Dobrý den,
jdu na Vás s prosbou/radou. Pokud mi bude schopen někdo poradit, budu Vám moc vděčný! :)
Máme doma štěně malého modrého gaskoňského honiče. Je to fenka, narodila se 18.11.2020. Doma ji máme ca. 2 týdny.
Oč mi jde tedy.. Ať to neprotahuju. Občas je strašně divoká, všechno kouše. Když to řeknu blbě, tak na nás útočí. Kouše do rukou, do nohou.. Hračky samozřejmě má, a ne málo.. Na slovo ,,fuj,, a ,,nesmíš,, nereaguje.. Když ji odstrčíme (když nás kouše např. do rukou), tak se rozjede ještě více a je ještě více agresivní..
Když nekouše, tak je hodná.. Samozřejmě se ji věnujeme naplno, hrajeme si apod.. Ale to kousání.. Chápu samozřejmě, že je to štěně a chce si hrát, tak i kouše.. Ale přijde mi to už moc..
Doma ji máme v ,,ohrádce,,.. Nezavíráme ji, takže má volno po celý den, jedině na noc ji zavíráme.
Kdyby mi byl schopen kdokoliv poradit.. Budu moc rád za každou Vaší radu! Předem děkuji a mějte se krásně!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dle toho, jak formulujete dotaz předpokládám, že jste začátečník. Trochu Vám to závidím - gaskoňští honiči a barvorští barváři jsou co do vzhledu moje srdovka, ale obávám se, jestli jste si neukousl příliš velké sousto. Život s honičem není pro každého...
Štěňata koušou, malé děti také v určité části vývoje poznávají svět skrze svá ústa. Je tady na to téma opravdu mnoho vláken, viz výše odkaz od Megí.
Hračky, které někde pasivně leží, ji zajímat nebudou - musíte je rozpohybovat, naučit ji, jak si s nimi hrát. Nějaké “fuj” nebo “nesmíš” ji taky nevytrhne - ona ještě neumí česky. Když řeknete “nesmíš” třeba Islanďanovi, také nebude vědět, co to znamená. Zkuste jí názorně ukázat, co po ní CHCETE, např. vyměňte svou nohavici za plyšáka, roztočte ho na zemi atp. A že je divoká... pořídil jste si loveckého psa, takže by Vás to nemělo překvapovat. To budou nekonečné přívaly energie dalších třeba deset let. Zvažte do budoucna lovecký výcvik.
S ohrádkou jsem to moc nepochopila, ale na tom asi nesejde. Já žádné ohrádky ani klece nepoužívám, během dne může pes kamkoli, a v noci spí v ložnici vedle mé postele. A taky žijem. :-) Každopádně... unavené štěně = hodné štěně.

Mně se líbí ten velký. On neštěká, ale houká. Jako baset a tak. Jeden bydlí ve městě, megí ho miluje a je to takový hodňoučký milý a veselý pes, má ho myslivecká paní.
Strašně se mi ten pes líbí, i megí říkala, že si ho vezmeme domů, ale nevím, co bych s tím dělala.

Obdivuju Odettu, že je ochotná to tady po 10896354238. vypisovat
Diskuzí přesně na toto téma je tu asi tak milion, stačí hledat a číst. Málokdo má čas a chuť psát znovu a znovu do nekonečně to, co už napsal před týdnem / měsícem jinde :)

Tak když jde o gaskoňáka, tak se přemůžu, že jo. ❤️

Proto se na procházky s honiči bere s sebou kniha a termoska s čajem... 😅

napsal(a):
Proto se na procházky s honiči bere s sebou kniha a termoska s čajem... 😅
A něco pod zadek taky? Když je zima nebo mokro.

napsal(a):
A něco pod zadek taky? Když je zima nebo mokro.
Pod zadek pařez. :-))

napsal(a):
Pod zadek pařez. :-))
Jasně, ale ten může být mokrý nebo studený. Ale třeba máte kvalitní outdoorové oblečení.

napsal(a):
Jasně, ale ten může být mokrý nebo studený. Ale třeba máte kvalitní outdoorové oblečení.
Já nemám honiče. :-)

napsal(a):
Já nemám honiče. :-)
a proto můžeme (my, co nemáme honiče) chodit do lesa v obyč. teplácích a teniskách....

napsal(a):
a proto můžeme (my, co nemáme honiče) chodit do lesa v obyč. teplácích a teniskách....
OT: ....a nemusíme domu z lesa jet na vlkovi.
Chcete-li nezabloudit a chodit třeba celý den po turistických značkách tak na louce může posloužit i jako sedátko
výroba jakéko-li barvy a velikosti snadná,

napsal(a):
A my, co nemáme honiče, ale totálního "Ave, já!", do lesa nemůžeme, ale na tréninky máme úplnou profi outdoorovou výbavu. Rozmezí 50 °C, buď 3 h čekáme v tropech, nebo mrzneme. V akci start s přechodem do cíle prach nebo bahenní lázně. Přeměna auta ze stavu dobytčák na civil jako bonus. A já pak skáču na trenažér, protože jsem se celý den nepohnula, zatímco vrahoun ráčí na chvíli usnout.
Je fakt, že poté, co do mého života napochodovaly 2 kousky loveckých vemen, disponuji především na zimu takovým arsenálem oblečení, že když vylezu z baráku, mám větší tržní hodnotu než pes i auto dohromady....
Na pařezu zásadně sedím v ideálním počasí - 3 stupně a vytrvalé mrholení :D
Jinak se procházím sama, pes si mne najde. Tak jak spolehlivě hledá zvěř, umí se vracet po své vlastní stopě a následně hledat nás po té naší. Popravdě jsem vážně uvažovala o mantrailingu na zpestření mimo sezonu. Jenže za boha netuším kde a jestli vůbec se něco takového praktikuje v mém okolí.
Zadavateli též doporučuji začít pomalu zjišťovat možnosti výcviku a uplatnění svého psa. Taky nejsem myslivec a první lovecký pes mi přistál na hrbu ve 30 letech. Neumím si představit snažit se ty dvě naše soudružky přetvarovat do něčeho, čím nejsou.
K videu... je to jen doma na procházce. Stejně funguje i na naháňce. Vždy je vypuštěna z odložení. Daun nemá dotaženej, nechtěla jsem ji zbytečně trápit, stejně to nepotřebuje. Ohařka chudera je na tom v tomhle ohledu hůře :D
A ke kousání. Opravdu si pročtěte ty diskuze. Štěňata prostě koušou, je to pouze hra a příprava na budoucí život. Nejsou to lidé, takže si nehrají s panenkama nebo autíčky, hrají si na lov a souboj, jsou to šelmy. Sourozence a starší ze smečky nemají, tak to holt "schytávají" lidé. Nikdy na to štěně nekoukejte s tím, že je agresivní. Není.
Ano, zuby i drápy mají ostré, proto to zabolí dříve než vůbec ublíží. Musí se naučit používat sami sebe a taky naučit, že lidé o tenhle typ zábavy úplně nestojí. Většinou se to stupňuje v období přezubování a je fajn pořídit bezpečné hračky, které mohou hlodat do zemdlení.
Časem to většinou odezní. Někdo to neřeší a čeká, já je trpělivě učím, že do mě se nehryže a hotovo. Jedna nám přepadala nohy ze zálohy a šla zubama po achilovkách, druhá - závislačka, zaměřená na obličej, byla schopná ukousnout nos, frňákem vypíchnout oko a kebulí vysklít úsměv.
Mrtvolně ležící hračky jsou psům často fuk. Zato člověk se ohání, mává ručičkama, vejská a z jejich pohledu si vlastně hraje s nimi a o to víc je to baví.
Jedna psina je plně dospělá, druhá v pubertě (ehm, jednou budete vzpomínat na to malé štěňátko, jak roztomile kousalo...) a dodnes mám funkci vrhače pískacích tenisáků a třepače plyšovým tchořem...
Braton

XXX.XXX.71.40
Mám psa této rasy už 8let,zpočátku jsem byl z něho na nervy/utíkal mi kdykoliv mohl,tahl jak traktor,což ho nepřešlo dosud,časem se ale poněkud zkonzolidoval,ale jeho genetická výbava se nedá přehlušit.Dnes už bych ho nedal nikomu a nikam,miluju ho.Je stále velmi aktivní,sebevědomý,ostrý ,doma i velmi přítulný a hravý.