Váš názor, kde je doma?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.3.2021 15:49
zdenula

XXX.XXX.63.117

Dobrý den. Ráda bych znala názor pejskařů a chovatelů na tento problém.
Vloni v říjnu jsem si po smrti své nemocné fenky pořídila štěně, malé společenské plemeno. O fenečku jsem se starala dva a půl měsíce, kdy jsem si v polovině prosince při jedné z vycházek komplikovaně zlomila nohu v kotníku. Následovala hospitalizace, operace, sádra a dodnes dlaha. Fenečku si k sobě vzala rodina mého syna a tři měsíce se o ni stará, tedy déle než jsem ji před úrazem měla já. Moc si ji oblíbili, ba přímo zamilovali a dnes, když mi konečně doktor dovolil normálně chodit a nohu zatěžovat, mají problém mi fenečku vrátit s tím, že si mám pořídit jiného pejska, že pes bude mít v hlavě zmatek, že je temperamentní a já určitě alespoň ze začátku nebudu moct chodit na žádné větší procházky. Já ale o holčičku přijít nechci, mám ji také moc ráda, byli jsme v kontaktu i když jsem byla nechodící, protože mě s pejskem navštěvovali.
Ráda bych znala názor Vás pejskařů, zda opravdu fence nějak ublížím, když ji vezmu od syna, kde je teď doma zase zpět k sobě. Udělám ji v hlavě zmatek, kde je vlastně doma?

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.3.2021 16:21

Podle mého názoru je fena mladá a na staro-nový domov u vás si zvykne. Pes žije přítomností, nedělá si v hlavě takové zmatky, jako my lidé.

17.3.2021 16:22

Ať teda oni koupí nového pejska.
Na hádání se, a s rodinkou zvlášť, nemám ani čas, ani nic, doneste mi psa, čau, život je krátký, stay safe a před plotem Bohnic zvenčí.

17.3.2021 16:27

Já bych jim asi fenečku nechala. Jestli jste si jistá, že o ní je opravdu dobře postaráno, jestli jsou tam i děti ( vnoučata ), nechala bych jim ji, ne kvůli psovi, ale kvůli lidem. Sama bych sílila a rehabilitovala a sehnala si jiného psíka. Však toho původního můžete sledovat a navštěvovat ho. Jestli je to otázka financí, tak by vám na štěně mohli přidat, případně ho koupit. Nové štěně si oblíbíte stejně rychle.

17.3.2021 16:29

Upřímně nemyslím si, že by byl velký problém vzít si fenečku zpátky. Možná si pobrečí, možná bude smutná, možná jí to bude jedno, ale je to společenské plemeno a nejste pro ni cizí. Pokud teda feňule není velkej labil a cíťa a nebo pokud není vysloveně závislačka na synově rodině.
Otázka je jestli už jste opravdu tak fit, abyste temeramentní fence dala co potřebuje, co se pohybu týče.

No a teď ten druhý pohled....co se stane, když si fenu vezmete zpátky??
Bude vztah se synem a jeho rodinou stejný?? Nebo přeci jen budou rozmrzelí z toho, že fenku museli vrátit. I když jste v právu a fena je vaše a měli by jí vrátit, tak neudělá toto "vynucení spravedlnosti" v rodině spíš zle??

Řeknu to asi tak...pokud synova rodina znamená syn, snacha a děti a feňulka se má dobře, tak bych jí možná nechala u syna a jemu řekla, ať mi teda koupí nového psa.

Pokud už fenu opravdu milujete tak, že bez téhle konkrétní nemůžete žít, tak to prostě synovi vysvětlete, řekněte mu, že defakto máte jen jí a jak se cítíte a fenku si vemte zpátky.

Taky záleží na vašich vzájemných vztazích.....neumím si představit, že by moje dospělé děti nechtěli vrátit moje štěně o které se dočasně staraly.....

17.3.2021 16:33
PiLnÍk

XXX.XXX.102.156

Já bych si jí vzal, přeci jen, pořád je to vaše fena. Když jste jí předávala, tak museli počítat s tím, že nebudete až do konce života chodit v sádře. Navíc, jak je psáno výše, tak je ještě mladá, tudíž to nebude tak horké, co se týče těch zmatků v hlavě.

17.3.2021 16:37

PiLnÍk napsal(a):
Já bych si jí vzal, přeci jen, pořád je to vaše fena. Když jste jí předávala, tak museli počítat s tím, že nebudete až do konce života chodit v sádře. Navíc, jak je psáno výše, tak je ještě mladá, tudíž to nebude tak horké, co se týče těch zmatků v hlavě.

Ale potom, až bude potřeba dalšího hlídání, možná syn řekne.......
To musí vědět zadavatelka, jak moc by to rozhodilo rodinné vztahy. Co se psa týče, ten asi problém mít nebude.

17.3.2021 17:04

Napíšu, jak bych to udělala konkrétně já, bez ohledu na to, jak bych to vnímala ve vztahu k pejskovi. Takže pokud by šlo o mého syna a pejska by opravdu měli rádi a chtěli by ho, nechala bych jim ho. Zvlášť pokud bych si byla jistá, že se u nich pejsek bude mít dobře. Svým dětem věřím, znám je, opravdu bych neměla obavy. A nic bych po nich nechtěla.

17.3.2021 17:14

Dovolím si ještě jedno osobní zamyšlení.....
Mám roční fenu, kterou jsem si pořizovala po té, co jsem musela uspat mého psího anděla strážného, moje VŠECKO....
Když nebudu brát v potaz fakt, že štěně se pořizovalo narychlo hlavně kvůli našemu psímu důhodci, co odchod svojí psí parťačky špatně nesl, tak čistě hypoteticky....

Pokud by si mojí 4,5 měsíční pyraňu vzala moje dcera, protože bych se nemohla starat a měla jí další 3 měsíce....což je téměř osmiměsíční pubescent, fena by se u nich měla dobře a viděla bych, že se s dcerou vzájemně milují, že jsou parťačky, tak bych jí fenu, pokud by jí dcera chtěla, nechala.
A to z jednoho prostého důvodu. Já zažila, co to je mít opravdu silný vztah se psem. Něco, co jsem s žádným předchozím psem nezažila, i když jsem všechny milovala a bojím se, že už takový mít nikdy nebudu.
A svým dětem bych přála, aby tohle zažily taky.
A já??...zkusila bych pokus číslo 2, protože tak silné pouto, o kterém mluvím se stejně nevytvoří hned....něco jiného je "mateřská láska" ke štěňátku a něco jiného je být milována dokonalo dospělou psí bytostí.

Akorát by dcerunka musela štěně zacvakat, protože nejsem Onasis, abych si mohla nakoupit libovolné množství papírových štěňat.....samozřejmě s tím, že vím, že ona na to má, kdyby neměla, tak jí toho psa prostě dám...

17.3.2021 17:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No tohle je těžký ....

Na jednu se stranu se přikláním k tomu, že bych jim fenu nechala, pokud se má u nich opravdu dobře, a oni ji chtějí. S tím, že oni by vám tedy přidali na nového psa.

Na druhou stranu když si to představím konkrétně v mojí situaci - kdy jsem dost dlouho vybírala CHS a spojení, dost dlouho čekala, jestli fena vůbec zabřezne, pak jsem čekala na to, jestli mi jí chovatelé prodají (protože jednu si měli nechávat doma), no a pak ty návštěvy, přípravy a čekání, než bude fena doma - to už se prostě čekalo na tu jednu konkrétní fenu, a už byla moje. To byla prostě fakt vysněná fena, na kterou jsem si počkala a která se, jak říká naše chovatelka, narodila přesně pro nás .- jako jediná v námi požadované barvě, a s povahou, jakou jsme chtěli...Navíc za ty dva měsíce už byla i dost sžitá se psem. Takže i kdyby se mi o ní nějaký měsíc starala rodina, tak bych ji chtěla zpátky a nechtěla bych jinou... Maximálně bych pomohla jim najít nového psa...

Takže bych řekla, že záleží na spoustě okolností.

17.3.2021 18:14

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale potom, až bude potřeba dalšího hlídání, možná syn řekne.......
To musí vědět zadavatelka, jak moc by to rozhodilo rodinné vztahy. Co se psa týče, ten asi problém mít nebude.

Další "hlídání"? Upřímně já bych někomu (rodina nebo ne, to je úplně šumák), kdo si při hlídání nárokuje cizího psa, už žádné své zvíře do rukou nedala ani na 5 minut a šíleně by mě ten člověk zklamal (o to víc příbuzný/potomek). To je jako říct, sorry ty toho psa sice taky miluješ, ale moje city jsou důležitější. A ne, nejde to obrátit, protože ten pes je a byl zakladatelky, ta nikdy sobec být nemůže za to, že chce SVÉ zvíře zpět (nebudu teď řešit, jak se zakladatelka rozhodne). Prostě, když někomu hlídám zvíře, tak je naprosté buranství ho pak citově vydírat a dožadovat se jeho ponechání. Tohle není o tom přilnout ke zvířeti, ona zakladatelka ke SVÉMU pejskovi za ty téměř 3 měsíce jistě také přilnula. Natož nechat psa zadarmo, nejsem banka.

Naštěstí mám tedy normální rodinu, kterou by tohle nikdy nenapadlo a hlídali jsme si psy velmi často. Dokonce jsem i já sama, hlídala štěně od 3 měsíců po cca rok. Takže vím jaké to je. Měla jsem ho moc ráda, naprosto dokonalá povaha. Ale objektivně nebyl můj, víc není, co řešit, tečka.

17.3.2021 18:16
zdenula

XXX.XXX.63.106

Vztahy se synovou rodinou i synem samotným mám dobré, tam není žádný problém. Ale oni chodí oba do práce a já jsem doma, v důchodu. Přes den je fenka s vnučkami, které mají distanční výuku, ale pokud by chodily do školy, tak tam bude zavřená sama.
Snad do té školy děti přece někdy půjdou! Vztahy v rodině nám to rozhodně nerozhádá, fenečku si mohou ode mně kdykoliv půjčit na vycházku nebo i domů, tam problém není. Prostě to bude takový rodinný pes. Dotaz byl myšlen spíš tak, jestli další přesun opět ke mně fenka špatně neponese a nezpůsobí jí to nějaké trauma, když už je zvyklá zase jinde. Přiznám se, že vzdát se jí ale nechci.

17.3.2021 18:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo taky jsem chtěla napsat, že když to vezmu z druhého pohledu, z pohledu dcery - kdybych rodičům měla nějakou dobu hlídat psa, ani by mě nenapadlo, že bych jim ho jako nechtěla vrátit... To je trošku divný přístup.

Edit.: já bych ale na místě zadavatelky hlavně zvážila ty fyzické možnosti a temperament feny.. Do toho my nevidíme.

17.3.2021 18:20
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

zdenula napsal(a):
Vztahy se synovou rodinou i synem samotným mám dobré, tam není žádný problém. Ale oni chodí oba do práce a já jsem doma, v důchodu. Přes den je fenka s vnučkami, které mají distanční výuku, ale pokud by chodily do školy, tak tam bude zavřená sama.
Snad do té školy děti přece někdy půjdou! Vztahy v rodině nám to rozhodně nerozhádá, fenečku si mohou ode mně kdykoliv půjčit na vycházku nebo i domů, tam problém není. Prostě to bude takový rodinný pes. Dotaz byl myšlen spíš tak, jestli další přesun opět ke mně fenka špatně neponese a nezpůsobí jí to nějaké trauma, když už je zvyklá zase jinde. Přiznám se, že vzdát se jí ale nechci.

Pokud se jí vzdát nechcete, tak se jí nevzdávejte .

Myslím si, že to vezme v pohodě, ale záleží na povaze. Navíc vy pro ni nejste cizí, takže by to neměl být problém.

Ono to asi vyznělo trochu jinak - nebo alespoň já jsem to pochopila tak, že vám ji syn vrátit nechce, že s tím má problém. Proto asi ty narážky na to, aby byl pak ochotný hlídat atd..

17.3.2021 18:33

Pokud se jí vzdát nechcete, tak se jí nevzdávejte .

Asi tak.. ..

17.3.2021 19:36
zdenula

XXX.XXX.61.147

No tak teď jsem se dozvěděla, jak to asi je. Problém s vrácením fenečky má hlavně moje mladší, 13-letá vnučka, která prý pláče a chce si fenku nechat. Je to těžké dilema! Fenku jsem piplala od 8 týdnů a protože jsem sama, vytvořila jsem si k ní velké citové pouto. Když jsem ji pořizovala, tak jsem se těšila, jak si ji od štěňátka vychovám, bohužel díky tomu nešťastnému úrazu je všechno špatně. Dnes mi konečně dovolili sundat ortézu a začít chodit, takže fyzicky na tom zatím nejsem zdaleka dobře, to znamená, že pejsek bude patrně muset zatím dále být v synově rodině a její vztah s nimi se bude dále prohlubovat. Na druhé straně, když přijdou na návštěvu, skočí mi miláček do náručí a vidím, že je šťastná jako blecha, nezapomněla na mě. Držte mně pěsti, ať se správně rozhodnu. Vnučce bych samozřejmě pejska přála, ale mohou si pořídit jiného, vždycky chtěli jiné plemeno, konkrétně jorkšíra. Je to pro mě hrozně těžké!

17.3.2021 19:41

a bydlí vnučka daleko?? Vždyť by mohla chodit za feňulí (a taky tedy za babičkou) - můžete chodit spolu ven - ona s ní polítá, vyblbnou se obě dvě... Třináctiletá holčina už by mohla i cestu přes kus města v pohodě zvládnout...

17.3.2021 19:53
zdenula

XXX.XXX.61.147

Máte pravdu. Mladí nebydlí ode mně zas až tak daleko. Navrhnu ji to jako řešení.

17.3.2021 20:00

Mě to také zní jako prima příležitost prohloubit Váš vzájemný vztah s vnučkou. Možná by pejsek ani nemusel o tolik déle zůstávat v “úschově”, ale mohla by Vám vnučka denně chodit vypomáhat, dokud nebudete zcela fit.

17.3.2021 20:10

zdenula napsal(a):
No tak teď jsem se dozvěděla, jak to asi je. Problém s vrácením fenečky má hlavně moje mladší, 13-letá vnučka, která prý pláče a chce si fenku nechat. Je to těžké dilema! Fenku jsem piplala od 8 týdnů a protože jsem sama, vytvořila jsem si k ní velké citové pouto. Když jsem ji pořizovala, tak jsem se těšila, jak si ji od štěňátka vychovám, bohužel díky tomu nešťastnému úrazu je všechno špatně. Dnes mi konečně dovolili sundat ortézu a začít chodit, takže fyzicky na tom zatím nejsem zdaleka dobře, to znamená, že pejsek bude patrně muset zatím dále být v synově rodině a její vztah s nimi se bude dále prohlubovat. Na druhé straně, když přijdou na návštěvu, skočí mi miláček do náručí a vidím, že je šťastná jako blecha, nezapomněla na mě. Držte mně pěsti, ať se správně rozhodnu. Vnučce bych samozřejmě pejska přála, ale mohou si pořídit jiného, vždycky chtěli jiné plemeno, konkrétně jorkšíra. Je to pro mě hrozně těžké!

Tak pokud je to takto a je to opravdu jen na vnučce, tak si myslím, že není problém, aby jí rodiče nějakého menšího pejska pořídili.
Brala jsem to ze svého pohledu, kdy jsem v prosinci byla po těžké operaci, to jsem na tom byla fakt špatně, a kdybych byla na všechno sama a syn mně s pejskem dlouho pomáhal a fixoval se na něj, tak bych mu ho nejspíš nechala a neměla s tím problém.

17.3.2021 21:14

No ono v tomhle těžko radit, každý to má jinak...

Základní otázka, zda to nebude problém pro psa, tak bych řekla, že nee.

Ale zbytek je na zadavatelce.....myslím, že ani tady se na tom neshodnem, některá z nás by jim štěndo nechala, další by trvala na vrácení.

18.3.2021 04:27
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

- když přijdou na návštěvu, skočí mi miláček do náručí a vidím, že....
Až zase přijdou, nechte si fenku do rána a uvidíte, kde chce být

- vždycky chtěli jiné plemeno, konkrétně jorkšíra....
Náhoda vše zamotala a nejorkšír jim klidně nevadí.

Dobře VŠECHNO zvažte a rozhodněte se správně.

Neregistrovaný uživatel

18.3.2021 08:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.51

Já bych si pejska nechala. Mají ho teď chvíli vnučku baví. Nicméně až půjdou do škol a pes by sám řval v bytě až nebudou mít holky tolik času... Bůhvíjak to bude potom. Nehledě na to že je jí 13 a za dva roky už jí bude pes nejspíš kdesi. Nebo ne kdesi ale ne na prvním místě. Já bych si fenku vzala zpět. Vnucce umožnila venčení, chození ke mě. A časem třeba jedno přespání u nich občas. Ale nechala bych si ji. Teď na ni mají času dost se školou a normálním režimem to může být jiné. Však psa bude mít nadosah a může za ním téměř kdykoli. A vy i její rodiče si aspoň ověřit že ji zvíře fakt baví a oplatí se jí pořídit vlastní.

18.3.2021 09:43
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Nikdo neví, co bude zítra.
Já bych fenku nechala jako "rodinnou".

18.3.2021 10:06
Fiona.Praha

XXX.XXX.70.31

Vzala bych si fenku zpět.
Předpokládám, že když jste si ji pořizovala, konzultovala jste to s rodinou, že v případě potřeby pohlídají. Netušili jste asi nikdo, že potřeba přijde téměř okamžitě.
Pro Vaši psychiku je fenka důležitá, Vy jste sama a ona je Váš parťák, proto jste si ji pořídila. Mladí jsou také rodina a taky by asi nechtěli, nechat Vám vnučku v péči jenom proto, že jste ji hlídala o prázdninách
Vnučce je 13, je v pubertě a líbí se jí ta roztomilá kulička, ale to by se jí líbila každá taková roztomilá kulička. Jestli bydlíte někde poblíž, může vnučka každé odpoledne chodit za babičkou a pomazlit se s fenkou.

Možná bych jako babička vyměkla v době, kdy bych šla a někde si zarezervovala nové štěně a do pár ní ho měla. Což dnes není možné.
Nebo bych spíš koupila vnučce toho yorka (se souhlasem rodičů), což taky není možné.

Až začne svět okolo být zase normální, vnučka začne chodit do školy a mít své zájmy, rodiče začnou zase normálně chodit do práce, a vnučka bude mít pořád zájem o štěňátko, můžou si ho pořídit, toho vysněného yorka.

18.3.2021 19:17
zdenula

XXX.XXX.60.52

Ano, napsala jste to přesně, jak to bylo. Když jsem pořizovala štěňátko, bylo domluveno, že v případě kdybych nemohla nebo i nebyla, tak se o pejska postarají. Nikdo z nás netušil, že to přijde tak brzo a postihne mě tak závažný úraz. Fenečku si nechám, jenom ještě potřebuji trochu rozchodit ztuhlou nohu. Vnučky mohou kdykoliv za ní přijít nebo si ji půjčit. Máte pravdu, teď jsou doma, tak je pejsek zábava, ale až půjdou do školy, už je to tak jistě brát nebude. Kromě toho by byla sama doma, což bych nesnesla, když jsem sama v důchodě a času mám dost. Ani nevíte, jak se těším až ten miláček bude zase se mnou!

18.3.2021 19:20
zdenula

XXX.XXX.60.52

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já bych si pejska nechala. Mají ho teď chvíli vnučku baví. Nicméně až půjdou do škol a pes by sám řval v bytě až nebudou mít holky tolik času... Bůhvíjak to bude potom. Nehledě na to že je jí 13 a za dva roky už jí bude pes nejspíš kdesi. Nebo ne kdesi ale ne na prvním místě. Já bych si fenku vzala zpět. Vnucce umožnila venčení, chození ke mě. A časem třeba jedno přespání u nich občas. Ale nechala bych si ji. Teď na ni mají času dost se školou a normálním režimem to může být jiné. Však psa bude mít nadosah a může za ním téměř kdykoli. A vy i její rodiče si aspoň ověřit že ji zvíře fakt baví a oplatí se jí pořídit vlastní.

Napsala jste to přesně, jak to cítím já.

Přidejte reakci

Přidat smajlík