Eeee

XXX.XXX.20.8
Dobrý den,
náš 3 letý staford je skvělý pes, ale nikdo není dokonalý a i on má své stinné stránky.
Nesnaší auta, kola, motorky,... prostě všechno co je na silnici a to od malička. Má tendence pod ně skákat. Jednou už jsme měli nehodu, že ho srazil cyklista, protože se mi urvala karabina na vodítku a pes skočil pod něj.
Přitom jízdu autem miluje. Má s tím někdo zkušenosti? Jak ho to zbavit?
Vždy zastavím a říkám mu že nesmí, ale on má v hlavě jen to auto... Nechci aby ho jednou auto skutečně srazilo.
Děkuji za vaše rady/zkušenosti.
Nevím proč to řešíte až ve 3 letech ale whatever. Za prvé si pořiďte kvalitní vodítko. Za druhé tenhle problém jsme doma nikdy nemuseli řešit, ale navrhla bych, abyste nejdřív od aut byly ve větší vzdálenosti a upoutat pozornost psa dobrutkami/hračkami a cvičením poslušnosti. A postupně se přibližovat - tzn. po tom, co psovi v té vzdálenosti už auto/cyklista nevadí tak se posunout o kus blíž. Nejsem zkušený trenér, tak nevím, co jiného poradit.. ostatní asi něco napíšou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co na to říct, všechno je otázka výchovy a tréningu, to se učí od štěněte (nevím jestli psa máte odmalinka)......myslím, že to zná většina z nás...cyklisti, auta, cizí psi....prostě učíme psy, že mají být v klidu a ignorovat to a pokud pes není v tomto spolehlivý, tak jistíme vodítkem, předvídáme.
Jde o to, aby jsme na tom vodítku nebyli vláčeni tam kam pes chce.
Jenom mě tak napadá, když jdete kolem rušné silnice, tak to pes nedělá nic jiného než se chce vrhat na každé auto, které jede okolo?

Já psy před silnicí vždy posadím a čekáme, až auta přejedou. Ale my to učili od štěněte, nikdy problém nebyl.

Ještě bych dodala, že moje psice má dost silnou reakci na terénní motorky a bohužel to nejde dost dobře natrénovat, protože je potkáme na prochajdě párkrát do roka a vždycky je to zcela nečekaně, prostě vyjedou z lesa.
Teď naposled, jsem jí prostě přitáhla a posadila, jak jsem motorku zaslechla. Sice teda měla nutkání běžet za nimi (což by nemohla, protože je na vodítku a nebo stopovačce), ale prostě musela sedět...protože na to, aby se mnou cloumala na vodítku...resp. ona ví, že nesmí vyrazit přímo vpřed, že by se na konci šňúry zasekla, tak běhá kolem mě, kam až jí to vodítko dovolí.
Takže učím...vidíš motorku...sedni si a můžeš koukat, ale v klidu....feně je jeden rok.
Eeee

XXX.XXX.20.8
napsal(a):
Co na to říct, všechno je otázka výchovy a tréningu, to se učí od štěněte (nevím jestli psa máte odmalinka)......myslím, že to zná většina z nás...cyklisti, auta, cizí psi....prostě učíme psy, že mají být v klidu a ignorovat to a pokud pes není v tomto spolehlivý, tak jistíme vodítkem, předvídáme.
Jde o to, aby jsme na tom vodítku nebyli vláčeni tam kam pes chce.
Jenom mě tak napadá, když jdete kolem rušné silnice, tak to pes nedělá nic jiného než se chce vrhat na každé auto, které jede okolo?
Od štěněte to samozřejmě řešíme, ale napadlo mě se zeptat tady. Když byl menší, nebylo to tak hrozné jako je to teď. Pes je jinak perfektně vychovaný, toto je jediná věc s kterou musíme soupeřit. Když ho mám na louce bez vodítka a na silnici jede auto, které je vzdálené např 20 metrů, řeknu mu “nesmíš” a on to vůbec neřeší. Řeší pouze když se jde po silnici. Žijeme na vesnici, takže tu silnice frekventované nejsou.
Zkoušela jsem vše, hračky, pamlsky, cokoliv, ale ho to v ten moment prostě nezajímá.

Řešila jsem něco podobného u stafbulíka, on teda ne že by nesnášel, ale je to lovec, chtěl lovit auta, kola a vlastně všechno co se hejbe. Byl schopný i na vodítku běhat na místě, jako že honit auto. Brala jsem ho od mala na rušná místa, každý den štreku podél rušné státovky dokud ho to neomrzí a přestane auta řešit. Nakonec ho to přestalo bavit. Ale je to sebevrah, tak kde nemám přehled a jistotu nepouštím z vodítka.
Eeee

XXX.XXX.20.8
napsal(a):
Řešila jsem něco podobného u stafbulíka, on teda ne že by nesnášel, ale je to lovec, chtěl lovit auta, kola a vlastně všechno co se hejbe. Byl schopný i na vodítku běhat na místě, jako že honit auto. Brala jsem ho od mala na rušná místa, každý den štreku podél rušné státovky dokud ho to neomrzí a přestane auta řešit. Nakonec ho to přestalo bavit. Ale je to sebevrah, tak kde nemám přehled a jistotu nepouštím z vodítka.
No ten náš je taky spíš lovec :D tito psi jsou prostě šílenci občas. Děkuji za radu :)

https://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_stresutxt15047.pdf
(Nutno přizpůsobit situaci - neřešíte psy, ale auta, podstata je stejná. Když auta nejezdí k Vám, musíte popojet Vy za auty. Bez projíždějících aut to nenatrénujete.)
po 150tý
Psa vylítejte a pak :
vemte psa, knížku, něco pod zadek a běžte si sednou k frekventované silnici
v takové vzdálenosti aby pes jen čuměl a nebál se (30, 20, 10, 5 ?m)
psa k něčemu uvažte a klidně si čtěte...vůbec ho neřešte ...
místa střídejte
až bude v klidu, vzdálenost postupně zmenšujte...když by neúnosně blbnul, zůstaňte tam kde to ještě "dává"...je to jen o vaší trpělivosti
my to měli taky tak a za týden intenzivního ochození přestal šílet...dneska ho zneklidní jen obr náklaďák s vlekem tak na 1 m vzdálenost
to samé platí s cyklisty atd...

Neříkejte mu, co nemá dělat. Je to akční pes, na nějaké
nesmíš kašle, a ne že ho chci omlouvat, ale zastavit v tomto stavu a neurčitý na hlavu povel je k ničemu.
Řekněte mu "běžíme". Rozrušení se kupodivu rozběhá.
Základní pravidlo - řekni psovi, co v té situaci má dělat.
Vidí auto = přiřadí se k levé noze a běžíme/jdeme. A koukej na mě.
Pokud je fakt vychovaný, což si jen myslíte :-) tak mu prostě dejte povel - radu, co má dělat. On to neví. Protože nesmíš je co? Nesmí dýchat, jít, koukat, štěkat?
Takže povel k činnosti, která je přijatelná a chtěná a je to činnost.
Neumí ten povel spolehlivě? Tak se ho naučte doma, na zahradě, na poloprázdné ulici a pak na parkovišti.

lupus4
napsal(a):
po 150tý
Psa vylítejte a pak :
místa střídejte
až bude v klidu, vzdálenost postupně zmenšujte...když by neúnosně blbnul, zůstaňte tam kde to ještě "dává"...je to jen o vaší trpělivosti
my to měli taky tak a za týden intenzivního ochození přestal šílet...dneska ho zneklidní jen obr náklaďák s vlekem tak na 1 m vzdálenost
Jen u tohoto nejlíp dobrý postroj, nebo 100% spolehlivý obojek, naše hrklina by se vysmekla z ledasčeho
napsal(a):
Jen u tohoto nejlíp dobrý postroj, nebo 100% spolehlivý obojek, naše hrklina by se vysmekla z ledasčeho
v takové vzdálenosti aby pes jen čuměl a nebál se (30, 20, 10, 5 ?m)až bude v klidu, vzdálenost postupně zmenšujte...když by neúnosně blbnul, zůstaňte tam kde to ještě "dává"...je to jen o vaší trpělivosti
zkuste vnímat přečtené

lupus4
napsal(a):
v takové vzdálenosti aby pes jen čuměl a nebál se (30, 20, 10, 5 ?m)až bude v klidu, vzdálenost postupně zmenšujte...když by neúnosně blbnul, zůstaňte tam kde to ještě "dává"...je to jen o vaší trpělivosti
zkuste vnímat přečtené
Děkuji za radu, ale nemyslel jsem to jako nějakou výtku, spíš jsem si zkusil představit že by mi v nějakou chvíli začala u silnice panikařit, to může být vteřinka...

Takového jsem znala vesnického vestaje, číhal v zatáčce na auta a když jelo kolem , rozběhl se k autu, já jako řidič koukám skoro skrz volant, takže psa jsem ztratila ze rozného pole hned a čekala drcnutí (prostě že jsem ho přejela) ten čokl byl ujetej na točící se kola u auta- pneumatiky, běžel podle auta a dorážel na kolo, jako by to byl nepřítel číslo jedna...dělal to dost dlouho a každýho vystrašil svým jistým skonem pod autem.
Tak se zadavatelky ptám, má váš pes na hraní pneumatiku? nechce si jen pohrát?
lupus4
napsal(a):
po 150tý
Psa vylítejte a pak :
místa střídejte
Já bych jen k tomuhle dodala, že třeba u nás to nefungovalo. Čímž ale neříkám, že to nebude fungovat jinde.
Řešila jsem něco podobného se stafbulkou, taky lovila auta (ne pneumatiku na hraní nemáme). Jenže ona u opravdu frekventované silnice byla docela v klidu. Nebo i ve městě. Mohli jsme si sednout někam k silnici a pozorovat, a dobrý. U nás byl problém jen na silnici mezi vesnicemi, kde projede pár aut...Já se přiznám, že už nevím úplně přesně jak jsem to řešila, ale zhruba tím stylem, že jsem feně řekla, že jede auto, tak aby si sedla , Prostě něco ve stylu "auto, tak sedni". A vždycky jsme šli bokem jakoby trochu do příkopa. Jo a taky jsem vyžadovala, aby zůstala sedět dokud já ji neřeknu, že jdeme. Protože jinak mi vypálila vždycky hned, co auto projelo.
Pokud je ale váš pes tak mimo, že nebude vnímat ani to "sedni", tak musíte asi fakt začít z větší dálky.
No a jinak u nás psi nedávají čtyřkolky - občas na tom někdo jezdí po louce, a to se teda můžou zbláznit, protože čtyřkolka na louce přece znamená, že se natahuje coursing . Už je to taky lepší, vnímají, odvolat se nechají, ale nespustí z ní oči .

marcelaamax
napsal(a):
Já bych jen k tomuhle dodala, že třeba u nás to nefungovalo. Čímž ale neříkám, že to nebude fungovat jinde.
Řešila jsem něco podobného se stafbulkou, taky lovila auta (ne pneumatiku na hraní nemáme). Jenže ona u opravdu frekventované silnice byla docela v klidu. Nebo i ve městě. Mohli jsme si sednout někam k silnici a pozorovat, a dobrý. U nás byl problém jen na silnici mezi vesnicemi, kde projede pár aut...Já se přiznám, že už nevím úplně přesně jak jsem to řešila, ale zhruba tím stylem, že jsem feně řekla, že jede auto, tak aby si sedla , Prostě něco ve stylu "auto, tak sedni". A vždycky jsme šli bokem jakoby trochu do příkopa. Jo a taky jsem vyžadovala, aby zůstala sedět dokud já ji neřeknu, že jdeme. Protože jinak mi vypálila vždycky hned, co auto projelo.
Pokud je ale váš pes tak mimo, že nebude vnímat ani to "sedni", tak musíte asi fakt začít z větší dálky.
No a jinak u nás psi nedávají čtyřkolky - občas na tom někdo jezdí po louce, a to se teda můžou zbláznit, protože čtyřkolka na louce přece znamená, že se natahuje coursing . Už je to taky lepší, vnímají, odvolat se nechají, ale nespustí z ní oči .
Jo čtyřkolky jsou taky moc prima.....Gina je teda absolutně neřeší, když jdeme kolem silnice, kde běžně jezdí auta, to teda neřeší ani tu terénní motorku.
Ale když taková čtyřkolka (terénní motorka) vyrazí z lesa, kde normálně nepotkáme ani živáčka, tak to problém je a nenapadá mě způsob, jak jí naučit, že si toho nemá všímat, když tam třeba dalších 14 dní nepotkáme ani kolo. Takže raději učím "sedneme si a budeme koukat dokud neprojedou"...