Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kaštanek

9.2.2021 00:17
Kaštanek

XXX.XXX.123.11

Dobrý den,
máme nové štěňátko gordonsetra, pes. Má 2 mesice máme ho doma 14 dní, první 3 dny jsem spala dole na sedačce, pejsek má svůj pelíšek v něm jsem mu nastlala moje věci, aby mě cítil. Teď jak usne, chodím spát do patra. Chtěla bych, aby nechodil na sedačku. Když v noci přišel, tak jsem ho vzala a zavedla nazpět do pelíšku, pochválila a dala pamlsek. Pořád to dělám dokola. Přes den se tam ale škrábe tak děláme to stejné akorát ho nevodíme do pelechu ale odlakavame hračkami.
Dnes v noci jsem se vzdálila, on nespal a už si tam hověl. Tak jsem ho asi 5 krát odvedla zpět a pak už usnul ale přes den, jak je rozdovadeny, tak zavrčel na manžela. Značí to něco?
Sundavame ho trochu rázně s hrubším hlasem Jméno a povel nesmíš. Pořád se vrací a když tam leží děti tak kouše je i oblečení...?

9.2.2021 00:21
rapotacka11

XXX.XXX.232.141

Značí.
Pes má smůlu.

9.2.2021 00:42
Šarina

XXX.XXX.243.72

Kaštanek napsal(a):
Dobrý den,
máme nové štěňátko gordonsetra, pes. Má 2 mesice máme ho doma 14 dní, první 3 dny jsem spala dole na sedačce, pejsek má svůj pelíšek v něm jsem mu nastlala moje věci, aby mě cítil. Teď jak usne, chodím spát do patra. Chtěla bych, aby nechodil na sedačku. Když v noci přišel, tak jsem ho vzala a zavedla nazpět do pelíšku, pochválila a dala pamlsek. Pořád to dělám dokola. Přes den se tam ale škrábe tak děláme to stejné akorát ho nevodíme do pelechu ale odlakavame hračkami.
Dnes v noci jsem se vzdálila, on nespal a už si tam hověl. Tak jsem ho asi 5 krát odvedla zpět a pak už usnul ale přes den, jak je rozdovadeny, tak zavrčel na manžela. Značí to něco?
Sundavame ho trochu rázně s hrubším hlasem Jméno a povel nesmíš. Pořád se vrací a když tam leží děti tak kouše je i oblečení...?

Snažte se trochu vžít do duše vašeho štěněcího mimina.
Byl odtrženej od smečky daleko dřív, než by měl být (asi množitel, protože chovatel má toto zakázané).
Chce teplo smečky, ale smečka ho vyhání.
Chce si hrát jako pes (k tomu patří vrčení a kousání), ale smečka ho za to trestá.
Chce si hrát s náhradními sourozenci (dětmi a jejich věcmi), ale je trestaný i za to.

Chudák malinký pes, psí mimino, je vržen mezi marťany, kterým nerozumí.... a kteří nerozumí jemu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.2.2021 06:33

Vraťte ho ,bude hůř,bude kousat lítat,neposlouchat.Není to plyšák co bude ležet v pelíšku.

9.2.2021 07:16
impact

XXX.XXX.3.155

Místo nesmyslné a hrubé buzerace stylem nesmíš, nesmíš, fuj, fuj, nesmíš, ho začnete učit, co MÁ DĚLAT.

Kaštanek

9.2.2021 07:48
Kaštanek

XXX.XXX.123.11

My ho nebuzerujeme, učíme ho jméno chůzi na vodítku chvilku a pak šlape na volno, přijde když volám dostane pochvalu a pamlsek... Doma privolavame a hrajeme si to používáme až už je jak tazman. A to že kouše je jasné, motivuje mě ho na hracky . Tak to myslíte že ho to máme jako nechat dělat? Snažíme se ho jen usměrnit. Zase si to někdo vyložil jako buzeraci...

9.2.2021 07:56
impact

XXX.XXX.3.155

"" Sundavame ho trochu rázně s hrubším hlasem Jméno a povel nesmíš. ""

Buzerujete ho, nesmyslně. Vůbec nechápe, co po něm chcete. Budete to dělat tak dlouho, až začne opravdu hrubě startovat, kdykoliv se k němu na gauči někdo přiblíží.

9.2.2021 07:59

Jak staré jsou děti? Dokáží si se psem hrát? Nebo jsou to mimina? Proč gordon? Proč setr? Jaké s ním máte plány?

9.2.2021 08:05

Kaštanek napsal(a):
My ho nebuzerujeme, učíme ho jméno chůzi na vodítku chvilku a pak šlape na volno, přijde když volám dostane pochvalu a pamlsek... Doma privolavame a hrajeme si to používáme až už je jak tazman. A to že kouše je jasné, motivuje mě ho na hracky . Tak to myslíte že ho to máme jako nechat dělat? Snažíme se ho jen usměrnit. Zase si to někdo vyložil jako buzeraci...

1. Pokud je pes v místnosti s gaučem sám, lze jen velmi těžko zařídit, aby na gauč nelezl. Dá se to udělat leda tak, že v přístupu na gauč mechanicky zabráníte (položit na gauč třeba žehlící prkno, ohradit gauč plůtkem, atd). Daleko jednodušší je zavírat psa do místnosti, kde gauč není.

2. Pokud pes leze na gauč ve vaší přítomnosti a vy si to nepřejete, nechte mu za sebou pořád courat vodítko, a za to vodítko ho vždy od jeho nápadu odvedete spolu s nějakým povelem, např. "dolů". Povel se dává normálním hlasem, žádné křičení, žádná ráznost. Ráznost totiž hraničí s agresí. Navíc asi chcete, abyste na pejska nemuseli zvyšovat hlas, a tak je lepší ho učit na povely normálním hlasem :)

9.2.2021 08:13

Ještě k tomuhle:
"...zavrčel na manžela. Značí to něco? ..."

Ano, značí to, že vám pejsek nerozumí. Dělá pro něj zcela logickou věc a nechápe, co to po něm chcete. Vaše sundávání si klidně může vykládat jako agresi, pokud jste u toho rázní. Tak se logicky ohrazuje.
Stačí ubrat na ráznosti a pejska trpělivě a laskavě klidně 100x za den učit, co má dělat místo lezení na gauč a co znamená povel "dolu" ... a tak podobně.

9.2.2021 08:17

Se psem je práce! V jedné domácnosti třeba při odchodu na nový gauč překlápějí křesla. V jiné nová křesla překlápějí na sebe. To, že boty musí být uzavřené v botníku - zvláště nové, kožené - to je samozřejmost. Stejně, jako že odpadkový koš nesmí zůstat psu k dispozici.
Tak vám asi nezbyde nic jiného, než ve vaší nepřítomnosti gauč "obrnit zátarasem". Ve vaší přítomnosti štěně trpělivě odvádět.
Nakonec máte děti. Je to stejné jako s nimi. Když budete mít horká kamna - taky dítě 100x odvedete a nebudete na něj křičet. A když zůstane batole s kamny samo, zabráníte mu v přístupu k nim.

9.2.2021 08:27
Agnes1

XXX.XXX.76.135

Kdysi za komančů si moje líná sestra pořídila gordonsetra, Citon Jitřní svit, kdo ví proč?
Byl krásný. A chudák. Dům ze zahradou, vše zničil, to je jasné. Je to lovecké plemeno, chtěl denně, dvakrát nejméně, urazit velké vzdálenosti ve svém přirozeném prostředí, na louce a v lese. Chtěl pracovat. Necítil se dobře doma sám. Sestra neměla žádné zkušenosti se psy. No, dopadlo to tak, že ve dvou letech ho darovali někomu do hájovny.
Dodnes na něj občas vzpomenu.

9.2.2021 08:28

Agnes1 napsal(a):
Kdysi za komančů si moje líná sestra pořídila gordonsetra, Citon Jitřní svit, kdo ví proč?
Byl krásný. A chudák. Dům ze zahradou, vše zničil, to je jasné. Je to lovecké plemeno, chtěl denně, dvakrát nejméně, urazit velké vzdálenosti ve svém přirozeném prostředí, na louce a v lese. Chtěl pracovat. Necítil se dobře doma sám. Sestra neměla žádné zkušenosti se psy. No, dopadlo to tak, že ve dvou letech ho darovali někomu do hájovny.
Dodnes na něj občas vzpomenu.

Tak to dopadl ještě dobře.

Kaštanek

9.2.2021 08:41
Kaštanek

XXX.XXX.123.11

9.2.2021 08:57
Agnes1

XXX.XXX.76.135

Prodej štěněte mladšího než 7 týdnů věku, to je opravdová nezodpovědnost a mluví o tom, že se nejedná o seriózního chovatele. Štěně by u chovatele – u svých sourozenců a matky mělo zůstat do 8 týdnů (případně až do 12). Potřebuje být se svými sourozenci, aby dostalo základ správného chování ve smečce, aby se alespoň zčásti naučilo mít cit ve stisku při divokých hrách, jednoduše řečeno, potřebuje vyrůstat mezi štěňaty minimálně do zmíněného věku.
Jak by měl či naopak neměl vrh štěňat vypadat?
Nekupujte štěně z chovu, který na vás působí nezdravě a zanedbaně. Kde mají štěňata blechy, či jsou vyzáblá, s vyrážkou, ustrašená nebo apatická. Ani doslova obézní štěně není žádná velká výhra, především pokud nedokážete určit zda jejich velká bříška jsou proto, že jsou velcí jedlíci, nebo proto, že jsou plná vnitřních parazitů. V žádném případě neberte štěně z vrhu, kde jsou všechna štěňata velmi plachá, schovávají se a i chovatel má problémy je chytit. Zkrátka je na první pohled zřejmé, že nebývají v kontaktu s člověkem. Taková štěňata jsou duševně nedozrálá, nejsou připravena na rušný svět plný lidí a jejich následující socializace, stejně jako výchova, bude velmi náročná a složitá. Většinou jsou taková štěňata pro rádoby chovatele pouze zdrojem zlepšení finanční situace, nebo se jedná o člověka, který o potřebách psa nemá nejmenší potuchy.
Jedním z důležitých ukazatelů je i chování matky štěňat. Sice některé feny svá štěňata brání, ale mimo jejich přítomnost se chovají přirozeně. Tedy pokud fena, mimo dosah štěňat, nemá zrovna ideální povahu (např. je příliš plachá či naopak agresivní), koupi štěněte po takové feně řádně zvažte. Nezřídka takovou povahu zdědí všechna štěňata (nebo část z nich) a jejich výchova a výcvik je podstatně složitější, nežli u štěňat vyrovnaných.

text a foto: Eva Nohelová

Kaštanek

9.2.2021 08:58
Kaštanek

XXX.XXX.123.11

9.2.2021 09:08

kaštanek, ty jsi automat?
proč 3 totožné příspěvky za sebou?

9.2.2021 10:03

Chápu, že v některých rodinách nechtějí, aby pes lezl na gauč.
Tak ale štěndo je ještě malé mimi, chce být se smečkou a když už není s mámou a sourozenci, tak jste smečka vy, tak dejte pelíšek ke gauči a když chce nahoru, tak ho jemně sundejte a dřepněte si s ním na zem.

To, že tahá děti za oblečení je normální, chce si hrát, tak zvednout zadel a šup šup se se štěňátkem přetahovat třeba o uzlík.

A že byl rozdováděný a zavrčel na manžela, tak to značí jediné....byl rozdováděný.

Doporučuju si pustit nějaká videa, kde si spolu hrají malá štěňata, jak na sebe vrčí, jak se koušou a no a přesně takovou úsměvnou roztomilost máte doma.

Co se mi nejvíc osvědčilo u štěněte je "unavený pes = hodný pes"....a štěně jede v kratších intervalech, které se rychle střídají... jídlo, spánek, aktivita, venčení....takže učení na to, že ne gauč, ale pelíšek je nej po nějaké aktivitě....kdy už je štěňátko vyblbnuté.
Ideální je i nastavit nějaký režim....štěně vstane, jdeme ven, nějaká třeba menší prochajda dle možností štěněte, kde si pohrajeme, vyřádíme se, hrou něco i třeba pocvičíme, přijdeme domů, dáme nějaký papáníčko, což vzhledem k tomu, že štěně jí 5x denně není problém po každé kratší procházce a po papáníčku jdeme na pelíšek a spinkáme.....to je samozřejmě příklad.

9.2.2021 10:07

z článku o gordonsetrech :

"Tito psi jsou povahově překvapivě vyrovnaní a společenští, ke štěstí jim toho stačí poměrně málo, budou rádi za jakoukoliv kousací hračku, pamlsek či měkké místo vedle vás na gauči."

9.2.2021 11:17
rapotacka11

XXX.XXX.232.141

Když dospějí, tak určitě.

I přes svůj krásný vzhled je to samorost.
Potřebuje důrazný, nikoli tvrdý výcvik a výchovu.
Mladý pes,
je náročný na čas – na zaměstnání.
Gordonsetr potřebuje pohyb, procházky, běhání,
ale hlavně potřebuje zaměstnávat mysl.
Společné hry, rozšiřování vědomostí.
To je to, co gordonsetr potřebuje.

Je to pes, který citlivě vnímá, poměrně rychle se učí i se přizpůsobuje.
Stejně jako dobré věci se snadno učí i ty, které se nám lidem nelíbí.

Učení téměř jakéhokoliv směru ho baví, pokud nemá obavu z tvrdosti.

9.2.2021 15:52
lupus4

XXX.XXX.205.61

ve změně vašeho kontraproduktivního přístupu by vám pomohly knihy od F.Šusty : Trénink je rozhovor.. a Trénink je v hlavě

rady . couračku a učit štěně CO MÁ dělat a ne co dělat nemá .. jste dostaly
a s nimi než se dovzděláte chyby nenaděláte...

žádné zákazové povely teď určitě nepotřebujete a nepotřebuje je ani vaše štěně , potřebuje poznávat svět s důsledným, ale laskavým parťákem v zádech ...

tak se konečně začněte chovat aby to tak bylo

9.2.2021 18:53

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vraťte ho ,bude hůř,bude kousat lítat,neposlouchat.Není to plyšák co bude ležet v pelíšku.

Ono ho asi není komu vrátit. Množitel(ka) je určitě rád(a), že se štěněte zbavil(a) v 6 týdnech.

9.2.2021 20:34

Poblíž gordonku máme a občas jí potkáváme. Ve městě bez práce. Teď už si trochu zvykla, resp. rezignovala, nicméně z vodítka nejde a jde jen pár set m nakrátko. Ve štěněcím a mladším věku s ní měli peklo, pořád číhala na holuby, slepá, hluchá, doma rachot. Navíc krapet separační úzkost. Přes den venčil prarodič, patřičně otrávený, jakou blbost mladí udělali, když jako rodinného psa pořídili akčního lovce, když oni sami zas tak aktivní nejsou, potažmo mají svých starostí dost a nemůžou obětovat x hodin denně psovi.

9.2.2021 20:41

Když se setrem je to těžký. To je zvíře s velkým akčním radiusem, s čímž souvisí i jejich samostatnost. Větší extrém je z této (ostrovní) skupiny už asi jen pointer. Je to dáno terénem, v jakém se ti psi původně pohybovali a používali k práci. To byly samé rozlehlé pláně, pes musel pokrýt obrovskou plochu, což těsnou spolupráci s psovodem logicky neumožňuje. Podle mého názoru je do našich (českých) podmínek vhodnější kontinentál. Je s ním snazší pořízení.

Zadavatelce přeji pevné nervy a hodně zdaru. Radila bych veškerou energii investovat do vztahu se psem, do jeho navázání na sebe...

9.2.2021 20:44

Za mlada jsme měli doma irského setra. Nebyl můj, byl tchánův. Byl to krásný pes, ale raketa neuvěřitelná. Navíc tchán nebyl ani myslivec, ani kynolog ani pejskař. Takže fena byla i patřičně nevychovaná, ale lítání měla v těch dobách dost, psi se tenrát tolik neřešili jako dnes. Loveckého psa myslivec nestřelil a bydleli jsme na kraji města pod lesem. Tenkrát byl gordonsetr moje 1. volba. Ale ač mladá, měla jsem dost rozumu.

9.2.2021 20:46

Poblíž gordonku máme a občas jí potkáváme. Ve městě bez práce. Teď už si trochu zvykla, resp. rezignovala, nicméně z vodítka nejde a jde jen pár set m nakrátko. Ve štěněcím a mladším věku s ní měli peklo, pořád číhala na holuby, slepá, hluchá, doma rachot. Navíc krapet separační úzkost. Přes den venčil prarodič, patřičně otrávený, jakou blbost mladí udělali, když jako rodinného psa pořídili akčního lovce, když oni sami zas tak aktivní nejsou, potažmo mají svých starostí dost a nemůžou obětovat x hodin denně psovi.

No vidíte a já o gordonkovi uvažovala kdysi k dětem, protože jsem měla ty nej zkušenosti s irským setrem a u nás jednoho měli. Inteligentní pes, poslušný...taky bez loveckého vyžití, bez loveckého výcviku. Vlastně ve stejném režimu jako já měla setra. Několik hodin denně na poli, louce, v lese...pes vyhledával zvěř a upozorňoval, když něco našel.....
Pokud jsme se potkali na cestě z prochajdy a nebo na prochajdu a šel na vodítku, tak byl pořád v takové dobré náladě, rád se nechal pohladit. Pokud jsme se potkali v přírodě, tak si nás vůbec nevšímal....neměl čas "pracoval"

Já vím, že to pro loveckého psa není asi úplně ideální, ale myslím, že podobný režim je taková náhražka za loveckou práci...nebo jak to mám nazvat.
Ale je to fakt o těch několika hodinách denně, ale odměnou je naprosto spokojený, hodný pes, který je velice příjemný domácí společník se sluníčkovou povahou.

9.2.2021 20:49

@sardullah Jak jste zvládala setra s malými dětmi časově? Dalo se to zvládnout?

9.2.2021 21:14

@sardullah Jak jste zvládala setra s malými dětmi časově? Dalo se to zvládnout?

V té době jsem měla pouze syna dvouročního a setr byl taky dvouletý.
Měla jsem to štěstí, že jsem byla na mateřské a babičky byly ochotné pohlídat, protože psa bylo potřeba vycvičit, alespoň základní ovladatelnost, s tím mi hodně pomohla moje ovčanda.
Co se týče běžnýho provozu, tak procházky teda i se synátorem v kočáru....pesana jsem sebou tahala prakticky všude, kam to šlo. Doma byl zlatej kluka miloval, ale na druhou stranu se na mě pes dost upnul a na kluka žárlil....moje chyba, moje nezkušenost a špatnej odhad.

Co byl teda problém, který jsem nedokázala odbourat....nemohl zůstat sám na zahradě a to ani třeba 10 minut, přeskočil nebo přelezl...nevím, nechytla jsem ho přitom, dvoumetrový plot a dvě branky a lítal po ulici. Takže pokud jsem potřebovala třeba na chvíli odskočit domů, tak buď psa sebou a nebo musel na tu chvíli na úvaz.
Měla jsem ho jen na takovou soukromou dočasku a následně jsem ho dávala lidem, co bydleli v bytovce, ale na konci města defakto v přírodě a neměli děti....takže je měl pes sám pro sebe.

Řekla bych to asi takhle...pokud je člověk schopnej být se psem minimálně 4 hodiny denně venku....to je defakto hoďka ráno, hoďka večer a třeba 2-3 hodiny odpolko...a je schopnej psu poskytnout nejen pohyb, ale i to zaměstnání hlavinky, tak je to opravdu zlatej pes.....spolupracující, inteligentní sluníčko, které se rádo s vámi bude válet na gauči.

Upřímně, dneska bych takového psa nedala ani bez dětí, holt už nejsem mladá a chybí mi to nadšení a elán...dost jsem si zvykla, zpohodlněla, že nemusím s pesanama cvičit, že jim na procházce nemusím zaměstnávat kebule, už to mám takhle 23 let a maximálně mi to vyhovuje.

Co se týče časová náročnost v souvislosti s malými dětmi, tak teda chrťák byl k dětem pes k nezaplacení....dobrá volba, aby ani děti ani pes nebyli ošizeni.

9.2.2021 21:20

@sardullah Ty útěky, to je typický irčan. Dva jsem takhle vodívala domů, když jsme je s ohařem potkali. Jinak jste mi v zásadě potvrdila mé myšlenky. Děkuji za odpověď. :-)

9.2.2021 21:32

....když jsem pred ix lety začala chodit na svůj první cvičák, chodila tam paní s irčanem, pes nádherný, rozevlaty, v dobré náladě, jeho paní uhoněna, ušpinèna, v lehké depresi...jako dnes si pamatuji na jeji dotaz na vycvikáře, kdy uz se jako ten pes uklidní...jeho odpověď zněla nikdy.....

9.2.2021 21:59

Setra teda poslední dobou nevídám žádného, ale myslím, že spousty hlavně výmarů a maďarů jsou vláčeni po městech na vodítku, protože doplatili na to, že jsou hezcí a že mají milé povahy. Ale myslím, že jsou to vesměs nudící se stvoření a mám pocit, že určitě velká část z nich si to doma následně vybíjí na ničení vybavení bytu....i když se možná mýlím.

Proč to lidi těm psům dělaj?? Kdyby si pořídili královskýho pudla, tak ten pes bude u nich spokojenej, ale to nééé, to si musím pořídit něco extra, i když na to nemám podmínky ani čas. Nechci ani myslet na to, jak pak možná ty citlivé dušinky trpí, když je jim doma spíláno, že zas rozkousali to nebo ono.

Samozřejmě čest vyjímkám.

9.2.2021 22:07

Setra teda poslední dobou nevídám žádného, ale myslím, že spousty hlavně výmarů a maďarů jsou vláčeni po městech na vodítku, protože doplatili na to, že jsou hezcí a že mají milé povahy. Ale myslím, že jsou to vesměs nudící se stvoření a mám pocit, že určitě velká část z nich si to doma následně vybíjí na ničení vybavení bytu....i když se možná mýlím.

Proč to lidi těm psům dělaj?? Kdyby si pořídili královskýho pudla, tak ten pes bude u nich spokojenej, ale to nééé, to si musím pořídit něco extra, i když na to nemám podmínky ani čas. Nechci ani myslet na to, jak pak možná ty citlivé dušinky trpí, když je jim doma spíláno, že zas rozkousali to nebo ono.

Já těch setrů znám relativně hodně (zejm. lovecky vedených), ale je pravda, že nepřibývají rychlostí, jakou přibývají kontinentálové. Lovečtí psi doplácejí na své nekonfliktní, milé povahy. Každý (s odpuštěním) blbec se namlsá, když si přečte, jaká citlivá, empatická a inteligentní jsou to zvířata - snadno vycvičitelní, výborní společníci, báječné chůvičky k dětem. Ale co to denně (a za každého počasí obnáší), aby z toho psa byl vychovaný, vyrovnaný a příjemný společník, to už se nějak zamete pod koberec, a pak se hasí průšvihy (v tom lepším případě). Drtivá většina vizsel v útulcích jsou psi zcela zlomení...

12.2.2021 09:35
lifehappens

XXX.XXX.235.22

Co jsem četla, tak pudl potřebuje taky docela velké vyžití jak fyzické tak mentální. Myslím, že ani jim by takový režim úplně nevyhovoval. 🤔 Ale nevím, osobně znám jen toy pudla.

12.2.2021 14:44

lifehappens napsal(a):
Co jsem četla, tak pudl potřebuje taky docela velké vyžití jak fyzické tak mentální. Myslím, že ani jim by takový režim úplně nevyhovoval. 🤔 Ale nevím, osobně znám jen toy pudla.

Ano máte pravdu, pudl je takový veselý aktivní společník....s pudlíky jsem defakto vyrostla, když jsem byla dítě, tak to byl nejběžnější pes...taková sídlištní smečka pudlů, většinou střeďáků....takže tam lítali ti psi, my děti.......nikdo s těma pudlama nechodil nikam na tůry, dokonce nebylo ani agility....prostě to byl pejsek, který se rád učil, snadno vychovatelný. Pes, co byl pro každou srandu.

Věřte, že setr nebo obecně setři , pointři a ohaři (s ostatními loveckými plemeny zkušenost nemám takže nevím) to je naprosto jinej level

12.2.2021 14:54
domi.t

XXX.XXX.32.140

Môj tatino v 15 "došiel" i polročnému írskemu setrovi. Jeho pôvodný majitel,starý polovník, ho označil za stratený prípad a chcel ho zastreliť,tak sa tatino naštval a doniesol ho domov. A začalo peklíčko. Predstavte si tú kombináciu. Seter. Pubertiak. Extrémny lovecký pud. Žiadna výchova,výcvik. Pes nepoznal obojok,vodítko,prvého polroka strávil v koterci. Otec povedal,že sa v živote psychicky a aj fyzicky tak nenamakal ako s ním. Pes to bol veľmi múdry,ale prešpekulovaný,ničil, utekal...lebo nič také ako velkú záhradu,budú a kilometre lesov dovtedy nezažil,tak to chcel dohnať. Všetko. Hneď. Tatino dodnes spomína,ako sa od šťastia rozplakal,ked ho prvýkrát odvolal od utekajúcej srny. Keď mal Ajax rok a pol,zložili najvyššie lovecké skúšky. Bol to legendárny pes,ostrý na cudzích, milujúcu svoju rodinu. Mrzí ma,že si ho nepamätám,zomrel rok po mojom narodení. Ale mamina hovorí,že v ňom mala úžasnú pestúnku-spal pod kočíkom a hlásil každé moje zamrnčanie,predtým však trochu pohúpal kočíkom,či to nezvládne on sám. Setria chúvička

Viem,že tatino si raz setra zasa kúpi...a má obdiv a moju plnú podporu,lebo on na to má. Hlava aj srdce na správnom mieste,to nemôže dopadnúť zle

Přidejte reakci

Přidat smajlík