Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.1.2021 12:32
sessi007007

XXX.XXX.11.110

Zdravím všechny,
ráda bych se zeptala kolik tak zhruba vychází chov s PP středně velkého pejska (například 1 fenky). Kolik stojí výstavy, uchovnění, bonitace, krytí (někde jsem četla že kolem 1000-3 000, někde zase i 40 000, někde, že se dává i určitá část peněz z každého štěněte majiteli krycího psa), poplatek za registraci ch.s. ...
Našla jsem totiž různé stránky. .na jedné třeba bylo 250 000 za rok, na další to bylo v řádu desítkytisíců. Tak se mi to trochu nezdá, i když asi hodně záleží, kolik toho do chovu vložíte a samozřejmě na počtu pejsků, různých vyšetřeních atd....
Ptám se jen ze zvědavosti a z důvodu, že různá plemena jsou různě drahá a ty rozdíly jsou celkem velké (např. Jorkšír golddust, kavalíři 30- 35 000 +, pomerian 60 000, boxeři a ohaři 15-20 000) tak by mne také zajímalo, jestli je to jen tím, že o menší plemena je prostě větší zájem, nebo je rozdíl i v něčem jiném. Chov jsem nikdy neměla, ani ho neplánuji, jen mne to zajímá a je mi jasné, že to nestojí jen hodně peněz, ale především hodně času a námahy. Takže musím říct, že chovatele dost obdivuji v tom, kolik jsou schopni toho obětovat pro své miláčky ❤️ Takže kdyby se tu našel někdo, kdo by mi to tu vypsal, nebo odeslal odkaz na dobrý vypovídající článek, byla bych moc vděčná 🙂

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.1.2021 12:46

Ale to fakt nejde napsat přesná částka a pochybuju, že takový článek někdo někde najde. Ještě tak odhadnout, kolik třeba chovatele stál jeden vrh, ale celý chov, to těžko. Nejde počítat jen výstavy, uchovnění, bonitaci a poplatek za registraci CHS. Středně velký pejsek je taky široký pojem. Taky záleží na tom, co všechno do nákladů chcete započítat. Já si to třeba nepíšu, takže vůbec nevím, kolik jsem dala za výcvik, za veškeré vybavení pro psy a za benzin na cesty taky ne. A že to určitě není málo. Ale 250 tisíc za rok to u nás určitě nebude.

11.1.2021 13:12
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Co se týče cen psů, tak je to jednoduché - hlavní roli tam hraje "módnost" plemene. Žádaná plemena jsou prostě drahá, i přesto, že jsou na jejich chov kolikrát menší výdaje, než na chov třeba "pracovních" psů. Je to jen o tom, že lidi jsou ochotni za to konkrétní plemeno tolik dát. Pak se cena taky liší podle konkrétního spojení - zahraniční krytí, štěně po šampionech... Někde dokonce úplně nesmyslně podle barvy - ale to zase souvisí s tou popularitou.... Však si vezměte třeba chov jorků a chov NO - na kterého z nich asi budou větší náklady? A který stojí dvakrát tolik?

Na otázku na kolik vyjde jedna fena s PP, její chov, se nedá jednoznačně odpovědět. To je hrozně individuální, u každého plemene jiné, a záleží na tom, co člověk s tím psem dělá. Já jsem za výstavy platila cca 700 kč za jednu (ve třídě štěňat to bylo myslím cca 400 kč), a to teda s tím, že mám jako člen klubu slevu. Za členství platím ročně 1000 kč. Jako člen mám také slevy na uchovnění, vysavení krycích listů, plus třeba na sportovní akce pod záštitou klubu... Poplatek za registraci CHS je 1000 kč plus poštovné, to by mělo být pro všechna plemena stejná. Uchovnění jako také jsem měla zdrama (člen), ale platila jsem poštu a zapsání zdravotních vyšetření.

Za krytí psem - řešila jsem nedávno výběr krycího psa, a ty ceny se dost liší, to záleží prostě na majiteli psa, a taky na "kvalitě" psa. Někdo chce jednorázovou částku, která se většinou pohybuje tak nějak kolem ceny za jedno štěně (pokud je to nějaký šampion, asi to bude víc), a je mu jedno, kolik štěňat budete mít. Někdo si zase řekne třeba 3000 za každé zapsané štěně...

No pak záleží jaká zdravotní vyšetření majitel dělá, RTG, vyšetření srdce, oční vyšetření a jiné....Ceny se někdy i dost liší v závislosti na konkrétní veterině.

No a celkově co se psem dělá. Třeba nějaký sport, kde se prodraží tréninky, závody. Často se na ty tréninky taky musí jezdit daleko..

Já teda co se psů týče, tak výdaje prostě nepočítám, radši . Takže si vůbec netroufnu odhadovat, na kolik to vyjde. Navíc mám jednu PP fenu a k tomu jednoho křížence, takže bych stejně z toho nezjistila, jaké výdaje jsou na fenu s PP, protože sportuji s oběma. Ale i kdyby někdo ty výdaje spočítané měl, tak si myslím, že je to nic nevypovídající údaj, protože každý to má prostě jinak...

11.1.2021 13:39
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Registrace CHS stojí s poštovným přes 2000😉.
Jinak u nás jsou jen povinné náklady na vlastní uchovnění cca 7,5 tis. (5000 rentgeny, 1500 DNA testy na paternitu, 900 bonitace + povahový test), plus test na SDCA 2200 (to už je dnes běžné), a samozřejmě naklady na cestování.

Pak krytí cca 15000 (zahraniční i 2x tolik), a odchov štěňat dalších cca 20 tis. (z toho 10 tis veterina, a cca 5000 vydání rodokmenů, 5000 krmení)

Mám střední pracovní plemeno, takže se štěňata neprodávají za žádný balik.

11.1.2021 13:45
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ajo, CHS 2000, to jsem spletla 😉😀

11.1.2021 13:48

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Registrace CHS stojí s poštovným přes 2000😉.
Jinak u nás jsou jen povinné náklady na vlastní uchovnění cca 7,5 tis. (5000 rentgeny, 1500 DNA testy na paternitu, 900 bonitace + povahový test), plus test na SDCA 2200 (to už je dnes běžné), a samozřejmě naklady na cestování.

Pak krytí cca 15000 (zahraniční i 2x tolik), a odchov štěňat dalších cca 20 tis. (z toho 10 tis veterina, a cca 5000 vydání rodokmenů, 5000 krmení)

Mám střední pracovní plemeno, takže se štěňata neprodávají za žádný balik.

Ano, registrace CHS určitě 2000 + poštovné.

Jinak u nás rentgeny cca 3200, DNA testy cca 3000 se slevou od klubu, bonitace 500. Výstavy jak která, liší se to za prvního a druhého přihlášeného psa a já vždy přihlašuju oba, takže to bude rozpětí cca 600 - 1200. Za uchovnění jsem platila 100, protože jsem registrovaná v klubu, ročně platím 300.

11.1.2021 14:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Kdybych u nás brala jen to, co je potřebné k uchovnění, tak je to cca 1400 kč za dvě výstavy, plus DNA profil, za který jsem jako člen platila 950 kč. A uchovnění pro členy zdarma - platila jsem jen za zapsání zdravotních vyšetření a poštu (pro nečleny uchovnění 1700 kč). No a to členství teda 1000 Kč/rok.

Za RTG (DKK, DLK, spondyloza, OCD, patelly) + Doppler srdce jsem platila něco málo přes 6000 kč. Ale bohužel to není podmínkou uchovnění.

A už tady je jasné, že to nejde srovnávat, protože se to u každého plemene dost liší.

11.1.2021 14:15

marcelaamax napsal(a):
Kdybych u nás brala jen to, co je potřebné k uchovnění, tak je to cca 1400 kč za dvě výstavy, plus DNA profil, za který jsem jako člen platila 950 kč. A uchovnění pro členy zdarma - platila jsem jen za zapsání zdravotních vyšetření a poštu (pro nečleny uchovnění 1700 kč). No a to členství teda 1000 Kč/rok.

Za RTG (DKK, DLK, spondyloza, OCD, patelly) + Doppler srdce jsem platila něco málo přes 6000 kč. Ale bohužel to není podmínkou uchovnění.

A už tady je jasné, že to nejde srovnávat, protože se to u každého plemene dost liší.

Přesně tak a u našeho plemene není dobrý zůstat jen na dvou výstavách, který k uchovnění stačí. Pes nebo fena musí být vidět, hlavně teda pes. A samozřejmě pokud pes dobře pracuje, je lepší jít dál na vyšší zkoušky, prostě pořád se musí investovat.

11.1.2021 14:17
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano, registrace CHS určitě 2000 + poštovné.

Jinak u nás rentgeny cca 3200, DNA testy cca 3000 se slevou od klubu, bonitace 500. Výstavy jak která, liší se to za prvního a druhého přihlášeného psa a já vždy přihlašuju oba, takže to bude rozpětí cca 600 - 1200. Za uchovnění jsem platila 100, protože jsem registrovaná v klubu, ročně platím 300.

Taky jsem člen klubu - nečleni za všechno platí úplnej balík
A ano zapomněla jsem 500 členství v klubu, 1000 Kč plemence za zápis rtg, dna a přeregistraci do PP feny.

Takže pokud bůh dá, a fena odpovídá standardu, má v pořádku zuby, výjdou jí rtg, a zabřezne, musím investovat do 1. vrhu cca 50 tis., ještě než prodám první štěně.

A to se bavím jen o absolutním základu do chovu, bez zkoušek, výstav, a pripadnych komplikací s porodem a odchovem.

11.1.2021 14:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

1000 Kč plemence za zápis rtg, dna a přeregistraci do PP feny.

A tohle je taky u každého plemene jiné? To taky může souviset se členstvím v klubu, a poplatky se v návaznosti na klub liší? Protože já jsem za to samé platila 450 Kč, a z toho bylo 150 kč poštovné. Žádala jsem o zapsání RTG, dopllera a Baer testů. Rozepsané to bylo tak, že 150 kč poštovné a zbytek přeregistrace.

11.1.2021 14:50
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.1

marcelaamax napsal(a):
1000 Kč plemence za zápis rtg, dna a přeregistraci do PP feny.

A tohle je taky u každého plemene jiné? To taky může souviset se členstvím v klubu, a poplatky se v návaznosti na klub liší? Protože já jsem za to samé platila 450 Kč, a z toho bylo 150 kč poštovné. Žádala jsem o zapsání RTG, dopllera a Baer testů. Rozepsané to bylo tak, že 150 kč poštovné a zbytek přeregistrace.

Já platila jen za přeregistaci asi 400 + poštovné a zápis rtg zvlášť

Ne, to je ceník plemenky, ale klub může mít vyjednanou slevu (resp. dotuje členům slevy na poplatcích např. v rámci zdravotního programu)

11.1.2021 14:55

Já platila jen za přeregistaci asi 400 + poštovné a zápis rtg zvlášť

Ne, to je ceník plemenky, ale klub může mít vyjednanou slevu (resp. dotuje členům slevy na poplatcích např. v rámci zdravotního programu)

Aha, tak na to se musím zeptat, protože na plemenku budu teprve posílat.

11.1.2021 15:01
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já si teď teda nejsem jistá, jestli mě tak ty výsledky vůbec zapsali 😱, protože na dokladu byla jen pošta a preregistrace 🤔

11.1.2021 15:06
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Aha, tak na to se musím zeptat, protože na plemenku budu teprve posílat.

Nám třeba klub doplácí za rodokmeny štěňat od fen, co mají nadstandardní zdravotní vyšetření, anebo dotuje DNA testy od Genomie. Jako není to žádný ranec, ale když si vezmu odběr DNA na bonitaci a test na ataxie, tak už mi to hodí slevu 450 Kč, plus pak slevu na rodokmenech. Tohle je fajn motivace pro chovatele, a navíc klub dává všechny výsledky do databáze, takže je to užitečné i pro ostatní chovatele a zajemce o štěňata 👍

11.1.2021 15:08
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Já si teď teda nejsem jistá, jestli mě tak ty výsledky vůbec zapsali 😱, protože na dokladu byla jen pošta a preregistrace 🤔

Některá plemena musí mít zapsané rtg v PP už před bonitací nebo dokonce vystavou (např. NO), takže tam to taky platíte na 2x

11.1.2021 15:52
mouse

XXX.XXX.187.197

Když byl ještě starej Dogoffice, tak jsem si to tam jednou schválně počítala a jenom za výstavy jednoho psa jsem asi za čtyři roky dala kolem 30 tis. Plus několik tisíc za pár zahraničních. Za závody a tréninky to může být dalších 20 tis. a dalších několik desítek tisíc za benzín.

11.1.2021 16:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

mouse napsal(a):
Když byl ještě starej Dogoffice, tak jsem si to tam jednou schválně počítala a jenom za výstavy jednoho psa jsem asi za čtyři roky dala kolem 30 tis. Plus několik tisíc za pár zahraničních. Za závody a tréninky to může být dalších 20 tis. a dalších několik desítek tisíc za benzín.

To u nás jsou drahé ty tréninky - příprava na jedničkovou všestrannou zkoušku výjde cca na 30 tis.(to je taková běžná cena), ale zase nemusíme mít vystavy, a neřešíme třeba úpravu srsti, nebo kosmetiku😉

11.1.2021 16:15
sessi007007

XXX.XXX.11.110

Všem Vám moc děkuji za super odpovědi udělala jsem si aspoň obrázek o financích potřebných k chovu (a je to teda balík celkem ) , některé jsem ani vůbec netušila a třeba by mě nidky nenapadlo, že krytí bude tak drahé myslela jsem, že to bude tak 5 tis. max.

Jinak to s tou "moderností" plemen a jejich cenou jsem si tak nějak myslela no. .😁 Říkala jsem si, že je zvláštní, že za tříkolového psíka dáte až třikrát tolik co za velkého psa 😁

Před rokem mi zemřela moje úžasná boxerka, kterou jsme měli deset let a stala 8 tis s PP, a nyní jsem si chtěla pořídit Kavalírka (jsme v malém bytě) a pamatuji si, že nebyli nidky tak drazí a předminulý rok byla průměrná cena kolem 18 tis . standart fena a dnes vám většina chovatelů řekne 30 tis +. Ale nedivím se, že jejich obliba tak vzrostla je to povahově super plemeno a ještě krásné 🙂)

11.1.2021 16:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

sessi007007 napsal(a):
Všem Vám moc děkuji za super odpovědi udělala jsem si aspoň obrázek o financích potřebných k chovu (a je to teda balík celkem ) , některé jsem ani vůbec netušila a třeba by mě nidky nenapadlo, že krytí bude tak drahé myslela jsem, že to bude tak 5 tis. max.

Jinak to s tou "moderností" plemen a jejich cenou jsem si tak nějak myslela no. .😁 Říkala jsem si, že je zvláštní, že za tříkolového psíka dáte až třikrát tolik co za velkého psa 😁

Před rokem mi zemřela moje úžasná boxerka, kterou jsme měli deset let a stala 8 tis s PP, a nyní jsem si chtěla pořídit Kavalírka (jsme v malém bytě) a pamatuji si, že nebyli nidky tak drazí a předminulý rok byla průměrná cena kolem 18 tis . standart fena a dnes vám většina chovatelů řekne 30 tis +. Ale nedivím se, že jejich obliba tak vzrostla je to povahově super plemeno a ještě krásné 🙂)

Letošní ceny psů nejsou standardní - jsou uměle vyhnané covidem do extrému, protože se lidi doma nudí, a "najednounutněpotřebujípsa", ale dá se předpokládat, že až se vše vrátí do normálu, tak i ty ceny spadnou, protože se jednak přesytí trh, a druhak se lidi těch "covidových" psů začnou zbavovat, až se vrátí do práce, a děti do škol.

11.1.2021 17:04
janaa

XXX.XXX.2.34

Já se přiznám,že úplně nehovím tomu,když někdo odůvodňuje cenu tím,kolik dal za výstavy,zkoušky,soutěže atd. Upřímně, to bych si musela nacenit štěňata tolik,že by byla i dneska neprodejná. Jenže vtip je v tom, že na ty zkoušky a soutěže bych jezdila i s nechovným zvířetem. Já třeba na výstavy nejezdím vyjma těch nutných do chovu, ale vnímám to stejně, někdo má výstavy jako koníček,takže počítat,že byl na stopadesáti výstavách včetně výpravy do ulambátaru je nesmysl
A ad dnešní ceny štěňat - naprosto absurdní. A bohužel kdo na tom nejvíc vydělá jsou množky,který od ceny papíráků odvíjí ceny bezpapošů. Pak se člověk nemůže divit,že se bezpapoši některých plemen prodávají za patnáct tisíc

11.1.2021 17:05
sessi007007

XXX.XXX.11.110

Hm, na tom taky něco bude s tím covidem, tak zkusím počkat ještě a uvidíme 🙂 já měla pejska celý život (před boxerem knírače) tak je mi teď hrozně smutno 😀

11.1.2021 17:21
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

janaa napsal(a):
Já se přiznám,že úplně nehovím tomu,když někdo odůvodňuje cenu tím,kolik dal za výstavy,zkoušky,soutěže atd. Upřímně, to bych si musela nacenit štěňata tolik,že by byla i dneska neprodejná. Jenže vtip je v tom, že na ty zkoušky a soutěže bych jezdila i s nechovným zvířetem. Já třeba na výstavy nejezdím vyjma těch nutných do chovu, ale vnímám to stejně, někdo má výstavy jako koníček,takže počítat,že byl na stopadesáti výstavách včetně výpravy do ulambátaru je nesmysl
A ad dnešní ceny štěňat - naprosto absurdní. A bohužel kdo na tom nejvíc vydělá jsou množky,který od ceny papíráků odvíjí ceny bezpapošů. Pak se člověk nemůže divit,že se bezpapoši některých plemen prodávají za patnáct tisíc

Mluvíte mi přesně z duše. Odchovala jsem teda jen tři vrhy, protože jsem psychicky nedávala pak prodávat moje vymazlený štěňátka Ale vždycky jsem si počítala jen přímé náklady na konkrétní vrh. Některý chovatelé si počítají do nákladů provoz celé chov. stanice....by mě hanba fackovala si nechat za svůj koníček platit. Někdo si holt ze psů dělá byznys....

11.1.2021 17:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janaa napsal(a):

V tom s náklady na akce máte rozhodně pravdu, protože pro nás je vlastnictví psů, akce s nimi, i ten odchov koníček - stejně, jako když to někdo sype do koní, veteránů, nebo třeba do cestování...

11.1.2021 17:54

cena štěněte není v žádném vztahu k nákladům.

je to čistě otázka toho, kolik jsou schopní lidé zaplatit a to je funkce módnosti.

teď fičí pomeranči, tak se prodávají za mnoho desítek tisíc.

11.1.2021 18:02

Nám třeba klub doplácí za rodokmeny štěňat od fen, co mají nadstandardní zdravotní vyšetření, anebo dotuje DNA testy od Genomie. Jako není to žádný ranec, ale když si vezmu odběr DNA na bonitaci a test na ataxie, tak už mi to hodí slevu 450 Kč, plus pak slevu na rodokmenech. Tohle je fajn motivace pro chovatele, a navíc klub dává všechny výsledky do databáze, takže je to užitečné i pro ostatní chovatele a zajemce o štěňata 👍

RK přispívá na testy od Genomie 5 procent, já kupovala nějaký balíček 4 testů, tak to vyšlo o 270 korun levněji.

11.1.2021 18:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

To u nás je to asi 10%, ale dobrý jsou hromadný odběry DNA na bonitaci - tam je odběr zdarma, takže ušetříte třeba 500 + pak tu klubovou slevu z testu.
Jedinou podmínku ke slevě, co klub má (někomu se nemusí libit) je, že uplatněním slevy souhlasíte se zveřejněním výsledku, ať už je jakýkoliv. To je zase pro chov plus, protože najednou jsou k dispozici i ty špatné výsledky.

11.1.2021 19:49
aneleh

XXX.XXX.128.28

Tak já dám příklad z vlastního chovu.... letos jsem kryla dvě feny... Jednu v zahraničí za 1400EUR a 800km cesta, druhou za 2500EUR plus štěně a cesta byla 3000km.. První fena mi dala sedm štěňat, ale měla těžký porod, skončili jsme na veterině a i když to císařem neskončilo, tak dvojka tam zůstala...
druhá fena porodila sama a bez potíží, ale jen čtyři štěňata.
U první feny jsem si nechala fenu a psa ve spolumajetku, protože to byl její poslední - a zároveň nejlepší vrh. Takže štěňata odcházela za pac a pusu, ale se stejnou výbavou, jako štěňata zaplacená. Protože u štěňat mohly vyjít dva různé výsledky (čistý nebo přenašeč) jednoho DNA testu, udělala jsem ho všem - 1500Kč test x 7.
U druhé feny ten samý zádrhel, takže 1500Kč x 4.
Z prvního vrhu jsem prodala pět štěňat, převážně na mazlíky. Z druhého vrhu si nechávám psa i fenu doma, jedna fena jde majiteli krycího psa a jednu budu prodávat - na mazlíka.
Podtrženo sečteno - zahučela jsem do těchto dvou vrhů se vším všudy okolo 70 tisíc :D
Náklady na uchovnění jsou u nás cca 12000Kč bez testů, cca 20 000,-Kč se základními DNA testy. Výstavy do uchovnění nepočítám, jen ty nutné dvě.
Cenu štěňat určuju až po narození, když vydělím cenu za krytí počtem štěňat plus připočítám náklady na odchov a v pozdějším věku rozhodnu o určení štěněte - výstavy a chov nebo mazlíček....
Nákladům ve statisících se nedivím, při osmi středně velkých psech a jednom velkém jsem v tom měsíčně za cca 18 000Kč v krmení, ročně okolo 30 000,-Kč běžná veterina (očkování, odčervení, atd), když je průser, tak i 4x tolik. Nějaké ty výstavy - obvykle jezdíme cca 10x za rok, v průměru 1000Kč za psa (někde míň, někde víc), jezdí vždycky dva až tři psi. To je dalších 20 - 30 tisíc ročně... Teď máme v plemeni nové testy, nechala jsem otestovat celou smečku - 1400Kč test x 8....
Vedu si psí účetnictví, takže vím, že v průměru, když se nic neděje, psi jsou zdraví a nepořizují se třeba nové kotce nebo boudy, hrazení výběhů, atd.... jsme v tom v průměru s naší smečkou za necelých třicet tisíc měsíčně...

11.1.2021 21:06
sessi007007

XXX.XXX.168.17

janaa napsal(a):

Líbí se mi moc reakce zdejších chovatelů, kéž by byli všichni takový. ..🙂

Jinak jsem ráda, že nejsme sama, které se zdají dnešní ceny občas trochu moc 😀

Já už se pomalu bojím zeptat chovatelů na cenu, protože to pak vypadá že mi jde jen o cenu. Což nejde, ale je rozdíl zaplatit 20 nebo 35 tis +. Ještě když nechceme dělat výstavy ani chov..... A občas zamrzí když ani neodpoví. Chápu to u dotazů typu ... Dobrej kolik za něj chcete. Ale když se píšu s odstavcem, kde jsou podmínky do kterých by pejsek šel, jací jsme a atd atd ....a na konci se zeptám na cenovou kategorii a nedostane se mi odpovědi tak to celkem zamrzí no. Ale tak chápu, že zájemců je dost a asi ne všem jde odpovědět.

11.1.2021 23:02
arosek

XXX.XXX.60.11

janaa napsal(a):

Kde se ti pod to mam podepsat? :D

Ja naklady na uchovneni feny nepocitam - kdybych chovat nechtela, nemusim to absolvovat a je to ciste ma dobrovolna aktivita. Par vystav za rok jedem (spis socializacnich), o to vic jezdime po zkouskach, protoze nas to bavi ponekud vice. Opet, je to nase doorvolna zabava.

Povinne testy do chovu bych delala tak jako tak, protoze lovecina je pomerne fyzicky narocna a pokud by melo mit moje zvire nejaky problem, chci to vedet vcas a uzpusobit tomu pripadnou zatez.
Genetiku delam proste proto, ze jsme zvedava a treba u oci mi to prijde jako velmi rozumna zalezitost. Lepsi nez mit cca sestileteho slepeho psa.

Add cena odchovu - vsechny nase vrhy byly ze zahranicniho kryti.

A vrh - 1200 Euro. Plus cesta a ubytovani. Fena rodila cisarem, devet stenat. Cena stenete byla 16 000 (9 let zpatky) a vrh se zaplatil i pres to, ze jedno stene zustalo doma.

B vrh - 12000 E, plus dalsi (viz nahore). Porod v pohode, devet stenat. Jedno zustalo doma, cena 20 000. Vrh se zaplatil.

C vrh - 1550 E. Inseminace, takze vicenaklady minimalni. Narodil se jedinacek, samozrejme sel cisarem. Zustal doma - kupodivu se nezaplatil, ale mame deponovane kryti zdarma.

D vrh - 1200 CHF, plus cesta a ubytovani. Osm stenat, normalni porod, doma nezustalo zadne, cena 20 000. Vrh se zaplatil.

Ke vsem vrhum byla vybava stejna - vetbedka, miska, pistalka, hreben, kartac, pinzeta na klistata, lovecke voditko, nova hracka a hracka s pachem matky. Plus 5 kg zradla do zacatku. Stenda odchazeji 2x ockovana, tetovana i cipovana, pet pas.

Vrhy B a D meli navic udelany geneticky test na ICT (kryti prenasec/clear resp. prenasec/prenasec). Vrh D jako jediny nesel se dvema ockovanima, ale jen s jednim, pac nam do otho hodil vidle Covid. Ale za to dostali ve vybavicce navic klasicke voditko s obojkem v barve, jakou meli jako miminka u nas na rozlisovacich :)

Korome vrhu C jsme nebyli ani jednou v minusu. Jasne - vydelek nebyl 20 000 na steneti ... ale tak proto chodim do prace a chov je muj konicek. Dnesni ceny nechapu, kor u ceskych spojeni, idelane doma na dvorku. I kdyz je mi jasne, ze kdyz z otho nekdo plati hypoteku a nakupy, holt to sypat musi :(

11.1.2021 23:14
sessi007007

XXX.XXX.168.17

arosek napsal(a):
Kde se ti pod to mam podepsat? :D

Ja naklady na uchovneni feny nepocitam - kdybych chovat nechtela, nemusim to absolvovat a je to ciste ma dobrovolna aktivita. Par vystav za rok jedem (spis socializacnich), o to vic jezdime po zkouskach, protoze nas to bavi ponekud vice. Opet, je to nase doorvolna zabava.

Povinne testy do chovu bych delala tak jako tak, protoze lovecina je pomerne fyzicky narocna a pokud by melo mit moje zvire nejaky problem, chci to vedet vcas a uzpusobit tomu pripadnou zatez.
Genetiku delam proste proto, ze jsme zvedava a treba u oci mi to prijde jako velmi rozumna zalezitost. Lepsi nez mit cca sestileteho slepeho psa.

Add cena odchovu - vsechny nase vrhy byly ze zahranicniho kryti.

A vrh - 1200 Euro. Plus cesta a ubytovani. Fena rodila cisarem, devet stenat. Cena stenete byla 16 000 (9 let zpatky) a vrh se zaplatil i pres to, ze jedno stene zustalo doma.

B vrh - 12000 E, plus dalsi (viz nahore). Porod v pohode, devet stenat. Jedno zustalo doma, cena 20 000. Vrh se zaplatil.

C vrh - 1550 E. Inseminace, takze vicenaklady minimalni. Narodil se jedinacek, samozrejme sel cisarem. Zustal doma - kupodivu se nezaplatil, ale mame deponovane kryti zdarma.

D vrh - 1200 CHF, plus cesta a ubytovani. Osm stenat, normalni porod, doma nezustalo zadne, cena 20 000. Vrh se zaplatil.

Ke vsem vrhum byla vybava stejna - vetbedka, miska, pistalka, hreben, kartac, pinzeta na klistata, lovecke voditko, nova hracka a hracka s pachem matky. Plus 5 kg zradla do zacatku. Stenda odchazeji 2x ockovana, tetovana i cipovana, pet pas.

Vrhy B a D meli navic udelany geneticky test na ICT (kryti prenasec/clear resp. prenasec/prenasec). Vrh D jako jediny nesel se dvema ockovanima, ale jen s jednim, pac nam do otho hodil vidle Covid. Ale za to dostali ve vybavicce navic klasicke voditko s obojkem v barve, jakou meli jako miminka u nas na rozlisovacich :)

Korome vrhu C jsme nebyli ani jednou v minusu. Jasne - vydelek nebyl 20 000 na steneti ... ale tak proto chodim do prace a chov je muj konicek. Dnesni ceny nechapu, kor u ceskych spojeni, idelane doma na dvorku. I kdyz je mi jasne, ze kdyz z otho nekdo plati hypoteku a nakupy, holt to sypat musi :(

Tyjo to koukám kolik toho od Vás dostávají do výbavičky, jste stědrá ❤️ my dostali hadřík s pachem a dvě kila max krmiva 😀 a všude na netu čtu něco podobného plus hračku třeba.

Musím říct, že chovatelé kteří tu píšou mi dost změnily názor na chovatelství.

12.1.2021 09:54
marushka

XXX.XXX.41.2

Měla jsem jen dva vrhy, takže nejsem žádný zkušený chovatel, ale i tak si dovolím říct, že se to nedá paušalizovat. První vrh jsem byla na nule (císař, vysoké náklady za krytí + relativně málo štěňat ve vrhu), druhý mi něco v kapse zůstalo, nebudu říkat, že ne (náklady za nějaké akce se psy, kde se moji psi zviditelní nepočítám, to bych byla hooodně v mínusu :-) ).. Na druhou stranu, kdyby mě ten chov štěňat (zatím) nebavil, tak zcela na rovinu říkám, že za ty peníze mi to nestojí. Pokud to člověk dělá zodpovědně, tak je to velký stres a stojí to spoustu času.. Někdy to také přinese velmi bolestivé situace.. v druhém vrhu mi umřelo štěně v 6 týdnech a přiznám se, že mě to dost vzalo.
Samozřejmě, že velkochovy a množky na vrzích vydělávají, jinak by to nedělali.. Na druhou stranu mně absolutně nepobuřuje, když vím, že chovatel, který svoji práci dělá poctivě, na vrhu něco vydělá.

12.1.2021 10:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

sessi007007 napsal(a):
Tyjo to koukám kolik toho od Vás dostávají do výbavičky, jste stědrá ❤️ my dostali hadřík s pachem a dvě kila max krmiva 😀 a všude na netu čtu něco podobného plus hračku třeba.

Musím říct, že chovatelé kteří tu píšou mi dost změnily názor na chovatelství.

Tak ještě co se týká výbavičky - dostali jsme krmení do začátku, konzervu, balení probiotických "prášků" (FortiFlora), balení prášků na průjem Dia Tab, pamlsky, dvě misky, obojek na štěně, velký silný obojek s vodítkem do dospělosti, pinzetu na klíšťata, Míček Chuckit, plyšovou pískací kachnu (její ostatky máme dodnes, byla oblíbená ), další plyšovou hračku pro psy, kostičku na žvýkání pro štěňata, deku (taky máme dodnes), pro páníčky knížka o našem plemeni a hrneček s naším plemenem. Plus takový "manuál na štěně" , ale ten jsme dostali už dřív, abychom vše nastudovali :-) . Ale s tou výbavičkou jsme měli co dělat, abychom to vůbec pobrali .

A v souvislosti s tímhle mě napadá, že jsem někde na netu viděla, že pokud nakoupíte za určitou částku a máte CHS, tak vám k nákupu zdarma dají nějaké balíčky pro štěnda. Nemáte s tím někdo zkušenost? Zatím jsem to nezkoumala nijak blíž.

12.1.2021 10:25
elisak

XXX.XXX.194.232

Koukám, že císař není až taková vzácnost jak jsem myslela. My máme relativně zdravý plemeno a císaře se moc nevyskutujou.
Teď má mamka 8. vrh a zatím vždy bez problémů, teď jsou jim teda 3 týdny, jen štěňat bylo málo (jen 3). Takže se možná zaplatí vrh, ale určitě se na tom nevydělá, jedno štěndo půjde ke mě.
Ty balíčky pro štěňata dělá třeba spokojený pes, letos to vyzkoušíme poprvý. Ale nemám přehnaný očekávání.

12.1.2021 10:41
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo já taky myslím, že ty balíčky nebudou nic převratného, ale tak něco navíc pro nové majitele, proč ne :-)

12.1.2021 11:01
aneleh

XXX.XXX.128.28

marcelaamax napsal(a):
Jo já taky myslím, že ty balíčky nebudou nic převratného, ale tak něco navíc pro nové majitele, proč ne :-)

chovatelské balíčky nabízejí většinou dodavatelé krmiv.... my bereme třeba nevyšší chovatelskou řadu Farminy a za odběry mám ke každému vrhu krmení na týden plus konzervu...

12.1.2021 11:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

aneleh napsal(a):
chovatelské balíčky nabízejí většinou dodavatelé krmiv.... my bereme třeba nevyšší chovatelskou řadu Farminy a za odběry mám ke každému vrhu krmení na týden plus konzervu...

Aha, no já granule neberu a když už, tak je to jeden pytel na hooodne dlouho 😁

13.1.2021 16:52
arosek

XXX.XXX.60.11

Jeste jsem zapomnela kloubni vyzivu, tu od nas prcci taky dostavaji na cestu :)

JInak chovatelske balicky nam nikdo nedava, asi proto, ze primarne krmime masem :)

28.1.2021 18:23
elisak

XXX.XXX.194.232

Tak hlásim co bylo ve štěněcím balíčku od spokopsa. Pro každý štěně jsme dostali štěndobox, prodávaj ho za nějakých 350Kč. V něm byl malý pytel štěněcích granulí (byli inteligentní a poslali stejný, který byly v té objednávce), teď nevím jestli 1kg nebo 2kg, šampon, plyšová hračka, psí piškoty, nějaký další pamlsky a slevový kupón na dalši nákup.
Evidentně to maj dobře vymyšlený. Počítaj s tím, že to dá chovatel štěňátku do výbavičky a rovnou si u nich nový majitel něco objedná, protože sleva... Ale byla jsem přijemně překvapená kolik toho dali.

28.1.2021 18:36

Úplně zírám nad výbavou, kterou mnozí chovatelé dávají. Já ke psu nedostala naprosto nic. Granule jsem si od chovatele kupovala, aby měl do začátku stejné, na které byl zvyklý.

Vlastně jo, dostala jsem leták chovatelova eshopu s přednáškou, jak bych určitě měla koupit deku z ovčí vlny.

28.1.2021 19:49

Úplně zírám nad výbavou, kterou mnozí chovatelé dávají. Já ke psu nedostala naprosto nic. Granule jsem si od chovatele kupovala, aby měl do začátku stejné, na které byl zvyklý.

Vlastně jo, dostala jsem leták chovatelova eshopu s přednáškou, jak bych určitě měla koupit deku z ovčí vlny.

K první feňuli jsem dostala pytlíček granulí Happy Dog, petpas a kousek staré deky s pachem maminy.
Ke druhé pytlíček granulí Happy Dog, petpas, novou deku s pachem maminy, tři vodítka, obojek, knihu, plyšovou hračku, šňůrku na píšťalku.
Cena obou byla stejná, druhé krytí bylo v zahraničí, přístup chovatelky super, nemůžu si vynachválit.

28.1.2021 20:20
janaa

XXX.XXX.2.34

Já dávám balíček,teda balík, že mi ho chtějí nový majitelé platit pravda, když mi loni vraceli fenu,že už jí nechtějí,tak mi dali i dárkovou tašku,ve který dostali výbavu

V zásadě dávám dva druhy krmení (pár kilo granulí,na které jsou zvyklý a pár kilo mraženého masa v chladící tašce), nějaký dobroty, hračku špinavou z ohrádky s pachem ostatních, hračku novou, spot on na klíšťata, následující prášek na odčervení, známku na obojek, píšťalku a taky obsáhlý "návod na štěňátko" plus mínus, obměňuju podle momentálního nápadu

28.1.2021 20:25

No, popravdě v podstatě ty dárky jsou příjemnej bonus, ale mnohem víc bych uvítala vstřícný přístup chovatele, když se vyskytnou problémy nebo jen potřebuju poradit. A to každej neumí. O to víc si pak vážím člověka, který pomůže a poradí i s cizím odchovem.

28.1.2021 20:29

No, popravdě v podstatě ty dárky jsou příjemnej bonus, ale mnohem víc bych uvítala vstřícný přístup chovatele, když se vyskytnou problémy nebo jen potřebuju poradit. A to každej neumí. O to víc si pak vážím člověka, který pomůže a poradí i s cizím odchovem.

Amen. Já měla pech na PP množírnu no. Čert vem dárky, ale ani ten servis jaksi nebyl. Při prvním problému označil naši vetu za neschopnou a další věci už jsem s ním neřešila.

28.1.2021 20:34
janaa

XXX.XXX.2.34

Nj,to je tak všude. První čuba s PP, tam komunikace s chovatelem skončila ve chvíli,kdy jsem zjistila,že je fena geneticky nemocná a řekla mu,že na ní nebudu chovat a zpátky mu jí,aby na ní choval on, neprodám. Druhá,tu jsem si brala už jako skoro roční a informovala chovatele,že je teď moje - odpověď ve smyslu,tak fajn. Jen mi pak přeposílal přílohu k PP, když jí plemenka blbě poslala na chovatele a ne na mě. Až třetí fena, dovezená ze Slovenska - tam jsme s chovatelkou ve spojení do dnes, byla jsem u ní i krýt,voláme si atd. A všechno ostatní už je naštěstí moje

28.1.2021 20:46

janaa napsal(a):
Nj,to je tak všude. První čuba s PP, tam komunikace s chovatelem skončila ve chvíli,kdy jsem zjistila,že je fena geneticky nemocná a řekla mu,že na ní nebudu chovat a zpátky mu jí,aby na ní choval on, neprodám. Druhá,tu jsem si brala už jako skoro roční a informovala chovatele,že je teď moje - odpověď ve smyslu,tak fajn. Jen mi pak přeposílal přílohu k PP, když jí plemenka blbě poslala na chovatele a ne na mě. Až třetí fena, dovezená ze Slovenska - tam jsme s chovatelkou ve spojení do dnes, byla jsem u ní i krýt,voláme si atd. A všechno ostatní už je naštěstí moje

Taky hezký. Tak můj chovatel vylifroval štěňata z domu o tyden dřív, než povoluje chovatelský řád. Jen můj tam zůstal, protože jsem měla pocit, že je ten odběr nějak moc brzy. Druhé očkování samozřejmě při odběru neměl. Po čase mi psala poradkyně chovu stran stáří štěněte při odběru, hrabali se v tom, ale jestli se to dál řešilo nevím, nezajímalo mě to.

Jen taková pachuť mi zůstala. Tenkrát jsem měla pocit, že koupí PP štěněte mám záruku fér postupu, jednání a přístupu. Dneska už bych vybírala jinak.

28.1.2021 21:26

Taky hezký. Tak můj chovatel vylifroval štěňata z domu o tyden dřív, než povoluje chovatelský řád. Jen můj tam zůstal, protože jsem měla pocit, že je ten odběr nějak moc brzy. Druhé očkování samozřejmě při odběru neměl. Po čase mi psala poradkyně chovu stran stáří štěněte při odběru, hrabali se v tom, ale jestli se to dál řešilo nevím, nezajímalo mě to.

Jen taková pachuť mi zůstala. Tenkrát jsem měla pocit, že koupí PP štěněte mám záruku fér postupu, jednání a přístupu. Dneska už bych vybírala jinak.

Jo, úplně to samé v případě toho pocitu.
Ovšem bohužel, dnes už vím, že není chovatel jako chovatel.

Wera91

23.2.2023 08:19
Wera91

XXX.XXX.104.43

Muzu se zeptat, taky jsem novacek, chci psa s PP a delat s nim spoustu veci, ale nechci to mit jako povinnost. Kdyz ho teda budu mít, musim ho uchovnit? Nebo si ho muzu nechat jen tak, bezz vsech testu a výstav, jestli me chapete. Dekuji

23.2.2023 08:21
aluska

XXX.XXX.197.205

Wera91 napsal(a):
Muzu se zeptat, taky jsem novacek, chci psa s PP a delat s nim spoustu veci, ale nechci to mit jako povinnost. Kdyz ho teda budu mít, musim ho uchovnit? Nebo si ho muzu nechat jen tak, bezz vsech testu a výstav, jestli me chapete. Dekuji

Uchovňovat nemusíte, pokud po něm/ní nebudete chtít štěňata s PP

23.2.2023 08:50

Wera91 napsal(a):

Viz Aluska. Pokud nechcete chovat, žádné testy ani výstavy nepotřebujete.

23.2.2023 09:16
impact

XXX.XXX.42.14

Wera91 napsal(a):

Ne, nemusíte nic. Je však správné to chovateli říct na rovinu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík