Ahoj všichni,
tak už je to rok, co přemýšlím nad ideálním společníkem pro mě. Psala jsem sem před rokem a od té doby tu vše sleduji, čtu každou diskuzi apod. No a stále nevím, co vlastně chci :D. Momentálně se rozhoduji mezi Choďákem (tak jak před rokem) a Holandským ovčákem. Holanďan by se mi líbil víc, ale co jsem našla (v zahraničních diskuzích) tak půlka lidí tvrdí, že jsou to neunavitelní magoři a druhá půlka tvrdí, že jsou v pohodě 🤷♀️, takže bych spíš počítala s horší verzí a zavrhla myšlenku o jeho pořízení a zařadila ho do kategorie uchvatných psů, které si asi nikdy nepořídím. Což mne přivádí k důvodu, proč sem píši znova. Nevíte o plemeni, které by se velmi podobalo (nemyslím nutně vzhledem, ale charakterem, náročnosti na pohyb, trénovatelností...) Choďákovi, ale mělo by to krátkou/kratší srst? Údržba dlouhé srsti v deštivých dnech mne úplně neláká 😅. Preference u vzhledu jsou vzpřímené uši.
Kdybyste mi chtěli jen říct, že jsem úplně blbá nebo něco podobného, tak mi to prosím nepište. Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Údržba srsti chodského psa je jedna z nejjednodušších. Stačí pročesat jednou týdně a dát pozor na jemnou srst za ušima, aby se nezadredovala. V deštivých dnech, nebo prostě tehdy, když bude pes po vycházce zablácený, tak ho dáte do vany a spodek, jak já říkám podvozek, mu osprchujete čistou vlažnou vodou. Vytřete starým ručníkem. a hotovo. Pes uschne.
Jinak jste si asi všimla, že někteří choďáci mají bohatší delší srst, jiní maličko kratší. Vše v rámci standardu. Tak se můžete pokusit vybrat po takových rodičích, jací se vám budou líbit.
Pokud chcete psa s vyloženě krátkou srstí, tak se musíte dívat po jiných plemenech, listovat atlasem dokážete. Ale vězte, že krátká srst se v domácnosti všude zapichuje a je mnohem obtížnější ji uklidit, než srst, jakou má choďák.
Nechci vám vnutit choďáka za každou cenu, je mi jedno co si pořídíte.
Chodský pes bez chlupů?
Švýcarský bílý ovčák, krátkosrstá kolie.
Musí být ovčák? Jestli ne, tak zkuste mrknout na plemena: německý pinč, appenzelský salašnický, český strakatý pes, boxer.
Uši hore má teda jen ten švýcarák, ale uvažovala jste nad ridžbekem, tak to asi není zásadní.
Za jakým účelem si toho psa pořizujete? Vycházím z předpokladu, že se jedná víceméně o rodinného psa s přístupem do domu.
NO jste vyloučila proč? Jestli kvůli aktivitě, tak zrovna prosím škrtněte toho pinče a salašníka.

Varaxi
napsal(a):
Chodský pes bez chlupů?
Švýcarský bílý ovčák, krátkosrstá kolie.
Musí být ovčák? Jestli ne, tak zkuste mrknout na plemena: německý pinč, appenzelský salašnický, český strakatý pes, boxer.
Uši hore má teda jen ten švýcarák, ale uvažovala jste nad ridžbekem, tak to asi není zásadní.
Za jakým účelem si toho psa pořizujete? Vycházím z předpokladu, že se jedná víceméně o rodinného psa s přístupem do domu.
NO jste vyloučila proč? Jestli kvůli aktivitě, tak zrovna prosím škrtněte toho pinče a salašníka.
Z vyjmenovaných plemen - krátkosrstá kolie black tri.

Jen názor laika a teoretika - kdybych si nemohla vybrat mezi pár plemeny přibližně srovnatelné náročnosti (např ta kraťanda, BŠO, choďák), začala bych studovat FB skupiny daných plemen a hledat správné chovky a plánované vrhy. V dnešní době, kdy se na štěňata čeká dlouho, by mi přišlo i lepší mít rozhozenou síť na víc stran, a nakonec by to třeba bylo i tom, kde na mě zrovna vyjde štěně...
Jinak k holanďákovi by vám myslím řekla Eva Štemberová, jak to je u nich s šílenstvím (někteří šílení určitě jsou, ale třeba se najdou ve vrhu i klidní a rozumní jedinci).

janaa
napsal(a):
Kelpie? Australský honácký pes (ale to umí být taky magor)? Nevím,co s ním máte v plánu dělat...
Kelpie snad, ale australský honák je pěkný tvrďák ( nebo by aspoň být měl, není tu ještě tak dlouho, aby z něj byl mazlík)
V plánu mám obedience, agility a dog frisbee (všechno zatím jen zájmově). O krátké srsti zapichující se všude vím :D. NO jsem vyloučila kvůli velikosti, což se teda týká i BŠO. Kdyby měl do 30 kilo tak v pohodě, ale lidi, co znám a mají NO tak jsou to 40 kilový medvídci. Ale je pravda, že když budu dobře vybírat a komunikovat s chovateli, tak to asi půjde i "vybrat", aby to nebyl medvěd :D. Nad strakáčem jsem taky přemýšlela, ale přece jen ty uši nahoru se mi fakt líbí , RR byl výjimka. Najdu si ty skupiny na FB a budu pokračovat v okounění a studování plemen. :D Ona ta velikost není takový problém, ale když můžu, tak si radši vyberu pod těch 30 kg. Díky moc za všechny reakce. Jste úžasný
Edit: O všech plemenech, co jste zmínili, tak jsem v určitou chvíli uvažovala, takže se asi ubírám dobrým směrem ?
lifehappens
napsal(a):
V plánu mám obedience, agility a dog frisbee (všechno zatím jen zájmově). O krátké srsti zapichující se všude vím :D. NO jsem vyloučila kvůli velikosti, což se teda týká i BŠO. Kdyby měl do 30 kilo tak v pohodě, ale lidi, co znám a mají NO tak jsou to 40 kilový medvídci. Ale je pravda, že když budu dobře vybírat a komunikovat s chovateli, tak to asi půjde i "vybrat", aby to nebyl medvěd :D. Nad strakáčem jsem taky přemýšlela, ale přece jen ty uši nahoru se mi fakt líbí , RR byl výjimka. Najdu si ty skupiny na FB a budu pokračovat v okounění a studování plemen. :D Ona ta velikost není takový problém, ale když můžu, tak si radši vyberu pod těch 30 kg. Díky moc za všechny reakce. Jste úžasný
Edit: O všech plemenech, co jste zmínili, tak jsem v určitou chvíli uvažovala, takže se asi ubírám dobrým směrem ?
Práveže mne sa zdá,že terajší NO sú podstatne nižší a lahší ako o pár degenerácií starší NO. Svoje urobil určite aj kaprí chrbát u výstavákov
lifehappens
napsal(a):
Holanďák je v pohodě - tady se až na jednu chs chovají jen výstaváci, a to nejsou žádní draci. Vůbec bych se toho nebála.
HO rozhodně není větší magor než kelpie.
domi.t
napsal(a):
Práveže mne sa zdá,že terajší NO sú podstatne nižší a lahší ako o pár degenerácií starší NO. Svoje urobil určite aj kaprí chrbát u výstavákov
Ty výstaváci jsou katastrofa. U nás na sídlišti ve vedlejším baráku mají jednoho a něco takového bych nechtěla . Je možné, že má i nějaké jiné problémy a nevím, jestli je s PP, ale vypadá, že by mu hodinová aktivní procházka nevyhovovala. Ale těžko říct, zas tak moc se v tom nevyznám.

"V plánu mám obedience, agility a dog frisbee (všechno zatím jen zájmově)".
Asi je to jen moje zažitá představa a konzervatismus, ale NO, i když je určitě univerzální a šikovný - přece jen na tyhle aktivity.......
HO, kratká kolie..... jsou lehčí a elgantnější.
Stejně jako tanec se psem vypadá jinak s borderkou a nakonec i s pudlíkem jinak, než s NO.

tervueren
knírač malý, střední
Přidala bych tip na nemódní plemena - pyrenejský a pikardský ovčák, případně pumi. Neodpovídají pravda vzhledem, ale jsou to zdravá činorodá zvířata a na agility, kde si vedli dobře, jsem je viděla několikrát.
Známá ze cvičáku dělá obedienci a agility s corgim, ten je na nízkém podvozku, ale ušima a srstí zadání splňuje :)
Osobně mám pětiletého choďáka, agility jsme se věnovali jen velmi velmi rekreačně, ale baví ho každá činnost s páníčky. Momentálně jsou v chovu choďáků v kurzu - nebo mi to tak aspoň připadá - nízké huňaté typy, ale dají se sehnat i lehčí, které zadání splňují.
Gerhild
napsal(a):
Přidala bych tip na nemódní plemena - pyrenejský a pikardský ovčák, případně pumi. Neodpovídají pravda vzhledem, ale jsou to zdravá činorodá zvířata a na agility, kde si vedli dobře, jsem je viděla několikrát.
Známá ze cvičáku dělá obedienci a agility s corgim, ten je na nízkém podvozku, ale ušima a srstí zadání splňuje :)
Osobně mám pětiletého choďáka, agility jsme se věnovali jen velmi velmi rekreačně, ale baví ho každá činnost s páníčky. Momentálně jsou v chovu choďáků v kurzu - nebo mi to tak aspoň připadá - nízké huňaté typy, ale dají se sehnat i lehčí, které zadání splňují.
Na tahle plemena jsem se taky koukala, ale kdyby to šlo, tak bych se držela vzhledu. Corgi je bomba, ale přece jen mám radši větší psy. Toho Choďáka bych teda radši ne tak nízkého . Ale on se ten trend ještě změní.
Řeším to "brzo", protože psa si stejně budu pořizovat až budu mít po škole, což je ještě rok a možná, jestli pujdu na další, tak 4 roky, ale pak už bych chtěla i děti takže když to tak vidím, tak dřív jak ve 30 si toho psa asi nepořídím. Ale tak plánování u takto velkého rozhodnutí s velkou zodpovědností za živého tvora je pro mne důležité.

Ještě nepadl mudi. Ale je fakt, že jsem o nich slyšela, že jsou to také blázínci. Osobně jsem zatím tu čest neměla.

OT:
se zeptám majitelů psů s delší/dlouhou srstí - protože mne (jako majitele medvěda a medvěda) zaujala myšlenka náročné údržby za deštivých dnů - jakou údržbu provádíte?
Já jen otření/vydrbání (pokud to zvíře fakt promokne), co jsem objevila pláštěnku tak vlastně jen hlavy psa.
Ještě jsem si vzpomněla, že k nám na cvičák chodila slečna s německým pinčem, ten byl velice šikovný a chytrý. Ale taky setsakra paličatý a ostrý, ta holčina byla jeho druhou majitelkou, protože předchozí ho nezvládli a vrátili chovateli. Panička s ním dělala agility a sportovku, vedl si velmi slušně, na rozdíl od mého choďáka měl skvělé i obrany. Lidi a jiné psy nemusel, ale slečna ho měla vychovaného, aby si jich nevšímal.
Edit: neuvědomila jsem si preferenci vzpřímených uší.
napsal(a):
OT:
se zeptám majitelů psů s delší/dlouhou srstí - protože mne (jako majitele medvěda a medvěda) zaujala myšlenka náročné údržby za deštivých dnů - jakou údržbu provádíte?
Já jen otření/vydrbání (pokud to zvíře fakt promokne), co jsem objevila pláštěnku tak vlastně jen hlavy psa.
Taky vydrbu ručníkem + nechám doschnout na chodbě, kde se z něj odrolí i případné bláto, když uschne. Pes je zvyklý a automaticky v chodbě udělá stopku a zůstane. Náročná údržba to není, choďáci mi přijdou dost samočistící.
U některých je problém spíš horké počasí, mohou trpět na hotspoty.
napsal(a):
OT:
Tervici umyju před dveřmi houbou a vodou, pak vydrbu ručníkem, a jde doschnout na pelech (v zimě). Jinak ji hodím uschnout do kotce a pak vykartáčuju, než jde domů.
Chapu, že v bytě to musí být hrozný opruz🙄
napsal(a):
Ještě nepadl mudi. Ale je fakt, že jsem o nich slyšela, že jsou to také blázínci. Osobně jsem zatím tu čest neměla.
Mně se strašně líbil mudi nebo chorvatský ovčák a o mudim jsem četla přesně to, co říkáte . Mudiho jsem viděla minulý týden v centru na procházce. <3 Poprvé a možná i naposled.

napsal(a):
OT:
Samojed v bytě - cca 35 kg.
Po procházce, kdy měl špinavé břicho a nohy - u bytu povel "zůstaň", nachystala jsem koupelnu, pak vzala psa do náruče, dala do vany, osprchovala břicho a nohy vlažnou vodou bez mýdla a šamponu, vytřela ručníkem, pes vyskočil na další ručník, dovytřela jsem ho ručníkem a mohl do celého bytu, kde doschnul.
Po procházce, kdy měl špinavé jen nohy - u bytu povel "zůstaň", napustila jsem kyblík vlažnou vodou a postupně mu nohy jednu za druhou namočila a vymyla v kyblíku a vysušila starým ručníkem. A mohl do celého bytu.
S černou ruskou teriérkou, která byla těžší, jsem dělala jen druhý způsob, s tím, že břicho, pokud ho měla špinavé (nebylo to často, měla vysoké nohy), jsem jí vytřela a vydrolila v předsíni na nějakou hadru.
Mokrou srst na hřbetě a hlavě od deště jsem vždy jen vytřela starým ručníkem. Zbytek doschl.
napsal(a):
OT:
Mám k porovnání údržbu mých dvou hladkosrsťáků a feny xGR. Po procházce stejnou trasou se všemi mi údržba mých psů přijde snadnější. Z těch delších hustých chlupů se to blato hůř dostává, stejně tak z chlupatých pacek. A řekla bych, že ten chlupatý mokrý pes je pak doma i víc cítit, nebo když se oklepe, tak z něho to bahno lítá. Ale nepoužíváme pláštěnku.. Ale zase třeba moje fena, ač hladkosrstá, musí častěji do vany celá, protoze jak je malá, tak má často blato všude.
A jiné to taky bude třeba u NO, to je zas jiná srst, než mají moji psi.

Ještě šiperka mě napadla! Malý čertík (jestli už to tedy na Vás není příliš prťavé).
Ještě k tomu výběru - vybíráte mezi holanďákem a choďákem, není na ty sporty (agility, dog frisbee) vhodnější právě HO? Mě přijde, že na to má lepší stavbu těla, že bude rychlejší, mrštnější... nebo mate jen ten kožich? (To je spíš otázka tady na holky.) A co znám HO, tak bych i řekla, že mají takový větší "drive" než choďák.
Jen nevím jak na tom jsou dneska HO s takovou tou "plachostí"... Hodně dávno jsem znala dvě štěnda, a ta byla teda extrémně plachá a bojácná, páníček je hodně tahal všude, ale v dospělosti už jsem je nevídala, takže nevím jak to dopadlo. Ale to bude tak 15 let zpátky. Od té doby jsem pak vídala HO na cvičáku, na závodech - a ti už byli v pohodě. Ještě stále vídám jednu fenku na obranách a moc se mi líbí, jak vzhledem, tak povahou, ale to bude asi pracák.
Kelpie znám osobně dvě - psa a fenu, s oběma se aktivně cvičilo. Teď už jsou staří, ale v mládí byli dost temperamentní - což ale předpokládám, že není na škodu, vzhledem k těm sportům. Pes měl problém s některými psy stejného pohlaví, ale vzhledem k tomu, že měl slušnou poslušnost, tak normálně fungoval i mezi psema.
Možná je to jen můj osobní pohled, ale mě by tam víc seděl ten holanďák nebo kelpie než choďák.. Navíc kdyby se mi ten HO i víc líbil, tak bych neváhala . Dejte pak vědět, jak jste se rozhodla.

Gerhild
napsal(a):
No já jen taková technická....některá plemena nejde tak lehce sehnat.
Například toho pikarda sháněla kamarádka asi před dvěma lety...nejdřív to vypadalo, že bude složitě dovážet s Francie, pokud by se na ní dostalo, bylo to před narozením štěňat, komunikovala ještě s nějakou chovkou tuším v Německu....nakonec zvolila jiné plemeno.
Takže tam si myslím, že za těchto okolností už člověk opravdu musí chtít to konkrétní plemeno, aby byl ochoten to vykomunikovat, zarezervovat, čekat a případně jet hódně daleko a nebo zařizovat přepravu.
Já pokud by pro mě nebylo to plemeno "tohle a žádné jiné!" tak bych se na to krajcvajc a vybrala nějaké dostupnější.....ono zalistovat v atlasu a vybrat kandidáta je jedna věc a následně sehnat štěně je věc druhá.