Akis

XXX.XXX.39.118
Dobrý den,
už dlouho přemýšlím o tom, že bych si pořídila psa, ale nevím, jaké plemeno by pro mě bylo vhodné.
Chtěla bych Veselého, rodinného, středně velkého psa, který by měl rád děti, dal se snadno vycvičit a jen neležel na gauči.
Také bych chtěla, aby pejsek moc neštěkal, a aby nebyl moc chlupatý.
Máme rodinný dům se zahradou takže by spal doma.
Také chci říct, že jsem psa ještě neměla, a nemám tak se psi zkušenosti.
Ve všední dny bych domů chodila okolo druhé hodiny, a celý zbytek dne by byl s námi.
Procházky, hry, a výlety jsou samozřejmostí.
A ještě mám takový dotaz.
Moje kamarádka mi říkala, že podle ní, je blbost, dát venkovního psa na chvilku domů, protože když ho pak dám zase ven, tak mu tam bude zima.
Jaký názor na to máte vy?
Ale, nad tímto jsem přemýšlela ještě když jsem chtěla venkovního psa, teď už chci domácího.
Dopředu děkuji za rady a tipy.
Skřivánková
Uživatel s deaktivovaným účtem

jako vždy krátkosrstá kolie

Tak já se trošku rozepíšu:
Máme kraťandu, nyní už třináctiletou dámu. Je to středně velký a středně chlupatý pejsek, mírný, pohodový, snadno vychovatelný (kolie se necvičí, kolie se vychovává ). Na výchovu ideální pes pro začátečníka.
Není vyloženě klaun jako některá jiná plemena, například nešílí, když se vracíme domů. Přivítá, to ano, ale vždy si zachovává určitou noblesu, eleganci nebo jak to pojmenovat. Zkrátka zachovává dekorum :-)
Co se srsti týká - celoročně docela dost líná, protože má hustou podsadu, ale aspoň to není ta krátká zapichovací srst, dá se to dobře vyluxovat. Na běžnou údržbu je vyloženě praktická, po vycházce otřete nohy hadrem a pohoda.
Procházky, výlety - na to bude super parťák. Je to lehký dlouhonohý sportovní pes, který zvládne pohodlně třicetikilometrovou túru. Na vycházkách si vás bude hlídat, jste její stádo a žádnou ovečku ze stáda nesmí ztratit, takže nás neustále přepočítává. V lese neutíká za zvěří, nemá problém s ostatními psy - ta naše prakticky neví, co to je vodítko.
Nezmiňujete, jak staré děti máte. Na dětské hry je taky bezva parťačka, jen u hodně malých dětí bych byla opatrnější. Kolie mají hodně citlivou dušičku a některé jsou lekavé, takže malé děti nutno hlídat a naučit je, jak ke psu přistupovat.
Štěkání - naše madam doma neštěká vůbec, protože to se prostě nesluší :-), na zahradě si štěkne dvakrát třikrát za den. O koliích často čtu, že jsou uštěkané, no nevím, ta naše vůbec ne. Navíc se dá opravdu velmi snadno vychovat - prostě jí domluvíte :-)
Jako parťačku do rodiny doporučuji všema deseti
Akis

XXX.XXX.39.118
No, já už nemám zas tak malé děti(moje nejmladší dcera má 11let), ale sestřina dcera má dvě malé děti( 1rok a 3 roky)
A často k nám v poslední době jezdívají, takže bych chtěla, aby byl vhodný k dětem.
Každý pes je vhodný k dětem, pokud s nimi nemá špatné zkušenosti a zná je. Moje fena, když byly neteře malé a viděla je tak 1x ročně, si nechala si líbit opravdu hodně. Nanejvýš odešla.
Jinak, přechody, všichni naši psi mohou z venku dovnitř a nikdy neměli problémy. Když jim bylo horko, šli si lehnout na chodbu. A venku si klidně lehli do sněhu., no, tohle je asi plemenem, ale vím o pár lidech, co to takhle taky mají a nemají problém.

Akis
napsal(a):
No, já už nemám zas tak malé děti(moje nejmladší dcera má 11let), ale sestřina dcera má dvě malé děti( 1rok a 3 roky)
A často k nám v poslední době jezdívají, takže bych chtěla, aby byl vhodný k dětem.
Tak vy už máte děti dost staré na to, abyste je naučili, jak se správně ke psu chovat a aby to děti pochopily. Těm bude KK určitě skvělou parťačkou. Co se těch malých týká, tam to prostě musíte hlídat, protože malé dítě zkouší a zkoumá. Máme 5 vnoučat ve věku do 9 let, všechny k nám odmalička jezdí a je to o tom hlídat, hlídat, hlídat. Samozřejmě je občas napadlo vyzkoušet, co to udělá, když se pejskovi šlápne na ocásek, dloubne do očička nebo zmáčkne prstíček. Tomu prostě musíte zabránit u jakéhokoliv psa. Žádné plemeno bych nenechala bez dozoru společně s takhle malým dítětem.
Jinak co se štěkání týká, už jsem psala - naše holka je nejméně uštěkaný pes v širokém okolí, a to tu máme přehlídku od yorka po bernardýna. Ani žádné mručení nebo bručení, možná je výjimka, nevím ...
Akis
napsal(a):
U takhle malých dětí musíte být furt ve střehu u každého psa - není to zřejmě tak, že by kolie byla v tomto směru výrazně horší.
Většina psů, kteří nejsou na takhle malé děti zvyklí, neb je nemají doma, je z nich zpočátku nervózní.
Neexistuje plemeno, které by bylo možné nechat s batoletem bez dozoru.

Já osobně mám paradoxně menší strach o dítě ve společnosti velkého rodinného psa, protože mi přijde, že se ti psi o sebe nebojí tolik jako třeba pidipejsek.
Taky když mi batole škobrtne a upadne na bernardýna, tak je to rozdíl, než když zakopne o jorkšíra.
Ale to hlídání je samozřejmě na místě, protože i když je velký pes kliďas, který by na sobě nechal dříví štípat, tak může dítěti nechtěně ublížit třeba svojí nemotorností.
A samozřejmě i ty pověstné psí chůvy byly malá a třeba kousací a skákací štěňata a rozjívení buldozeroidní pubescenti, takže tam to člověk musí hlídat dvojnásob.
Dítě bez dozoru....jo měla jsem, batole posadit na deku na zem v obýváku, opodál lehla ovčanda a hlídala, já v kuchyni, když dítě slezlo z deky, tak hned volala "hej pojď si zpacifikovat potomka, matko".....ale tam nebylo riziko, že by dítě psu něco provedlo neboť než se k feně fyzicky dostalo, tak už se spustil "alarm"....
Ale to je opravdu pes os psa, každého bych takhe nenechala a dokonce ani tu ovčandu v mladším věku.....a navíc to bylo JEJÍ dítě.