Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.3.2021 17:35
Nataša123785

XXX.XXX.199.249

Dobrý den, jenom bych se chtěla zeptat na Váš názor.
Před 2 měsíci jsme z nelidských podmínek zachránili odhadem asi čtyřletého pejska rasy tibetský španěl. Veterinář nám ho dal do pořádku, naočkoval ho a provedl pár vyšetření. My jsme si ho poté odčervili. Asi před týdnem jsme si všimli, že má na zadních tlapkách páté prsty, u kterých hrozí, že by si je mohl zatrhnout. Vím, že jdou chirurgicky odstranit, ale jde mi o to, že pejsek bydlí s námi v domě a nemá moc příležitostí si ty drápy zatrhnout, spíš je to akorát neestetické.
Tak se chci zeptat, zda byste mu páté prsty nechali odstranit nebo ne. Zase ho nechceme trápit, když už je má prokrvené a toto plemeno špatně snáší, když je při operaci uspané.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.3.2021 17:38

za týrání se považuje

g) provádět nebo nechat provést chirurgické zákroky za účelem změny vzhledu nebo jiných vlastností zvířete, a to i v případě, že by uvedené zákroky byly provedeny za použití prostředků pro celkové nebo místní znecitlivění, prostředků snižujících bolest nebo jiných metod, nejde-li o případy uvedené v § 7 odst. 3 a 4

A ano, vztahuje se to i na paspárky. Že je to neestetické není indikace k operaci.

25.3.2021 17:50
Agnes1

XXX.XXX.76.217

A bodlinko jak bych toto řešila u štěňat hovawartů? Naštěstí moje paspárky neměli, ale jsou nepřípustné. Vždy se odstranovaly.

25.3.2021 17:54
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Agnes1 napsal(a):
A bodlinko jak bych toto řešila u štěňat hovawartů? Naštěstí moje paspárky neměli, ale jsou nepřípustné. Vždy se odstranovaly.

Asi by byly nestandardní ... pokud nechcete porušit zákon na ochranu zvířat. A jako svědomitý chovatel psů s PP tuto genetickou vadu jistě nechcete tajit.

P.S. Omlouvám se za drobnou jízlivost.

25.3.2021 18:20

Agnes1 napsal(a):

no, u štěňat je to tak, že podle litery zákona paspárky ustříhnout nelze, ale děje se to zcela běžně a to i u hovawartů. kde není žalobce...

25.3.2021 18:23
Nataša123785

XXX.XXX.199.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
za týrání se považuje

g) provádět nebo nechat provést chirurgické zákroky za účelem změny vzhledu nebo jiných vlastností zvířete, a to i v případě, že by uvedené zákroky byly provedeny za použití prostředků pro celkové nebo místní znecitlivění, prostředků snižujících bolest nebo jiných metod, nejde-li o případy uvedené v § 7 odst. 3 a 4

A ano, vztahuje se to i na paspárky. Že je to neestetické není indikace k operaci.

Aha, tak to jsem vůbec netušila. Veterinář nás s touto možností právě obeznámil, ale jelikož se mi do toho nechce a nechci pejska zbytečně stresovat, tak mu je necháme a budeme doufat, že si s nimi nepřivodí nějaký úraz.

25.3.2021 18:26

nejsou nepřípustné, viz standard :

"....Paspárky se odstraňují, s výjiimkou zemí, kde je to zakázáno zákonem...."

25.3.2021 18:26
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Nataša123785 napsal(a):
Aha, tak to jsem vůbec netušila. Veterinář nás s touto možností právě obeznámil, ale jelikož se mi do toho nechce a nechci pejska zbytečně stresovat, tak mu je necháme a budeme doufat, že si s nimi nepřivodí nějaký úraz.

U některých plemen jsou paspárky naopak plemenným znakem, takže se nějakých zdravotních následků při jejich ponechání moc bát nemusíte.

25.3.2021 18:28
Agnes1

XXX.XXX.76.217

nejsou nepřípustné, viz standard :

"....Paspárky se odstraňují, s výjiimkou zemí, kde je to zakázáno zákonem...."

Ano vyhledala jsem si to, zajímá mne jaký názor na to má klub. Položím otázku.

25.3.2021 18:57

kopíruji ze stránek ČMKU - z poradny:

Odstranění paspárků (Autor: Kateřina Buřičová / vloženo 26.6.2020)
Dobrý den, včera se nám narodili štěňátka slovenských čuvačů a jedno má paspárky. Na veterině mi řekli, že nám je neodstraní, protože se to nesmí. Chtěla jsem se zeptat smí se paspárky odstraňovat? Předem děkuji za Vaší odpověď S pozdravem K. Buřičová

Dobrý den, na odstraňování paspárků jsou rozličné názory. někdo to považuje za změnu exteriéru a tedy za postup v rozporu se Zákonem na ochranu zvířat proti týrání. Jiní zastávají názor že se jedná o preventivní opatření, protože u paspárků snadno dochází k různým úrazům. Pokud se týká hodnocení exteriéru u plemen, kde standard paspárky vysloveně zakazuje, je jedno, zda jsou odstraněny nebo ne, vždy to je chybou proti standardu a chirurgický zákrok genetické založení daného jedince nezmění. Vladimíra Tichá

25.3.2021 19:13
Agnes1

XXX.XXX.76.217

Pak jsem tedy opravdu ráda, že moje štěnátka paspárky neměla.

25.3.2021 19:13
Atheira

XXX.XXX.209.8

Nataša123785 napsal(a):

Buďte úplně v klidu, moje fena je má taky a bezmála pět let s nima zcela normálně žije.

25.3.2021 19:25
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Agnes1 napsal(a):
Pak jsem tedy opravdu ráda, že moje štěnátka paspárky neměla.

No ale ono se zdá, že zrovna u toho hovawarta to standart připouští ... jak už to tady napsala "hmn"

https://www.hovawart.cz/hovawart/

25.3.2021 19:35

Agnes, teď čtu standard uvedený v knize L. Nováka z r. 2002, a tam je větička "Pokud se vyskytnou paspárky, je nutno je odstranit". S paspárky se tedy u HW zcela legálně počítalo vždy a není a nebyla to žádná genetická vada.

25.3.2021 19:53
Agnes1

XXX.XXX.76.217

Agnes, teď čtu standard uvedený v knize L. Nováka z r. 2002, a tam je větička "Pokud se vyskytnou paspárky, je nutno je odstranit". S paspárky se tedy u HW zcela legálně počítalo vždy a není a nebyla to žádná genetická vada.

Bylo mi to tak i řečeno chovatelkou naší feny a také poradkyní chovu. Paspárky se odstraňují, ihned po porodu. Neměla jsem je u štěňat, nemusela jsem to řešit. Ale stejně oslovím klub a optám se na to. Jaký k tomu mají postoj.

Přidejte reakci

Přidat smajlík