Jak naučit spát štěně samo v jiné místnosti?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.3.2021 20:36
TerkaaPip

XXX.XXX.43.129

Zdravím!

Máme doma víc než 2- měsíční štěně MOD. Chtěli bychom, aby pejsek spával v chodbě, kde mívá i misky, přes den pelech a kde by pak zůstával až bude sám doma. My máme ložnici v horním patře, kam nechceme, aby pejsek chodil. První noc jsme spali na gauči v obýváku, aby nebyl dole úplně sám. Jenže pořád vylézal z pelíšku a chodil se dívat, že tu jsme. Tak jsme pelech přesunuli ke gauči a od té doby spí krásně celou noc, ráno nás nebudí, v noci na nás neskáče, venčit se taky nechce. Ale teď když zkoušíme přesunout pelech trochu dál, třeba za roh místnosti, tak se zase opakuje to, že co chvilku se chodí za náma dívat.

Nemáte někdo radu nebo zkušenost s tím, jak ho naučit, aby takhle hezky spal i v té chodbě, kde bude sám a my se mohli vrátit do ložnice?
Děkuji za rady!

7.3.2021 21:55
lupus4

XXX.XXX.205.61

Nemáte někdo radu nebo zkušenost s tím, jak ho naučit, aby takhle hezky spal i v té chodbě, kde bude sám a my se mohli vrátit do ložnice?
Děkuji za rady!

proč jste si pořizovali psa, když nechcete aby byl s vámi ?
spěte v chodbě s ním, je to mimino bez mámy a sourozenců...až bude větší bude to snášet lépe...
společné spaní utužuje smečku a tou jste teď pro něho vy
řekl bych , že vám zcela chybí empatie

dítě - mimino taky budete separovat ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.3.2021 22:08

No... Co je znám, tak jsou docela závisláci. Přes den s chodbou asi nebudete mít problém, většina psů spí dobrovolně u vchodu do domu/bytu. Štěně musí získat jistotu, že dům/byt je jeden celek známý do posledního cm, vy tam jste a zmizet mu můžete jedině přes tu chodbu. To prostě není hned, prvních pár dnů za mnou trouba lezl i do sprchy, ačkoliv bytostně nenávidí vodu. Klíště, holt jedináček. Až nabral jistoty, tak se přestal lepit. Každopádně ve štěněcím období jsou potřeba rituály. Žádné hurá akce, mít režim. To jsou ty jistoty. Až budete mít pocit, že si zvyklo, tak začněte. Když půjdete do ložnice, nebo budete odcházet z domu, dát něco hodně top (třeba kus pekelně smradlavých hovězích plic, tuk nula nula nic), zavést "povel" dobrou noc, př. tak ahoj. Můj pes doma sám nikdy ani nepípnul (ověřeno), opravdu už na první dobrou. Ale i teď v 7 letech, když zavolá nějaké PPL, že je dole, a já se beze slova řítím ven, aniž bych psa vzala s sebou, protože zrovna nebyl u dveří, tak začne ječet jak siréna. Prostě neproběhl rituál, panika, zmizím navždy.

7.3.2021 23:33

No... s maďarem tohle asi budete mít těžké. Dráťáci jsou sice větší drsňáci než MOK, ale stejně. :-)

Já bych začala revizí svých očekávání - je to, co po něm chcete, opravdu k něčemu dobré? Stojí Vám to za vynaloženou energii?

Pokud ano, tak zpomalte. Zatím je to miminko, dost možná se u Vás ještě necítí tak úplně doma. Chce to trpělivost a empatii, cit. Budujte (vzájemnou) důvěru, vztah. Jistotu v něm totiž nevybudujete přes noc. Já bych na Vašem místě do chodby dala druhý pelíšek, a v případě, že by si tam štěně samo od sebe lehlo (kdykoli během dne), bych ho odměňovala (se zařazením jackpotů) = capturing.

Já mám - brzy 14 letého - MOK. I po těch letech ho mám stále za zadkem, opravdu je to pes na suchý zip. Když jsme se přestěhovali, to mu bylo asi 9, měla jsem nápad, že by mohl mít pelíšek dva metry od naší postele. No, to prý ne. Takže spí od postele asi dvacet čísel - když spustím ruku, dosáhnu na něj (a on je spokojený, že jsme si blízko). Pes má po bytě volný pohyb, i v naší nepřítomnosti. Chová se slušně, je normálně vychovaný - nevezme si jídlo z linky nebo konferenčního stolku, neleze na gauč nebo do postele... Není potřeba ho omezovat na pohybu. Dávám Vám to jen jako podnět k zamyšlení - není problém psa vychovat tak, aby se kdekoli v domácnosti choval na (požadované) úrovni. Pro mě je omezení pohybu naprosto krajní nástroj, a je lhostejné, zda je to zavírání do koupelny, chodby nebo rovnou do klece...

Přeji Vám mnoho štěstí. Tuším, že Vás těch výzev čeká víc.

8.3.2021 08:41

Proč se nutně snažit "vystrčit" malé psí mimi na chodbu a nechat ho tam samotné.

Naopak mi přijde super, když štěňátko usíná přitulené ke mně....a nemusí to být nutně v posteli, klidně v obýváku na zemi, klidně si ustelu na tý chodbě na zemi. Já jsem přeci jeho táta máma, jeho "smečka" jeho náhrada za společnost sourozenců.
U štěňátka mi přijde, že není důvěrnějšího okamžiku než právě to usínání a spikání.
Možná si to myslím blbě, ale připadá mi, že i u tohoto "nicnedělání" se buduje důvěra a citová vazba.
Navíc co si budeme povídat, když se k vám štěňátko přitulí a vy ho hladíte a ono usíná....to je ale vyplavených hormonů štěstí

Chápu, že ne každej chce mít psa v posteli, ale u štěňat mám názor takový, že všechno má svůj čas....prostě s tím učením třeba na pobyt venku nebo na to spaní v jiné místnosti je čas, až se štěně přestane držet tak vehementně "máminy" sukně.
A proč by měl ten pes striktně spát na chodbě, pokud do obýváku normálně může??
Tak když už ho nechci v ložnici tak fajn....tak prostě budu spát klidně měsíc klidně dva...jak bude potřeba s pejsanem v obýváku, pak se třeba během noci, když pes spí začnu přesouvat do ložnice, no a nakonec z toho bude "tak Azore, já už jdu spát, tak dobou...pusinku....a hezky hajindej"
Ale holt to nebude ze dne na den, třeba to budou týdny, třeba i nějaký ten měsíc.

Já jsem zatím u všech psů postupovala dle toho, jak se pejsek vyvíjí.
Přiznám se, že u mojí pyrenejky jsem na podzim začala lehce panikařit, protože ona je opravdu o hodně pomalejší než moji ostatní psi, dokonce i víc než můj afgán a to je co říct.
No a holce je jedenáct měsíců a ono to půjde, co na tom, že ona je dnes tam, kde moji ostatní psi byli asi v 6-ti měsících. Co na tom, že moje Sára už chodila ve 4 měsících u nohy a to dokonce i bez vodítka a Gina začala chodit až teď o 7 měsíců později.
Neříkám, že pes se má nechat růst jako dříví v lese, ale že všechno má svůj čas.

8.3.2021 14:39
TerkaaPip

XXX.XXX.43.129

Dobrý den, děkuji za odpověď. S tim usinanim, kdyz je mrnous pritulenej mate pravdu, za ty cca dva tydny co ho mame usnul sam asi dvakrat, jinak vzdycky kdyz uz je unaveny vyleze na klin, prituli se a je v klidu. Ja si vezmu knizku a takhle spoli stravime na gauci i tri hodky. :)) a kdo by se nerad tulil k tomu drobeckovi! Ta "chodba" je mozna zavadejici, je to v podstate pruchozi mistnost, kterou jsme mu chteli vyclenit, aby mel i kde mit soukromi, kdyz bude chtit. Zatim bych se ho bala nechat samotneho delsi dobu v obyvaku ci kuchyni, aby se mu neco nestalo, moc rad by treba ohryzaval el. draty nebo tu mame trochu nesikovne udelane schody, ze kterych by mohl propadnout dolu a na ktere bohuzel nejde primontovat branka. Proto jsem se ptala na to spani v chodbe. Jinak jeho tempu se samozrejme prizpusobujeme, je to fakt jeste mimino a vse je pro nej nove. No a to i k tomuto memu dotazu.. spousta lidi radi ho proste zavrit, nechat par dni vzlykat s tim, ze si zvykne, ale to se mi uprimne vubec nechce, tak jsem doufala, ze nekdo bude mit lepsi a hlavne min drasticky napad/zkusenost :))

8.3.2021 14:46
lupus4

XXX.XXX.205.61

spousta lidi radi ho proste zavrit, nechat par dni vzlykat s tim

neposlouchejte podobný blbečky

rad jste tu dostala (v podstatě totožných) dost

k výchově a učení čehokoli vám vřele doporučuji přečíst si knihy od
F.Šusty : Trénink je rozhovor
a Trénink je v hlavě...

8.3.2021 14:51
TerkaaPip

XXX.XXX.43.129

lupus4 napsal(a):
Děkuji za rady!

proč jste si pořizovali psa, když nechcete aby byl s vámi ?
spěte v chodbě s ním, je to mimino bez mámy a sourozenců...až bude větší bude to snášet lépe...
společné spaní utužuje smečku a tou jste teď pro něho vy
řekl bych , že vám zcela chybí empatie

dítě - mimino taky budete separovat ?

Hezky den, myslim, ze neni nutne hned vynaset soudy o tom, ze nekomu chybi empatie. Navic v pripade meho zamereni - psycholozky, je to navic usmevne, protoze tato profese je na empatii zalozena. Stejne tak bych se zdrzela argumentu, jestli budu takhle separovat i dite - nikdy nevite, zda ta zena o dite neprisla ci nema problem s pocetim apod.. takovych veci se v diskusich na internetu vyvarujte; to jen takova rada pro priste. Ani nevim odkud prislo to, ze nechceme, aby byl pes s nami. To samozrejme chceme a myslim, ze o tom svedci uz jen vyber plemene - Madari jsou celkem vyhlaseni ve fixaci na rodinu, takze kdybychom nestali o kontakt s pejskem, asi bychom volili nejake jine plemeno, ci bychom psa neporizovali. No a ted k memu samotnemu dotazu: samozrejme si uvedomuji, ze je to jeste drobek, co poznava svet a neni to dlouho, co byl odloucen od maminky a sourozencu. A protoze si tohle vsechno uvedomuji, nehodlam pristupovat na razantní kroky typu: zavrit ho tam, nechat par noci vyvadet s tim, ze si zvykne. Proto jsem se obratila i sem, zda nekdo nema nejaky tip, ci radu, jak mu tento proces ulehcit. Take necekam, ze to bude probihat v radu dnu, jen jsem to od zacatku chtela chytit za spravny konec :))

8.3.2021 14:55
TerkaaPip

XXX.XXX.43.129

lupus4 napsal(a):
spousta lidi radi ho proste zavrit, nechat par dni vzlykat s tim

neposlouchejte podobný blbečky

rad jste tu dostala (v podstatě totožných) dost

k výchově a učení čehokoli vám vřele doporučuji přečíst si knihy od
F.Šusty : Trénink je rozhovor
a Trénink je v hlavě...

Dekuji za doporuceni knih, mrknu na ne. Snazim se v teto oblasti porad vzdelavat, aby z nej byl prima partak, se kterym budeme umet spravne komunikovat a spolecne si naslouchat. :))

8.3.2021 14:56
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Souhlasím s holkama, je to ještě mimino, a dala bych mu čas.

Já teda s nějakým přesouváním na chodbu do pelechu zkušenosti nemám, protože mí psi spí od štěněte v posteli. Na druhou stranu úplně od začátku učím, že když se přijde z procházky tak se jde do pelíšku (po tom co se utřou/umejou packy). To ale znamená, že před návratem domů je štěndo unavené - venku ho vyblbnu, pohrajeme si, případně ho unaví někde zkoumání něčeho nového... No a pak dávám něco žvýkacího, co vydrží, nebo kong do pelíšku a není s tím problém, štěně po chvíli v pelechu usne.

Takže bych to zkusila možná takhle nějak už přes den - unavit venku, dovést do pelíšku a tam dát něco dobrého. Akorát teda u nás ten pelíšek byl přímo v obýváku, kde jsem byli my, v chodbě jsem začala nechávat až potom, co štěně povyrostlo (když byli hodně špinaví) a byli tam dva.

Mě přijde, že tohle se mnohem jednodušeji učí u malého štěněte, které je snadné unavit, které padne a spí, než s tím začínat u puberťáka, který už tak snadno unavit nejde. Takže tím, že to dělám každodenně už od štěněte, tak to odrostlé štěně/puberťák/dospělák už to pak bere jako automatiku. Takže pokud má v budoucnu spát sám v pelíšku, tak bych ho na to učila už teď - ale fakt pomalu, po chvilkách, přes den. Nebo učila, spíš bych prostě využila té situace, kdy je fakt kaput a víte, že s sebou praští a bude spát. A klidně si můžete sednout k pelíšku, než usne, a pak nenápadně zmizet.

8.3.2021 15:03
TerkaaPip

XXX.XXX.43.129

marcelaamax napsal(a):
Souhlasím s holkama, je to ještě mimino, a dala bych mu čas.

Já teda s nějakým přesouváním na chodbu do pelechu zkušenosti nemám, protože mí psi spí od štěněte v posteli. Na druhou stranu úplně od začátku učím, že když se přijde z procházky tak se jde do pelíšku (po tom co se utřou/umejou packy). To ale znamená, že před návratem domů je štěndo unavené - venku ho vyblbnu, pohrajeme si, případně ho unaví někde zkoumání něčeho nového... No a pak dávám něco žvýkacího, co vydrží, nebo kong do pelíšku a není s tím problém, štěně po chvíli v pelechu usne.

Takže bych to zkusila možná takhle nějak už přes den - unavit venku, dovést do pelíšku a tam dát něco dobrého. Akorát teda u nás ten pelíšek byl přímo v obýváku, kde jsem byli my, v chodbě jsem začala nechávat až potom, co štěně povyrostlo (když byli hodně špinaví) a byli tam dva.

Mě přijde, že tohle se mnohem jednodušeji učí u malého štěněte, které je snadné unavit, které padne a spí, než s tím začínat u puberťáka, který už tak snadno unavit nejde. Takže tím, že to dělám každodenně už od štěněte, tak to odrostlé štěně/puberťák/dospělák už to pak bere jako automatiku. Takže pokud má v budoucnu spát sám v pelíšku, tak bych ho na to učila už teď - ale fakt pomalu, po chvilkách, přes den. Nebo učila, spíš bych prostě využila té situace, kdy je fakt kaput a víte, že s sebou praští a bude spát. A klidně si můžete sednout k pelíšku, než usne, a pak nenápadně zmizet.

Dobrý den, díky za odpověď! Pres den vetsinou spi nekomu z nas na kline a v noci v pelisku, s tim nejak nebyl od zacatku problem. Spal v nem uz prvni noc, predtim si tam nanosil hracky a byl uplne klidny, nijak nevyvadel, na gauc, kde jsem lezela to ani nezkousel. Byla jsem az prekvapena. jen proste potreboval vedet, ze jsme vedle nej. :)) Az bude vetsi, bude tu ale spavat sam, a ja ho skutecne nechci nejak razantne separovat, proto muj dotaz tady, jak to udelat bezbolestne pro vsechny strany a prcka tim nejak nerozhodit :))

8.3.2021 15:21

. A protoze si tohle vsechno uvedomuji, nehodlam pristupovat na razantní kroky typu: zavrit ho tam, nechat par noci vyvadet s tim, ze si zvykne.

To je rozumné, řiďte se citem a selským rozumem. Když je vám něco proti srsti, tak takové rady prostě neposlouchejte.

Já teda taky nemám zkušenost s tím, že bych přesouvala štěně na chodbu....bohužel se mi tam z postele časem odstěhovali pesani sami, protože je jim u mě prostě horko. Ale mám zkušenost s tím, když jsme ovčandu pořizovali jako venkovního psa....to že nakonec stejně skončila jako pes domácí je už jiná pohádka....každý radil šoupněte jí do kotce, ona bude pár nocí brečet, ale to musíte vydržet a ona si zvykne.
My to tak neudělali, ovčanda vyrostla doma a ven šla až v půl roce a světe div se neměla s tím problém.....my jí teda mezitím krmení dávali v kotci, aby ho měla spojený s něčím příjemným........první noc co tam trávila dostala večeři, zavřeli jsme jí tam...pro její bezpečnost, aby nevymejšlela bejkárny...řekli dobrou...feňule se najedla a zalezla si a spala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík