Stěhování mezi dvěma domovy každý měsíc

Barzoj
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.3.2021 12:58
glamxvamp

XXX.XXX.138.63

Dobrý den,

dlouhou dobu uvažuji o pořízení pejska, protože jsem pořád sama a nemám žádného parťáka pro život. Problém ale je, že se každý měsíc stěhuji z domu do bytu mezi dvěma rodiči. Vše v jednom městě, 20 minut cesty od sebe.
Chci se proto zeptat, zda má někdo zkušenosti, nejlépe konkrétně u barzoje. Narazila jsem na pár článků ohledně střídavé péče mezi dvěma lidmi, jako u dětí, ale tohle by snad neměl být tak závažný problém.

Předem díky všem za odpověď :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.3.2021 13:12

Tak za prvé jen poznámka....barzoj...doufám, že je vám jasné, co to je za specifické chrtí plemeno.

Za normálních okolností bych řekla, že když bude pes zvyklý od štěněte, tak že by neměl být problém.
Můj afgán s tím neměl problém ani v dospělosti, když jsme se třeba na týden na dva třeba kvůli malování přesunuli do domu k rodičům.
Spousta psů pendluje mezi bytem a třeba chatou, chalupou....

6.3.2021 13:19

Kolik vám je? Protože to dle dotazu vypadá, že vy sama jste ve střídavé péči. Co škola? Chce to vědět víc věcí, takhle těžko radit. Pořizovat si psa jen proto, že zrovna teď jsem sama a potřebuju parťáka? Najdete si přítele a na psa nebude čas.

6.3.2021 13:34
glamxvamp

XXX.XXX.138.63

Je mi 19. Ještě všechno samozřejmě promýšlím, tak mě na začátek zajímala hlavně tato problematika se stěhováním. Bezhlavě si zvíře rozhodně nepořídím, je mi jasné, že tohle rozmýšlení bude ještě na dlouho a nakonec to třeba ani nedopadne.

Vysoká škola je ještě v oblacích. Co se přítele týče, lidem moc nevěřím a před rokem mě jeden člověk odmítl, což stále špatně nesu a ještě dlouho nést budu. Mám problém kohokoli opustit, když ho mám fakt ráda. Barzoj mi povahově padl do noty. Myslím, že bychom si rozuměli. Každopádně se ani jiným plemenům nebráním.

6.3.2021 13:38
glamxvamp

XXX.XXX.138.63

Je mi samozřejmě jasné, jak specifické plemeno to je. Jsem ale stále v počáteční fázi hledání a jiným plemenům se nebráním.
Přemýšlet nad tím takto mě vůbec nenapadlo. Je pravda, že chatu má dnes kde kdo a pejsky si bere s sebou. Díky!

6.3.2021 15:02

V devatenácti, dospělá, a ve střídavé péči? Asi by mi hráblo. Ne, mě by hráblo dřív. Já musím mít svůj domov.
Se psem musí souhlasit všichni zainteresovaní v obou domácnostech a musí být srozuměni s tím, co pořízení štěněte přinese včetně možných škod. Pes to zvládne. Hlavně abyste to zvládla vy a okolí.

6.3.2021 15:12
glamxvamp

XXX.XXX.138.63

Jsem v této péči bohužel dobrovolně. Jediný způsob, jak si pořídit bicí za 4 leté úspory bylo zůstat v domě. A odejít jen s jedním rodičem beru jako zradu. Ale uznávám, lehký to není, zkrátka jsem vůči sobě sobec. V podstatě si tu připadám jak v cizí rodině.

Samozřejmě bych celou situaci se všemi členy konzultovala předem, to je jisté. Psa jsme už ale měli a v průběhu let jsme o koupi nového sem tam mluvili, takže by tohle žádný extra velký problém být neměl. Jen mi dělalo starosti to stěhování. Vím jak to štve mě, tak aby kvůli tomu pak můj zvířecí kamarád nestrádal také.

6.3.2021 15:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

glamxvamp napsal(a):
Jsem v této péči bohužel dobrovolně. Jediný způsob, jak si pořídit bicí za 4 leté úspory bylo zůstat v domě. A odejít jen s jedním rodičem beru jako zradu. Ale uznávám, lehký to není, zkrátka jsem vůči sobě sobec. V podstatě si tu připadám jak v cizí rodině.

Samozřejmě bych celou situaci se všemi členy konzultovala předem, to je jisté. Psa jsme už ale měli a v průběhu let jsme o koupi nového sem tam mluvili, takže by tohle žádný extra velký problém být neměl. Jen mi dělalo starosti to stěhování. Vím jak to štve mě, tak aby kvůli tomu pak můj zvířecí kamarád nestrádal také.

V 19letech odejít s jedním rodičem není zrada, v časech mých rodičů se v těchto letech ženilo a vdávalo a šlo se od obou rodičů. Mimochodem...kdo by měl mít pocit viny, že jste zůstala ,,mezi", jsou ti rodičové. Že vás někdo odmítnul, je přece normální. Nebo si myslíte, že v životě vám každý, na koho kývnete prstem, padne k nohám? Jednou to bude ten pravý, ale mezitím jich bude x, kteří utečou vám, nebo utečete vy od nich. To je běžný životaběh...
Co se týče psa...já bych si nikdy nepořizovala zvíře do stavu, kdy nemám vyřešeno nic. Bydlení, partnera, školu...žádná jistota.

6.3.2021 16:42

glamxvamp napsal(a):

Když se budeme bavit čistě o tom pendlování, tak myslím, že pes to bude řešit nejmíň.
Jediné úskalí, které v tom vidím je, že chrti, i když jsou kolikrát odtažití, méně kontaktní, samostatné jednotky, někdy vypadající až citově nezainteresovaní, jsou ve své podstatě citlivé dušičky. Takže si myslím, že u těchto plemen je také důležité, aby vedle nich byl klidný páníček, který není ve stresu a hlavně, aby doma byla pohoda...žádné dusno a pod.

Co se toho ostatního týče, tak si myslím, že je to u vás zrovna takové nešťastné období.
19 let není úplně málo na to, aby nebyla pravděpodobná změna v životě. Určitě během života psa. A za mě je to u vás nejistota na en-tou....můžete se stěhovat, bydlet někde, kde to pro psa nebude ideání. Mít třeba spolubydlení, kde pes nebude žádoucí. Najdete si partnera, který třeba bude alergik nebo mu pes začne vadit.
Za mě je tam moc...co bude až a co budu dělat kdyby....

Vím, že se mladý člověk na podobné věci kouká jinak....taky jsem byla mladá a některé problémy si nepřipouštěla a do prvního psa šla po hlavě a všechno defakto řešila až za pochodu, ale.........
já jsem třeba ráda, že jsem do toho psa šla, protože pes je můj život, ale vlastnictví psa na prahu samostatného života je zároveň hodně svazující a omezující....kdybych se nakonec rozhodla, že bych přeci jen chtěla studovat vysokou...byl by problém, kdybych najednou zjistila, že chci cestovat...byl by problém....a spoustu dalších věcí.
A ne problém v tom, že bych psa neměla u koho nechat, ale že bych psa nechtěla opustit, i když by se měl dobře a nemohla bych si třeba plnit jiné sny.

Teď už jsem "dáma v letech" svůj život jsem plně přizpůsobila životu se psy a naprosto mi to vyhovuje, jinak bych to nechtěla, ale tohle není pravidlem u každého a i když to každý při pořízení psa tvrdí, že s tím počítá, tak následně zjistí, že pes není jen radost, ale hlavně starost a ať člověk chce nebo nechce, tak i komplikace, omezení a v některých životních situacích i problém, někdy i velký finanční problém, protože když je pes nemocný, potřebuje léčbu, operaci, tak se účty za veterináře vyšplhají do závratných výšin.

Takže až budete konzultovat s rodinou, jestli s tím všichni souhlasí, jestli bude pes milován a nejen trpěn, tak mimo toho...milí rodičové, nevadí vám, že vám štěně všechno počůrá, pokaká, poblinká, roztrhá, okouše atd atd (i to se může stát), tak zmínit i...kdo bude platit třeba několik desítek tisíc za veta, když to bude nutné

6.3.2021 18:50
glamxvamp

XXX.XXX.161.57

Rozhodně počítám s tím, že nikdo nebude skákat tak jak pískám. Jen tím spíš podotýkám, že nejsem ten tip člověka, co se za měsíc na všechno vyflákne a jestli si pořídím zvíře, tak na furt a nebudu ho stavit na druhé místo v žádném případě. Moje druhá polovička zatím asi nehrozí. A i kdyby, musí tohle respektovat.

Též mám kamarádku, která si pořídila psa v mém věku. Švýcara. Na vysokou šla, a řekla že sic jí to tenkrát všichni vymlouvali, pořídila si ho stejně. A prý je ráda, že tak učinila. Nechci se tím taky úplně řídit a brát to jako samozřejmost, ale je hezké vědět, že to jde.
Každopádně i když se to může zdát v mém věku zvláštní, o žádné cestování ani nic podobného už asi nestojím. Ráda bych si život už nějak ucelila a dala mu podobu po všech těchto letech naprostýho chaosu. Odmítla jsem i jakékoli případně stěhování kvůli vysoké škole, kdybych na nějakou šla.

Děkuji vám všem za příspěvky a postřehy. Přineslo mi to hodně dalších úhlů pohledu jak sa na tuto problematiku dívat a najít tak nejlepší řešení :)

6.3.2021 19:25
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Já se vyjádřím jen k tomu barzojovi.
Barzoj se dodnes chová ve smečkách a jako psí jedináček neskutečně trpí - většina lidí (včetně mě) k němu stejně přikoupila druhého, protože stávající odmítal žrát a byl nešťastný. Barzoj si moc neumí hrát ani s jinými psy nechrtích plemen, protože normální pes je frustrovaný z toho, že mu v běhu nestíhá a má tendenci ho strhávat, když se pak barzoj zastaví.

Další věc je, že barzoj je tichý společník - bude s vámi, bude Vás doprovázet, ale nebude se Vás prosit o pozornost a nahrazovat chybějící kámoše.

6.3.2021 19:30

glamxvamp napsal(a):
Rozhodně počítám s tím, že nikdo nebude skákat tak jak pískám. Jen tím spíš podotýkám, že nejsem ten tip člověka, co se za měsíc na všechno vyflákne a jestli si pořídím zvíře, tak na furt a nebudu ho stavit na druhé místo v žádném případě. Moje druhá polovička zatím asi nehrozí. A i kdyby, musí tohle respektovat.

Též mám kamarádku, která si pořídila psa v mém věku. Švýcara. Na vysokou šla, a řekla že sic jí to tenkrát všichni vymlouvali, pořídila si ho stejně. A prý je ráda, že tak učinila. Nechci se tím taky úplně řídit a brát to jako samozřejmost, ale je hezké vědět, že to jde.
Každopádně i když se to může zdát v mém věku zvláštní, o žádné cestování ani nic podobného už asi nestojím. Ráda bych si život už nějak ucelila a dala mu podobu po všech těchto letech naprostýho chaosu. Odmítla jsem i jakékoli případně stěhování kvůli vysoké škole, kdybych na nějakou šla.

Děkuji vám všem za příspěvky a postřehy. Přineslo mi to hodně dalších úhlů pohledu jak sa na tuto problematiku dívat a najít tak nejlepší řešení :)

A když už, nepřemýšlela jste o nějakém malém pejskovi, společenském plemeni? Takový griffonek je milý mazlivý pohodový parťák, například. S menším pejskem vás snáze pustí do nájmu, snáze vám ho někdo vyvenčí, snáze ho vezmete kamkoliv (viděla jsem třeba i v ikei, měli ho prostě v psí tašce položenýho v nákupním vozíku....).

6.3.2021 19:34
glamxvamp

XXX.XXX.138.6

O menším přemýšlím také. Jen jsem nadhodila barzoje, protože mi sedl zatím nejvíc. Rozhodně to není nutnost :)

6.3.2021 19:46
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

glamxvamp napsal(a):
O menším přemýšlím také. Jen jsem nadhodila barzoje, protože mi sedl zatím nejvíc. Rozhodně to není nutnost :)

Co přesně Vám na něm sedlo? Žila jste někdy s nějakým, nebo máte jen načteno z knih a internetu?

6.3.2021 19:54
nadja

XXX.XXX.112.238

Mám barzojku, je to velmi citlivá duše, občas až přecitlivělá. Ve vztahu k lidem. S kámoškou dobrmankou si ale dokáže hrát velmu brutálně. Tváří se, že mě nepotřebuje, ale nucené vycházky s manželem velmi řešila, utekla mu domů a se mnou pak nemluvila. Ale v citím prostředí si v klidu lehne a noc prochrápe stejně jako doma.

Neregistrovaný uživatel

6.3.2021 23:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.51

Já se jen zeptám to ve svém věku ještě studujete střední nebo už makat nebo se jen plácate mezi rodičem? A viset rodičům na krku jen abyste si mohla pořídit bicí je taky síla. Takže vás oni komplet živí a ještě jim na krk hodíte kromě sebe i psa. Supr nápad určitě budou skákat nadšením. Napřed si vyřešíte svůj život, osamostatnete se a pak pořiďte psa. Zatím nevíte vůbec nic o tom co chcete nechcete budete dělat plány nula. A do toho pes. A este velkej a ne snadno udatelnej když něco podělate

7.3.2021 00:49
glamxvamp

XXX.XXX.138.63

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Co přesně Vám na něm sedlo? Žila jste někdy s nějakým, nebo máte jen načteno z knih a internetu?

Bohužel jsem se s ním nikdy osobně nesetkala. Ale co jsem se dočetla všude možně, mám povahu docela podobnou. Klidnější duše s citovou fixací a brala bych ho jako sobě rovného.
Každopádně až to půjde, chci se ještě porozhlédnout po okolí, zda tu není nějaký chovatel, a s plemenem bych se ráda seznámila, nech bych si nějakého pořídila.

7.3.2021 01:10
glamxvamp

XXX.XXX.138.63

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já se jen zeptám to ve svém věku ještě studujete střední nebo už makat nebo se jen plácate mezi rodičem? A viset rodičům na krku jen abyste si mohla pořídit bicí je taky síla. Takže vás oni komplet živí a ještě jim na krk hodíte kromě sebe i psa. Supr nápad určitě budou skákat nadšením. Napřed si vyřešíte svůj život, osamostatnete se a pak pořiďte psa. Zatím nevíte vůbec nic o tom co chcete nechcete budete dělat plány nula. A do toho pes. A este velkej a ne snadno udatelnej když něco podělate

Dodělávám střední, za normálního stavu chodím do práce a vysoká škola je přede mnou. Takže počítám tak nějak dopředu s tímhle stěhováním na další asi 3-4 roky. To byl taky hlavní předmět mého dotazu. Jak zvíře zvládá stěhování.

Myslím, že komentář k mým bicím nebyl nutný. Nešlo ani o to, že kvůli nim zůstávám u rodičů, v té době mi bylo 17, ale že se částečně kvůli nim nechci přestěhovat čistě jen k jednomu z nich.

Ze svých peněz se z půlky živím už teď.
A říkám - zvíře si teď nepořizuji a ještě dlouho nebudu. Zvažuji to zatím asi dva roky, stále přehodnocuji situaci, stále zjišťuji nové informace a konzultuji s okolím. A zatím pořád docházím závěru, že ještě není vhodná doba.

7.3.2021 01:14
glamxvamp

XXX.XXX.138.63

nadja napsal(a):
Mám barzojku, je to velmi citlivá duše, občas až přecitlivělá. Ve vztahu k lidem. S kámoškou dobrmankou si ale dokáže hrát velmu brutálně. Tváří se, že mě nepotřebuje, ale nucené vycházky s manželem velmi řešila, utekla mu domů a se mnou pak nemluvila. Ale v citím prostředí si v klidu lehne a noc prochrápe stejně jako doma.

Ty jsou krásné, až vám je závidím. A děkuji mockrát za poznatek. Holky odemě pozdravujte :)

7.3.2021 10:03
Fiona.Praha

XXX.XXX.70.117

Jak to tak čtu, nejideálnější by bylo pro všechny zúčastněné, aby zadavatelka nejdřív dostudovala a zařídila si vlastní bydlení a tam si pořídila psa (toho parťáka pro život) a podřídila mu celý svůj život.

Nemyslím si, že by pes nezvládl pendlování se svým páníčkem sem a tam. Ale vztah pes-pán by musel být pevný a vyrovnaný. Pak by ho nerozhodilo jiné prostředí u mámy a jiné prostředí u táty, protože pevný bod jeho života (dospělé dítě) by bylo se psem. Ale zvládne si to dospělé (asi studující) dítě takový vztah při pendlování z domácnosti do domácnosti? Nebo štěně přilne k některému z dospělých a bude v druhé domácnosti "nešťastné"? Shodnou se bývalí partneři (rodiče) na stejné výchově štěněte?

Kdyby se jednalo o mé dospělé dítě, pořídila bych jako máma štěně do své domácnosti a společně bychom ho s dítětem vychovávali, ale pes by měl jen jeden domov.

7.3.2021 10:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Když byl můj pes štěně, tak jsem s nim taky trávila víkendy jinde, mezi jinými lidmi. Ale je pravda, že ti ostatní se nepodíleli na výchově (jak tu někdo psal, že matka bude psa vychovávat jinak než otec), což by se ale asi tak moc nemuseli podílet ani v tomhle případě, kdy zadavatelka je dospělá.

Jinak moje kamarádka měla v dětství psa (později dva a poté tři), rozvedené rodiče a se psy pendlovala od jednoho k druhému. Psi to brali naprosto v pohodě. A začalo to zhruba v době, kdy jí bylo cca 12 let.

V tomhle bych problém neviděla. No a ujasnit a promyslet si ten zbytek, to už je jen na vás .

Přidejte reakci

Přidat smajlík