Mutnofret

XXX.XXX.215.26
Zdravím všechny.
Jdu si pro radu. Od mala jsem vášnivý milovník zvířat, hlavně psů. Co se týče teoretických znalostí jsem skoro chodící encyklopedie, bohužel ale zůstává pouze u teorie. Nikdy jsem pejska povoleného neměla, a proto teď, když bydlím s přítelem konečně uvažuji, že si svůj sen splním. Miluju už od mala NO, ale je mi bohužel jasné že při naší osmihodinové pracovní době a bydlení v bytě bych mu nenabídla vhodný život. Proto se zamýšlím nad jiným pejskem. Určitě nechci yorky a čivavy, chtěla bych ale menšího pejska co nebude trpět v bytě, v líné dny se s námi uvelebí na gauči a o víkendu zajde na výlet do přírody. Jelikož sama nemám ráda hlučné sousedy, kterým neustále psi štěkají a vyjí(v noci, pokaždé když jdou ven na chodbě apod.) chtěla bych i pejska tichého, co to zvládne doma bez nás a my mu pak oplatíme čekání když se vrátíme z práce. Je mi jasné, že sousedi na své psy a jejich výchovu kašlou, a štěkání se dá ovlivnit. přesto ale vím, že jsem začátečník, a chtěla bych výchovu zvládnout.
Vyselektovala jsem dle mého uvážení vhodná plemena: jezevčík, kavalír a maltézák/bišonek. Jezevčíci mi imponují svou povahou, bojím se ale jejich štěkající pověsti. U něj i ostatních si ráda nechám poradit, jaké máte zkušenosti a kterého byste mi doporučili.
Moc všem děkuji!
Jezevčíka bych vyřadila rovnou. Kavalír, bišonek by mohl vyhovovat, kamarádka má v podobném režimu shitzu, trošku větší sporťák je papilon,ale určitě by mu režim vyhovoval. Pokud netrváte na chlupech,tak mě ještě napadl čínský naháč,případně labutěnka - ta je chlupatá. To,jak pes bude zvládat samotu je jen o výchově
Uživatel s deaktivovaným účtem

Doporučuji havanského psíka. Je to velmi inteligentní, učenlivý a veselý pes. Dokáže venku lítat a zvládá i delší výlety, ale i odpočívat na gauči, když je hnusné počasí. Jako bonus bych viděla to, že nelíná a vyskytuje se i v různě barevném provedení, na rozdíl od klasického bišonka. Srst můžete upravovat dle svého gusta, nemusíte nechávat "výstavní" vizáž.
Floo

XXX.XXX.215.230
Koukněte na vipeta. Dokáže se přizpůsobit. Když ležíte leží, když výletíte půjde ochotně s vámi. Velikost do bytu ideální a nemá typický psí "zápach".

Floo
napsal(a):
Koukněte na vipeta. Dokáže se přizpůsobit. Když ležíte leží, když výletíte půjde ochotně s vámi. Velikost do bytu ideální a nemá typický psí "zápach".
Osobně bych šla asi do dlouhosrtého....jen připomínám, ten "ideální" společník z něho nebude hned, nejdřív je třeba překlenout štěněcí období a následně vydržet (u některých jedinců) věk "mladý pes"....podle mého afgána předpokládám tak ten rok, rok a půl.

To je divočina. :-)) Ujasnila bych si na místě zadavatelky priority stran povahy. Je dost rozdíl mezi ochotným NO, tvrdohlavým jezevčíkem a poloviční kočkou, tedy chrtem...

...střední pudl, papillon, brabantik....

rapotacka11
napsal(a):
Papillon ano.
Nechtěla bych psa, kde je nutná úprava srsti.
Kavalírek je příjemný pes. (pozor na zdraví)
...pravda papillon je takový da se říct takřka bezúdržbový...jednou týdně vykoupení, cas od času pročešu.....
Vipet, prospí 16 hodin denně a když s ním jdete na procházku nadšeně jde, klidně s vámi bude i běhat.Je hodně přizpůsobivý.
Skoro vůbec neštěká, postrádá typický psí zápach a v jeho srsti se nedrží roztoči. Patří mezi velmi zdravá plemena. Je jen trochu tvrdohlavý, ale pokud budete důslední a od malička ho vychovávat neměl by být problém.😁

Anonym10
napsal(a):
Vipet, prospí 16 hodin denně a když s ním jdete na procházku nadšeně jde, klidně s vámi bude i běhat.Je hodně přizpůsobivý.
Skoro vůbec neštěká, postrádá typický psí zápach a v jeho srsti se nedrží roztoči. Patří mezi velmi zdravá plemena. Je jen trochu tvrdohlavý, ale pokud budete důslední a od malička ho vychovávat neměl by být problém.😁
Vy máte i vipeta?

Vipet by nemusel být špatná volba. Je skladný, pořád vypadá čisťoučký a elegantní, opravdu štěká minimálně, jestli vůbec. Nevyžaduje mnohahodinové procházky. Je to sprintér, stačí mu veliká louka a dvě osoby, mezi kterými sprintuje. Je to ale velký lovec, loví na zrak a tak může snadno v honbě za igeliťákem, skončit třeba pod autem.
V lese, v polích bude muset být pravděpodobně na vodítku. Nevýhoda je, že většinou jeden nestačí :-))
Mě jako první napadl kavalír, a koukám, že jej má zadavatelka i v užším výběru. Má jej moje kamarádka, bydlíme v paneláku, nemůže si ji (má fenku) vynachválit...
No, anebo toho motýlka - jsou mi teď hodně sympatičtí - však "chameleonHugo" ví a může podat i více info...
Jinak máme v paneláku ještě pomeraniana - také vypadá bezproblémově, ale tam bude asi dost šílená cena. Ale ta bude u všech v této době.
napsal(a):
To je divočina. :-)) Ujasnila bych si na místě zadavatelky priority stran povahy. Je dost rozdíl mezi ochotným NO, tvrdohlavým jezevčíkem a poloviční kočkou, tedy chrtem...
Jezevčík není tvrdohlavý, je vyšlechtěn na to, aby se v lese nebo v noře dokázal sám rozhodnout. Proto když mu některé blbé příkazy pána nevyhovují, bere se to hned jako tvrdohlavost.....
fikovnice
napsal(a):
Mě jako první napadl kavalír, a koukám, že jej má zadavatelka i v užším výběru. Má jej moje kamarádka, bydlíme v paneláku, nemůže si ji (má fenku) vynachválit...
No, anebo toho motýlka - jsou mi teď hodně sympatičtí - však "chameleonHugo" ví a může podat i více info...
Jinak máme v paneláku ještě pomeraniana - také vypadá bezproblémově, ale tam bude asi dost šílená cena. Ale ta bude u všech v této době.
Pomík je často chodící chorobopis - jsou nádherní, ale do takovýho rizika bych nešla, ani kdyby stál třetinu.
aluska
napsal(a):
Jezevčík není tvrdohlavý, je vyšlechtěn na to, aby se v lese nebo v noře dokázal sám rozhodnout. Proto když mu některé blbé příkazy pána nevyhovují, bere se to hned jako tvrdohlavost.....
Znala jsem hodnou starou paní, která svýho jezevčíka
milovala a měl se u ní jako v ráji. Chodil bez vodítka,
babka - byla to spíš stará dáma, mu taky občas dala
blbej příkaz, jako třeba čekej nebo dokonce: ke mně!
On vůbec nebyl tvrdohlavej, jen přirozeně samostatnej,
takže ....
Ten zmetek způsobil, že jsem jezevčíky leta nesnášela.
Švagr si pořídil drsňáka a ten byl úžasnej , choval
se jako normální pes, tudíž splnil i to blbý přivolání
a hned.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Pomík je často chodící chorobopis - jsou nádherní, ale do takovýho rizika bych nešla, ani kdyby stál třetinu.
Souhlas. Chodící diagnóza.

rapotacka11
napsal(a):
takže ....
a hned.
Já bych třeba jezevčíka neporadila začátečníkovi nebo prostě někomu, kdo neví, oč jde. Kdo ví, ten taky ví, proč ho chce.
Měla jsem tu čest mít krátce v péči hladkosrstýho jezevčíka, a od tý doby budu navždy obdivovatel. Tak milé, mazlivé, krásné, stále z něčeho se radující zvíře, sebevědomí slona (i když se bál), rychle se učil nový věci.... a ta jezevčí otevřenost a upřímnost, že nejdou daleko od slov k činům ... !
napsal(a):
Souhlas. Chodící diagnóza.
Zrovna kamarád má fenku, která je zdravá a je naprosto boží - se mi z ní vždycky pomalu spustí mlíko 🤫. To je opravdu úžasné, krásné stvoření - pokud je zdravý, tak za to ty prachy fakt stojí, ale to riziko nemocného zvířete je pro mě moc vysoká cena, takže bych do toho nešla.

rapotacka11
napsal(a):
takže ....
a hned.
Tak i já jsem znala starou hodnou paní, měla jezevčíka Ferdu, chodila s ním na volno na dlouhé procházky i po lesích a byli super dvojka, vždycky se dobře domluvili. Snad mu ani žádné povely nedávala.

aluska
napsal(a):
Nemyslela jsem to až tak doslovně - on ani každý NO není ochotný (resp. jsou vhodnější charakteristiky) a jsou chrti, kteří mají výrazně víc kočičí povahu než vipet. Chtěla jsem tím primárně říci to, že každé z těchto plemen je v povaze velmi odlišné... A že pokud je zadavatelka naladěna na ovčáka, může s jezevčíkem nebo vipetem přijít tvrdé vystřízlivění.

fikovnice
napsal(a):
..Jani obávám se, že i papillon bude ve vyšši cenové relaci....takže já už si pomalu a jistě začnu odkládat od příštího roku do kasičky aby to pak moc nebolelo....
rapotacka11
napsal(a):
takže ....
a hned.
Jsem s jezevčíkama 40 let a nemám s nima problém . Musí si ho pořídit člověk, který mu rozumí, ne kdejaká babka.....

Odvolávám se na svůj příspěvek včera ve 20.41 : Jezevčíka měla hodně stará paní a rozumněli si báječně. Asi to nebude o věku. Byl krásný štíhlý, vyprocházkovaný. Dlouhosrstý.
Pak měla drsnosrstého paní u nás v domě - taky v pohodě. Boží paní, boží pes. Asi nesnášejí dril.
Taky znám pohodové jezevčíky, ale osobě bych ho nechtěla.
Pamatuji si na hladkosrstou "jezevčici" u strejdy, když jsem byla dítě. Ke svojí rodině naprosto pohodová a poslušná, ale pro cizí, a nejen cizí, ale i známé návštěvy, poněkud zákeřná a ostrá.
Podobně to měli ostatní hladkosrstí jezevčíci, které jsem znala. Řekla bych, že pohodovější v tomto směru byli dlouhosrstí a drsnosrstí (znala jsem i lovecky vedené), ale možná to byla jen náhoda.
Nikdy nezapomenu na pětici jezevčíků (dlouhosrstých, černých s pálením - nevím jak se té barvě přímo u jezevčíků říká), kterou jsem potkala na dovolené jako dítě. Už to bude tak 15-18 let zpátky, byla jsem s rodiči v hotelu u jejich známých, hned první den jsem na chodbě potkala paní s 5ti jezevčíky (různých věků, jedno štěndo, jeden hodně starý částečně slepý, a pak něco mezi). Hned jsem se s dovolením na psy vrhala a byli skvělí. Už nevím, jak jsme k tomu došli, ale paní mi jezevčíky začala každý dej půjčovat ven. Poslouchali na slovo, vodítka neznali. Poslouchali i mě, jako naprosto cizí dítě. Paní šla prvně s námi a pak už jsem chodila sama. Kousek městem, pak městským parkem a došli jsme na kousek vzdálenou louku. Psi chodili spořádaně po kraji chodníku, samy zastavovali na přechodu a čekali na povel, kdy budou moci přejít.. Dneska docela sci-fi představa, že vám takhle, coby cizímu dítěti, někdo svěří psy . Teď mě to tak nahlodalo ,že zkusím najít fotky, někde jsem je měla. Řekla bych, že paní měla i nějakou CHS, protože mluvila o výstavách, a to štěně bylo potomkem jedné té feny.
"Pokud netrváte na chlupech,tak mě ještě napadl čínský naháč,případně labutěnka - ta je chlupatá."
Začátečníkovi v žádném případě číňana nedoporučuji. Nevyniká zrovna pevnou psychikou, je až extrémně závislý na majiteli, má sklony k uštěkanosti, strachové agresi či separační úzkosti.
Při správném vedení je z číňana sice super společník, chce to však velký cit pro výchovu, důslednost a také jaké-také zkušenosti. Znám moc prima psiska, ale také magory, které bych doma nechtěla ani za zlaté prase.
Pro začátečníka bych volila spíš již zmiňovaného whippeta, který toho "odpustí" mnohem víc než číňan.