Jaro99

XXX.XXX.48.60
Ahoj!
Procházíme s přítelkyní různé plemena a pořád nemůžeme najít pejska pro nás. Bydlíme v bytě, ale většinou jsme u rodičů na velkém statku. Přály by jsme si, aby byl mazlivý, aby zvládal cizí pejsky a lidi. Máme rády různé procházky, delší túry a někdy i lenošení na gauči. Velikost, barva, pořizovací cena nehrají roli, nebráníme se ničemu. Rodina od přítelkyně chovala bernardýny a já mám zkušenost s neunavitelností JRT.
Napadají vás nějaké plemena?
Uživatel s deaktivovaným účtem

přímo atlas plemen......

Amykk
napsal(a):
Border kólia, Maďarský staváč...
Borderce jenom procházky stačit nebudou - ledaže by na statku měla co pást. Ohař má silný lovecký pud, to na túry taky nevidím růžově.
napsal(a):
Borderce jenom procházky stačit nebudou - ledaže by na statku měla co pást. Ohař má silný lovecký pud, to na túry taky nevidím růžově.
Ja mám Maďarského staváča a túry zvládame úplne v pohode. Z veľkej časti záleží ako ho vychováte.
Samozrejme rozumiem na čo narážate.

napsal(a):
S kontinentálním ohařem to lovení při patřičné výchově není ani v nejmenším problém. Problém je to u honičů, angličtí ohaři (setři + pointer) bývají taky trochu výzva. :-) Ale i tak si nemyslím, že by to dle zadání bylo vhodné plemeno. S ohařem to chce nějaký záměr, není to plemeno pro lidi, kteří nevědí, co chtějí...
Jaro99

XXX.XXX.110.25
napsal(a):
S kontinentálním ohařem to lovení při patřičné výchově není ani v nejmenším problém. Problém je to u honičů, angličtí ohaři (setři + pointer) bývají taky trochu výzva. :-) Ale i tak si nemyslím, že by to dle zadání bylo vhodné plemeno. S ohařem to chce nějaký záměr, není to plemeno pro lidi, kteří nevědí, co chtějí...
Není to o tom, že nevíme, co chceme. Mám vysněné plemeno, ale tomu v bytě nemůžu dát to, co by pro něj bylo ideální. Proto se ptám. Myslím si, že je lepší se zeptat na zkušenosti, než si koupit nějakého psa, který by trpěl.

tak dej to plemeno
třeba se bojíš zbytečně.....

Jaro99
napsal(a):
Není to o tom, že nevíme, co chceme. Mám vysněné plemeno, ale tomu v bytě nemůžu dát to, co by pro něj bylo ideální. Proto se ptám. Myslím si, že je lepší se zeptat na zkušenosti, než si koupit nějakého psa, který by trpěl.
Víte, takových příspěvků už tady bylo mraky - vyberte mi psa! Myslím, že je lepší, když napíšete - přemýšlím nad plemeny X, Y, Z. Očekávám... a můžu nabídnout...(což jste napsal(a). Pak se dá o něčem bavit.

Jaro99
napsal(a):
Když pobýváte na statku... Chcete se věnovat nějaké práci se zvířaty (např. pasení)? Opravdu nemáte žádné vzhledové preference? Budete své zkušenosti s bernardýny a JRT promítat do výběru (např. nevyhovovala nám teriéří tvrdohlavost, bernardýn moc slintá atd.)? Co jste si vysnila? Nezajímají Vás zkušenosti k tomu vysněnému...? Žádná další plemena v užším výběru nemáte?
Jaro99

XXX.XXX.110.25
Omlouvám se, měla jsem to specifikovat lépe.
Opravdu nemám vzhledové preference, je mi je do, jestli bude černý nebo bílý, jestli bude linat moc, nebo málo, velký malý, nebráním se ničemu.
K mému vysněné u plemenu, líbí se mi americká akita, ale co jsem četla není moc vhodná do bytu a je tvrdohlava na výcvik, ale zkušenosti s ní určitě uvítám.
Přemýšlela jsme nad JRT, ale co se mi na nich nelíbí je ta jejich ostrá povaha :D ale JRT byl můj první pes, takže moje sympatie má. Pak se mi také zamlouvá labradorský retrívr. Přítelkyni se zas elibi stafordšírský bulteriér.
Na statku máme pouze slepice, koně a oslíky :D
Rozhodně nechci, aby to vypadalo, že chci ať mi někdo vybere psa a já si ho pouze koupím. Jen beru výběr psa, jako důležitý krok a nerada bych udělala chybu už na začátku :)

Napadá vás nějaké plemena?
Jasně....švýcarský ovčák, pudl, knírač, kolie kraťanda a nebo dlouhosrstá, bobtail, bearded kolie, šiperka, český horský pes a mohla bych pokračovat, ve své podstatě pokud si pořídíte jorkšíra a bedete se k němu chovat jako k pejskovi a ne miminku, tak to zvádne taky......
Prostě by to chtělo, abyste si vyhlídli třeba 2-3 plemena a pak se přišli poradit o vhodnosti.....ono samozřejmě povaha a vhodné podmínky jsou důležité, ale řekněme si to upřímně člověk vybírá i očima......já si prostě nepořídím bordeaxskou dogu i kdyby byla to nej a top ten plemeno pro mě, protože se mi prostě nelíbí.

Má se ten pes účastnit vyjížděk s koněm? To by mohl být podstatný faktor.
Jaro99

XXX.XXX.110.25
napsal(a):
Má se ten pes účastnit vyjížděk s koněm? To by mohl být podstatný faktor.
Nene, koním se já vyhýbám, pracují s nimi jen rodiče.

Jaro99
napsal(a):
Omlouvám se, měla jsem to specifikovat lépe.
Opravdu nemám vzhledové preference, je mi je do, jestli bude černý nebo bílý, jestli bude linat moc, nebo málo, velký malý, nebráním se ničemu.
K mému vysněné u plemenu, líbí se mi americká akita, ale co jsem četla není moc vhodná do bytu a je tvrdohlava na výcvik, ale zkušenosti s ní určitě uvítám.
Přemýšlela jsme nad JRT, ale co se mi na nich nelíbí je ta jejich ostrá povaha :D ale JRT byl můj první pes, takže moje sympatie má. Pak se mi také zamlouvá labradorský retrívr. Přítelkyni se zas elibi stafordšírský bulteriér.
Na statku máme pouze slepice, koně a oslíky :D
Rozhodně nechci, aby to vypadalo, že chci ať mi někdo vybere psa a já si ho pouze koupím. Jen beru výběr psa, jako důležitý krok a nerada bych udělala chybu už na začátku :)
JRT mi nejde moc dohromady s těmi slepicemi. Bulteriéři nemusí cizí psy, kór stejného pohlaví.
Já se budu opakovat, ale pokud nemáte vyloženě vysněné plemeno (případně máte ale nemáte na něho podmínky, nebo to z nějakého důvodu není možné - viz ta akita), tak nepřemýšleli jste o psovi z útulku? Když by to bylo třeba roční zvíře, tak už se tam dá odhadnout i ta povaha - aby měl rád lidi atd... Vím, že teď ten výběr v útulcích nebude tak velký, ale i tak bych nad tím popřemýšlela. Já kdybych vyloženě neměla žádný užší výběr, nechtěla bych na výstavy, chovat a neměla prostě žádný specifický záměr, tak bych přemýšlela o útulkovém psovi. Procházky a delší tůry zvládne téměř každý pes.. https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci
Jinak k tomu stafíkovi - pokud budou ty procházky pravidelné a zaměstnáte mu trochu i hlavu, tak asi i to by šlo. ALE - píšete, aby zvládal cizí lidi a psy - tak s lidmi problém nebude, tam s největší pravděpodobností bude spíš problém v přehnaném vítání . Ovšem je třeba počítat, že nemusí být vyloženě přátelský k ostatním psům stejného pohlaví, stejně tak ani k ostatním zvířatům, na zvířata na statku si zvykne, když tam bude od štěnda, ale třeba se slepicema bych bez dozoru bulla nenechala (ani na chvilku ) . A pokud je ten vztah ke psům a zvířatům jedno z priorit, tak bych do SBT nešla.
Pokud i do budoucna máte v plánu trávit hodně času na statku, tak by mi k tomu sedělo nějaké ovčácké plemeno - klidně ta kraťanda, bearded kolie, bobtail, šiperka, BŠO nebo třeba i australský ovčák - ale je potřeba si o těch plemenech zjistit co nejvíc informací a zvažovat, jestli je to vhodné. Případně když se vám líbí akita, tak by se mohl líbit třeba i nějaký špic? Je jasné, že člověk bys si měl pořídit psa hlavně podle povahy, ale vzhled určitě hraje také velkou roli, nepořídila bych si psa, který se mi vzhledově nelíbí (ale stejně tak bych si nepořídila psa, který se mi vzhledově líbí úplně maximálně, ale nevyhovuje povahově)... takže bych prostě vzala atlas a jela, a pak bych u plemen, které se mi líbí, zjišťovala bližší info...
Ještě teda nevím co si představit pod pojmem, že bydlíte v bytě, ale často jste na statku? Přes týden v bytě, o víkendu na statku? Nebo na statku trávíte každé odpoledne?
Jaro99

XXX.XXX.110.25
marcelaamax
napsal(a):
Já se budu opakovat, ale pokud nemáte vyloženě vysněné plemeno (případně máte ale nemáte na něho podmínky, nebo to z nějakého důvodu není možné - viz ta akita), tak nepřemýšleli jste o psovi z útulku? Když by to bylo třeba roční zvíře, tak už se tam dá odhadnout i ta povaha - aby měl rád lidi atd... Vím, že teď ten výběr v útulcích nebude tak velký, ale i tak bych nad tím popřemýšlela. Já kdybych vyloženě neměla žádný užší výběr, nechtěla bych na výstavy, chovat a neměla prostě žádný specifický záměr, tak bych přemýšlela o útulkovém psovi. Procházky a delší tůry zvládne téměř každý pes.. https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci
Jinak k tomu stafíkovi - pokud budou ty procházky pravidelné a zaměstnáte mu trochu i hlavu, tak asi i to by šlo. ALE - píšete, aby zvládal cizí lidi a psy - tak s lidmi problém nebude, tam s největší pravděpodobností bude spíš problém v přehnaném vítání . Ovšem je třeba počítat, že nemusí být vyloženě přátelský k ostatním psům stejného pohlaví, stejně tak ani k ostatním zvířatům, na zvířata na statku si zvykne, když tam bude od štěnda, ale třeba se slepicema bych bez dozoru bulla nenechala (ani na chvilku ) . A pokud je ten vztah ke psům a zvířatům jedno z priorit, tak bych do SBT nešla.
Pokud i do budoucna máte v plánu trávit hodně času na statku, tak by mi k tomu sedělo nějaké ovčácké plemeno - klidně ta kraťanda, bearded kolie, bobtail, šiperka, BŠO nebo třeba i australský ovčák - ale je potřeba si o těch plemenech zjistit co nejvíc informací a zvažovat, jestli je to vhodné. Případně když se vám líbí akita, tak by se mohl líbit třeba i nějaký špic? Je jasné, že člověk bys si měl pořídit psa hlavně podle povahy, ale vzhled určitě hraje také velkou roli, nepořídila bych si psa, který se mi vzhledově nelíbí (ale stejně tak bych si nepořídila psa, který se mi vzhledově líbí úplně maximálně, ale nevyhovuje povahově)... takže bych prostě vzala atlas a jela, a pak bych u plemen, které se mi líbí, zjišťovala bližší info...
Ještě teda nevím co si představit pod pojmem, že bydlíte v bytě, ale často jste na statku? Přes týden v bytě, o víkendu na statku? Nebo na statku trávíte každé odpoledne?
Já si strašně chtěla vzít pejska z útulku. Libi se mi, že nějakému dáte domov. Přítelkyně se ovšem boji toho, že bude agresivní kvůli špatným zkušenostem k lidem.
Kamarádka má SBT a to přehnané vítáni je víc než pravda :D
Ty špice určitě nastuduju, jsem ráda, že mi někdo poradil nějaký směr, jakým se mám ubírat.
Je to tak, že máme být, ale rodiče se statkem jsou od nás asi 15 minut jízdy autem. Takže většinu víkendů jsme tam, někdy i přes noc. A přes týden, když tedy povinnosti dovolí, jsme taky tam :D je tam nádherné prostředí, navíc je stále potřeba s něčím pomoct, takže tam hodně času trávíme.

Amykk
napsal(a):
Border kólia, Maďarský staváč...
Proč nedoporučit módní plemena, že...
Jaro99
napsal(a):
Já si strašně chtěla vzít pejska z útulku. Libi se mi, že nějakému dáte domov. Přítelkyně se ovšem boji toho, že bude agresivní kvůli špatným zkušenostem k lidem.
Ty špice určitě nastuduju, jsem ráda, že mi někdo poradil nějaký směr, jakým se mám ubírat.
Je to tak, že máme být, ale rodiče se statkem jsou od nás asi 15 minut jízdy autem. Takže většinu víkendů jsme tam, někdy i přes noc. A přes týden, když tedy povinnosti dovolí, jsme taky tam :D je tam nádherné prostředí, navíc je stále potřeba s něčím pomoct, takže tam hodně času trávíme.
Určitě bych se poohlédla po středním, velkém nebo vlčím špicovi, do vašich podmínek by byl jak dělaný. Ale určitě si počkejte na vrh s fenou, psi občas mohou mít sklony k svéhlavosti a toulání.

Amykk
napsal(a):
Neviem či je to práve módne plemeno ale v poriadku. Každopádne ja som doporučila plemená, ktoré chovám, som s ich povahou spokojná a preto mi prišlo vhodné napísať práve tieto dve.
Bohužel spousta borderek a maďarů jsou spíš chudáci nebo psi, kteří si svůj temperament vybíjejí po svém a jsou z nich nešťastní i majitelé.
A je to opravdu proto, že jsou módní....kdo by nechtěl nejchytřejšího psa na světě, co se naučí cokoliv, u maďara je to podobné...dobře se snáší s dětmi, miluje rodinu, je přítulný a navíc fešák......ale spousta lidí si neuvědomuje, co to obnáší, aby z těchto psů byli ti super společníci a pak to může být opravdu nepříjemné pro obě strany jak psa, tak pánečka.

Jaro99
napsal(a):
Dobré tipy má i sardullah.
blackberry
napsal(a):
Určitě bych se poohlédla po středním, velkém nebo vlčím špicovi, do vašich podmínek by byl jak dělaný. Ale určitě si počkejte na vrh s fenou, psi občas mohou mít sklony k svéhlavosti a toulání.
Jj, špic určitě vhodný do bytu i na statek, lapina, kdyby byla odmala zvyklá, tak taky, ještě bych přidala chodského psa.

Špic se asi bude líbit, ale já bych do bytu dala přednost velkému ( královskému ) pudlovi. Bude z něj míň chlupů než z vlčího špice.

Nebo ta šiperka. :-)
Jaro99

XXX.XXX.110.25
rapotacka11
napsal(a):
Jaro99
Pořád nevím, co ten pes.
Jen tak, domácí společník?
Co ho čeká?
Co čeká Vás? Všechen volný čas štěněti.
Rodičům na statku dejte taky možnost
hovořit do výběru, aby si se psem taky sedli.
Je možné, že u nich brzy skončí.
Nechápu, proč by u nich měl skončit :) když chci psa, tak se o něj postarám a ne že ho někde odložím. Snad ve třiceti vím, že pes není hračka.

Jaro99
napsal(a):
Nechápu, proč by u nich měl skončit :) když chci psa, tak se o něj postarám a ne že ho někde odložím. Snad ve třiceti vím, že pes není hračka.
No upřímně, já mít psa, bydlet 15 minut od rodičů, kteří mají statek, tak bych přemýšlela, jestli má být pes 8-9 hodin sám doma a nebo jestli ho cestou do práce odvezu k rodičům "do školky" (samozřejmě pokud by s tím rodiče souhlasili)
Moje kamarádka to tak dělá, ráno psa odveze k rodičům na barák a když jede z práce, tak vyzvedává.
black_berry

XXX.XXX.110.35
napsal(a):
Špic se asi bude líbit, ale já bych do bytu dala přednost velkému ( královskému ) pudlovi. Bude z něj míň chlupů než z vlčího špice.
Kdyby byl ten vlci spic typove vic do keeshonda, tak se srsti v byte zas takovy problem nebude. Ale je nutny pocitat s tim, ze pes ma bohatou srst i na leto, takze to pres den na zadne velke sportovni vykony neni...

Krátkosrstá kolie, dlouhosrstá kolie, chodský pes, střední knírač, welsh corgi,...
Jaro99

XXX.XXX.110.25
rapotacka11
napsal(a):
Přehlédla jsem asi věk.
Takže skvěle.
Dotaz mi připadal jak od osmnáctky,...
Nepřehlédla, věk tady ani nikde nezazněl. Nechápu hned to rýpání, ale stejně dík za přínosné komentáře.
Jaro99
napsal(a):
Nepřehlédla, věk tady ani nikde nezazněl. Nechápu hned to rýpání, ale stejně dík za přínosné komentáře.
Tak ono je hodně lidí, co si myslí, že psovi musíte taky nabízet nějakou práci a zábavu, ale třeba pro toho špice jsou největší zábava výlety a gaučink a když si k tomu bude moct ještě chytat myšky na statku a oštěkat kolemjdoucí, tak bude v sedmém nebi. Keeshondi jsou přátelštější a ne tak tvrdohlaví, ale ovšem nutno počítat s česáním a chlupama v bytě, které ovšem možno celkem vyřešit robovysavačem.

rapotacka11
napsal(a):
Jaro99
Pořád nevím, co ten pes.
Jen tak, domácí společník?
Co ho čeká?
Co čeká Vás? Všechen volný čas štěněti.
Rodičům na statku dejte taky možnost
hovořit do výběru, aby si se psem taky sedli.
Je možné, že u nich brzy skončí.
Podle tohohle by si psa nemohl pořídit lautr nikdo. To, že se zadavatelka zeptala, z ní hned nedělá fracka co koupi psa a za rok se ho zbaví.
Uplne vidím, jak byste před třemi lety kamenovali mě, když jsem si jako absolutní začátečník ve výchově a výcviku psa vybrala tibetskou dogu, navíc mladá, bezdetna, jít se poradit sem, tak si radši koupím láhev chlastu.
Zadavatelko, k vám mi taky pasuje nějaký univerzální útulkovy vorisek, babička takové mívala, střední velikosti a byli to perfektní psi na všechno. Z plemen bych doporučila BSO, kamarádka má luxusní fenu, která s ní chodí po horách stejně ráda jako se válí v posteli. Přeji šťastnou ruku při výběru