Pes si neumí hrát sám + točení se za ocasem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

LucyPppp

19.2.2021 10:08
LucyPppp

XXX.XXX.1.4

Nás rok a půl starý bulterier si neumí hrát sám. Hrajeme si s ním i my, ale nejde to 24 hodin denně a on se neumí nikdy sám zabavit. Psi našich rodičů si umí sami hrát a nebo i ležet. Náš nedělá ani jedno. Přinese hračku a pak vykňourává nebo se jinak dožaduje toho, aby mu hračka byla hozena. Sám si jí ale nehodí, nebo ji jednou někam odkulí a dal ho to nebaví. Musíme se s ním přetahovat my. Také se ve společnosti lidí točí za ocasem. Sám to nedělá, máme to vysledováno. Byli jsme v Praze na vteřině, kde se zabývají i psí psychikou, ale rady nepomohli. Jsme z nej na prášky, nikdy si nelehne nebo nesedne. Pouze, když je sám.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.2.2021 10:14

LucyPppp napsal(a):
Nás rok a půl starý bulterier si neumí hrát sám. Hrajeme si s ním i my, ale nejde to 24 hodin denně a on se neumí nikdy sám zabavit. Psi našich rodičů si umí sami hrát a nebo i ležet. Náš nedělá ani jedno. Přinese hračku a pak vykňourává nebo se jinak dožaduje toho, aby mu hračka byla hozena. Sám si jí ale nehodí, nebo ji jednou někam odkulí a dal ho to nebaví. Musíme se s ním přetahovat my. Také se ve společnosti lidí točí za ocasem. Sám to nedělá, máme to vysledováno. Byli jsme v Praze na vteřině, kde se zabývají i psí psychikou, ale rady nepomohli. Jsme z nej na prášky, nikdy si nelehne nebo nesedne. Pouze, když je sám.

Abych si to ujasnila. Vy čekáte, že pes bude sám sobě házet hračku? A divíte se, že se s ním musíte přetahovat?

arte.P

19.2.2021 10:23
arte.P

XXX.XXX.141.99

Vzali jste si poměrně aktivní plemeno a podle toho co píšete, se mu moc věnovat nehodláte. Kolik s ním trávíte času, jaké má aktivity, jaké rady Vám dali na veterině - co a jak jste zkoušeli a nepomohlo?

19.2.2021 10:24

Budu muset seřvat ty moje psy, že si nedokážou sami hodit aport.

19.2.2021 10:39
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak pravdou je, že někteří psi si umí sami pohazovat hračku a hrát si s ní. Náš starý Alfík si uměl o sebe opírat smeták - to štětinaté, bez násady Opřel si ho o bok, uskočil, smeták spadnul a on ho ,,ulovil"a lítal s ním. Samozřejmě byl raděj, když jsme mu ho házeli jako aport a nebo se s ním o něj přetahovali. Ale prostě když ne, poradil si sám Nebo si něco hrabe v zahradě. Možnosti v bytě jsou značně omezené, jak se pes může zabavit.
Tím nechci nijak omlouvat, že prostě bull plemeno ,,žije" přetahováním a potřebuje se tak vybít fakt dostatečně.

19.2.2021 10:44

Tak já si myslím, že i aktivní plemeno by se mělo naučit odpočívat. Samozřejmě to musí jít ruku v ruce s tím, že má dost aktivity s ohledem na plemeno...fyzické, někteří psi i psychické.
Potom je to celkově o nastavení režimu. Pes, kterému je rok a půl už by měl zvládat povel na místo a tam třeba nabídka nějaké velké kosti na okus a nebo kong.

A stále platí unavený pes=hodný pes.

Já když přijdu s čubou z "velké prochajdy" tak padne za vlast a spí třeba 5 hodin. Ale samozřejmě jsem si vybrala plemeno naturelem a povahou mě blízké, já jsem lenoch. A tak u desetiměsíčního štěněte mi na to stačí 1,5 hodiny procházení se. U některých plemen té činnosti musí být vícero a páník musí být aktivnější.

19.2.2021 10:45

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Tak moje pyrenejka si míček háže sama....takže u nás jednička s hvězdičkou

19.2.2021 10:46

LucyPppp napsal(a):

Jak píše arte.P, máte plemeno, které vyžaduje vaši aktivitu. Taky by mě zajímalo, jaké rady na veterině v Praze jste dostali a jak jste se jimi řídili. Obávám se, že problém není ve psu.

LucyPppp

19.2.2021 10:52
LucyPppp

XXX.XXX.1.4

Není to můj první pes. A všichni pejskové, které znám si hrají (zažila jsem to na vlastní oči) i sami. Vezmou si hračku a koušou ji, jinej si zase kutálí míček honí ho, pak si hračku vezmou a někam si s ní lehnou a tam si ji okusuji. Náš chce jen aport a nebo přetahování, ale sám si nehraje.
Hloupé poznámky jako "věnovat se mu nehodláte si prosím nechte od cesty". Chodili jsme na psí sporty, běháme a děláme coursing, bohužel teď je všechno zavřené. Psa vybehame aspoň venku a chodíme i s velkou patro psů. To ho unaví. Ale když je unaveny, spí půl hodiny a pak už si nesedne. Pracuji z domova, mám na něj hodně času, ale potřebuji se také pár hodin denně věnovat práci, proto bohužel nemam v tu chvíli deset rukou na to, mu něco házet. Chodíme ven se stejným plemenem a všichni doma leží, nebo si hrajou sami. Zajímalo mě pouze, zda někdo naučil pejska si hrát i sám. Dekuji

19.2.2021 10:53
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak tohle je individuální, předešlý pes si hráčky nevšiml, dokud jsem ji nevzala do ruky já.

Ale současní psi to je jiná, ty si zvládnou hrát samy, teď nemyslím spolu, ale každý sám. Fenu vypustím na zahradu a dám ji hračku a ona lítá obří kola a běhá, vůbec nás nepotřebuje, vydrží tak lítat fakt dlouho.Pes má zas rád balonek na snurce, který si hází do vzduchu a chyta, a pak s ním běhá jako magor a mlátí se do hlavy. Ale ten má nejradši přetahování, takže po chvíli cpe hračky do ruky mě. Doma si taky dokáže hrát každý sám, hlavně s pískací hračkou, což někdy moc příjemné není 🤣. Občas si vezmou každý Konga nebo balonek, zalehnou a žužlají. Jo a s oblibou kradou nenápadně ponožky 😀.

19.2.2021 10:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jen se zeptám, kde jste vyčetli, ze má pes málo aktivity?

Podle mě by to mohlo být klidně naopak, aktivity může mít až až, ale není naučený odpočívat.

Měla jsem se psem to samé, možná i v podobném věku. A málo aktivity fakt neměl, naopak. Mohli jsme být celé odpoledne na cvicaku, pak jsme se stavili cestou zpátky za kamarádkou, šli jsme ještě na procházku třeba 10 km, kde pes lítal s jejím psem. Přišli jsme domu a pes ne že by padnul, ale nosil mi hracky a chtěl si hrát. Ne proto, že by měl málo aktivity, ale proto, že neuměl odpocivat.

Ale třeba nám to zadavatel objasní, kolik má pes aktivity a jakou 😉. A mě by ještě zajímalo, jestli psa máte od štěněte?

19.2.2021 11:00

Tak moje pyrenejka si míček háže sama....takže u nás jednička s hvězdičkou

Tak míček snad jo, pohazovat si, to moji dělají taky. Ale zadavatelka píše Sám si jí ale nehodí, takže jsem to pochopila tak, že by si pes měl házet někam dál. Já třeba psům hážu cca 20 metrů, resp. manžel, nebo je odložím a jdu odhodit sama dál. Jen takový pohazování jim prostě nestačí a předpokládám, že psovi zadavatelky asi taky ne. Já chápu, že někdo je línější a nemá náladu se psem dělat různý činnosti. V tom případě bych si ale pořídila nějaký taky línější společenský plemeno, kterýmu nevadí se celý den válet v pelechu. A ještě s tím chodit k doktorovi, mně fakt přijde na hlavu.
Edit: pes asi neumí odpočívat i kvůli tomu, že nemá tu pravidelnou činnost, si myslím.

19.2.2021 11:03
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak míček snad jo, pohazovat si, to moji dělají taky. Ale zadavatelka píše Sám si jí ale nehodí, takže jsem to pochopila tak, že by si pes měl házet někam dál. Já třeba psům hážu cca 20 metrů, resp. manžel, nebo je odložím a jdu odhodit sama dál. Jen takový pohazování jim prostě nestačí a předpokládám, že psovi zadavatelky asi taky ne. Já chápu, že někdo je línější a nemá náladu se psem dělat různý činnosti. V tom případě bych si ale pořídila nějaký taky línější společenský plemeno, kterýmu nevadí se celý den válet v pelechu. A ještě s tím chodit k doktorovi, mně fakt přijde na hlavu.
Edit: pes asi neumí odpočívat i kvůli tomu, že nemá tu pravidelnou činnost, si myslím.

Já myslím že to nebylo myšleno tak doslovně, že by si pes měl sám házet aport 😀. Ale spíš, že by ocenili, kdyby si lehl a žužlal hračku, nebo si ji pohazoval a zabavil se chvíli sám.

Já bych se fakt zaměřila spíš na to naučit psa odpočívat. A to že to neumí opravdu nemusí souviset s tím, že by se mu málo věnovali, že by měl málo vyžití...

To točení za ocasem už bude psychický problém.

19.2.2021 11:06

Ale oni nejsou všichni psi stejní, tak jako lidi. Mám 4 a vidím to, že každý si hraje nebo nehraje jinak. A na odpočívání máme povel: Běž si lehnout.

19.2.2021 11:07

Za mě jablka a hrušky. Aport (vyžití venku) vs. odpočinek nebo klidné hry doma (zatímco je pozornost upřená jinam než na psa - práce, vaření atd.).

Šla bych na to přes režim. Udělat psovi vojnu. K tomu důsledná výchova (= naučit ho cíleně odpočívat). Doplnila bych to klidnými hrami - čuchací kobereček, lízací podložka, naplněný kong, kost na okus, hlavolam, hledání ukrytých předmětů...

Točení se za ocasem bude asi stimming.

19.2.2021 11:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ale oni nejsou všichni psi stejní, tak jako lidi. Mám 4 a vidím to, že každý si hraje nebo nehraje jinak. A na odpočívání máme povel: Běž si lehnout.

Jo tak to souhlasím, ze nejsou všichni stejní.

No "běž si lehnout" je fajn, ale pokud pes neví co se po něm chce, tak k ničemu 😀. Můj pes umel perfektně i "místo", odešel do pelechu a lezel. Ale ani to neznamenalo, že by odpočíval, byl pořád ve střehu, pořád připravený k akci. U feny jsem s tím problem neměla, ta tak nějak odpočívala sama od sebe, ale u některých psů je opravdu těžké je naučit odpočívat.

19.2.2021 11:10

Za mě jablka a hrušky. Aport (vyžití venku) vs. odpočinek nebo klidné hry doma (zatímco je pozornost upřená jinam než na psa - práce, vaření atd.).

Šla bych na to přes režim. Udělat psovi vojnu. K tomu důsledná výchova (= naučit ho cíleně odpočívat). Doplnila bych to klidnými hrami - čuchací kobereček, lízací podložka, naplněný kong, kost na okus, hlavolam, hledání ukrytých předmětů...

Točení se za ocasem bude asi stimming.

Přesně tak, na ty dlouhý zimní večery jsou dobrý ty čmuchací koberečky a hlavolamy, hodně lidí to používá, my to nepotřebujeme, protože nebydlíme v bytě. Psi se třeba zabaví tím, že na zahradě pozorují vrabce.

Znala jsem jednoho jezevčíka. Pán s ním chodil k řece nad splav. Poprvé mu hodil tenisák do vody, pak si sedl na pařez a vyndal noviny. Pes pro tenisák doplaval, vynesl ho, pustil si ho po navigaci do vody, doplaval, vynesl, pustil......atd. dokud si pán nedočetl noviny a psa to nepřestalo bavit. Pak se sbalili a šli na procházku. Ale jak a jak dlouho ho to učil, to nevím. Jen jsem je u vody párkrát potkala a pozorovala.

K mému příspěvku - reagovala jsem z části na příspěvek Sarah01 z 11:00. Než jsem to naťukala, přibylo několik příspěvků.

19.2.2021 11:12

marcelaamax napsal(a):
Jo tak to souhlasím, ze nejsou všichni stejní.

No "běž si lehnout" je fajn, ale pokud pes neví co se po něm chce, tak k ničemu 😀. Můj pes umel perfektně i "místo", odešel do pelechu a lezel. Ale ani to neznamenalo, že by odpočíval, byl pořád ve střehu, pořád připravený k akci. U feny jsem s tím problem neměla, ta tak nějak odpočívala sama od sebe, ale u některých psů je opravdu těžké je naučit odpočívat.

Však jo, to se musí naučit, u každýho to trvá jinak dlouho. Ale vždycky to jde.

19.2.2021 11:15
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Však jo, to se musí naučit, u každýho to trvá jinak dlouho. Ale vždycky to jde.

A já někde říkám, že to nejde? 😀

Já jen říkám, že to vůbec nemusí souviset s tím, kolik aktivity pes má a jakou 😉.

19.2.2021 11:17

19.2.2021 11:21

Hodně to bude tím, že zadavatelka je se psem doma. Mám psici taky doma. Vždycky mě baví, když čtu, jak pes 10, 12, 16 ......hodin prospí. Prospí, co má taky dělat jiného, když je doma sám. U nás na otázku : Kde je pes? existuje jediná odpověď : máš ho za zadkem.
Leží na křesle, vypadá to, že spí. Zvednu se - a mám ji za zadkem. Kolikrát dostane dveřma, nebo o ni zakopnu. Všechno jedno. Celkem mi to nevadí, dokud si nesedne a štěkáním nevyžaduje činnost.
Pro zadavatelku snad jedna rada - zkuste ho nechat odpočívat v jiné místnosti. Postupně, tak jako se učí pes na samotu. Chvilinku, velikou kost do huby.....a čas prodlužovat.

19.2.2021 11:21

Přesně tak, na ty dlouhý zimní večery jsou dobrý ty čmuchací koberečky a hlavolamy, hodně lidí to používá, my to nepotřebujeme, protože nebydlíme v bytě. Psi se třeba zabaví tím, že na zahradě pozorují vrabce.

Nepletla bych do toho bydliště, to nepovažuji za relevantní. Tohle považuji spíše za kombinaci nějakého osobnostního rysu psa a výchovy.

Např. já mám psa, který doma moderovanou (a nepřetržitou) zábavu nevyžaduje. Umí si sám házet balonkem, rád si kouše uzlík nebo píská s plyšovou kachnou. Ale nedělá to nikterak často - během mé pracovní doby spí. Když vařím nebo dělám něco podobného (aktivního), přijde asistovat nebo si lehne ke mně a dělá monitoring. Když si chce hrát se mnou nebo se pomazlit (nebo má hlad), tak si přijde říct, ale není to obtěžující. A není pro něj frustrující, pokud ho požádám, aby moment počkal.

Primárně jsem to doporučení na klidně aktivity mínila tak, aby se trochu rozmělnily psovy zájmy a snížila frustrace (kterou možná kompenzuje tím stimmingem?). Např. to lízání prý vyplavuje endorfiny, pes u toho nepotřebuje asistenci, a je to klidová aktivita. Za mě dobrý způsob, jak psovi ukázat, že se vyplatí a je příjemné být v klidu. Na takových “cihličkách” bych dále stavěla ten dobrý návyk - odpočinek.

19.2.2021 11:22

marcelaamax napsal(a):
A já někde říkám, že to nejde? 😀

Já jen říkám, že to vůbec nemusí souviset s tím, kolik aktivity pes má a jakou 😉.

To je spíš pro zadavatelku, že to vždycky jde.

Ano, souviset to nemusí. Podle popisu zadavatelky si prostě myslím, že pes má málo zaměstnanou hlavu. Ale třeba nenapsala všechno, co se psem dělá, nevím. Jen mně přijde, že všechno zavřený je výmluva. Pro všechny je všechno zavřený. Ok, radit už nebudu.

19.2.2021 11:23

Jestli spíš tu hlavu nemá zavařenou tím aportováním. :-) Místo mozku balonek. (To nemyslím urážlivě!)

19.2.2021 11:25
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

To je spíš pro zadavatelku, že to vždycky jde.

Ano, souviset to nemusí. Podle popisu zadavatelky si prostě myslím, že pes má málo zaměstnanou hlavu. Ale třeba nenapsala všechno, co se psem dělá, nevím. Jen mně přijde, že všechno zavřený je výmluva. Pro všechny je všechno zavřený. Ok, radit už nebudu.

Ne já jsem to nemyslela špatně. Jen že už na začátku diskuze, kdy zadavatelka nenapsala ani slovo o tom, co se psem dělá nebo nedělá, tak už tady lidí psali, že má aktivní plemeno a že je málo zaměstnané 😀.

A jinak jo, určitě tím cuchacim kobercem atd nic nezkazí.. Jen bych si dávala pozor na to, abych takové činnosti začínala já, a nedělala je potom, co se pes dožaduje pozornosti.

Vrhač balónků bych ale nedoporučila, to pak opravdu může vést k tomu, že pes bude mít místo mozku balonek.

19.2.2021 11:30

To bych u takto reaktivního psa vypíchla. Já (člověk) jsem ten, kdo řídí režim, aktivity, dává mantinely. Já jsem ten, kdo začíná a končí (!) hru.

cotel

20.2.2021 04:12
cotel

XXX.XXX.82.62

Moje bullina si take neumí hrát sama. Je jen pár možností: 1)hrajeme si s ní my 2)spí 3)z nudy ničí 😀
Nejjednodušší je jít ven a postarat se ať je unavená. Po správném vyběhání zvládá chrápat hodiny a nebo se jen tak válet.
To, že byla k neunavení a spala jen půl hodiny, platilo pouze do prvního hárání.
Možná děláte na procházkách něco špatně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík