Bohy

XXX.XXX.133.81
Zdravim.
Mam take problem s mim pejskem. Mam ho tedy 6 tydnu. Je z utulku a je mu cca 8-9 let. Je to krizenecek yorsira. Cca 3 kg,ale co dokaze me hodne zarazi. Mam jeste nem. boxera taky 10 let. S nim ok.
Problem je v tom, ze hodne jezdime autem na venceni. Do auta v pohode, ale jak mame jet domu stoupne si pred auto a nejradeji by me roztrhal. Slintá a nenecha na sebe sahnout. Nemit kosik tak me hodne pokouse. Nic na nej neplati. Niceho se noboji.
Pak prijedeme domu a jako by se nic nedelo. Dnes jsem musel pouzit el.obojek, ackoli nejsem teto metody zastance, ale jinak to už to neslo. Vracet ho do utulku nechci. Chci, aby měl dustojny zivot.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bohy
napsal(a):
Zdravim.
Mam take problem s mim pejskem. Mam ho tedy 6 tydnu. Je z utulku a je mu cca 8-9 let. Je to krizenecek yorsira. Cca 3 kg,ale co dokaze me hodne zarazi. Mam jeste nem. boxera taky 10 let. S nim ok.
Problem je v tom, ze hodne jezdime autem na venceni. Do auta v pohode, ale jak mame jet domu stoupne si pred auto a nejradeji by me roztrhal. Slintá a nenecha na sebe sahnout. Nemit kosik tak me hodne pokouse. Nic na nej neplati. Niceho se noboji.
Pak prijedeme domu a jako by se nic nedelo. Dnes jsem musel pouzit el.obojek, ackoli nejsem teto metody zastance, ale jinak to už to neslo. Vracet ho do utulku nechci. Chci, aby měl dustojny zivot.
Na 3 kg křížence yorka EO?

Tak ho nervěte do auta, nesahejte na něj....naučte ho třeba chodit do kenelky a nebo přepravky. Vyndáte z auta, postavíte na zem, pes si do ní vleze....pochvala, odměna, zavřu přepravku a naložím do auta a fertig.

Co mají všichni s tím EO. To je teď povinná výbava pro psa, nebo co?
Dneska jsem potkala slečnu s mladým psem nějakého bulla. Odhaduji věkově něco kolem roku (10 měsíců +). Samozřejmě navolno, bez košíku, zato EO na krku. Ten pes, ne slečna.
Zdrhnul jí za námi. Nevím, jestli ten EO nějak použila, efekt jsem žádný neviděla, soustředila jsem se na psy, bígloida za patama, bulla jsem se snažila odehnat. Slečna stála na místě 15m od nás a pokoušela se ho přivolat (bez úspěchu). Tož jsem ji sprdla a doporučila používat vodítko, aspoň když se míjí s jiným psem. Říkala, vždyť je to ještě štěně. Hmm, a co já jako s tím?
Už jsem skutečně vyhrabala a nabíjím ten paralyzér. Zdá se, že nám na našich procházkových trasách teď se zpřísněním opatření zhoustne provoz. Přibylo hodně nových psů, často v rukou nezkušených páníčků... Ach jo.
napsal(a):
Tak ho nervěte do auta, nesahejte na něj....naučte ho třeba chodit do kenelky a nebo přepravky. Vyndáte z auta, postavíte na zem, pes si do ní vleze....pochvala, odměna, zavřu přepravku a naložím do auta a fertig.
Vy máte tedy nápady.
Pořánej chlap, kerýmu to pálí de do eletriky .
Zmetka srovná, dyby ho měl zabít.
Bohy

XXX.XXX.133.81
napsal(a):
Dneska jsem potkala slečnu s mladým psem nějakého bulla. Odhaduji věkově něco kolem roku (10 měsíců +). Samozřejmě navolno, bez košíku, zato EO na krku. Ten pes, ne slečna.
Zdrhnul jí za námi. Nevím, jestli ten EO nějak použila, efekt jsem žádný neviděla, soustředila jsem se na psy, bígloida za patama, bulla jsem se snažila odehnat. Slečna stála na místě 15m od nás a pokoušela se ho přivolat (bez úspěchu). Tož jsem ji sprdla a doporučila používat vodítko, aspoň když se míjí s jiným psem. Říkala, vždyť je to ještě štěně. Hmm, a co já jako s tím?
Už jsem skutečně vyhrabala a nabíjím ten paralyzér. Zdá se, že nám na našich procházkových trasách teď se zpřísněním opatření zhoustne provoz. Přibylo hodně nových psů, často v rukou nezkušených páníčků... Ach jo.
Ono se to spatne pise. Felam se psy 26 let. Ono se s timto psikem moc lehce nepracuje. Lide si ho z utulku brali pak ho vraceli. Protoze je nezvladatelny. Hazet ho do kanelky,kdyz vidi auto je blbost. Ut na dalku tusi ze. Pojede. Kdyz odjizdim z domu je ok. Cesta zpet je horor. Je dominantni. Jsou celkem dohromary 4 pry. A on je vedouci :-)
Bohy
napsal(a):
Ono se to spatne pise. Felam se psy 26 let. Ono se s timto psikem moc lehce nepracuje. Lide si ho z utulku brali pak ho vraceli. Protoze je nezvladatelny. Hazet ho do kanelky,kdyz vidi auto je blbost. Ut na dalku tusi ze. Pojede. Kdyz odjizdim z domu je ok. Cesta zpet je horor. Je dominantni. Jsou celkem dohromary 4 pry. A on je vedouci :-)
i 26 let jde dělat věci špatně

Bohy
napsal(a):
A teď česky.

Já jen takovou úvahu....a co ho ta elektrika naučí?? Nastupovat radostně do auta??
napsal(a):
Já jen takovou úvahu....a co ho ta elektrika naučí?? Nastupovat radostně do auta??
No tak já teda asi jako jedna z mála chápu používání elektriky v určitých případech, ale zrovna v tomhle případě mi to taky nějak postrádá smysl...
Můžu se zeptat, jak přesně jste ten obojek použil? Kdy přesně?
Zadavatel píše, že na něho nic neplatí, ničeho se nebojí - já bych to teda zkusila přesně obráceně, ne přes strach, ale pozitivně. Nemá rád nějaké jídlo? Hračku?

Za mě...
Jedna možnost je naučit psa nastupovat do auta přes pozitivní motivaci, pamlsek (ideálně na povel).
Druhá možnost je dát mu dobře padnoucí dostatečně širokej obojek a vodítko, který bude pořád courat za sebou, a za to vodítko ho do auta nastoupit. Pokud se vás přitom snaží pokousat, tak klidně ať má náhubek (nasazený třeba v půlce procházky, ať si to nespojuje s nastupováním do auta).
Nebo obojí kombinovat - v klidu učit nastupování, a poté to po něm chtít a pomoct mu úkol splnit skrz to vodítko.

A já bych to zkusila přes vybudování vztahu....starší pes z útulku, něco má v životě za sebou, má nějaké naučené vzorce chování...
Takže nejdřív bych se zaměřila na to, aby mi pes začal důvěřovat, pak bych ho třeba začala učit nastupovat do auta jinde než v místě bydliště........auto zaparkovat o ulici dál a dojít tam a pak jet na venčení, projít nějakou kratší trasu, nastoupit udělat třeba autem nějaký okruh...ještě nejezdit domů a znova vystoupit, projít nějaký krátký úsek a znova do auta popojet třeba do jiné lokality, vystoupit projít se.
Klidně ať se vzteká...má košík, tak mi takovej prcek neublíží a já budu klidná a přívětivá a budu dělat, že to jeho chování nevidím, ale zároveň budu nekompromisní "no aby ses nezbláznil ty vztelino jedna" a až ho do toho auta naložím, tak mu klidně dám odměnu.
Možná to fungovat nebude, možná se bude muset vymyslet něco jiného.
Něco jako cvičné učení přivolání...přivolám pochválím a dám volno, aby pes nenabyl dojmu, že po každém přivolání jde na vodítko a že by chodil s nechutí a nebo vůbec.

napsal(a):
Za mě...
Jedna možnost je naučit psa nastupovat do auta přes pozitivní motivaci, pamlsek (ideálně na povel).
Druhá možnost je dát mu dobře padnoucí dostatečně širokej obojek a vodítko, který bude pořád courat za sebou, a za to vodítko ho do auta nastoupit. Pokud se vás přitom snaží pokousat, tak klidně ať má náhubek (nasazený třeba v půlce procházky, ať si to nespojuje s nastupováním do auta).
Nebo obojí kombinovat - v klidu učit nastupování, a poté to po něm chtít a pomoct mu úkol splnit skrz to vodítko.
Nejsem si jistá, jestli je v silách 3kg yorka samostatně nastoupit do auta. Do kufru nenaskočí určitě, ale možná ani dveřmi.
napsal(a):
Nejsem si jistá, jestli je v silách 3kg yorka samostatně nastoupit do auta. Do kufru nenaskočí určitě, ale možná ani dveřmi.
Já teda znám jorky, kteří normálně do kufru vyskočí samy , ale dobře, asi to teda nebude v silách všech...
V tom případě bych zkusila nějaký pamlsek, který chvíli vydrží. Psa si přovolat/přítáhnout pomocí šňůry, dát ten pamlsek, vzít psa a dát ho do auta... Samozřejmě to fungovat nemusí, pes nemusí ten pamlsek chtít, může ho vyplivnout nebo cokoli... To jen takovej nápad..
Jinak mi přijde jako dobrej nápad to, co popisuje Sardualh - aby nástup do auta vždy neznamenal konec procházky a cestu domů.

napsal(a):
Jo, to je fakt. Chce to vymyslet, co bude fungovat. Třeba nastoupit do přepravky, kterou pak dám dovnitř, atd. Možností je celá řada.
Já jsem v prvních týdnech po přivedení z útulku nastupovala psa násilím do výtahu a do auta, ale on nebyl kousací, tak se to dalo (zase měl 30 kg, takže náročnější fyzicky).

marcelaamax
napsal(a):
Já teda znám jorky, kteří normálně do kufru vyskočí samy , ale dobře, asi to teda nebude v silách všech...
V tom případě bych zkusila nějaký pamlsek, který chvíli vydrží. Psa si přovolat/přítáhnout pomocí šňůry, dát ten pamlsek, vzít psa a dát ho do auta... Samozřejmě to fungovat nemusí, pes nemusí ten pamlsek chtít, může ho vyplivnout nebo cokoli... To jen takovej nápad..
Jinak mi přijde jako dobrej nápad to, co popisuje Sardualh - aby nástup do auta vždy neznamenal konec procházky a cestu domů.
Tohle už je starší york z útulku...
Já bych s ním pravidelně trénovala (i doma) manipulaci. I to braní do rukou a zvedání. Když na to bude zvyklý, nebude řešit, jestli ho zrovna zvedají na gauč, nebo do auta.
napsal(a):
Tohle už je starší york z útulku...
Já bych s ním pravidelně trénovala (i doma) manipulaci. I to braní do rukou a zvedání. Když na to bude zvyklý, nebude řešit, jestli ho zrovna zvedají na gauč, nebo do auta.
Jo, taky bych to trénovala.
Ale nesouhlasím úplně s tím, že když na zvedání bude zvyklý, tak nebude řešit jestli je to na gauč nebo do auta. Spouštěčem může být právě to auto, to že se jede domů. Třeba normálně se zvedáním vůbec problém nemá.
Rodiče mají takhle vzteklou jorkšírku, nemá problém s manipulací, nechá se zvedat, nosit.. Naopak se ráda chová a leží někomu na klíně. Ale jakmile je veku hezky a ona se chce vyhřívat a někdo na ní sáhne, že ji vezme domů, tak je zle ..
Ale tréninkem té manipulace se určitě nic nezkazí..
No a mě by pořád zajímalo, jak byl použit ten EO .
Lastev

XXX.XXX.20.23
napsal(a):
Máme 3 letého staforda a také používám EO. Chodily jsme s ním na cvičák, naučil se všechny povely, je šikovný, chápavý, ale když jdeme na procházku, tak na zavolání přiběhne jen když se mu zrovna chce. Snažila jsem se ho to naučit všemožnýma způsobama, ale nic. Jednoho dne jsem se naštvala a pořídila jsem elektrák, dostal 2 malé rány a od té doby je to 100% pes. Na vodítku ho nemám, protože je to ještě mladý tele a nejspíš by mi vytahal ruce. Dokážu ho odvolat od psa, srnek, zajíců... poslouchá na zapísknutí. Teď už ho beru jen preventivně, kdyby se třeba objevila nějaká jiná zvířata atd. Takže za mě lepší použít EO, než mít neposlušného psa

“Na vodítku ho nemám, protože je to ještě mladý tele a nejspíš by mi vytahal ruce.”
To je ještě lepší než “nebojte, on je hodnej”. 👌🤣🤦🏻♀️

No vidíte a já si myslela, že pes se učí chodit na vodítku od mala, aby netahal.......no jak je vidět, tak se pletu. Vlastně nevím, proč jsem tak dlouho učila Ginu, že se na vodítku netahá. Zabralo mi to pomalu půl roku a pomalu se mi chtělo poplácat po zádech jakože juchů, tak jsme to zvládly, už na povel hezky ťapká na vodítku u nohy a ono jsem jí neměla mít na vodítku vůbec, ale měla chodit na volno s EO, jsem teda trdlo makový, že mě to nenapadlo.......
Lastev

XXX.XXX.20.23
napsal(a):
No vidíte a já si myslela, že pes se učí chodit na vodítku od mala, aby netahal.......no jak je vidět, tak se pletu. Vlastně nevím, proč jsem tak dlouho učila Ginu, že se na vodítku netahá. Zabralo mi to pomalu půl roku a pomalu se mi chtělo poplácat po zádech jakože juchů, tak jsme to zvládly, už na povel hezky ťapká na vodítku u nohy a ono jsem jí neměla mít na vodítku vůbec, ale měla chodit na volno s EO, jsem teda trdlo makový, že mě to nenapadlo.......
Tak mě prosím poučte a vysvětlete mi to.... nebo nejlíp vám pošlu adresu a můžete si ho přijít vyvečit ppchopily jste to špatně.... na vodítku chodí a na loukách ho pouštím na volno. Je to velice energetický pes... musela bych s ním na vodítku denně chodit tak 10km aby se unavil. Ale jako můžete jít na 2 hodinovou procházku se psem, který má extrémní sílu a pak si povíme, jestli je lepší ho na louce pustit s EO nebo se nechat vláčet. Jsem ráda, že je tu tolik odborníků

Lastev
napsal(a):
Tak mě prosím poučte a vysvětlete mi to.... nebo nejlíp vám pošlu adresu a můžete si ho přijít vyvečit ppchopily jste to špatně.... na vodítku chodí a na loukách ho pouštím na volno. Je to velice energetický pes... musela bych s ním na vodítku denně chodit tak 10km aby se unavil. Ale jako můžete jít na 2 hodinovou procházku se psem, který má extrémní sílu a pak si povíme, jestli je lepší ho na louce pustit s EO nebo se nechat vláčet. Jsem ráda, že je tu tolik odborníků
No, téhle slečně byl EO u mladého psa evidentně k prdu, když jí 1) zdrhnul a 2) se odmítal vrátit a nadále kroužil kolem nás.

Lastev
napsal(a):
Bohužel to vyznělo jakože psa nevodíte na vodítku vůbec, protože tahá.......to co popisujete teď je naprosto jiná, standardní situace. Pes nemá ještě spolehlivé přivolání. Někdo to řeší stopovačkou (já) někdo elektrikou.
A moc dobře vím, co je za očistec vést feňuli na vodítku tam, kde je zvyklá běhat, už se mi to stalo, že jsem myslela, že mám stopovačku v autě a dorazila jsem na místo a neměla jsem jí tam.....ale když už jsme tam byly, tak teda na vodítko, celá prochajda teda za trest....asi pro nás obě.
Dneska už by to asi dala, ale před pár měsíci to byl děs a běs.
Edit: ale i tak jsem raději, když vidím, že majitel druhého psa si ho bere na vodítko, když nás vidí....to jestli se psi mohou seznámit a eventuelně si pohrát, to můžeme domluvit, ale to prvotní jištění je na místě...

Když se vrátím k jorkovi : Nejlepší nápad asi je, naučit ho nastoupit do přepravky. Nevím, jak jinak takového vzteklouna malého bezpečně přepravovat v autě.
Ale také by bylo možné místo EO použít uspávací foukačku.
napsal(a):
Když se vrátím k jorkovi : Nejlepší nápad asi je, naučit ho nastoupit do přepravky. Nevím, jak jinak takového vzteklouna malého bezpečně přepravovat v autě.
Ale také by bylo možné místo EO použít uspávací foukačku.
A neni jednodušší toho 3 kilového zabijáka prostě chytit a dát do auta?
Vždyť ma koš, takže kousnout nemůže a tu několikavteřinovou procedůru občas přežije. Čím větší cirkus okolo toho budete dělat Vy, tím větší cirkus bude dělat pes.
napsal(a):
Nejlepší nápad asi je, naučit ho nastoupit do přepravky.
Jak jinak takového pejska bezpečně přepravovat v autě?
Bohy píše
Hazet ho do kanelky,kdyz vidi auto je blbost.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Házet?
rapotacka11
napsal(a):
Nejlepší nápad asi je, naučit ho nastoupit do přepravky.
Jak jinak takového pejska bezpečně přepravovat v autě?
Bohy píše
Hazet ho do kanelky,kdyz vidi auto je blbost.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Házet?
Tak když na někdo koule na to 3 kilovýho psího důchodce dát na elektriku (navíc tam, kde to nemá žádnou logiku), tak asi nemá problém ani psa někam hodit.
Je mi zle , když si to představím.
Krotitel
tříkilovýho, vynervenýho stvoření.
Co ho asi vedlo k tomu si toho chudinku pořídit...
Pro toha Bohay - ten pes slintá ze stresu, strachy.
Malí psi se často bojí mužů, kteří bývají hlučnější.
Vašeho velkého psa se neobává?
Náhubek má i doma?
Existuje vůbec vhodný košík na jorka?

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A neni jednodušší toho 3 kilového zabijáka prostě chytit a dát do auta?
Vždyť ma koš, takže kousnout nemůže a tu několikavteřinovou procedůru občas přežije. Čím větší cirkus okolo toho budete dělat Vy, tím větší cirkus bude dělat pes.
Jedná se o to, kam ho do auta dá. Na sedačku, na zem ? Stejně by ho měl dát do přepravky, aby mu po autě necestoval.
napsal(a):
Jedná se o to, kam ho do auta dá. Na sedačku, na zem ? Stejně by ho měl dát do přepravky, aby mu po autě necestoval.
Může mít mříž v kufru, nebo ho za kšíry připnout v autě.
Ale ten pes ví, že půjde do auta, takže tim, že ho ještě mezi tím bude rvát do přepravky to nevylepší, naopak. Už jen z toho důvodu, že vystresované bránící se zvíře dáte pohodlněji do auta, než do ho cpát do ztísněného prostoru přepravky.
Bohy
napsal(a):
Zdravim.
Já s vámi v tomto naprosto soucítím. Přitel má takhle maltézáčka a ten zas nechce na večerní procházky. Radši by doma něco ochcal. Ne že by se bál tmy, ale rozleží se v posteli a prostě nechce. Je taky z útulku, takže těžko říct co zařil. No ale přítele by v tu chvíli dokousal. Nechce jít, nenechá na sebe sáhnou, odměnu ani náhoudou do pusy nevezme. Po procházce je jak kdyby se nic nedělo. Na ostatní procházky taky chodí ok. Prostě nevíme čím to je a ani jak ho bez stresu nechat jit vyvenčit. Když ho necháme doma, tak to udělá doma, takže to není že by se mu nechtělo. Jdeme na něj opatrně, trénujeme, dáváme mu čas, ale třičtvrtě roku v hájí a poříd to není uplně ok.
Na vašem místě bych zkusila něco, třeba dát náhubek kus před autem aby vás nepokousal, nebo vzít do ruky dokud to ještě jde a dojít s ním v ruce k autu, pokud vás pak nepokouše. Nebo pokud to chcete řešit aby to bylo co nejvíc pozitivkou, tak si domluvit individuálku s dobrým trenérem a řešit celou situaci s ním. Tady jsou jen chytrolíni co do situace nevidí osobně a pořádně neporadí (samozřejmně včetně mě, nejsem trenér a taky vás osobně neznám)

Když na cestu z domova jde do auta v klidu, má nějakou špatnou zkušenost
( zkušenosti ) z cesty zpátky. Je potřeba najít něco, co mu tu špatnou zkušenost "přebije". EO to nebude.
Nedaří se mi to dost dobře vysvětlit, nejsem asni psí psycholog ani trenér.
Např. Pes se bude bránit nastoupit do auta, protože vždycky jízda autem skončila na veterině na nepříjemném zákroku. Ale nikdy na veterinu nejel v přepravce. S přepravkou má spojené samé libé zážitky. Budu ho tedy do auta nakládat v přepravce. Ale nikdy ho nezradím v souvislosti s přepravkou cestou na veterinu.

Na vašem místě bych zkusila něco, třeba dát náhubek kus před autem aby vás nepokousal, nebo vzít do ruky dokud to ještě jde a dojít s ním v ruce k autu, pokud vás pak nepokouše. Nebo pokud to chcete řešit aby to bylo co nejvíc pozitivkou, tak si domluvit individuálku s dobrým trenérem a řešit celou situaci s ním.
Ten palec nahoru byl za tuto pasáž. I když podobné rady od zdejších chytrolínů již proběhly, snad mimo toho trenéra