Péče a krmení po kastraci

Plemeno není v seznamu
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.2.2021 12:40
lu80

XXX.XXX.128.41

Pěkný den.
Dlouho jsem tu nebyla, ale je opět čas si přijít pro radu. Mám čtyřletou fenku NO X ohař. Kvůli bouličkám na mléčné žláze jsem fenku nechala vykastrovat (po konzultaci s veterinářem). Je to pár dní..snad se malinko lepší, i když nejspíš nebude z těch, co by druhý třetí den po zákroku ani nevěděly, že něco bylo. Protože je cíťa (ano, je to i mou výchovou), všechno prožívá opravdu hodně intenzivně. Počítám, že bude trvat, než se vrátíme do normálu..ale věřím, že to snad přijde.
Jde mi o to, že všude čtu, plus vet mi kladl na srdce, jak musím omezit stravu, aby nebyla tlustá. Od malička jí krmím tak nějak intuitivně..částečně barf (i když barf se říct asi nedá, protože zeleninu a přílohy nežere). takže vlastně masem a kostmi a drškami..v jedné -večerní - porci. A granule má přes den. (i jako odměny). Řekla bych, že je poměrně dost aktivní..i když asi ne vyloženě sportovec. Já s ní denně ujdu v průměru tak 8 kiláčků ( v létě na kolobrně), přičemž ona naběhá tak dvakrát tolik. Plus zahrada, hlídání atd..Nemyslím si, že bychom tenhle standart nějak měnily.
Dost dlouho mi trvalo se kvůli ní trochu dostat do formy . Skutečně jí mám při stejném výdeji energie snižovat příjem? I za stávajícího stavu se mi tak jednou týdně stávalo, že mi ráno zvracela hlady. Podotýkám že není podvyživená, spíš má něco malinko navíc. Nebo zachovat večerní masovou porci a přes den zvolit dietnější granule? Vet doporučuje přejít komplet na dietnější granule, což se mi nějak nechce.
Máte nějaké tipy či dobré rady?
Děkuju. Lucka

8.2.2021 12:43
impact

XXX.XXX.3.155

Nesmysl. Řiďte se vlastním psem. Nikde není psaný, že musí po kastraci přibrat. Já mám fenu kastrovanou devět let a je jak z Dachau. Čerti by mě sebrali, než do ní vždycky narvu nějaký jídlo. Počkejte, co to za pár týdnů či měsíců udělá a tím se řiďte. Žádné preventivní snižování krmení nebo změna na dietní granule..

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.2.2021 12:44

Řekla bych, že záleží na konkrétním zvířeti, jestli bude mít tendenci přibírat nebo ne. Můj nežravec se po kastraci spravil z kondice "žebřiňák" na "štíhlý", dnes je něco mezi tím. Ale u psa žravýho nebo už majícího něco navíc bych spíše sledovala, co se bude dít. Občas ji nechat zvážit, a uvidíte.

8.2.2021 12:51
lu80

XXX.XXX.128.41

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Řekla bych, že záleží na konkrétním zvířeti, jestli bude mít tendenci přibírat nebo ne. Můj nežravec se po kastraci spravil z kondice "žebřiňák" na "štíhlý", dnes je něco mezi tím. Ale u psa žravýho nebo už majícího něco navíc bych spíše sledovala, co se bude dít. Občas ji nechat zvážit, a uvidíte.

Jasan. Ona to doteď měla nárazově..při hárání a faleškách nežrala - žebřiňák..na zimu se trochu spravila, přes léto zas trochu zhubla. Rozhodně není (bo nebyla) klasickej žravec. Teď aktuálně má podle mě něco málo navíc, ale pořád má pěknou postavu. Já si tak mapuju terén, abych zas něco nepo.... .

8.2.2021 12:52
janaa

XXX.XXX.6.154

A nejsou ty granule přes den (nevím teda v jaký formě) zbytečný? To je má jako furt k dispozici?

8.2.2021 12:59
lu80

XXX.XXX.128.41

janaa napsal(a):
A nejsou ty granule přes den (nevím teda v jaký formě) zbytečný? To je má jako furt k dispozici?

Jani jak jsem psala. Ona mi nežere nic než maso,kosti a dršky. je schopná vyzobrat z porce jakoukoliv nepatřičnost(vařenou zeleninu, brambory, dokonce i rejži). Dle toho co jsem načetla a co mi bylo razeno, pes potřebuje i další věci než jen maso...a dršky vše nevyřeší. nemá jídlo furt k dispozici. Protože hodně chodíme a jsme často i tři čtvrti dne v čudu, tak mám sebou v kapse ty granule. Původně jsem to měla jen jako odměny..ale časem jsem mrkla kolik za den těch (odměn) zblajzne..a je to v podstatě čtvrt až půl porce.

8.2.2021 13:03
janaa

XXX.XXX.6.154

lu80 napsal(a):
Jani jak jsem psala. Ona mi nežere nic než maso,kosti a dršky. je schopná vyzobrat z porce jakoukoliv nepatřičnost(vařenou zeleninu, brambory, dokonce i rejži). Dle toho co jsem načetla a co mi bylo razeno, pes potřebuje i další věci než jen maso...a dršky vše nevyřeší. nemá jídlo furt k dispozici. Protože hodně chodíme a jsme často i tři čtvrti dne v čudu, tak mám sebou v kapse ty granule. Původně jsem to měla jen jako odměny..ale časem jsem mrkla kolik za den těch (odměn) zblajzne..a je to v podstatě čtvrt až půl porce.

Nevěř všemu,co se píše já nedávám žádný přílohy,ani vařenou zeleninu, ani jinou, přes zimu mi občas upadne mrkev nebo jiná zelenina při vaření,jinak přes rok chodí na ovoce na zahradu,ale do misky nic takovýho nedostávaj
Kdyby se zdálo,že se kulatí,tak bych spíš sáhla na ty granule, i když upřímně já bych asi radši brala nějaký sušený maso nebo něco takovýho přijde mi škoda do ní tímhle způsobem cpát granule. Jestli má nějakej faldík,tak to bude určitě z toho. Jinak ale opravdu neplatí,že co kastrovaná fena,pes,to problém s váhou. Měla a mám ve smečce kastráty a nikdo s váhou problém neměl a nemá

8.2.2021 14:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jak píšou holky, čekala bych, co to s ní bude dělat a podle toho se pak řídila.

8.2.2021 14:36
aluska

XXX.XXX.197.205

Moje jezevčice nikdy neměly problém s váhou po kastraci. Řídím se podle věku, zátěže a jak se mi líbí figura. Upřednostňuju štíhlejší psy, ale to neznamená, že bych je trápila hlady. Baští 2x denně, syrový se zeleninou. A těch 8 kiláků mi ty moje trpaslice uběhnou s packou v nose. Chodíme i delší .A každý den.

8.2.2021 14:45
rapotacka11

XXX.XXX.232.141

Kvůli bouličkám na mléčné žláze jsem fenku nechala vykastrovat ...

To jsem tedy zvědavá, zda to pomůže.

8.2.2021 15:08
lu80

XXX.XXX.128.41

rapotacka11 napsal(a):
Kvůli bouličkám na mléčné žláze jsem fenku nechala vykastrovat ...

To jsem tedy zvědavá, zda to pomůže.

Jsem si jistá, že na ty stávající to nepomůže. Nejsem veterinář, ani expert. Skutečně jsem nechtěla svojí fenu na kastraci dávat. Právě proto jsem to konzultovala se třemi veterináři, všichni řekli to samé. Na internetu jsem našla totéž. Každé hárání, každá falešná březost produkuje (hormony)?, které nádory ma mléčné žláze podporují. Tedy takto jsem to pochopila já. Měla jsem fenu, která netrpěla ani na falešky, ani na nádory a dožila se pěkných jedenácti ve zdraví a nekastrovaná. Věřte, že pro ní chci to nejlepší, proto jsem se rozhodla (i za cenu kastrace) snížit riziko, že za rok, dva bude umírat na rakovinu mléčných žláz.

8.2.2021 15:11
lu80

XXX.XXX.128.41

aluska napsal(a):
Moje jezevčice nikdy neměly problém s váhou po kastraci. Řídím se podle věku, zátěže a jak se mi líbí figura. Upřednostňuju štíhlejší psy, ale to neznamená, že bych je trápila hlady. Baští 2x denně, syrový se zeleninou. A těch 8 kiláků mi ty moje trpaslice uběhnou s packou v nose. Chodíme i delší .A každý den.

ano. my také. Toto nemělo být vytahování bůhvíjak sportujeme, či jak jsem skvělá panička. Jen prostě konstatování pro představu o aktuálním stavu a kondici. Vzhledem k tomu, že jsem chtěla radu s výživou, považovala jsem za žádoucí uvést jak na tom fena je s pohybem.

8.2.2021 15:13
aluska

XXX.XXX.197.205

lu80 napsal(a):
ano. my také. Toto nemělo být vytahování bůhvíjak sportujeme, či jak jsem skvělá panička. Jen prostě konstatování pro představu o aktuálním stavu a kondici. Vzhledem k tomu, že jsem chtěla radu s výživou, považovala jsem za žádoucí uvést jak na tom fena je s pohybem.

Ježíš, vůbec jsem to nebrala jako že se vytahujete, jen když by Vám fenka začala tloustnout, tak že můžete přidat pohyb, že i malí jezevci ujdou hodně, natož ovčanda

8.2.2021 15:17
lu80

XXX.XXX.128.41

aluska napsal(a):
Ježíš, vůbec jsem to nebrala jako že se vytahujete, jen když by Vám fenka začala tloustnout, tak že můžete přidat pohyb, že i malí jezevci ujdou hodně, natož ovčanda

jasna. Ona nijak extra tloustnout nezačala..teď přes zimu malinko nabrala..ale to mi tak nějak přijde normální, vím, že to na jaře zas shodí. Budu to prostě sledovat a podle toho se zařídíme.. Zajímaly mě i jiný názory než ten můj a veta..páč byly dost protichůdný, no..

8.2.2021 15:17

lu80 napsal(a):
Jsem si jistá, že na ty stávající to nepomůže. Nejsem veterinář, ani expert. Skutečně jsem nechtěla svojí fenu na kastraci dávat. Právě proto jsem to konzultovala se třemi veterináři, všichni řekli to samé. Na internetu jsem našla totéž. Každé hárání, každá falešná březost produkuje (hormony)?, které nádory ma mléčné žláze podporují. Tedy takto jsem to pochopila já. Měla jsem fenu, která netrpěla ani na falešky, ani na nádory a dožila se pěkných jedenácti ve zdraví a nekastrovaná. Věřte, že pro ní chci to nejlepší, proto jsem se rozhodla (i za cenu kastrace) snížit riziko, že za rok, dva bude umírat na rakovinu mléčných žláz.

Ale jestli už tam bouličky má, měly by se podle mě odstranit i mléčné lišty.

8.2.2021 15:29
lu80

XXX.XXX.128.41

do téhle diskuze bych se tady raději nepouštěla..to bych raději nechala na veterináři. Věřím, že jsem po předchozích špatných zkušenostech vybrala dobrého a schopného.

8.2.2021 15:40
impact

XXX.XXX.3.155

Není pravidlem. Velmi často to zarazí kastrace právě tím, že mléčné žlázy přestanou pracovat.

8.2.2021 15:42
lu80

XXX.XXX.128.41

impact napsal(a):
Není pravidlem. Velmi často to zarazí kastrace právě tím, že mléčné žlázy přestanou pracovat.

Děkujuuu

8.2.2021 16:17
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

impact napsal(a):

To jo, ale ty lišty jsou prostě větší pojistka. U mladé feny bych do toho šla, u staré už ne, je to velká operace. No...nádor je nádor a jak se bude chovat dál, se teprve ukáže

Nechci zadavatelku strašit, ale setkaly jste se někdo s tím, že bouličky na mléčné liště těma bouličkama navždy zůstaly? Ptám se jen pro info, s fenama já zkušenosti nemám.

8.2.2021 18:09

lesnížínka napsal(a):
To jo, ale ty lišty jsou prostě větší pojistka. U mladé feny bych do toho šla, u staré už ne, je to velká operace. No...nádor je nádor a jak se bude chovat dál, se teprve ukáže

Nechci zadavatelku strašit, ale setkaly jste se někdo s tím, že bouličky na mléčné liště těma bouličkama navždy zůstaly? Ptám se jen pro info, s fenama já zkušenosti nemám.

Nám bylo doporučeno odstranit i obě mléčné lišty. Nechali jsme spolu s kastrací odstranit tu postiženou (obě naráz nejdou), ale vzhledem k věku feny jsme už do další operace na odstranění druhé mléčné lišty nešli.

8.2.2021 18:11
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nám bylo doporučeno odstranit i obě mléčné lišty. Nechali jsme spolu s kastrací odstranit tu postiženou (obě naráz nejdou), ale vzhledem k věku feny jsme už do další operace na odstranění druhé mléčné lišty nešli.

Kamarádka taky, fena už byla starší, udělali to stejně a byla ještě dva roky.

8.2.2021 19:39

lesnížínka napsal(a):
Kamarádka taky, fena už byla starší, udělali to stejně a byla ještě dva roky.

Naše ještě 3. Operace byla ve 14 letech, dožila se 17.

8.2.2021 19:44
impact

XXX.XXX.3.155

lesnížínka napsal(a):

Těch pár nádorků se bere ven s kastrací.

8.2.2021 20:51

JJ, nikdy jsem krmení po kastraci neomezovala-váha stejná při kastraci, tak i dále., nebožka kastrovaná v devíti letech- špinění mimo plán... a pryč jeden struk s bradavicí, současná kastrovaná ve třech letech- falešky.
Jo někdy, když máme válecí, prší, zima a ani psa by nevyhnal, tak má trochu menší porci, ale taky krmím jen intuitivně, maso,kosti nebo skelety brambora, mrkev- zelenina, to vařené pár minut nebo od oběda, rohlík, těstoviny v krajní případě čerstvá rýže..+ granule v misce a jako odměny. žádná věda. já taky "žeru" , tak co by nežral pes.

8.2.2021 21:33

Já po kastraci neomezovala, když mi přišlo, že se g´fena zakulatila, tak jsem dala distnější maso, ale při zachování objemu krmné dávky, v nejhorším případě jsem přílohu nahradila masem a zeleninou.
Celej život jedla stejně jako její bratr, nekastrovaný es....měla teda o pár kilo víc než on, ale to přikládám tomu, že byla o fous větší a celkově mohutnější...asi způsobeno kastrací v ranném věku. Ale že by mi nějak tlostla a že by musela držet vysloveně dietu, tak to ne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík