Anet997

XXX.XXX.47.176
Dobrý den, přítel má skoro 13ti letého křížence ovčáka, bral si jej na 6ti letech se svou bývalou přítelkyní z útulku. Předtím vystřídal několik majitelů. Už od začátku co spolu jsme jeho chování nebylo úplně ideální ale zase žádná katastrofa, že by se s tím nedalo žít (šílené žebrání, nenažranost, tahání odpadků, kradení jídla bez dozoru, tahání venku, agrese vůči jiným psům - dalo se tomu všemu nějak předcházet). Vzhledem k tomu, že jsme začali plánovat rodinu tak jsme se přestěhovali do většího bytu. Krátce po nastěhování jsem otěhotněla a začali všechny problémy. Značkování snad úplně všechno od myčky přes dveře až po nábytek. Zhruba před měsícem začal značkovat i čerstvě vyprané prádlo na sušáku (ručníky, kalhoty...) a dokonce krást jídlo z linky. Značkuje ať už jsme doma nebo ne, když jsem doma na homeoffice tak vytírám moč i víc jak 10x za den. Naposledy, když začal přímo předemnou krást večeři z linky tak jsem ho chtěla stáhnout dolu a chtěl mě pokousat (naštěstí jsem měla na sobě rukavice protože jsem tahala plech z trouby). Přítel se mi pak svěřil, že i jeho se pokusil už pokousat. Častější venčení nepomáhá, co se týče potrestání tak ho spíše jen seřvu. Pryč ho dát nechceme protože nám je jasné, že by si ho nikdo nevzal, navíc posledních 7let žije s přítelem a pes není věc které se člověk zbaví při problémech. Proto bych byla ráda za jakoukoli radu, termín porodu se blíží a oba se obáváme jak bude reagovat na malou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, tak to je solidní, co si lidi nechají líbit, a přitom by bývalo stačilo toho psa vychovat.
Jak je na tom zdravotně? Řešili jste to čůrání s veterinářem?
Co umí, tedy jako naučili jste ho něco? Nebo jen trestáte?

Nikde nečtu, co se psem přítel dělá, jak se mu věnuje. Jak ho od těch 6 let vychovával? Co děláte, když pes žebrá? Jak může brát jídlo z linky, když jste přítomni, nebo tahat odpadky? Je to všechno jen výčet stížností na psa, ale velmi pravděpodobně je chyba ve vás.
Je na granulích?
https://search.seznam.cz/?q=proti%C4%8D%C5%AFrac%C3%AD+pas&oq=proti%C4%8D%C5%AFrac%C3%AD+pas&aq=-1&sourceid=szn-HP&su=k&sgId=Tm9uZSAxNjE2NTI1NTE1LjU1NA%3D%3D
Zanedbaný pes a není to jeho vina.
Anet997

XXX.XXX.47.176
A přítelem jsme spolu dva roky, psa jen "netrestáme". Co se týče žebrání zkoušela jsem ho vždy poslat na místo, počkat až si lehne a pak se vrátit zpět k jídlu a takhle dokola a dokola. Když zůstal na místě dostal pamlsek. Se psem údajně cvičila převážně jeho ex. Co jsem pochopila tak, když si ho brali neuměl vůbec nic. Já ho naučila právě povel "místo" a venku když šel pes tak jsem se snažila odvést jeho pozornost. Nejsem zastáncem "fyzických" trestů na zvířatech.

Anet997
napsal(a):
A přítelem jsme spolu dva roky, psa jen "netrestáme". Co se týče žebrání zkoušela jsem ho vždy poslat na místo, počkat až si lehne a pak se vrátit zpět k jídlu a takhle dokola a dokola. Když zůstal na místě dostal pamlsek. Se psem údajně cvičila převážně jeho ex. Co jsem pochopila tak, když si ho brali neuměl vůbec nic. Já ho naučila právě povel "místo" a venku když šel pes tak jsem se snažila odvést jeho pozornost. Nejsem zastáncem "fyzických" trestů na zvířatech.
Tak to je dobrý začátek. To odeslání na místo používejte a "máte vyřešeno" žebrání, ne?
Nicméně bych začala asi tím, že bych nasadila na doma couračku, protože jestli se po vás ohání, ruční manipulace nebude to pravý ořechový. Ať za sebou tahá vodítko a tím ho můžete odvést, třeba od tý linky se žrádlem.
Fyzický tresty málokdy jsou k něčemu dobrýmu, obvykle spíš situaci zhoršují.

Ty procházky jsou jak dlouhé a co na nich děláte?
Anet997

XXX.XXX.47.176
Ano je na granulích zn. Primordial. Se psem si hrajeme (míček, přetahování...) není tu jak "dříví v lese". Ano uznávám jeho výchova asi nebyla předtím úplně optimální, ale nikdy to nebylo tak šílené jako to je teď. Jediné co mě napadlo tak je v jeho letech změna prostředí a fakt, že před náma byl v bytě husky co značkoval. O patro výš je paní s uštěkaným nekastrátem a pán s fenkou. Do toho pes vycítí, že jsem těhotná což má v jeho případě určitě taky vliv vzhledem k tomu jak před přítelem střídal majitele jak ponožky.

No vida, on tam nejspíš toho psa pořád cítí. To by chtělo vše pořádně vyčistit.
Anet997

XXX.XXX.47.176
Co ideálně použít? Máme nově naštukováno a vymalováno. Podlahu jsem stírala savem a teď jsem přešla na sanitol. Je možné, že to nestačí těmito přípravky?
Anet997
napsal(a):
Ano je na granulích zn. Primordial. Se psem si hrajeme (míček, přetahování...) není tu jak "dříví v lese". Ano uznávám jeho výchova asi nebyla předtím úplně optimální, ale nikdy to nebylo tak šílené jako to je teď. Jediné co mě napadlo tak je v jeho letech změna prostředí a fakt, že před náma byl v bytě husky co značkoval. O patro výš je paní s uštěkaným nekastrátem a pán s fenkou. Do toho pes vycítí, že jsem těhotná což má v jeho případě určitě taky vliv vzhledem k tomu jak před přítelem střídal majitele jak ponožky.
To se máte na co těšit až bude dítě
Je to starý pes.
Může mít už různé stařecké potíže.
Je li na granulích, je pochopitelné,
že má chuť na poctivý žvanec.
Bude li mít pestrou stravu nebude krást.
Nebudou mu chybět vitamíny, které potřebuje.
To, co zažil před přítelem
nemá vliv na jeho nynější chování.
Nesnáším řeči jako já toho psa miluju, je
moje všecko, ale mluvka nehne zadkem, aby
pro psa něco udělal, když už si ho opatřil.
U Vás mám pocit, že ho ani moc ráda nemáte.
Musíte ho strpět v bytě, čekáte dítě.
Nemáte hodné příbuzné s RD, kteří by vám pomohli
a psa si po zmrzlých vzali? (v létě by byl venku)

Skoro 13letý pes. Často čůrá, značkuje, krade jídlo z linky, ohání se po majitelích.
Víte co, já bych psa nechala důkladně vyšetřit na veterině.
Odebrat předem moč, nechat mu udělat krevní testy, případně sono ledvin, močáku, prostaty, dutiny břišní. Je pes kastrovaný? I přes to může mít nějaký nález. Je starý, může už u něj začínat taková ta "stařecká demence", kdy pes ani neví, co činí.
Prohlídka u veta, zkontrolovat i klouby, oči, uši, může být prostě jen starý a něco ho bolet, může mít někde nádor, který ho nutí ke značkování.
Po výsledcích komplexního zdravotního vyšetření se můžete posouvat dál. A řešit zanedbanou výchovu přiměřeně, couračkou psa usměrňovat.
Zajímavé, že vše spojujete s tím, že jste otěhotněla. Nezměnil se váš přístup ke psovi, nechodíte s ním méně ven, nevěnujete se mu méně? Takhle starý pes nezačne najust značkovat v novém bytě.
Je li na granulích, je pochopitelné,
že má chuť na poctivý žvanec.
Bude li mít pestrou stravu nebude krást.
Nebudou mu chybět vitamíny, které potřebuje.
Tak s tímhle nemůžu souhlasit. Někteří psi jsou prostě nenažraní a chtějí sežrat všechno, nemusí to být hned o tom, že by psovi chyběly vitamíny.
Mám psa na mase, dostává od všechno trochu, stravu má fakt pestrou. Přesto jakmile má příležitost, a nejsem u toho já, tak jídlo krade. Přede mnou si to nedovolí, ani náznakem, ale jakmile by zůstal sám s jídlem, tak si ho prostě dá - ať je to cokoli. Měli jsme za kuchyní špajz, museli jsme ho zamykat , když jsme odešli z domu, tak pes šel pokaždé zkusit ty dveře, co kdyby náhodou. Jednou jsem opravdu zamknout zapomněla - mohl si vybrat cokoli, jídla tam bylo fakt dost, paradoxně si vybral granule a sežral jich fakt velké množství...Teď už špajz nemáme, místo toho máme v kuchyni velkou skříň s posuvnými dveřmi a pojistkami proti otevření, protože jinak by se obsloužil ve skříni.. Jednou jsem zase zapomněla na lince máslo...Pak to byl cukr v cukřence...atd..
Netvrdím, že by to nešlo nějak odnaučit, možná jo... I když v té nepřítomnosti dost blbě, ale nás to alespoň naučilo uklízet a bereme to už automaticky . Jen jsem si jistá, že to nemá žádnou souvislost s krmením granulemi.
Jinak souhlasím s tím, že bych začala s prohlídkou zdravotního stavu.
A s vyčistěním podlah, kde značkoval jiný pes - jezdí k nám na návštěvu kamarádi se psem (kastrátem), který nám jednou v obýváku označkoval jedno určité místo. Vytřela jsem to, vydesinfikovala jsem to. Náš pes si toho naštěstí ani nevšiml. Když přijeli znovu, tak to pes udělal zase, úplně na stejném místě. Zase vytřít, vydesinfikovat. Při další návštěvě se to opět opakovalo s tím, že pes byl chycen při činu a páníčci mu dali najevo, že takhle teda ne. Já jsem si ještě vzpomněla, že mám doma sprej proti značkování - používala jsem ho na štěněcí loužičky. Tak jsem to vzala ještě tím a jsem zvědavá...
Hned po tomhle bych se domluvila s přítelem na režimu a pravidlech pro psa, které budou vždycky stejné, nebudou se měnit za jakýchkoli situací a budou se důsledně dodržovat. Pokračujte dál na tom povelu "místo", jak už někdo psal, dejte mu couračku, ať ho můžete korigovat. Jestli je schopný krást před vámi jídlo v kuchyni, tak bych klidně do kuchyně dala dvířka pro psy, aby tam prostě neměl přístup. Stála bych si za svým a trvala bych si na splnění všech povelů (samozřejmě je musí umět), aby prostě věděl, že to fakt myslím vážně. Když splní povel, nebo když se prostě jen chová vhodně, tak ho chvalte, pomazlete (pokud o to stojí) a zkuste si k sobě nějak najít cestu...
Tahání je běh na dlouhou trať, obzvlášť u psa, který je zvyklý 13 let tahat, i tady platí ta důslednost a to, že psa nenecháte tahat nikdy. Což je občas problém, protože někdy člověk prostě pospíchá a není čas řešit tahání. Zkoušela jste třeba postroj? Někteří psi paradoxně na postroji tahat přestanou. Jinak bych v tomhle případě volila možná i ohlávku, a nebo náhubek (který by měl mít asi i tak, když útočí na psy) a na náhubek připnout druhý konec vodítka, občas to tak používám. Ale krom tohohle chození bez tahaní bych mu dala někde i možnost volného pohybu, proběhnutí - nevím, zda je možné na volno, ale kdyžtak na šňůře.
Anet997
napsal(a):
Dobrý den, přítel má skoro 13ti letého křížence ovčáka, bral si jej na 6ti letech se svou bývalou přítelkyní z útulku. Předtím vystřídal několik majitelů. Už od začátku co spolu jsme jeho chování nebylo úplně ideální ale zase žádná katastrofa, že by se s tím nedalo žít (šílené žebrání, nenažranost, tahání odpadků, kradení jídla bez dozoru, tahání venku, agrese vůči jiným psům - dalo se tomu všemu nějak předcházet). Vzhledem k tomu, že jsme začali plánovat rodinu tak jsme se přestěhovali do většího bytu. Krátce po nastěhování jsem otěhotněla a začali všechny problémy. Značkování snad úplně všechno od myčky přes dveře až po nábytek. Zhruba před měsícem začal značkovat i čerstvě vyprané prádlo na sušáku (ručníky, kalhoty...) a dokonce krást jídlo z linky. Značkuje ať už jsme doma nebo ne, když jsem doma na homeoffice tak vytírám moč i víc jak 10x za den. Naposledy, když začal přímo předemnou krást večeři z linky tak jsem ho chtěla stáhnout dolu a chtěl mě pokousat (naštěstí jsem měla na sobě rukavice protože jsem tahala plech z trouby). Přítel se mi pak svěřil, že i jeho se pokusil už pokousat. Častější venčení nepomáhá, co se týče potrestání tak ho spíše jen seřvu. Pryč ho dát nechceme protože nám je jasné, že by si ho nikdo nevzal, navíc posledních 7let žije s přítelem a pes není věc které se člověk zbaví při problémech. Proto bych byla ráda za jakoukoli radu, termín porodu se blíží a oba se obáváme jak bude reagovat na malou.
nenazvala by som to znackovanim, kym nemate psa vysetreneho. Moze mat aj zapal mocovych ciest alebo nieco v neporiadku..