Border kolie s PP (s rodokmenem)

Prodám Border kolii - Štěňátka s vyšetřením zraku a sluchu. Socializovaná,...
1 Kčolepole
XXX.XXX.168.156
Dobrý den,
mám dotaz. Máme 4 měsíčního Bordíka a poslední dobou nám začal večer a vyjíždět na mladé psy a štěňata. S dospělými psy je v pohodě hraje si s nimi a není žádný problém. Když se potká ale s mladými psy tak se stává že se s nimi začne očichávat vztyčí ocas a začne vrčet.V momentě kdy ho začnu odtahovat tak po něm vyjede. Bez vodítka je to lepší, přesto někdy dojde k tomu že se do sebe pustí. Chápu to jako dokazování do dominance v dospívání.
Zajímalo by mne co s tím dělat?
Díky.
V momentě kdy ho začnu odtahovat tak po něm vyjede.
základní chyba = napnuté vodítko = napjaté vztahy
nechte vodítko prověšené , po klidném seznámení štěndo (třeba za odměnu) odvolejte
trénujte přivolání (od jednoduchého ke složitějšímu tj doma, zahrada , venku bez rušení ...atd...atd..)
povel dávat 1 x a jen když si můžu vynutit jeho splnění...
u BOC přivolání na ůroveň reflexu by neměl být při správném postupu a důslednosti zas takový problém
kontrola výkonu - třeba odvolání uprostřed běhu za aportem
Uživatel s deaktivovaným účtem
Čtyřměsíční štěně, dělá to poslední dobou, takže třeba 3-4 měsíční. To je třeba jako tříleté dítě. To asi nebude nějaké dokazování dominance, co myslíte?
Pejsek dělá první věc, která ho napadá. Ať už v tom je strach nebo něco jiného, měli byste mu ukázat, že to zaprvé dělat nemá a zadruhé k tomu není důvod. Jak je socializovaný na pejsky (přeloženo - má možnost se běžně kontaktovat a seznamovat s novými hodnými pejsky)?
olepole
XXX.XXX.168.156
Jo jo je to Border teriér
Tady je dnes legrace :-) bordík se říká teriérovi, ostrému malinkému border teriérovi.
Já taky nikdy neměla stejně staré kamarády. Bez ohledu na plemeno.
No co, tak je takový napřed, chce to ho hodně zaměstnat, učit ovládat se.
Se řekne štěně, ale v tomto věku už může zanechat potomky..
olepole
XXX.XXX.168.156
No jo koukám že tam omylem skočila Border Kolie.Pardon.
olepole
XXX.XXX.168.156
napsal(a):
Čtyřměsíční štěně, dělá to poslední dobou, takže třeba 3-4 měsíční. To je třeba jako tříleté dítě. To asi nebude nějaké dokazování dominance, co myslíte?
Pejsek dělá první věc, která ho napadá. Ať už v tom je strach nebo něco jiného, měli byste mu ukázat, že to zaprvé dělat nemá a zadruhé k tomu není důvod. Jak je socializovaný na pejsky (přeloženo - má možnost se běžně kontaktovat a seznamovat s novými hodnými pejsky)?
No je sice 4 měsíční ale například nohu při čurání už zvedá 14dní a sebevědomí na rozdávání. Socializovaný byl od malička myslím dostatečně. Od začátku jsme se snažili aby se ostatními psy seznamoval a poznal jich opravdu spoustu.
olepole
napsal(a):
No je sice 4 měsíční ale například nohu při čurání už zvedá 14dní a sebevědomí na rozdávání. Socializovaný byl od malička myslím dostatečně. Od začátku jsme se snažili aby se ostatními psy seznamoval a poznal jich opravdu spoustu.
No já bych obecně řekla, že někteří teriéři mají tendence machrovat, u někoho to začne dřív, u někoho později.
olepole
XXX.XXX.21.246
napsal(a):
No já bych obecně řekla, že někteří teriéři mají tendence machrovat, u někoho to začne dřív, u někoho později.
Taky mi to přijde jako takové machrování, jen bych se toho rád zbavil. Jinak je pejsek výborný, ale tohle chování nám to trochu kazí.
olepole
napsal(a):
Taky mi to přijde jako takové machrování, jen bych se toho rád zbavil. Jinak je pejsek výborný, ale tohle chování nám to trochu kazí.
S teriéry nemám zkušenost, ale jinak dle svých psů vím, že ne všichni jsou sluníčkáři, kteří milují každého psa, bez ohledu na to, že prošli intenzivní socializací se psy a do určitého věku se ke psům chovali přátelsky.
Já takové chování nelámu přes koleno a prostě je ke psům, kde vím, že by mohl nastat problém, nepouštím....můj pes se nemusí kamarádit s celým psím světem bez ohledu na plemeno, velikost, pohlaví a věk. Stačí, když má pár kámošů, se kterými si rozumí a na zbytek mi neřve jako blázen pokaždé, když je vidí.
Moje štěně-pyrenejka nyní 12 měsíců je velmi přátelský pes, byla přátelská i jako malé štěně, pejsany má ráda a je z nich nadšená. Ale když jí byly 4 měsíce, tak už rozhodně nemohla lítat s každým psem, ne proto, že by na ně machrovala a byla nepříjemná, ale prostě proto, že v těch čtyřech měsících vážila přes 20 kilo a malé psy by mohla, v rámci hry posílené štěněcím nadšením , podupat....a i když nebudu brát v potaz variantu, že by tím mohla pidipejskovi ublížit, tak ne každý malý pes je z toho nadšen a mohl by mít z toho i trauma.
No, ono bordíci nejsou moc kamarádští ke psům, ne? Zrovna nedávno známým jedno štěně bordíka napadlo psa. To štěně ho normálně natvrdo na jistotu běželo kousnout, nebyla to hra. Pes byl několikrát větší, nebránil se... Skončilo to malou ránou. A to si teda štěně trouflo na dospělého 30 kg psa...
Jinak souhlasím se Sardualh, že pes se prostě nemusí být kamarád s každým psem. Když začal můj pes mít problémy se psy (samci), tak jsem to nehrotila tak, že by se s každým musel snést, ale učila jsem ho psy naopak ignorovat, v klidu je míjet a nevšímat si jich. U feny jsem to takhle učila hned od štěnda - jo měla psí kámoše, ve školičce, nebo od známých. Ale venku na procházce a ve městě se psi prostě ignorovali. Teď už je dospělá, snese feny i psy - teda v tom smyslu, že se nerve, ale taky si s každým za každé situace nechce hrát. Je náladová. Na vodítku se nechce kamarádit vůbec, bez vodítka jak kdy. Někdy psovi vůbec nedá šanci, jindy ho sama provokuje a hraje si hodinu v kuse. Velký vliv na to mají taky lidi - pokud hlídám známým psa a dovezu ho sem, přijedu s ním sama, tak si s ním fena jde okamžitě nadšeně hrát. Pokud s ním ale přijedou na návštěvu oni, tak psa od sebe odhání a je na něj hnusná, hrát si nechce, protože se chce nejdřív vítat s těmi lidmi, a pes ji u toho otravuje. Po chvíli, když už se přivítá a uklidní, tak už si pak třeba dá říct a hraje si. Pes nesnese psy (samce) a já to respektuji, s fenama většinou ok, ale musí se se seznámit v klidu, pomalu a pořádně.
Nemůže to mít i u vás nějakou souvislost s lidmi? Nehrnete se třeba k těm štěňatům vy, že je budete mazlit? Nebo nehrnou se štěňata k vám? Nežárlí pes? Nechce je "jen" od vás odehnat?
Ještě bych dodala praktickou poznámku k této situaci:
"vztyčí ocas a začne vrčet.V momentě kdy ho začnu odtahovat tak po něm vyjede"
Když se vám to stane, netahejte za vodítko nebo obojek, ale do pejska šťouchněte (prober se) nebo ho rovnou odstrčte rukou. Nejlépe hned, jak vidíte, že už blbě kouká, tuhne, začíná vrčet.
olepole
XXX.XXX.111.65
marcelaamax
napsal(a):
No, ono bordíci nejsou moc kamarádští ke psům, ne? Zrovna nedávno známým jedno štěně bordíka napadlo psa. To štěně ho normálně natvrdo na jistotu běželo kousnout, nebyla to hra. Pes byl několikrát větší, nebránil se... Skončilo to malou ránou. A to si teda štěně trouflo na dospělého 30 kg psa...
Jinak souhlasím se Sardualh, že pes se prostě nemusí být kamarád s každým psem. Když začal můj pes mít problémy se psy (samci), tak jsem to nehrotila tak, že by se s každým musel snést, ale učila jsem ho psy naopak ignorovat, v klidu je míjet a nevšímat si jich. U feny jsem to takhle učila hned od štěnda - jo měla psí kámoše, ve školičce, nebo od známých. Ale venku na procházce a ve městě se psi prostě ignorovali. Teď už je dospělá, snese feny i psy - teda v tom smyslu, že se nerve, ale taky si s každým za každé situace nechce hrát. Je náladová. Na vodítku se nechce kamarádit vůbec, bez vodítka jak kdy. Někdy psovi vůbec nedá šanci, jindy ho sama provokuje a hraje si hodinu v kuse. Velký vliv na to mají taky lidi - pokud hlídám známým psa a dovezu ho sem, přijedu s ním sama, tak si s ním fena jde okamžitě nadšeně hrát. Pokud s ním ale přijedou na návštěvu oni, tak psa od sebe odhání a je na něj hnusná, hrát si nechce, protože se chce nejdřív vítat s těmi lidmi, a pes ji u toho otravuje. Po chvíli, když už se přivítá a uklidní, tak už si pak třeba dá říct a hraje si. Pes nesnese psy (samce) a já to respektuji, s fenama většinou ok, ale musí se se seznámit v klidu, pomalu a pořádně.
Nemůže to mít i u vás nějakou souvislost s lidmi? Nehrnete se třeba k těm štěňatům vy, že je budete mazlit? Nebo nehrnou se štěňata k vám? Nežárlí pes? Nechce je "jen" od vás odehnat?
Ne, je to tak, že jde za nimi sám hned jak je vidí stejně jako za všemi jinými psy. Dojde k nim, čichne si, ztuhne, vztyčí ocas a začne vrčet. Vodítko má tou dobou povolené a nemyslím si že by ze mě cítil nějakou nervozitu. Nejsem z toho nervózní ani v napětí. Jen bych ho to rád odnaučil.
"Dojde k nim, čichne si, ztuhne, vztyčí ocas a začne vrčet."
jestli je to taková rychlá automatika, tak by k nim prostě nešel, no......
Jestli se umí chovat jen k dospělým, tak půjde jen k dospělým.
A se psem intenzivně cvičit, pracovat, nechť získáš ovladatelnost a psa někam psychicky posouváš (jako tím lepším směrem).
Taky bych učila ignoraci cizích psů.