seji

XXX.XXX.96.7
Dobrý den,
obracím se na vás s dotazem.
Máme doma roční štěně křížence maďarského ohaře. Na cvičák nyní bohužel chodit nemůžeme, a tak se obracím na vás o radu. Je to už hravý a aktivní puberťák a doma se jeho zálibou stalo braní všech možných věcí. Občas to dělá, protože si chce hrát a my ho máme jakože honit. Ale poslední dobou se to čím dál více stupňuje. Vždycky něco ukradne, třeba kapesník, který začne trhat, chtěla jsem mu ho vzít, zalezl si do kouta a dával hlavu k zemi a začal se choulit. Bylo poznat, že je něco špatně, byl nahnaný do kouta. Když jsem mu kapesník chtěl vytrhnout, tak mě lehce kousl, ani to nebolelo, ale už jen to samotné mě zarazilo. Neudělal to poprvé. Věci bere opravdu nonstop, je těžké se tomu vyvarovat.
Nejsem si jistá jak postupovat, učím ho povel dej, aby mi dával za pamlsek věci. Ale stále když ho něco moc zajímá, jako třeba ten kapesník, nedá ho ani za pamlsek.
Další věc je, že si nejsem jistá, co udělat v situaci, kdy po mě vyjel. Já jsem mu hrozně vynadala, abych si s ním ujasnila, že to co udělal bylo velmi špatné.
Ale nevím, poprosím o vaše rady, abych věděla, jak nejlépe postupovat.
Dát mu co potřebuje, aby nebyl frustrovaný.
Napadá mě lovecký výcvik.
Má vysoké pracovní nasazení a rozhodně se nebude chtít
celý den nudit někde v koutě.
To ve standardu oslovilo mně.
Vás asi:
Má přítulnou povahu a doslova nesnáší hrubé zacházení. Nesmí být bázlivý a už vůbec ne agresivní. Velice dobře se snáší s dětmi a miluje celou rodinu. I přes jeho značný temperament je dobře cvičitelný a velmi vyrovnaný.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pro začátek, prosím, napište, jak vypadá jeho denní režim.
seji

XXX.XXX.68.157
napsal(a):
Pro začátek, prosím, napište, jak vypadá jeho denní režim.
V pracovních dnech to probíhá většinou takto:
Ráno vstaneme, vyvenčím, dám najíst. Přijdu domů okolo druhé nebo třetí a jdeme do pole nebo do lesa, prostě kam se nám chce, trenujeme povely apod. Někdy chodíme i do města, aby si zvykal na hluk a lidi a různý ruch, trénujeme chůzi u nohy. No a večer chodí zas partner se psem na delší procházku, občas i s dalším psím parťákem od souseda, aby se dostatečně vyblbli.
Zhruba takto vypadá náš běžný den.
O víkendech pak chodíme na různé túry.

A kolik hodin zhruba trávíte denně venku? Kolik toho ujdete?
Věci bere jen ve Vaší přítomnosti nebo demoluje i v době, kdy jste v práci?
Jak to vypadá, když mu “hrozně vynadáte”? On Vás “lehce kousne, ani to nebolí” (předchází tomu vrčení nebo tak něco?) a Vy reagujete jak? Křičíte na něj? Plácnete ho? Vytřepete za kůži?

To je hodný pes. Uklízí po nich a oni si stěžují. Hned bych ho brala.
Ukázala bych mu, do kterých skříní co patří a hybaj uklízet :-)
seji
napsal(a):
Dobrý den,
obracím se na vás s dotazem.
Máme doma roční štěně křížence maďarského ohaře. Na cvičák nyní bohužel chodit nemůžeme, a tak se obracím na vás o radu. Je to už hravý a aktivní puberťák a doma se jeho zálibou stalo braní všech možných věcí. Občas to dělá, protože si chce hrát a my ho máme jakože honit. Ale poslední dobou se to čím dál více stupňuje. Vždycky něco ukradne, třeba kapesník, který začne trhat, chtěla jsem mu ho vzít, zalezl si do kouta a dával hlavu k zemi a začal se choulit. Bylo poznat, že je něco špatně, byl nahnaný do kouta. Když jsem mu kapesník chtěl vytrhnout, tak mě lehce kousl, ani to nebolelo, ale už jen to samotné mě zarazilo. Neudělal to poprvé. Věci bere opravdu nonstop, je těžké se tomu vyvarovat.
Nejsem si jistá jak postupovat, učím ho povel dej, aby mi dával za pamlsek věci. Ale stále když ho něco moc zajímá, jako třeba ten kapesník, nedá ho ani za pamlsek.
Další věc je, že si nejsem jistá, co udělat v situaci, kdy po mě vyjel. Já jsem mu hrozně vynadala, abych si s ním ujasnila, že to co udělal bylo velmi špatné.
Ale nevím, poprosím o vaše rady, abych věděla, jak nejlépe postupovat.
Roční pes NENÍ štěně!
V tom věku už je to samostatné zvíře schopné uživit se, i počít potomstvo.
Nevím, jestli to zvládnete u ročního psa, ale popíši Vám, jak to dělám já.
Dokud je štěně malé a chodí na stopovačce, snažím se zahlédnout zajímavou věc na zemi dřív než štěně a včas slupnutí zakázat (tzn. odvést pozornost na mňamku nebo hračku). Když se mi to nepodaří a štěně najde něco "k snědku", učím povel pusť a vyměním to něco za mňamku. Každé štěně zkusí, jaké by to bylo, kdyby tu nalezenou věc nevyměnilo za mňamku, ale žvýkalo ji nebo spolklo. A to pak chytím štěně (je na stopovačce, nezdrhne) a tu věc si vezmu "násilím", prostě ji štěněti vyndám klidně z krku. Štěněti brzy dojde, že je lepší vyměnit to něco po dobrém, než si to nechat vyndat z krku.
Bydlím na sídlišti, lidi jsou čuňata, vyhazují kosti a jídlo z oken a k tomu všude krmí holuby starým, klidně i plesnivým pečivem, takže pro mne je tohle jeden z nejdůležitějších povelů, když chci, aby moje pesy nemusely chodit na vodítku nebo s košíkem. A musím zaťukat na dřevo, zatím se daří.
napsal(a):
https://www.youtube.com/watch?v=Fj3f_iP6lJw&ab_channel=SarahWalsh-DogTrainer
https://www.youtube.com/watch?v=wSqGMs-eFB8&ab_channel=discdogshayne
Já třeba s technikou v prvním videu nesouhlasím a nepoužívám.
Když nechci, aby pesa ze země cokoli sebrala a když už náhodou ano, tak aby mi to dobrovolně odevzdala, nebudu jí házet odměny po zemi.
Je to každého věc, ale díky tomu, že moje pesy ze země nic nesbírají, tak nesbírají ani když něco spadne z linky nebo když někomu něco vypadne z ruky.

Fiona.Praha
napsal(a):
Já třeba s technikou v prvním videu nesouhlasím a nepoužívám.
Když nechci, aby pesa ze země cokoli sebrala a když už náhodou ano, tak aby mi to dobrovolně odevzdala, nebudu jí házet odměny po zemi.
Je to každého věc, ale díky tomu, že moje pesy ze země nic nesbírají, tak nesbírají ani když něco spadne z linky nebo když někomu něco vypadne z ruky.
Jo, to první je na to, aby se pes nenudil a třeba se naučil kapesníky uklízet do koše.
Druhé na "co je na zemi, to se nesbírá". Odměna přijde, když nález ohlásím páníčkovi.

Unavený pes, je hodný pes. Kapesníky, ať už látkové nebo papírové, jsou pro psa velkým lákadlem. Stejně jako rolička toaleťáku, odpadkový koš.... I mého syna naučili psi uklízet !
napsal(a):
Jo, to první je na to, aby se pes nenudil a třeba se naučil kapesníky uklízet do koše.
Druhé na "co je na zemi, to se nesbírá". Odměna přijde, když nález ohlásím páníčkovi.
Já to první video pochopila, ale nesouhlasím a nepoužívám techniku odměňování, tj. odhazování mňamek po zemi. A je úplně jedno, jestli jde o hru, aby se pes nenudil, nebo o nějaký trénink.
Jsem zásadová, ze země se NIC nežere.

Fiona.Praha
napsal(a):
Já to první video pochopila, ale nesouhlasím a nepoužívám techniku odměňování, tj. odhazování mňamek po zemi. A je úplně jedno, jestli jde o hru, aby se pes nenudil, nebo o nějaký trénink.
Jsem zásadová, ze země se NIC nežere.
Tady se odměna odhazuje pryč, aby si pes po cestě mohl odpočinout. Si myslím.
Ale dělat to nemusíte :)
napsal(a):
Tady se odměna odhazuje pryč, aby si pes po cestě mohl odpočinout. Si myslím.
Ale dělat to nemusíte :)
Pointou bylo, že s takovou odměňovací technikou nesouhlasím. Zvlášť když chci psa naučit, aby nikde a nic nesbíral. Pes ani já nemusím rozlišovat, co sebrat může a co ne.
Snad jsem byla pochopená, prostě s tím ze svých důvodů nesouhlasím (vysvětleno výše). To je celé.
A je každého věc, jestli to tak dělá a proč.

"Je to už hravý a aktivní puberťák a doma se jeho zálibou stalo braní všech možných věcí. Občas to dělá, protože si chce hrát a my ho máme jakože honit."
tohle NIKDY nedělejte
tím ho učíte jediné věci - prchat
Ale poslední dobou se to čím dál více stupňuje. Vždycky něco ukradne, třeba kapesník, který začne trhat, chtěla jsem mu ho vzít, zalezl si do kouta a dával hlavu k zemi a začal se choulit. Bylo poznat, že je něco špatně, byl nahnaný do kouta. Když jsem mu kapesník chtěl vytrhnout, tak mě lehce kousl, ani to nebolelo, ale už jen to samotné mě zarazilo.
nechodit za ním, přivolat
dobře, nepřijde (nemá docvičeno), tak přivolání podpořit hovězím biftekem, nebo kapesník oželet (v tomto stadiu nedocvičenosti)
pes by měl mít trvale couračku, ať s ním můžete manipulovat
"Neudělal to poprvé. Věci bere opravdu nonstop, je těžké se tomu vyvarovat."
1. mít uklizeno
2.100%ně se toho lze vyvarovat a to tím, že pes bude mít nasazen košík
"Nejsem si jistá jak postupovat, učím ho povel dej, aby mi dával za pamlsek věci."
to je dobře, trénink zintenzivnit
"Ale stále když ho něco moc zajímá, jako třeba ten kapesník, nedá ho ani za pamlsek."
o tom je ta úroveň vycvičenosti, o tom, jak moc má pes povel "vrytý do krve", jestli už je to reflex
"Další věc je, že si nejsem jistá, co udělat v situaci, kdy po mě vyjel. Já jsem mu hrozně vynadala, abych si s ním ujasnila, že to co udělal bylo velmi špatné."
problém je v tom, že je to zvíře a přesně to vynadání mu neujasní, že to vyjetí bylo špatně, ale ujasní mu to, že ten člověk mu chce něco vzít a že je třeba se začít chovat preventivně, tedy vyjíždět dřív.....třeba
Primární je se do takové situace vůbec nedostat (viz výše)
obecně to chce se psem více cvičit, více zaměstnávat, více unavit
stanovit a naučit pravidla

"Občas to dělá, protože si chce hrát a my ho máme jakože honit."
tohle NIKDY nedělejte
Nebudu to dělat, když pes něco ukradne. Ale jinak je honička se psem perfektní zábava. Když má svou věc a prchá. Hru uvedu slovy ( u nás) "Jen počkej zajíci, až tě chytím" Pes prchá, dělá kolem mě kličky, já předvádím, jak ho chytám. Vyhrává.
Když toho je dost, pes vždycky pochopil, že hra končí. Třeba přišel, strkal mi hračku do ruky a naznačoval, že zas uteče. Někdy jsme jeli další kolo, někdy byl konec.
Ale pes musí vědět, že je to hra, kterou s ním hraju vědomě !

napsal(a):
"Občas to dělá, protože si chce hrát a my ho máme jakože honit."
tohle NIKDY nedělejte
Nebudu to dělat, když pes něco ukradne. Ale jinak je honička se psem perfektní zábava. Když má svou věc a prchá. Hru uvedu slovy ( u nás) "Jen počkej zajíci, až tě chytím" Pes prchá, dělá kolem mě kličky, já předvádím, jak ho chytám. Vyhrává.
Když toho je dost, pes vždycky pochopil, že hra končí. Třeba přišel, strkal mi hračku do ruky a naznačoval, že zas uteče. Někdy jsme jeli další kolo, někdy byl konec.
Ale pes musí vědět, že je to hra, kterou s ním hraju vědomě !
Mám to stejně...
se psy taky honím...teda s Jackem ne, ten nechápe, proč by měl utíkat, prostě na to není, ten raději přetahování a házení míčku, ale pro Ginu je to topten zábava.......ale má to svoje pravidla, hra začíná většinou tím, že se taháme o uzlík, já ho pak pustím a říkám "utíkejjj nebo tě chytím" a nebo přijde Gina sama z hračkou a už vidím ty šibalský jiskřičky v očích a pokud mám náladu...čas, tak se honíme. Defakto jediná hra, která jí opravdu baví. A vlastně ani nemusí mít nic v tlamajzně...honička je prima i jen tak.
Ale provozuju to jen doma a nebo na zahradě, venku se naopak snažím, aby ona běhala za mnou....
Pokud Gina sebere něco, co jí potřebuju sebrat, tak jí normálně řeknu "co to máš...to je fujky, dej mi to" normálně si to nechá vzít a já většinou řeknu "no ty jsi hodná, pojď si pro piškotek".
Pokud vidím, že je to něco hodně atraktivního resp. vidím, že ta ochota odevzdat nebude moc veliká, tak už jdu rovnou s něčím za co to vyměním.
Rozlišuje to naprosto v pohodě.
Edit: pokud pes něco ukořistí a někam s tím zaleze...do kouta, pod stůl, tak rozhodně nelezu za ním, ale volám psa k sobě a učím vyměňovat.......takže nee...tak a teď jdu a seberu ti to, ale KE MNĚ, PUSŤ a tak je hodnej a tady máš odměnu.

A myslím, že pořád platí námi dokola omílané...unavený pes = hodný pes a to snad napříč plemeny, jediný rozdíl je, že každý jedinec k té "únavě" potřebuje něco jiného. Někomu stačí hodina venku, s dalším je potřeba uběhnout sto jarních kilometrů, dalšímu stačí pár sprintů a pro některé je fyzická námaha málo a je potřeba zaměstnat a unavit i hlavinku.
Když přijdu s Ginou z prochajdy, tak feňule padne za vlast a několik hodin o ní nevím. Když nejdeme a nebo jen krátkou, tak doma neví, co by roupama dělala

"Když přijdu s Ginou z prochajdy, tak feňule padne za vlast a několik hodin o ní nevím. Když nejdeme a nebo jen krátkou, tak doma neví, co by roupama dělala"
Stejně to mám i já s mou dvanáctiletou psicí. U nás podmínky na delší procházku celkem nepříznivé. Na sněhu ledová krusta, ani přes poledne nepovolila, ale tak slabá, že psice prošlapuje a řeže jí to nohy. Silnice posolená a cesty samý led - tam zas jdu já jak po....

napsal(a):
"Když přijdu s Ginou z prochajdy, tak feňule padne za vlast a několik hodin o ní nevím. Když nejdeme a nebo jen krátkou, tak doma neví, co by roupama dělala"
Stejně to mám i já s mou dvanáctiletou psicí. U nás podmínky na delší procházku celkem nepříznivé. Na sněhu ledová krusta, ani přes poledne nepovolila, ale tak slabá, že psice prošlapuje a řeže jí to nohy. Silnice posolená a cesty samý led - tam zas jdu já jak po....
Jo u nás dneska podobnej děs...
neverend

XXX.XXX.213.247
Je to temperament holt..🙂 Musíte chodit ven a prostě ho utahat. To moje torpédo by mně také lezlo po hlavě nechodit každý den na dlouhé prochajdy.😀 To je ale zvláště u mladých psů podle mě normální. Mají energii a tu potřebují vyběhat. 🙂

Vizsla je extrém v temperamentu a zároveň jemná povaha. Potřebuje hodně fyzické práce (alespoň 3-5 hodin denně), k tomu pracovat hlavou. Navíc opravdu zásadně nesnáší hrubé zacházení (křik, psychické a fyzické násilí, nátlak atd.). To se potom z mírných, sice temperamentních, ale vyrovnaných psů, vyrábějí kousaví neurotici. Jsou to empatická zvířata se silnou orientací na svého člověka. Když jde o lov v extrémních podmínkách, jsou to tvrďáci, ale zároveň jsou hodně vztahoví a mají křehké duše.