Pětiměsíční štěně štěká na procházkách

Kříženec
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.4.2021 17:44
RoyalB

XXX.XXX.88.20

Zdravím,
mám problém s našim pětiměsíčním štěnětem (kříženec menšího vzrůstu, nevíme čeho, je zachráněný útulkem).
Poslední cca měsíc (od toho co začal přezubovat) začal na procházkách na všechny štěkat... Na lidi, na psy, na všechny. Je to náš první pejsek, co máme už takhle od štěňátka, proto nevíme jestli je to jen pubertální chování a po pubertě přestane. Jiné změny v chování totiž nemá, nezačal nám doma čůrat, nekouše nábytek,... Jediný projev puberty je to štěkání.
Budu moc ráda, pokud mi řeknete, zda máte stejnou zkušenost a popřípadě, jak ho to odnaučit. Zkoušíme kde co, ale nic nepomáhá.
Jinak je strašně moc šikovný, vše hned pochopí, hned se vše naučí. Proto nás toto chování zaráží.
PS: Ven mezi lidi chodil od dvou měsíců, s lidmi nikdy neměl problém, chodil se za nimi pomazlit a nikdy s nimi neměl špatnou zkušenost.
Děkuji moc za každou radu! Neskutečně nám to pomůže 🤗

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.4.2021 17:47

Co vše jste zkoušeli, jak, popište to.
Štěká, protože se bojí, nebo vyzývá ke hře, nebo ho něco provokuje, nebo jen tak mluví.

18.4.2021 18:01
RoyalB

XXX.XXX.88.20

Těžko říct.. někdy štěká i na lidi co zná, jde za nimi a nechá se pohladit (furt ale u toho štěká).
Jinak štěká na cizí lidi..neřekla bych, že nějak moc ze strachu, ocas nemá zařazený, neschovává se apod.
Dříve štěkal na kola, kočárky, auta..toho se vyloženě bál, šlo to vidět. Teď tohle vše ignoruje a štěká na lidi a psy. Důležité říct, že u toho nevrčí, není u toho agresivní, jen prostě štěká.

Zkoušeli jsme odpoutání pozornosti, nejlépe pomáhá pamlsek. Občas dokáže udržet pozornost na mě a počkat v sedě a v klidu, než někdo přejde. Říkám mu u toho "ticho" a následně odměňuji. Tohle však nefunguje pokaždé.
Zkoušeli jsme také odpoutání pozornosti pískací hračkou...
Zkoušeli jsme zatahání s povelem "nesmíš". To nefunguje vůbec
Teď trénujeme postupně oční kontakt, který by nám snad u udržení pozornosti mohl pomoct. A taky zatím doma učíme povel ticho.

Každopádně venku, když jsou okolo lidi, je to hrůza. Jinak je zvyklý i venku poslouchat, přijde na zavolání, udělá každý povel. Proto nechápu, co může stát za tímto chováním a dost mě to znepokojuje.

18.4.2021 18:53

Staršího pejska z útulku s tímto problémem si z útulku vzala kamarádka. Chodí pořád mezi lidi a psy, se známými pejsky nechává běhat a lepší se to. Na podrobnosti bych se musela zeptat.

18.4.2021 18:54

Že nemá stažený ocas nebo se neschovává, nemusí nic znamenat. Tipuju to na projev nejistoty, strachu. Takže by to chtělo přidat na socializaci a zároveň se naučit účinně zarazit to štěkání. Klidně bych na vašem místě zajela za Evou Štemberovou, protože vidět profíka je tisíckrát víc než číst rady náhodných pejskařů...

18.4.2021 19:08
RoyalB

XXX.XXX.88.20

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Že nemá stažený ocas nebo se neschovává, nemusí nic znamenat. Tipuju to na projev nejistoty, strachu. Takže by to chtělo přidat na socializaci a zároveň se naučit účinně zarazit to štěkání. Klidně bych na vašem místě zajela za Evou Štemberovou, protože vidět profíka je tisíckrát víc než číst rady náhodných pejskařů...

Děkuji za doporučení, rozhodně zvažujeme i individuální lekci s odborníkem.
Myslím, že poznám, kdy se náš pejsek bojí. Vsázela bych spíše na nejistotu. Socializovat se snažíme, jenže s cizími pejsky a lidmi je to horší. Každý člověk se psem jde radši rychle pryč, když vidí štěkajícího psa..a lidi ho taky nenechají, ať si je očichá, i když jim řeknu, že je to stěně a rozhodně by nic neudělalo a jen se potřebuje seznámit 😏
Moc známých s pejsky bohužel nemáme..a bohužel kvůli covidu nefungují ani psí školky a socializace štěňat. Což nám to celé pěkně komplikuje 😔

18.4.2021 19:40

A kde je, když štěká, před Vámi? Buď ho zařadím vedle vzdálenější nohy, nebo za mě - já ho chráním, já řeším cizí předmět před námi, ne ten můj pes.
Odpoutání pozornosti asi fungovat nebude. Protože strach/rozrušení/nejistota je pro psa základní věc - nic není silnější než strach o život, ani potrava to nepřebije, ani ani nic. A protože to děláte pozdě.
Ten pes se do stavu "štěkám, nemůžu dělat, co mi říkáš" nesmí dostat.
Tzn. řeším v okamžiku, kdy natahuje ke štěkotu. V okamžiku, kdy zahýbe ušima, ocasem, zježí srst na krku, zádech, ......prostě než přijde ten stav, kdy tu situaci nezvládá.
Lze psovi vrazit hračku, o kterou se taháme a táhnutím a rvaním se o ni se protáhneme kolem cizího psa.
Nebo proběhneme.
A to v uctivé vzdálenosti. A tu poznám tak, že pes je ještě v klidu.
Když se rozeštěká, tak jsem moc blízko - jdu zpět.
Stres rozeženu rychlejším krokem, kousáním do hračky, rozcvičkou (rychlé povely v řadě za sebou, ty, které mu jdou nejlépe).

18.4.2021 19:50

A je ještě malý, tak to nemusíte tak přehánět, že hned neumí vše perfektně. Postupně bych zkracovala vzdálenost, nebo třeba ještě vyrobila situace, kde bych psíka nechala pár kroků stranou a k tomu, co ho rozčiluje, došla a dotkla se toho.. nevím, co na to budou říkat lidé :-) na ně asi moc nesahejte.. ale můžete se zeptat, kolik je hodin, s velkým úsměvem.. a když bude mít psa, tak říct, že je to krásný pes a jestli si ho můžete pohladit a dát mu pamlsek..

18.4.2021 19:59
RoyalB

XXX.XXX.88.20

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A kde je, když štěká, před Vámi? Buď ho zařadím vedle vzdálenější nohy, nebo za mě - já ho chráním, já řeším cizí předmět před námi, ne ten můj pes.
Odpoutání pozornosti asi fungovat nebude. Protože strach/rozrušení/nejistota je pro psa základní věc - nic není silnější než strach o život, ani potrava to nepřebije, ani ani nic. A protože to děláte pozdě.
Ten pes se do stavu "štěkám, nemůžu dělat, co mi říkáš" nesmí dostat.
Tzn. řeším v okamžiku, kdy natahuje ke štěkotu. V okamžiku, kdy zahýbe ušima, ocasem, zježí srst na krku, zádech, ......prostě než přijde ten stav, kdy tu situaci nezvládá.
Lze psovi vrazit hračku, o kterou se taháme a táhnutím a rvaním se o ni se protáhneme kolem cizího psa.
Nebo proběhneme.
A to v uctivé vzdálenosti. A tu poznám tak, že pes je ještě v klidu.
Když se rozeštěká, tak jsem moc blízko - jdu zpět.
Stres rozeženu rychlejším krokem, kousáním do hračky, rozcvičkou (rychlé povely v řadě za sebou, ty, které mu jdou nejlépe).

Když vidím, že jde někdo před námi, řeknu mu, ať si sedne, stoupnu si před něj (já jsem zády k procházejícímu) a udržuji pozornost na mě. Tohle ve většině případech pomáhá. Každopádně nejsem si jistá, zda by to bylo řešením v dlouhodobém hledisku. Jelikož dělat tohle pokaždé, když někdo jde a po celý jeho život není dobré řešení. Ale směřujeme k tomu, aby udržoval oční kontakt i za chůze, což by mohlo pomoct.

Více na něj funguje jídlo, než hračky. Každopádně rozhodně zkusíme, co píšete, zakousnout a proběhnout. Doufám, že se časem i s věkem zklidní. Nemyslím si totiž, že bychom socializaci nějak zanedbali. Do ničeho jsme ho nenutili, za lidmi chodil jen sám, pokud chtěl, atd. Proto jsem jeho chováním dost překvapená.

Mockrát Vám děkuji za rady!

18.4.2021 20:11

RoyalB napsal(a):
Když vidím, že jde někdo před námi, řeknu mu, ať si sedne, stoupnu si před něj (já jsem zády k procházejícímu) a udržuji pozornost na mě. Tohle ve většině případech pomáhá. Každopádně nejsem si jistá, zda by to bylo řešením v dlouhodobém hledisku. Jelikož dělat tohle pokaždé, když někdo jde a po celý jeho život není dobré řešení. Ale směřujeme k tomu, aby udržoval oční kontakt i za chůze, což by mohlo pomoct.

Více na něj funguje jídlo, než hračky. Každopádně rozhodně zkusíme, co píšete, zakousnout a proběhnout. Doufám, že se časem i s věkem zklidní. Nemyslím si totiž, že bychom socializaci nějak zanedbali. Do ničeho jsme ho nenutili, za lidmi chodil jen sám, pokud chtěl, atd. Proto jsem jeho chováním dost překvapená.

Mockrát Vám děkuji za rady!

To je dobré, ten oční kontakt. On se zvládne koukat mírně nahoru i při mírném poklusu. Také používám - my nenávidíme černobílé a červenobílé border kolie :-)
Nejlepší je, když pes dostane úkol. Tzn. ví, co má dělat, a to, co bude dělat, nahradí tu dosavadní činnost - štěkání. Místo štěkání proběhnete s očním kontaktem.
Jestli nemá zas tak moc rád kousání a přetahování se, tak vyberte jinou činnost, to já jen tak, kdyby.. ono kousání uklidňuje.
A tak jako klidně by mohl kousat do slaniny, že :-)
Prostě tu nežádoucí činnost nahraďte tou žádoucí - nějakou, co umí, co má rád..
Jak budete zkracovat vzdálenost, přestane to řešit a tím štěkat, bude mu to připadat jako běžná věc..
No a jestli se na ty lidi a psy těší, tak zas vzdálenost -
půjdeme se tam podívat, ale jen když neštěkáš. Neštěká, tak jdeme blíž. Štěká, vrátíme se o pár kroků zpět. A tohle ale potřebuje přátelského člověka a psa, aby se to mohlo trénovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík