Dobrý den, chci se zeptat. Mám 4 měsíční stěně. Problém je ten, ze máme doma koberce.
Samozřejmě když jsem doma, tak s nim chodím ven, jak můžu.
Ale když jsem v práci 8 hodin, tak mu tam dam proste plinu.
Někdy na ni jde, někdy jde bohužel na koberec.
V noci když slyším, ze ťapká, tak s nim jdu ven. Je to 2x za noc.
Tchyně mi furt tvrdí, ze to dělám špatně, ze s nim v noci nemám chodit, protože on si na to navykne a pak bude chtít v noci chodit furt. Je to pravda?
Jenže když s nim nepůjdu, tak mi hodí bobek na koberec nebo se tam vycura.
Co je tedy správně?
Děkuji moc za odpovědi.
S tou plinou mi neříkejte, ze je to špatně, Ja nemám jinou možnost, a nechci, aby cural všude po koberci.
Říkám, někdy mu to na tu plinu vyjde, někdy ne. Ale alespoň něco pro začátek.
Uživatel s deaktivovaným účtem

choďte ven - i v noci. Některé štěně je čistotné dřív, některé později. Mám pocit, že u velkých plemen to jde rychleji, než u malých... Plína psovi říká, že může čůrat doma na textil... moc si v hlavě nesrovná, že plína je něco jiného, než koberec. Je to ještě prťavec - na 4 měsících má právo nevydržet. Možná by bylo řešení odstranit kus koberce u vstupních dveří - a když už, dát mu plínu tam. Pokud koberec sundat nelze, tak musíte vydržet a bojovat za každé úspěšné venčení venku. I v noci. Nebojte - naučí se to.
napsal(a):
choďte ven - i v noci. Některé štěně je čistotné dřív, některé později. Mám pocit, že u velkých plemen to jde rychleji, než u malých... Plína psovi říká, že může čůrat doma na textil... moc si v hlavě nesrovná, že plína je něco jiného, než koberec. Je to ještě prťavec - na 4 měsících má právo nevydržet. Možná by bylo řešení odstranit kus koberce u vstupních dveří - a když už, dát mu plínu tam. Pokud koberec sundat nelze, tak musíte vydržet a bojovat za každé úspěšné venčení venku. I v noci. Nebojte - naučí se to.
Mockrát děkuji za odpověď.
Také si pořad říkám, že je ještě malinký. 4 měsíce mu byly teprve před 2 dny.
Jinak je ale moc šikovný.
Tak vydrzim. A budu chodit i v noci. Jste moc hodna 😊

jestli v noci i "háže bobek", pak je to na zamyšlení se nad krmným režimem - kdy a čím krmím
napsal(a):
jestli v noci i "háže bobek", pak je to na zamyšlení se nad krmným režimem - kdy a čím krmím
Krmim Essentialem a poslední dávku dostává v 18 h. Nic špatně v tom nevidím a granulky mu normálně sedí. Nevím, v kolik hodin bych ho jako měla krmit naposledy. Je to štěně, nechci, aby trpěl hlady.

S tou plinou mi neříkejte, ze je to špatně, Ja nemám jinou možnost, a nechci, aby cural všude po koberci.
Říkám, někdy mu to na tu plinu vyjde, někdy ne. Ale alespoň něco pro začátek.
Já bych jen dodala k té "kobercové" domácnosti.....mám taky skoro všude koberce a já teda nedávám štěňatům plíny a počítám s nějakou tou nehodou a...nechci mít počůraný koberce, takže jsem do nejvíc preferovaného místa....prostě když už se mi štěně počůralo, tak uprostřed obýváku....koupila zbytek lina (PVC) na celej střed obýváku a na to hodila starou deku, mám asi 3 na výměnu a když se nehoda stala, tak se prostě deka hodila do pračky a dala se tam jiná.
Možná to vypadá jako opičárna, ale za prvé ochráním koberec, za druhé neučím psa, aby se venčil na plínu, protože na ten velký prostor se trefí a nikdo ho za to nechválí, nikdo ho ani nepeskuje, prostě se dělá jakože nic a uklidí se to.....ale tím, že štěně není cíleně učené "čůrat doma je správné, to se může (i když je to myšleno na plínu)", tak později nenabude dojmu, že se doma čůrat může, jak ho to napadne. Neříkám, že je to pravidlem, ale z diskuzí zde a i z mého okolí je takových případů dost a dost.
Otázkou pak je co je lepší....mít doma pár měsíců "opičárnu s dekama" než to štěndo spolehlivě udrží a nebo psa, co bude doma dělat loužičky i v dospělosti a ne vždycky tihle psi na tu plínu chodí spolehlivě.
Ale vy nechcete slyšet, že je to špatně a mě je zase úplně šumák, jestli budete následně řešit, že pes se venčí doma....a přeju vám, aby to ve vašem případě vyšlo a tyhle problémy jste neměla.
V noci souhlas s holkama....štěně se vzbudí, popadnu ho a letím. Že je něco špatně bych se zamýšlela pokud by to bylo třeba každou hodinu, to bych asi mazala na veterinu, jestli jsme v pořádku, ale 1x-3x za noc je myslím v normě

Líbí se mi řešení sardullah s linem :)
Vzpomínám si, že jsem koberec z jedné místnosti sundala, když jsem se chystala přivést si stávajícího psa z útulku. Taky jsem sehnala někde velkej igelit, kterým jsem při odchodu přikrývala věci, který bych případně nechtěla mít počůraný. Sice byl psovi tehdy už 1 rok, ale radši jsem počítala s tím, že třeba čistotnost neumí.
Ale jinak zadavatelka dle svých slov dělá všechno správně, takže je asi vše v pořádku :)

Když jsme pořizovali štěně, malého samojeda, tak jsme bydleli v bytě a všude jsme měli koberce. Před tím, než jsme štěně donesli domů, jsme koberce dočasně z předsíně a kuchyně sklidili - pod koberci bylo lino. Když jsme nebyli doma, bylo štěně v kuchyni a předsíni, a kolikrát tam byla pěkná louže! Ale podložky se tenkrát nedávaly a ani bych je nedala. Čistotnosti se naučil brzy.

Agnes1
napsal(a):
Mám feny v noci venku, ale když v únoru mrzlo, to bylo Agnes přes tři měsíce, byly v noci doma. V 11 se vycurala venku a do pěti vydržela .
Já bych na noc asi zavírala do nejmenší místnosti bez koberce.
A mě zase tohle přijde jako blbost, protože i to malé štěně (neříkám, že všechna štěňata) si kňourne, že chce čůrat. Ale samozřejmě to dlouho neudrží, takže tam opravdu není prostor na váhání nějaké dlouhé rozkoukávání a pořádné oblékání, štěně se musí co nejrychleji popadnout a tradá ven.
A v té chodbě???....no jakože super, sice ráno budu muset vytřít loužičku, eventuelně uklidit bobana.....ale budu spát celou noc, ale nevím, jestli si pak štěně neřekne "aha, tak to nemá smysl, abych někomu říkalo, že potřebuju čůrat" a nikomu říkat nebude.
Možná je to blbost, asi se naučí chodit nakonec ven každý pes, ale já teda prioritně preferuju vynášení. ...a to i v noci.

napsal(a):
A mě zase tohle přijde jako blbost, protože i to malé štěně (neříkám, že všechna štěňata) si kňourne, že chce čůrat. Ale samozřejmě to dlouho neudrží, takže tam opravdu není prostor na váhání nějaké dlouhé rozkoukávání a pořádné oblékání, štěně se musí co nejrychleji popadnout a tradá ven.
A v té chodbě???....no jakože super, sice ráno budu muset vytřít loužičku, eventuelně uklidit bobana.....ale budu spát celou noc, ale nevím, jestli si pak štěně neřekne "aha, tak to nemá smysl, abych někomu říkalo, že potřebuju čůrat" a nikomu říkat nebude.
Možná je to blbost, asi se naučí chodit nakonec ven každý pes, ale já teda prioritně preferuju vynášení. ...a to i v noci.
My jsme se štěnětem nespali, bylo v kuchyni a předsíni, večer venčeno cca o půlnoci a ráno cca v pět, před pátou, jak to vyšlo. A naučilo se čistotnosti brzy.

napsal(a):
My jsme se štěnětem nespali, bylo v kuchyni a předsíni, večer venčeno cca o půlnoci a ráno cca v pět, před pátou, jak to vyšlo. A naučilo se čistotnosti brzy.
No jak jsem psala, asi se nakonec naučí každé.....já teda vynáším.
Třeba když jsem kvůli Gině spala na chodbě, aby mě v noci měla šanci vzbudit, protože ložnici mám v prvním patře a v posteli se mnou spát nechtěla, ani v ložnici, tak manžel říkal, že jsem blázen, že by raději ráno vytřel tu loužičku na chodbě.
No přiznám se, že jsem se do té chodby přestěhovala hlavně proto, že mě fakty nebaví vytírat loužičky.
A Gina teda byla štěně, kterému to trvalo ze všech psů nejdýl.....než si začala spolehlivě "říkat", že chce ven. Byla jediné štěně, které nějaké učení "čůrání na povel" sabotovalo......proseděla jsem s ní venku třeba půl hodiny, než se došla vyčůrat a někdy jsem to třeba i vzdala, ale to se pak klidně do deseti minut počůrala doma.
V tomto ohledu fakticky úplně nejhorší štěně, co jsem měla.....
Takže si říkám, že je to možná jedno, jak člověk postupuje, že taky záleží hodně na štěněti.
Berbeři sakumprdum pár loužiček a to většinou, když jsem to neodhadla....říkám si, až si dohrajeme, tak půjdeme dělat čůranda a najednou štěně uprostřed hry stojí a čůrá.....že chtějí ven, tak to už si určitě ve třech měsících řekli, zakňourali...možná to bylo i dřív, jen se muselo letět hned.......v noci spali v posteli, takže jakmile se vzbudili, tak tradá ven, na povel se vyčůrali hned a tradá zase do pelíšků.
Bych se teda mohla považovat za štěněcího guru, ale Gina mě teda vyvedla z omylu.
Agnes1
napsal(a):
Mám feny v noci venku, ale když v únoru mrzlo, to bylo Agnes přes tři měsíce, byly v noci doma. V 11 se vycurala venku a do pěti vydržela .
Tak to bych nikdy neudělala. Vždycky jsem u štěněte počítala s tím, že se dejme tomu půl rok nevyspím úplně dobře /ostatně jako u mimina/. No a teď se taky nevyspím, protože náš stařeček pře s 16 let je skoro jako štěně:-). No ale doma se střídáme, takže pohoda.
Děkuji všem za rady.
Dnes jsem pejska dala do kuchyně do ohradky, kam jsem mu dala hračky, vodu, jídlo a pelisek.
Byl tu 8 hodin sám. Bohužel chodím do práce. Nevycural se tam, ani nevykakal.
Když jsem přišla, tak jsem ho pochvalila, a letěli jsme ven, kde se zachvilku vycural i vykakal.
Takže jsem měla radost.
Predtim jsme ho nechávali úplně v celém obýváku bez ohradky.
Pliny tady teda zatím nechám, ale spis s nim začnu chodit častěji ven nebo ho budu více pozorovat. Pokud bude jen náznak třeba cmuchani, tak pobezime.
Akorát on si teda neřekne, ze se mu chce. Ani nevím, jak ho to naučit
V noci pochoduje, tak když mě to vzbudí, tak bezime ven. :)
Za mě taky určitě chodit i v noci. Ať si zafixuje, že se to má dělat venku.
Moji psy mají pelíšky na mojí straně postele. Mám celkem lehký spaní, takže když štěndo vstane tak mě vzbudí. Oba teda byli na venčení v noci zlatý, snad jen první 2 noci mě vzbudili v noci, pak už spali až do rána. Poslední venčení tak v 1 nebo ve 2 v noci a pak až mezi 7-8 ráno.
Tomu staršímu trvalo relativně dlouho, než se naučil si říct, určitě tak do 5 měsíců. A párkrát se mi vyčůral i na gauč, občas se mu to povedlo i víckrát za večer, pak jsem se vztekala, že si nemám kam sednout.
Mladšímu jsou dneska 3 měsíce a už jsme celkem dlouho bez loužičky doma. Poctivě si říká, že potřebuje, sedne si ke dveřím a kníká. Takže už ho ani neberu ven hned po probuzení, počkám až si řekne. Na gauč to nehodil nikdy. On je vůbec ve všem dost napřed oproti tomu staršímu.
S tím, že bych dlouho tvrdla venku a čekala na loužičku jsem nikdy problém neměla. Byla jim tam zima, takže hned čůrali a mazali domů do tepla.

Nikola111
napsal(a):
Děkuji všem za rady.
Dnes jsem pejska dala do kuchyně do ohradky, kam jsem mu dala hračky, vodu, jídlo a pelisek.
Byl tu 8 hodin sám. Bohužel chodím do práce. Nevycural se tam, ani nevykakal.
Když jsem přišla, tak jsem ho pochvalila, a letěli jsme ven, kde se zachvilku vycural i vykakal.
Takže jsem měla radost.
Predtim jsme ho nechávali úplně v celém obýváku bez ohradky.
Pliny tady teda zatím nechám, ale spis s nim začnu chodit častěji ven nebo ho budu více pozorovat. Pokud bude jen náznak třeba cmuchani, tak pobezime.
Akorát on si teda neřekne, ze se mu chce. Ani nevím, jak ho to naučit
V noci pochoduje, tak když mě to vzbudí, tak bezime ven. :)
My jsme měli s Ginou taky "komunikační problém". Možná na tom mělo podíl, že bylo léto a přes den byl vytlemenej barák a nikomu říkat nemusela, prostě si vyběhla na zahradu....to teda musím říct, že byla hned od začátku hodně šikovná a chodila ven.
V noci, když se vzbudila, tak přišla za mnou, ale taky nekňourala, ale já mám dost lehký spaní, tak mě to vzbudilo.
No a dneska si řekne úplně v poho.
eli22
napsal(a):
Tak to bych nikdy neudělala. Vždycky jsem u štěněte počítala s tím, že se dejme tomu půl rok nevyspím úplně dobře /ostatně jako u mimina/. No a teď se taky nevyspím, protože náš stařeček pře s 16 let je skoro jako štěně:-). No ale doma se střídáme, takže pohoda.
Co přesně byste neudělala? Štěndo se v 11 vycuralo a pak do pěti spalo se svou matkou na pelechu v hale. A v pět jsem je pustila ven čurat. Mezitím se doma nepočuralo. Nechápu, co je špatně

"Dnes jsem pejska dala do kuchyně do ohradky,..................
Byl tu 8 hodin sám. ...........Takže jsem měla radost."
to štěně jistě taky
mělo radost
těch 8 hodin s minimální možností pohybu......
napsal(a):
My jsme měli s Ginou taky "komunikační problém". Možná na tom mělo podíl, že bylo léto a přes den byl vytlemenej barák a nikomu říkat nemusela, prostě si vyběhla na zahradu....to teda musím říct, že byla hned od začátku hodně šikovná a chodila ven.
V noci, když se vzbudila, tak přišla za mnou, ale taky nekňourala, ale já mám dost lehký spaní, tak mě to vzbudilo.
No a dneska si řekne úplně v poho.
Ten starší taky chodil ven sám, když bylo otevřeno, to mu bylo nějakých 4-5 měsíců. Akorát byl problém, když pršelo. Evidelně měl namířeno ven, ve dveřích zjistil že prší. Tak prej "Tam dobrovolně nejdu" a hodil to před dveřma...
napsal(a):
"Dnes jsem pejska dala do kuchyně do ohradky,..................
Byl tu 8 hodin sám. ...........Takže jsem měla radost."
to štěně jistě taky
mělo radost
těch 8 hodin s minimální možností pohybu......
Mělo no. Od rána do 13 hodin spinkal v pelisku, pak si chvíli hrál s pak už jsem přišla.
Ale vy jistě víte, jak velkou máme doma ohradku 😉👍🏼
Vím to proto, protože mám na pejska otočenou kameru a sleduji ho z práce. Rozhodne tam nijak netrpěl.