Inseminace mraženým spermatem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.2.2021 12:30
Štírek666

XXX.XXX.183.98

Dobrý den,
Máte někdo zkušenosti s povedenou inseminací mraženým semenem již nežijícího psa a kde.
Velmi děkuji za odpovědi.

13.2.2021 14:38
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Štírek666 napsal(a):
Dobrý den,
Máte někdo zkušenosti s povedenou inseminací mraženým semenem již nežijícího psa a kde.
Velmi děkuji za odpovědi.

Na VFU Brno mají vysokou úspěšnost - cca 80%, pokud jsou v pořádku inseminační dávky.
Bohužel hodně záleží i na tom, jak bylo s inseminační dávkou zacházeno (od samotneho odběru, pres uchování, až po transport).

Nicméně lepší pracoviště, než VFU na toto v republice není.

13.2.2021 15:36
Štírek666

XXX.XXX.183.98

Děkuji za reakci, já právě odtud znám pouze ty neúspěšné a poměrně dost, tak mě to dost znejitilo. Neznám nikoho, jehož fena v Brně zabřezla

13.2.2021 16:39
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Štírek666 napsal(a):
Děkuji za reakci, já právě odtud znám pouze ty neúspěšné a poměrně dost, tak mě to dost znejitilo. Neznám nikoho, jehož fena v Brně zabřezla

Ono právě záleží na tom, v jakém stavu je to semeno - bohužel psí sperma je narozdíl třeba od koní nebo skotu dost "choulostivé"👎

A máte doporučení na kliniku v ČR, která má v tomto lepší reference?

13.2.2021 16:58
Štírek666

XXX.XXX.183.98

Z více míst mi byla doporučena klinika v Hradci.
Jelikož ale nemám osobní zkušenost, hledám jakékoliv info, protože mi na tom velmi záleží. Takže mě spíše znejistilo, že znám kolem sebe z Brna jen nepovedené inseminace.
Je mi jasné, že jde o více aspektů k tomu, aby se zadařilo.

13.2.2021 17:03
Štírek666

XXX.XXX.183.98

S největší pravděpodobností ovšem stejně skončíme v Brně, jelikož tam máme uložené sperma.
Ale brouček pochybností......., tak sem chtěla slyšet zkušenosti od jiných.

13.2.2021 17:13
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Štírek666 napsal(a):
S největší pravděpodobností ovšem stejně skončíme v Brně, jelikož tam máme uložené sperma.
Ale brouček pochybností......., tak sem chtěla slyšet zkušenosti od jiných.

Pokud máte to semeno uložené ve Frozen Dogs, tak by to mělo být v pořádku.
Co vím, tak si poslední době na klinikách dost stěžují, že jim chodí inseminační dávky v hrozném stavu od Lázničky a ze Slovenska.

13.2.2021 18:07
Štírek666

XXX.XXX.183.98

Děkuji moc, zkusíme Brno, už mám info o fenách, co zabřezly.
Takže jdem do toho, děj se vůle boží.

13.2.2021 18:29
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Štírek666 napsal(a):
Děkuji moc, zkusíme Brno, už mám info o fenách, co zabřezly.
Takže jdem do toho, děj se vůle boží.

Držíme tlapy! 🐾🍀

14.2.2021 09:32
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.94

To se do PP štěňat uvede mrtvý pes?

14.2.2021 09:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Fiona.Praha napsal(a):

Ano, co je na tom divného?

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.2.2021 09:38

Fiona.Praha napsal(a):

U koní se to dělá taky. Konec konců i u lidí - třeba mladí muži s nádorovým onemocněním si před chemoterapií nechají odebrat a zamrazit sperma.

14.2.2021 09:50
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Fiona.Praha napsal(a):

On je u psů vlastně hlavní důvod zamrazování semene ten, aby šlo použít později - dokud je pes živ a zdráv, tak může krýt přirozeně (vyjde to narozdíl od koní a skotu o dost levněji).

... a pak se samozřejmě zamrazuje, pokud se to posílá do zemí, kam nejde jet na krytí.

14.2.2021 18:01
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.94

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U koní se to dělá taky. Konec konců i u lidí - třeba mladí muži s nádorovým onemocněním si před chemoterapií nechají odebrat a zamrazit sperma.

Když už jsme u přirovnávání k lidem.....
Pochybuji, že se vdova může nechat uměle oplodnit zmrazeným spermatem mrtvého manžela a uvést ho jako otce do rodného listu dítě.

14.2.2021 18:08
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Fiona.Praha napsal(a):
Pochybuji, že se vdova může nechat uměle oplodnit zmrazeným spermatem mrtvého manžela a uvést ho jako otce do rodného listu dítě.

Proč by nemohla - narodí se sirotek, stejně jako kdyby se v době těhotenství zabil třeba v autě

14.2.2021 18:23

Fiona.Praha napsal(a):

Ježíš... Primárně to pánové dělají proto, že po léčbě mohou být neplodní a rádi by potomky.

14.2.2021 19:40
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ježíš... Primárně to pánové dělají proto, že po léčbě mohou být neplodní a rádi by potomky.

No, ale hlavně po psovi nikdo nebude chtít in memoriam alimenty, a ani jeho štěňatům nebude stát vyplácet sirotčí důchody ..., takže to, že pes už nežije je úplně nepodstatný detail😉

Neregistrovaný uživatel

14.2.2021 22:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.168

U koni je dost pripadu spermatu mrtvych hrebcu. I kdyz prasarny typu klonu a embryontransferu nepodporuju tak zmrazeni spermatu cenneho chovneho zvirete fakt fandim.

14.2.2021 22:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
U koni je dost pripadu spermatu mrtvych hrebcu. I kdyz prasarny typu klonu a embryontransferu nepodporuju tak zmrazeni spermatu cenneho chovneho zvirete fakt fandim.

Na embryotransferu nevidím nic tak špatného - naopak je to u koní výborná alternativa (teda když nepočítám pokusná stáda matek).

U psů nic takoveho dělat nejde, a uchování + inseminace je natolik náročná a nerentabilní, že už k tomu musí mít člověk sakra důvod, aby to podstoupil.
Inseminace feny mraženým semenem je totiž skoro tak náročný úkon, jako ten embryotransfer u koní, a z jednoho odběru psa získáte jen 3-5 dávek (narozdíl třeba od býka, kde z toho uděláte i 100 pejet)

Přidejte reakci

Přidat smajlík