Prosím o pomoc - lovení a stopování

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

LauraM.

10.3.2021 13:00
LauraM.

XXX.XXX.30.130

Dobrý den,
mám ročního psa střední velikosti. Je velice šikovný, věnujeme se canicrossu a frisbee. Umí spoustu triků, rád se učí a věci chápe rychle. Miluje lidi, doma za mnou chodí jak ocásek z místnosti do místnosti. Pravidelně chodíme na cvičák, za dobu covidu jsme hodně navštěvovali individuální hodiny. Hodně čtu, poslouchám a vzdělávám se ohledně výcviku psů, cvičíme každý den, opravdu se snažím, aby z něj byl dobrý parťák.
Náš problém je ovšem silně vyvinutý lovecký pud. Za normálních okolností má přivolání opravdu dobré. Trénujeme reakci na jméno, odvolání od rušivek v podobě lidí, psů, koček, hraček, jídla a všechno zvládá. Když hodím hračku, čeká na povel než vyběhne, umí zastavení při pronásledování hračky, umím ho odvolat od misky plné jídla. Když tryskem letí za hračkou, dokáži ho na první pokus odvolat a tryskem letí zpět ke mně. Snažíme se trénovat nejen doma na zahradě, ale i na loukách za vesnicí, je to šikula. Fakt se snažím, nenechávám ho jen tak ležet ladem. Ovšem náš problém je jak jsem psala lovení. Vlastně bych tomu ani tak neříkala, protože když má kousek od sebe stádo srnek (potkali jsme zrovna dnes na procházce), tak se podívá a jde dál, nijak extrémně ho nezajímají. Větší problém jsou stopy. Jakmile něco ucítí, čumák jde k zemi a já jako bych pro něj přestala existovat. Prostě letí za pachem a i kdybych mávala celým kuřetem, je mu to fuk. Nereaguje na jakýkoliv zvuk, jméno, nic. Do lesa ho brát absolutně nemůžu, protože se zmítá na vodítku a je jak v transu.
Evidentně ho ty situace dost stresují. Když je na stopce a ucítí pach, není nic co by s ním hnulo. Já zavolám, nic. Horko těžko si ho přitáhnu k sobě, ale jeho to absolutně nezajímá, ani se na mě nepodívá a prostě jen čumí do dálky. Nezajímají ho pochvaly, dobrůtky ani hračky, pro které by se normálně přetrhl.
Už jsem dost zoufalá. Vždycky když se něco takového stane, hrozně mě to rozesmutní a demotivuje, protože vím, že se fakt snažím s ním něco stále dělat, cvičit a tak. Nebudu lhát už mi na procházkách i párkrát ukápla nějaká ta slza. Nervy z toho mám v kýblu, už jsem uvažovala i o eo, ale zaprvé je mi to trochu proti srsti a za druhé ani nevím, jestli by to v tomto případě pomohlo.
Chci se tedy zeptat, jestli si myslíte, že s takovým to chováním jde vůbec ještě něco dělat, nebo jestli se mám smířit s tím, že pes stráví celý život připnutý a do lesa se vůbec nepodívá.
Děkuji všem, co to dočetli až sem, budu ráda za jakékoliv rady.

10.3.2021 13:06
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Víte jakých plemen je kříženec?

Na tohle by EO pomoci měl, ale je potřeba, abyste ten začátek udelali s někým zkušeným (s opravdu zkušeným, ne s absolventem "parkové univerzity")

LauraM.

10.3.2021 13:15
LauraM.

XXX.XXX.30.130

Vypadá jako border kolie, ale kdo ví. Proto mě to tak zaskočilo, u pravé boc jsem se s tím nikdy nesetkala a jako kříženec ohařů či jiných lovecký plemen fakt nevypadá. Nikdy jsem ani neviděla borderu na elektrice. Můj první pes to není, ale s takovým to chováním jsem se ještě nesetkala. Další borderkovské zvláštnosti má (sklony k přetáčení, nijaká extra veliká láska k dalším psům), vlohy pro pasení tam taky jsou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.3.2021 13:19

Jak často do toho lesa chodíte?

10.3.2021 13:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

LauraM. napsal(a):
Vypadá jako border kolie, ale kdo ví. Proto mě to tak zaskočilo, u pravé boc jsem se s tím nikdy nesetkala a jako kříženec ohařů či jiných lovecký plemen fakt nevypadá. Nikdy jsem ani neviděla borderu na elektrice. Můj první pes to není, ale s takovým to chováním jsem se ještě nesetkala. Další borderkovské zvláštnosti má (sklony k přetáčení, nijaká extra veliká láska k dalším psům), vlohy pro pasení tam taky jsou.

Tak bocky umí být různě jebnutý a když nevíte čím je šmrncnutá, tak to stejně o ničem nevypovídá.
Akorát o to víc bych s tím začátkem na EO byla opatrná.

LauraM.

10.3.2021 13:30
LauraM.

XXX.XXX.30.130

Do lesa jsme chodili od malička. Je pravda, že poslední dobou tam tak často nechodíme, právě kvůli tomu problému. Okolo Vánoc jsme byli na rodinné procházce po okolí naší vesnice. Šel na stopce, přes ten les jsme to nějakým způsobem dali. Na louce se choval slušně, tak jsem ho pustila, aby se mohl proběhnout s dalším rodinným psem. Všechno dobrý, reagoval pěkně a pak najednou ucítil stopu a byl v pr. Doběhl, uviděl stádo srnek, otočil a vrátil se zpět, vše během pěti minut. Jak říkám, já už jsem z toho v háji.
Právě, že ty bordery jsou občas celkem nejistý a citlivý. On je trochu cíťa, protože když už mi fakt rupnou nervy a zařvu nebo se na něj zamračím, tak se tváří jak největší ublíženec.

10.3.2021 13:41

Neporadím přímo, kde co zmáčknout, aby pejsek fungoval, s borderama nemám moc zkušeností. Ale napadá mě pár drobností.

Pejska bych pokud možno nepouštěla na volno ani na louce, protože když se pak stane to, co píšete, všechna práce je v háji.
Do lesa bych chodila naopak často, ať je to pro něj normální. Ale připravit se na to psychicky, ne že se půjdeme s kámoškou projít a pak nás bude tento magor prudit svým chováním a ani si nepopovídáme, ale jít tam, když jsem sama, mám na to čas a zvládnu i to, že mě pes ignoruje a "vůbec nefunguje". Je úplně zbytečné se tím trápit natolik, že vám je do breku... Zkuste se nad to povznést.
V lese bych psa učila nevzdalovat se z cesty (např. povel "cesta") a spíše než přivolání bych trénovala povel k zastavení. Je to pro psa jednodušší, protože se nemusí otáčet pryč od objektu zájmu. Jestli nechce pamslek, tak fajn, pochvalte jen slovně.

10.3.2021 14:01

Možná by šlo jeho zájem o stopy využít k pachovým pracem, stopování (?). Užil by si čuchání na vaší stopě.
Možná není "obyčejný" lovec, když ho srnky nechávají v klidu, možná ho tak vytáčí stopa "škodné" - lišky, kuny a pod. A to má ovčák tak trochu v "popisu práce".

10.3.2021 14:14
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Možná by šlo jeho zájem o stopy využít k pachovým pracem, stopování (?). Užil by si čuchání na vaší stopě.
Možná není "obyčejný" lovec, když ho srnky nechávají v klidu, možná ho tak vytáčí stopa "škodné" - lišky, kuny a pod. A to má ovčák tak trochu v "popisu práce".

Nemusí být...moje feny (obě) taky čerstvá stopa čehokoliv rozruší víc než pohled na pasoucí se srny. Pro psa je čich hlavní smysl, spojený s emocemi.

10.3.2021 14:19
janaa

XXX.XXX.34.210

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

To má v popisu práce pastavec,ne ovčák

Nemáte fotku? Mě to přijde jako definice nějakého honiče Ono obecně z mé zkušenosti naučit psa, pokud se to umí a člověk se tomu věnuje, odvolat od zvěře na viděnou je daleko jednodušší, než odvolat psa z teplé stopy. Jednak jí člověk nezaznamená, tudíž pes má náskok, a než zareagujete, tak je pes v trapu, a hlavně, pokud se pes na stopu napojí a je v tom "pachovém tunelu", tak on opravdu "nevidí,neslyší", nevnímá. Mě tohle dělá mladá labina, vyletí za srnama, ale de facto s nima chce jen pohnout,protože na to, kam utekly, kašle, ale jde si zastopovat na místo,kde ležely. A tam je jak feťák v tranzu. Jenže já jí ve stopování podporuju
Tohle se hrozně špatně řeší, EO bych se nebránila, ale určitě bych to napasovala na přivolání. Nespojovat EO a lovení, ale přivolání, takže "trest" přichází za neposlechnutí přivolání. A samozřejmě nejdřív na EO nacvičit přivolání, nacvičit varovný zvukový signál, pak teprve výboj. A učit s ním psa se držet na procházkách do určité blízké vzdálenosti. Pokaždé,když hranici překročí, přivolat. Abyste měli dost času zareagovat,kdyby se začal začuchávat a chytat stopy - když bude poblíž vás a budete ho mít na očích, můžete zasáhnout,než bude pachem pohlcen

10.3.2021 14:38
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Lauro, jak já vám rozumím. Měla jsem to 10let, někdy bych nejraděj zastřelila psa, někdy sebe, že jsme to nezvládnuli. Těch 10let strávil na flexině a teď už je starý, do lesa nedojde a ani už nevyběhne. Pro vaši úlevu teď bych byla ráda, kdyby to byl zase ten šílející ma.or

LauraM.

10.3.2021 14:46
LauraM.

XXX.XXX.30.130

Co já bych dala za to, že by se řídil očima a né čichem, ale zajíc běží v dálce, on koukne, řeknu nesmíš a jde se dál.
Normálně se na procházkách drží blízko mě. Občas se i ohlédne, jestli jdu taky a nebo přijde ke mně sám od sebe, asi zkontrolovat. Ale nad paničkou prostě stopy vítězí.

10.3.2021 15:26
Fiona.Praha

XXX.XXX.70.31

LauraM. napsal(a):
Co já bych dala za to, že by se řídil očima a né čichem, ale zajíc běží v dálce, on koukne, řeknu nesmíš a jde se dál.
Normálně se na procházkách drží blízko mě. Občas se i ohlédne, jestli jdu taky a nebo přijde ke mně sám od sebe, asi zkontrolovat. Ale nad paničkou prostě stopy vítězí.

Vypadá jako BOCka.
Nezkoušela jste nějaké BOC skupiny na FB? Zkusila bych se poptat tam, třeba nejste jediná. V těch skupinách se určitě sdružují i majitelé přiznaných kříženců BOC nebo kříženců, kteří jen jako BOC vypadají.

10.3.2021 15:52
janaa

XXX.XXX.34.210

No,já mám pocit,jestli tam nebude nějakej seveřan...

10.3.2021 15:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janaa napsal(a):
No,já mám pocit,jestli tam nebude nějakej seveřan...

Taky mě to napadlo - má moc hrubou tlamu na bocku.

LauraM.

10.3.2021 16:07
LauraM.

XXX.XXX.30.130

Nestrašte mě. Seveřany miluji, ale jejich volnomyšlenkářství mě vždy odrazovalo.

10.3.2021 16:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

LauraM. napsal(a):
Nestrašte mě. Seveřany miluji, ale jejich volnomyšlenkářství mě vždy odrazovalo.

Mně ten její rypáček přišel na první pohled takovej bígloidní - ten k bocce prostě nesedí.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2021 17:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.51

Čistá bocka není. Je tam něco ve stylu severana, no nebo tak. Ten čumák je na boku moc masivní a hrubej. Nedokážu odhadnout.

10.3.2021 18:18

laura- pachové práce?
stopa, nosework, mantrailing.....?

10.3.2021 20:40

Janaa : To má v popisu práce pastavec,ne ovčák

Vím, jaký je rozdíl mezi ovčákem a pastevcem. Ovčáka nesmí nechat liška a kuna kolem stáda v klidu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík