Daruji fenku Jacka Russela

Daruji fenku Jacka Russela. Je zvyklá být venku na zahradě v boudě. Nevhodn...
Lenka1230
XXX.XXX.68.96
Ahoj,
jaké přírodní produkty máte osvědčené u svých pejsků proti klíšťatům? Věřím, že u každého psa to může být individuální, ale chemii typu BRAVECTO a obojky FORESTO mu dávat nechci.
Máte zkušenosti s Pangaminem a pivovarskými kvasnicemi?
Děkuji za odpovědi a doporučení.
PS: máme 9 měsíční štěně JRT s PP.
Lenka
Starys
XXX.XXX.148.101
Dávám bravecto, sice je to svinstvo, ale celý rok krmím kvalitním barfem od místního farmáře a od dědy. Takže dvakrát do roka když to dostanou je to nezabije, myslím že hodně lidí by se divili kolik chemie do sebe denně nacpe v ,,obyčejných" potravinách.
Ale o tom to není. Váš názor respektuji. Nejlepší je úplně bez chemie, hlavně pro mladého psa, taky bych se bála, dávala jsem to až byly starší...
A když jdeme do lesa kde bývá opravdu hodně klíšťat tak alpu a v ní vylouhované hřebíčky, to je za nás topka. ☺️❤️
Lenka1230
napsal(a):
Ahoj,
jaké přírodní produkty máte osvědčené u svých pejsků proti klíšťatům? Věřím, že u každého psa to může být individuální, ale chemii typu BRAVECTO a obojky FORESTO mu dávat nechci.
Lenka
Ládovala jsem psy pangaminem, stříkala odvarem z rozmarýnu, tinktury z hřebíčku a pod... Na klíšťata celkem dobrý. Ale psi se začli chovat podivně, furt mi nedcházelo, co je... a pak to přišlo, poprvé mi něco malého skočilo ze psa na ruku. Následovala důkladná kontrola a půlroční boj s blechami. Nekonečné uklízení, praní, vytírání tvrdou chemií, odblešení psů. a za měsíc zas ty mrchy vylezly, takže znova. Vrátila jsem se k chemii a mám jí v úctě. Nechci žít s blechami, vážně ne. Netuším, kde to chytli, žili jsme v praze... asi kočka, ježek... nebo šla prostě blecha okolo a rozmarýn jí voní.
Uživatel s deaktivovaným účtem
bioprodukty na klíšťata osvědčeně nefungují.
možná je to trochu tlumí, ale to může být také placebo nebo štěstí na psa, na kterýho moc nelezou.
Pokud máte "psa chodníčkového" jako já, tak bio prostředky asi fungovat budou. Teď vážně. Všichni v okolí, co zkoušeli cokoliv přírodního, vždycky nějaké to klíště lapili. Dokonce ani brutus chemie jako Advantix není stoprocentní. V hodně zamořeném prostředí jsem našla u svého psa zakouslou mrchu - v meziprstí, v uctivé vzdálenosti od míst aplikace. Mám z toho hrůzu, znám dva psy, co si prošli anaplazmou, a z druhé ruky vím o dalším, co málem nezvládl ehrlichiózu. Můj pes měl asi 5 klíšťat za 7 let života, jednou jsem si nevšimla a bylo nacucané na varlatech. 2 týdny a frčel na krev.
napsal(a):
Pokud máte "psa chodníčkového" jako já, tak bio prostředky asi fungovat budou. Teď vážně. Všichni v okolí, co zkoušeli cokoliv přírodního, vždycky nějaké to klíště lapili. Dokonce ani brutus chemie jako Advantix není stoprocentní. V hodně zamořeném prostředí jsem našla u svého psa zakouslou mrchu - v meziprstí, v uctivé vzdálenosti od míst aplikace. Mám z toho hrůzu, znám dva psy, co si prošli anaplazmou, a z druhé ruky vím o dalším, co málem nezvládl ehrlichiózu. Můj pes měl asi 5 klíšťat za 7 let života, jednou jsem si nevšimla a bylo nacucané na varlatech. 2 týdny a frčel na krev.
5 klíšťat za 7 let života? To se fakt musíte pohybovat výhradně na betonu.
Pokud nemám feny ošetřný chemií, běžně 5 klíšťat za den. I víc.
Mám velké psy, poslední fena velká, plavá chlupatá. Taky jsem nechtěla chemii a chtěla zkusit Bio. Dovezli jsme štěně v červnu, koupila jsem přírodní antiparazitní obojek pro štěňata a za týden jsem měla doma mobilní sytič klíšťat. To jsem ještě neviděla a ještě ráda koupila tabletu pro štěňata. Fena klíšťata prostě přitahuje. Žijeme na venkově, velká zahrada, procházky v přírodě, hlavně mezi poli a u potoka, to prostě bez chemie nejde, tomu nevěřím.
Pangamin sám o sobě nestačí. Dávám ho denně a stejně se klíšťata najdou. Teď mám na poště pipety Advantix, tak zítra už nakapeme.
Lenka1230
XXX.XXX.68.96
Achjo, tak to jste me moc nepotesili. Do prirody budeme urcite chodit a ten nas maly rostak proleze kazdy krak. Slychavam, jak kazdy druhy pejsek ma rakovinu a selhavaji mu ledviny, tak z toho mam hruzu. Takze rikate, ze bez chemie to nejde a doporucujete Bravecto?
Na předchozího psa jsme měli Bravecto, za celý rok ani jedno klíště. Loni jsme na stěně hoooodně chlupatého psa měli Foresto, bydlíme ale u lesa, v trávě běhá pořád, takže stejně se na něj klíšťata dostali. Letos jsme opět sáhli po Bravectu a zatím v pohodě, ale vím, že je ještě začátek. Pokud psa nekrmíte běžně jen chemií, ale trochu kvalitněji a je zdravý, věřím, že Bravecto zvládne 😊
Lenka1230
napsal(a):
Achjo, tak to jste me moc nepotesili. Do prirody budeme urcite chodit a ten nas maly rostak proleze kazdy krak. Slychavam, jak kazdy druhy pejsek ma rakovinu a selhavaji mu ledviny, tak z toho mam hruzu. Takze rikate, ze bez chemie to nejde a doporucujete Bravecto?
Mi Bravecto nemáme, je to něco jiného, ale netuším co, ale stačí dát na jaře a ono to celkem funguje dýl než ty tři měsíce. Chemie je svinstvo, zase se tu pes nenačuchá tolik smogu jako ve městě, kdyby dostala boroliézu tak je to taky problém a očkování je zas chemie. Každé má své pro i proti.
Terven
napsal(a):
5 klíšťat za 7 let života? To se fakt musíte pohybovat výhradně na betonu.
Pokud nemám feny ošetřný chemií, běžně 5 klíšťat za den. I víc.
Když on to roští a vysokou trávu fakt nerad. Ideál je sluníčko a golfový trávník bez špetky vlhkosti, tam toho moc nečíhá. Taky někam vletí, ale na letní sezónu kápnu max. dvakrát Advantix a pohoda. Klíšťata měl vždycky mimo to léto, když většinou na jaře zahučel do divočiny kvůli značkám háravek.
Lenka1230
napsal(a):
Vám někdo dal neprůstřelný důkaz o tom, že ti psi mají zmíněné problémy z antiparazitik? A jsou to skuteční psi nebo jen písmenka v nějakém bio článku na internetu?
Nechápejte mě špatně. Já hodně zastávám přírodní alternativy, je-li to možné, nicméně je bohužel fakt, že v různých směrech všemožně alternativní lidi velmi rádi šíří polopravdy a často i úplné lži mezi důvěřivce.
Jestli nemáte psa chodníkového, je v tomhle případě chemie zřejmě nutné zlo. Riziko toho, co může ten pes z klíštěte mít za nějaký blbý rozmarýnový olejíčky nestojí.
Atheira
napsal(a):
Vám někdo dal neprůstřelný důkaz o tom, že ti psi mají zmíněné problémy z antiparazitik? A jsou to skuteční psi nebo jen písmenka v nějakém bio článku na internetu?
Nechápejte mě špatně. Já hodně zastávám přírodní alternativy, je-li to možné, nicméně je bohužel fakt, že v různých směrech všemožně alternativní lidi velmi rádi šíří polopravdy a často i úplné lži mezi důvěřivce.
Jestli nemáte psa chodníkového, je v tomhle případě chemie zřejmě nutné zlo. Riziko toho, co může ten pes z klíštěte mít za nějaký blbý rozmarýnový olejíčky nestojí.
Problém je, že třeba na březí fenu dát tahle svinstva nejde, takže jsem třeba taky teď v situaci, kdy matlu fenu levandulí, má zákaz chodit do vyšší trávy a trnu hrůzou, protože o jednu jsem v souvislosti s březostí a anaplasmou přišla, a druhou jsem si přiotrávila antiparazitikem poté, co jsem na ní našla pijáka lužního po návratu z Pálavy...
Jako teď už z toho mám dost hrůzu 🙄
Atheira
napsal(a):
Takový důkaz neexistuje a zřejmě hnedtak existovat nebude. To ale neznamená, že svinstvo to není.
Ono stačí, co slyším a má to evidentní přímou souvislost.
Ale jasně, kvanta klíšťat denně jsou taky blbě - je to prostě volba mezi blbý a ještě blbější.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Problém je, že třeba na březí fenu dát tahle svinstva nejde, takže jsem třeba taky teď v situaci, kdy matlu fenu levandulí, má zákaz chodit do vyšší trávy a trnu hrůzou, protože o jednu jsem v souvislosti s březostí a anaplasmou přišla, a druhou jsem si přiotrávila antiparazitikem poté, co jsem na ní našla pijáka lužního po návratu z Pálavy...
Jako teď už z toho mám dost hrůzu 🙄
Já už někde četla info, že piják byl viděn na Mostecku. Tak mám obavy, kdy to dorazí i sem. Fungují na to ty běžný pipety?
napsal(a):
Já už někde četla info, že piják byl viděn na Mostecku. Tak mám obavy, kdy to dorazí i sem. Fungují na to ty běžný pipety?
U nás už je bohuzel nekolik let i okolo Brna 😳.
Když jsem měla na psech Foresto, tak jsem ho nikdy nenašla, takže to asi funguje i na ně.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
U nás už je bohuzel nekolik let i okolo Brna 😳.
Když jsem měla na psech Foresto, tak jsem ho nikdy nenašla, takže to asi funguje i na ně.
Konkrétně Foresto totiž účinnost na tyhle mrchy přímo uvádí, pokud se nepletu.
S březí fenou máte pravdu, ale tak to je výjimečná situace nevztahující se na běžný provoz běžného psa. Na místě zadavatelky bych proto fakt dlouho neuvažovala. Právě proto, že zdraví má ten pes jen jedno. Ona se ho snaží chránit tím, že nebude používat běžná antiparazitika... No, přijde mi to jako ten špatný konec.
Terven
napsal(a):
Takový důkaz neexistuje a zřejmě hnedtak existovat nebude. To ale neznamená, že svinstvo to není.
Ale jasně, kvanta klíšťat denně jsou taky blbě - je to prostě volba mezi blbý a ještě blbější.
Je to svinstvo, neříkám, že ne. Však píšu nutné zlo. Ale evidentní přímou souvislost? Můžete to rozvést? Jako, že psi, kteří nemají jiný problém umírají na rakovinu a selhání ledvin po používání běžných přípravků? To se mi totiž zdá jako honění senzací.
Jsem si ještě vzpomněla, jak jsem vždycky při výskytu nějakých parazitů u potkanů nebo tehdy u štěněte blech vyfásla Neostomosan, vytírala tím a máchala v tom pelechy před praním a tak. Libovka, taková voňavá. Celkově bych tohleto už nikdy domů nechtěla. Už jen tak z principu, protože to rozhodně v dnešní době jde o něco líp. Ale co už, druhá hlava mi nenarostla.
Atheira
napsal(a):
Jsem si ještě vzpomněla, jak jsem vždycky při výskytu nějakých parazitů u potkanů nebo tehdy u štěněte blech vyfásla Neostomosan, vytírala tím a máchala v tom pelechy před praním a tak. Libovka, taková voňavá. Celkově bych tohleto už nikdy domů nechtěla. Už jen tak z principu, protože to rozhodně v dnešní době jde o něco líp. Ale co už, druhá hlava mi nenarostla.
No, tak právě Neostomosanem jsem si otrávila fenu - přejela jsem ji zředěným 200:1 po příjezdu z té Pálavy, ale během aplikace se asi 3x olízla a bylo vymalováno 👎.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, tak právě Neostomosanem jsem si otrávila fenu - přejela jsem ji zředěným 200:1 po příjezdu z té Pálavy, ale během aplikace se asi 3x olízla a bylo vymalováno 👎.
Já když jsem ho u veterináře dostala poprvé, tak jsem nevěděla, co to je. Jen mi řekl, že na kočky se to nesmí.
Když jsem to doma rozdělala a cítila to, začala jsem se toho instinktivně tak nějak bát. Nedělám si iluze o běžných přípravcích, prostě chemie, ale z tohohle jsem prostě měla blbý pocit. A to mi radil, že to můžu ředěné použít i na štěně. Mám ale pocit, že ten poměr byl jiný - jedna ampule do litru vody. Nevím, jestli jsem to nakonec použila nebo ne. Ale co jsem tak zaregistrovala, mezi starší generací lidí se psy to pořád docela frčí. Mi přijde, že někteří ani nic jinýho na parazity neznaj.
Ale musím teda říct, že jak jsem si tenkrát přitáhla blechy, bylo to jediný, po čem se už nevrátily. Do té doby jsem pořád jenom prala a prala a vždycky to přežily.
Atheira
napsal(a):
Já když jsem ho u veterináře dostala poprvé, tak jsem nevěděla, co to je. Jen mi řekl, že na kočky se to nesmí.
Když jsem to doma rozdělala a cítila to, začala jsem se toho instinktivně tak nějak bát. Nedělám si iluze o běžných přípravcích, prostě chemie, ale z tohohle jsem prostě měla blbý pocit. A to mi radil, že to můžu ředěné použít i na štěně. Mám ale pocit, že ten poměr byl jiný - jedna ampule do litru vody. Nevím, jestli jsem to nakonec použila nebo ne. Ale co jsem tak zaregistrovala, mezi starší generací lidí se psy to pořád docela frčí. Mi přijde, že někteří ani nic jinýho na parazity neznaj.
Ale musím teda říct, že jak jsem si tenkrát přitáhla blechy, bylo to jediný, po čem se už nevrátily. Do té doby jsem pořád jenom prala a prala a vždycky to přežily.
Já jsem ho taky úspěšně používala a je to fakt 100% - to opravdu zabije všechny parazity během vteřiny. Neznám jiný takto účinný pripravek.
Akorát se mi nikdy předtím nestalo, aby to pes ještě před opláchnutím olizl.
Atheira
napsal(a):
Je to svinstvo, neříkám, že ne. Však píšu nutné zlo. Ale evidentní přímou souvislost? Můžete to rozvést? Jako, že psi, kteří nemají jiný problém umírají na rakovinu a selhání ledvin po používání běžných přípravků? To se mi totiž zdá jako honění senzací.
Honění senzací? Ale ne...zkuste si ještě jednou přečíst, co jsem psala. Rakoviny a orgánových selhání se týkala první věta - tj, že důkaz neexistuje a hnedtak asi existovat nebude.
touhle větou jsem měla na mysli různé jiné reakce, u kterých je evidentní, že to z těch antiparazitik je. Třeba těžká alergie feny mojí kolegyně, které otekla celá hlava po nasazení obojku.
Nebo reakce s neurologickými příznaky u velkého psa, kde se vet vyjádřil, že není první, který to po této značce má. Atd.
Terven
napsal(a):
Honění senzací? Ale ne...zkuste si ještě jednou přečíst, co jsem psala. Rakoviny a orgánových selhání se týkala první věta - tj, že důkaz neexistuje a hnedtak asi existovat nebude.
touhle větou jsem měla na mysli různé jiné reakce, u kterých je evidentní, že to z těch antiparazitik je. Třeba těžká alergie feny mojí kolegyně, které otekla celá hlava po nasazení obojku.
Nebo reakce s neurologickými příznaky u velkého psa, kde se vet vyjádřil, že není první, který to po této značce má. Atd.
No to je ale silně individuální věc. Vyznělo mi to tak, že máte v okolí někoho, kdo tvrdí, že jeho pes má z antiparazitik rakovinu a selhání ledvin, ne alergii. Takže nedorozumění.
Alergie je úplně běžné riziko a to je stejné, ne-li větší u přírodních přípravků, jelikož některé druhy silic a esenciálních olejů, především ty, které mají schopnost odpuzovat parazity, jsou ohromně dráždivé a často způsobují alergie spíš než přípravky chemické, vyvíjené s ohledem na to, aby tam to riziko výskytu alergií bylo pokud možno minimalizováno, co to jde... což je docela smutný, ale často to tak bývá. V lidské pečující kosmetice je to časté hodně.
A fakt bych byla nerada, aby to vypadalo, že zastávám chemii. Já třeba kromě toho foresta fakt mám v podstatě takovou tu dost eko-bio domácnost, aniž bych to někomu nějak cpala a grétila po okolí. Chci tím jen říct, že alergie nemají souvislost s problematikou přírodního produktu x chemie...
Starys
XXX.XXX.148.101
Ale zase proč to nezkusit... To že u některých psů bio nefunguje ještě neznamená že vám taky nebude.
Bravecto funguje tím stylem že se musí klíště přisát aby ho to zabilo.
Mám dlouhosrsté psy, takže ty klíšťata na sebe nachytaly a lezly po nich. Bydlíme v bytě, takže občas se ani nepřisály a použili nám například po gauči a po nás... No nic příjemného :)
Takže jsem začala stříkat alpou a hřebíčkem a díky bohu už dva roky klid! Nikde žádné klíště.
Ale hřebíček se musí nechat pár dní vylouhovat, já ho tam dávám docela dost. Stříkáme to jako repelent i na sebe :)
Jestli chcete bio tak vyzkoušejte, na každého platí něco jiného. Mám třeba absolutně nefungovaly obojky.
Atheira
napsal(a):
neostomosanem jsem se tehdy právě zbavila blech. Byla jsem už naprosto zoufalá, další krok by byl zapálit ten dům včetně přilehlé ulice. Proto nevěřím hřebíčkům... Na klíšťata dobrý, taky používám pro sebe i psy, ale blechy jsou mrchy.
Používala jsem roky přírodní obojek Beaphar, plus když jsme šli vyloženě do lesa nebo tak, tak jsem ještě psy stříkala doma vyrobeným postřikem z bylinek. Celkem to i fungovalo, ale občas jsem na psech nějaké klíště našla, nebylo to stoprocentní. Nekonalo se u nás ale to, že bych ze psa po procházce vyndávala třeba 10 klíšťat, jak tady někdy popisují holky. To se mi nestalo ani když psi ještě nebyli ošetření, takže tady asi tolik klíšťat nemáme? U nás to fakt bylo jedno klíště za x dní, možná týdnů...
No jenže dřív nebyly tak rozšířené ty nemoci, které přenáší klíšťata, nebo alespoň já jsem o tolika případech předtím nevěděla. Docela jsem se toho začala bát, co když zrovna to jedno klíště, co se jednou za čas chytne na mé psy bude infikované... No a tak jsem přitvrdila a začala jsem používat obojky Killtix - a ty mi fungovaly 100 % - jeden měli psi na celou sezónu a neměli ani jedno klíště. A to jsem je ještě nepoužívala úplně správně, a doma je sundávala, to samé do vody...
Letos jsem zkusila Top stop on, protože ho tady holky chválily a je to pro mě lepší než obojek.... Asi před týdnem už jsem aplikovala, tak uvidíme. Sice chemie je svinstvo, ale když si mám vybrat mezi chemií a nemocemi, které přenášejí klíšťata, tak radši půjdu do té chemie .
A holky, když už tu zmiňujete březí feny, tak mám k tomu dotaz - aplikovala jsem ten Top spot on asi před týdnem, fena má hárat cca v červnu, a to jí máme i krýt, takže předpokládám, že aplikaci už opakovat nebudu. Můžu jí potom dát alespoň ten přírodní Beaphar obojek? Nebo něco jiného přírodního?
Marcelo,těhulím dávám kvasnice a před procházkou stříkám sprejem od Barona. Aspoň něco,no. Btw jestli jsi dávala spot teď, tak ještě v květnu minimálně budeš dávat. Květen,červen jsou klíšťata na vrcholu (uvidíme,jestli bude vlhký jaro),tam určitě nestačí dát na konci března a pak až v létě
janaa
napsal(a):
Marcelo,těhulím dávám kvasnice a před procházkou stříkám sprejem od Barona. Aspoň něco,no. Btw jestli jsi dávala spot teď, tak ještě v květnu minimálně budeš dávat. Květen,červen jsou klíšťata na vrcholu (uvidíme,jestli bude vlhký jaro),tam určitě nestačí dát na konci března a pak až v létě
Takže měsíc před haranim ho ještě mužů dát?
Díky.
Jinak teda když si na Heurece zadám antiparazitika pro březí a kojící feny, tak mi tam vyjede toto všechno
https://antiparazitika-pro-psy.heureka.cz/f:20985:1/
Lenka1230
XXX.XXX.68.96
Zdravím všechny,
moc děkuji za názory. Co se týká rakoviny a selhávání ledvin, nemyslela jsem to ihned po aplikaci antiparazitik, ale spíše postupem času. Nedávám to za vinu jen tomuto, ale je to určitě jedno s druhým. Takže jsem se tomu chtěla vyvarovat. Ale dali jste mi tady celkem jednoznačné argumenty a bez chemie to bohužel asi nepůjde.
Jen se chci zeptat, nejlepší mi pro nás přijde Bravecto, protože pejska máme jako mazlíka a chodí s námi na gauč, máme malé děti, takže obojky a ampulky mi nepřijdou vhodné zejména pro okolí (když to řeknu trošku sobecky, ale asi mě chápete). Jenže, když Bravecto působí až po kousnutí klíštěte tím, že ho usmrtí, tak přece to klíště po zakousnutí už může přenášet nemoci, nebo se pletu? Mají tedy tyto tablety smysl?
Děkuji. :)
klíštěcí nemoci se nepřenáší ihned po přisátí - klíště se musí přisát a až pak se spouští "režim uvolnění nákazy" - takže usmrcení při přisátí je z hlediska nemocí "bezpečné".
U nás (krátkosrsté plemeno) stačí jedno podání ročně - a i když údajně nemá repelentní účinky, tak klíšťat je na psovi minimum. A pokud už se nějaké zakousne - ihned je mrtvé a velmi snadno odsranitelné (jen se "suché" odloupne)
marcelaamax
napsal(a):
Díky.
Jinak teda když si na Heurece zadám antiparazitika pro březí a kojící feny, tak mi tam vyjede toto všechno
https://antiparazitika-pro-psy.heureka.cz/f:20985:1/
Jo, fiprystem jsem si taky přiotrávila jednu fenu- měla po aplikaci neurologické příznaky - rozšířené zorničky, dezorienace, pěna u huby (prý jsem nebyla první ani poslední). A na Scalibor měli alergickou reakci 4 ze 4 mych psů a jeden, co jsem ho o prázdninách hlidala.
... takže na březí fenu bych to nedala.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jo, fiprystem jsem si taky přiotrávila jednu fenu- měla po aplikaci neurologické příznaky - rozšířené zorničky, dezorienace, pěna u huby (prý jsem nebyla první ani poslední). A na Scalibor měli alergickou reakci 4 ze 4 mych psů a jeden, co jsem ho o prázdninách hlidala.
... takže na březí fenu bych to nedala.
Jo já to nehodlám zkoušet, jen mě to překvapilo...
Scalibor jsem na předešlém psovi měla, kamarádka ho používá roky a taky dobrý. Ale teda na březí fenu bych to nedala...
z příbalového letáku bravecta:
"......Blechy a klíšťata jsou vystaveny působení účinné látky okamžitě po kousnutí nebo přisátí na hostitele, kdy přijdou do kontaktu s tělními tekutinami. K nástupu účinku dochází u blech (C. felis) do 8 hodin a u klíšťat (I. ricinus) do 12 hodin po uchycení.
Přípravek může být použit jako součást léčebné strategie alergické dermatitidy způsobené bleším kousnutím (FAD).
4.3 Kontraindikace
Nepoužívat v případě přecitlivělosti na léčivé látky, nebo na některou z pomocných látek.
4.4 Zvláštní upozornění pro každý cílový druh
Nelze vyloučit riziko přenosu onemocnění přenášených parazity, protože účinek fluralaneru je spojen se zahájením příjmu potravy na hostiteli."
https://pribalovy-letak.info/bravecto-1400-mg
Lenka1230
napsal(a):
Jak píše Ollie, anaplazmóza taky nic moc. Nevyberete si.
Atheira
napsal(a):
U mně taky (starší generace). Na všenky u koní Neostomosan bezkonkurenční. A před pár lety tady psala jedna maminka, jak rychle a úspěšně zlikvidoval vši u svého dítka. Ale olizovat se nesmí, to ne.
napsal(a):
U mně taky (starší generace). Na všenky u koní Neostomosan bezkonkurenční. A před pár lety tady psala jedna maminka, jak rychle a úspěšně zlikvidoval vši u svého dítka. Ale olizovat se nesmí, to ne.
Tak teď jste mě docela zmátla. Takže celá ta věc s kočkama je vyloženě kvůli tomu, že kočky se olizují? Nebo je to konkrétně pro kočky toxický z nějakého jiného důvodu?
Kamarádka si udělala roztok z rozmarýnu a prej super. Má haskounku, která i přes obojek měla klíšťata, tak začala používat tohle celej minulej rok a naprostá pohoda. Já to chci prubnout letos, protože 11letýmu psovi se mi už Bravecto dávat nechce a obojky nefungujou přes jeho hustou srst.
Atheira
napsal(a):
Tak teď jste mě docela zmátla. Takže celá ta věc s kočkama je vyloženě kvůli tomu, že kočky se olizují? Nebo je to konkrétně pro kočky toxický z nějakého jiného důvodu?
Obojí. Kočky jsou extrémně citlivé na spoustu jedů i léků (viz obyčejný aspirin nebo brufen) + se často a pečlivě olizují (a navíc si skoro všude dosáhnou).
Huskyjanina
napsal(a):
Kamarádka si udělala roztok z rozmarýnu a prej super. Má haskounku, která i přes obojek měla klíšťata, tak začala používat tohle celej minulej rok a naprostá pohoda. Já to chci prubnout letos, protože 11letýmu psovi se mi už Bravecto dávat nechce a obojky nefungujou přes jeho hustou srst.
Kdysi jsem zkoušela. Fungovalo to na naprostým začátku sezóny,když ještě nebylo klíšťat tolik, a když bylo sucho. Jak klíšťáci vylezli ve velkým,efekt nula
Lenka1230
napsal(a):
Ahoj,
Lenka
Bohužel žádné..
Huskyjanina
napsal(a):
Já jsem roztok z rozmarýnu dávala k tomu přírodnímu obojku, no a jakž takž to fungovalo, ale občas klíště bylo, nebylo to stoprocentní. Ale taky se mi psi od jara do podzimu koupou, takže jakmile vlezli do rybníka, tak postřik byl asi pryč. Mě ale trochu fungoval i ten samotný Beaphar obojek, nemůžu posoudit tak by ne/fungoval jen ten postřik bez obojku.
Tak jsem se rozhodla, že po Advantixu asi koupím Foresto. A mám dotaz. Nikdy jsme žádný antiparaziticky obojek neměli, tak by mě zajímalo, jestli to nemůže mít u psa, který má sklon k hotspotům, nějaký negativní vliv. Tipuju, že jo, nemáte někdo zkušenost?
napsal(a):
Tak jsem se rozhodla, že po Advantixu asi koupím Foresto. A mám dotaz. Nikdy jsme žádný antiparaziticky obojek neměli, tak by mě zajímalo, jestli to nemůže mít u psa, který má sklon k hotspotům, nějaký negativní vliv. Tipuju, že jo, nemáte někdo zkušenost?
Pes,co má sklon k hotspotům, by na krku neměl mít vůbec nic nedávala bych
janaa
napsal(a):
Pes,co má sklon k hotspotům, by na krku neměl mít vůbec nic nedávala bych
Ach jo. Dík, tak nic, zůstaneme u pipety.
napsal(a):
z příbalového letáku bravecta:
"......Blechy a klíšťata jsou vystaveny působení účinné látky okamžitě po kousnutí nebo přisátí na hostitele, kdy přijdou do kontaktu s tělními tekutinami. K nástupu účinku dochází u blech (C. felis) do 8 hodin a u klíšťat (I. ricinus) do 12 hodin po uchycení.
Přípravek může být použit jako součást léčebné strategie alergické dermatitidy způsobené bleším kousnutím (FAD).
4.3 Kontraindikace
Nepoužívat v případě přecitlivělosti na léčivé látky, nebo na některou z pomocných látek.
4.4 Zvláštní upozornění pro každý cílový druh
Nelze vyloučit riziko přenosu onemocnění přenášených parazity, protože účinek fluralaneru je spojen se zahájením příjmu potravy na hostiteli."
https://pribalovy-letak.info/bravecto-1400-mg
Jo, jasně, tohle se v letáku píše. Už se to tu hodněkrát probíralo.
Jenže lidi, co Bravecto použili, se vesměs shodujou, že po něm ty klíšťata pes prostě domů nenosí. Maximálně tu a tam se najde nějaké mini usušené v srsti, ale jinak je prakticky bez klíšťat.
Moje fena, je-li neošetřená ničím, v jarním období je schopná přinést těch deset klíšťat denně, s Bravectem 0.
Jak je to možné, netuším, ale do příbalového letáku se zřejmě může napsat pouze to, co je garantované studiemi.
Mám známou veterinářku, která Bravecto používá na psy právě z důvodu, že žije v lokalitě, kde frčí babesióza.
Bodlinka se k tomu určitě vyjadřovala taky.
janaa
napsal(a):
Ráda pomůžu a potěším
Já vím. 🤣
Invaze klíšťat u nás začala, přestože je tady v posledních dnech tak nanejvýš 5 stupňů. Ty mrchy jsou čím dál tím víc odolnější. Pijáka jsme naštěstí v kožichu nenašli, uf.
lupus4
napsal(a):
Teď v TV propagovali el. odpuzovač blech a klíšťat, ale neznáte někdo někoho kdo to zkusil...?
PS. osobně tomu nevěřím, bude to asi stejně na 3 věci ...jako odpuzovače myší, kun
Mám kamarádka, který to právě testuje, teda jeho pes , dám pak vědět .
Mě se to úplně nelíbí, že by to pes nosil na obojku, navíc bych se bála, že to psi ztratí - tak jako nepochopitelně ztratili už několik známek - ať byly na kroužku, nebo na karabince, všechny pryč, takže teď mám čísla na obojkách.
A celkově moc těmhle věcem nevěřím, tomu, že to nemůže slyšet i pes, že mu to nemůže vadit.
lupus4
napsal(a):
https://profizoo.cz/eshop/psi/antiparazitika-spreje/elektr-odpuzovac-klistat-arpalit-dog-pro-psy-1ks?utm_campaign=1PZO0001I%7C25%7Cxml%7Czbo%7Cznacky&utm_medium=cpc&utm_source=zbozi.cz
No, já nevím, ale pokud v popisu tvrdí, že se výskyt parazitů na zvířeti sníží až po 7 dnech, tak to ho to asi moc nevytrhne, když na něm to klíště bude týden hodovat a pak by odpadlo tak ja ko tak...🤔
A blechy by prý ze psa mely bezpečně zmizet až po 35 dnech, a odpuzovat to má v okruhu 3m - takže pes bude jeste 35 dní zablešený a pak se teda ty blechy přesunou o 3 metry vedle a počkají si, až se vybije v tom zázraku za 7 stovek baterka...
Jo, to se vyplatí! 👻
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jo, a na hluchý klíšťata to nebude fungovat ani po těch 7 dnech🤔
🤣🤣🤣
Tady je to z té TV, ale neznáme nikoho, komu to pomohlo,
jak píšete výše.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10658625776-polopate/221562220400010/video/831047
lupus4
napsal(a):
taky mi to přijde jako blbost
zkoušel jsem najít co "slyší" klíště a spol. a nenašel
Napsala jsem mail známému entomologovi. Snad odpoví a budeme chytřejší.
napsal(a):
Určitě bych nevolila obojek. J8 jsme dala antiparazitní obojek feně pastevce, která nikdy žádné kožní problémy neměla, ale vzhledem k husté srsti na ní ani nebylo poznat, zda nemá blechy či klíšťata. Za 2 týdny pod obojkem hotspot jak blázen, rozlezlo se to až na hrudník a bylo měsíc co léčit.
conie
napsal(a):
Určitě bych nevolila obojek. J8 jsme dala antiparazitní obojek feně pastevce, která nikdy žádné kožní problémy neměla, ale vzhledem k husté srsti na ní ani nebylo poznat, zda nemá blechy či klíšťata. Za 2 týdny pod obojkem hotspot jak blázen, rozlezlo se to až na hrudník a bylo měsíc co léčit.
Díky za zkušenost, to fakt nechci, loni jsme hotspot taky léčili měsíc a to bylo před výstavama.
napsal(a):
Napsala jsem mail známému entomologovi. Snad odpoví a budeme chytřejší.
Pan entomolog se ohledně účinnosti elektronického odpuzovače vyjadřuje dost skepticky. Ještě jsem položila doplňující otázku ohledně ultrazvuku. Uvidíme, jaká bude odpověď.
napsal(a):
Pan entomolog se ohledně účinnosti elektronického odpuzovače vyjadřuje dost skepticky. Ještě jsem položila doplňující otázku ohledně ultrazvuku. Uvidíme, jaká bude odpověď.
Dobrý den,
dostal se ke mě Váš dotaz ohledne elektronického odpuzovače klíšťat. Nikdy jsem tento výrobek neměl v ruce, ale dovolím si tvrdit, že jeho účinnost proti klíšťatům nebude veliká. Podobně omezená je proti klíšťatům také účinnost klasických repelentů ve spreji. Důvodem je strategie, jakou klíště používá pro vyhledání svého hostitele. Klíště je pasivní lovec. Posadí se na stéblo trávy, vytrčí dopředu přední nohy a čeká. Na předních nohách má háčky a když kolem projde zvíře, nebo člověk, tak se na něj klíště pomocí těchto háčků zachytí. Je to víceméně pasivní proces, podobně jako když se na vás přichytí třeba bodlák. Na předních nohách je ještě ten Vámi zmiňovaný Hallerův orgán, který je složen z citlivých chemických, teplotních a mechanických receptorů. Díky tomuto receptoru klíště dopředu ví, že se k němu blížíte a dokáže odhadnout i směr ze kterého jdete. Podle toho může na trávě upravit svojí pozici, aby zvýšilo šanci, že se na Vás přichytí. Repelent působí tak, že klíštěti tento receptor zahltí. Je to podobné, jako kdyby Vás někdo posadil do místnosti a měla byste podle čichu najít čerstvě upečený koláček. Normálně by to nebyl problém, ale pokud by do místnosti někdo vystříkal celou voňavku, tak už by to bylo horší. A přesně takhle funguje repelent. Repelent tedy klíště nezažene, ono na té trávě zůstane a s velkou pravděpodobností se na vás stejně přichytí.
Jinak je to například u komárů, nebo jiného krevsajícího hmyzu. Komáři jsou aktivní lovci, kteří k Vám letí po chemickém gradientu, který vylučuje Vaše tělo. Pokud komárovi zahltíte jeho receptory repelentem, tak Vás nenajde. Proti těmto aktivním lovcům jsou tedy repelenty na rozdíl od klíšťat účinné.
Jedinou skutečně účinnou ochranou před klíšťaty jsou tablety, nebo obojky obsahující látky, které klíště zabijí, když se dostane na zvíře.
tak způsob "lovu" klíštěte je v celku všeobecně znám
ale pořád jsme se nedozvěděli, zda "slyší či neslyší" cosi a díky tomu (třeba ) nestáhne pacičky s háčky (čili přestane čekat na oběť) , takže se nezachytí
tuto "teorii" ale zase nepodporuje návod, kde chtějí "zdroj pro klíště odpuzujícího" mít obrácený ke psovi
to, že parazita "ultrazvuk" dožene až k sebevraždě snad nikdo nepředpokládal
PS. berte to jako jen zpestření
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Kometo, moc děkuji za rozšíření obzoru - tohle jsou perfektně sesumírované a užitečné informace👍
Já to jenom zkopírovala, to není z mé hlavy, tak chytrá nejsem. Ale vím, na koho se obrátit.
lupus4
napsal(a):
ale pořád jsme se nedozvěděli, zda "slyší či neslyší" cosi a díky tomu (třeba ) nestáhne pacičky s háčky (čili přestane čekat na oběť) , takže se nezachytí
tuto "teorii" ale zase nepodporuje návod, kde chtějí "zdroj pro klíště odpuzujícího" mít obrácený ke psovi
Na to mi pán entomolog neodpověděl. Jenom text viz výše.
lupus4
napsal(a):
Klíště slyší i trávu růst. Logicky,potřebuje tu trávu,aby si na ní sedlo, tudíž vyleze,až začne růst, a páč je zalezlý, musí jí slyšet růst. Logika Ale nevím,jestli jí slyší ultrazvukově
https://www.idnes.cz/technet/veda/bzucaky-odpuzovace-komaru-ultrazvuk-nefunguje.A180717_215106_veda_pka
"hmyz, zejména klíšťata, blechy a komáry":
https://www.obchodiste.cz/produkt/emmi-pet-ultrazvukovy-obojek-proti-klistatum-a-hmyzu/
Klíště nemá oči. To vím určitě. A vsadím se, že nemá ani uši. To není žádný king, je roztoč.
Jsou uzavřeny sázky? Chci vyhrát večeři. Palačinky s borůvkovou marmeládou.
Ixodes ricinus sonografus samozřejmě slyší trávu růst, pokud tato roste v Mach 3 a výš.
napsal(a):
Dobrý den,
dostal se ke mě Váš dotaz ohledne elektronického odpuzovače klíšťat. Nikdy jsem tento výrobek neměl v ruce, ale dovolím si tvrdit, že jeho účinnost proti klíšťatům nebude veliká. Podobně omezená je proti klíšťatům také účinnost klasických repelentů ve spreji. Důvodem je strategie, jakou klíště používá pro vyhledání svého hostitele. Klíště je pasivní lovec. Posadí se na stéblo trávy, vytrčí dopředu přední nohy a čeká. Na předních nohách má háčky a když kolem projde zvíře, nebo člověk, tak se na něj klíště pomocí těchto háčků zachytí. Je to víceméně pasivní proces, podobně jako když se na vás přichytí třeba bodlák. Na předních nohách je ještě ten Vámi zmiňovaný Hallerův orgán, který je složen z citlivých chemických, teplotních a mechanických receptorů. Díky tomuto receptoru klíště dopředu ví, že se k němu blížíte a dokáže odhadnout i směr ze kterého jdete. Podle toho může na trávě upravit svojí pozici, aby zvýšilo šanci, že se na Vás přichytí. Repelent působí tak, že klíštěti tento receptor zahltí. Je to podobné, jako kdyby Vás někdo posadil do místnosti a měla byste podle čichu najít čerstvě upečený koláček. Normálně by to nebyl problém, ale pokud by do místnosti někdo vystříkal celou voňavku, tak už by to bylo horší. A přesně takhle funguje repelent. Repelent tedy klíště nezažene, ono na té trávě zůstane a s velkou pravděpodobností se na vás stejně přichytí.
Jinak je to například u komárů, nebo jiného krevsajícího hmyzu. Komáři jsou aktivní lovci, kteří k Vám letí po chemickém gradientu, který vylučuje Vaše tělo. Pokud komárovi zahltíte jeho receptory repelentem, tak Vás nenajde. Proti těmto aktivním lovcům jsou tedy repelenty na rozdíl od klíšťat účinné.
Jedinou skutečně účinnou ochranou před klíšťaty jsou tablety, nebo obojky obsahující látky, které klíště zabijí, když se dostane na zvíře.
Kometo, díky! Ne rozdíl od lupuse jsem tohle nevěděl, takže pro mě zajímavé a veskrze nové informace.
Dasvo
napsal(a):
Kometo, díky! Ne rozdíl od lupuse jsem tohle nevěděl, takže pro mě zajímavé a veskrze nové informace.
Já si taky rozšířila obzory.
lupus4
napsal(a):
Tak třeba si to klíště jen zacpe uši - to už by fungovat mohlo, ne...? 🤔
Jinak jsem se včera bavila se svým vetem, který je i dost sofistikovaný včelař o tom, jak různé pesticidy působí na včely. A on říkal, že je to samozřejmě zabíjí, ale není to tak, že by uhynuly náhle, ale že prostě žijí kratší dobu - myslím, že přesně stejný dopad budou mít/mají pesticidy v antiparazitikách i na ty psy.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak třeba si to klíště jen zacpe uši - to už by fungovat mohlo, ne...? 🤔
Otázka, jestli nějaké uši vůbec má Z logiky věci - když je vybaveno mechano-, termo- a chemo receptory k tomu, aby se na nás přicuclo, tak sluchový orgán podle mě ani nepotřebuje.
napsal(a):
Otázka, jestli nějaké uši vůbec má Z logiky věci - když je vybaveno mechano-, termo- a chemo receptory k tomu, aby se na nás přicuclo, tak sluchový orgán podle mě ani nepotřebuje.
Dočetla jsem se, že hmyz uši nemá, ale má jiné sluchové orgány. Přímo o klíšťatech nikde nic....
napsal(a):
Dočetla jsem se, že hmyz uši nemá, ale má jiné sluchové orgány. Přímo o klíšťatech nikde nic....
Já si pamatuju ještě ze školy, že kobylka slyší třeba "kolenem". A zase mě napadá - patří ke hmyzu, který vydává zvuky. Ale klíšťata jsou asi němá. Když nenašel nic ani lupus, tak už nevím.
napsal(a):
Ne, prostě klíště slyšet musí - jinak by nám přece nenabízeli ten ultrazvukový zázrak za 7 stovek, dyť to je logický💡
Klíště obecné je roztoč.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ne, prostě klíště slyšet musí - jinak by nám přece nenabízeli ten ultrazvukový zázrak za 7 stovek, dyť to je logický💡
Když lidi neví, jestli klíště slyší nebo ne a prodejce je dost vyčuranej a cílí na dost důvěřivý lidi, dá se jim prodat klidně i playlist s hudbou, který se klíšťata bojej...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A není tohle náhodou podvod?
To rozhodně je. A neříkám, že by se to mělo běžně dít. Nicméně je fakt, že pořád jsou šmejdi, co se klamání spotřebitele úplně nebojí a rádi se přiživí na neinformovanosti lidí...
To se samozřejmě nevyjadřuju k tomu ultrazvukovýmu pokladu. Taky nevím, jak jsou na tom klíšťata s ušima doopravdy.
Dasvo
napsal(a):
Chtěl jsem zamachrovat, že klíště je roztoč v případě, že ho vyndáte roztočením, anžto patří mezi členovce. A ono hele, fakt je roztoč. :-)
Extrémně vzdělávací diskuze toto!
Jj, tohle jsou aspoň diskuze k něčemu, ne furt dokola "pesmičůrádopostele", "neposlouchá" "dominantní8týdenníštěněnáschcesežrat"... a podobný folklór
A to už jsou u vás klíšťata? Letos jsem ještě neviděla ani jedno (a žádné přípravky nepoužívám).
napsal(a):
A to už jsou u vás klíšťata? Letos jsem ještě neviděla ani jedno (a žádné přípravky nepoužívám).
Jj, než jsem dala před 3 týdnama obojek a pipetu, tak jsme měli 3!
Minulý týden byla kamarádka v lese a říkala, že měla psa obsypanýho 50:50 klíšťatama a pijákama lužníma - - 10 km od Brna! 😳
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, než jsem dala před 3 týdnama obojek a pipetu, tak jsme měli 3!
Minulý týden byla kamarádka v lese a říkala, že měla psa obsypanýho 50:50 klíšťatama a pijákama lužníma - - 10 km od Brna! 😳
Tak to koukám. Tady po nich není ani památky. Je tu ale dost zima - ráno byly dva stupně nad nulou a sněhová vánice...
napsal(a):
Klíště obecné je roztoč.
My víme. Jak to souvisí s otázkou, jestli slyší?
napsal(a):
Hodila jsem dotaz i na bezobratlé, tak uvidíme.
napsal(a):
Bylo tady několik referencí na hmyz...
Klíšťata mají smyslový (Hallerův) orgán, uši nemají.
klíště už přinesl včera i Night - z lesa se sněhem... Tak vyfasoval chemii...
Já minulý týden dala všem pipetu Advantix a žádný klíště jsem teď nenašla. Ale je zima, svině jsou zalezlý. Jak bylo to teplo, tak jsem medvědovi našla 20 přicucaných, feny v pohodě.
Já nasadila Scalibor někdy v březnu, klíště jsem na psovi ještě nenašla. Řekla jsem si, že letos nebudu čekat, až klíště najdu, ale nasadím to předem.
napsal(a):
Tak podle wiki je klíště hluchý jak poleno, ale hellerův orgán mu umožňuje čich - což znamená, že ultrazvukový zazrak je na nic, ale ta levandule by ho znechutit mohla🤔
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Haller%C5%AFv_org%C3%A1n
Je to ale zajímavý jev, prodává se padesát let nebo kolik to tam psali výzkumníci, nefunguje jinak než jako placebo, přesto tomu lidé stále věří, stejně jako že existuje paní Columbová a že jejich baset umí "zůstaň", přestože se ví, že roztoči neslyší a nevidí.
Pach cítí, takže fakt jen pokusy o postavení aromatické zdi mezi psa a klíště, nebo horší chemie. Spoléhám na to, že klíště po přisátí chcípne dřív, než psa nakazí - snad.
Ještě bych psa mohla obalit termopřikrývkou, aby z něj nešlo teplo, no tuším, že se mu to líbit nebude.
lupus4
napsal(a):
Teď v TV propagovali el. odpuzovač blech a klíšťat, ale neznáte někdo někoho kdo to zkusil...?
PS. osobně tomu nevěřím, bude to asi stejně na 3 věci ...jako odpuzovače myší, kun
Já jsem ten arpalit objednala, včera ho mamka pověsila na kavkazanku. Tak vám pak napíšu.
Dřív jsme jí dávali obojek, ale jeden moc nefungoval, z jednoho se opupínkovala, a tak jsme další nezkoušeli a používali pipety. Ale i přes to mívala klíšťata, sice v menším množství, ale měla je. Teď nebyla chráněná, a denně tak 2 - 4 klíšťata měla, i když je docela chladno. Proto jsme se s mamkou rozhodly, že ten arpalit zkusíme.
přestože se ví, že roztoči neslyší a nevidí.
ted machrujete, kdyz se to tady vypatralo
tak patrně účinek nemá být v tom, že klíště "slyší", ale že pro něj má nějaký negativní vliv vlnění-tlak
napsal(a):
tak patrně účinek nemá být v tom, že klíště "slyší", ale že pro něj má nějaký negativní vliv vlnění-tlak
ale že pro něj má nějaký negativní vliv vlnění-tlak
jj. jen otazka za zlateho bludistaka je, jak na nej negativne ma pusobit vlneni nebo tlak, kdyz nema organ ci bunky, na ktere lze takhle negativne pusobit?
Ve mě se to pořád pere, mám každoroční dilema - riziko klíšťat x chronické trávení psa...
Rozhoduju tedy mezi variantou tableta nebo nic.
Ale - u nás je vždycky, co se týče klíšťat, kritické jaro cca duben až červen. Předchozí roky touhle dobou už jich nosily domů mraky.
O letních prázdninách vždycky jako když utne - jenom sem tam ojedinělé klíště.
Tak mě napadá, že jestli ta zima letos ještě chvíli vydrží, už ta tableta ani nebude stát za to. Doufám teda, že si klíšťata tu sezónu neposunou
napsal(a):
přestože se ví, že roztoči neslyší a nevidí.
ted machrujete, kdyz se to tady vypatralo
No a kde se vypátralo nepochybně, že sluchové ústrojí fakt nemá? Ve wiki akorát říkají, že si to někdo spletl s ušima.. knihu jsem si otevřela, ale německy neumím..jestli Vy ano, prosím o přeložení pasáže o uších
https://www.biodiversitylibrary.org/item/36963#page/179/mode/1up
Podle mě roztoči neslyší, také nepotřebují. A také nevidí, což jsem ale našla, že je fakt. O uších nic. V testu, co jsem dávala odkaz 15.4., teda v těch milionech testů, se zjistilo, že ani na jiného tvora ultrazvuk nefunguje, protože sice komár slyší, ale štípe samička a ta má sluch vyvinutý hůře než sameček, takže před napadením člověka/psa to také nefunguje.
Terven: já vyčkávám :-) kocour ale už přinesl 2ks, takže toho bravecto nemine, hlavně ale doma nechci blechy a ty jsou kočičí, tak v pondělí achjo
Pes vnímá ultrazvuk. Se z toho zblázní, zvlášť z nějakého křápu za 200, bezva píšťalka.
Ultr. je absorbován vzduchem..
Kdyby se k tomu přidala voda, tak vznikne vlhkost, kterou už klíště vnímá. Takže potřebuji, aby pes slintal a vysílal vlny zároveň.
Ale pes by mohl být lokátorem klíšťat. Pokud mezi ním a klíštětem nebude vzduch. Tak to jsem teda úplně nepotřebovala.
Dasvo
napsal(a):
Zvuk přece nemusí být vnímán jen ušima! Zvuk je vlnění, vibrace. Nemusíme mít uši na to, abychom vnímali třeba to, že někdo dupe. :-) Když můžou sloni vnímat zvuk nohama, proč by to klíště nemohlo dělat třeba zadečkem?
Ano, přece se ví všeobecně i o tom, že hluší lidé vnímají hudbu.
Když se použije něco pořádného, jako máme na čištění elektroniky, lékařské nástroje,... tak co ten pes? Jinak ano, zvuk umí i zabít a myslím, že do ultraz. čističky by to šlo zkusit, že by to nikdo nezkusil, jakou účinnost má na různé živočichy, když se tolik používá na lidi, přece zvěř je testovací objekt..
Teoreticky by se dali hmyzáci pochytat, zneplodnit, nebo rovnou kuchnout :-)
http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/213-negativni-vliv
Slon - nohama neslyší, ale vnímá vibrace podlahy. Klíštěti bude vadit, že jdeme kolem, nebo bude rádo?
No tak já asi letos zase oblíbená pipeta 3v1 klíšťata, blechy, repelent....březí fenu nemám, pipety máme odzkoušený, že není u psů žádnej problém a zatím ťuk ťuk i na ty naše místní klíšťáky to zabírá.
naklistata
XXX.XXX.0.78
Já mám 3 malé psy, bydlíme na Vysočině. Psi jsou každý den v lese, na poli, na zahradě.
Vyzkoušela jsem kdeco..ale nejlépe mi na nich funguje tento
https://antiparazitika-pro-psy.heureka.cz/bioveta-top-spot-on-stronger-dog-s-1x1ml/
Psi nemají klíštata, ani když zmoknou.. Jestli mají za sezonu 2-3, je to moc.. Český výrobce a výborná cena..Navíc současně i odpuzuje, takže se klíšťata ani nepřisají, což je rozdíl u Bravecta..Kde klíšťata odumřou, až se napijí..
Pangamin atp., bohužel nikdy neúčinkoval. Obojky používat nechci.
Objevila jsem to v roce 2019 na MVP v Brně, měli tehdy za akční cenu, nakoupila jsem více..a od té doby používám.Za nás perfektní!!
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak podle wiki je klíště hluchý jak poleno, ale hellerův orgán mu umožňuje čich - což znamená, že ultrazvukový zazrak je na nic, ale ta levandule by ho znechutit mohla🤔
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Haller%C5%AFv_org%C3%A1n
Tak se usneseme, že ultrazvukový odpuzovač je na nic.? Levandule by mohla přerazit náš pach jako potencionální svačiny.
Dasvo
napsal(a):
Zvuk přece nemusí být vnímán jen ušima! Zvuk je vlnění, vibrace. Nemusíme mít uši na to, abychom vnímali třeba to, že někdo dupe. :-) Když můžou sloni vnímat zvuk nohama, proč by to klíště nemohlo dělat třeba zadečkem?
Já jsem takhle uvažovala na bezobratlých - co když ho právě ty vibrace upozorní, že se něco blíží a ono se na to naopak připraví a "zaútočí"?
naklistata
napsal(a):
Já mám 3 malé psy, bydlíme na Vysočině. Psi jsou každý den v lese, na poli, na zahradě.
Vyzkoušela jsem kdeco..ale nejlépe mi na nich funguje tento
https://antiparazitika-pro-psy.heureka.cz/bioveta-top-spot-on-stronger-dog-s-1x1ml/
Psi nemají klíštata, ani když zmoknou.. Jestli mají za sezonu 2-3, je to moc.. Český výrobce a výborná cena..Navíc současně i odpuzuje, takže se klíšťata ani nepřisají, což je rozdíl u Bravecta..Kde klíšťata odumřou, až se napijí..
Pangamin atp., bohužel nikdy neúčinkoval. Obojky používat nechci.
Objevila jsem to v roce 2019 na MVP v Brně, měli tehdy za akční cenu, nakoupila jsem více..a od té doby používám.Za nás perfektní!!
Jo, kupuju koňský balení už snad 15 let. Pro mě to není žádná novinka. Cena vychází v tom případě úplně super, i když taky podražili.
napsal(a):
Když se použije něco pořádného, jako máme na čištění elektroniky, lékařské nástroje,... tak co ten pes? Jinak ano, zvuk umí i zabít a myslím, že do ultraz. čističky by to šlo zkusit, že by to nikdo nezkusil, jakou účinnost má na různé živočichy, když se tolik používá na lidi, přece zvěř je testovací objekt..
Teoreticky by se dali hmyzáci pochytat, zneplodnit, nebo rovnou kuchnout :-)
http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/213-negativni-vliv
Slon - nohama neslyší, ale vnímá vibrace podlahy. Klíštěti bude vadit, že jdeme kolem, nebo bude rádo?
No právě. Viz výše.
jen poznámka k esenciálním olejům - jsou (některé) jedovaté pro kočky
kdož máte kočky.....
napsal(a):
Jo, kupuju koňský balení už snad 15 let. Pro mě to není žádná novinka. Cena vychází v tom případě úplně super, i když taky podražili.
Ale to nemůžu použít, když mám kočku, asi? Je to permethrin. Za jak dlouho to zmizí z chlupů? Je jedovatý i pro ryby.
Dasvo
napsal(a):
Nevnímají zvuk, ale vibrace. To můžeme i my, že jo, když pod námi budou mít sousedi mejdan. (Si ještě pamatuji, jak se mnou před léty vibrovala postel - naštěstí mladí zestárli a zklidnili se). To budeme vědět i jako hluší.
napsal(a):
Ale to nemůžu použít, když mám kočku, asi? Je to permethrin. Za jak dlouho to zmizí z chlupů? Je jedovatý i pro ryby.
Permethrin se pro kočky opravdu nedoporučuje.
napsal(a):
Permethrin se pro kočky opravdu nedoporučuje.
No tak jsem si dogůglila, že plavat pes nesmí dva dny po aplikaci, nemám na něj sahat skoro celý den a tak nějak totéž kočka.. tak to asi nepůjde :-) leda že jednoho z nich dám k adopci.
napsal(a):
Ne, je to jen pro psy. To byla odpověď jen na nick v citaci.
zkoušel jste někdo tohle ?
https://www.tommiland.cz/margus-biocide-collar-dog-s-m-55cm-ean21998323-skup1029.php
cena cca 100,-/4měs to zní až neuvěřitelně
účinná látka má údajně být beta sitosterol.
asi to zkusím, ta 100 mě nezruinuje , nechce se mi furt do chemie
když tak vyhodit to jde vždycky
lupus4
napsal(a):
zkoušel jste někdo tohle ?
https://www.tommiland.cz/margus-biocide-collar-dog-s-m-55cm-ean21998323-skup1029.php
cena cca 100,-/4měs to zní až neuvěřitelně
účinná látka má údajně být beta sitosterol.
asi to zkusím, ta 100 mě nezruinuje , nechce se mi furt do chemie
když tak vyhodit to jde vždycky
Mně to zní hodně neuvěřitelně :-) nimbový olej repelent atp. je, ale že by na měsíce.. tak třeba jo, nevím, spíše ale věřím hodinám, dnům max.
Sitosterol tam bude jako konzervant-antioxidant..edit.: jsem ho v papíru od obojku nenašla a ještě k tomu píšu kraviny - je to stabilizátor.. ale ta účinná látka je nimbový olej.
naklistata
XXX.XXX.0.78
napsal(a):
já mám kočky doma dvě. Spí spolu v jednom klubku :)
Dělám tak, že psům dám tak, abychom hned šli na nějakou fakt delší procházku. Ono to trochu vyvětrá a kočky nikdy problém neměly. A to má jedna 15 let a druhá 14.
naklistata
XXX.XXX.0.78
napsal(a):
No tak jsem si dogůglila, že plavat pes nesmí dva dny po aplikaci, nemám na něj sahat skoro celý den a tak nějak totéž kočka.. tak to asi nepůjde :-) leda že jednoho z nich dám k adopci.
na psy normálně sahám, normálně s nimi manipuluji a s kočkama jsou také ve styku..
Tak už i já prohlašuji klíštěcí sezonu za zahájenou. Dnes první úlovek. :-))
manitschka
napsal(a):
Já nevím do které diskuze se zeptat, ale víte, že Bravecto dělá i pipety? Pro kočky i pro psy, taky účinek tři měsíce. Jen mě to tak napadlo, že se tu skloňuje jen jako tableta.
Bude spot on fungovat celý rok jako tableta? Na kocourovi loni fungoval, pes měl tabletu. Letos zem asi vůbec nerozmrzne, tak co si dělám starosti.. Ale co kdyby náhodou začlo jaro.
S pipetou mám osobní zkušenost taky jen u koček, jednu velkou jsem roztáhla do stříkaček pro obě a celou sezónu klid. Předchozímu psouchovi jsem dávala tabletu, taky stačila jedna na jaře až do alelujá, drželo to dýl než uvádějí, u nás tedy. Teď jsem chtěla po dlouhém hlavolámání nakonec koupit taky tabletu, jediná pipeta bez permethrinu, kterou jsem sehnala, byl Frontline, dávala jsem tak před deseti dny, a funkce teda dost moc nic... Jsme hodně venku (furt), a vlkodlak se rád válí v trávě, no. No, a byla jsem uvzpomněna bývalou kolegyní, že mají Braveco i pipety, tak jí mám zakoupenou a budem testovat. :-) Snad to bude dobrý, obojek do postele nechcu a vlkodlak je trochu zažívací cíťa, tak jsem se té tablety bála, že mi tu tisícofku vyblinká. :-) Taky člověk čte moc diskuzí možná, když jsem dělala na veterině, řešila jsem to paradoxně mnohem míň, nevybavuju si, že by nám totiž vůbec někdo hlásil po tabletě problém.
lupus4
napsal(a):
Tak jsem dnes nasadil ten eko zázrak od Tommiho, za týden podám zprávu
Kde je zpráva :-) tady mrzne, fouká, občas sněží, takže .. jestli je takhle i na jihu, tak to neplatí.
Tak zpráva za týden jsem mu vyndal cca 10 klíšťat a vzhledem k vcelku pro ně zatím (oproti loňsku) nic moc počasí, mi to přijde docela dost. Ale z forestem to bylo skoro stejný - jen byli mrtví. .i když tyhle živý jdou vyndat snadno - až se divím. Spot se mi nechce dávat - při blbé reakci je to nevratný. Takže bude asi jinej obojek, ten jde když tak sundat.
lupus4
napsal(a):
Tak zpráva za týden jsem mu vyndal cca 10 klíšťat a vzhledem k vcelku pro ně zatím (oproti loňsku) nic moc počasí, mi to přijde docela dost. Ale z forestem to bylo skoro stejný - jen byli mrtví. .i když tyhle živý jdou vyndat snadno - až se divím. Spot se mi nechce dávat - při blbé reakci je to nevratný. Takže bude asi jinej obojek, ten jde když tak sundat.
Spot při blbé reakci normálně vymyjete saponátem a do pár hodin je pes v pohodě. To mám i vyzkoušený.
Před měsícem jsem dala všem poprvé spot Advantix a bez problémů, žádná reakce, klíště ani jedno. To nám loni Top spot od Biovety tak dobře nefungoval a navíc po něm zůstávají mastný fleky. Uvidíme, na jak dlouho to bude, když je zatím zima a psi se ještě pořádně nekoupali.
napsal(a):
Před měsícem jsem dala všem poprvé spot Advantix a bez problémů, žádná reakce, klíště ani jedno. To nám loni Top spot od Biovety tak dobře nefungoval a navíc po něm zůstávají mastný fleky. Uvidíme, na jak dlouho to bude, když je zatím zima a psi se ještě pořádně nekoupali.
Tak já letos prvně dávala ten Top stop od Biovety a jsem spokojená. Dávala jsem ho psům v březnu, mastnou srst v místě aplikace měli asi tři dny (ale jsou hladkosrstí), no a klíště ani jedno. Ani přisáté, ani lezoucí.
Já mám psy nakapaný už asi měsíc a půl, když měla čuba jedno klíště, od té doby nic, ale od té doby bylo tak hnusně,že asi ani ta klíšťata nebyla soudím podle toho,že klíště neměla ani matka Adéla, která samozřejmě nakapaná není a dostává jen pangamin se zvýšeným thiaminem a je stříkaná před procházkou přírodním sprejem. Je fakt,že tady teprve teď tak nějak začala pomaličku růst tráva, ale pořád je po kotníky
marcelaamax
napsal(a):
Tak já letos prvně dávala ten Top stop od Biovety a jsem spokojená. Dávala jsem ho psům v březnu, mastnou srst v místě aplikace měli asi tři dny (ale jsou hladkosrstí), no a klíště ani jedno. Ani přisáté, ani lezoucí.
Lezoucí občas na té světlé dlouhé srsti najdu, ale přisátý ani jedno. Možná chcípnou, ještě než se přisají....
Lenka1230
napsal(a):
Ahoj,
Lenka
Zkusila jsem letos bylinný spot od Aromafauny, pes voní jako barová tanečnice a klíšťata měl dnes za hodinu v přírodě 3. Tak to asi ujde, když zakouslé bylo jen 1 na penisku.
Vloni měl v sobě simparicu 2.týden a při procházce kolem naší řeky Labe na něj naskákala asi všechna, co tam byla! Dohromady jich totiž bylo cca 66, z toho cca 40 lezoucích, které jsme už na pěšině sem tam sundavali a přes 20 zakouslých. Ještě, že je Oliver bílý...doma jsem přes půl hoďky vyndavala klíšťata..od té doby jsme tam radši už na prochajdě nebyli!
Vím, jak funguje simparica a bravecto, ale podívaná to byla děsivá a doma zoo bych mít nechtěla...mám pro jistotu ještě objednaný na dovču jiný spot...
napsal(a):
Zkusila jsem letos bylinný spot od Aromafauny, pes voní jako barová tanečnice a klíšťata měl dnes za hodinu v přírodě 3. Tak to asi ujde, když zakouslé bylo jen 1 na penisku.
Vloni měl v sobě simparicu 2.týden a při procházce kolem naší řeky Labe na něj naskákala asi všechna, co tam byla! Dohromady jich totiž bylo cca 66, z toho cca 40 lezoucích, které jsme už na pěšině sem tam sundavali a přes 20 zakouslých. Ještě, že je Oliver bílý...doma jsem přes půl hoďky vyndavala klíšťata..od té doby jsme tam radši už na prochajdě nebyli!
Vím, jak funguje simparica a bravecto, ale podívaná to byla děsivá a doma zoo bych mít nechtěla...mám pro jistotu ještě objednaný na dovču jiný spot...
😱
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
😱
Tak nějak...😉 někdo tady doporučoval Bioveta Top spot, jestli to dobře píšu....tak to zkusím, mám 3x objednáno 🐕
Tak já to nechci zakřiknout, ale my letos zatím bez ztráty kytičky...Gina zakapaná frontline tri-act a dneska jsem jí našla na čuni jedno lezoucí klíště, což je pro mě známka toho, že je asi čas zakápnout znovu.
Do včerejška lezoucí klíšťata nula, zakouslá nula.
A to lozim lokalitama, kde každoročně pesani klíšťata nasbírali, kolem potoka a na naší velký louce, kolem lesa...hlavně teda z jara než jsem poprvé zakápla.
Nejsem nějaký propagátor chemie, ale v tomhle případě.....hraju na jistotu.
napsal(a):
Tak já mám letos feny úplně neošetřené a za procházku přinesou taky tak ty tři klíšťata, ale spíš míň. A to lezou ve vysoké trávě, po lese, všude.
Spíš to bude tím, že letos je díky extrémně chladnému jaru míň klíšťat obecně.
Spot od Aromafauny jsem v předchozích letech používala taky, krásně mi to voní, fenám už podstatně míň...a neměla jsem pocit, že by to fungovalo.
Zatímco po použití Bravecta nebylo jediné klíště. A o Symparice mi říkal kolega totéž.
Těch 66 klíšťat - zřejmě prolezl nějakou vydatnou lokalitu, někdy se to stane, ale nevěřím, že se spotem z Aromafauny by se to nestalo.
Ty aromaolejíčky totiž působí jen jako repelent, což na klíšťata v podstatě nefunguje - myslím, že zrovna v tomhle vlákně výše je na tohle téma odborný text, který sem dávala Fíkovnice (pokud někdo jiný, tak se omlouvám).
Lenka1230
XXX.XXX.68.96
Tak jsme šli nakonec do tablet BRAVECTO a do toho jsem udělala ještě domácí repelent z rozmarýnu a před každou procházkou ho tím důkladně postříkám. Zakouslé klíště zatím ani jedno, ale domů jsme si na kožíšku přinesli už tak 7 klíšťat. Náš JRT je dlouhosrstý, takže se ty malé potvory snadno schovají a stane se, že i po koupeli a česání se klidně i po delší době najednou objeví. Je to děs...
Nějaké nápady, jak zamezit klíšťatům úplně a chránit tak nejen psa, ale i sebe a rodinu?
Děkuji moc.
"Nějaké nápady, jak zamezit klíšťatům úplně a chránit tak nejen psa, ale i sebe a rodinu?"
Pochybuju, že existuje jiné stoprocentní řešení, než nemít psa ( /venkovní kočku) a nechodit do přírody
Teoreticky můžou jít klíšťata méně na krátkosrsté psy, ale nemusí to tak být. Já mám třeba máloklíšťatovýho psa a v kombinaci s obojkem Scalibor jsme s klíšťaty téměř na nule. Ale zase jiným tento konkrétní obojek nefungoval nebo vyvolával alergické reakce. Na každýho psa nebo i oblast může platit jiná chemie.
Vyčesat a obrat ještě před příchodem do obytných prostor. Ale 100% není nic.
Já teda mužů říct, že u mých hladkosrsťáků ta antipatazitika 100% jsou. Ale ta přírodní ne.
Když jsem používala přírodní obojky Beaphar a přírodní spreje, tak občas nějaké klíště bylo. Ale s obojkem Kiltix ani jeden pes za celou sezonu ani jedno klíště. Letos máme prvne ten Top spot on a zatím zase ani jeden pes ani jedno klíště (a to známí v okolí už klíšťata měli).
marcelaamax
napsal(a):
Já teda mužů říct, že u mých hladkosrsťáků ta antipatazitika 100% jsou. Ale ta přírodní ne.
Když jsem používala přírodní obojky Beaphar a přírodní spreje, tak občas nějaké klíště bylo. Ale s obojkem Kiltix ani jeden pes za celou sezonu ani jedno klíště. Letos máme prvne ten Top spot on a zatím zase ani jeden pes ani jedno klíště (a to známí v okolí už klíšťata měli).
Já mam tu březí fenu neošetřenou, ale nenechám ji lítat ve vyšší trávě a po příchodu ji okamžitě celou stáhnu vlhčeným ubrouskem, kdyby něco na sobě měla a zatím po ní lezla 2.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já mam tu březí fenu neošetřenou, ale nenechám ji lítat ve vyšší trávě a po příchodu ji okamžitě celou stáhnu vlhčeným ubrouskem, kdyby něco na sobě měla a zatím po ní lezla 2.
Mám neošetřeného psa, venčíme prakticky pouze ve vysoké trávě (ze zdravotních důvodů, aby to zase nevypadalo špatně - blízko nic posekaného nemáme), a za letošek zatím dvě lezoucí a jedno zakouslé.
napsal(a):
Mám neošetřeného psa, venčíme prakticky pouze ve vysoké trávě (ze zdravotních důvodů, aby to zase nevypadalo špatně - blízko nic posekaného nemáme), a za letošek zatím dvě lezoucí a jedno zakouslé.
Já jsem včera byla na akci ve Zlíně, a tam na cvičáku po těch psech klíšťata lezla.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já jsem včera byla na akci ve Zlíně, a tam na cvičáku po těch psech klíšťata lezla.
U nás je stále chladno a hodně prší. Myslím, že tady jejich čas teprve přijde. Chodím na první venčení kolem páté, a to je počasí stále na zimní kabát a čepici...
No já na začátku hárání ještě dala ten Top spot , a pak už nejspíš taky smůla. Maximálně si něco doma udělám z bylinek, nějaký postřik. Tak uvidím, jak potom.
Ale doteď normálně lítala ve vysoké trávě, prolezla kdejaké křoví, když bylo hezky, tak jsme bývali celé dny na zahradě, kde vzadu taky máme vysokou trávu, dost keřů, roští a psi po celých dnech na zahradě prostě nic. Plus k tomu ještě procházky v přírodě,lese..A třeba sousedi, kteří mají psa defakto jen na zahradě, tak vyndavali klíšťat už několik, než pořídili obojek.
marcelaamax
napsal(a):
No já na začátku hárání ještě dala ten Top spot , a pak už nejspíš taky smůla. Maximálně si něco doma udělám z bylinek, nějaký postřik. Tak uvidím, jak potom.
Ale doteď normálně lítala ve vysoké trávě, prolezla kdejaké křoví, když bylo hezky, tak jsme bývali celé dny na zahradě, kde vzadu taky máme vysokou trávu, dost keřů, roští a psi po celých dnech na zahradě prostě nic. Plus k tomu ještě procházky v přírodě,lese..A třeba sousedi, kteří mají psa defakto jen na zahradě, tak vyndavali klíšťat už několik, než pořídili obojek.
No, je rozumný dát feně před krytím spot, který působí dlouhodobě, takže ty látky v těle bude mit v době, když bude březí?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, je rozumný dát feně před krytím spot, který působí dlouhodobě, takže ty látky v těle bude mit v době, když bude březí?
No nejdřív se mi to taky nezdálo a nechtěla jsem nic dávat. Pak mi někdo tady psal, že před krytím ještě klidně mužů (myslím, že to byla "janaa", ale nevím už jistě). No a pak jsem se po tom ještě pídila a řada dalších chovatelů mi říkala, že taky před háráním nebo na začátku hárání antiparazitika ještě dávají, takže jsem je dala taky 🤷♀️.
marcelaamax
napsal(a):
No nejdřív se mi to taky nezdálo a nechtěla jsem nic dávat. Pak mi někdo tady psal, že před krytím ještě klidně mužů (myslím, že to byla "janaa", ale nevím už jistě). No a pak jsem se po tom ještě pídila a řada dalších chovatelů mi říkala, že taky před háráním nebo na začátku hárání antiparazitika ještě dávají, takže jsem je dala taky 🤷♀️.
Jde o to, že ta embrya jsou cca od 10.dne docela citlivá na veškerou chemii a ono je to nezabije, ale v době kdy se utváří základ pro různé organy a systémy to nemusí být úplně top. A ten spot na té feně prostě v té době působí.
Samozřejmě nikdo pak s odstupem času nezjistí, kde se u štěňat pak třeba vzala nějaká vývojová vada nebo proč mají problémy s imunitou..., takže to nikdo nepřísoudí třeba k tomuto, ale já jsem na tyhle veci opatrná.
Hele,hele, tak to prrr, nikdy jsem nepsala dá spot na začátku hárání. Psali jsme o tom ve smyslu, že když nehárá, tak spot ještě dostat může, nemusí tam být prodleva třeba dva měsce, ale určitě bych nenapsala dát ho začátkem hárání
Jinak já cpu kojnou horem dolem kvasnicema se zvýšeným thiaminem (ráno a v poledne, páč večer by se s ní nedalo vydržet), plus stříkám sprejem od barona a zatím ťukám,dobrý. Po každý procházce hned prohlížím a tak jednou za dva dny nějaký napitý najdu,ale zatím jsem je obrala na procházce nebo po příchodu domů. Ještě dva týdny musíme vydržet
janaa
napsal(a):
Hele,hele, tak to prrr, nikdy jsem nepsala dá spot na začátku hárání. Psali jsme o tom ve smyslu, že když nehárá, tak spot ještě dostat může, nemusí tam být prodleva třeba dva měsce, ale určitě bych nenapsala dát ho začátkem hárání
Jinak já cpu kojnou horem dolem kvasnicema se zvýšeným thiaminem (ráno a v poledne, páč večer by se s ní nedalo vydržet), plus stříkám sprejem od barona a zatím ťukám,dobrý. Po každý procházce hned prohlížím a tak jednou za dva dny nějaký napitý najdu,ale zatím jsem je obrala na procházce nebo po příchodu domů. Ještě dva týdny musíme vydržet
Kdy máte termín?
My za 10. dní.
Aha, tak já to asi špatně pochopila (nebo potom nějak pomotala), tak to se omlouvám. No ale ono i tak, dala bych to v půlce května, myslela jsem ze začne harat spíš až v červnu. Právě jsem se po tom pak pídila a dost chovatelů mi řeklo, že úplně v pohodě. Achjo, tak snad to bude ok..
marcelaamax
napsal(a):
Aha, tak já to asi špatně pochopila (nebo potom nějak pomotala), tak to se omlouvám. No ale ono i tak, dala bych to v půlce května, myslela jsem ze začne harat spíš až v červnu. Právě jsem se po tom pak pídila a dost chovatelů mi řeklo, že úplně v pohodě. Achjo, tak snad to bude ok..
U takovych věci je blbý, že si to člověk pak nespojí s nějakou pipetou apod. před 3 měsíci, na kterou už dávno zapomněl...
Takže zdánlivě je všechno v poho, a pak třeba z narušené imunity demodex nebo cokoliv, co už si nikdo dohromady nedá.
Když ono je to těžký no, pro mě jako pro začátečníka už vůbec . Celkově ty názory na všechno okolo chovu jsou tak rozdílné, i mezi zkušenými chovateli (a vlastně i mezi veterináři), že prostě nejde dělat všechno správně z pohledu všech. Myslím, že si na to všechno musím postupem času udělat vlastní názor.
marcelaamax
napsal(a):
Když ono je to těžký no, pro mě jako pro začátečníka už vůbec . Celkově ty názory na všechno okolo chovu jsou tak rozdílné, i mezi zkušenými chovateli (a vlastně i mezi veterináři), že prostě nejde dělat všechno správně z pohledu všech. Myslím, že si na to všechno musím postupem času udělat vlastní názor.
To je těžký pro všechny 😉
Jak už tu někdo psal - dřív nikdo nic neřešil, odcervoval v době březosti, měl na březích fenách antiparazitní obojky, nechají čubu proběhnout postříkaným polem apod. - dneska už se ví, že je to špatně, ale je spousta lidí, ke kterým se ta informace ještě nedonesla nebo je jim to prostě jedno...
Marcel, jak píše inspektor, je spoustu chovatelů,co do březí i kojící feny dají všechno, já naopak bych nikdy nic takového nedala, i u normoš psů beru chemii jen jako nutné zlo, ale z tohohle hlediska se snažím březí,kojící fenu max ochránit. Jako se vším, tisíc chovatelů,tisíc názorů. Každopádně fena už spot má,tak nemá cenu se nervovat
Atamka
napsal(a):
Nezkoušeli jste sérum Ecopets proti blechám a klíšťatům? U mé bývalé fenky jsem pouzivala Simparicu-tableta. Fungovala spolehlivě, ale fenka odešla v 5 letech na rakovinu, tak i když netvrdím, že to bylo z toho, chci být opatrnější. Mám štěně, 5 měsíců.
Je to repelent (pochybuji o spolehlivosti) z rostlinný olejů, si to doma namíchejte.
Jojoba, kajeput, levandule, rozmarýn.
Vysypu kořenky na psa...
Používáme Bravecto - stačí na celý rok - ač jsem všema deseti pro bio eko blbosti,
ale nechci psa léčit (pohřbívat) na hnusy typu anaplasma.
Pokud ty tablety zvíře snášelo dobře, tak radši risknu toto než léčení.
Jakýkoli smrad z bylinek bude ne/fungovat.
co, anaplasma. na to dám doxycyklin a hotovo. taková babésióza, to je mnohem obtížnější a dražší.
napsal(a):
co, anaplasma. na to dám doxycyklin a hotovo. taková babésióza, to je mnohem obtížnější a dražší.
Bodlinko, a co byste proti klíšťatům doporučila, prosím? Přiznám se, že Bravecta se bojím. Psovi ještě nebyl ani rok, nikdy nebyl s ničím léčen, takže reakce na léčiva neznám. Je to vodomil, s kočkami do styku nepřichází.
Starouška jsem kvůli těžké epi roky proti klíšťatům neošetřovala, takže nemám přehled a jsem zcela bezradná.
Mlaďas měl včera první klíště, tak to musím urychleně začít řešit…
dávám bravecto. jednou na jaře a je to. nebojím se toho.
napsal(a):
Bodlinko, a co byste proti klíšťatům doporučila, prosím? Přiznám se, že Bravecta se bojím. Psovi ještě nebyl ani rok, nikdy nebyl s ničím léčen, takže reakce na léčiva neznám. Je to vodomil, s kočkami do styku nepřichází.
Starouška jsem kvůli těžké epi roky proti klíšťatům neošetřovala, takže nemám přehled a jsem zcela bezradná.
Mlaďas měl včera první klíště, tak to musím urychleně začít řešit…
Mohl by se zkusit bravecto level 0,5 - Simparica a ještě něco... Nexguard nebo jak to. Slabší verze.
Kdysi jsem to zkoušela a Simparica nemakala, nevím proč, ale bravecto jo,
předloni bravecto u kocoura nemakala, u psa jo.
Simparica je asi jen na měsíc... a cenově mi to přišlo tenkrát úplně blbé.
Jo a nesmí se na prázdný žaludek. Spolehlivě bude blbě a blinkati.
Vás nenavádím, já fakt nevím, provádím
každoroční vnitřní boj... právě teď :D
Ta voda, to mě štve, co ta zvěř tam, a kvůli kočkům doma zas vyřazuji jiné věci, kvůli spaní v posteli se psem zas vyřazuji obojky... spoty typu frontline nikdy nefungovaly, omg to bylo prachů vyhozených.
Takže.
Až se rozhodnete, dejte vědět :D
Night dostával Bravecto. Loni mi pro štěně veterinářka doporučila NexGard, že je snad o něco šetrnější. Teď - pro dorostlíka - už jsem koupila (a s prvním klíštětem podala) Bravecto. Night byl velký vodomil a představa, jak ta pracně do hor navracená vodní žoužel bude zase postupně trávená koupajícími se psisky mi prostě dobře nedělá. A nevěřím, že když se na chvíli před koupáním psovi sundá obojek, tak že je vše vyřešené... Není - ten pes je na povrchu promořen a smývá to ze sebe.
Naštěstí ani naši psi, ani nikdo ze psů známých neměl po tabletě žádnou reakci. Já vím, že na webu se dá problémů najít hodně - ale tak nějak raději věřím osobním zkušenostem než virtuálnímu prostoru... Může se stát ledacos, ale běžný průšvih to u zdravých psů nebývá...
Eco - bio - výluhy a pod. veci sú o ničom - nefungujú. A to som toho teda skúšala nielen na psoch aj na sebe. Boli rady, ktoré mali snáď až opačný efekt - všetok hmyz z okruhu kilometra na nás liezol Tak používam tabletky - predtým Simparica teraz Bravecto. A fungujú - minulý rok som na psovi nenašla žiadneho prisatého kliešťa - po kožuchu mu ich teda liezlo požehnane - hlavne po návrate z lesa -tých sme splachovali v potoku ☺. Priateľ minulý rok schytal troch a jeden mu nechal darček v podobe boreliózy. Za mňa teda tabletka - u nás ani v okruhu známych čo to používajú som nezaznamenala nežiaduce účinky. Myslím, že vyššia pravdepodobnosť je schytať niečo od tých kliešťov
Měla bych dotaz, jak moc je třeba řešit vhodnost antiparazitik vůči kočce, použitá na psa, když v domácnosti sporadicky používají stejné pelechy a křesla, případně lehají vedle sebe? Nemáte rovnou nějaký tip na střeďáka? Přemýšlím o nějakém spotu, nějak se mi letos nechce dávat obojek...
Atheira
napsal(a):
Měla bych dotaz, jak moc je třeba řešit vhodnost antiparazitik vůči kočce, použitá na psa, když v domácnosti sporadicky používají stejné pelechy a křesla, případně lehají vedle sebe? Nemáte rovnou nějaký tip na střeďáka? Přemýšlím o nějakém spotu, nějak se mi letos nechce dávat obojek...
Já jsem právě roky používala Scalibor a dobrý, kvůli Mousesovi jsme to museli přehodit na Foresto. Tak mají všici to. Zatím zkušenosti dobrý, jak na kocórovi, tak na ohařícich, jedem to druhej rok.
Zrzavci
napsal(a):
Já jsem právě roky používala Scalibor a dobrý, kvůli Mousesovi jsme to museli přehodit na Foresto. Tak mají všici to. Zatím zkušenosti dobrý, jak na kocórovi, tak na ohařícich, jedem to druhej rok.
Jo, já foresto taky používala pár let po sobě, ale nevím, nějak se mi do obojku znova nechce. Přijde mi, že ho má pak, když je léto v plném proudu, vedra, koupačky a klíšťat stejně po málu (a když, tak to při jejím životním stylu uplave v potoce) na sobě dohromady vlastně jen chvíli a nevyužijem ten jeho potenciál fungovat celou sezonu, protože ho má fakt na jaře, přes léto v podstatě ne a pak chvíi směrem k podzimu. Napadlo mě, že bych pořídila třeba Frontline pipety, ty jsme ještě neměli, že s těma se mi bude líp operovat, jako s tou aplikací. Ale nevím, jak je to s kočkama u tohohle.
Atheira
napsal(a):
Jo, já foresto taky používala pár let po sobě, ale nevím, nějak se mi do obojku znova nechce. Přijde mi, že ho má pak, když je léto v plném proudu, vedra, koupačky a klíšťat stejně po málu (a když, tak to při jejím životním stylu uplave v potoce) na sobě dohromady vlastně jen chvíli a nevyužijem ten jeho potenciál fungovat celou sezonu, protože ho má fakt na jaře, přes léto v podstatě ne a pak chvíi směrem k podzimu. Napadlo mě, že bych pořídila třeba Frontline pipety, ty jsme ještě neměli, že s těma se mi bude líp operovat, jako s tou aplikací. Ale nevím, jak je to s kočkama u tohohle.
No ale tak můžete obojek umýt, schovat a ono to pěkně vydrží fungat i další rok- Scalibor i dva.
Zrzavci
napsal(a):
No ale tak můžete obojek umýt, schovat a ono to pěkně vydrží fungat i další rok- Scalibor i dva.
Cože? To je pro mě novinka. Schovat kam? Do nějaké uzavřené plechovky? Do té, ve které to prodávají? To stačí??
Ten loňský mi bohužel visí pořád ještě na věšáku pod nánosem propriet pro psa a zahradní flanelkou. Kdybych to věděla, mohla jsem letos ušetřit peníze.
No ano, když ze psů obojek sundáme - kocórek ho má bohužel furt - páč šmejdi fšade - tak ho umejeme mýdlovou vodou, když uschne, tak s ním šetrně třepneme o něco, aby se otevřely póry /což se stejně sem tam má v sezóně udělat prý/, stočíme a dáme do pytlíku mikroténovýho. No, můžete to ještě s ním zkusit, třeba fungat bude.
My navíc děláme to, že pak , jak sezóna slábne, tak když byl jeden pes, vždy jsme mu to na týden sundavali, fungovalo to. Na ohaří srsti, s tím, že jsou furt v porostu, nebo v vodě. teď jak jich je kopec, necháváme pak už jen na jednom a točíme je po 14 dnech, chrání se navzájem a i tím, že přelézají porůznu z pelechu do pelechu.
Zrzavci
napsal(a):
No ano, když ze psů obojek sundáme - kocórek ho má bohužel furt - páč šmejdi fšade - tak ho umejeme mýdlovou vodou, když uschne, tak s ním šetrně třepneme o něco, aby se otevřely póry /což se stejně sem tam má v sezóně udělat prý/, stočíme a dáme do pytlíku mikroténovýho. No, můžete to ještě s ním zkusit, třeba fungat bude.
My navíc děláme to, že pak , jak sezóna slábne, tak když byl jeden pes, vždy jsme mu to na týden sundavali, fungovalo to. Na ohaří srsti, s tím, že jsou furt v porostu, nebo v vodě. teď jak jich je kopec, necháváme pak už jen na jednom a točíme je po 14 dnech, chrání se navzájem a i tím, že přelézají porůznu z pelechu do pelechu.
Si říkám, jestli bych ji neměla obléct spíš tu košili.
Ale logicky bych čekala, že už ten obojek bude úplně vyčichlý a neúčinný. Teď jste mě fakt překvapila. Myslela jsem, že v momentě, kdy to rozděláte z toho zataveného sáčku, tak ta účinnost slábne, ať už to je na zvířeti nebo není.
Zrzavci
napsal(a):
No nevím, jak ten Váš oběšenec tam, nicméně, umytý a takhle uložený zatím fungoval. A na kocórovi je taky dlouhodobě a zatím dobrý. jasně, že jednoho dne mu dojdou síly, ale............. určo to zatím vždy nebylo hned po sezóně.
Letos zkusím ten frontline, dělají i kočičí, tak by to snad neměl být problém a do budoucna uvidím. Mně ten obojek nějak vadí i vizuálně. Což by rozhodně nemělo být kritérium, zvlášť když jde o bezpečnost toho psa a ne módní doplněk, ale víte jak... Na hladkosrstém psu by mi asi nepřišel jako taková pěst na oko.
Atheira
napsal(a):
Letos zkusím ten frontline, dělají i kočičí, tak by to snad neměl být problém a do budoucna uvidím. Mně ten obojek nějak vadí i vizuálně. Což by rozhodně nemělo být kritérium, zvlášť když jde o bezpečnost toho psa a ne módní doplněk, ale víte jak... Na hladkosrstém psu by mi asi nepřišel jako taková pěst na oko.
Já to taky nemám ráda, nic z toho ani pipety, ani obojky, natož tablety a kdyby opravdu bylo funkčního něco přírodního, tak do toho chemickýho boje nejdu. Taky bych radši pipetu ale nějak - nevím ani proč - mi přijde ten obojek jako menší zlo než pipeta? Pochopitelně je to jen subjektivní pocit. Každopádně - jo taky jsem ráda, když běhají nahatí, bez obojku. Ještě, že v zimě to nenosí, to by byli jak kolotočáři-obojek, svítící obojek a k tomu ještě tohleto
Zrzavci
napsal(a):
Já to taky nemám ráda, nic z toho ani pipety, ani obojky, natož tablety a kdyby opravdu bylo funkčního něco přírodního, tak do toho chemickýho boje nejdu. Taky bych radši pipetu ale nějak - nevím ani proč - mi přijde ten obojek jako menší zlo než pipeta? Pochopitelně je to jen subjektivní pocit. Každopádně - jo taky jsem ráda, když běhají nahatí, bez obojku. Ještě, že v zimě to nenosí, to by byli jak kolotočáři-obojek, svítící obojek a k tomu ještě tohleto
Já to mám zas opačně, obojek na osm a více měsíců mi přijde jako větší zlo než pipeta, která má účinek měsíc až dva. Jakože moje hlava si představuje, že je to jednorázově menší nápor.
Přírodních věcí jsem pár zkoušela, včetně obojku napuštěného nějakými přírodními silicemi a Lara se strašlivě drbala.
Atheira
napsal(a):
Já to mám zas opačně, obojek na osm a více měsíců mi přijde jako větší zlo než pipeta, která má účinek měsíc až dva. Jakože moje hlava si představuje, že je to jednorázově menší nápor.
Přírodních věcí jsem pár zkoušela, včetně obojku napuštěného nějakými přírodními silicemi a Lara se strašlivě drbala.
Jenže - obojek sundám - to je zase moje mantra a taky to, že tu pipetu musíte opakovat.
Hrozná volba co? Kdyby nebylo těch hnusnejch chorob, co přibyly , tak jedu na levanduli na obojku a nohách, max Arpalit. Navíc to, že jsou už tři, tak vypravit se na procházku, než bych je šécky zaopatřila, tak můžem jít domů . Můj první pes znal jen ten Arpalit a to jen, když se šlo do lesa, byl dlouhovlasatej, tak sem tam klíště jo, ale spíš vzácně. A dneska?
Zrzavci
napsal(a):
Jenže - obojek sundám - to je zase moje mantra a taky to, že tu pipetu musíte opakovat.
Hrozná volba co? Kdyby nebylo těch hnusnejch chorob, co přibyly , tak jedu na levanduli na obojku a nohách, max Arpalit. Navíc to, že jsou už tři, tak vypravit se na procházku, než bych je šécky zaopatřila, tak můžem jít domů . Můj první pes znal jen ten Arpalit a to jen, když se šlo do lesa, byl dlouhovlasatej, tak sem tam klíště jo, ale spíš vzácně. A dneska?
Jenže ten arpalit zase nesmí přijít ke kočkám.
Atheira
napsal(a):
Jenže ten arpalit zase nesmí přijít ke kočkám.
aha!!! tjo to jsem teda nevědíla . Díky. Když byl Rumíček po té operaci a nemohl mít obojek, stříkala jsem ho jakýmsi repelentem protože arpalit, co jsem koupila tehdy nějak na našem staveništi prostě zmizel, tak jsem používala repelent pro nás. Ještě tedy, že se to ztratilo.
Jinak ještě k tomuhle. Já to mám právě v hlavě poskládané tak, že ten obojek je, jak když mu nasypete všechny ty pipety naráz. Z toho důvodu se mému uvažování jeví ta pipeta jako menší zlo. Jako ne, že bych byla vyloženě proti obojkům, jak říkám, používala jsem ho taky. Ale každej začátek sezony mi prostě hlodá, že jsou to srance a že je to prostě hrozný.
Atheira
napsal(a):
Jinak ještě k tomuhle. Já to mám právě v hlavě poskládané tak, že ten obojek je, jak když mu nasypete všechny ty pipety naráz. Z toho důvodu se mému uvažování jeví ta pipeta jako menší zlo. Jako ne, že bych byla vyloženě proti obojkům, jak říkám, používala jsem ho taky. Ale každej začátek sezony mi prostě hlodá, že jsou to srance a že je to prostě hrozný.
Tak to bezpochyby jsou to srance a je to hrozný,
Ono by asi fungoval i ten repelent lidskej - když ho Rumíček měl, nikdá nepřinesl klíště. Jenže - nejsem spolehlivá právě. Vím to o sobě zapomenu nastříkat, pes přinese klíště a já se budu užírat, jestli jsem ho nezabila.
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Řešíte psa s antiparazit. Obojkem a spaní v posteli s dětmi?
Dáváme roky Foresto, které nám funguje 100%, přírodní prostě tu službu neudělají.
J.
ten imidakloprid je imho fakt větší chemka než tablety na klíšťata a v posteli nebo dlouhodobě na kůži bych to nechtěla.
napsal(a):
ten imidakloprid je imho fakt větší chemka než tablety na klíšťata a v posteli nebo dlouhodobě na kůži bych to nechtěla.
A tablety ... máte nějaké osvědčené?
Které jsou, co nejmenší zlo?
Řeším to letos prvně, měli jsme vždycky foresto, ale dva psy k tomu a to spali na gauči v obýváku.
Co máme jen Rozu, nakyblovala se synovi do postele.
Já léta dávala Bravecto, vždy bez problémů + teda já jsem pošuk a nechávam dělat krevní testy, kdyby něco - zatím je vše ok. Jako šetrnější nám vet doporučila Simparicu ( trochu mi .eblo, že pes je stár a tak ), je narozdíl od Bravecta na 5 týdnů. Asi se ale vrátím k tomu Bravectu, jestli něco cpát do psa cca každý dva měsíce, nebo " větší zlo" max.2x ročně asi moc rozdíl nebude??
" Jako šetrnější nám vet doporučila Simparicu ( trochu mi .eblo, že pes je stár a tak ), je narozdíl od Bravecta na 5 týdnů. Asi se ale vrátím k tomu Bravectu, jestli něco cpát do psa cca každý dva měsíce, nebo " větší zlo" max.2x ročně asi moc rozdíl nebude??"
můj vet dtto
stejné složení ale nižší koncentrace (neověřovala jsem)
a není to jedno právě tou koncentrací, co do sebe pes dostane
u nás v létě klíšťata prakticky nejsou
nával jaro a podzim, takže by dvě dávky stačily, i Simparica
Rronjabutterfly
napsal(a):
Já léta dávala Bravecto, vždy bez problémů + teda já jsem pošuk a nechávam dělat krevní testy, kdyby něco - zatím je vše ok. Jako šetrnější nám vet doporučila Simparicu ( trochu mi .eblo, že pes je stár a tak ), je narozdíl od Bravecta na 5 týdnů. Asi se ale vrátím k tomu Bravectu, jestli něco cpát do psa cca každý dva měsíce, nebo " větší zlo" max.2x ročně asi moc rozdíl nebude??
Pozeptám se u vetky.
Simparicu si napíšu.
Raději bych tabletu, když teď spí se synem v posteli .
Kdyby měl někdo ještě zkušenost s něčím "šetrnějším" budu ráda.
U nás klíšťata duben- max říjen.
Pak obojky sundaváme.
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Pozeptám se u vetky.
Simparicu si napíšu.
Raději bych tabletu, když teď spí se synem v posteli .
Kdyby měl někdo ještě zkušenost s něčím "šetrnějším" budu ráda.
U nás klíšťata duben- max říjen.
Pak obojky sundaváme.
Nic šetrnějšího a současně funkčního není.
Bude jaro, klíšťat plno, co by jste dali 3,5 měsíčnímu štěněti proti klíšťatům? U mojí předchozí feny jsem dávala obojek Foresto,ale u prcka nevím. Bravecto bych nechtěla
Bravecto se nedava, protoze stene rychle roste a meni vahu
Davam bud tabletu na mesic, nebo pipetu
ale je teda nemuzu davat obojky.
napsal(a):
Bravecto se nedava, protoze stene rychle roste a meni vahu
Davam bud tabletu na mesic, nebo pipetu
ale je teda nemuzu davat obojky.
Děkuji, ne obojek jsem dávala předchozí až už byla dospělá a snad až tak po 3. roce života. Taky v mládí jsme dávali pipety. Jak půjdu na očkování na vzteklinu, tak se na veterině domluvím co dát
napsal(a):
Děkuji, ne obojek jsem dávala předchozí až už byla dospělá a snad až tak po 3. roce života. Taky v mládí jsme dávali pipety. Jak půjdu na očkování na vzteklinu, tak se na veterině domluvím co dát
Loni mně dobře účinkovala pipeta Advantix, letos jsem kvůli výstavě ještě nic nedala, ale jedno přicucnuty už jsem našla.
Ještě k těm obojkům...nechtěla bych je i z důvodu, že se mi příčí, aby pes měl nonstop něco na krku.
Jinak samozřejmě, je to echt svinstvo - nedovedu si představit mazlit se se psem, kterej to na sobě má a už vůbec bych nenechala na něj sahat děti.
Vadí nejenom spaní v posteli. Slyšela jsem kdysi MVDr. Štourače - v podstatě by prý obojky měli nosit pouze trvale venkovní psi.
napsal(a):
Loni mně dobře účinkovala pipeta Advantix, letos jsem kvůli výstavě ještě nic nedala, ale jedno přicucnuty už jsem našla.
Taky jsem spokojená s Advantixem-funguje a taky je jediný z těch, co jsem na bělouše vyzkoušela, nedráždí jeho citlivou pokožku. Ty předchozí jsem musela po krátké době smýt, jinak pobíhal, drbal se, nevěděl, jak se toho honem zbavit....
Terven
napsal(a):
Ještě k těm obojkům...nechtěla bych je i z důvodu, že se mi příčí, aby pes měl nonstop něco na krku.
Jinak samozřejmě, je to echt svinstvo - nedovedu si představit mazlit se se psem, kterej to na sobě má a už vůbec bych nenechala na něj sahat děti.
Vadí nejenom spaní v posteli. Slyšela jsem kdysi MVDr. Štourače - v podstatě by prý obojky měli nosit pouze trvale venkovní psi.
No , bohužel si vytváří tedy hodně klamavou reklamu...
Z navodu:
Foresto je zcela netoxický pro kočky, psy i lidi, nezapáchá a je zcela voděodolný. Zvíře s obojkem Foresto se může klidně pohybovat mezi ostatními zvířaty v bytě, je zcela neškodný pro kojence a malé děti, nedráždí kůži ani oči
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
No , bohužel si vytváří tedy hodně klamavou reklamu...
Z navodu:
Foresto je zcela netoxický pro kočky, psy i lidi, nezapáchá a je zcela voděodolný. Zvíře s obojkem Foresto se může klidně pohybovat mezi ostatními zvířaty v bytě, je zcela neškodný pro kojence a malé děti, nedráždí kůži ani oči
je to imidakloprid. dobře, mezi insekticidy patří mezi ty méně akutně toxické, ale umí to krásné kožní alergické reakce.
https://www.asz.cz/clanek/6306/vyzkum-odhalil-jak-i-male-mnozstvi-insekticidu-likviduje-uzitecny-hmyz/
kůže... a jak si někdo olízne ruku...
to s dětmi nemyslí vážně, že ne? to není ani klamavá reklama, to je dost nebezpečná hláška
a vůbec, Bayer koupil Monsanto :-)
máme to těžký
Ouško4
napsal(a):
Mě fascinuje, jak někdo strašně řeší, že třeba Foresto obojek je plný chemie, jak psa s takovým obojkem k dětem vůbec a podobně... a pak sebe i děcko nastříká Offem, nebo si na celou noc pustí do zásuvky vedle hlavy Raid 😁
nebo celej život cpe do psa chem. srágory v amarounech
protože v reklamě říkali, že jsou nejlepší a "nejzdravější"
Ouško4
napsal(a):
Mě fascinuje, jak někdo strašně řeší, že třeba Foresto obojek je plný chemie, jak psa s takovým obojkem k dětem vůbec a podobně... a pak sebe i děcko nastříká Offem, nebo si na celou noc pustí do zásuvky vedle hlavy Raid 😁
Hele, to je asi na mě
ale já jsem v tomhle úplně čistá repelent na sebe nebo na děti jsem nikdy nepoužila, nikdy jsme nic takovýho doma neměli.
Rovněž tak Raid a podobný věci...u nás to teda ani není potřeba, nám do bytu zbloudí komár párkrát za sezónu a to si dám práci a zabiju ho...anebo, když se to nepovede, tak si hodím něco přes hlavu - jakmile neslyším to bzučení, komár mi nevadí
já teda nesnáším ani vonný svíce s umělejma vůněma - jednak mi to páchne a druhak jsem přesvědčená, že je to svinstvo na entou
Terven
napsal(a):
Hele, to je asi na mě
ale já jsem v tomhle úplně čistá repelent na sebe nebo na děti jsem nikdy nepoužila, nikdy jsme nic takovýho doma neměli.
Rovněž tak Raid a podobný věci...u nás to teda ani není potřeba, nám do bytu zbloudí komár párkrát za sezónu a to si dám práci a zabiju ho...anebo, když se to nepovede, tak si hodím něco přes hlavu - jakmile neslyším to bzučení, komár mi nevadí
já teda nesnáším ani vonný svíce s umělejma vůněma - jednak mi to páchne a druhak jsem přesvědčená, že je to svinstvo na entou
Neee, to vůbec nebylo na tebe 😉
To bylo obecně, protože mě spousta lidí říká, jak můžeš spát se psama v posteli, když mají "ty strašně toxický obojky". 😉
Jasně že je to svinstvo, všechno, jenže u nás je fakt překlíšťatováno, psi by byli schopný přijít z lesa a z každýho bych jich vytřepala do hrsti. 😥
Loni jsme zkoušeli pipety Vectra 3D, krom toho že to bylo drahý jako prase, mi přišlo že to až zase tak super neúčinkovalo.
Arziska
XXX.XXX.201.243
U nás nikdy nic přírodního nefungovalo, ani pivovarské kvasnice, ani bio obojek a bio postřiky. Vloni poprvé mě kamarádka veterinářka přesvědčila na Bravecto, ke kterému byla sama roky skeptická. Vysvětlila mi, že účinná látka funguje v těle psa tak, že se naváže na bílkovinu v krvi, tudíž je nejlepší podání tabletky po jídle. Krmím masem, takže se to má na co navazovat a musím říct, že jsem psům dala tabletu pouze jednou a celou sezonu jsme měli klid. Před procházkama vždy ještě stříkám Men For San, aby se nic ani nepřísálo a spokojenost. Radost z toho nemám, ale letos po Bravectu sáhnu zase.
Ja pouzivam beaphar prirodni sprej a funguje :) Ale vetsinu casu ma Hachi stejne Foresto, protoze nesnasi aromaticke veci a silene u aplikace vyvadi :D
Je to doslova jen kombinace levanduloveho oleje a oleje ze stromu Azadirachta indicka s vodou :)
PumaCZ
napsal(a):
Ja pouzivam beaphar prirodni sprej a funguje :) Ale vetsinu casu ma Hachi stejne Foresto, protoze nesnasi aromaticke veci a silene u aplikace vyvadi :D
Je to doslova jen kombinace levanduloveho oleje a oleje ze stromu Azadirachta indicka s vodou :)
Mně (teda psům ) před pár lety fungovali i čistě přírodní obojky - taky od Beaphar, a to jsem ještě obojky používala tím stylem, že jsem je na doma sundávala a dávala jen na ven . Ale pak to fungovat přestalo, jednu sezónu jsme měli "chemické" obojky, a teď abych nekecala, ale myslím, že Scalibor, taky fungoval i v režimu sundávání. Pak jsme frčeli na pipetách Top spot on od Biovety (kupovala jsem ty pro koně), ale to už takový účinek nemělo. No a asi dvě sezóny dávám Nexgard, ke kterému jsem se dostala úplně náhodou. Všichni chválili Bravecto, já se bála (jo vím, obojky a pipety jsou stejná sra*ka, ale prostě jsem k té tabletě měla nějaký vnitřní odpor). Pak pes ale dostal v rámci nějaké léčby Nexgard, a když jsem viděla, že to fakt funguje na klíšťata, tak jsem to pořídila i feně a jsem spokojená. Účinnost je sice psaná měsíc, ale loni jsem za celou sezónu dala celkem dvě tablety ,a psi klíšťata neměli. A to jich tady je dost - dle ostatních psů a pejskařů.
Ad MenForSan: pokud by někdo byl tak naivní jako já a chtěl zkusit šetrný přírodní obojek, nedělejte to! Psi sice krásně voněli, ale po pár dnech klíště přímo pod obojkem 😖
Pumo opravdu je je Beaphar sprej přírodní? Nesmí na štěňata do 3 měsíců, tak tedy nevím. Na netu je u výrobku vyjmenováno asi milion nebezpečí, ale to je mi až divný, to spíš vypadá jako obecný seznam všeho možného.. 🤷♀️
U nás je teď aktuálně úplně klíštěcí invaze, to jsem v předchozích letech nezažila.
beaphar sprej, co má Puma, se tady neprodává, tento byl už taky nahrazen jiným
a složení je tajné:
pyrethrum extrakty 1,2 g/l margosa extrakty 5 g/l levandule 6 g/l, pomocné látky
Neemový olej 1,2 g/L Pyrethrum extrakty 5 g/L Levandule 6 g/L, pomocné látky
(to je stejné, margosa = neem, smrdí jako česnek, když se to přežene, a nemá zůstat na kůži, má se oplachovat)
namíchat můžete doma
aksamitník, neem nebo česnek a něco, co to přebije :-)
nepoužila bych to na psa (kočku už vůbec), protože se olizuje, drbe, olízne packu
ale to bude u všeho, co na psa napatláte
tak to radši nedělám vůbec
spot on Bravecto předloni u kočky nefungoval
loni tableta jo
psovi jsem se spoton neodvážila - neodvážila vyhodit tolik peněz oknem - tak má vždy tabletu
lenocka
napsal(a):
Ad MenForSan: pokud by někdo byl tak naivní jako já a chtěl zkusit šetrný přírodní obojek, nedělejte to! Psi sice krásně voněli, ale po pár dnech klíště přímo pod obojkem 😖
Pumo opravdu je je Beaphar sprej přírodní? Nesmí na štěňata do 3 měsíců, tak tedy nevím. Na netu je u výrobku vyjmenováno asi milion nebezpečí, ale to je mi až divný, to spíš vypadá jako obecný seznam všeho možného.. 🤷♀️
Podle me je to proste jen klasicke protiopatreni. Ale podle slozeni jsou to fakt jen ty dva oleje a voda. I v popisu a na obalu stare lahve je uvedeno, ze jde o prirodni produkt, prirodni latky.
Levandulovy olej by mel byt uplne beez problemu, ale margosa ma uvedeno, ze je nebezpecna vodnim zivocichum. Studie na toxicitu moc nejsou (nejsou proveditelne), ale dohledala jsem toto:
4.2.1.1 Acute toxicity: oral
In a limit test, Margosa Extract was administered by oral gavage to three adult Sprague-Dawley rats of each sex at a dose of 2000 mg/kg bw. No mortality or any other toxic reaction occurred. No abnormalities were found in the animals upon macroscopic post mortem examination 15 days after the treatment. There was no significant effect on body weight. The oral LD50 value of Margosa Extract in rats was established as exceeding 2000 mg/kg bw.
4.2.1.2 Acute toxicity: inhalation
In an acute inhalation toxicity study, groups of adult Sprague-Dawley rats (5/sex) were exposed by nose-only inhalation to an aerosol of Margosa Extract for 4 hours at an actual concentration of 5.15 mg/L air which was the highest achievable concentration, limited by the nature of the test substance. The mass median aerodynamic diameter in the particulate aerosol was 8.75 μm and the concentration of particles with a respirable size was found to be only 0.82 mg/L. Under the conditions of this experiment Margosa Extract caused no mortality. Toxicological symptoms could not be observed during a 14-day observation period. Post mortem findings did not show any macroscopic organ changes. The 4-hour inhalation LC50 of Margosa Extract for male and female rats exceeded 0.82 mg/L air (the respirable fraction).
4.2.1.3 Acute toxicity: dermal
In an acute dermal toxicity limit study, five adult Sprague-Dawley rats of each sex were exposed to Margosa Extract by the dermal route. Test material was applied for 24 hours to 10 % of each animal’s body surface (30 cm2) at a dose of 2000 mg/kg bw. Animals were observed for the following 15 days. No mortality occurred. No clinical signs of systemic toxicity were noted. The mean body weight gain during the observation period was within the range expected for rats used in this type of study. No abnormalities were found at macroscopic post mortem examination of the animals. The dermal LD50 of Margosa Extract in rats was > 2000 mg/kg bw.
4.2.1.4 Acute toxicity: other routes
No data submitted by the applicant.
4.2.2 Human information
Human information is available from poisoning incidents following oral ingestion of “Margosa Oil”, which is used as a traditional medicine in Asia and Africa. Case reports (Table 30) describe severe intoxications in children predominantly following oral administration of “Margosa Oil” as a home remedy for the treatment of various diseases (e.g. common cold, deworming). Vomiting, drowsiness, convulsions, metabolic acidosis, and encephalopathy are among the reported signs of poisoning, autopsy of fatal cases revealed liver damage. According to some authors, the findings resemble those of Reye's syndrome (e.g. Sinniah and Baskaran 1981, Sinniah et al. 1981, Sundaravalli et al. 1982). Most of the cases of acute poisoning were reported from the use of unrefined and not standardised home remedies lacking any quality control and containing unknown quantities of toxic substances genuine to the seeds or other parts of the neem tree. In addition, contamination with aflatoxins and/or other harmful compounds may contribute to the toxic profile of the ingested home remedies (e.g. Sinniah and Baskaran 1981, Sinniah et al. 1981, Niemann 2002). One case of suicidal intake of the pesticide NeemAzal-T/S (Parry Agro Ltd, Chennai, India; 1 % azadirachtin, 51 % vegetable oil, 45 % tensides) was reported from a 35-year old woman without evidence of renal or hepatic complications. She recovered completely after intensive care without long-term sequelae (Yiiadural et al. 2010).
4.2.3 Summary and discussion of acute toxicity
For results in the available studies, c.f., Table 10.
In addition, information on human poisoning incidents following oral ingestion of “Margosa Oil” are available. Nevertheless, the information are of limited relevance for classification and labelling of Margosa Extract due to unknown composition as well as different starting material and extraction procedures with unknown content of impurities.
Zdroj: https://echa.europa.eu/documents/10162/04b61aa8-31a1-d3da-d3c1-0f8b8e78277a
Hazard statement(s)
H412 Harmful to aquatic life with long lasting effects.
Zdroj informaci: https://www.sigmaaldrich.com/DE/en/sds/sial/73279
Zaver:
ani pri poziti koncentrovaneho Margosa extraktu pri studii na potkanech nebyly prokazany zadne vedlejsi ucinky. To same ve studii, kdy se jim extrakt aplikoval na kuzi. A ze se potkani hodne olizuji. Bavime se zde take o silnych koncentratech. To, ze byl pokus aplikovan na dost male skupine subjektu, je vec druha. Kazdopadne bych se toho nebala. Prirovnala bych to treba k Ibalginu. V malem mnozstvi ma pozitivni ucinnek, ve velkem muze zpusobit i vnitrni krvaceni a smrt (mysleno u lidi).
tak tam je to známé u ryb
a to je furt to, že psi se koupou
a my se snažíme to prostředí moc nevotravovat :-)
většina insekticidů jsou pro vodní tvory katastrofa
musíme vybrat to méně hrozné