Zina05

XXX.XXX.103.194
domi.t
napsal(a):
Ja mám zasa iný dotaz-preco nedokončila druhýkrát ten závod? Prave keď to vravela,tak na mňa skočila roztatarena Nefret a celú má vybozkavala😁Dojemné,ale teraz neviem,čo sa tam stalo.
Ze psi chytli infekci..
Jinak jednou ten závod dokončila.. před natáčením tohoto dokumentu. 2016 nebo 2017..
marushka
napsal(a):
Ze psi chytli infekci..
Jinak jednou ten závod dokončila.. před natáčením tohoto dokumentu. 2016 nebo 2017..
Ze psi chytli infekci..
ale prdlajs, byla tak daleko za předposledním, že se vymluvili na "špatné počasí" a nepustili ji dál...prostě na ni nechtěli několik dní čekat...
na infekci to bylo až další neúspěšný pokus..kdy skončila někde na 480? km
. jak ti psi vědí KAM mají běžet?
trať je projetá skůtry a je tyčové značení + značky, na odbočení červená zapíchlá na té straně kam se má odbočit, modrá = rovně, žlutá= nebezpečí, značky jsou fosforeskující, aby byly vidět i za tmy
je-li hned zafoukáno pak je to právě na leadrech, aby se drželi stezky
ve sněžné tmě, kdy je viditelnost 0, se prostě stojí a čeká než to pomine, je-li to na dlouho, závod se zruší
A jakým způsobem se psi řadí do spřežení?
vpředu leadři - nejlépe spolupracují s musherem, psychicky VELMI odolní, umí na povel zatáčet (i do proti směru) drží tempo, jsou rychlí, na povel zrychlují x zpomalují, v druhé dvojce většinou "záložní leadři", pak týmoví psi..., vzadu point dogs - ti nejsilnější (dostanou nejvíc zabrat v ostrých zatáčkách a při různých nerovnostech .
point dogs většinou psi (silnej a blbej ) jinak je to jedno zda pes/fena a záleží tom kterém jedinci...jaké místo si vyběhá, jsou univerzálové, ale i vyložení "praváci či leváci"
povely
nejužívanější - dží vpravo, hoo - vlevo, pak jak kdo, já na zrychlení mlasknutí, nebo hop hop (vzácně kur,va , co je?), na zpomalení ...ííísy, na zastavení prrr
jak vypadají správně trénovaní a ošetřovaní psi SH po dojezdu 1600 km/ 12 dní v nesrovnatelně těžších podmínkách Yukon Questu můžete vidět zde
https://www.facebook.com/YukonQuest/videos/1258440491009188
lupus4
napsal(a):
Ze psi chytli infekci..
ale prdlajs, byla tak daleko za předposledním, že se vymluvili na "špatné počasí" a nepustili ji dál...prostě na ni nechtěli několik dní čekat...
na infekci to bylo až další neúspěšný pokus..kdy skončila někde na 480? km
. jak ti psi vědí KAM mají běžet?
trať je projetá skůtry a je tyčové značení + značky, na odbočení červená zapíchlá na té straně kam se má odbočit, modrá = rovně, žlutá= nebezpečí, značky jsou fosforeskující, aby byly vidět i za tmy
je-li hned zafoukáno pak je to právě na leadrech, aby se drželi stezky
ve sněžné tmě, kdy je viditelnost 0, se prostě stojí a čeká než to pomine, je-li to na dlouho, závod se zruší
A jakým způsobem se psi řadí do spřežení?
vpředu leadři - nejlépe spolupracují s musherem, psychicky VELMI odolní, umí na povel zatáčet (i do proti směru) drží tempo, jsou rychlí, na povel zrychlují x zpomalují, v druhé dvojce většinou "záložní leadři", pak týmoví psi..., vzadu point dogs - ti nejsilnější (dostanou nejvíc zabrat v ostrých zatáčkách a při různých nerovnostech .
point dogs většinou psi (silnej a blbej ) jinak je to jedno zda pes/fena a záleží tom kterém jedinci...jaké místo si vyběhá, jsou univerzálové, ale i vyložení "praváci či leváci"
povely
nejužívanější - dží vpravo, hoo - vlevo, pak jak kdo, já na zrychlení mlasknutí, nebo hop hop (vzácně kur,va , co je?), na zpomalení ...ííísy, na zastavení prrr
jak vypadají správně trénovaní a ošetřovaní psi SH po dojezdu 1600 km/ 12 dní v nesrovnatelně těžších podmínkách Yukon Questu můžete vidět zde
Děkuji moc
Vypadají, že se byli trošku proběhnout parádní kondice,to je radost vidět
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já mám dotaz, jestli někdo víte, jaký je prosím rozdíl mezi alaskánem a ESP? Mě z toho vychází, že oboje je kříženec severských psů s ohařema, ale kde je ten rozdíl?

napsal(a):
Já mám dotaz, jestli někdo víte, jaký je prosím rozdíl mezi alaskánem a ESP? Mě z toho vychází, že oboje je kříženec severských psů s ohařema, ale kde je ten rozdíl?
ESP má víc ohaře?
https://www.behejsepsem.cz/evropsky-sanovy-pes-a-laska-na-prvni-tah/
https://www.mushing.cz/clanek/psi-se-kterymi-se-zavodi-cast-2-aljassky-sanovy-pes-aljassky-zavodni-pes-aljassky-husky-alaskan-/157
https://www.mushing.cz/informace/zavodni-sanovi-psi/33
napsal(a):
Ona ta hranice mezi ESP a alaskánem není úplně přesná.. ti psi se mezi sebou různě kříží.. A už i ti kříženci mezi ESP a alaskánem mají svá pojmenování, aby toho nebylo málo... Ale velmi zjednodušeně:
Alaskán je vzhledem seversky vypadající kříženec šlechtěný spíše do větších spřežení na delší tratě právě třeba typu finmarkslopet nebo Iditorod atd.. Má dobrou kvalitu srsti.. prostě takový ošklivý huskoun, ale oproti huskounům s trochu atletičtější postavou a měl by to být opravdu tvrdý vytrvalý dříč..
ESP je spíše kříženec ohařů a greyhounda buď úplně bez příměsi alaskána nebo jen s velmi malým podílem.. V podstatě obecně vypadají jako štíhlí atletičtí němečtí ohaři.. Jsou vhodní spíše jako solo tahoun před kolo/běžku, lyže nebo před běžce, popřípadě do malých týmů (do 4 psů), Jsou to sprinteří, maximálně do 20 km dlouhých tratí, kde jsou schopní ze sebe vydat úplné maximum..
Do toho jsou ještě mixy těchto kříženců a tomu se teď říká eurohound

marushka
napsal(a):
Ona ta hranice mezi ESP a alaskánem není úplně přesná.. ti psi se mezi sebou různě kříží.. A už i ti kříženci mezi ESP a alaskánem mají svá pojmenování, aby toho nebylo málo... Ale velmi zjednodušeně:
Alaskán je vzhledem seversky vypadající kříženec šlechtěný spíše do větších spřežení na delší tratě právě třeba typu finmarkslopet nebo Iditorod atd.. Má dobrou kvalitu srsti.. prostě takový ošklivý huskoun, ale oproti huskounům s trochu atletičtější postavou a měl by to být opravdu tvrdý vytrvalý dříč..
ESP je spíše kříženec ohařů a greyhounda buď úplně bez příměsi alaskána nebo jen s velmi malým podílem.. V podstatě obecně vypadají jako štíhlí atletičtí němečtí ohaři.. Jsou vhodní spíše jako solo tahoun před kolo/běžku, lyže nebo před běžce, popřípadě do malých týmů (do 4 psů), Jsou to sprinteří, maximálně do 20 km dlouhých tratí, kde jsou schopní ze sebe vydat úplné maximum..
Do toho jsou ještě mixy těchto kříženců a tomu se teď říká eurohound
Super, děkuji za vysvětlení :-).
jak vypadá trénink ESP na předjíždění, míjení....hromadné starty...
https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR3-LB1e2ij6SsnRhHRtEX8HkQtgdh3YRpMQX40YF8HYjApyw_4Kpd1QA6o&v=KlSJBREE-G0&feature=youtu.be
jdou na 100%, vzdálenost se jim musí VELMI opatrně dávkovat

Přikládám odkaz na rozhovor v Casablance, kdyby to někoho zajímalo.
https://wave.rozhlas.cz/aljaska-byla-muj-velky-sen-ale-skandinavie-je-privetivejsi-rika-musherka-jana-8229579#player=on
GAELLE
napsal(a):
Koukám to je jasný, a mám dotaz na Lupuse nebo HuskyJaninu. jak ti psi vědí KAM mají běžet? A jakým způsobem se psi řadí do spřežení? myslím zda je rozdíl mezi fenami nebo psy. Nejchytřejší je vůdčí pes? A povely? Díky za odpovědi.
Lupus už to vysvětlil, takže tak :)
Můžu se zeptat, jak se psům dávkuje ujetá vzdálenost a odpočinek? Kolik max kilometrů v kuse se jede a kolik hodin odpočívá?
to záleží na mnoha faktorech a rozhodující nejsou km, ale čas práce...
na teplotě, profilu tratě, povrchu (tvrdý, měkký, hluboký sníh) takže za mrazu po tvrdým s nijak extrémním převýšením ujedete za 5 hod klidně 70km, v hlubokým třeba jen 15
začínáte trénik (long) na 1/2 hod s velkou zátěží (min 35kg na psa)nechcete cval - jen klus a psi se učí poctivě pracovat, začnou se osvalovat, osvědčilo se (nejen mě ) opakovat cca 5x, pak postupně přidáváte čas, jen po 10 min, za cca měsíc jste na 1,25 hod, dle formy a chuti psů můžete začít přidávat cca 20 min...až se dostanete na min 2hod opravdu těžké poctivé práce...
To je tak cca do konce listopadu... Pak lehce uberete kg a můžete začít přidávat čas po 1/2 hod.. a ubírat zátěž.(stále min 5x opakování) občas v dnech odpočinku můžete dát lehké proběhnutí (bez zátěže) takový sranda sprintík do 10 km,
důležité jsou i "svačinky" cca každé 2 až 2,5 hod (kalorické bomby)
a když takhle pokračujete(ubíráním kg a přidáváním času) až do cca 5 - 5,5 hod práce, pak dáte Šediváčka s prstem v nose a dá se to i na lopety (Fin a Femund) do těch 600 km
Na delší se u nás dle mého názoru prostě natrénovat nedá, zvláště když člověk má rodinu a chodí do práce.
Na delší to chce min už být cca 2 měs předtím na severu. Dostat se do režimu
7on(jízda)/7of (odpočinek). A vyzkoušet ho, je úvazek na 200%.
Jak kdysi prohlásila R.I.P. Zuzanka Řezníková (Susan Butcher)vícenásobná vítězka Idi na otázku jak pozná, že má už dost natrénované psy , mno - když uběhnou 80mil (128km) bez známek únavy
A když to děláte dobře, tak pak máte vysmáté psy jako Rob C. na videu z YQ.

Umím si představit, že je někdo tak dobrý, že na takový závod vytrénuje psy, že je někdo tak dobrý, že takový závod fyzicky zvládne.........nechápu, jak to někdo vůbec může dát psychicky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123
lupus4
napsal(a):
jak to někdo vůbec může dát psychicky.
v noci a v zasněženém lese na trailu, mráz , hvězdy, nikde nikdo, jen šustění sanic - neznám větší pocit svobody a štěstí (a to sem byl i u porodu )
To ja znam. Z hrbetu kone. Ne půjčeného ale vaseho partaka. Venku jen vy jinak nikdo. To je teprv neco...
lupus4
napsal(a):
v noci a v zasněženém lese na trailu, mráz , hvězdy, nikde nikdo, jen šustění sanic - neznám větší pocit svobody a štěstí (a to sem byl i u porodu )
Tomu věřím. Musí to být úžasný pocit být sám jen se svými psy. Víc by mi vadilo těch 33 pod nulou než samota.
Jak se vlastně řeší když by se psu na závodě něco stalo? Třeba si zlomil nohu nebo jiné vážné zdravotní potíže?
Jak se vlastně řeší když by se psu na závodě něco stalo? Třeba si zlomil nohu nebo jiné vážné zdravotní potíže?
naloží se do saní a odveze na nejbližší check point
na takových závodech je víc dr. psích , než dr. lidských...
těch 33 pod nulou není špatné počasí - jen špatné oblečení
mráz nevadí, nejhorší i pro psy, je prudký déšť se sněhem ...
což vás chytne jen v našich šířkách a tady zas není nikam daleko...

To už se ale docela špatně dýchá v té teplotě?
My z hor jsme zvyklí :-) Na těch minus 20 ještě tak. Já že to je fyzicky náročnější v takovém mrazu, jezdí tam třeba týden dopředu?

lupus4
napsal(a):
No já teda taky byla u porodu svých dětí a teda pro mě nic moc zážitek
To ten popis jízdy se psím spřežením zní teda podstatně líp.
No a na hřbetě koně, tak to je asi max, nic krásnějšího neznám.....

lupus4
napsal(a):
No a na hřbetě koně, tak to je asi max, nic krásnějšího neznám...
kecy pohledu na psí zadky (8 až 14) před saněmi se nic nevyrovná
No každej máme svojí "úchylku"....tak ty zadky jsou asi super, ale na koni jnejsem obyčejná ženský....jsem amazonka, vládkyně všech světů

GAELLE
napsal(a):
Na koně bych nevlezla. Ale ty psí zadky bych viděla ráda z pozice mushera. Až nebude covid tak si někde jízdu najdu a zaplatím.
Já zažila jednou. Skvělé!

Me tedy taha na bezkach jen pes duchodce, ale i tak to jsou neuveritelne fofry...
Nechci byt zla, ale vzdy me potesi, kdyz predjedem par blaznu, co si na "stopach" v Jizerkach hrajou na Tour de Ski.
lupus4
napsal(a):
jak vypadá trénink ESP na předjíždění, míjení....hromadné starty...
https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR3-LB1e2ij6SsnRhHRtEX8HkQtgdh3YRpMQX40YF8HYjApyw_4Kpd1QA6o&v=KlSJBREE-G0&feature=youtu.be
jdou na 100%, vzdálenost se jim musí VELMI opatrně dávkovat
Vše perfektní a profesionální.
Ale, jako čtenářka knihy J.Londona Bílý den, dávám přednost spřežením severských psů.

GAELLE
napsal(a):
dáte doporučení kde?
Nedám. Je to více než 30 let. Mezitím se manželé rozvedli a se psy skončili.
GAELLE
napsal(a):
dáte doporučení kde?
Nejsem si jistá, zda už jsem ti to psala nebo ne, ale já byla tady.
http://www.alaskandogs.cz/aljasskym-musherem-na-vlastni-kuzi
Nejsou to teda SH, jsou to alaskání. Zážitek to byl neskutečnej, pán sympaťák, všechno vysvětlil, cestou jsme si i hezky pokecali. A odjížděla jsem s tím, že mi nabízel fenu na kolobku, protože se nehodila do spřežení hodně psů . Ještě, že tam se mnou byl přítel, ta fena byla úžasná .

sisi58
napsal(a):
Vše perfektní a profesionální.
Ale, jako čtenářka knihy J.Londona Bílý den, dávám přednost spřežením severských psů.
Tak to si pusťte film Sněžní psi !!

marcelaamax
napsal(a):
A mě se ještě víc líbil film 8 statečných 😉. Akorát že u filmu tohohle typu řvu 😀.
Ježíš....tak na to nemůžu koukat, i když vím, že jsou to "psí herci", tak bulim, jak želva
Minule jsem si poplakala u filmu Marley a já...a to se tam tomu psu nic špatnýho neděje, je to defakto komedie, ale na konci už je starej a umře....a i to mi stačí
napsal(a):
Ježíš....tak na to nemůžu koukat, i když vím, že jsou to "psí herci", tak bulim, jak želva
Minule jsem si poplakala u filmu Marley a já...a to se tam tomu psu nic špatnýho neděje, je to defakto komedie, ale na konci už je starej a umře....a i to mi stačí
Totéž, oba filmy jsem viděla vlastně omylem a už nikdy víc, dobrovolně se na takový film nikdy nepodívám. Sněžní psi jsou super ty můžu vidět x krát
napsal(a):
Jo jo u Marleyho jsem taky brecela, stejně tak třeba u Haciko. I u filmu Psí poslání, Psí domov. Tohle nedávám no 😁, ale i tak, jakmile se objeví film o psovi, tak ho prostě musím vidět 😀.

marcelaamax
napsal(a):
Jo jo u Marleyho jsem taky brecela, stejně tak třeba u Haciko. I u filmu Psí poslání, Psí domov. Tohle nedávám no 😁, ale i tak, jakmile se objeví film o psovi, tak ho prostě musím vidět 😀.
No o Psím poslání ani nemluvim....to už jsem se zařekla, že na takový filmy koukat nebudu.
Jak uvidim v nějakým filmu, že se tam nějakýmu zvířátku něco děje a nebo stačí, aby bylo smutný a přepínám na ČT24...tam se mi chce sice brečet taky, ale alespoň těch politiků mi není líto narozdíl od zvířat
napsal(a):
No o Psím poslání ani nemluvim....to už jsem se zařekla, že na takový filmy koukat nebudu.
Jak uvidim v nějakým filmu, že se tam nějakýmu zvířátku něco děje a nebo stačí, aby bylo smutný a přepínám na ČT24...tam se mi chce sice brečet taky, ale alespoň těch politiků mi není líto narozdíl od zvířat
Naprosto stejně. Jak vidím v ukázkách, že je tam zvíře nekoukám dokud nejsem přesvědčená, že je to fakt komedie. A názvy filmů jako Psí poslání, Válečný kůň a podobně....ty mluví za vše. Ještě, že tvůrci mají tolik slušnosti a dají to už do názvu...pro mě a podobné Ne, nejsem masochistka....na to mi stačí i ta ČT24

Mně se líbil Psí ostrov.
https://www.csfd.cz/film/61512-psi-ostrov/prehled/

lesnížínka
napsal(a):
Naprosto stejně. Jak vidím v ukázkách, že je tam zvíře nekoukám dokud nejsem přesvědčená, že je to fakt komedie. A názvy filmů jako Psí poslání, Válečný kůň a podobně....ty mluví za vše. Ještě, že tvůrci mají tolik slušnosti a dají to už do názvu...pro mě a podobné Ne, nejsem masochistka....na to mi stačí i ta ČT24
Taky se na takové filmy nemůžu dívat.
juhaj
napsal(a):
Jsem ráda, že nejsem s těmi filmy sama. Jak někde hraje zvíře, už se nesoustředím a jen čekám, co se mu hrozného přihodí, prostě, je to na hlavu .
Nicméně, na 100x omílaného Bílého Bima nic nemá, četla jsem knihu i viděla film a už si ani jedno nezopakuji.
Ježíš to mi ani nepřipomínejte jsem ráda, že se mi to za ta léta povedlo vytěsnit z paměti

Já měla strašně ráda Neuvěřitelnou cestu...

Moyda
napsal(a):
Nejlepší film který obrečím vždy je Kde roste červené kapradí. Jako malá jsem četla Piráta a bulela tak, až se naši báli že se mi něco stalo.
Přesně. Viděla jsem ho v dětství a od té doby jsem nenašla odvahu pustit si ho podruhé.
lupus4
napsal(a):
Sněžní psi - jen hodně hloupoučká komedie
8 statečných - jen TOTÁLNÍ VŮL nechá psy uvázaný, když neví, kdy se vrátí, napínavé to bylo i kdyby je opouštěl "navolno"...
na film Toby se nepamatujete ?
Jasně že si Tobyho pamatuju Ten film miluju, je to pro mě nejlepší film o psím spřežení vůbec a viděla jsem ho snad 30x Poprvé jsem ho viděla u nás v kině a šla na něj 4 dny po sobě, jak ho dávali Pak jsem ho měla na VHS a teď ho mám někde zašantročenej na DVD. A když jsem ten film viděla poprvý, tak jsem si řikala, že chci taky takovýho načelníkova psa a koupila si štěně od Peti Krupičky. A i jsem si ho naučila na to pískání, jako náčelník
https://www.youtube.com/watch?v=gYOSbw76LMU
Takže taky doporučuju film Toby. Moc pěknej film i když je tam taky jeden smutnej moment
https://www.youtube.com/watch?v=C8xdwg7Sc38
No a další....kdo by neznal Železnýho Willa?
https://www.youtube.com/watch?v=giLeHfkJeXU
A teď z poslední doby, i když s jejich nesmyslnejma efektama, ale ve výsledku to nebylo vůbec špatný.....film TOGO
https://www.youtube.com/watch?v=IUOiouEIf2k
Gold nugget - vzpomínky na nádherný týden v Jizerkách 97 , sranda, že tam se jelo 170 km...
o pár let později tutéž vzdálenost na Nonstopu za 1 a 1/2 dne
s dramatickým komentářem Pepi M.
https://www.facebook.com/groups/337287999815059/permalink/1283657865178063/
i jako vzpomínka na přátele, co už nejsou mezi námi

Muj prvni film v kine?
https://www.csfd.cz/film/168-medved/prehled/
Fronta az na Vaclavak.
Ja mala.
Od prvnich minut jsem tak brecela, ze jsme s otcem museli ven...
Za nama i par dalsich lidi...
Ne - nikdy to nedokoukam.
Otec si udajne myslel, ze to bude vesele a pro deti ...Medvidci...

napsal(a):
Muj prvni film v kine?
Fronta az na Vaclavak.
Ja mala.
To je nádhernej film, viděla jsem ho několikrát, vřele doporučuji!
A ano, začátek jsem taky obrečela, ale do toho příběhu to prostě patří.
napsal(a):
Muj prvni film v kine?
Fronta az na Vaclavak.
Ja mala.
to byl film dle knížky Král šedých medvědů od Jamese Olivera Curwooda, tu jsem jako kluk hltal
A špičkově udělanej...
navíc při natáčení nebylo zraněno ani zabito žádné zvíře

Rikejte to diteti kolem tri let :)
Nene - od te doby nechci videt ve filmu zadna zviratka co trpi a ja jim nemuzu pomoci (velice zjednoduseno...)...

...prepinam i ZOOM, jakmile jde o lov... Jsem postizena...

napsal(a):
Muj prvni film v kine?
Fronta az na Vaclavak.
Ja mala.
Tak to dokoukejte, je to nádherný, krásně natočeno, mám to na DVD a viděla jsem to snad 10x. Mimochodem, mě se moc líbil ten dokument psí láska o té Janě Henychové. Pouštěla jsem si to víckrát, nezvolila si zrovna lehký styl života, jako vydat se trénovat autem do drsného Švédska, sama tam v té zimě v chatě, kde v noci je venku -35, přes den -16 a ona řekla, že si užívají jaro a je krásných -16, tak to já bych fakt nedala. Vůbec ten závod, příprava na ty závody, no má můj velký obdiv, klobouk dolú.

Hele, "Medvedi", tak to ne....
Dokument mi nevadi. Pani jede dle sveho rozumu... to je ok...
napsal(a):
Muj prvni film v kine?
Fronta az na Vaclavak.
Ja mala.
Ten film určitě dokoukejte! Dala ho i moje žena a tu u E.T. museli vyvést z kina. :-)

lupus4
napsal(a):
to byl film dle knížky Král šedých medvědů od Jamese Olivera Curwooda, tu jsem jako kluk hltal
A špičkově udělanej...
navíc při natáčení nebylo zraněno ani zabito žádné zvíře
Tu knížku jsem jako malá přečetla snad stokrát. Vynikající! Film také :)
v této covidem okleštěné sezoně, alespoň něco Gold Rush Run na 515km, maj na to cca 2,5 dne. za Czech jede "božský" Miki M. (před 30ti lety začínal s ČHP)
startuje se dnes v 17:00 , Miki 17:36
povinný odpočinek + "srovnání časů" 3+mt a 6 hod, jinak libovolně
checkpointy : 75km – 110km – 80km – 80km – 50km – 120km.
sledovat možno na
http://www.goldrushrunsleddograce.com/frontpage/

Ad "Medvědi" - kdysi dávali i film o filmu, překvapilo mě, že toho malýho hrál dospělý medvěd. Krásný film
napsal(a):
Rikejte to diteti kolem tri let :)
Nene - od te doby nechci videt ve filmu zadna zviratka co trpi a ja jim nemuzu pomoci (velice zjednoduseno...)...
Naprosto vás chápu, nekoukla bych ani omylem a i kdyby mi tu říkalo tisíc lidí, jak je to super. Já už jsme psala, že mi začínají vadit i dokumenty o zvířátkách, protože i tam je vždycky něco, co nechci vidět. Vadí mi i ,,vražda" mravenečka...