Borderkólia, ktorá línia je pre mňa vhodná?

Border kolie
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.2.2021 14:43
Martina, milovníčka psov

XXX.XXX.25.232

Dobrý deň,
Už dlhší čas zvažujem kúpu borderkólie. Viem že je to aktívne ovčiarske plemeno, vhodné na pasenie a mnohé psie športy. Veľa som si toho o borderkóliach čítala na internete aj v knihách, a myslím že by som jej dokázala zabezpečiť dostatok pohybu aj psychickej aktivity. Neviem však, ktorá línia by pre mňa bola najvhodnejšia. A preto Vás chcem poprosiť aby ste mi poradili.
Chcela by som s ňou robiť hlavne agility, dogdancing a dogfrisbee, uvažujem aj nad pasením. Samozrejme, ešte sa rozhodnem čo s ňou budem robiť, podľa toho ktoré športy nám sadnú najviac.
Bývam v byte v Bratislave a les máme pár minút od bytu. Chcela by som aby mala pastierske vlohy, nie však prisilné aby nepásla autá, bicykle, ľudí atď. Chcem s ňou veľa pracovať, nebude to pes ktorý by vedel iba základný výcvik.
Jedného psa už mám, je to malý kríženec, ktorého máme ako rodinného psa, ale najviac sa oňho starám ja so sestrou. Má rok a je energický a priateľský voči ľudom aj voči väčšine psom. Je dobre socializovaný a vychovaný. Venujem sa s ním rekreačne agility a dogdancingu.
Budem veľmi rada ak mi poradíte v čom sa jednotlivé línie líšia, prípadne ak tu niekto máte borderku z nejakej línie, keby ste mi o nej viac povedali, akú má povahu, koľko energie.
Budem rada, za každého kto odpíše.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.2.2021 16:07

...vláken o bockách je tady kvanta, stačí pohledat...bylo tu uz snad receno vse a několikrat, takze uz tězko bude někoho bavit psat neponaucitelnym....

4.2.2021 16:15

Když máte tak konkrétní představu, budete mít nejlepší seznámit se s nějakými chovateli (jakože myslím fakt chovateli, co mají víc než jednu borderku s PP a třeba s nimi i pracují, pasou). Ti vám poradí nejlépe, čemu se vyhnout.

4.2.2021 16:19
janaa

XXX.XXX.46.160

Chcela by som aby mala pastierske vlohy, nie však prisilné
Já myslím,že si odpovídáte sama. Opravdu pracovní linie bude mít vlohy silné,protože to je alfa a omega práce borderky. Což samozřejmě neznamená, že nebudete mít "kliku" na výstaváka se stejnýma vlohama. Jinak jak bylo napsáno,těch témat je tu xxx, projděte si je

4.2.2021 16:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.27.76

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...vláken o bockách je tady kvanta, stačí pohledat...bylo tu uz snad receno vse a několikrat, takze uz tězko bude někoho bavit psat neponaucitelnym....

No, já si myslím, že má zadavatelka dost velké oči, pokud jde o požadavky na psa.
Já osobně bych si ujasnila priority - pokud má stádo a potřebuje tu BOCku na práci, tak bych vsadila na jistotu, a vzala si psa z pasecí linie (nemusí to být vyloženě ISDS, ale po rodičích i předcích se zkouškama). Tam bych dala do popředí ty vlohy pro pasení, protože agi i dogdancing jde dělat s každým zdravým psem, ale pást se psem, který nepase nejde.

Pokud stádo nemá, a chce to dělat jen pro zábavu, tak bych koukala po psovi ze sportovní linie, s tím že když pást nebude, tak se nic neděje, a možná se s ním bude i snáz žít.

Vynechala bych čisté vystaváky - ti už mají s plemenem společnou jen barvu a název.

4.2.2021 16:28

Inspektor Pišišvor napsal(a):
No, já si myslím, že má zadavatelka dost velké oči, pokud jde o požadavky na psa.
Já osobně bych si ujasnila priority - pokud má stádo a potřebuje tu BOCku na práci, tak bych vsadila na jistotu, a vzala si psa z pasecí linie (nemusí to být vyloženě ISDS, ale po rodičích i předcích se zkouškama). Tam bych dala do popředí ty vlohy pro pasení, protože agi i dogdancing jde dělat s každým zdravým psem, ale pást se psem, který nepase nejde.

Pokud stádo nemá, a chce to dělat jen pro zábavu, tak bych koukala po psovi ze sportovní linie, s tím že když pást nebude, tak se nic neděje, a možná se s ním bude i snáz žít.

Vynechala bych čisté vystaváky - ti už mají s plemenem společnou jen barvu a název.

..souhlasím....

5.2.2021 01:26
lifehappens

XXX.XXX.10.161

Inspektor Pišišvor napsal(a):

Mohla bych se zeptat, čím jsou ty výstavní linie tak jiné?

5.2.2021 07:37
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lifehappens napsal(a):
Mohla bych se zeptat, čím jsou ty výstavní linie tak jiné?

Třeba povahou, ale i chlupama

5.2.2021 07:57
sufle

XXX.XXX.175.182

U nás mají výstavního borderáka a kdyby měl jinou hlavu, vypadal by jako kolie. Je to hrouda chlupů.

5.2.2021 08:27
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.27.76

Jako já nejsem u boc apriori proti výstavákům - pro spoustu lidí je to docela dobrá alternativa, když už teda "nutněpotřebují" borderku, protože je děsně chytrá a umí tancovat, ale nechtějí aby se chovala jako bordera...

7.2.2021 21:11
lilymax

XXX.XXX.30.130

Jak bylo už řečeno, pokud nechcete psa ke stádu, pracáka nee. Já osobně mám "výstaváka" s tím, že oba rodiče aktivně sportují (agi, coursing, flyball) a mají splněné zkoušky jak z DD a poslušnosti, tak z pasení. Takže je to trošku sportovní-výstavní mix Je hubená a chlupů má málo v porovnání s tradičním výstavákem.
Pasení aut a dalších hýbacích se věcí se nevyhnete u většiny sporťáků, ale ani u hodně výstaváků. Moje fenka taky pásla auta, ale je to věc, se kterou se dá pracovat, když to člověk podchytí brzy a ví jak na to. Podle mě nějaký sporťák by mohl vyhovovat, pokud jste seznámená se všemi negativními vlastnostmi plemene (a že jich je dost). Osobně bych ale nezavrhovala ani ty výstaváky. Je spousta chs, které chovají pěkné borderky s dobrou povahou (ale je pravda, že tam už se musí pořádně vybírat) a pokud nemáte profesionální ambice, mohl by takový pes "stačit". Každopádně sehnat bocku v dnešní době je skoro nadlidský výkon, takže hodně štěstí

7.2.2021 21:53
kelpie lover

XXX.XXX.31.150

sufle napsal(a):
U nás mají výstavního borderáka a kdyby měl jinou hlavu, vypadal by jako kolie. Je to hrouda chlupů.

mne skôr pripominaju už australskeho ovčiaka, pred covidom na poslednej vystave boli bocky a AUO v jednom kruhu a teda som mala fest problem

7.2.2021 22:49

"Chcela by som aby mala pastierske vlohy, nie však prisilné aby nepásla autá, bicykle, ľudí atď".

Tak mi to připomnělo Chytrou horákyni : "obutá, neobutá, pěšky, na voze....."

Přidejte reakci

Přidat smajlík