Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.4.2021 14:27
Káťa 77

XXX.XXX.24.23

Ahoj, jenom takové úsměvné téma k zamyšlení.
Přijde vám taky srandovní a paradoxní, jak lidé strašlivě řeší stravu svých zvířecích miláčků, propočítávají jim krmné dávky, boji se jakékoli chemie, řeší vitamíny, minerály, doplňky, grsin free stravu, nejkvalitnější granule popř. nejkvalitněji poskládaný barf.
Zatímco sami běžné jedí obiloviny s lepkem, uzeniny plné sajrajtu a ecek, nekvalitní sracky, sladkosti, tučné maso a o přesné vyváženosti své krmné dávky vůbec nepřemýšlejí. Spousta z nich taky podle toho vypadá.
Taky se nad tímhle fenoménem někdy zamyslíte ?

13.4.2021 14:58
Agnes1

XXX.XXX.76.7

U psa je vše dodržovat snadné. Nemůže s tím nic moc dělat. Lidé jedí co jim chutná v jakémkoliv množství, bez ohledu na to zda jim to prospívá. Slabá vůle ? Nemají se rádi?

13.4.2021 15:15
aluska

XXX.XXX.197.205

Nezamýšlím. Psům dám co si myslím já, že je zdravé ( syrové maso, kosti atd., ovoce, zeleninu - chutná jim, sýr...) Já jím, co mi chutná, sladký, čokoláda, zmrzlina, buchty, samozřejmě i normální jídlo . Protože i v 52 letech při výšce 178cm vážím 63 kg, pohybu mám asi dost se 4ma psama a koněm

13.4.2021 15:21
Atheira

XXX.XXX.209.8

Já mám zas zkušenost tu, že lidi, co to až tak moc hrotí, sami teda sajrajty nežerou. Většina požíračů bůčku a smažených nesmyslů na denním pořádku psa nakrmí tím nejlevnějším shitem ze supermarketu.
Určitě jsou i výjimky, ale myslím si, že přesně ten úvodní příspěvek vytrhává věci z kontextu. Dává dohromady situace, které spolu zas až tak často nefungují. Vidí, že mnoho lidí na internetu řeší správnou stravu psa a taky vidí, že mnoho lidí je tlustých jak bečky. Jenže tyto dvě skupiny lidí nemusí mít tolik společných zástupců a většinou ani nemají.

Čistě za mě - řeším stravu psa i stravu svoji tak nějak přiměřeně. Aby to chutnalo a bylo zároveň zdravý. Občas zhřešit je ok. Hlavně máme taky dostatek pohybu a čerstvýho vzduchu a tak celkově - žijem zdravě. Obě. Protože ten pes je často jenom odraz toho majitele.

edit: A prosímvás, obiloviny s lepkem jsou pro člověka, co nemá intoleranci nebo alergii na lepek, zcela v pořádku a zdravé. Nějaký ezokecy na internetu ohledně škodlivosti lepku pro celou širou populaci, jsou blábol.

13.4.2021 15:40
Káťa 77

XXX.XXX.24.23

Tak já se pohybuji mezi milovníky psů, takže vesměs lidi, kteří by dávali psům jenom zbytky nebo Pedigree, neznám. Píšu tedy o skupině lidí, která řeší (mnohdy až přehnaně a fanaticky), co bude žrát pes.
A právě mezi touto skupinou je spousta lidí, kteří stráví nad studiem přesného složení a každé nuance krmné dávky hodiny a sami si pak k večeři vezmou rohlík se salámem. 😄
Já řeším co bude jíst pes, i co budu jíst já a děti. Já osobně třeba nejím skoro vůbec cukr, věci z pšeničné mouky minimálně, maso výjimečně. Jinak jim vše. U dětí se taky snažím , aby se neladovali sladkostmi a kupují zdravé a dražší potraviny, ale moc takových "bláznů" jako já neznám.

13.4.2021 16:22
eli22

XXX.XXX.58.43

ANo, já jsem ta skupina, co by psovi nedala salám nebo slaný brambůrek, ale sama to neřeším. Jsme živa z čokolád a zmrzlin, klidně si dám v jednu v noci půlku polárkáče. Maso moc nemusím. Na sebe jsem teda nezodpovědná /nejen ve stravě /. No a psy fakt řeším, protože když měl náš deset let a měl zažívací i jiné problémy, vypadalo to , že to s ním není vůbec dobré, přešla jsem na jinou stravu a to mu možná zachránilo život. Teď mu je 16 pryč.

13.4.2021 16:24
janaa

XXX.XXX.10.173

Tak já myslím,že u psů i sebe vyznávám stejnou teorii - co nejvíc přirozené přírodní stravy, co nejméně průmyslově zpracované, nicméně na druhou stranu,když mám občas na něco chuť,tak si to dám a neřeším. A u psů je to to samé, v sezoně si běžně na honech vyžebrají svíčkovou se šesti a párky od snídaně Faktem je, že když vidím,jak lidi na barfu počítají procenta, složení bílkovin,sacharidů a nevím čeho, a do toho dávají 101 doplňků, tak si říkám, jestli to tak počítají sobě nebo svým dětem. O maniacích typu dávám pejskovi k snídani jogurt s malinami, borůvkami a ananasem - můžu mu dát i kiwi, nemluvě. A druzích maniacích - jen ultramegaprémiové granule a ani sousto něčeho navíc, už vůbec. Naštěstí to, ani to, nikde v okolí nemám

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.4.2021 16:42

Tak já to nijak extra neřeším, že bych to propočítávala jak pro psa, tak pro sebe. Odvažuju teda jen maso, protože to ještě nemám v oku, ale ostatní dávám do misky odhadem, jak přílohu, tak zeleninu a ovoce a případně sem tam nějaký doplněk, který nedávám denně. Zezačátku, když jsme s barfem začínali, tak jsem taky dávala všeho přesně, teď už to neřeším. To, že granule jsou vyvážený, je stejně nesmysl, takže i s barfem je to jedno.
Co se týká mně, tak třeba pečivo nejím už snad 10 let, protože mně prostě nechutná, hlavně teda rohlíky mně smrdí. Ale kávu si dám i 3x denně, když mám chuť, mám nízký tlak a naprosto nemám problém se spaním. Maso jím normálně, včetně klobás, miluju sýry a vajíčka. Nemohla bych být vegan. Ale piju jen čistou vodu, žádné ochucené, a pak mám ještě ráda pivo.

13.4.2021 17:23
Atheira

XXX.XXX.209.8

Káťa 77 napsal(a):
Tak já se pohybuji mezi milovníky psů, takže vesměs lidi, kteří by dávali psům jenom zbytky nebo Pedigree, neznám. Píšu tedy o skupině lidí, která řeší (mnohdy až přehnaně a fanaticky), co bude žrát pes.
A právě mezi touto skupinou je spousta lidí, kteří stráví nad studiem přesného složení a každé nuance krmné dávky hodiny a sami si pak k večeři vezmou rohlík se salámem. 😄
Já řeším co bude jíst pes, i co budu jíst já a děti. Já osobně třeba nejím skoro vůbec cukr, věci z pšeničné mouky minimálně, maso výjimečně. Jinak jim vše. U dětí se taky snažím , aby se neladovali sladkostmi a kupují zdravé a dražší potraviny, ale moc takových "bláznů" jako já neznám.

On je milovník psů a milovník psů. Tihle lidi mají diagnózu, to se na mě nezlobte.

13.4.2021 17:25
Atheira

XXX.XXX.209.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak já to nijak extra neřeším, že bych to propočítávala jak pro psa, tak pro sebe. Odvažuju teda jen maso, protože to ještě nemám v oku, ale ostatní dávám do misky odhadem, jak přílohu, tak zeleninu a ovoce a případně sem tam nějaký doplněk, který nedávám denně. Zezačátku, když jsme s barfem začínali, tak jsem taky dávala všeho přesně, teď už to neřeším. To, že granule jsou vyvážený, je stejně nesmysl, takže i s barfem je to jedno.
Co se týká mně, tak třeba pečivo nejím už snad 10 let, protože mně prostě nechutná, hlavně teda rohlíky mně smrdí. Ale kávu si dám i 3x denně, když mám chuť, mám nízký tlak a naprosto nemám problém se spaním. Maso jím normálně, včetně klobás, miluju sýry a vajíčka. Nemohla bych být vegan. Ale piju jen čistou vodu, žádné ochucené, a pak mám ještě ráda pivo.

Ta voda dělá hodně. Hlavně u tlustých lidí, co vám tvrdí - ale já zas tak moc nejím - a tlačí u toho větrník a pepsinu. :D Plno lidí si to vůbec neuvědomuje. Pořád říkám, že je normální pít vodu a džus, limča, minerálka, že to je jen tak jako příležitostně, že není normální zakládat na tom pitný režim.
Ale ona jim vodička nechutná, prý nemá chuť, chybí jim ten cukříček a bublinečky.

13.4.2021 17:29
eli22

XXX.XXX.58.43

Atheira napsal(a):
Ta voda dělá hodně. Hlavně u tlustých lidí, co vám tvrdí - ale já zas tak moc nejím - a tlačí u toho větrník a pepsinu. :D Plno lidí si to vůbec neuvědomuje. Pořád říkám, že je normální pít vodu a džus, limča, minerálka, že to je jen tak jako příležitostně, že není normální zakládat na tom pitný režim.
Ale ona jim vodička nechutná, prý nemá chuť, chybí jim ten cukříček a bublinečky.

U mě dělá hodně to pivo .

13.4.2021 17:30
Atheira

XXX.XXX.209.8

eli22 napsal(a):
U mě dělá hodně to pivo .

No tak když se pivo pije jako by se měla pít voda, tak to bez debat.

13.4.2021 17:39
elisak

XXX.XXX.194.232

Tak mě obyčejná voda taky nejede, chybí mi bublinky. Ale limonády, džusy atd piju výjimečně, typicky když mám kocovinu. Normálně piju nabublanou vodu občas s troškou šťávy z citronou nebo limetky.

13.4.2021 19:08

Mě zaujal ten cukr; bez cukru. Takže vůbec nejíte a nepijete sladké, nebo ten příšerný bílý cukr něčím nahrazujete?
A rohlík s máslem a kakaem je nejlepší snídaně, proč bych večer jedla rohlík, však už je ztvrdlý.

13.4.2021 19:10
Agnes1

XXX.XXX.76.7

Snídaně 😊ředkvičky už vlastní , města s mlékem a oslazená

13.4.2021 19:10

Tak nevím, jestli je to normální - u nás se víc staráme o stravu lidí než stravu psa. Ale snažíme se to nepřehánět (obojí).

13.4.2021 19:29
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Káťa 77 napsal(a):

Já teda psy krmim normálně za použití selskeho rozumu. Maso, těstoviny, vločky, ovoce - podle toho co je zrovna k dispozici a podle toho v jake zátěži /kondici psi jsou, ale nic nepřepočítávám, ani nejsem v žádné "výžvářské sektě". Prostě krmim podle toho, jak psi vypadají a pracují.

... a klidně si dám i ten pečenej bůček se zelím i rohlík se salámem (diky genetice si to můžu dovolit)

13.4.2021 19:38

Mě zaujal ten cukr; bez cukru. Takže vůbec nejíte a nepijete sladké, nebo ten příšerný bílý cukr něčím nahrazujete?
A rohlík s máslem a kakaem je nejlepší snídaně, proč bych večer jedla rohlík, však už je ztvrdlý.

Já cukr nenahrazuju v ničem, i když sladké moc nejím. Sem tam palačinku s marmeládou nebo šulánky s mákem (to jsou takové malé šišky z bramborového těsta), ovoce a tam už cukr - fruktóza je.

13.4.2021 19:48

Jsou i lidi, kterým cukr nechutná. :-)) Jako třeba já, nikdy nemám chuť na sladké; dorty jím jen na svatbách. Mým palivem je česnek. Jednoduché cukry konzumuji asi jen v ovoci, ale i toho jím oproti zelenině zlomek. Párkrát do roka si koupím džus, který hodně ředím. Ale těším se, že si v létě budeme s panem ohařem kupovat melouny, ty máme rádi.

Za mě je nejlepší snídaně osolený bílý jogurt s kapkou olivového oleje a s jarní cibulkou a rajčaty. Nebo langoš zbylý od večeře s česnekovou zakysankou a strouhaným sýrem - sice není tak dobrý jako čerstvý, ale je to hrozně super a uspokojivé, sežrat toho posledního langoše ráno k snídani. 😅

13.4.2021 20:03

Jsou i lidi, kterým cukr nechutná. :-)) Jako třeba já, nikdy nemám chuť na sladké; dorty jím jen na svatbách. Mým palivem je česnek. Jednoduché cukry konzumuji asi jen v ovoci, ale i toho jím oproti zelenině zlomek. Párkrát do roka si koupím džus, který hodně ředím. Ale těším se, že si v létě budeme s panem ohařem kupovat melouny, ty máme rádi.

Za mě je nejlepší snídaně osolený bílý jogurt s kapkou olivového oleje a s jarní cibulkou a rajčaty. Nebo langoš zbylý od večeře s česnekovou zakysankou a strouhaným sýrem - sice není tak dobrý jako čerstvý, ale je to hrozně super a uspokojivé, sežrat toho posledního langoše ráno k snídani. 😅

Super tip na ten jogurt, to musím zkusit. 👍

Já třeba vůbec nejím čokolády, teda ty běžný, občas jen tmavou s nejmíň 70% kakaa. Ty obyč jsou prostě hnusný a to jakákoliv značka.

13.4.2021 20:16

Jogurt je super, k tomu langoši :-) protože když nemám snídani pořádnou, tak nemůžu pracovat (vstávám v 4.30 - 5), v osm mám další snídani.. bez cukru a kofeinu nemůžu přemýšlet a sázet vám sem propracované rozumy :-)

To jsem jen tak.. že mnoho lidí nadává na smrtící cukr, ale všude umělá sladidla..
Já také říkám lidem - bože, nakrmte toho psa normálně.. a přitom jím obyčejnou čokoládu a k večeři mám dnes lasagne z krámu :-) Sežeru všecko, hlad naučí.
Mně je třeba úplně fuk, jestli lidé ubližují sami sobě takhle jídlem a psovi ne, vadí mi, když neřeší psa, staré lidi, děti, prostě slabší, co si to nemohou hlídat sami.
Řeším psí, kočičí, dětské a dospělé jídlo a nestydím se za to a nebudu se před nikým obhajovat.

13.4.2021 20:26
Atheira

XXX.XXX.209.8

Fakt dáváte slanou snídani? To bych nemohla. Já musím jedině sladkou.
Nějakou dobrou kaši s oříškama a ovocem (a oslazenou! :D), nebo předchozí den něco upeču, nebo jogurt a k tomu něco křupavého - cereálie, granola... Prostě tak různě, ale musí to být sladké. A kafe k tomu. Pořádný, žádný rozpustný žumpy.

13.4.2021 20:34
Atheira

XXX.XXX.209.8

Jogurt je super, k tomu langoši :-) protože když nemám snídani pořádnou, tak nemůžu pracovat (vstávám v 4.30 - 5), v osm mám další snídani.. bez cukru a kofeinu nemůžu přemýšlet a sázet vám sem propracované rozumy :-)

To jsem jen tak.. že mnoho lidí nadává na smrtící cukr, ale všude umělá sladidla..
Já také říkám lidem - bože, nakrmte toho psa normálně.. a přitom jím obyčejnou čokoládu a k večeři mám dnes lasagne z krámu :-) Sežeru všecko, hlad naučí.
Mně je třeba úplně fuk, jestli lidé ubližují sami sobě takhle jídlem a psovi ne, vadí mi, když neřeší psa, staré lidi, děti, prostě slabší, co si to nemohou hlídat sami.
Řeším psí, kočičí, dětské a dospělé jídlo a nestydím se za to a nebudu se před nikým obhajovat.

Já si myslím, že ta démonizace cukru zašla zbytečně daleko. Právě na úkor toho, že někteří v honbě za zdravou stravou, mají tu sladidlo, tam sladidlo... vlastně jenom přešli na jiný "zlo".
Největší problém cukru je v tom, že je úplně ve všem a často ne v úplně malém množství. Ale to bychom mohli říct i o soli.
Nejdůležitější na tom je ale nakonec to, přestat do sebe ve velkém a na denním pořádku cpát polotovary a celkově prostě jenom kraviny na zaplácnutí. Není tohle, není problém s cukrem a pak nikdo nemusí brečet, že by si dal buchtu, ale byl by po ní tlustej. Protože nějaká buchta ke kafi za to většinou fakt nemůže.

13.4.2021 20:35

Sladké nápoje jsem nemusela nikdy. Jako jó, občas horkou čokoládu. Ale jinak mi nechutnají - sladký čaj, sladké kafe, kofola...Před léty mně přestaly chutnat i buchty, koláče a tak, takže mi ani nevadilo, že se mi objevila alergie na lepek.

13.4.2021 20:36
elisak

XXX.XXX.194.232

Atheira napsal(a):
Fakt dáváte slanou snídani? To bych nemohla. Já musím jedině sladkou.
Nějakou dobrou kaši s oříškama a ovocem (a oslazenou! :D), nebo předchozí den něco upeču, nebo jogurt a k tomu něco křupavého - cereálie, granola... Prostě tak různě, ale musí to být sladké. A kafe k tomu. Pořádný, žádný rozpustný žumpy.

Tak já zas nedám sladkou snídani, to bych radši nejedla. Klidně po snídani dám kafe s něčím malým sladkým. Ale první jídlo do žaludku musí být slaný.

13.4.2021 20:44

Sladké nápoje jsem nemusela nikdy. Jako jó, občas horkou čokoládu. Ale jinak mi nechutnají - sladký čaj, sladké kafe, kofola...Před léty mně přestaly chutnat i buchty, koláče a tak, takže mi ani nevadilo, že se mi objevila alergie na lepek.

Chutnost chápu. Limonády nepiju, většinou jsou tam sladidla, do čaje leju mléko, tam to stačí, ale když není sladké kafe, tak mám po něm šílený hlad, nevím proč. Ale zas mi stačí toho cukru malinko.
Sůl někdy třeba týden doma ani nemám a nějak si nevšimnu :-) Má to další výhodu - můžu skoro cokoli, co jím, dát psovi a kočkovi, takže "barf" je u nás úplně normální provoz, žádná práce navíc, prostě jednu naběračku rýže mně, druhou psovi.
A pak někdy dostanu "záchvat" a otevřu kyblík s arašídovými křupkami.. :-)
Na to mám také výmluvu: kupuji je proto, že kyblíky používám na granule.

13.4.2021 20:47

Bezva téma, jdu si upéct něco čokoládovo-oříškového, díky za nápad, zadavatelko!
(chtěla bych vidět Váš jídelníček, ale tuším, že to nestojí za nic) :-)

13.4.2021 20:50
Atheira

XXX.XXX.209.8

ale když není sladké kafe, tak mám po něm šílený hlad
černý kafe podporuje trávení, hlad po něm je ještě ta lepší varianta, jsou lidi, co se po něm hned poto...

13.4.2021 20:50
manitschka

XXX.XXX.226.36

Já neoblibuju fanatismus, v žádném směru. Ani tedy jídelní či krmivářský. V okolí to mám podobně, asi vrána k vráně, jíme víceméně zdravě, kvalitní potraviny, možná to souvisí i s tím, že jsme dost mlsní. A hodně se hejbem. Co žere moje zvěř řeším, ale nijak hystericky, gramy neodvažuju, povědomí o potřebách mám, zajímám se, ale hlavně se řídím kondicí a možnostmi. Pes je na mase, protože je furt se mnou, kočky mají trvale k dispozici kvalitní granule, protože jsou někdy samy, maso k tomu. Kůň většinou třísložkovou dávku ze statkových krmiv, ale žral i granule nebo müsli, když to vzhledem k možnostem ustájení bylo vhodnější. Nekrmím hnusy, nejím hnusy, ale hříchům se nebráním. Zvířata dostávají pamlsky, já si klidně dám cestou z hospody kebab nebo strávím tři dny na fesťáku o pivu a burgrech. :-) Můj trvalý "hřích" je kafe, toho vypiju mnoho, ale sladký pitínka taky nejedu, voda, nebo max bezová štáva a pomeranšovej džusíček (bože JAK se mi stejská po Korfu, kde ten fresh měli všude a za pusu) či kokosová voda - obzvláště v případě trošku kocoviny.

Nikoho, kdo by krmil sebe mekáčem a psovi kupoval bio a vážil podle tabulek (případně naopak), neznám. Naštěstí.

13.4.2021 20:57
Terven

XXX.XXX.110.191

Když vstávám brzy, taky si dávám sladkou snídani, nejčastěji kaši. Nic slanýho bych nezvládla.
Pokud snídám až po procházce se psy, což je klidně i v 9.30., už zvládnu i pečivo se sýrem, pomazánku apod.
Kafe je základ - melu si ho v ručním mlýnku a sypu do překapávače. Kafe ani čaj nesladím, to by se mi protočil žaludek.

13.4.2021 20:58
Terven

XXX.XXX.110.191

manitschka napsal(a):
Já neoblibuju fanatismus, v žádném směru. Ani tedy jídelní či krmivářský. V okolí to mám podobně, asi vrána k vráně, jíme víceméně zdravě, kvalitní potraviny, možná to souvisí i s tím, že jsme dost mlsní. A hodně se hejbem. Co žere moje zvěř řeším, ale nijak hystericky, gramy neodvažuju, povědomí o potřebách mám, zajímám se, ale hlavně se řídím kondicí a možnostmi. Pes je na mase, protože je furt se mnou, kočky mají trvale k dispozici kvalitní granule, protože jsou někdy samy, maso k tomu. Kůň většinou třísložkovou dávku ze statkových krmiv, ale žral i granule nebo müsli, když to vzhledem k možnostem ustájení bylo vhodnější. Nekrmím hnusy, nejím hnusy, ale hříchům se nebráním. Zvířata dostávají pamlsky, já si klidně dám cestou z hospody kebab nebo strávím tři dny na fesťáku o pivu a burgrech. :-) Můj trvalý "hřích" je kafe, toho vypiju mnoho, ale sladký pitínka taky nejedu, voda, nebo max bezová štáva a pomeranšovej džusíček (bože JAK se mi stejská po Korfu, kde ten fresh měli všude a za pusu) či kokosová voda - obzvláště v případě trošku kocoviny.

Nikoho, kdo by krmil sebe mekáčem a psovi kupoval bio a vážil podle tabulek (případně naopak), neznám. Naštěstí.

Kafe já nepovažuju za hřích

13.4.2021 21:02
janaa

XXX.XXX.10.173

Já jsem kafař,velkej kafař. Ale potřebuju černý kafe. Zrnko cukru a už to nevypiju,kapka mlíka a taky ne. Ale to ani čaj a obecně žádný teplý pití,sladký to prostě nepozřu. Ale já si i do bylinkových čajů přidávám zeměžluč a ostropestřec,aby to bylo hořký a z ovoce mám nejradši grepy a jabka jen zelený kyselý ale zas teda čokoládu jako můžu, sušenky,buchty,koláče, o to nestojím, ale čokoládu miluju

13.4.2021 21:02
Atheira

XXX.XXX.209.8

Terven napsal(a):
Když vstávám brzy, taky si dávám sladkou snídani, nejčastěji kaši. Nic slanýho bych nezvládla.
Pokud snídám až po procházce se psy, což je klidně i v 9.30., už zvládnu i pečivo se sýrem, pomazánku apod.
Kafe je základ - melu si ho v ručním mlýnku a sypu do překapávače. Kafe ani čaj nesladím, to by se mi protočil žaludek.

Já jsem teda na ruční mlýnek moc líná, ale melu teda taky vždycky jen tolik, kolik ten den potřebuju, a čerstvý.
Někdy mám chuť na espresso, někdy na filtr, podle toho vybírám kávu. Ale jinak k snídani jedině černou. Občas zhřeším a dám si flat white, ale to spíš někde venku a určitě ne k snídani, to potřebuju prostě černý kafe.

13.4.2021 21:03
Atheira

XXX.XXX.209.8

janaa napsal(a):
Já jsem kafař,velkej kafař. Ale potřebuju černý kafe. Zrnko cukru a už to nevypiju,kapka mlíka a taky ne. Ale to ani čaj a obecně žádný teplý pití,sladký to prostě nepozřu. Ale já si i do bylinkových čajů přidávám zeměžluč a ostropestřec,aby to bylo hořký a z ovoce mám nejradši grepy a jabka jen zelený kyselý ale zas teda čokoládu jako můžu, sušenky,buchty,koláče, o to nestojím, ale čokoládu miluju

Že by konečně někdo pochopil, proč si občas jen tak na chuť udělám žlučníkovej čaj?

13.4.2021 21:05
janaa

XXX.XXX.10.173

Atheira napsal(a):
Že by konečně někdo pochopil, proč si občas jen tak na chuť udělám žlučníkovej čaj?

Zásadně žlučníkovej,na játra a na zažívání

13.4.2021 21:05

Kafe je zdravé. Teď nevím, v jakém množství, akorát že holky zvládnou kafe víc než kluci a fakt má být k něčemu dobré. Někde jsem slyšela, že pro žaludek je to nějaké agresivní nebo co, že s mlékem je to lepší, jenže detaily jsem cestou poztrácela, jakož i fakt, že si vůbec nepamatuji, jestli to byla vědecká pravda nebo výžblebt nějakého bulváru.

13.4.2021 21:09
Atheira

XXX.XXX.209.8

janaa napsal(a):
Zásadně žlučníkovej,na játra a na zažívání

Žlučníkový miluju sypaný od Grešíka, ten mi naposled přišel, že má fakt takový ten správný hořký šmak. Některý moc hořký nejsou a to jsem pak zklamaná. Ale tyhle mívají hlavně zdravý výživy, takže do jedný pro něj chodím a paní prodavačka je taková hodně kontaktní a vykecá i to, co neví... že prý, to máte pro sebe? Tak říkám, že jo...
Taková mladá, hubená a asi takový vleklý problémy se žlučníkem.
Ale to ne, mně to jenom chutná. Od tý doby se na mě vždycky už jenom směje.

Jen mi přijde, že už jsem si na něj zvykla a už mi taky nepřijde tak dobrej jako dřív.

13.4.2021 21:09
Terven

XXX.XXX.110.191

janaa napsal(a):

Jo, no...to jsem zapomněla, mlíko do kafe samozřejmě taky nemůžu, to mi pak smrdí

13.4.2021 21:10
janaa

XXX.XXX.10.173

Jj, Grešík je má výborný. A teď jsem koupila jen nějakej obyč od Lerosu na zažívání a má taky grády :D tu hořkou chuť prostě miluju já i když si míchám svoje čaje,tak si tam sypu pro chuť pelyněk

13.4.2021 21:11
janaa

XXX.XXX.10.173

Terven napsal(a):
Jo, no...to jsem zapomněla, mlíko do kafe samozřejmě taky nemůžu, to mi pak smrdí

Mě to přijde mastný

13.4.2021 21:11
Atheira

XXX.XXX.209.8

janaa napsal(a):
Jj, Grešík je má výborný. A teď jsem koupila jen nějakej obyč od Lerosu na zažívání a má taky grády :D tu hořkou chuť prostě miluju já i když si míchám svoje čaje,tak si tam sypu pro chuť pelyněk

Ten jsem taky mívala a s chutí přidávala do čaje. Ale kachny mi ho sežraly.

13.4.2021 21:15

Jako snídani jedině sladkou... ale nejradši mám takový ty hotelový snídaně, to si pokaždý dám cca 5 chodů, od všeho něco, slaný, sladký, ovoce, zelenina... už aby zrušili ten covid a mohli jsme někam vyrazit aspoň na víkend... 😁😁

13.4.2021 21:17
manitschka

XXX.XXX.226.36

Kafe je zdravé. Teď nevím, v jakém množství, akorát že holky zvládnou kafe víc než kluci a fakt má být k něčemu dobré. Někde jsem slyšela, že pro žaludek je to nějaké agresivní nebo co, že s mlékem je to lepší, jenže detaily jsem cestou poztrácela, jakož i fakt, že si vůbec nepamatuji, jestli to byla vědecká pravda nebo výžblebt nějakého bulváru.

Kafe je zdravé, protože je nejlepší! :-) Jako nevím, jestli existuje něco, bez čeho bych se tak strašně nechtěla muset obejít. Asi sýr. Taky mám ruční mlýnek. A přímý zdroj kafíčka z Etiopie (přítel tam několikrát do roka pracovně jezdí). A je až komický, jak moc jsem bez toho kafe nepoužitelná, nejen ráno. Nejspíš proto, že prostě nechci. :-)

13.4.2021 21:37
elisak

XXX.XXX.194.232

Kafe piju bez ničeho, mlíko nepiju vůbec a vadí mi i v kafi. Kupujeme Doubleshot, máme mašinu i s mlýnkem, takže čerstvě mletý. Dávám si tak 2 doubly za den. Když jde tlak nahoru a bolí mě hlava tak i 3-4, akorát mi je pak blbě. Už jsem i přemýšlela jestli je lepší pořádná bolest hlavy nebo, že mi je blbě z kafe. Ta hlava je asi horší...

13.4.2021 22:02

janaa napsal(a):

Verlainen a Rimbaud...když slyším pelyněk.
Ke snídani klidně i svíčkovou, je mi to jedno, hlavně něco, sladké- slané.... káva ráno černá sladká, pak je mi to jedno, dle chuti.... rozpoložení a času. A hlavně černý sladký čaj s průduškovou směsí.(může být i medík)

13.4.2021 22:27

Řeším na všech frontách. Na jídlo jsem mentální cíťa, chemii v rámci možností nepolykám a můj pes taky ne. Navíc jsem gurmánek a humus poznám skoro ve všem. Všechno doma, kuchyň je mé oblíbené místo, to máme se psem společné. I tu zmrzku si dělám vlastní, popř. si zajdu do Angelato a spol. Neomylně identifikuji rostlinné tuky ve všem sladkém, že tam není máslo, smetana, mléko... Miluji laskonky z vlašáků, kremrole a ovocné šlehačkové/mascarpone dorty potažené marcipánem. I ten marcipán si vyrobím. Demi-glace, paštiky... Akorát uzeniny jsou pro mě vyšší dívčí, na to mám Dolejší z Davle. A protože skončila uzávěra, v sobotu jedeme důkladně přečůrat marinu a vyplenit prodejnu. Minimálně 3 štangle lovečáku atd. atd. A něco na kolagenové šutýrky pro potvoráka v takové redukci, že pomalu zlámu lžičku, když mu chci kousek dloubnout.

14.4.2021 05:10
Dája6

XXX.XXX.70.130

Dobré ránko😜,
čtu tady jak kdo jíte a mám v koutků úsměv a to protože kdybyste vyděli mě co jím celý život tak neuvěřite. Já ujíždim na culr a to fakt doslovně. Vše celý den sladké, k tomu jeden až dva sáčky bonbónů, kafe ano, ale do hrníčku šest lžiček cukru ......atd. No prostě u mě vše špatně, ale zatím zdravé tělo pokud nynechám páteř a klouby, to máme v rodině od narození postižené, to není od cukru😜.
Dája

14.4.2021 05:13
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Jsem taky z cukru.

14.4.2021 06:45
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Co se týče cukru, já to mám tak, že sladká jídla normálně vařím, ale automaticky do receptu dávám o 1/4 až 1/3 cukru méně. Teda ne tam, kde cukr má i nějakou funkci, ne jen na dochucení. Do kynutých knedlíků dávám cukru normálně, jinak to nenakyne, žejo. Stejně tak chilli omáčky sladím, bez toho nezačnou pořádně kvasit. Kde je cukr konzervant, tak se taky musí použít.
Sladké zákusky nekupuji, jsou na mě moc sladké, nechutnají mi. Obecně všechno kupované sladké je hnusná sladká hmota bez další chuti, je úplně jedno, co vyberu, furt to chutná stejně. Jediné, co má u mě milost, je vánoční cukroví a lékořice, protože obojí má vlastní bohatou chuť; ostatní je prostě fádní.
Sladké piju taky „funkčně“, tj. mám jednu plechovku koly, kdyby mi bylo špatně, vždy přichystanou. Na výletě, když už sotva pletu nohama, si dám silný sladký čaj. Kakao taky přislazuji, ale oproti jiným málinko, prostě jen tak, aby nebylo příliš hořké z toho kakaového prášku. Bublinkové vody nepiju, když nemusím, opět mi to nechutná. Čistá voda mi nevadí (když nesmrdí chlorem, žejo; to pak chápu, že to nikdo nepije), některá i chutná, pravé a bylinkové čaje mi chutnají, ovocné už méně, ale pořád lepší než perlivá voda.
Nemám ráda „umělé“ chutě, které vyjma opravdu umělých potravin (typicky právě ochucených vod a zmrzlin) má i zcela přírodní koriandr nebo nečaj rooibos.
Med a stévii máme, občas používám, ale jsem tak odvyklá sladké chuti, že mi pomalu nechutnají. Ale třeba lívance radši potírám medem, než zasypu cukrem; důvodem je opět to, že med má vlastní chuť, není to jen prostá sladká. Stejně tak používám občas i další dochucovadla - např. agávový sirup, rozmixované datle, marmelády a povidla (ty zásadně domácí, opět z toho samého důvodu, že kupovaná marmeláda nebo povidla jsou prostě sladká hmota bez vlastní chuti, kdežto u domácích je na chuti poznat, z kterého ovoce je produkt vyroben). Nutellu a podobné hmoty moc nepoužívám.

14.4.2021 07:03
Varaxi

XXX.XXX.1.226

A když už jsme u toho, co mléko? Plnotučné, nebo polotučné? Pije někdo nízkotučné?

14.4.2021 07:11
Terven

XXX.XXX.110.191

Varaxi napsal(a):
A když už jsme u toho, co mléko? Plnotučné, nebo polotučné? Pije někdo nízkotučné?

Nízkotučný nepiju ani nekupuju. Já tedy vlastně nepiju žádný mlíko, jako, že bych si nalila skleničku.
Jenom občas si do něj rozmíchám kaši nebo ho použiju do nějakýho vaření, ale to minimálně. Když už nějaký koupím, tak polotučný anebo plnotučný a ideálně opočenský v láhvi.

14.4.2021 07:15

Varaxi napsal(a):

Ne, zásadně polotučné, ale velice velice málo, skoro vůbec.

14.4.2021 07:23
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Všechno sladké, mám taktéž závislost. Mléko plnotučné, stejně tak jogurty, které ráda nahradím i zakysanou smetanou.

14.4.2021 07:32
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Do kynutých knedlíků dávám cukru normálně, jinak to nenakyne, žejo.
"""""""""""""""
Nakyne.

14.4.2021 07:36
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Varaxi napsal(a):

Kdyby bylo přímo ze dvora,
od kozy nebo krávy, chutná mi moc
tak jak je tučné.
Tučné z obchodu - nemusím číst složení.
Maže se v hubě přidaný olej, vadí mi i v kávě,
takže u nás polotučné.

14.4.2021 07:48
elisak

XXX.XXX.194.232

S mlékem mám doma věčně problém, potřebovala bych aby se prodávalo po deckách a ne po litrech. Já ho nepiju vůbec, přítel občas. A když ho potřebuju jednou za čas do vaření, tak musím otevřít nové, protože to otevřený stihlo zkysnout a opravdu málokdy ho dodělám. A to plýtvání mě štve.
Přítel bere plnotučný.

14.4.2021 07:54
janaa

XXX.XXX.10.173

Do kynutých knedlíků dávám cukru normálně, jinak to nenakyne, žejo
Vždyť tam je potřeba lžička cukru do kvásku,jinak ne

Mlíko vůbec nepijeme, téměř nepoužíváme,na vaření si kupuju sojový nebo mandlový. Kdybych nebyla závislák na sýrech,tak jím skoro vegan, ale i ty sýry se snažím půl napůl. Jen kupuju takovýty pidi mlíčka do kafe,když přijde návštěva,co se bez mlíka v kafi neobejde,abych měla

14.4.2021 08:04

Varaxi napsal(a):
Co se týče cukru, já to mám tak, že sladká jídla normálně vařím, ale automaticky do receptu dávám o 1/4 až 1/3 cukru méně. Teda ne tam, kde cukr má i nějakou funkci, ne jen na dochucení. Do kynutých knedlíků dávám cukru normálně, jinak to nenakyne, žejo. Stejně tak chilli omáčky sladím, bez toho nezačnou pořádně kvasit. Kde je cukr konzervant, tak se taky musí použít.
Sladké zákusky nekupuji, jsou na mě moc sladké, nechutnají mi. Obecně všechno kupované sladké je hnusná sladká hmota bez další chuti, je úplně jedno, co vyberu, furt to chutná stejně. Jediné, co má u mě milost, je vánoční cukroví a lékořice, protože obojí má vlastní bohatou chuť; ostatní je prostě fádní.
Sladké piju taky „funkčně“, tj. mám jednu plechovku koly, kdyby mi bylo špatně, vždy přichystanou. Na výletě, když už sotva pletu nohama, si dám silný sladký čaj. Kakao taky přislazuji, ale oproti jiným málinko, prostě jen tak, aby nebylo příliš hořké z toho kakaového prášku. Bublinkové vody nepiju, když nemusím, opět mi to nechutná. Čistá voda mi nevadí (když nesmrdí chlorem, žejo; to pak chápu, že to nikdo nepije), některá i chutná, pravé a bylinkové čaje mi chutnají, ovocné už méně, ale pořád lepší než perlivá voda.
Nemám ráda „umělé“ chutě, které vyjma opravdu umělých potravin (typicky právě ochucených vod a zmrzlin) má i zcela přírodní koriandr nebo nečaj rooibos.
Med a stévii máme, občas používám, ale jsem tak odvyklá sladké chuti, že mi pomalu nechutnají. Ale třeba lívance radši potírám medem, než zasypu cukrem; důvodem je opět to, že med má vlastní chuť, není to jen prostá sladká. Stejně tak používám občas i další dochucovadla - např. agávový sirup, rozmixované datle, marmelády a povidla (ty zásadně domácí, opět z toho samého důvodu, že kupovaná marmeláda nebo povidla jsou prostě sladká hmota bez vlastní chuti, kdežto u domácích je na chuti poznat, z kterého ovoce je produkt vyroben). Nutellu a podobné hmoty moc nepoužívám.

Varaxi děkuji. Napsala jste to za mě, to jsem celá já Jen dodám, že polotovary prakticky nekupuji, mléko polotuk do čaje i kafe a NEJLEPŠÍ hořký nápoj je hodně hořké pivo

14.4.2021 08:13
Atheira

XXX.XXX.209.8

Varaxi napsal(a):

Mlíko na pití nebo šlehání do kafe, když už je chuť nebo mám návštěvu, která černý kafe ne, hlavně mandlový. Na pečení mi ho bývá líto, tak to většinou použiju sojový. Do slaný kuchyně cpu kokosový. Do omáček, polívek... nejlepší.

14.4.2021 08:19

Já jsem teda mlíkovej typ, kupuju myslím polotučný a pakl máme ve dvou lidech tak na dva týdny.
Ale cukr prakticky úplně nahrazujeme medem nebo javorovým sirupem.
Jinak, ráda bych brala potraviny od místních farmářů, ale je to buď nedostupný úplně nebo jen v blbě dostupných obchůdcích, navíc obvykle prostě drahý....

14.4.2021 08:32

Já nakupuju občas tady http://reznictvikolomy.cz/
Ale je to teď dost omezený a nemají vždycky všechno, co bych chtěla.

14.4.2021 08:52

Nízkotučné je voda, jakož i krabicáky polo i plno, voda a rostlinný tuk, zdá se mi, s jednou výjimkou - lidl červená krabice. Denně litr zmizí určitě.

elisak: sušené nebo koupit kozu

14.4.2021 08:54
aluska

XXX.XXX.197.205

Já teda piju jenom čistou vodu a když kafe a čaj, tak bez cukru. Miluju mléčný výrobky, sladký samozřejmě . Jogurty, tvarohy, pudinky, zákysy....a sýry. Sladký jídla všeho druhu - palačinky, ovocný knedlíky, rejžový nákypy s ovocem.....čokošku, buchty, všelijaký řezy, nejlíp když je všechno čokoládový. Snídám rohlík s máslem a kakao, nebo teplý mlíko s medem a do toho ovesný vločky, ořechy, rozinky. Nemusím moc maso a salámy, už vůbec ne tlustý

14.4.2021 08:54

Nízkotučné je voda, jakož i krabicáky polo i plno, voda a rostlinný tuk, zdá se mi, s jednou výjimkou - lidl červená krabice. Denně litr zmizí určitě.

elisak: sušené nebo koupit kozu

Já se ty v krabici zdráhám kupovat. Kdysi dávno, když to teprve začínalo a bylo to vychvalovaný, jak je to trvanlivý a kdesi cosi, jsem to zkusila a jako mlíko mně to vůbec nepřišlo.

14.4.2021 09:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já snídani musím mít taky sladkou - většinou jogurt, vločky a ovoce, nebo ovesnou kaši, občas nějaké musli s ovocem.... O víkendu občas míchaná vajíčka, ale to fakt výjimečně, a většinou toho do sebe moc nedostanu, to sladké do mě jde po ránu líp . A k tomu kafe, velký... A těch vypiju za den teda několik... Ale jak sladký můžu po ránu, tak pak přes den zas tak moc sladký nemusím . Když už něco upeču, tak to většinou vůbec nejím, maximálně druhý den kousek ke snídani.

No a co se vody týče - piju čistou vodu, čaje piju spíš v zimě, pak už moc ne . Občas nějaký džus ale hodně naředěný. No a nedávno jsem objevili scuk.cz, nevím jestli někdo znáte - máme tady kousek výdejní místo, kam si objednáme věci od různých farmářů. No a tam jsme objevili mošty, různé příchutě (základ je jablko a pak nějaké ovoce k tomu) a od té doby máme doma mošt téměř pořád . Ale je dost sladkej, takže ho taky hodně ředím.

14.4.2021 09:10

Mlíčko miluju, máme mlékomat, ale klidně i z krámu....já upřednostňuju plnotučné, piju i smetamu (jedno kafe , decka smetany- trochu do kafe a zbytek si naleju do krku ) dcera by raději polo, tak ho také někdy koupím. Můžu ho teplé, studené, kakaíčko a nevím jak kdo, ale mléková polévka s kapáním mi opravdu chutná. (slaná chuť dává mléku úplně jiný rozměr)
Jinak závislost na cukru je závislost jako každá jiná, je to v hlavě. To uspokojení ze sladké chuti a vytváření chemických vazeb v mozku.....někdy si nasypu na hromadu cukr, co vypiju v čajích a kávě- pak se chvilku stydím...ale jen chvilku, do dalšího čaje.
Edit: nevím, kde Rapotacka 11 vzala, že se do mléka přidává olej, ano mléčný tuk se při zpracování odděluju, ale pak se vrací , podle požadované tučnosti mléka....protože surové mléko má tučnost podstatně vyšší než plnotučné.

14.4.2021 10:04
manitschka

XXX.XXX.226.36

Mlíko doma míváme plnotučný, do kafe ráda i smetanu, ale tu většinou kupuju cíleně, když ji chci do vaření, kupuju šlehačkovou. Rostlinný mlíka jedem taky, hlavně kokosový a mandlový, ale z klasickýho dělám palačinky a lívanečky.
Já to s tím sladkým mám tak na etapy, občas chuť nemám 14 dní a pak zas týden obrovskou, nesnášim teda kupovaný sladký (kromě velmi pečlivě vybíraných větrníků a občas sem tam někde zaujme dortík, většinou v ceně menšího auta), potřebuju doma dělaný - obvykle dělám palačinky, lívanečky, štrůdl, nebo když se mi chce tak cheesecake, v létě ovocný koláče, ovocný knedlíky. Bombóny a podobné nejím vůbec, nechutnalo mi to ani jako malý.
Věc kterou můžu v jakoukoli denní i noční dobu, je sýr. Čerstvý, tvrdý, plísňový, zrající, kozí, ovčí, kravský, ... :-) Na maso máme chuť jen občas, vlastně z něj běžně vůbec nevařím, leda když jedem hromadně na chalupu, tak to jistě proběhne gulášek, buřty, nebo grilovačka, ale jinak si spíš třeba dáme někde burger nebo na vejletě vejpečky, když je chuť.

14.4.2021 11:47
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

- nevím, kde Rapotacka 11 vzala, že se do mléka přidává olej

Cítím to v ústech .(hnus)
Nevím, jaký to je tuk, ale ten co mléku sebrali, nahradí náhražkou.
Myslím, že je to + - 2 týdny, co o tom hovořil odborník.
Říkal, že nemohou do mlíka dávat vitamín D jako Němci,
Neb oni si tam (v mlíku) ten mléčný tuk nechají. Pro nás stačí náhražky
a do toho to déčko nelze. (nevím- snad se v tom nerozpustí).
Teď ne, ale odpol. to zkusím najít.
Mrkněte na krabici Sunaru. Tam je palmový tuk.

14.4.2021 11:54

TAk ten je i ve zmrzlině, je jí pak hodně....
jestli vy nemyslíte sušená mléka, viz. Sunar. , jo a co se týče sunaru, když byla vnučka malá taky si ho cucla, ale až skoro po roce života, jsem ho ochutnala, když jsem byla malá, ujídala jsem ho bráchovi a ten současný už není to ono, jo a dělal se z toho dřív po domácku i marcipán?

14.4.2021 12:15
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

rapotacka11 napsal(a):
- nevím, kde Rapotacka 11 vzala, že se do mléka přidává olej

Cítím to v ústech .(hnus)
Nevím, jaký to je tuk, ale ten co mléku sebrali, nahradí náhražkou.
Myslím, že je to + - 2 týdny, co o tom hovořil odborník.
Říkal, že nemohou do mlíka dávat vitamín D jako Němci,
Neb oni si tam (v mlíku) ten mléčný tuk nechají. Pro nás stačí náhražky
a do toho to déčko nelze. (nevím- snad se v tom nerozpustí).
Teď ne, ale odpol. to zkusím najít.
Mrkněte na krabici Sunaru. Tam je palmový tuk.

Sunar je výrobek, ne mléko, takže to je trochu mimo. Mléko nemůže mít vyměněný tuk, muselo by to být na obalu a nemohlo by se to nazývat pouze mlékem.

14.4.2021 12:20
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Je mi líto.
Píši o mléku!
Nevím, kolik % tuku je nahraženo.
Možná i to normál. mlíko je už taky výrobek ...
Nemám důvod si vymýšlet.

O Sunaru ten odborník nemluvil.
To je můj poznatek.

14.4.2021 12:32

Pokud se nemýlím, označení “mléko” je vymezeno legislativou (stejně jako např. “bílý jogurt”), a nesmí do něj být nic přidáno. Z podobných důvodů je zásadní rozdíl mezi řeckým jogurtem a jogurtem řeckého typu... Ale nejsem inženýr potravin, tak to berte trochu s rezervou. :-)

14.4.2021 12:40

Varaxi napsal(a):

Zásadně plnotučné, ideálně přímo od krávy. Chci pít mléko s vitamíny a ne obarvenou vodu!

14.4.2021 12:43
Atheira

XXX.XXX.209.8

Pokud se nemýlím, označení “mléko” je vymezeno legislativou (stejně jako např. “bílý jogurt”), a nesmí do něj být nic přidáno. Z podobných důvodů je zásadní rozdíl mezi řeckým jogurtem a jogurtem řeckého typu... Ale nejsem inženýr potravin, tak to berte trochu s rezervou. :-)

Docela dost zajímavé informace ohledně potravin z tohohle hlediska na sociálních sítích vysvětluje a lidem srozumitelně předává Karolína Four, pokud neznáte, doporučuju mrknout. Já její profil na instagramu sleduju už docela dlouho a zatím mi většina věcí od ní byla jen přínosná. Skvělé je to, že to není nějaká samozvaná specialistka na výživu, ale má vystudovaný příslušný obor a věnuje se tomu dál.

14.4.2021 12:45

Atheira napsal(a):
Docela dost zajímavé informace ohledně potravin z tohohle hlediska na sociálních sítích vysvětluje a lidem srozumitelně předává Karolína Four, pokud neznáte, doporučuju mrknout. Já její profil na instagramu sleduju už docela dlouho a zatím mi většina věcí od ní byla jen přínosná. Skvělé je to, že to není nějaká samozvaná specialistka na výživu, ale má vystudovaný příslušný obor a věnuje se tomu dál.

Jojo, sleduji ji. I holky z Nehladu.

14.4.2021 12:47
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Atheira napsal(a):

Nemám. A co je tam tedy o mléce?

14.4.2021 14:50

Ten tuk - pachuť - mastnota je cítit proto, že to prostě vyrobili a skladovali špatně.
Tuk - smetana se z mléka opravdu odstraní a pak v požadovaném množství vrací zpět. No a poté přijde homogenizace a ta má zařídit, že tuk bude všude rozprostřen rovnoměrně a během skladování že nevyleze na povrch. A pasterace a UHT.
Na houby výrobce, no, nebo má na houby zdroje.
A stejně by teda mléko se stejnou trvanlivostí mělo chutnat tak nějak stejně, že, jenže nechutná, některé je vážně obarvená voda a musí se zvolit plnotučné, aby se tomu vůbec dalo říci mléko, u jiné značky stačí polotučné - a to mluvím o krabici,
tak v čem to je?
Vím, cukr, laktoza, plemeno, prostředí, krmivo.. ale stejně..
Sója :-) https://www.bezpecnostpotravin.cz/falsovani-mlecnych-vyrobku.aspx

14.4.2021 15:29
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Ten tuk - pachuť - mastnota je cítit proto, že to prostě vyrobili a skladovali špatně.
Tuk - smetana se z mléka opravdu odstraní a pak v požadovaném množství vrací zpět. No a poté přijde homogenizace a ta má zařídit, že tuk bude všude rozprostřen rovnoměrně a během skladování že nevyleze na povrch. A pasterace a UHT.
Na houby výrobce, no, nebo má na houby zdroje.
A stejně by teda mléko se stejnou trvanlivostí mělo chutnat tak nějak stejně, že, jenže nechutná, některé je vážně obarvená voda a musí se zvolit plnotučné, aby se tomu vůbec dalo říci mléko, u jiné značky stačí polotučné - a to mluvím o krabici,
tak v čem to je?
Vím, cukr, laktoza, plemeno, prostředí, krmivo.. ale stejně..
Sója :-) https://www.bezpecnostpotravin.cz/falsovani-mlecnych-vyrobku.aspx

Sója se ale týká mléčných výrobků, ne mléka jako takového. Když je něco ,,výrobek", už od toho člověk může čekat ledasco...

14.4.2021 15:35

lesnížínka napsal(a):
Sója se ale týká mléčných výrobků, ne mléka jako takového. Když je něco ,,výrobek", už od toho člověk může čekat ledasco...

Ne, jde o bílkovinu. Dál třeba více vody - protože sice tuku zůstane správné množství, ale sušiny ne. Copak já doma měřím sušinu.. výroba mléka; ošetření umí zajímavé věci.
Třeba tady píší o podmáslí do mléka
https://www.potravinyinfo.cz/33/falsovani-mleka-a-vyrobku-z-mleka-a-s-podilem-mleka-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4EtI668NLi3Lv-FTgOpjxDaH2ZspOsA8wwA/

Mléko je výrobek. Je. Můžete si vybrat asi z deseti druhů úpravy? Ale je to výrobek, jen se mu říká mléko. Surové mléko to ale není. Ty procesy ošetření mění jeho vlastnosti.
A když tam nějaký jarda leje vodu?
Vše, co se obejít dá, to člověk obejde, nevidím na tom nic divného, normálka..
To jen tak.. jediné mléko, které se nebojím koupit nikdy, že nebude vodové a mít nějakou pachuť.. a to mi stačí.. jejich kaše.

14.4.2021 15:42
Atheira

XXX.XXX.209.8

lesnížínka napsal(a):
Nemám. A co je tam tedy o mléce?

Mléko a mléčné výrobky takhle dopodrobna - co v čem být může a jak to může být označený, když v tom je xy atd. To jde mimo mě, protože ani jedno nekupuju. Mám alergii na mléčný tuk. Ale kdyby vás to nějak víc zajímalo, určitě se dá dost informací pohledat i na jejím webu https://karolinafour.cz/

14.4.2021 15:42

Trvanlivé mléko za komunistů chutlalo také jinak- nutila jsem dědu mi ho kupovat, chuť trvanlivého mléka mi nevadí, oproti třeba chuti kravína nebo kozích zad (mám termín- olíznout koze záda) mléko prostě pohlcuje pachy.
Ale že nám do mlíčka míchají soju nevěřím- další konspirační teorie. Přesvěčte mne důkazy , už z důvodu potravinových alergií by to muselo být na obale....
Mléko je z asi 80% voda , když mu seberete tuk, je jak říkáte bez chuti, tuk je nositel chuti, ale pořád je tam vše ostatní.

14.4.2021 15:44

Atheira napsal(a):
Mléko a mléčné výrobky takhle dopodrobna - co v čem být může a jak to může být označený, když v tom je xy atd. To jde mimo mě, protože ani jedno nekupuju. Mám alergii na mléčný tuk. Ale kdyby vás to nějak víc zajímalo, určitě se dá dost informací pohledat i na jejím webu https://karolinafour.cz/

mléčný tuk nebo cukr- laktozu

14.4.2021 15:46
Atheira

XXX.XXX.209.8

Trvanlivé mléko za komunistů chutlalo také jinak- nutila jsem dědu mi ho kupovat, chuť trvanlivého mléka mi nevadí, oproti třeba chuti kravína nebo kozích zad (mám termín- olíznout koze záda) mléko prostě pohlcuje pachy.
Ale že nám do mlíčka míchají soju nevěřím- další konspirační teorie. Přesvěčte mne důkazy , už z důvodu potravinových alergií by to muselo být na obale....
Mléko je z asi 80% voda , když mu seberete tuk, je jak říkáte bez chuti, tuk je nositel chuti, ale pořád je tam vše ostatní.

Je to nesmysl. Jakmile by tam byla přimíchaná soja, už se to nesmí označovat jako klasický mlíko. Bude to mléčný nápoj nebo něco takovýho. Blbý je, že takových konspiračních teorií je internet plný.

14.4.2021 15:52
Atheira

XXX.XXX.209.8

mléčný tuk nebo cukr- laktozu

Mléčný tuk, mám silnou kožní reakci, v podstatě mi na druhý den vyskáčou ošklivý vřídky, který fakt děsně bolej a hrozně blbě se toho zbavuje. Někdy na rukou, na obličeji, ramenou, krku, prostě různě. Jednou mi v kavárně spletli lattéčko, nějak to pomíchali a moje dali asi nějaké z kamarádek, nevím, bylo nás tam víc. A hned jsem jich další ráno pár měla.

Strašně dlouho jsem to řešila, byla jsem v minulosti docela mlíková a bílý jogurty milovala k snídani. Tolik návštěv různých doktorů, kožní, nakonec usoudili, že kortikoidy dobrý.
Jasně, nechtěla jsem vypadat jak příšera, ale taky jsem chtěla řešit příčinu, ne to jenom tak jako zamaskovat. Po dlouhým tápání mi vyšla alergie na mléčný tuk. V té době jsem měla i alergii na banány (takovou tu, kdy sníte banán a otéká vám jazyk), ale údajně je prý možné, že se na sebe jednotlivé alergie vážou. Asi rok potom, co jsem vysadila komplet mléčné výrobky a mléko, jsem, ani nevím proč, zkusila kousek banánu a nikde nic. Teď banány jím normálně a na nic jiného než to mlíko alergii nemám.

14.4.2021 15:57

Hustýýý...

14.4.2021 16:02

Ne, jde o bílkovinu. Dál třeba více vody - protože sice tuku zůstane správné množství, ale sušiny ne. Copak já doma měřím sušinu.. výroba mléka; ošetření umí zajímavé věci.
https://www.potravinyinfo.cz/33/falsovani-mleka-a-vyrobku-z-mleka-a-s-podilem-mleka-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4EtI668NLi3Lv-FTgOpjxDaH2ZspOsA8wwA/

Mléko je výrobek. Je. Můžete si vybrat asi z deseti druhů úpravy? Ale je to výrobek, jen se mu říká mléko. Surové mléko to ale není. Ty procesy ošetření mění jeho vlastnosti.
To jen tak.. jediné mléko, které se nebojím koupit nikdy, že nebude vodové a mít nějakou pachuť.. a to mi stačí.. jejich kaše.

Megi koupíte i máslo se smetanovým zákysem a pořád je to máslo...odkaz není úplný a nedokazuje že se to běžně děje , jistě děje, ale třeba u nějakého zmrzlináře, co napíše smetanová zmrzlina, hodí tam palmový tuk a my si šmakujem, jak je to kvalitní zmrzka- mám raději ty ovocné vodové- víc osvěží, a on má vejvar, ale u Madety pochybuju, že by nahrazovala mléčný tuk nebo zkoušela rostlinnou bílkovinu, či olej a nedala to na obal, či lživě označila.. co se týče výrobků např. z Polska bych se asi nedivila, průšvihů už měli dost.
edit. teď odbočím, výrobky se i liší, když je na akci a když je za plnou cenu- třeba teď v kaufu mají čorizo- miluju ho, je na akci, ale opravdu jako čorizo vypadá z 50% si myslí že zákazníci oslepli?Nebo to je jen v našem Kaufu..blbá zásilka?

14.4.2021 16:13
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Taky tam píšou, že tohle třeba dělali v Indii, o míchání mléka sušeným, kde ještě byl další sajrajt...to zase byla Čína. Tady by si to těžko nějaký výrobce lajznul, to by na trhu rychle skončil.
Ano, mléko se různě ošetřuje, páč lidi chtějí trvanlivost. Mě krabicové chutná. Čerstvého z kravína bych se nenapila, jsem - jak už psala tuším Verun, na ty pachy velmi vnímavá a ke kozímu jsem měla problém se přiblížit. Dělala jsem z něho psům jogurty, ale se mi u toho pěkně navalovalo, muž odmítnul jít do kuchyně

14.4.2021 16:18

Tak já neříkám, že se to děje často, nebo neděje vůbec, ale jako že je někde ve vyhlášce napsané, že salám Vysočina musí mít tolik a tolik masa, znamená, že tam tolik je? No tak to určitě :-) U mléka to bude dělat to ošetření a skladování.
Polsko.. mají dobré a špatné jídlo úplně stejně jako my a třeba Německo, v tom to není.. fakt kupujete jen české mléčné výrobky? Není to jako s tím masem, vejci,... umřelo kdesi v Tramtárii a zabaleno tady?
Třeba Lipánek, achjo, dyť ten smetánek z lidla z hromady smetany je oproti tomu úplně boží a že je asi z PL, je mi jedno, české smetánky se na to nehrabou. A strašně mě baví kauzy, kde se zjistí, že místo 83 procent masa našla laborka jen 81.
Jo, pokud jde o toxické látky, to už je jiná.
Pamatujete si chuť polárkáče nebo Ledňáčka? MC 0,60Kčs :-)

14.4.2021 16:19
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Máslo se zákysem musí mít v názvu ještě něco(krom toho másla) a hlavně tam musí být ten zákys napsaný. Jako, že jsou lidi sviňě a budou pořád vymýšlet, jak něco oje...je nasnadě, ale naštěstí existují dozorové orgány a naštěstí se nemusíme spoléhat jen na ty české

14.4.2021 16:50
Andrýsek3

XXX.XXX.144.211

Snažím se jíst zdravě a vyváženě, ale občas já i pes zhřešíme. Dám si mraženou pizzu nebo třeba mekáč a pes dostane top hnusnou kapsičku, kterou miluje.

Ja se teda musela naučit jist až jako dospělá tak nějak normálně, z domova mám hrozně špatné návyky. Vždy jen slazená voda, žádná zelenina, rohliky s vysočinou, omáčky s knedliky, apod. Už jen naučit se jíst bílý jogurt, vodu nebo zeleninu mi dalo dost zabrat. Ale teď bych řekla, že jím většinu času zdravě.

14.4.2021 17:34

Varaxi napsal(a):

Mléko min. selské 3,6 % tuku, jogurty 10 a výš. Zakysaná smetana - pod 15 nejdu. Spotřebu mléka mám ten litřík denně, na tom ujíždím. A jeden poctivý kefír.

14.4.2021 17:53
14.4.2021 19:48
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Andrýsek3 napsal(a):
Snažím se jíst zdravě a vyváženě, ale občas já i pes zhřešíme. Dám si mraženou pizzu nebo třeba mekáč a pes dostane top hnusnou kapsičku, kterou miluje.

Ja se teda musela naučit jist až jako dospělá tak nějak normálně, z domova mám hrozně špatné návyky. Vždy jen slazená voda, žádná zelenina, rohliky s vysočinou, omáčky s knedliky, apod. Už jen naučit se jíst bílý jogurt, vodu nebo zeleninu mi dalo dost zabrat. Ale teď bych řekla, že jím většinu času zdravě.

U nás nemáme špatné návyky my, snažíme se jako děti jíst celkem zdravě, ale mamka a tcháni - to je hrůza. Tedy tcháni se celkem snaží, jen jim člověk nevysvětlí, že je lepší si koupit kvalitní bílý jogurt a dát si na něj některou z domácích marmelád, které tchýně stejně pořád vyrábí
Moje mamka, to je tragička. Něco jí, že šetří - to bych ještě pochopila, takže ona by si nekoupila kvalitní bílý jogurt, ale ten nejlevnější, no budiž, ale ona si prostě koupí ten deb.lní, se škrobama a sra.kama jako-že jahoda, jako-že borůvka Čínské pytlíkové polévky...z těch se mi ježí chlupy, no ona si na nich pochutná, je to pro ni dobrota A takových příkladů bych našla 100

14.4.2021 20:58

lesnížínka napsal(a):
U nás nemáme špatné návyky my, snažíme se jako děti jíst celkem zdravě, ale mamka a tcháni - to je hrůza. Tedy tcháni se celkem snaží, jen jim člověk nevysvětlí, že je lepší si koupit kvalitní bílý jogurt a dát si na něj některou z domácích marmelád, které tchýně stejně pořád vyrábí
Moje mamka, to je tragička. Něco jí, že šetří - to bych ještě pochopila, takže ona by si nekoupila kvalitní bílý jogurt, ale ten nejlevnější, no budiž, ale ona si prostě koupí ten deb.lní, se škrobama a sra.kama jako-že jahoda, jako-že borůvka Čínské pytlíkové polévky...z těch se mi ježí chlupy, no ona si na nich pochutná, je to pro ni dobrota A takových příkladů bych našla 100

Tohle je peklo, ve finále jsou tyhle "pochutiny" x krát dražší. Když mám šetřit, tak si koupím šunku s vysokým obsahem masa a vezmu si jeden plátek, kde je víc masa, než najdu v celém balení nějakého anofert pseudo šunkového salámu za zdánlivých pár kaček, který je pomalu vege. Stejně tak jako sýr z rostlinných tuků, náhražek apod. A protože tyhle amarouny nezasytí, tak má člověk hlad a vdechne toho víc. Co se týče šetření, tak nula od nuly pošla. Když si představím, kolik stojí kilo kuřete vcelku a kilo zrovna toho bezmasého šunkového salámu...

14.4.2021 21:26

Jó, co kg celého kuřete a kg šunkáče... ale kg celého kuřete vs. kg části kuřete (prsa, stehna, ...) - to mě teprve fascinuje.

14.4.2021 21:34

Tohle je peklo, ve finále jsou tyhle "pochutiny" x krát dražší. Když mám šetřit, tak si koupím šunku s vysokým obsahem masa a vezmu si jeden plátek, kde je víc masa, než najdu v celém balení nějakého anofert pseudo šunkového salámu za zdánlivých pár kaček, který je pomalu vege. Stejně tak jako sýr z rostlinných tuků, náhražek apod. A protože tyhle amarouny nezasytí, tak má člověk hlad a vdechne toho víc. Co se týče šetření, tak nula od nuly pošla. Když si představím, kolik stojí kilo kuřete vcelku a kilo zrovna toho bezmasého šunkového salámu...

vege salámy jsou tak drahé, že vám stačí opravdu deset deka....40kč
to že já mám na salám s větším podílem masa neznamená, že zbytek nakupujících na to má také...prostě každý si můžem vybrat, a obsah masa v masných výrobcích a celé nové receptury je prostě daň za EU. Já volit vstup nešla.

14.4.2021 21:54

vege salámy jsou tak drahé, že vám stačí opravdu deset deka....40kč
to že já mám na salám s větším podílem masa neznamená, že zbytek nakupujících na to má také...prostě každý si můžem vybrat, a obsah masa v masných výrobcích a celé nové receptury je prostě daň za EU. Já volit vstup nešla.

Nejde o to, jestli na to mám, jde o to, co kupuji. Buď kupuji maso, nebo cosi s téměř bezcennými náhražkami, kdy v součtu ten zlomek masa stojí daleko víc. Typický příklad - takové relativně drahé parmiggiano. Dvakrát to strouhnu na talíř těstovin a mám je bohatě ochucené, pár gramů. Pseudo sýr na špagety nepomůže ani v množství 100 g, nemá to prostě chuť, ale naklopíme to tam všechno. Cena - o 50 % méně, cca... Reálně o stovky % víc. A to je se vším. Zmrzlina - Angelato z mléka, smetany, ovoce, čokolády.... Bez chemie. Porce 45 Kč. Hmm, to je moc. To si radši koupíme nějakou základní kopečkovou Algidu z rostlinného tuku a horších hnusů v ceně min. 25 Kč/kopeček, na Starém Městě samo víc. Porce u Angelata (Staré Město, Malá Strana) je obsahově 2 kopečky. Takže tak.

14.4.2021 22:06

Edit: to srovnání s cenou celého kuřete, dejme tomu, že váží 1,2kg, stojí 50 kč kilo, tj, 60 kč. jatečná výtěžnost z opracovaného těla kuřete je cca 50%, tak to už je 600g čisté svaloviny(stehna a prsa) zbytek se zpracuje na separát do párečků nebo do toho levnějšího salámku.....

no zrovna parmezán nemusí každému chutnat, u nás ho jím jen já a někdy...smrdí to, jako když "nablije" .

14.4.2021 22:25

Edit: to srovnání s cenou celého kuřete, dejme tomu, že váží 1,2kg, stojí 50 kč kilo, tj, 60 kč. jatečná výtěžnost z opracovaného těla kuřete je cca 50%, tak to už je 600g čisté svaloviny(stehna a prsa) zbytek se zpracuje na separát do párečků nebo do toho levnějšího salámku.....

no zrovna parmezán nemusí každému chutnat, u nás ho jím jen já a někdy...smrdí to, jako když "nablije" .

U nás nikdo neblinká, takže už vlastně nevím.

Já řeším využitelnost do mrtě a nevyhodím nic, co je použitelné. Pes se v tomhle hodí maximálně. Takže do koše max. totálně nepoužitelnou kost. Vývar se zeleninou na smrt, neva. Je to bezva vláknina, rozmixuji, nasáčkuji, mrazák. Surovina ke zdravému zahuštění omáček (tím nemyslím třeba guláš, tam patří strouhanka z žitného chleba), výběr sáčky bez cibule apod. pro mazlíka.

Šetřit úplně nemusím, ale vyhazování jídla nesnáším. A už vůbec nedávám nákup výrobků, které reálně nejsou k pozření, ale prostě je do těch zázraků v rámci zisku dávají. V sezóně někde vyžebrám velký pytel vlašáků, nějaký ten datlový sirup apod. mám doma pořád, na ráno to oboje kydnu do jogurtu. Dlouhodobě náklady minimálně stejné ve srovnání s ochucenými jogurty z krámu.

14.4.2021 22:48

❤️

a když vemete a našleháte tu zakysanku a tvaroh + nějaký vanilkový cukr a žloutek, kdo se nebojí, máte bezva lipánek na palačinky nebo lívance.

14.4.2021 23:08
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

a když vemete a našleháte tu zakysanku a tvaroh + nějaký vanilkový cukr a žloutek, kdo se nebojí, máte bezva lipánek na palačinky nebo lívance.

Dělám si ne, že bych se bála, ale žloutek tam nedávám. A víte na co? Na sobotní plačinky! Já je mám natřené tímto, posypané chia semínky, zabalené a přelité javorovým sirupem. Muž má zase kombinaci jednu s nutelou a jednu s morušovým džemem

14.4.2021 23:55

To já ne. Zakysanku buď do burrita nebo s česnekem (a posypanou sýrem) na langoše. Nebo do segedínu, na quiche... :-)) A co zbyde, to si přidám k rannímu jogurtu se zeleninou.

14.4.2021 23:58
elisak

XXX.XXX.194.232

To já ne. Zakysanku buď do burrita nebo s česnekem (a posypanou sýrem) na langoše. Nebo do segedínu, na quiche... :-)) A co zbyde, to si přidám k rannímu jogurtu se zeleninou.

Já do zakysanky nebo bílého jogurtu přidám nastrouhanou nivu a mám super dip ke grilování, kuřecím steakům nebo jen k zelenině...

15.4.2021 00:00

elisak napsal(a):
Já do zakysanky nebo bílého jogurtu přidám nastrouhanou nivu a mám super dip ke grilování, kuřecím steakům nebo jen k zelenině...

To taky není špatné. Máme rádi i s česnekem a dijonskou hořčicí.

15.4.2021 00:12
elisak

XXX.XXX.194.232

To taky není špatné. Máme rádi i s česnekem a dijonskou hořčicí.

Česnek občas přidám taky, ale spíš podle složení hostů. Mamka česnek ráda, ale bere jí po něm žlučník.
Hořčici moc nemusím, vlastně jí vůbec nejím, dijonská je na tom líp, ale snesu jí jen trošku. Vzala jsem jí na milost až kvůli lososovýmu tataráku, jinak jsem jí úplně odmítala, hrozně mi smrdí.
Jinak je možný, že nedávám smažený jídla, ale když se to smaží na sádle, tak je to ok? Taky žlučník, nejspíš poděděný po mamce. Ale česnek mi nevadí. Taky mi vadí máslo, když se na něm peče kuře, nebo obecně když se dá na nějaký maso v troubě, přepuštěný už je ok.

15.4.2021 08:16

žlučník je jistý? taky zlobí slinivka.

15.4.2021 09:52
elisak

XXX.XXX.194.232

žlučník je jistý? taky zlobí slinivka.

To mě nenapadlo. Mamka ho má jistý, já to nějak neřešila, smažený a mastný moc nejím. A když si už něco mastnýho dám, tak si k tomu dám 2 nebo 3 piva a je to ok.

15.4.2021 13:25

elisak napsal(a):
To mě nenapadlo. Mamka ho má jistý, já to nějak neřešila, smažený a mastný moc nejím. A když si už něco mastnýho dám, tak si k tomu dám 2 nebo 3 piva a je to ok.

zkuste Febichol, jestli je to žlučník, když máme bůček, jdem si ho dát preventivně....
"starám" se o svůj žlučník a někdy ho pořádně vyprázdním...

Přidejte reakci

Přidat smajlík