Viki253

XXX.XXX.140.21
Dobrý den, chtěla bych svého dvouletého křížence malého vzrůstu (5kg) začít barfovat jelikož mu žádné grancle nesedí.Ale vrtá mi hlavou jak to budu dělat s kostma. Takže jak to děláte s kostmi u malých psů?Předem děkuji za reakce.
S pozdravem Viktorie
Uživatel s deaktivovaným účtem

Viki253
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych svého dvouletého křížence malého vzrůstu (5kg) začít barfovat jelikož mu žádné grancle nesedí.Ale vrtá mi hlavou jak to budu dělat s kostma. Takže jak to děláte s kostmi u malých psů?Předem děkuji za reakce.
S pozdravem Viktorie
...barfuju už cca něco přes rok našeho motýla vážiciho aktuálně dnes na veterině 4,05 kilo.....beru pro něj hrubomletiny i čisté maso plus vnitřnosti a mleté nebo kusové ryby, popřípadě filety z nich, dávám i na malé kousky maso s kosti a chrupavku, neprané zelené dršťky.....dnešní výsledky z krevního obrazu i biochemie na jedničku....k masu podávám vločky, občas brambor, sem tam cele křepelčí vajíčko, tvrdý sýr...každé ráno dostává kousek tvrdého suchého chleba, občas králičí ouško i s chlupy, sušené šlachy, trachei, plíce na žužlání....dříve byl na granulich a masových konzervách...ještě jsem zapomněla jna přikrm jako nastrouhaná kořenová zelenina, salát, tráva...

úplně normálně. důležité je přecházet pomalu. dát svalovinu, po týdnu vnitřnosti a jestli nebude problém, po 3 týdnech/měsíci přidat kosti. nasekané nebo namleté v mletinách.
napsal(a):
úplně normálně. důležité je přecházet pomalu. dát svalovinu, po týdnu vnitřnosti a jestli nebude problém, po 3 týdnech/měsíci přidat kosti. nasekané nebo namleté v mletinách.
ale jděte
pro zadavatelku - pokud baští syrové s chutí není třeba otálet, kosti vybalancujete např. kuř. krkem, kdyby hltal a nekousal, tak mu do pomlaťte paličkou, i můj 5kg "půljozefčík" Vojtíšek dokázal ve 14ti zbaštit celý 1/4kg nedbale obraný kuř. skelet ...a jak si to užíval ...
Viki253

XXX.XXX.140.21
Moc děkuji všem za reakce.

Dávám mletiny (postupně 3 mopsi) - dva polykali i celá stehna a odmítali kousat a ta třetí nemá zuby Vše bez problémů.

Pokud hltá a nekouše, mleté krky jsou ideální. A kuřecí letky vcelku, tam jsou kosti tak měkké, že je klidně může polknout. Nebo ryby vcelku, malý sleď z Agro-Bio nádhera v lidské kvalitě. Toho do sebe může s přehledem nasoukat jako had a nic mu to neudělá.

lupus4
napsal(a):
ale jděte
pro zadavatelku - pokud baští syrové s chutí není třeba otálet, kosti vybalancujete např. kuř. krkem, kdyby hltal a nekousal, tak mu do pomlaťte paličkou, i můj 5kg "půljozefčík" Vojtíšek dokázal ve 14ti zbaštit celý 1/4kg nedbale obraný kuř. skelet ...a jak si to užíval ...
poradila jsem jen, jak přejít. u psů, co jsou krmení granulemi je bezpečnější přejít postupně. nikde jsem se nedočetla, že na barf už přešli. neříkám, že by měla dávat mleté kosti nebo nasekané kosti pořád. jen ze začátku a když nebude problém, přejít na normální kusy.
lupus4
napsal(a):
ale jděte
Řeč je o přechodu z granulí na barf a tam mi ten postup,co radí Michaela, přijde OK. Nikde není psáno, že na těch mletých kostech pes má zůstat věčně.
Já nesdílím hysterii z kostí, jakou trpí někteří majitelé a i veterináři (ti po zkušenostech možná mají i důvod), ale jistej respekt by si ty kosti asi zasloužily. Průšvih se stát může, ne, že ne...obzvlášť u psa, který až dosud žral jenom granule.
Já jsem u pinčový, kterou jsem převáděla před rokem jako šestiletou, opatrná dodnes. Dostává sice občas krky, křídla nebo kus pařátu, ale pořád pečlivě drtím kosti na prkýnku tak, že to pohromadě drží jenom kůže. Má sklony hltat, polykat vcelku, dávit se. Musím říct, že i tak mi občas pořádně zatrne.
Druhá fena, která je na syrovým od 2 měsíců, takové problémy nemá, žere pomaleji, kosti kouše.
Vím o majitelích, kteří kosti vcelku dát vůbec nemohou, z různých důvodů, tak dávají kosti v mletinách - pořád lepší než aby pes žral doživotně grancle.