Zdravím masožrouty a jejich páníčky. V pondělí si jedeme pro štěně křížence, v dospělosti by měl mít cca 18 kg, ale kdo ví snad z něj nevyroste pes Baskervilský. Ráda bych ho krmila masem, ale trochu tápu ( Facebook nemám a proto se ptám tady).
Na přechod z granulí na barf jsem se inspirovala tady
https://www.barfclub.eu/barf/prechod-na-barf
Dále jsem vypočetla velikost denní dávky, nicméně mi vychází, že bych denně měla krmit cca 70 g čistého masa dohromady by měla být dávka o váze 120 g , když si vezmu, že bych štěně měla krmit 5x denně, přijde mi ta jedna dávka strašně malá.
A mohli byste mi doporučit stránky či literaturu o barfu, hodně jsem toho našla, ale spousta mi toho zatím jistě zůstala utajená, třeba kde by se dala najít inspirace jídelníčku pro štěně?
Z literatury se mi líbila pro začátek tato kniha, https://www.megaknihy.cz/zvirata/129674-barf-krmeni-psa-prirozenou-stravou.html?block=edition&position=1 , co na ni říkáte, je přínosná?
Děkuji
Tak velká pochvala za přístup ke stravování kamaráda. Co to bude za plemeno (přibližně)?
Ne že by na tom záleželo, ale přece jen mrňavej krátkolebec by mohli mít trochu potíže při "praní se skeletem"
nevím dle čeho jste to počítala, ALE
v dospělosti 18kg - tj denní dávka pro štěně - cca 720 g, včetně příloh
tj. cca 600g masa v četně sežratelných kostí + zbytek příloha
ty stránky jsem prolítl jen úvod a psal to nějakej mimoň (přechod 4 týdny + jen libové maso )
každý jen trochu soudný chovatel, začíná přikrmovat v cca 4 týdnech masem, byť třeba do granulí
dobře popsané je to na http://manwe.eu v menu na pravé straně
hlavně se toho nebojte a za týden to máte v malíku "hrsťičkovou metodou"
a na "rady" granulářů odpovídejte s úsměvem, že přirozené je krmit přirozeně a ne chemicky upravenejma srágorama
ta knížka je prý dobrá(nečetl jsem)
na výchovu si opatřete F.Šusta : Trénink je rozhovor...
a váš pesan se bude mít dokonale
https://www.barfclub.eu/barf/barf-pocitani
Tady to dává celkem smysl. A dá se to spočítat celkem snadno. Takže těch 120g záleží na tom, kolik štěně bude vážit, ale naoko se mi to zdá docela málo.
lupus4
napsal(a):
Tak velká pochvala za přístup ke stravování kamaráda. Co to bude za plemeno (přibližně)?
Ne že by na tom záleželo, ale přece jen mrňavej krátkolebec by mohli mít trochu potíže při "praní se skeletem"
nevím dle čeho jste to počítala, ALE
tj. cca 600g masa v četně sežratelných kostí + zbytek příloha
ty stránky jsem prolítl jen úvod a psal to nějakej mimoň (přechod 4 týdny + jen libové maso )
každý jen trochu soudný chovatel, začíná přikrmovat v cca 4 týdnech masem, byť třeba do granulí
dobře popsané je to na http://manwe.eu v menu na pravé straně
hlavně se toho nebojte a za týden to máte v malíku "hrsťičkovou metodou"
a na "rady" granulářů odpovídejte s úsměvem, že přirozené je krmit přirozeně a ne chemicky upravenejma srágorama
ta knížka je prý dobrá(nečetl jsem)
na výchovu si opatřete F.Šusta : Trénink je rozhovor...
a váš pesan se bude mít dokonale
Chápu to správně, že byste dával 720 g malému štěněti
To je lehce nadsazená dávka i pro toho dospělého 18kg psa.
kashttan
napsal(a):
Chápu to správně, že byste dával 720 g malému štěněti
To je lehce nadsazená dávka i pro toho dospělého 18kg psa.
představte si , že je to dobře
i když budete krmit jen čyřikrát za den tj, 180g jedno papu
To je lehce nadsazená dávka i pro toho dospělého 18kg psa
ne , to je DVOJNÁSOBEK dávky pro dospělého psa , v teple, bez extra zátěže
rostoucí štěnda + březí feny potřebují VÍC (min 2x )
lupus4
napsal(a):
představte si , že je to dobře
i když budete krmit jen čyřikrát za den tj, 180g jedno papu
To je lehce nadsazená dávka i pro toho dospělého 18kg psa
ne , to je DVOJNÁSOBEK dávky pro dospělého psa , v teple, bez extra zátěže
rostoucí štěnda + březí feny potřebují VÍC (min 2x )
Jakože štěně, co váží odhadem tak 4-6 kg dostane denně 720 g a pak vyroste v 18 kilového psa, aby dostával 360 g
kashttan
napsal(a):
Jakože štěně, co váží odhadem tak 4-6 kg dostane denně 720 g a pak vyroste v 18 kilového psa, aby dostával 360 g
tv, přečti si proboha i ten odkaz je to tam skoro stejně...
DOSPĚLÝ PES:
Dospělému psu v normální kondici stačí 2 - 3 % jeho SOUČASNÉ váhy jako krmná dávka.
{Štěně potřebuje cca 3 - 7% své váhy jako krmnou dávku. Čím je starší, tím je procento nižší. Na 3% se dostáváme přibliže v roce věku.
U štěněte bereme ohled na vývoj a váhový růst. Nepočítáme tedy krmnou dávku ze SOUČASNÉ váhy štěňátka, ale z váhy PŘEDPOKLÁDANÉ v určitém časovém horizontu./i}
takže rozumíš co je cca ? podle záživností a výdeje energie (např.venku/doma) se vše upravuje...
Lepší když něco nechá, než aby mělo málo...
Ještě poznámku, ty gramy nejsou dogma, je to přibližné....jen aby jste věděla, kolik si připravit na den, uvidíte jak bude baštit a prospívat, štěně nemá být tlusté, ale ani hubené....vyndáte-li dávku z lednice, ohřejte ji ve vodní lázni
Když byste ji přelila moc horkou vodou , zničíte enzymy (nevydrží nad 40°C)
Sama poznáte kdy ubrat či přidat. Misku má s chutí "vyluxovat" za pár minut
(se skeletem, či kuř. krkem se ze začátku může "prát" i déle )
Hodně zdaru
{Štěně potřebuje cca 3 - 7% své váhy jako krmnou dávku. Čím je starší, tím je procento nižší. Na 3% se dostáváme přibliže v roce věku.
U štěněte bereme ohled na vývoj a váhový růst. Nepočítáme tedy krmnou dávku ze SOUČASNÉ váhy štěňátka, ale z váhy PŘEDPOKLÁDANÉ v určitém časovém horizontu./i}
Sorry, ale tohle je krutopřísný nesmysl, tedy to, že se má počítat krmná dávka z předpokládané hmotnosti v dospělosti.
Pes v dospělosti vážící 15 kg může mít ve dvou měsících při odběru cca 4 kila. 5% z patnácti kil je 750gramů. Štěně vážící čtyři kila nemůže sežrat třičtvrtě kila masa denně, ani by nemělo. Obézní štěnátka nejsou úplně to pravé ořechové.
Ta dávka se musí počítat z aktuální hmotnosti štěněte, při čemž samozřejmě ty procenta jsou orientační a je třeba to přizpůsobit aktivitě a ustájení psiska.
Uživatel s deaktivovaným účtem

hlavně je třeba se řídit potřebou štěněte a jeho kondicí , tabulková čísla je nutno brát jako nástřel, ne dogma
ale když si to převedu na koťata, s kterýmiž mám zkušenosti násobné, tak ta skutečně a reálně jsou schopna, v pár měsíčním věku, sežrat denně svou vlastní váhu. A pak se z těch chlupatých kuliček (a někdy ani do koule nedojdou) začnou vytahovat ručičiky a nožičky a krk a ubírají žrádla .....)

Jsem se teď normálně lekla, že celý život krmím psa špatně. Málo.
Mám nějak zafixováno, že štěně cca 4-6 % .. ne že bych to vážila..
předpokládaná váha v dospělosti je pro
GRANULE.
Sorry, ale tohle je krutopřísný nesmysl, tedy to, že se má počítat krmná dávka z předpokládané hmotnosti v dospělosti.
whasa :to je vaše zkušenost, nebo jen "dojem" ? Zvláštní, že na moje odchovy to +/- sedělo. Takže za b) bude správně.
hlavně je třeba se řídit potřebou štěněte a jeho kondicí , tabulková čísla je nutno brát jako nástřel, ne dogma
to tu celou dobu troubím
Samozrejme, ze je treba ridit se kondici stenete a nebrat vypocty jako dogma.
Ale orientacne, pokud clovek chce mit od ceho se odpichnout, pocita se to takto - 4-6% z idealni hmotnosti, nikoli budouci, ale aktualni.
Ta idealni hmotnost je zminena proto, aby obezni jedinci nezrali vice kvuli sve nadvaze.
http://manwe.eu/index.php/krmeni-tat
whasabi
napsal(a):
Pes v dospělosti vážící 15 kg může mít ve dvou měsících při odběru cca 4 kila. 5% z patnácti kil je 750gramů. Štěně vážící čtyři kila nemůže sežrat třičtvrtě kila masa denně, ani by nemělo. Obézní štěnátka nejsou úplně to pravé ořechové.
Ta dávka se musí počítat z aktuální hmotnosti štěněte, při čemž samozřejmě ty procenta jsou orientační a je třeba to přizpůsobit aktivitě a ustájení psiska.
Četla jste to celé?
ale z váhy PŘEDPOKLÁDANÉ v určitém časovém horizontu
Pro lepší pochopení opět příklad:
Od chovatele si dovezu štěňátko (za předpokladu, že už u něj je na mase a nemusíme řešit přechod).
Štěňátko je 8 týdenní pit bull teriér a váží 6 kg.
Od chovatele víme, že přibírá cca 2 kg za 14 dní.
Je to velmi mladé štěně a proto dáme 7% denní dávku.
Procenta počítáme z PŘEDPOKLÁDANÉ váhy za 14 dní (tedy 8 kg).
Krmná dávka tedy bude - 7% krmná dávka je 0,56 kg.
Za 14 dní pejska zvážíme, k jeho váze připočteme 2 kg a znova spočítáme krmnou dávku.
lupus4
napsal(a):
whasa :to je vaše zkušenost, nebo jen "dojem" ? Zvláštní, že na moje odchovy to +/- sedělo. Takže za b) bude správně.
to tu celou dobu troubím
I zkušenost. Mé plemeno v dospělosti cca 30 kilo, ve dvou měsících zhruba 8 kilo. Kdybych počítala krmnou dávku 5% z váhy dospělého psa, bylo by to 1,5 kila. Tolik jsem ani nikdy nezkoušela dávat, dostávají v tom věku zhruba půl kila a vypadají akorát (plus nějaké pamlsky za výcvik).
Dospělým aktivním dávám denně zhruba to kilo, dospělým starším cca 800g denně. Nejvíce asi dávám zhruba ve věku kolem osmi měsíců, tam se možná i na to kilo a půl občas dostaneme, ale v té době už ti psi váží přes dvacet kilo.
kashttan
napsal(a):
Četla jste to celé?
ale z váhy PŘEDPOKLÁDANÉ v určitém časovém horizontu
Pro lepší pochopení opět příklad:
Od chovatele si dovezu štěňátko (za předpokladu, že už u něj je na mase a nemusíme řešit přechod).
Štěňátko je 8 týdenní pit bull teriér a váží 6 kg.
Od chovatele víme, že přibírá cca 2 kg za 14 dní.
Je to velmi mladé štěně a proto dáme 7% denní dávku.
Procenta počítáme z PŘEDPOKLÁDANÉ váhy za 14 dní (tedy 8 kg).
Krmná dávka tedy bude - 7% krmná dávka je 0,56 kg.
Za 14 dní pejska zvážíme, k jeho váze připočteme 2 kg a znova spočítáme krmnou dávku.
Ano, takhle to dává smysl, to byla spíše reakce na Lupuse, který tam spočítal dávku 720 gramů pro štěně psa, který má mít v dospělosti 18 kilo. To by bylo počítané z váhy dospělého.
markostuko
napsal(a):
Dobře, ale mnou vypočítána dávka je zase moc malá, byla počítána z přibližné váhy štěněte 3 kg.
Takže k růstu, pokud předpokládám, že pes bude mít váhu 15 kg, tak by za týden mohl nabrat +- 1 kg navíc.
Kilo denně přibírají štěnda větších plemen (třeba labradoři). Každopádně kdybych si vzala štěndo cca 3 kg, dávku bych mu počítala třeba na 5 kilo, takže bych začala s přibližně 300 g masa denně, rozdělila do tří dávek, k tomu nějakou svačinu,což bych ani nezapočítávala. Plus přílohy,pokud tedy chcete přílohy krmit,zeleninu. Není potřeba se toho držet přísně a počítat na gramy. A uvidíte,jestli to všechno prcek zbaští,jak bude růst,příbírat atd. Literaturu doporučuju pro začátečníka od Novosádové, se vším nesouhlasím, ale pro laika si myslím,že je to srozumitelně napsané a ten základ tam je. Jinak u štěnda můžete začít hned,není potřeba přecházet a míchat granule a maso
markostuko
napsal(a):
Dobře, ale mnou vypočítána dávka je zase moc malá, byla počítána z přibližné váhy štěněte 3 kg.
Takže k růstu, pokud předpokládám, že pes bude mít váhu 15 kg, tak by za týden mohl nabrat +- 1 kg navíc.
7 % z 3 kg je 210g. Takže i kdybyste počítala z aktuální váhy, tak to bude víc. I když facebook nemáte, tak skupina BARFování je opravu dobrá (i když to tam občas trochu přehánějí), tak ji doporučuju.

markostuko
napsal(a):
nebude vam probirat kilo tydne,
to by mel konecnou vahu dosazenou po 12 ti tydnech, v 5ti mesicich