Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

David9669

8.3.2021 23:56
David9669

XXX.XXX.59.58

Dobrý den,
rád bych se na Vás obrátil s dotazem ohledně výběru plemene fenky. Žiji v bytě, ale jsem velmi aktivní člověk. Rád bych se psem chodil běhat, na tůry do hor, apod. Na druhou stranu bych byl rád, kdyby pes rád poležel v klidu na gauči, v restauraci u stolu a hodil se i do rodiny k dětem. Hledám tedy psa, který se dokáže dobře přizpůsobit. Prozatím jsem vybral Německého boxera a Švýcarského ovčáka. Napadají Vás případně ještě jiná plemena, nebo které ze zmíněných by bylo vhodnější?

Předem mockrát děkuji za odpověď.
S pozdravem, David Červinka

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.3.2021 07:01

na tohle se moc špatně odpovídá. Znám boxery, kteří do pozdního věku byli veselí praštění magoři - poslušní, nadšení pro každou činnost, ale neustále je měl člověk na hlavě, věčně doma něco tahali... a když zůstali sami, dokázali "škodit z nudy". S páníkem klidně na gauči leželi - ale obecně byli hodně "živí". Jen za vedra (díky krátkému čenichu) to na velké sportování nebylo.
Znám bílé švýcary, kteří jsou dost labilní, nemusí cizí lidi, špatně snáší stres a vykolejení z obvyklého režimu. Znám i pohodáře, snadno cvičitelné a "normální".

Největší vliv na soužití má ale konkrétní jedinec (může být skvělý parťák, může být trošku, ale i víc složitý) a na druhé straně jeho pán (může být pro psa přirozená autorita s jasně čitelným chováním i zcela pro psa nepochopitelné individuum). Výchova a výcvik dokáží mnohé - platí, že jaké si to uděláš, takové to máš. Ale s některými plemeny to jde snáz a s některými jedinci ještě líp...

Různé je i chování štěněte (s tím si nezaběháte a ležet taky v klidu pod stolem nebude), juniora (stále bez velké zátěže - i když pro každého "túra v horách" znamená něco jiného), dospěláka a u psů i relativně brzy psího důchodce... Počítáte s tím, že budou doby, kdy z oblíbených činností nebude nic ??

Doporučuji si to pořádně rozmyslet - je to závazek na docela dlouhý časový úsek. A pak vybírat s rozumem - zjistit si informace o chovateli, rodičích štěníka, předpokladu povah... prostě nespěchat...

9.3.2021 08:17

Mně se vybraná plemena líbí. Z boxerů znám zrovna jen pořádně akční jedince :)
Pak už je to o tom najít dobrou chovatelskou stanici, kde dbají na povahu a zdraví zvířat. Mrkněte na FB do skupin daných plemen. V současné situaci - začněte hledat chovku teď a možná za rok budete mít štěně.

9.3.2021 08:27
janaa

XXX.XXX.34.210

Hlavně se zamyslete,co znamená,chodit běhat. Jestli je to rekreačně vyklusat pár kiláků nebo je představa,že vás bude pes pravidelně doprovázet po celý rok na běhu x desítek km. Na to by pak byla vhodnější plemena než boxer, zvlášť v létě bude mít placatá tlama problém.

9.3.2021 08:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Boxery znám taky ty bláznivé, prostě torpéda, šašci , hlavně jako štěňata a puboši. Pamatuji si je ve psí školičce, kde si s nima ostatní psi nechtěli hrát - můj pes je miloval a rozuměl si s nimi ze všech nejvíc. Mě se líbí právě pro to, jací jsou blázni. Akorát si nejsem jistá, jestli by mi nevadilo to slintání.

BŠO znám taky, a za mě jsou oproti boxerům o dost klidnější, už jako štěnda. A taky jemnější, citlivější a jak už bylo řečeno, tak někteří bohužel až moc citliví a bázliví, plašani.

Nedokážu úplně říct, které z těchto plemen by bylo vhodnější pro vás. Já bych šla sice jednoznačně do boxera, ale upřímně si myslím, že v bytě (a tak nějak celkově) to bude jednodušší s BŠO. Boxeři často ničí, mívají problém s jinými psy (nebo spíš jiní psi mívají problém s nimi - teda já takové zkušenosti mám)..

Asi bych na vašem místě ještě hodně pátrala, četla články, které píšou přímo chovatelé, koukla na videa. Pro mě jsou to naprosto odlišní psi, nejen vzhledem - boxer - pořád pozitivně naladěný, na pérkách, nabitý energií, takové sluníčko, co se nezastaví (v tom mladém věku). No a BŠO - tak trochu rozvážný, nejdřív trochu přemýšlí, než něco udělá, hodně citlivý, člověk o něm kolikrát ani neví, řekla bych až takový "tichý společník".... Ale takový obrázek mám udělaný z pár jedinců obou plemen, které znám, takže určitě někdo jiný může mít zkušenosti jiné...

9.3.2021 08:44

"Výchova a výcvik dokáží mnohé - platí, že jaké si to uděláš, takové to máš. Ale s některými plemeny to jde snáz a s některými jedinci ještě líp..."

s tím souhlas, až na to zvýrazněné
pes je takový, jakého si ho mamka s taťkou splácají
ono už se to s nějakou povahou a hlavně s nějakou nervovou soustavou rodí
výchovou ani výcvikem z cholerika/flegma/melan sangvinika neuděláš
můžeš s tím pracovat, může ho někam posouvat, ale obrátku o 180st.nedáš

ten výběr fajn, Xerxová to hezky rozvinula, já přidám klasiku krátkosrstou kolii (a proč ne i dlouhosrstou), pudl, menší společenská?
ale stejně tak si umím představit i toho HW, velkého švýcara, když nebude nucen k běhu (ale někteří i běhají) bernského salašnického, zlatého retrívra........
ale i některá lovecká plemena

jsou to plemena odlišná a pro každého z nás mají nějaká plus a nějaká mínus, to je nutno si uvědomit a poctivě si zodpovědět

a potom je třeba se i podívat na "plemenné" zdraví

9.3.2021 10:28
juhaj

XXX.XXX.164.121

Třeba přijdete ještě na něco jiného, ale k plemenům, která jste si vybral. Jsem z města, za mého mládí byli boxeři populární, znala jsem jich hodně, za mě ideál do města, k dětem, nebála bych se toho. Ale zápory, nevím jak teď, ale nebylo to dlouhověké plemeno. Naproti nám bydlil pán, který měl už čtvrtou boxerku, všechny se mu dožily maximálně devíti let. Nicméně, on a jeho rodina tohle plemeno milovali, takže jiné nechtěli. Další problém je krátký čumák, za mého dětství byl velký poprask, když v Pardubicích na výstavě nechal rozhodčí v horku běhat boxery dlouho v kruhu. Většina zkolabovala a uhynula. Na horách to občas dost peče, tady bych byla opatrná.
Švýcarů tolik neznám, jeden byl labil a blázen, ale to bylo výchovou. Chodí s námi cvičit paní s fenkou a to je vynikající pes, lehce skládá zkoušky a je naprosto v klidu a vyrovnaná. Náš kámoš je tříletý pes, jeho majitel s ním chodí na tůry do hor i údolí, spějí pod širákem a je to naprosto pohodový, lehce ovladatelný pes.
Já být vámi, orientuji se spíš na švýcara, vyberu dobrou chovnou stanici, kde se o odchovy zajímají a poradí, se štěňátkem bych alespoň socializaci a základ poslušnosti udělala na cvičáku.

David9669

9.3.2021 11:00
David9669

XXX.XXX.59.58

Děkuji mockrát každému z Vás za Váš komentář, hodně jsem se toho dozvěděl :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík