Pořízení štěněte k seniorovi

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.1.2021 10:18
czdann

XXX.XXX.54.150

Ahoj všem, jdu s takovým zvláštním dotazem, nebo spíš možná prosbou o názory ostatních.
Máme doma 10ti letého trpasličího pudla, není "náš" - patřil přítelově prarodičům, přítelův tatínek ho nechtěl dávat pryč, tak od jeho sedmi let je u přítele a staráme se o něj my. Měli ještě bišonka, byli tu v pohodě spolu, bišonek byl o dva roky starší. Když zemřel, rozhodli jsme se pro pořízení dalšího pejska, tentokrát už "našeho". Konkrétně jde o Sheltii.
Teď k té prosbě - pudl mívá občas problémy s krční páteří, mám strach, že když si spolu budou hrát, pudlovi se něco stane a přijde to nejhorší.. V domě máme dvě patra a tak mě napadlo dát ke schodům branky a tím tak vyhradit každé patro jednomu psovi, když budeme v práci. Nebudu tím ale podporovat nějakou rivalitu mezi nimi, nebo špatný vztah, když budou celý den oddělení a spolu jen v naší přítomnosti?
Jaký na to máte názor? Strašně se to ve mě pere, ale moc bych si přála vlastního pejska. Pudla sice miluju jako vlastního, ale prostě to není můj pes, kterého bych si vychovala od štěněte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.1.2021 10:38

Já bych ke starýmu psovi štěně nepořizovala, zaslouží si svůj klid. I když 10 let na pudla rozhodně není vysoký věk, ale jak píšete, má svoje problémy.

25.1.2021 10:40

Taky mi přijde, že uhlídat, aby si pudlík s ničím nehnul a měl dostatečný klid, by mohlo být se štěnětem dost náročné. Dívejte se spíš na to, jestli to štěně ocení váš stávající pejsek, jaké to bude pro něj mít výhody a nevýhody.

25.1.2021 10:44
czdann

XXX.XXX.54.150

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já bych ke starýmu psovi štěně nepořizovala, zaslouží si svůj klid. I když 10 let na pudla rozhodně není vysoký věk, ale jak píšete, má svoje problémy.

Já si spíš myslím, že by byl z nového kamaráda nadšený. Je strašně akční, nemá se s kým vybít, miluje přítomnost jiných psů, které zná, ale zase na druhou stranu, zvládne být i v klidu a celý den prospat, když venku není zrovna počasí. Více méně jsme rozhodnutí, že pejska pořídit chceme, ale ve mě se to pere, no.. výcvik a péči okolo zvládnu, to už jsem promyslela, jediné co mi stále leží v hlavě je to oddělování od sebe

25.1.2021 10:51
czdann

XXX.XXX.54.150

Taky mi přijde, že uhlídat, aby si pudlík s ničím nehnul a měl dostatečný klid, by mohlo být se štěnětem dost náročné. Dívejte se spíš na to, jestli to štěně ocení váš stávající pejsek, jaké to bude pro něj mít výhody a nevýhody.

Tak výhod vidím nespočet, už jen v tom, že tu nebude sám, bude mít parťáka.. Kdyby neměl tu krční páteř, tak vůbec neváhám, myslím si, že by byl rád. Ale vím, jak to je s plotýnkama u některých plemen a jak to může skončit. Spíš mě zajímá, jestli tím oddělováním psům nemůžu uškodit ve smyslu jejich vzájemnýho vztahu..

25.1.2021 10:51

Ve vedlejším vlákně píšete: "bojím se dne, kdy se nějak blbě pohne a nedej bože ochrne," a současně přemýšlíte, že k němu pořídíte štěně s tím, že "nemá se s kým vybít?"

Na okraj bych ještě podotkla, že k (vážnému) úrazu může dojít i ve Vaší přítomnosti. To je mžik...

25.1.2021 10:58
Varaxi

XXX.XXX.1.226

To oddělení - budou na sebe vidět? Aby se nepokusili nějak k sobě dostat, spadli u toho ze schodů, zapříčili si hlavu mezi šprušlemi apod. Zvlášť pokud má pudl zdravotní problém, bylo by lepší, aby to oddělení bylo úplné.
Jinak si myslím, že do toho klidně můžete jít. Pokud budou psi bývat spolu a po dobu nepřítomnosti budou oddělení, nevidím v tom problém.

25.1.2021 10:59
czdann

XXX.XXX.54.150

Ve vedlejším vlákně píšete: "bojím se dne, kdy se nějak blbě pohne a nedej bože ochrne," a současně přemýšlíte, že k němu pořídíte štěně s tím, že "nemá se s kým vybít?"

Na okraj bych ještě podotkla, že k (vážnému) úrazu může dojít i ve Vaší přítomnosti. To je mžik...

Je to těžký. Poprvé když se mu to stalo, tak nám veterinář řekl skříplý nerv, nikoho z nás nic o plotynkách nenapadlo. Až když se mu to stalo teď, tak nám o tom doktor něco řekl. Už je to téměř šest týdnů, co se mu to stalo a je jakoby mu nic nebylo, chce si pořád hrát, běhat, skákat ale já vím, že na něj musím být mírnější. Samozřejmě se toho bojím a proto řeším to oddělování. Jestli něco takového vůbec je možné mezi dvěma psy ve stejném domě. Nevidím nic špatného na tom, když přemýšlím nad tím, jestli to vhodné je a ptám se na názory.

25.1.2021 11:02

V oddělení problém nevidím (snad jen, že štěně branku přeleze, nebude chtít být samo, bude ničit, atd, ale to se může stát i bez oddělování).
Můj starý pes mezi-psí kontakt miluje nade vše a přesto vím, že by kámoše na doma rozhodně neocenil. Pejskové se mají potkávat venku a ne mu lézt do bytu, dýchat jeho osobní vzduch a pouštět chlupy na jeho vlastní podlahu

25.1.2021 11:03
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Tak jasně, že štěně musíte pořídit, až bude rekonvalescence ukončena.
Pokud to bude projevem zdravý pes, nevidím důvod, proč by nemohl při troše optrnosti mít kamaráda.
Chci říci - jste jediná, kdo ho vidí a zná; je na Vás uvážit, jestli je pes dostatečně fit na společnost. A pokud v tomto směru nemáte obavy, tak prostě štěně pořiďte.

25.1.2021 11:04
czdann

XXX.XXX.54.150

Varaxi napsal(a):
To oddělení - budou na sebe vidět? Aby se nepokusili nějak k sobě dostat, spadli u toho ze schodů, zapříčili si hlavu mezi šprušlemi apod. Zvlášť pokud má pudl zdravotní problém, bylo by lepší, aby to oddělení bylo úplné.
Jinak si myslím, že do toho klidně můžete jít. Pokud budou psi bývat spolu a po dobu nepřítomnosti budou oddělení, nevidím v tom problém.

No nad tím jsem právě přemýšlela, jestli (pokud bysme se tak rozhodli) je oddělit úplně, anebo brankou aby na sebe aspoň mohli vidět. To že by se k sobě nějak snažili dostat mě také napadlo. Občas sem přijede přítelův bratr, mají tady svůj pokoj a svého psa zavřou po dobu jejich nepřítomnosti do pokoje, vím že to tak dělá spousta lidí, že je pes nauceny být v jednom pokoji, ale zas nevím, přijde mi, že jeden pokoj na 8-9 hodin musí být psovi málo, i když ho následně vezmu na trénink s dlouhou procházkou

25.1.2021 11:04
Varaxi

XXX.XXX.1.226

V oddělení problém nevidím (snad jen, že štěně branku přeleze, nebude chtít být samo, bude ničit, atd, ale to se může stát i bez oddělování).
Můj starý pes mezi-psí kontakt miluje nade vše a přesto vím, že by kámoše na doma rozhodně neocenil. Pejskové se mají potkávat venku a ne mu lézt do bytu, dýchat jeho osobní vzduch a pouštět chlupy na jeho vlastní podlahu

Zadavatelčin pes je na společnost zvyklý - měl za kámoše toho bišonka.
Což je pro mě nejrelevantnější ukazatel; zdraví prostě musí posoudit zadavatelka, tam k tomu nemám co říct.

25.1.2021 12:07
czdann

XXX.XXX.54.150

Varaxi napsal(a):
Zadavatelčin pes je na společnost zvyklý - měl za kámoše toho bišonka.
Což je pro mě nejrelevantnější ukazatel; zdraví prostě musí posoudit zadavatelka, tam k tomu nemám co říct.

Uvidíme, jak na tom bude. Štěně se má narodit koncem února, odběr by tedy byl koncem dubna, takže na přemýšlení a sledování jeho stavu máme ještě celkem dost času.

25.1.2021 13:24
juhaj

XXX.XXX.164.121

MI jsme přišli ke štěněti, když fence bylo skoro 12 let. Už byla míň pohyblivá, měla ráda svůj klid. Neskutečné, jak ožila a znovu si začla hrát a blbnout s malou. Fenka měla okolo 30 kg, štěně byl labrador.

25.1.2021 13:29
Zoia

XXX.XXX.211.224

To hraní budete muset spíš hlídat, když budete doma. Když tam budou sami, tak je hodně vysoká pravděpodobnost, že budou pospávat, případně něco z úzkosti destruovat, a ne si hrát. Ono hraní pochází z dobré nálady, a ta se moc nedostavuje. když je majitel pryč.

25.1.2021 13:36
Zoia

XXX.XXX.211.224

czdann napsal(a):
No nad tím jsem právě přemýšlela, jestli (pokud bysme se tak rozhodli) je oddělit úplně, anebo brankou aby na sebe aspoň mohli vidět. To že by se k sobě nějak snažili dostat mě také napadlo. Občas sem přijede přítelův bratr, mají tady svůj pokoj a svého psa zavřou po dobu jejich nepřítomnosti do pokoje, vím že to tak dělá spousta lidí, že je pes nauceny být v jednom pokoji, ale zas nevím, přijde mi, že jeden pokoj na 8-9 hodin musí být psovi málo, i když ho následně vezmu na trénink s dlouhou procházkou

A tohle souvisí. Vy si nejspíš představujete, že pes nějak těží z toho, že má ve vaší nepřítomnosti k dispozici celej barák, že i jako zajde do kuchyně a pak do obýváku, pak si poleží v ložnici, mrkne do koupelny a tím se nějak zabaví. Ale je to spíš naopak, některým psům se musí ten prostor naopak omezit, protože to zvětšuje frustraci.
Pes, co je doma klidu, ale prostě leží a pospává a čeká, až přijdete, možná si sem tam přelehne.
Ve chvíli, kdy tam lítá z pokoje do pokoje a z patra do patra, už máte naopak problém, kterej se určitě nevyřeší zvětšením prostoru.

25.1.2021 13:43
czdann

XXX.XXX.79.199

Zoia napsal(a):
To hraní budete muset spíš hlídat, když budete doma. Když tam budou sami, tak je hodně vysoká pravděpodobnost, že budou pospávat, případně něco z úzkosti destruovat, a ne si hrát. Ono hraní pochází z dobré nálady, a ta se moc nedostavuje. když je majitel pryč.

Nevím proč by měli z úzkosti něco ničit, vím, co je to separační úzkost a pudl s tím problém nemá, štěně samozřejmě hodlám na nepřítomnost též zvykat a trénovat, nebude hned od začátku samo doma.

25.1.2021 13:53
czdann

XXX.XXX.79.199

Zoia napsal(a):
A tohle souvisí. Vy si nejspíš představujete, že pes nějak těží z toho, že má ve vaší nepřítomnosti k dispozici celej barák, že i jako zajde do kuchyně a pak do obýváku, pak si poleží v ložnici, mrkne do koupelny a tím se nějak zabaví. Ale je to spíš naopak, některým psům se musí ten prostor naopak omezit, protože to zvětšuje frustraci.
Pes, co je doma klidu, ale prostě leží a pospává a čeká, až přijdete, možná si sem tam přelehne.
Ve chvíli, kdy tam lítá z pokoje do pokoje a z patra do patra, už máte naopak problém, kterej se určitě nevyřeší zvětšením prostoru.

Tohle mě nikdy nenapadlo, já si právě myslela, že když ho zavřu v jedné místnosti, samozřejmě v takové, kde bude mít pelech a bude tam zvyklý, bude tam rád - třeba naše ložnice, tak spíš to mu bude vadit. Pudl nevyvádí, když je doma sám a neomezujeme mu prostor, teda teď dáváme branku před schody a do obýváku, aby neskakal po nábytku a neběhal zbytečně po schodech, kvůli tomu krku. Tak je to asi o tom, jak je ten pes navyklý na to, být sám. Takže tedy není "týrání" když budu psa od začátku zvykat na jeden pokoj, když nebudeme doma?

25.1.2021 13:59
aluska

XXX.XXX.197.205

Já mám psy v celým baráku, můžou kam chtěj. Asi si i hrajou, vytáhnou mi pyžamo z pod peřiny a odtáhnou si ho do obýváku, rozrochaj peřiny, vyleží v nich důlky, přetáhnou deku z jednoho konce obýváku do druhýho

25.1.2021 14:01
czdann

XXX.XXX.79.199

aluska napsal(a):
Já mám psy v celým baráku, můžou kam chtěj. Asi si i hrajou, vytáhnou mi pyžamo z pod peřiny a odtáhnou si ho do obýváku, rozrochaj peřiny, vyleží v nich důlky, přetáhnou deku z jednoho konce obýváku do druhýho

To dělal zezačátku i ten náš, vyskočil na pohovku, kde se vyvalel, všechny přehozy a polštáře u toho shodil na zem a roztahal je po celým obýváku. Teď už je klidnější, všechno je na svém místě

25.1.2021 14:05
aluska

XXX.XXX.197.205

czdann napsal(a):
To dělal zezačátku i ten náš, vyskočil na pohovku, kde se vyvalel, všechny přehozy a polštáře u toho shodil na zem a roztahal je po celým obýváku. Teď už je klidnější, všechno je na svém místě

těm mým je 13, asi 10 ( nalezenec), 9 a 8 let a dělaj to furt . Jo a za 6 týdnů přibyde prcek.
Když byli mladší, dokázali udělat pěknej bordýlek

25.1.2021 14:08
Varaxi

XXX.XXX.1.226

czdann napsal(a):
Tohle mě nikdy nenapadlo, já si právě myslela, že když ho zavřu v jedné místnosti, samozřejmě v takové, kde bude mít pelech a bude tam zvyklý, bude tam rád - třeba naše ložnice, tak spíš to mu bude vadit. Pudl nevyvádí, když je doma sám a neomezujeme mu prostor, teda teď dáváme branku před schody a do obýváku, aby neskakal po nábytku a neběhal zbytečně po schodech, kvůli tomu krku. Tak je to asi o tom, jak je ten pes navyklý na to, být sám. Takže tedy není "týrání" když budu psa od začátku zvykat na jeden pokoj, když nebudeme doma?

Je to kus od kusu; naše štěňátko (ehm, dvouletý kavalír) lehne a leží, ať je otevřeno kamkoli, jiní psi rádi např. hlídají z okna a z místnosti se prakticky nehnou, další baví chodit na špacír a kontrolovat svěřený prostor, no a jsou i tací, kteří si sami připadají ohrožení a na ten špacír chodí ne pro zábavu, ale ze strachu, jestli je vše v pořádku.
A ne, není to týrání, opravdu jsou takoví psi, kterým zavření v místnosti vyhovuje; jsou i psi, kterým vyloženě vyhovují i ty odsuzované klece, a když mají tu možnost, do otevřené klece si sami vlezou prostě pro ten pocit bezpečí a pohodlí.
Svět není černobílý.
Někomu vyhovuje to, dalšímu zas tohle. Po Vás se bude chtít, abyste své psy dobře (po)znala a zajistila takové podmínky, ve kterých budou moci v pohodě a poklidu fungovat oba.

25.1.2021 15:24
Zoia

XXX.XXX.211.224

czdann napsal(a):
Nevím proč by měli z úzkosti něco ničit, vím, co je to separační úzkost a pudl s tím problém nemá, štěně samozřejmě hodlám na nepřítomnost též zvykat a trénovat, nebude hned od začátku samo doma.

Já jsem tím nechtěla říct, že bude konkrétně váš pes trpět úzkostí, ale že obecně psi spíš úzkosti (ale i třeba i jen smutku) něco demolují, než že by si šli hrát.

Hlavně jsme vás ale chtěla zbavit představy, že ve vaší nepřítomnosti se tam budou odehrávat nějaký hrací orgie, protože si myslím, že nebudou.

Já jsem to kdysi taky řešila, když jsme si přinesli štěně. Rozdíl mezi ním a starším psem byl skoro 30 kilo a flati jsou dost dynamický plemeno a ty jejich hry jsou dost divoký, tak jsem se bála, aby když tam nejsme, si nehráli a starší ho nějak neuhamtnul. No a díky webkameře jsem zjistila, že si nehrajou, když tam nejsme, a podobně to mají i psi všech mých známých.

V pobytu psa jen v jednom pokoji nevidím problém (co by měli říct majitelé 1+kk :-), ale je dost možný, že budou chtít být u sebe, protože i když si nebudou hrát ,tak se jim ta samota líp ponese, když budou spolu.

25.1.2021 16:55
czdann

XXX.XXX.79.199

Zoia napsal(a):
Já jsem tím nechtěla říct, že bude konkrétně váš pes trpět úzkostí, ale že obecně psi spíš úzkosti (ale i třeba i jen smutku) něco demolují, než že by si šli hrát.

Hlavně jsme vás ale chtěla zbavit představy, že ve vaší nepřítomnosti se tam budou odehrávat nějaký hrací orgie, protože si myslím, že nebudou.

Já jsem to kdysi taky řešila, když jsme si přinesli štěně. Rozdíl mezi ním a starším psem byl skoro 30 kilo a flati jsou dost dynamický plemeno a ty jejich hry jsou dost divoký, tak jsem se bála, aby když tam nejsme, si nehráli a starší ho nějak neuhamtnul. No a díky webkameře jsem zjistila, že si nehrajou, když tam nejsme, a podobně to mají i psi všech mých známých.

V pobytu psa jen v jednom pokoji nevidím problém (co by měli říct majitelé 1+kk :-), ale je dost možný, že budou chtít být u sebe, protože i když si nebudou hrát ,tak se jim ta samota líp ponese, když budou spolu.

Hmmm, použít kameru bych taky mohla a na základě toho se teprve rozhodnout, jestli je oddělit.. díky za nápad, že mě to nenapadlo S bišonkem si nehrál, protože ten o hru zájem neměl nikdy za těch šest let, co jsem s přítelem , ale dokážu si představit, že s malým štěnětem už asi blbnout bude, těch 10 let evidentně u pudla není nic, je to magor

25.1.2021 16:59

Našeho psa zavíráme do jedné místnosti a problém s tím nemá. Ale on je ten typ, co o samotě zalehne a nic ho nezajímá (ani psí kámoš, když jednou krátce jednoho měl).

25.1.2021 18:32

Naši taky chrněj, a je jedno, jestli je nechám v 1 místnosti, nebo oddělím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík