Jaké plemeno na zachranarinu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

HaMaky

9.2.2021 20:30
HaMaky

XXX.XXX.87.202

Dobrý večer,
prosím o radu. Chtěla bych si pořídit pejska. Ne ihned, ale v horizontu 1-2 let. Ráda bych věnovala dostatečnou pozornost výběru plemene, chs a pak i samotného štěněte. A jelikož víc hlav víc ví, chtěla bych se poradit.
Psa chci jako společníka, tudíž bude žít se mnou v domě se zahradou. Ubytování venku nepřichází v úvahu. Ráda bych psa krátkosrstého. Donedávna jsem měla 12 let stafbulíka, takže zkušenost se psy už nějaká je.
Se psem se kromě obyčejných procházek, sem tam nějakého sportu (2 -3x týdně brusle, kolo nebo běh) a sem tam nějaké túry (2-3x do měsíce po cca 20 km) chci věnovat:
1. Canisterapii - pracuji s postiženými lidmi a do práce chci docházet několikrát do měsíce se psem.
2. Záchranářskému výcviku.

Tudíž potřebuji psa s vyrovnanou povahou, temperamentního, ale zase ne příliš. Dobře motivovatelného, učenlivého. Vím, že se tyto dvě činnosti dají skloubit.
Snad jsem vše důležité vyjmenovala.
Otázka zní: Jaké plemeno by jste doporučili?

Děkuji za tipy. :-)

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.2.2021 20:56

Klidně bych doporučila erdelteriéra. Znám je jako záchranáře i jako canisterapeuty, když si spolu sednete a zajistíte mu dostatek pohybu, mohla by to být dobrá volba. S trimováním vám poradí chovatel, správně trimovaný erdel narozdíl od krátkosrstého plemene téměř nelíná, což je výhoda. Motivovatelné, velmi inteligentní a učenlivé je toto plemeno nad míru. To je můj tip do diskuze. (Musí to mít ale nějaké své "ale" - erdelů se rodí v celé ČR velmi málo, jen pár vrhů za rok. Chtělo by to případně rozhodit sítě a kontaktovat předsedkyni klubu erdelů předem nebo sledovat klubový web.)

9.2.2021 21:00

....anglický špringršpaněl.....

9.2.2021 21:01

Já bych měla takovou kacířskou myšlenku, za kterou to určitě schytám :-), ale já tam cítím špringršpaněla. (Až na ty chlupy.)

Tipy na “konvenční” plemena přenechám ostatním diskutujícím.

9.2.2021 21:08
rapotacka11

XXX.XXX.232.141

Šikovný může být i vořech.

9.2.2021 21:20

Proč špringr? Dlouhosrstý lovecký pes...

9.2.2021 21:42

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proč špringr? Dlouhosrstý lovecký pes...

..několik znám z canis a vím ze jsou i dobří záchranářští psi, miluji pohyb, nekonfliktní, zároveň velmi líbiví...pomýšlela jsem na něj na canis, ale víc bych mu nedokázala dat....spojení canis se záchranarinou by ho mohlo dostatečně pracovně uspokojit pokud ho to bude bavit....plus navíc sportovní vyžití. ..

HaMaky

10.2.2021 08:27
HaMaky

XXX.XXX.87.202

Děkuji za tip. Špringr mě vůbec nenapadl. Hlavně kvůli srsti. Nicméně podle toho, co jsem se dočetla, by mohl být jinak naprosto ideální. 😊

10.2.2021 09:48
kakiva123

XXX.XXX.164.104

Možná Flat coated retrívr ale už má delší chlupy a je aktivnější než většina psů.

10.2.2021 09:57

Když si vyhledáte heslo "záchranná brigáda kynologů" objeví se vám kromě jiného i spousta fotogalerií. Když prohlídnete, uvidíte celou plejádu plemen i kříženců, špringr je tam myslím taky k vidění. Je tam dost i BO, ale na canisterapii už přílišný temperament? K vidění jsou tam i disciplíny, kdy psovod psa přenáší, tam mají menší plemena výhodu.

10.2.2021 10:03
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak ono rozhas těch plemen je fakt velký...

Znám i stafbulíky, co se věnují jak záchranařině, tak canisterapii.

Já si myslím, že hlavně ta canisterapie bude hoodně spíš o jedinci, než o plemeni. Nebo teda základem je určitě vybrat plemeno přátelské, které miluje lidi, ale pak bych hodně vybírala jedince. Moje stafbullka by to dělat nemohla, protože ač lidi neskutečně miluje, tak je jak tank, prostě hrozně projevuje radost z lidí, bylo by pro ní utrpení mezi několika "drbači" jenom ležet a nechat se hladit . Ale znám spoustu SBT, kteří se tomu aktivně věnují, nebo kteří by se na to hodili.

10.2.2021 10:07

Já poznala hladkosrsté foxteriery, kteří dělali canisterapii u postižených dětí. Včetně polohování, nebylo to, že by si s dětmi jen hráli. Hodně mě to překvapilo.
Hladkosrsté plemeno má tu výhodu, že je takové úpravnější, snáz se udržuje v čistotě.......aspoň na pohled :-))

10.2.2021 10:11
kakiva123

XXX.XXX.164.104

Ten flat se taky moc nehodí protože lidi má tak rád, že kdyby přišel do domova důchodců tak tam nějakému seniorovi ublíží a bylo by to docela blbí. Taky je to asi hodně o jedinci, třeba ten náš by se nejradši uškrtil aby mohl za lidmi a kamarádův si lidí na procházce třeba ani nevšimne.

10.2.2021 10:16
sufle

XXX.XXX.175.182

Já jsem dělala záchranařinu v 90 letech s dobrmanem. Dělali jsme i laviny. Strašně nás to bavilo.
Je to hodně o jedinci.
Kamarádka dělá záchranařinu profesionálně a když jí odcházela fena do důchodu, poohlížela se po různých psech. Hledala spíše menšího psa a spíše nějaký mix.
Nakonec objevila nechtěného, asi ročního 10 kilového křížence. Velmi temperamentní aportér s kořistnickým pudem. Nemůže si ho vynachválit.

10.2.2021 10:47

kakiva123 napsal(a):
Ten flat se taky moc nehodí protože lidi má tak rád, že kdyby přišel do domova důchodců tak tam nějakému seniorovi ublíží a bylo by to docela blbí. Taky je to asi hodně o jedinci, třeba ten náš by se nejradši uškrtil aby mohl za lidmi a kamarádův si lidí na procházce třeba ani nevšimne.

....flet i z mé zkusenosti ohledně canis je sice hodně zivý, ale pri kontaktu s handicapovaným clověkem nebo dítětem je neuvěritelně jemny a klidný, je to prostě v něm a jedná neuvěřitelně intuitivně....měla jse moznost s ním chvilku pracovat a bylo to něco neuvěřitelného, ve své podstatě si canis řidil sám, prostě věděl.....ale pravdou je, ze se najdou i jedoinci ktere to nebavi nebo jim to není dano....

10.2.2021 14:40
janaa

XXX.XXX.65.233

Flat, labrador, golden...Ten labik se mi tam výjimečně líbí 😀

HaMaky

11.2.2021 07:39
HaMaky

XXX.XXX.87.202

Ano i tato plemena mám mezi možnými kandidáty. 😊 Postupně sbírám informace a zužuji výběr, ale i tak je obrovský. 😂 Ale těch krátkosrstých mi čím dál více ubývá. 🤭

Přidejte reakci

Přidat smajlík