledu je BSN jeden z těch příjemnějších psů. Jinak absolutně bezúdržbový. Potřebuje akorát spoustu činnosti, pokud není ve smečce, ideálně sport. A co je super - coursing ani dostihy s ním běhat nemusíte. Jinak s nimi hodně lidí dělá canicross a rozmáhají se nám tady koloběžky, tahání je baví.

Skvělý, moc děkuji za komentář, jestli je to jen třeba 2x nebo 1x za měsíc tak to je určitě skvělý. Vysávat mám v plánu obden nebo nějak tak, takže to si myslím že bude v poho. Už se na našeho dalšího člena rodiny moc těším🙂

12.1.2021 16:04
OH_DREAM

XXX.XXX.228.52

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Ještě, můžu se zeptat, kolik stojí štěně s PP z chovatelské stanice? Popřípadě, za kolik jste ho kupovala vy? Vím, že určitě s PP, protože bez PP to není takový pejsek jaký má být😄.

Přidejte reakci

Přidat smajlík