Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2021 22:28
LiEm

XXX.XXX.232.94

Zdravím všechny,
ráda bych se zeptala na rady zkušených bytových pejskařů.

Mám šestiměsíční štěně lagotto romagnolo. Tohle plemeno je upovídaný, to víme. Štěkal podle mě ještě v děloze. Poslední týden až dva se potýkám s nějakou "novinkou" a sice - před spaním začne štěkat. Různě chodí po bytě a štěká do prázdna na různých místech. Je to jiný štěkot, než když chce pozornost, čurat apod. Je to takovej hlubší štěkot smíšenej s vrčením. Připadá mi, že hlídá. Lagoťáci jsou uštěkaný hlídači, to víme, ale co mě zajímá je to, zda někdo s tímhle máte zkušenost a víte, jak ho to odnaučit nebo mírnit.
Před spaním zatahuji všechny žaluzie, aby ho nic nedráždilo. Okna i balkon mám do pole, takže auta žádná neslyší. Okna zavřená. Chápu, že slyší asi tak milion zvuků z bytovky, ale je vždy jak v nějakém tranzu. V tu chvíli mě vůbec nevnímá.
Mluvím na něj, poděkuju, že mi to ohlásil a řeknu mu, že to stačí, pokusím se získat pozornost a odvést ji povelama, hračkou, ale je mimo. Ani když na něj sáhnu, tak nemám pozornost. Až za pár sekund se mi věnuje pár vteřinek a pak zase stěknovrčí.
Sem tam sama slyším něco z ticha, ale takové ty panelákové zvuky se tu linou celé dny, není to nic neobvyklého. Přes den ho to nijak zvlášť nevzrušuje.
No zkrátka není žádoucí, aby tady poštěkával po desátý večer, tak bych to nechtěla podcenit. Někdo nějakou radu?
Nebo ho to přejde časem a nemám to řešit?

Předem děkuji za reakce. :)
Lucie

Neregistrovaný uživatel

25.2.2021 22:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.51

LiEm napsal(a):
Zdravím všechny,
ráda bych se zeptala na rady zkušených bytových pejskařů.

Mám šestiměsíční štěně lagotto romagnolo. Tohle plemeno je upovídaný, to víme. Štěkal podle mě ještě v děloze. Poslední týden až dva se potýkám s nějakou "novinkou" a sice - před spaním začne štěkat. Různě chodí po bytě a štěká do prázdna na různých místech. Je to jiný štěkot, než když chce pozornost, čurat apod. Je to takovej hlubší štěkot smíšenej s vrčením. Připadá mi, že hlídá. Lagoťáci jsou uštěkaný hlídači, to víme, ale co mě zajímá je to, zda někdo s tímhle máte zkušenost a víte, jak ho to odnaučit nebo mírnit.
Před spaním zatahuji všechny žaluzie, aby ho nic nedráždilo. Okna i balkon mám do pole, takže auta žádná neslyší. Okna zavřená. Chápu, že slyší asi tak milion zvuků z bytovky, ale je vždy jak v nějakém tranzu. V tu chvíli mě vůbec nevnímá.
Mluvím na něj, poděkuju, že mi to ohlásil a řeknu mu, že to stačí, pokusím se získat pozornost a odvést ji povelama, hračkou, ale je mimo. Ani když na něj sáhnu, tak nemám pozornost. Až za pár sekund se mi věnuje pár vteřinek a pak zase stěknovrčí.
Sem tam sama slyším něco z ticha, ale takové ty panelákové zvuky se tu linou celé dny, není to nic neobvyklého. Přes den ho to nijak zvlášť nevzrušuje.
No zkrátka není žádoucí, aby tady poštěkával po desátý večer, tak bych to nechtěla podcenit. Někdo nějakou radu?
Nebo ho to přejde časem a nemám to řešit?

Předem děkuji za reakce. :)
Lucie

Skvělý napad pořídit si do bytu urvane plemeno. Sousedi vas jistě miluji 🤣

26.2.2021 00:10
lupus4

XXX.XXX.205.61

Dal bych mu večer 1m couračku a pocvičil zároveň přivolání...
štěkne - přivolám (jednou !)nebo odešlu "na místo" - nevnímá - přitáhnu (jemně) nebo odvedu na místo a odměním

26.2.2021 05:45
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lupus4 napsal(a):
Dal bych mu večer 1m couračku a pocvičil zároveň přivolání...
štěkne - přivolám (jednou !)nebo odešlu "na místo" - nevnímá - přitáhnu (jemně) nebo odvedu na místo a odměním

Za co ho v tom posledním případě odměníte - za to, ze štěknul a nevnímal?

Takto ho akorát naučíte, si štěkáním vynucovat pozornost - zjistí, ze když bude blafat, tak se mu majitelka bude věnovat, a ještě dostane nažrat...

26.2.2021 07:02
Mí

XXX.XXX.69.28

To jsou opravdu tak uštěkaní? Měla jsem zato, že jsou kliďasové s pohodáři.

26.2.2021 08:47
lupus4

XXX.XXX.205.61

ne, za to, že přišel či šel na místo - čili udělal, co se po něm chtělo

to odeslání na místo by si měl snadno spojit - štěkám - musím na místo ...

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.2.2021 08:49

Plemeno znám pouze z potkávání na sídlišti, je to náš kámoš a štěkavý trošku je, ale nijak extrémně (to třeba bíglové nebo někteří mini-psi jsou slyšet daleko víc).
Nicméně s domácím štěkání bych určitě něco aktivně dělala, protože mám také takového de*ílka, co doma různé věci komentuje - akorát u nás už je pozdě s tím něco dělat, pes je důchodce.

Snažila bych se psovi toto chování zatrhnout hned, jak s tím začne (nebo ideálně vteřinu předtím). Šťouchnout do něj, zatáhnout za ocas, upoutat jeho pozornost, poslat na místo, přivolat, dát nějaký úkol, něco po něm hodit, ... musíte sami přijít na to, co vám bude nejlíp fungovat. Pes by se měl každopádně dozvědět, že dělá něco špatně, že se vám to nelíbí (jen pozor, abyste na něj "neštěkali", chce to hlubší tón, méně slov, více činů), a co konkrétně má dělat místo toho.

26.2.2021 09:08
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.17.44

lupus4 napsal(a):

ne, za to, že přišel či šel na místo - čili udělal, co se po něm chtělo

to odeslání na místo by si měl snadno spojit - štěkám - musím na místo ...

Vy jste napsal, že psa ODVEDETE na místo a odměníte - tzn. že neudělal, to co se po něm chtělo, ale odměnu dostal jen tak zadarmo.

26.2.2021 09:16

z článku o tomto plemeni:

"A co ocení hlavně vaši sousedé, tak téměř neštěká."

Já bych to nenechala být, štěně je ve stresu, nemá k tomuto chování objektivní důvod, tak bych mu to ukázala, vedla ho, byla mu oporou (když pominu sousedy).
Jak? No to je otázka.......od toho minima, jako je zabručení co blbneš, rušíš mi zprávy (což tady patrně nestačí), přes tu couračku a vytržení psa z transu, tedy lépe o chlup dříve a zaměstnat ho něčím (viz lupus), nebo jít se štěnětem na prohlídku bytu, třeba i chodby, a třeba až ven, se závěrem nic se neděje, vše je "v pořádku" (u nás vysoce funkční "povel")....a vše dohromady.
Postupovat empaticky, řídit se zvířetem.

26.2.2021 09:25
lupus4

XXX.XXX.205.61

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Vy jste napsal, že psa ODVEDETE na místo a odměníte - tzn. že neudělal, to co se po něm chtělo, ale odměnu dostal jen tak zadarmo.

ale jděte...myslel jsem si, že je to jasné, ale evidentně jsem to nenapsal tak , aby to pochopil každý...
pokud to ještě neumí 100%, couračka slouží jako pomůcka k manipulaci...
můj nervóza taky v noci občas blafnul při "podivných" zvucích na chodbě...a osvědčilo se...

co tedy dělat dle vás ? (jen nepište obvyklé klišé - naučit štěkat na povel a pak povel ticho...)

26.2.2021 09:28
lupus4

XXX.XXX.205.61

než jsem to nadatloval hmn odpověděla dle mého názoru velmi dobře

PS. jdeme ven - je jasno a lehce pod nulou

26.2.2021 09:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Není zrovna v 6ti měsících takové to období, kdy si štěně začíná být nejisté a štěká víc? U nás to teda bylo dýl, ale to bude individuální.

Mě v tom období fena taky začínala štěkat dost, hlavně na zahradě třeba na zvuky od sousedů. Mě se nejvíc osvědčilo jí jít ukázat odkud ten zvuk jde, když to šlo, ale chápu, že to v bytě nepůjde . Pokud to nebylo možné, tak jsme prostě udělali obchůzku po zahradě a ukázala jsem jí, že se nic neděje, nemusí to řešit. Nebo jsem si s ní klidně začala hrát, aby přestala vnímat ten zvuk. Postupem času to úplně nějak odeznělo.

Teď už štěká jen na podezřelé věci - naposledy to bylo krmítko, které jsem navečer pověsila, psi u toho nebyli a našli ho pak večer po tmě .

26.2.2021 09:37

pyreneják byl fftipný, když se v něm probudil soumračný hlídač
jó, to byly časy.......

26.2.2021 09:38
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lupus4 napsal(a):
ale jděte...myslel jsem si, že je to jasné, ale evidentně jsem to nenapsal tak , aby to pochopil každý...
pokud to ještě neumí 100%, couračka slouží jako pomůcka k manipulaci...
můj nervóza taky v noci občas blafnul při "podivných" zvucích na chodbě...a osvědčilo se...

co tedy dělat dle vás ? (jen nepište obvyklé klišé - naučit štěkat na povel a pak povel ticho...)

Nemám potřebu psát žádné klišé, ani to o štěkání na povel - tento pes evidentně štěká z jiného důvodu, než klasický uřvanec.
Já bych se snažila spíš zjistit důvod toho chování, protože to blafání a hlavně pes mimo je jen důsledek něčeho.

26.2.2021 09:42
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Nemám potřebu psát žádné klišé, ani to o štěkání na povel - tento pes evidentně štěká z jiného důvodu, než klasický uřvanec.
Já bych se snažila spíš zjistit důvod toho chování, protože to blafání a hlavně pes mimo je jen důsledek něčeho.

A tak já myslela, že důvodem je to, že slyší zvuky z bytovky?

26.2.2021 09:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
A tak já myslela, že důvodem je to, že slyší zvuky z bytovky?

Ten pes je v tom bytě odmala, a v tech zvucích vyrůstá - není důvod, aby z nich byl najednou v transu.
Ani pes, co začíná hlídat, nebo je nejistý se pritom nezavírá do sebe.

26.2.2021 09:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ten pes je v tom bytě odmala, a v tech zvucích vyrůstá - není důvod, aby z nich byl najednou v transu.
Ani pes, co začíná hlídat, nebo je nejistý se pritom nezavírá do sebe.

No tak třeba moje fena byla taky v našem baráku a na zahradě od mala, a nikdy neštěkala. Ale přišlo to období, kdy začala štěkat na zvuky od sousedů (práce na zrahradě, kladivo atd.) na které dřív neštěkala. Když jsem se o tom bavila se známýma, co mají psy, tak hodně z nich mělo podobnou zkušenost. Ale je teda pravda, že ona nebyla vyloženě v transu.

Edit.: ale ještě dodám, že to každý řešil jinak, někdo vůbec, a u všech to postupem času odeznělo.

26.2.2021 10:09
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
No tak třeba moje fena byla taky v našem baráku a na zahradě od mala, a nikdy neštěkala. Ale přišlo to období, kdy začala štěkat na zvuky od sousedů (práce na zrahradě, kladivo atd.) na které dřív neštěkala. Když jsem se o tom bavila se známýma, co mají psy, tak hodně z nich mělo podobnou zkušenost. Ale je teda pravda, že ona nebyla vyloženě v transu.

Edit.: ale ještě dodám, že to každý řešil jinak, někdo vůbec, a u všech to postupem času odeznělo.

Štěkat ano - to je normální. Normální je i to že pes v štěkacím afektu nevnímá okolí.

Ale tohle chování má hlubší příčinu, a asi bych se zkusila zamyslet, proč takto mladý pes přebírá úkol, který mu není určený, pokud jsou lidi doma, a je všechno v pořádku. Kdyby je "nahlásil" - hele, na chodbě někdo je, tak je to v pořádku, ale v podobě jakou popisuje zadavatelka je to divný.

26.2.2021 14:34
LiEm

XXX.XXX.232.94

Mí napsal(a):
To jsou opravdu tak uštěkaní? Měla jsem zato, že jsou kliďasové s pohodáři.

Nedokážu posoudit jak moc uštěkaní jsou, je to můj první pes, takže nemám porovnání, ale než jsem si ho pořizovala, tak jsem mluvila se spoustou majitelů lagoťáků a načetla jsem si články a zkoukla různá videa od chovatelů ze zahraničí a zmiňují to, že si rádi štěknou. Pohodáři to jsou velcí, nemyslím si, že to bere jako vysírku. Prostě si chce povídat. Je to druh komunikace tohoto plemena. Nevylučuje se to pohodářstvím řekla bych. Do ČS vlčáků to má daleko.

26.2.2021 14:36
LiEm

XXX.XXX.232.94

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Skvělý napad pořídit si do bytu urvane plemeno. Sousedi vas jistě miluji 🤣

Já myslím, že tenhle komentář je dost mim, jako byste řekl/řekla že super pořídit si do bytu psa, když líná. Jakoby mnohem uřvanější čivavy neměli být v bytě ale celoročně na zahradě? Jakoby tichošlápci labradoři nemohli štěkat. Asi kus od kusu, ale beru to jako fórek, ono to jinak ani nejde, že? :)

26.2.2021 15:01
assil

XXX.XXX.122.3

A tak štěkače mám celý život, naštěstí ne v bytě. Štěkat na povel se dají na učit hned, povel ticho funguje tak 10 vteřin. Lapina je taky takový soumračný štěkač, však musí zahánět medvědy. Třeba taky lagoťák něco preventivně zahání, tak obchází teritorium a štěká. Co mi vždycky fungovalo i na štěkání, je zákazový povel, ale učím to už u štěněte, takový všeobecný, který když řeknu znamená to přestaň s tím co děláš. A když přestane, i třeba jen na chvíli, tak hoodně pochválit, ideál když se trochu umí s klikrem a označí se to. Dobrý když se vystihne i ten okamžik před kdy se pes obvykle postaví a trochu našponuje, hned zákaz, aby se nestihnul rozštěkat.
Pokud takový zákazový povel neumí, tak jedině naučit.

26.2.2021 15:03
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

LiEm
- mnohem uřvanější čivavy?

Nerozumím.
Koupila jsem si roční čívu - kupodivu byla vychovaná, paneláková.
"Uřvaná" číva, se učila štěkat až u nás .....na dvorku.
Takže i tak strašně "uřvanej" pes se dá vychovat
a věřím, že lehce.
Vychovává se totiž od začátku ..... bývalá majitelka
měla vychované děti a dokonce i čivavku.

Předveďte se, ono to jde .

26.2.2021 15:21

Já teda nemám problém se štěkáním v bytě, ale...

Pyrenejka přes den skoro nic neřeší, ale s přicházející tmou je z ní tzv. soumračný hlídač.
Zatímco přes den, když neúměrně dlouho blafe na cizí auto, co nám zastavilo před barákem a je kolem něj pohyb, stačí pootevřít okno a říct "Ginuš, stačí", ale večer, když na to přijde, tak je schopná třeba stát kousek od plotu a vyštěkávat jen tak do prostoru popř. když je všude tma a ticho a najednou někde něco bouchne, tak jí to taky rozštěká.......toto jí absolutně nemůžu rozmluvit, má svojí hlavu.
Takže jediná možnost je vzít jí domů a eventuelně poslat na místo, když je ještě ve střehu rozjetá.

Z toho důvodu mám psy na noc doma, aby nerušili sousedy, protože ber-beři byli to samé.

Pokud se mi rozštěkaj doma....jako pamatuju to haló, když nám před barákem zastavila sanita, puštěné majáky a pesani jí zmerčili....mě teda vždycky zafungovalo jedno jediné...nenechat je pobíhat od čerta k ďáblu, od okna ke dveřím, ale strktně a neoblomně trvat na tom, že budou na místě, zabrblat něco ve smyslu "klíííd, to je jenom sanita, co blázníte??" za malou chvilku se uklidnili....

26.2.2021 15:35

U šestiměsíčního štěněte by to bylo divné, ale přece se zeptám : Slyší ? Takové vyštěkávání pro nic za nic může být známkou hluchoty.

26.2.2021 15:37
LiEm

XXX.XXX.232.94

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
z článku o tomto plemeni:

"A co ocení hlavně vaši sousedé, tak téměř neštěká."

Já bych to nenechala být, štěně je ve stresu, nemá k tomuto chování objektivní důvod, tak bych mu to ukázala, vedla ho, byla mu oporou (když pominu sousedy).
Jak? No to je otázka.......od toho minima, jako je zabručení co blbneš, rušíš mi zprávy (což tady patrně nestačí), přes tu couračku a vytržení psa z transu, tedy lépe o chlup dříve a zaměstnat ho něčím (viz lupus), nebo jít se štěnětem na prohlídku bytu, třeba i chodby, a třeba až ven, se závěrem nic se neděje, vše je "v pořádku" (u nás vysoce funkční "povel")....a vše dohromady.
Postupovat empaticky, řídit se zvířetem.

Tak to tak nějak děláme, poprvé jsem byla sama zvědavá na jakýho ducha to štěká, tak jsme s nim byt prošla, jindy zapoveluju, dvakrát jsem s nim byla u výtahu, jednou až venku, nebo si ho vezmu do postele a nebo snažím rozptýlit, tak v tom budu zkrátka pokračovat a třeba ho to přejde..

26.2.2021 15:49
LiEm

XXX.XXX.232.94

Štěkat ano - to je normální. Normální je i to že pes v štěkacím afektu nevnímá okolí.

Ale tohle chování má hlubší příčinu, a asi bych se zkusila zamyslet, proč takto mladý pes přebírá úkol, který mu není určený, pokud jsou lidi doma, a je všechno v pořádku. Kdyby je "nahlásil" - hele, na chodbě někdo je, tak je to v pořádku, ale v podobě jakou popisuje zadavatelka je to divný.

Tak ono to netrvá dýl než pár sekund, je to víceméně podle mě štěkání "hele slyšelas to? Co to je? Slyšelas? Tak co? Slyšelas? Co to bylo? Podívám se počkej." Po tom, co jsem s ním třebas obešla ten byt tak štěkne pro sichr ještě třeba dvakrát třikrát dobrý. Je to většinou otázka minutky až dvou. Ale po desátý večer je i minutka jako věčnost. :D Mě spíš zajímá vlastně jestli se to někomu dělo (teď vidím, že je to běžná věc) a jestli to mám korigovat, nebo to přejde časem. Podle mě je ale úplně normální, že štěně začne štěkat na něco, co už dávno zná. Třeba do 4 měsíců ho nezajímal vysavač a později na něj začal štěkat, jakoby vyzívat ke hře. Jsem si jistá, že nikdy neviděl jiný vysavač než mám doma, že mu vysavač nijak neublížil a že zkrátka nemá s ním žádnou špatnou zkušenost - takže vlastně nemá důvod. Jen prostě je starší a začalo ho to zajímat víc než jiný věci, který už zná. Jeden den se lekne naklepávání řízku u sousedů a druhý den tady vrtají a mlátí do zdí a je úplně v klídečku. Jinak nevím, co myslíte tím "proč takto mladý pes přebírá úkol, který mu není určený" - nevím ale on asi neví že mu to není určený, ožná právě proto, že je mladý. :D Nemyslím, že to má nějaký hlubší význam.

26.2.2021 16:02
LiEm

XXX.XXX.232.94

rapotacka11 napsal(a):
LiEm
- mnohem uřvanější čivavy?

Nerozumím.
Koupila jsem si roční čívu - kupodivu byla vychovaná, paneláková.
"Uřvaná" číva, se učila štěkat až u nás .....na dvorku.
Takže i tak strašně "uřvanej" pes se dá vychovat
a věřím, že lehce.
Vychovává se totiž od začátku ..... bývalá majitelka
měla vychované děti a dokonce i čivavku.

Předveďte se, ono to jde .

Tomuto nerozumím zase já, respektive na co navazujete? Asi jste můj komentář nepochopila správně. Chtěla jsem tím říct, že je podle mě jedno, jaký povahový rys má plemeno všeobecně, právě proto, že každý pes je jiný a je to individuální a není důvod se dle toho rozhodovat co si pořídit a co ne. Třeba ségra od Robina téměř neštěká, stejné plemeno, stejný vrh, stejní rodiče, různí psi.....Zrovna vaše čivava neštěká. Dávala jsme to pánovi nebo paní jako příklad k podle mě poznámce, která je podle mě trochu mimo téma.

26.2.2021 16:04
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

LiEm napsal(a):
Tak ono to netrvá dýl než pár sekund, je to víceméně podle mě štěkání "hele slyšelas to? Co to je? Slyšelas? Tak co? Slyšelas? Co to bylo? Podívám se počkej." Po tom, co jsem s ním třebas obešla ten byt tak štěkne pro sichr ještě třeba dvakrát třikrát dobrý. Je to většinou otázka minutky až dvou. Ale po desátý večer je i minutka jako věčnost. :D Mě spíš zajímá vlastně jestli se to někomu dělo (teď vidím, že je to běžná věc) a jestli to mám korigovat, nebo to přejde časem. Podle mě je ale úplně normální, že štěně začne štěkat na něco, co už dávno zná. Třeba do 4 měsíců ho nezajímal vysavač a později na něj začal štěkat, jakoby vyzívat ke hře. Jsem si jistá, že nikdy neviděl jiný vysavač než mám doma, že mu vysavač nijak neublížil a že zkrátka nemá s ním žádnou špatnou zkušenost - takže vlastně nemá důvod. Jen prostě je starší a začalo ho to zajímat víc než jiný věci, který už zná. Jeden den se lekne naklepávání řízku u sousedů a druhý den tady vrtají a mlátí do zdí a je úplně v klídečku. Jinak nevím, co myslíte tím "proč takto mladý pes přebírá úkol, který mu není určený" - nevím ale on asi neví že mu to není určený, ožná právě proto, že je mladý. :D Nemyslím, že to má nějaký hlubší význam.

Na začátku jste to popisovala jinak.
To, co píšete teď je úplně normální chování.

26.2.2021 16:09
LiEm

XXX.XXX.232.94

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U šestiměsíčního štěněte by to bylo divné, ale přece se zeptám : Slyší ? Takové vyštěkávání pro nic za nic může být známkou hluchoty.

Ano slyší, teda...aspoň přes den jo. :D Každý den spolu trénujeme. Přivolačku máme hodně dobrou, tedy já to zas tak nepoznám, je to první pes, ale co jsem slyšela od pejskařů, že je prý šikovnej, že mu to spíná dost automaticky, takže slyšet musí dobře. A jak říkám, je to takový....dělá to prostě asi týden a jen jakoby před spaním. Jakože už chvíli i ležíme a najednou něco asi slyší a vylítne. Spíš bych řekla, že sluch má až moc dobrej. :D

26.2.2021 16:14
LiEm

XXX.XXX.232.94

Mnó, nevím, příjde mi, že jsme napsala totéž jen jinými slovy. :D Zkrátka něco (asi) slyší (to odhaduji, protože asi dvakrát jsem to taky slyšela a vím že začal jančit na základě toho), vyskočí, lekne se asi, štěká do prázdna, protože vlastně asi neví kam štěkat, protože už to neslyší a pak chodí po bytě a hledá odkud to šlo a na přeskáčku chvíli naslouchá a chvíli štěknovrčí hlubokým štěkotem a celou tu dobu je takovej...prostě se soustředí na ten zvuk a čeká jestli ho ještě uslyší a nevnímá mě dokud ho manuálně nevytrhnu. Pokud jsme v původním popisu napsala něco, co tomuto neodpovídá, tak to se omlouvám, už jsme byla včera celkem unavena a možná jsme se vyjádřila špatně.

26.2.2021 16:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No a to je to psané slovo . Já jsem to právě hned ze začátku pochopila nějak takhle, proto jsem i psala to, co jsem psala.

26.2.2021 16:23
LiEm

XXX.XXX.232.94

Díky tady za článek psí konverzace, odpovídalo by tomu asi toto:

Hluboké vrčení, které přechází v štěkot. Je to ono známé „vrrrrr – haf“ (temné vrčení přechází ve vyšší štěk). Význam tohoto zvuku je složen ze dvou antagonistických významů: vrčení znamená dominantní výstrahu a výzvu k boji, kdežto vyšší štěk naopak značí nejistotu či bázeň (s podtextem agresivity). Tento varovný signál kategoricky vyzývá potenciálního soupeře či vetřelce k odchodu. Pes, který tento zvuk vydává, nutně potřebuje pomoc své smečky, případně pána. (Je však vnitřně odhodlán, pokud se pomoci nedočká, bojovat, pokud nebude zbytí, i sám.) V „překladu“ tento dvouzvuk v podstatě znamená: „Budu bojovat, ale nutně potřebuji pomoc!“

Takže asi hlídá a potřebuje pomoc, takže to vypadá, že s ním budu vždycky procházet byt že je jako všecko dobrý a uvidíme, zda ho to přejde.

Jinak, dělají vaši psi tohle?:D Robin často a hlavně když se pošťuchujeme, hrajeme, mazlíme :D Někdy mám pocit, že na mě mluví :D

„Jódlování“

Naříkavé „jódlování“ nemá s bolestí či strachem naprosto nic společného: znamená vzrušení a radost. Tento zvuk používají pouze někteří psi; Stanley Coren jej popisuje jako „cosi“ mezi vytím a zíváním.

26.2.2021 16:25
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

LiEm napsal(a):
Mnó, nevím, příjde mi, že jsme napsala totéž jen jinými slovy. :D Zkrátka něco (asi) slyší (to odhaduji, protože asi dvakrát jsem to taky slyšela a vím že začal jančit na základě toho), vyskočí, lekne se asi, štěká do prázdna, protože vlastně asi neví kam štěkat, protože už to neslyší a pak chodí po bytě a hledá odkud to šlo a na přeskáčku chvíli naslouchá a chvíli štěknovrčí hlubokým štěkotem a celou tu dobu je takovej...prostě se soustředí na ten zvuk a čeká jestli ho ještě uslyší a nevnímá mě dokud ho manuálně nevytrhnu. Pokud jsme v původním popisu napsala něco, co tomuto neodpovídá, tak to se omlouvám, už jsme byla včera celkem unavena a možná jsme se vyjádřila špatně.

To je přesně to samé, co dělala moje fena. Nevěděla, odkud ten zvuk jde a co to je, tak lítala a blafala na všechny strany . Pokud to byl zvuk, který viděla odkud jde, nebo se jí dal nějak ukázat, dojít k němu, tak to bylo dobrý. Ale nejhorší byly neurčité zvuky u sousedů, který jsem ji prostě ukázat nemohla .

Přidejte reakci

Přidat smajlík