S cizím psem k vetovi?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ajulelele

22.2.2021 15:40
Ajulelele

XXX.XXX.192.25

Zdravím,
můžu vzít cizího psa na veterinu, nebo se to nějak nesmí...?

Beru venčit psa jedné rodině z okolí, protože mají koronavirus a všimla jsem si, že tak třikrát za procházku (cca dvě hodiny času) mi vyjekne, začne na zadní tlapu kulhat a za minutku je zase normální, jen ji trošku odlehčuje mi přijde. Zmínila jsem se majitelům a podle nich je vše ok a veta nepotřebuje - já vsadím kalhoty, že má nějaký problém s klouby už proto, že spí na studené zemi v boudě, nemá tam nic na vystlání.

Je mi jasné, že jakýkoliv případný fyzický zákrok je možný asi jen se souhlasem majitele, nicméně, může toho psa vet alespoň prohlédnout a určit problém? Třeba kdyby viděli, že tam fakt něco má, začali by to řešit...

22.2.2021 15:46
Atheira

XXX.XXX.209.8

Vzít ho tam můžete, jestli jste ochotná tu veterinu i hradit a připravená na to, že až zjistí, že jste tam jela, můžou se na vás naštvat...
Když nebudeme hned pomýšlet na chirurgické zákroky, tak když mu předepíše něco - doplňky, léky, cokoli... Jste ochotna mu to koupit? Protože jestli jsou majitelé přesvědčeni, že veterináře nepotřebuje a nic mu není, zřejmě nebudou chtít ani slyšet o kupování takových věcí.
Odvézt ho tam, nechat ošetřit a pak po majitelích, kteří s tím nesouhlasili, požadovat peníze, je sice dobrej skutek pro toho psa, ale ti lidi už by vám ho asi nepůjčili.

22.2.2021 15:48
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Domluvte se s majitelem. Na to není co víc říct. Zkuste nabídnout, že psa odvezete na vyšetření a že za to nebudete nic chtít. Ale připravte se, že pokud to jsou opravdu klouby, tak jen vyšetření můžou být tisíce. Být Vámi, dopředu se informuju u veterináře na nějakém ekonomickém balíčku vyšetření, ať z toho nejste Vy akorát nešťastná a psovi se stejně nepomůže.
Mně to podle popisu přijde spíš na vražený trn nebo osten, zkuste tu tlapu pořádné prohlédnout. Hlavně se podívejte mezi prsty a polštářky a v okolí drápů.

22.2.2021 15:49
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Atheira napsal(a):
Vzít ho tam můžete, jestli jste ochotná tu veterinu i hradit a připravená na to, že až zjistí, že jste tam jela, můžou se na vás naštvat...
Když nebudeme hned pomýšlet na chirurgické zákroky, tak když mu předepíše něco - doplňky, léky, cokoli... Jste ochotna mu to koupit? Protože jestli jsou majitelé přesvědčeni, že veterináře nepotřebuje a nic mu není, zřejmě nebudou chtít ani slyšet o kupování takových věcí.
Odvézt ho tam, nechat ošetřit a pak po majitelích, kteří s tím nesouhlasili, požadovat peníze, je sice dobrej skutek pro toho psa, ale ti lidi už by vám ho asi nepůjčili.

A taky by to nezaplatili. A nakonec bude pes bez vycházek, zadavatelka dlužníkem a majitelé naštvaní a zrazení.
To prostě není řešení. Je třeba se domluvit. Bez toho to nepůjde.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2021 15:53

Taky bych nejdříve řešila tlapky. Trn, sůl, odřenina od ledu, drápy. Možná všechno dohromady.

Ajulelele

22.2.2021 16:12
Ajulelele

XXX.XXX.149.163

Atheira napsal(a):

S tím samozřejmě počítám. Jsem ochotna zaplatit jak diagnostiku, tak léky i případný zákrok, pokud bude do 30 tisíc. Nemám problémy mu ani léky nosit a dávat mu je, přístup do zahrady mám.

Tady jde fakt jen o to, jestli mě může vet přijmou na diagnostiku bez majitele.

22.2.2021 16:17
Atheira

XXX.XXX.209.8

Ajulelele napsal(a):
S tím samozřejmě počítám. Jsem ochotna zaplatit jak diagnostiku, tak léky i případný zákrok, pokud bude do 30 tisíc. Nemám problémy mu ani léky nosit a dávat mu je, přístup do zahrady mám.

Jako takhle - veterináři bude docela jedno, jestli tam vezete svýho psa, psa své sestřenice nebo souseda... Dokud nevyvstanou strkanice o to, kdo to zaplatí.

Další věc - a to je čistě na vás a vašich známých - je, jak to ovlivní, případně naruší vztahy mezi vámi a majiteli psa.

22.2.2021 16:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ajulelele napsal(a):

A nešlo by tomu psovi donést i pytel slámy do boudy?

22.2.2021 20:06
Terven

XXX.XXX.110.191

Atheira napsal(a):

Já teda nevím, asi jsem divná, ale pokud by mi někdo vzal psa bez mého svolení na veterinu, tak bych řádila jak černá ruka i v případě, že by to dotyčný komplet uhradil.

22.2.2021 20:28
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Terven napsal(a):
Já teda nevím, asi jsem divná, ale pokud by mi někdo vzal psa bez mého svolení na veterinu, tak bych řádila jak černá ruka i v případě, že by to dotyčný komplet uhradil.

Tak to jste vy, respective my tady. Ale je plno psů, kteří hnijou v kotcích a páníčci jim akorát hodí nažrat a vyberou ho.na jednou za měsíc, aby se v nich neutopili...viz.mí sousedi. Takže pochybuju, že by jim vadilo, kdyby jim zadara někdo opečovával psa.

22.2.2021 20:33

Inspektor Pišišvor napsal(a):
A nešlo by tomu psovi donést i pytel slámy do boudy?

já bych začala tímhle

22.2.2021 22:00
assil

XXX.XXX.122.3

Může to být klidně luxace pately a tam vyšetření stojí pár stovek, ale chce to, aby to dělal někdo kdo to umí.

22.2.2021 22:28

assil napsal(a):
Může to být klidně luxace pately a tam vyšetření stojí pár stovek, ale chce to, aby to dělal někdo kdo to umí.

Taky mě dle popisu napadla luxace pately, mají ji v mírném stupni oba naši psi. Ale zadavatelka píše, že pes nejdřív kníkne a pak poskakuje. Kníknutí neznám, jen občasné poponesení nohy.

23.2.2021 06:50
Atheira

XXX.XXX.254.227

Terven napsal(a):

Na tohle se ale zadavatelka neptá a nějaký naše názory co by kdyby s naším psem nejsou relevantní...

Já bych zase svou fenu nepůjčila takhle na venčení. Ona by ani nešla. A taky to paní nepíšu v odpovědi celá zděšená, že ho ti lidi půjčí... Protože proč by ji to mělo zajímat?

Vy byste se na místě majitelů psa naštvala... Ale vy byste asi svého psa odvezla ošetřit sama...

Její dotaz zněl - "ošetří mi vet psa, co není můj?"
Nebo vy tam čtěte ještě něco dalšího? To ostatní ať si vyřeší mezi sebou. Mě to nezajímá popravdě.

23.2.2021 07:28

Ošetří, co by neošetřil, když mu za to zaplatíte. Až se Vás vet na cizí veterině, kam nechodí majitelé zeptá na iniciále Vaše a psa, tak můžete říct, že je třeba Vaší babičky a že ona chodí k jinému vetovi.

23.2.2021 08:28
Fiona.Praha

XXX.XXX.70.91

Trošku mi uniká pointa dotazu.
Když jim venčíte psa, řekněte jim o problému s nohou a i to, že s ním klidně zajedete na veterinu, ale potřebujete očkovák a vědět, který je "jejich" veterinář.
Když budete mít k psovi očkovák, veterinář si najde kartu psa a zjistí, jestli už nohu řešili a jak. Proč chodit k cizímu veterináři?

23.2.2021 09:06

Fiona.Praha napsal(a):
Trošku mi uniká pointa dotazu.
Když jim venčíte psa, řekněte jim o problému s nohou a i to, že s ním klidně zajedete na veterinu, ale potřebujete očkovák a vědět, který je "jejich" veterinář.
Když budete mít k psovi očkovák, veterinář si najde kartu psa a zjistí, jestli už nohu řešili a jak. Proč chodit k cizímu veterináři?

Tohle by byl normální postup, ale víte, co je psů, kteří nikdy u veterináře nebyli?
Ale kdybych měla odpovědět na položenou otázku :
Ano, můžete jít s cizím psem k veterináři. Nikdy se mě veterinář neptal : A ten pes je váš? Chtěl znát moje nacionále a jméno, pohlaví a plemeno psa. A jeho váhu.

23.2.2021 09:39

Já takhle jednou vzala na veterinu sousedovic kocoura, ale bylo to po dohodě s těmi sousedy. Na veterině jsem nechala kocoura napsat na sebe, ale vet věděl, že není můj.
Bez svolení bych se do veterinární péče o cizí zvíře necpala. A už bych ani neudělala to, co s tím kocourem. Snaha je hezká, zvířeti se pomůže, uleví, ale pokud lidi nemají zájem o něj pečovat i nadále, bude to úsilí úplně marné. Tak si radši svoje úsilí nechám na svoje záležitosti.

23.2.2021 09:59

Jednou jsme jeli s naším psem na veterinu na očkování a asi 500 m od domu ležel na cestě kocour zjevně sražený nějakým autem. Zvedal jen hlavičku, ale nemohl se postavit. Věděli jsme, čí je (místní trochu vzdálenější sousedi), tak jsme u nich zvonili, abychom je na kocoura upozornili. Nedozvonili jsme se, tak jsme milého kocoura naložili a odvezli sebou na veterinu. Neměla bych to srdce nechat ho tam ležet a skomírat.
Na veterině mu poskytli základní ošetření + tlumení bolesti s tím, že o dalším postupu musí rozhodnout majitel. Odpoledne jsme za sousedy zašli a informovali je, že jejich kocour leží na veterině a doktor čeká na jejich rozhodnutí o dalším postupu.
Co myslíte - řekli nám, že kocour není jejich, že je to jen takový tuláček, který se občas vyskytuje u nich na zahradě. A to tam S NIMI žil nějakých 5 let
Musím říct, že mě to velmi, ale fakt velmi překvapilo (vzdělaní lidé oba ze zdravotnictví). Příště bych toho kocoura zachraňovala zas, ale pokud nejde vyloženě o záchranu trpícího zvířete, nešla bych do toho.

23.2.2021 12:26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jednou jsme jeli s naším psem na veterinu na očkování a asi 500 m od domu ležel na cestě kocour zjevně sražený nějakým autem. Zvedal jen hlavičku, ale nemohl se postavit. Věděli jsme, čí je (místní trochu vzdálenější sousedi), tak jsme u nich zvonili, abychom je na kocoura upozornili. Nedozvonili jsme se, tak jsme milého kocoura naložili a odvezli sebou na veterinu. Neměla bych to srdce nechat ho tam ležet a skomírat.
Na veterině mu poskytli základní ošetření + tlumení bolesti s tím, že o dalším postupu musí rozhodnout majitel. Odpoledne jsme za sousedy zašli a informovali je, že jejich kocour leží na veterině a doktor čeká na jejich rozhodnutí o dalším postupu.
Co myslíte - řekli nám, že kocour není jejich, že je to jen takový tuláček, který se občas vyskytuje u nich na zahradě. A to tam S NIMI žil nějakých 5 let
Musím říct, že mě to velmi, ale fakt velmi překvapilo (vzdělaní lidé oba ze zdravotnictví). Příště bych toho kocoura zachraňovala zas, ale pokud nejde vyloženě o záchranu trpícího zvířete, nešla bych do toho.

Jak to s kocourem dopadlo? Přežil nakonec, nebo jeho zranění byla "se životem neslučitelná"?

23.2.2021 12:40

Ptali jsme se pak veterináře. Uspal ho (na náklady veteriny), protože "majitel" nebyl ochoten zaplatit léčbu. Pravda je, že kocour měl poměrně vážná zranění (zlomená pánev atd.), takže léčba by byla asi obtížná.

23.2.2021 12:44

Ptali jsme se pak veterináře. Uspal ho (na náklady veteriny), protože "majitel" nebyl ochoten zaplatit léčbu. Pravda je, že kocour měl poměrně vážná zranění (zlomená pánev atd.), takže léčba by byla asi obtížná.

Aspoň chudák netrpěl někde v příkopě. Dík za něj. Ale musel na tom být hodně špatně, když jste ho zvládli zvednout a naložit. Že se chudák ani nebránil.

23.2.2021 16:58

Aspoň chudák netrpěl někde v příkopě. Dík za něj. Ale musel na tom být hodně špatně, když jste ho zvládli zvednout a naložit. Že se chudák ani nebránil.

Jj, byl, zvádnul jen pohyb hlavou a naříkal. Taky jsem se bála na něj sáhnout, když jsme ho nakládali, protože jsem měla podezření na poraněnou páteř a nechtěla jsem mu ještě víc ublížit. Člověk v tu chvíli neví, co by pro to zvíře udělal nejlíp. Nebyl to pěkný zážitek

23.2.2021 17:38
Atheira

XXX.XXX.209.8

Jj, byl, zvádnul jen pohyb hlavou a naříkal. Taky jsem se bála na něj sáhnout, když jsme ho nakládali, protože jsem měla podezření na poraněnou páteř a nechtěla jsem mu ještě víc ublížit. Člověk v tu chvíli neví, co by pro to zvíře udělal nejlíp. Nebyl to pěkný zážitek

Já takhle byla svědkem toho, když nějaký nevycválaný bull čuby jednoho debílka přes ulici rozdrtily sousedovic kočku. Schválně neříkám roztrhaly, protože ony ji fakt rozdrtily, nebyla ani kapka krve. Viděla jsem z okna, jak se jedna přiřítila navolno a čapla něco... a najednou vidím, že to je kočka. Mezitím přiběhla druhá a týpek a teď tam nad tím stojí... hele... jak nesnáším nezodpovědný lidi, tak jsem po něm vyběhla, protože bylo vidět, že se chce zdejchnout a nechat to být. A to to bylo u zahrad, věděl, kam ta kočka patří... neměl v plánu se ani omluvit, přiznat, co se stalo. Kočce už nebylo pomoci, ještě chrčela, když jsem přišla a křupaly jí kosti, jak ji každá drtila z jedný strany... Kdybych věděla, že té kočce jde pomoct, tak těm mrchám klidně zlámu haksny. Jak zvířata miluju, tak když vidím nějakou takovouhle situaci způsobenou nezodpovědným blbounem, ztrácí se ve mně i ten cit k tomu chudáku zkaženýmu zvířeti, který by mi v ten moment nebylo líto klidně i oddělat.

23.2.2021 18:39
lupus4

XXX.XXX.205.61

ztrácí se ve mně i ten cit k tomu chudáku zkaženýmu zvířeti, který by mi v ten moment nebylo líto klidně i oddělat.

pes, kterej bafne kočku je zkaženej ?
...a kočka s ptákem je normál ?

máte nějak pokřivené vnímání přírody...

23.2.2021 18:45
Atheira

XXX.XXX.209.8

lupus4 napsal(a):
ztrácí se ve mně i ten cit k tomu chudáku zkaženýmu zvířeti, který by mi v ten moment nebylo líto klidně i oddělat.

Já ty psy potkávala velmi často venku, vím, co je to za psy, jak se chovají... Netvrdila jsem, že je ten pes zkažený kvůli tomu, že loví kočky. Říkám, že je takový, protože vím, že takový je, což z toho textu nevyznělo a vyznít nemohlo, poněvadž by to bylo na pěkně dlouho.
Nepřijde mi v pořádku takového psa nechat pobíhat volně.
Pes, co honí zvěř taky není zkaženej, přesto není správný ho nechat to dělat. Chápete?

Tahle konkrétní fena by sebrala cokoli, co by jí v tu chvíli šlo před nosem. Kdyby tam místo kočky byl pes, čapne ho stejně. Kdyby tam upadlo batole, vrhne se na něj taky... Normální věc, taková omluvitelná.

23.2.2021 19:44
Terven

XXX.XXX.110.191

Atheira napsal(a):
Na tohle se ale zadavatelka neptá a nějaký naše názory co by kdyby s naším psem nejsou relevantní...

Já bych zase svou fenu nepůjčila takhle na venčení. Ona by ani nešla. A taky to paní nepíšu v odpovědi celá zděšená, že ho ti lidi půjčí... Protože proč by ji to mělo zajímat?

Vy byste se na místě majitelů psa naštvala... Ale vy byste asi svého psa odvezla ošetřit sama...

Její dotaz zněl - "ošetří mi vet psa, co není můj?"
Nebo vy tam čtěte ještě něco dalšího? To ostatní ať si vyřeší mezi sebou. Mě to nezajímá popravdě.

Zbytečně jste se rozohnila - ne, nečtu tam nic jiného. Ale vy taky neodpovídáte pouze a jedině na to, zdali jí ošetří psa, který není její.
Píšete o penězích a o tom, že majitelům by se asi nelíbilo, pokud by zadavatelka vzala psa na veterinu bez jejich svolení a pak požadovala úhradu.
Na to já jsem zareagovala, že pro mě by byl problém už samotný fakt, že by někdo vzal mého psa na veterinu bez mé vůle.

23.2.2021 19:52
Atheira

XXX.XXX.209.8

Terven napsal(a):
Zbytečně jste se rozohnila - ne, nečtu tam nic jiného. Ale vy taky neodpovídáte pouze a jedině na to, zdali jí ošetří psa, který není její.
Píšete o penězích a o tom, že majitelům by se asi nelíbilo, pokud by zadavatelka vzala psa na veterinu bez jejich svolení a pak požadovala úhradu.
Na to já jsem zareagovala, že pro mě by byl problém už samotný fakt, že by někdo vzal mého psa na veterinu bez mé vůle.

Já se ale nerozohnila, psala jsem to zcela úplně v klidu...

No, ale ony ty peníze jsou důležitý... Když přijdu k veterináři a rovnou přiznám - hele, tohle zvíře není moje. Bude mu možná docela jedno, čí je, ale už mu nebude jedno, kdyby za svou práci nedostal zaplaceno.
Takže ano, cizí zvíře jí ošetří, ale jedině, když bude platit. Je podle mě fér to říct narovinu, aby nedošlo k nějakýmu omylu. A že budou možná naštvaní... No, tak měla by s tím počítat. Jak moc se naštvou nebo co si budou řešit, to už je mezi nima.

Myslím prostě, že nemá smysl porovnávat, co bychom dělali my, kdyby... protože tady mezi námi asi není nikdo, kdo má psa jen tak naholo v boudě, rozdává ho procházkovat po sousedech a když mu ti sousedi hlásí, že se jim se psem zdá něco v nepořádku, řeknou "ále, vy kecáte, ten pes je v pořádku".

23.2.2021 20:04
Terven

XXX.XXX.110.191

lupus4 napsal(a):

No, ono u bull psů je třeba naprosto přirozené, že nesnesou jedince stejného pohlaví.
Jenže pokud by ten vražděný jedinec stejného pohlaví byla zrovna moje fena, taky bych lásku ke zvířátkům hodila pro tu chvíli za hlavu.
Zkažené možná nebyl úplně správný výraz, trefnější by bylo nezvladatelné nebo nevychované.

23.2.2021 20:25

Terven napsal(a):
No, ono u bull psů je třeba naprosto přirozené, že nesnesou jedince stejného pohlaví.
Jenže pokud by ten vražděný jedinec stejného pohlaví byla zrovna moje fena, taky bych lásku ke zvířátkům hodila pro tu chvíli za hlavu.
Zkažené možná nebyl úplně správný výraz, trefnější by bylo nezvladatelné nebo nevychované.

Já asi taky, Ale hlavně bych byla hodně ošklivá na majitele.

23.2.2021 20:28
Atheira

XXX.XXX.209.8

Terven napsal(a):

Hlavně nemusí být člověk zrovna génius, aby mu došlo, že když má ne jednoho psa, ale dokonce dva, kteří maniakálně jdou i po listu popohnaným větrem, neexistuje možnost, jak je mimo zahradu pustit z vodítka.
Ony chodily na vodítku jenom ve "frekventovaných časech", ráno a večer ne. Když jste měla smůlu, že jste je potkala a dost štěstí, že jste je potkala na vodítku (a to klidně sama, bez psa), cvakaly naprázdno jak blbky už na deset metrů a chlapcem dobře smýkaly. No a postupně se na louce pod jejich pozemkem začaly divně často objevovat roztrhaný srny, zajíčci a tak... Všichni věděli, že tamtudy si krátí cestu jenom tihle psi, ale do tý kočky jim to nikdo nemohl přímo dokázat. Ona to náplava v malý vesnici, kde zná každý každýho má těžký už tak jako obecně. To už musí být člověk masochista, aby si to ztěžoval ještě tím, že nechá volně lítat takový psy.
Jako tady je to prostě na vesnici. Většina psů je tu nevychovaná. Ale...
(A fakt to není ani kolektivní zaujetí vůči bull psům, ten pravděpodobně nejmíň problémový pes, co pravidelně opouští zahradu, je třeba zrovna SBT )

23.2.2021 22:22

Atheira napsal(a):
Já se ale nerozohnila, psala jsem to zcela úplně v klidu...

No, ale ony ty peníze jsou důležitý... Když přijdu k veterináři a rovnou přiznám - hele, tohle zvíře není moje. Bude mu možná docela jedno, čí je, ale už mu nebude jedno, kdyby za svou práci nedostal zaplaceno.
Takže ano, cizí zvíře jí ošetří, ale jedině, když bude platit. Je podle mě fér to říct narovinu, aby nedošlo k nějakýmu omylu. A že budou možná naštvaní... No, tak měla by s tím počítat. Jak moc se naštvou nebo co si budou řešit, to už je mezi nima.

Myslím prostě, že nemá smysl porovnávat, co bychom dělali my, kdyby... protože tady mezi námi asi není nikdo, kdo má psa jen tak naholo v boudě, rozdává ho procházkovat po sousedech a když mu ti sousedi hlásí, že se jim se psem zdá něco v nepořádku, řeknou "ále, vy kecáte, ten pes je v pořádku".

... protože tady mezi námi asi není nikdo, kdo má psa jen tak naholo v boudě, rozdává ho procházkovat po sousedech..

Tady jste něco přehlédla. Pes je sousedům venčen z důvodu izolace. Mají covid. Kopíruju z úvodního příspěvku:
Beru venčit psa jedné rodině z okolí, protože mají koronavirus a všimla jsem si...

Přidejte reakci

Přidat smajlík