lenty

XXX.XXX.106.243
Dobrý den chtěla bych se zeptat jaká je rasa, plemeno psa vhodné k dítěti začátečník ☀️
Předem děkuji za odpověď
Uživatel s deaktivovaným účtem

lenty
napsal(a):
Dobrý den chtěla bych se zeptat jaká je rasa, plemeno psa vhodné k dítěti začátečník ☀️
Předem děkuji za odpověď
...malý knírač, papilon, pudlík.....pokud se tedy ptáte na psa pro dítě, které by chtělo psa, ale musí být sympatický i vám, protože velký díl péče padne na vas.....
lentylka

XXX.XXX.106.243
11 let...dívka
lentylka
napsal(a):
11 let...dívka
A také jaké má představy, chce jen kámoše na procházky, nebo s ním má v plánu zkusit cvičit, no a taky záleží na Vás, protože kus práce s ním budete mít i Vy. A jde i o to, kde pes bude, v paneláku, domek s přístupem psa dovnitř, nebo bude na dvoře?
lentylka

XXX.XXX.106.243
jen ne procházky ale do terénu a přístup do domu je pro nás jasný a máme velkou zahradu tak by se nenudil
máme rádi staforda a tak bych se chtěla zeptat na povahu atd,

NE.
lentylka
napsal(a):
jen ne procházky ale do terénu a přístup do domu je pro nás jasný a máme velkou zahradu tak by se nenudil
máme rádi staforda a tak bych se chtěla zeptat na povahu atd,
Fakt si myslíte, že pro psa je výhoda mít velkou zahradu a být na ní sám?
Nikdy jste psa neměli, o psech nic nevíte, chcete psa pro 11 dítě a rovnou nějaké pořádné plemeno? Silný, tvrdohlavý, akční teriér? A ani jste si o nich nic nenačetla?
Patříte mezi ty, co si někde vyčetli, že SBT (a vše, co se mu podobá) je výborná "chůvička pro děti"?

11 let.. tak kdyby jich bylo deset, mohly by psíka venčit, on rád tahá osobní autí
na zahradě pokácí strom, vykope pátou trasu metra, přeskočí, odejde s cizími lidmi, posráží děti a důchodce a v mezičase sní slepice a dva bišony
velmi dobrá volba, kupte dva!

Myslím, že dotaz položilo to dítě, dívka lenty, lentylka...
lenty
napsal(a):
Předem děkuji za odpověď
Na Vaši otázku neexistuje odpověď. Stejně jako na dotaz Která lednička se hodí pro čtyřčlenou rodinu žijící v pátém patře? nebo Jaké auto je vhodné pro začátečníka? Bez bližší specifikace na to nelze odpovědět.
Šikovné a empatické dítě-začátečník s dobrým zázemím dokáže divy prakticky s jakýmkoli psem.
Dobré zázemí je však poměrně široký pojem, který obsahuje všechno od zkušených nebo alespoň poučených rodičů přes výbavu po přístup ke zvířeti.
Rodiče jsou ti, na kterých to převážně stojí; rodiče musejí být ochotní pomoci, řešit problémy, vozit dítě se psem na cvičák atd. Je třeba si uvědomit, že když cokoli neklapne, jsou to rodiče, kdo je za dítě i psa v prvé řadě odpovědný. Tudíž rodiče toho psa pořizují sobě. Možná kvůli dítěti, možná pro dítě, ale musejí počítat s tím, že je možné, že ten pes jim zůstane na krku.
Takže co Vy, jakého psa chcete? Jakého zvládnete vychovat? Zohledněte fakt, že pes bez dítěte se může vychovávat snáze než pes s dítětem; děti rády psy rozmazlují, podstrojují jim, svádějí na ně rozbité hrnečky, zapomínají zavřít branku a vyměnit psovi vodu, vztekají se, když pes hned neumí chodit u nohy...
Zvažte všechna pro a proti. Sepište si seznam plemen, která Vás oslovila, a zjistěte si o nich něco. Orientační informace Vám dá každý dobrý atlas psích plemen. Až zúžíte okruh na tři, čtyři plemena, pak se na ně přijďte přeptat.
Na rozdíl od jiných si nemyslím, že pes bude nutně trpět na zahradě. Je třeba ale poskytnout mu jiné vyžití (tj. opravdu dennodenně s ním chodit ven + hrát si s ním a věnovat se mu) a také je třeba vybrat takového psa, který je schopný na zahradě fungovat. Staford to není. Bude mu tam zima, jeho srst snadno promokne a pes se podchladí. Taky je to pes schopný neočekávaných akrobatických kousků, když se bude snažit utéct ze zahrady. Zkrátka na držení venku to není ideální plemeno.
Mimochodem, když máte rádi stafordy, tak byste měli vědět, jakou mají povahu. Pro co jiného ty psy mít rád, než pro to, jací skutečně jsou?
rapotacka11
napsal(a):
- máme velkou zahradu tak by se nenudil
Šoupněte holčičku na 4 - 6 hod na zahradu, jistě se zabaví.
Teda myslím bez telefonu.
Tak paní píše, že přístup do domu je jasný, není proč jí nevěřit. Zahrada je dobrá, když je pes sám doma, může se vyvenčit a nenudí se, pozoruje cvrkot kolem. Samozřejmě, pokud jsou jeho lidi doma, je u nich, ačkoli, v tomhle vedru fena spí venku ve stínu, jen se na mě dojde podívat 🙂.
Děvče chce psa na procházky, vyberte v atlasu co se Vám líbí, ale typ bull vynechte. U nás je třeba pán, dělá sportovní výcvik, bull sporty, hodně se psům věnuje, má s nimi dlouholeté zkušenosti, přesto,, venku jen na vodítku, loví, kromě psích kámošů napadají psy. Pán je má ovladatelné, takže stačí slovo, ale, po pravdě, to nezkušené dítě nedá.
Vyberte společenské, klidné plemeno, pak budete mít radost že psa i z procházky. Klidně víc typů, mi je tady zkouknem

Já nevim......pudl a spol by byl určitě dobrá volba a nebo prostě nějaký voříšek, ale jakože echt...ne žádnýho křížence něčeho, kde by se třeba mohla projevit nějaká teriéří a nebo jezevčíkovitá...a nebo prostě nějaká složitější povaha.
Ale takového toho voříškoida voříškoviče menšího vzrůstu.
Když bude mít člověk štěstí, tak to může být štěně z útulku.....
No schválně holky...kolik z nás lítalo jako děcka po venku s nějakým vořechem?? A jací to byli super psi
napsal(a):
Já nevim......pudl a spol by byl určitě dobrá volba a nebo prostě nějaký voříšek, ale jakože echt...ne žádnýho křížence něčeho, kde by se třeba mohla projevit nějaká teriéří a nebo jezevčíkovitá...a nebo prostě nějaká složitější povaha.
No schválně holky...kolik z nás lítalo jako děcka po venku s nějakým vořechem?? A jací to byli super psi
já od 10ti let s jezevčíkem a drží mě to už 40 let.

aluska
napsal(a):
já od 10ti let s jezevčíkem a drží mě to už 40 let.
Jako taky znám jezevčíky na pohodu, ale bohužel i ty, co moc děti nemusí a to přesto, že s nimi vyrůstali v jedné domácnosti a děti jim nic špatného nedělali a i ty, kterým děti nevadí, ale na nějaké poslouchání se jim můžou krajc vajc.
Prostě za mě je jezevčík pro dítě začátečníka spíš sázka do loterie a když už plemeno, tak jsem taky spíš pro něco společenského "jednoduššího". Co si budeme povídat, jezevčíci mají prostě svoje specifika a někdy s nima mají problém i dospělí páníčci.

Proč máš velký M, Mikky_the_cat?

napsal(a):
Já od 12 s čuvačem a mám je bezmála 50 let.

napsal(a):
Já od 12 s čuvačem a mám je bezmála 50 let.
No upřímně, já kdybych měla čuvače, tak ho s 11-12ti letým děckem ven nepustím.
No řekni sama....kdyby vnučce bylo jedenáct, tak jí šoupneš Alánka se slovy "tak se běžte hezky proběhnout, děcka"???....a tak možná by se i proběhli
No asi spíš mám v živé paměti jakej radikální poděs byla Sára...s tou byla moje 12-ti letá dcera naposled asi když bylo Sáře 5 měsíců a když jí ještě docela spolehlivě fyzicky udržela. Pak už bych se bála, že se na dceru někdo špatně podívá a Sára by mu šla ukousnout palici a protože dcera pro ní není autorita, jen mládě které chrání, tak by dcera na druhém konci vodítka musela jít taky.
Prostě...když psí ředitelka Zeměkoule vyhodnotí, že je čas zasáhnout, tak jí dítě nezastaví....
Já nevím, v tomhle případě bych byla opatrná....ze zadání mi přijde, že pokud to nepíše děcko, tak rodina je pejskařinou nepolíbená a líbí se jim staford.
Co jiného doporučit než typ "pudl"
Pokud by byla dívenka zapálenější, rodina zkušenější, tak bych se nebála doporučit německýho ovčouna...spíš fenku a nebo klidně kolii dlouhosrstku a nebo beardedku.

napsal(a):
No řekni sama....kdyby vnučce bylo jedenáct, tak jí šoupneš Alánka se slovy "tak se běžte hezky proběhnout, děcka"???....a tak možná by se i proběhli
No asi spíš mám v živé paměti jakej radikální poděs byla Sára...s tou byla moje 12-ti letá dcera naposled asi když bylo Sáře 5 měsíců a když jí ještě docela spolehlivě fyzicky udržela. Pak už bych se bála, že se na dceru někdo špatně podívá a Sára by mu šla ukousnout palici a protože dcera pro ní není autorita, jen mládě které chrání, tak by dcera na druhém konci vodítka musela jít taky.
Prostě...když psí ředitelka Zeměkoule vyhodnotí, že je čas zasáhnout, tak jí dítě nezastaví....
Já nevím, v tomhle případě bych byla opatrná....ze zadání mi přijde, že pokud to nepíše děcko, tak rodina je pejskařinou nepolíbená a líbí se jim staford.
Pokud by byla dívenka zapálenější, rodina zkušenější, tak bych se nebála doporučit německýho ovčouna...spíš fenku a nebo klidně kolii dlouhosrstku a nebo beardedku.
Vše je o dítěti,já se psy vyrůstala,dokázala jsem být důsledná.Kolik 12ti letých dětí by se dokázalo starat týden o celé hospodářství a ještě chodit do školy jako jsme se starali my s bráchou ,když byli rodiče na dovolený.A to jsme měli kozy,ovce,2 býky,2 prasata,králíky,drůbež nepočítám.Prostě byla jiná doba,byli jsme daleko samostatnější.To byla jen odpověď na tvůj dotaz.
U dnešních dětí máš pravdu.

napsal(a):
Vše je o dítěti,já se psy vyrůstala,dokázala jsem být důsledná.Kolik 12ti letých dětí by se dokázalo starat týden o celé hospodářství a ještě chodit do školy jako jsme se starali my s bráchou ,když byli rodiče na dovolený.A to jsme měli kozy,ovce,2 býky,2 prasata,králíky,drůbež nepočítám.Prostě byla jiná doba,byli jsme daleko samostatnější.To byla jen odpověď na tvůj dotaz.
U dnešních dětí máš pravdu.
No to máš pravdu....děti asi fakt bývaly samostatnější. Možná v naší době nebylo tolik nástrah nebo jak to říct.
A ono i dneska záleží na lidech, začátečník, který má shůry dáno, si asi může pořídit cokoliv.
Ale když se někdo zeptá...líbí se mi staford a tak bych se chtěla zeptat, jakou má povahu, tak ve mně to moc důvěry nevzbuzuje. Asi se jedná o děcko, co by rádo pejska......a to o děcko, co asi nebude mít nastudováno ani teoreticky, natož nějaké praktické zkušenosti, byť s rodinným psem.
Já jsem dítě z paneláku, ale cca od 12-ti let jsem denně byla ve stáji a musela se třeba komplet postarat o 5 koní...kydání, krmení, hřebelcování......a už v té době jsem znala děti, kterým bych nesvěřila ani křečka.

napsal(a):
Já od dvanácti s NO... A velkým psům jsem věrná dodnes.
Tím nechci říct, že zadavatelce doporučuji staforda. Právě naopak.

napsal(a):
Já od dvanácti s NO... A velkým psům jsem věrná dodnes.
Tím nechci říct, že zadavatelce doporučuji staforda. Právě naopak.
No za mě to bylo docela běžné. Dost holek ve věku 12-13 let měly "vlčáky" a chodily s nima na cvičák a zvládaly je.
Ten staford, nevím...já když si představím, jakou má ten pes páru....kolikrát mám modřiny jen z toho, když mě známýho pes radostně vítá. O tom, že by mě tenhle pes odtáhl kdykoliv kamkoliv, kdyby chtěl, tak o tom nemám žádné iluze a vzhledem k tomu, že takový pes může mít problém s ostatními psy, tak to dle mého může být celkově problém....asi to není ideál pro to, aby s ním dítě lítalo někde po venku.
Já osobně bych se takové dvojici zdaleka vyhnula.
Ale možná jsem zbytečně hysterická.

Já si tak přemýšlím nad tím, jak tady vzpomínáte na svá dětství... A chtěla bych (pro zadavatelku) vypíchnout, že tehdy ale bylo mnohem méně psů. V současnosti jsou psi na každém kroku, a to nejen ti snášenliví a vychovaní. S bullíkem to může být (pro začátečníka dvojnásob!) velký problém. Pokud bude ve hře dítě, vybírejte lehkého psa, kterého fyzicky zvládne, a zároveň snášenlivého optimistu. Váš hlavní cíl, zadavatelko, by měla být snaha o minimalizaci rizika vzniku konfliktů (pes x pes, pes x člověk, pes x jiné zvíře). Dítě v jedenácti letech není zralé takové situace řešit nebo je předvídat. Z toho vychází nějaké menší společenské plemeno.

Já bych se jim taky vyhnula! :-)
Ale třeba myslí toho malinkého staforda, dyť ani neví, jak se to jmenuje, oni jsou staffordšírští teriéři dva. Pak teda ještě Lee Stafford. No a já bych si nejdřív zjistila, jak se ten pes jmenuje, co jsem ho potkala v parku, a jestli to třeba nebyl labrador křížený s ohařem.
A pak musím vymyslet, kde vezmu peníze na štěně. Na papírové, oni ty jiný nemají to.. no.. To má totiž tohle plemeno takovou škaredou nemoc, rodiče se na ni testují, ale to není případ tento
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3729144/americky-stafordsirsky-terier/
tam se píše, že super hlídač, to je krávovina, tenhle pes nehlídá, nemá hlídat, jestli hlídá, tak to není stafford, a také proto stojí 5500 korun, i když ono to celé bude spíše podvod.
Dál je tam jeden zcela vážně z chovatelské stanice a ten praví, že rodiče mají klidnou a vyrovnanou povahu a vyrůstat budou v rodině s dětmi.
A to jako někdo napíše, že rodiče mají neklidnou a nevyrovnanou povahu?
A že budou růst v rodině s dětmi, tzn. plemeno je vhodné do rodiny s dětmi, ať se jako líp prodá nebo co?
To je takových starostí s výběrem ne množírny a bla bla, že mám chuť jít do nejbližšího útulku, najít knedlíka do 15 kilo (to je klidný a vyrovnaný pes) a říct - jdeš s náma domů? A jde se.
Taky vzpomínám na dětství se psem.
U nás se pes pořizoval, když mi bylo 9 let, basenji fenka. Prvních pár let jsem s ní asi sama nechodila. Ale od 11-12 už určitě jo. Pouštěla jsem jí i na volno na loukách, poslouchala mě líp než zbytek rodiny, ale přivolání úplně na 100% neměla, asi tak 85%. Tenkrát už žrala jiný psy, hlavně chlupatý, ideál chlupatý a malý... Na volno nosila koš.
Psů u nás bylo celkem dost a navíc dost často venčila kamarádka venku před panelákem králíčka. Pozor jsem dávala, ale ne vždy se dalo všemu zabránit. Párkrát jí vběhl sousedovic jork na flexině přímo do huby, ale odnesl si maximálně nějaký škrábnutí, asi to tak vážně nemyslela. Basenji sice nemá takovou páru jako bull, ale temperamentní jsou. Především rádi vyběhnou z ničeho nic plnou rychlostí, třeba jen za stínem motýla na silnici...
Myslím, že 11-ti letý dítě už něco zvládne, na bulla bych to neviděla, ale nemyslím si, že to musí být něco úplně malýho. No takhle se radí blbě, chce to víc informací o tom co je v plánu se psem dělat...

napsal(a):
No za mě to bylo docela běžné. Dost holek ve věku 12-13 let měly "vlčáky" a chodily s nima na cvičák a zvládaly je.
Ten staford, nevím...já když si představím, jakou má ten pes páru....kolikrát mám modřiny jen z toho, když mě známýho pes radostně vítá. O tom, že by mě tenhle pes odtáhl kdykoliv kamkoliv, kdyby chtěl, tak o tom nemám žádné iluze a vzhledem k tomu, že takový pes může mít problém s ostatními psy, tak to dle mého může být celkově problém....asi to není ideál pro to, aby s ním dítě lítalo někde po venku.
Já osobně bych se takové dvojici zdaleka vyhnula.
Ale možná jsem zbytečně hysterická.
Já myslím, že zvládnout NO je mnohem snazší než zvládnout staforda. Teď nemyslím fyzické zvládnutí, ale výchovu. NO člověku i leccos odpustí, nějakou tu chybku. A kdo jsme je nedělali, že? Krom toho dřív, když byla pozitivka ještě "na houbách" se se psem jednalo víc jako se psem.
Taky v době před cca 20 - 40 lety nebylo tolik psů kdekoliv venku, zkrátka, psa neměl každý, a tak se dalo venku cvičit. Tam, kde já jsem kdysi se psem chodila, cvičívala, kde nikdo nebyl a měli jsme tam klid, jsou dnes rušná místa se spoustou lidí, psů, cyklistů, inlajnistů,...
Co šlo tehdy nejde dnes.

napsal(a):
Když se nad tím tak zamyslím, hodně záleží i na povaze daného psa.
Jakože, mám podobný velikostní ráz a tuším, že tak zhruba za 2 roky až můj zlatý kluk dospěje, klidně bych ho dítěti svěřila. Na vodítku je výborně ovladatelný i pro bl*Ce, ostatní věci kolem ignoruje. Teď má občas ještě záchvaty štěněci radosti, kdy zničehonic rozhodí tlapky a šel by si hrát s kolemjdoucím horkém, směje se na celé kolo a dělá blaznoviny. Ale počítám, že z toho vyroste
Taky záleží na prostředí, je rozdíl venčit na samotě u lesa nebo v centru města. Asi bych to nepausalizovala, ono i velký pes může být paradoxně rozumnější než to dítě a naopak malý pes může nadělat dost paseky, když dítěti vyběhne do cesty například
Edit: zapomněla jsem podotknout že černý satanek by pro dítě bez dozoru nebyl ani v dospělosti, je mnohem ostřejší a nekompromisnejsi než vyrovnaný salamista, tam by to skutečně bylo otázkou času než by někoho pozral.

napsal(a):
Když se nad tím tak zamyslím, hodně záleží i na povaze daného psa.
Jakože, mám podobný velikostní ráz a tuším, že tak zhruba za 2 roky až můj zlatý kluk dospěje, klidně bych ho dítěti svěřila. Na vodítku je výborně ovladatelný i pro bl*Ce, ostatní věci kolem ignoruje. Teď má občas ještě záchvaty štěněci radosti, kdy zničehonic rozhodí tlapky a šel by si hrát s kolemjdoucím horkém, směje se na celé kolo a dělá blaznoviny. Ale počítám, že z toho vyroste
Taky záleží na prostředí, je rozdíl venčit na samotě u lesa nebo v centru města. Asi bych to nepausalizovala, ono i velký pes může být paradoxně rozumnější než to dítě a naopak malý pes může nadělat dost paseky, když dítěti vyběhne do cesty například
Edit: zapomněla jsem podotknout že černý satanek by pro dítě bez dozoru nebyl ani v dospělosti, je mnohem ostřejší a nekompromisnejsi než vyrovnaný salamista, tam by to skutečně bylo otázkou času než by někoho pozral.
Tohle já nerozporuju....jsou opravdu velcí psi, které může vzít ven i dítě a samozřejmě něco jiného je jít na prochajdu někam do klidné lokality....nechci říct přímo přírody, tam poslední dobou bývá docela nával.
Ale....když už pustím dítě se velkým psem, tak musím vidět, že je to ok, že ten pes je spolehlivý, vychovaný a že dítě respektuje.........tam je to samozřejmě i o tom dítěti.
Hele já jsem ta poslední, co by někomu nutila malé plemeno....pro mě malej pes= žádnej pes.......pro mě ideální minimální velikost psa je, že když ho chytnu za obojek, tak se nemusím sehnout.
S tetinou haskounkou jsem taky chodila na chalupě ven sama a taky tak nějak plus mínus ve dvanácti letech, ale ona byla nekonfliktní, přátelská a netahací....nic co by malá slečna nezvládla.
Ale kdo ti zaručí, že ze psa vychováš zrovna tohle?? A pokud to má být opravdu pes pro děcko, aby s ním dítě mohlo chodit ven............jako třeba s Ginou bych žádný děcko nepustila, pořád má ještě dny, kdy táhne jak lokomotiva a chvíli mi trvá, než jí srovnám...samozřejmě po dobrém. Pořád ještě není schopná ignorovat štěkajícího psa, který je hodně blízko. Prostě nic, co by se mohlo svěřit dítěti.
Prostě mi přijde, že pokud pořídit slečně něco většího, tak teda králováka, dlouhosrstou kolii a nebo beardedku....možná by šla i fenka choďáka.
Ale když nevíme, jaký je slečna "talent", jak se k tomu budou stavět rodiče, jestli jsou schopní vychovat psa. Tak fakty raději něco malýho....

napsal(a):
Tohle já nerozporuju....jsou opravdu velcí psi, které může vzít ven i dítě a samozřejmě něco jiného je jít na prochajdu někam do klidné lokality....nechci říct přímo přírody, tam poslední dobou bývá docela nával.
Ale....když už pustím dítě se velkým psem, tak musím vidět, že je to ok, že ten pes je spolehlivý, vychovaný a že dítě respektuje.........tam je to samozřejmě i o tom dítěti.
Hele já jsem ta poslední, co by někomu nutila malé plemeno....pro mě malej pes= žádnej pes.......pro mě ideální minimální velikost psa je, že když ho chytnu za obojek, tak se nemusím sehnout.
S tetinou haskounkou jsem taky chodila na chalupě ven sama a taky tak nějak plus mínus ve dvanácti letech, ale ona byla nekonfliktní, přátelská a netahací....nic co by malá slečna nezvládla.
Ale kdo ti zaručí, že ze psa vychováš zrovna tohle?? A pokud to má být opravdu pes pro děcko, aby s ním dítě mohlo chodit ven............jako třeba s Ginou bych žádný děcko nepustila, pořád má ještě dny, kdy táhne jak lokomotiva a chvíli mi trvá, než jí srovnám...samozřejmě po dobrém. Pořád ještě není schopná ignorovat štěkajícího psa, který je hodně blízko. Prostě nic, co by se mohlo svěřit dítěti.
Prostě mi přijde, že pokud pořídit slečně něco většího, tak teda králováka, dlouhosrstou kolii a nebo beardedku....možná by šla i fenka choďáka.
Ale když nevíme, jaký je slečna "talent", jak se k tomu budou stavět rodiče, jestli jsou schopní vychovat psa. Tak fakty raději něco malýho....
Jako v tomhle konkrétním případě si stejně myslím že jde o nudici se dítě, protože podobné dotazy jsou davany na diskuzi o koních.
Spíš než psa by to chtělo zpátky školu
Ale jinak souhlasím, pro dítě je menší pes zvladnutelnejsi než medvědí psi
Měla jsem většího psa v 11ti letech (měl cca 35-40 kg). Ale bylo to na vesnici, pes byl nekonfliktní ke psům....
No a musím říct, že můj xAST má sice "jen" 30 kg, ale oproti předešlému psovi má sílu nesrovnatelně větší. Pamatuji si, jak po mě jednou chtěl figurant na obranách držet jeho NO, který měl asi 40 kg, a že prý jako snad ho udržím , no oproti mému psovi to byla fakt pohodička .
Jinak i 14 kg SBT má celkem páru, i když se to nezdá.
Ono hrozně záleží na tom konkrétním dítěti, a pak i na jedinci psa. Některé dítě na to v těch 11ti má, ale většina ne. Moje kamarádka měla cca v 10ti letech celkem náročné plemeno a zvládla ho na jedničku, jenže to byla holka z kynologické rodiny, která každou volnou chvíli trávila na cvičáku a mezi psema. Ti psi ji brali už v těch 11ti letech, uměla to s nimi...
Celkově bych ale teriéry nedoporučila, a už vůbec ne typu bull... Mnohem jednodušší to bude se psem nekonfliktním k ostatním. A nebo teda tak, že dítě bude se psem samo pouze na té zahradě, a na procházky bude chodit společně s rodiči - ale i tak je potřeba počítat s tím, že AST i SBT potřebují dost pohybu, zaměstnat... No a nevím jak slečna, ale já jsem v 11ti radši lítala někde se psem sama, nebo s kamarády, než s rodiči. A pak je třeba počítat s tím, že i ti kamarádi mají psy, a že by bylo fajn, kdyby se mezi sebou vzájemně ti psi snesli.