Negativní sono u německé dogy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2021 19:06
26Lenka

XXX.XXX.199.4

Dobrý večer, jdu si pro zkušenosti od těch, kteří zažili negativní sono, a přesto fena byla březí.
Fena prvnička, 2,5 roku, Německá doga, zdravotně i fyzicky v kondici. Krytí dle progesteronu na 12.dni. První sono 21.den ( po telefonickém objednání, kdy sestra řekla 21.den přijeďte). Lékařka ihned při vstupu do ordinace řekla :,, No ty čumíš blbě. Ta bude březí. " Sono neg., prý je brzy. Druhé sono na 29.dni. Veterinář při vstupu řekl :,, Jo, ty budeš březí".Sono negativní.
Dnes 36.den, jiná veterina, po objednání na ranní hodinu před ostatními psy. Sono negativní, veterinář na rozpacích, protože si myslel, že je. Doporučil nechat stejnou dávku krmení a po 50.dni RTG. Fena prakticky od třetího dne od nakrytí vykazuje známky březosti. Nevolnost, změna chutě ( žere zeleninu a ovoce, což dříve nebylo možné do ní dostat), je strašně nenažraná, pak byl cca týden, kdy vysloveně odmítala, teď opět při chuti. Od krytí má 3 kg nahoře. Velmi rozšířen hrudník a lišta zvětšená, včetně postavení chlupů ve slabinách.
Fena je pracovně vedená, ale teď se s ní nic dělat nedá, je kompletně mimo- změna povahy. Buď se až vtírá, jak se dožaduje mazlení, nebo jí hrábne a je ostrá - nevyrovnaná. Hlídá si i byt, což dříve nedělala ( sousedi na chodbě). Minulý týden jsem zaznamenala, když spala, tedy komplet uvolněná, při hlazení, útvary velikosti většího vlašáku, a tento týden jsou hmatatelné útvary velikosti cca 7-8 cm v oblasti u žeber). Osobně jsem přesvědčena, že březí je, ale mám strach, aby tam nebyl jeden - dva plody, tedy velká porodní hmotnost.
Krycí pes dává početné vrhy. Poradkyně chovu tvrdí dle fotografií, že je, stejně jako dva zkušení chovatelé. Jak by jste se zachovali vy? Věřili by jste feně, nebo sonu? Připadám si jak cvok, ale nechci ohrozit zanedbáním fenu, ani případná štěňata. Odchovala jsem nějaká ta mláďata, ale chov psů je pro mne nový.
Děkuji, pokud se se mnou podělíte o podobné zkušenosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2021 19:13

Trochu mi připomínáte ženy, které na jasně negativním těhotenském testu vší silou zkouší vykoukat druhou čárku.

Nic ve zlém, opravdu 😉
Věřila bych třem negativním UTZ.

1.2.2021 19:14
janaa

XXX.XXX.46.160

No,nebudu komentovat podivného veterináře diagnostikující březost feny podle toho jak čumí...
36 den sono negativní svědčí o tom,že plný vrh to nebude určitě. To,že vykazuje příznaky březosti může směřovat k falešce (tak to má spousta fen), tři kila navíc má asi z toho, že začala žrát, nebo tam samozřejmě může být třeba schované to jedno štěně. Vlastně si odpovídáte sama a až do toho rentgenu nebudete mít jistotu ničeho. Vzhledem k tomu,že jestli fena čeká jedno štěně, max dvě, tak dávku žrádla není nutné nijak extrémně zvyšovat, asi nic zásadně nezanedbáte. Každopádně držím palce a budu ráda,když napíšete,jak to dopadlo

1.2.2021 19:22

Některé feny umí bezvadně hrát březost, může to být faleška jak vyšitá, zejména, když si poprvé vrzla.
Ale také nemusí a může být březí, i když se na sonu nic nenašlo.
Krmila bych ji jako zabřezlou, kolem 50. dne už poznáte s určitostí, zda je to jen herečka nebo opravdu čeká štěňata. I bez rtg, na ten bych ji ani netahala, ať má případná budoucí matka klid.
Osobně jsem přesvědčena, že březí je, ale mám strach, aby tam nebyl jeden - dva plody, tedy velká porodní hmotnost.
I kdyby tam byla jen dvě štěňata, nic nenaděláte. Stačí si zhruba spočítat den porodu, fenku hlídat (ale nevyšilovat), předem se pro případ nějakého průšvihu předobjednat na kliniku či dát vědět vetovi, že možná bude potřeba jeho pomoc, kdyby nešel porod hladce.
Zaujalo mě, že je vaše doga pracovně vedená, to se už moc nevidí. Prozradíte, čemu se věnujete? Pamatuji německé dogy, které s přehledem skládaly všestranné zkoušky dle NZř, figurant se vždy cítil poněkud nejistý...

1.2.2021 19:23

trochu záleží na tom, kdo sono dělá,

ale ono takové to "schovala se za žebra" je spíš taková chovatelská latina. ono v tom břiše není zase moc prostoru, kam se co může schovat, pod žebry mát bránici, jsou tam játra, žaludek, slezina, prostě směrem dopředu je dutina břišní jasně ohraničená a fakt se tam nemůže nic schovat. takže hledáte a tak maximálně tomu můžou překážet plynatá střeva, ale 36. den už případné štěně není nějak extra malé - to se spíš přehlédne ten 21. den, kdy to má centimetr

takže spíš březí nebude.

už to, že má nějaké příznaky od třetího dne po nakrytí ukazuje, že je tam faleška jako kráva, protože třetí den po nakrytí je embryo ještě ve vejcovodu a prostě žádná březost ještě dávno není.

1.2.2021 19:33
26Lenka

XXX.XXX.199.4

Zatím začínáme, je mladá. Složeno : ZZO, ZM, ZOP, ZPU 1, ZPU 2, BH-VT, Fpr 1, Fpr 2, Fpr 3, AD

1.2.2021 19:39

Tak to je paráda, gratuluji, jen tak dál!

1.2.2021 19:40
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Přál bych Vám, abyste se vysněných štěňat dočkali! Už proto, že s fenou pracujete a pravděpodobně se jí věnujete a rozvíjíte ji. Obávám se ale, že tři negativní ultrazvuky příliš šancí nedávají.

A jen si trochu přisadím...
„Krycí pes dává početné vrhy“
Tohle jsou prostě kecy v kleci. Počet štěňat ovlivňuje výhradně fena tím, kolik uvolní vajíček. Pes pouze může být plodný / neplodný, ale jestli bude štěňat dvě, nebo dvanáct fakt neovlivní. Vím, že někteří majitelé psů tuhle čarovnou větu rádi používají, ale je to nesmysl.

1.2.2021 19:46
janaa

XXX.XXX.46.160

Dasvo napsal(a):
Přál bych Vám, abyste se vysněných štěňat dočkali! Už proto, že s fenou pracujete a pravděpodobně se jí věnujete a rozvíjíte ji. Obávám se ale, že tři negativní ultrazvuky příliš šancí nedávají.

A jen si trochu přisadím...
„Krycí pes dává početné vrhy“
Tohle jsou prostě kecy v kleci. Počet štěňat ovlivňuje výhradně fena tím, kolik uvolní vajíček. Pes pouze může být plodný / neplodný, ale jestli bude štěňat dvě, nebo dvanáct fakt neovlivní. Vím, že někteří majitelé psů tuhle čarovnou větu rádi používají, ale je to nesmysl.

To je v zásadě pravda,ale samozřejmě kromě varianty plodný neplodný může mít kvalitnější sperma nebo taky spermie málo pohyblivé,menší počet atd., a pak samozřejmě i na tom záleží a může fena pustit vajíček kolik chce. Takže to,že pes má početné vrhy svědčí o tom,že spermií bývá dost a dostatečně pohyblivé i bez provedeného spermiogramu. Opačně pokud bude pes třeba třikrát krýt, a ve všech vrzích bude jedno dvě štěňata,nebude to asi vina těch fen

1.2.2021 19:52

janaa napsal(a):
To je v zásadě pravda,ale samozřejmě kromě varianty plodný neplodný může mít kvalitnější sperma nebo taky spermie málo pohyblivé,menší počet atd., a pak samozřejmě i na tom záleží a může fena pustit vajíček kolik chce. Takže to,že pes má početné vrhy svědčí o tom,že spermií bývá dost a dostatečně pohyblivé i bez provedeného spermiogramu. Opačně pokud bude pes třeba třikrát krýt, a ve všech vrzích bude jedno dvě štěňata,nebude to asi vina těch fen

bude:)

pokud je v ejakulátu dostatečný počet spermií s dostatečnou pohyblivostí k tomu, aby vůbec mohlo dojít k oplození, je úplně fuk, jestli vajíčko čeká jedno nebo čtrnáct.

prostě je tam řádový rozdíl. fakt to není tak, že by dopluly tři spermie a na ostatní vajíčka by se nedostalo. pes se třemi slušnými spermiemi je neplodný pes.

1.2.2021 19:56
26Lenka

XXX.XXX.199.4

Děkuji za reakce. Fena zazdila podzimní hárání a rozhárala se nečekaně, takže jsem rychle vyřizovala mimořádnou bonitaci. V den krytí nám zavřeli hranice pro lidi bez testu, takže se rychle jelo krýt jen na druhou stranu republiky. Tuto hurá akci jsem zvolila díky nynější situaci kolem zkoušek, protože jsem chtěla krýt až na jaře, ale nevěřím, že teď pustí zkoušky a závody, tak jsem to chtěla využít takto, abychom pak mohli makat. No, nebudu psát, že mi to celé nemrzí, protože by to nebyla pravda. Všichni, kteří chováte, tak víte, co vše je za tím, a kord když jste sama s dětmi a v invalidním důchodu. Uvidíme, teď s tím stejně nic nenadělám. Nejdůležitější je, aby byla fena v pohodě a zdravá.

21.4.2021 12:59
Nela1989

XXX.XXX.144.47

Mohla bych se zeptat jak vám to celé dopadlo?mám identický "problém" se svou fenkpu, jako přes kopírák. Za jak dlouho se vám vrátila do normálu i co se týče chování ? Falešku mívám u jiné fenka ale toto se zcela odlišuje.

21.4.2021 14:46
janaa

XXX.XXX.10.173

Nela1989 napsal(a):
Mohla bych se zeptat jak vám to celé dopadlo?mám identický "problém" se svou fenkpu, jako přes kopírák. Za jak dlouho se vám vrátila do normálu i co se týče chování ? Falešku mívám u jiné fenka ale toto se zcela odlišuje.

Pošlete zadavatelce soukromou zprávu,na to jí upozorní mail. Jinak sem,myslím,nechodí. Ale pokud jí budete psát,ať napíše odpověď i sem,pro další

22.4.2021 09:03
26Lenka

XXX.XXX.199.4

Dobrý den, ano, byla to faleška. Všichni jsme jí ,,březost,, baštili, takže jsme pro jistotu byli i na konci na RTG. Feně trvalo další měsíc, než začala jakž takž fungovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík