Natálka6666

XXX.XXX.213.224
Dobrý večer, píšu ohledně našeho 2 leteho křížence ovčáka s akitou.
Ne není z množírny, aby někdo neměl blbé připomínky. Poslední dobou se změnilo jeho chování vůči ostatním lidem. A to v tom když k nám přijde můj malý brácha (8let) útočí na něj. Ne že by vrčel nebo štekal ale skáče na něj i do obličeje, strká ho hlavou a podobně . Bydlí hned vedle takže ho zná už od mala. Nikdy mu bráška neublížil právě naopak si vždy hráli. Dnes přišla i sestra která ke mě chodí často. Přivítal ji jako vždy tak si ho chtěla pohladit. Na ní už zavrčel a málem ji skočil do obličeje, ale kousnout nechtěl. Jen vždy narazí čumákem. Myslela si , že chce jen svůj klid tak ho nechala být a odešla za mnou do obýváku. V tom přišel a začal si sní po chvilce hrát. Jakoby nic. Ale v tom zase začal po chvilce dotírat tak, že blbě koukal a zase po ní skočil.
Známe svého psa takže víme, že takhle si nehraje. Nikdy nikomu neublížil vždy to byl hodný pes který si rád hraje, ale poslední 3 týdny jakoby to nebyl on. Na nás agresivní není. Když vidíme, že tohle někomu udělá řekneme mu, že to nesmí. Brácha se ségrou ke mě chodí často, ale ne zas tak aby mu doma vadili.
Prosím vás čím to může být? Mám strach, že když u mě budou a budu si chtít odskočit například na záchod tak v tu dobu kdy tam nebudu tak na ně bude zaútočit. Přemýšlela jsem nad kastrací, třeba to sním dělají hormony, ještě když je to jaro, ale opravdu nevím. Byla by nějaká normální rada? Aniž by mě někdo nadával, že jsem kráva, že nechápu co se s ním děje...
Natálka6666
napsal(a):
Ne není z množírny, aby někdo neměl blbé připomínky. Poslední dobou se změnilo jeho chování vůči ostatním lidem. A to v tom když k nám přijde můj malý brácha (8let) útočí na něj. Ne že by vrčel nebo štekal ale skáče na něj i do obličeje, strká ho hlavou a podobně . Bydlí hned vedle takže ho zná už od mala. Nikdy mu bráška neublížil právě naopak si vždy hráli. Dnes přišla i sestra která ke mě chodí často. Přivítal ji jako vždy tak si ho chtěla pohladit. Na ní už zavrčel a málem ji skočil do obličeje, ale kousnout nechtěl. Jen vždy narazí čumákem. Myslela si , že chce jen svůj klid tak ho nechala být a odešla za mnou do obýváku. V tom přišel a začal si sní po chvilce hrát. Jakoby nic. Ale v tom zase začal po chvilce dotírat tak, že blbě koukal a zase po ní skočil.
Známe svého psa takže víme, že takhle si nehraje. Nikdy nikomu neublížil vždy to byl hodný pes který si rád hraje, ale poslední 3 týdny jakoby to nebyl on. Na nás agresivní není. Když vidíme, že tohle někomu udělá řekneme mu, že to nesmí. Brácha se ségrou ke mě chodí často, ale ne zas tak aby mu doma vadili.
Prosím vás čím to může být? Mám strach, že když u mě budou a budu si chtít odskočit například na záchod tak v tu dobu kdy tam nebudu tak na ně bude zaútočit. Přemýšlela jsem nad kastrací, třeba to sním dělají hormony, ještě když je to jaro, ale opravdu nevím. Byla by nějaká normální rada? Aniž by mě někdo nadával, že jsem kráva, že nechápu co se s ním děje...
Bohužel pes dospěl a vzal si z akity její problematickou povahu a ten NO tomu taky úplně nepomohl👎.
Jeho nevypočitatelnost a agresivita se bude stupňovat, takže jediná rada je psa před návštěvou zabezpečit - je jen otazka času, kdy někoho obere. Buď psa před příchodem návštěv zavřít, anebo mu dát náhubek a trénovat v přítomnosti návštěv cvik "místo" (např. na pelíšku). Na to, že byste nechala psa jen tak s návštěvou a odešla do jiné místnosti raději zapomeňte - to je koleda o průšvih.
Kastrace tohle nevyřeší.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Naučte spojení: slyším zvonek = jdu na místo. Jako fakt naučit, zadřít pod kůži.
Pro začátek jistit vodítkem.
Na psa návštěva (a tohle je návštěva) nekouká, nematlá, nemluví, jde na gauč a psa si nevšímá, dokud sám nepřijde (na začátku jde s vámi na vodítku a s košíkem).
Vysvětlete návštěvníkům, že si psa nebudou všímat ani pohledem, ani mluvením, že prostě začal hlídat, a vyjasněte si, co má dělat místo žraní návštěv - být na svém místě, na které ho z počátku pošlete povelem, který bude každý den stejný.
A ne jako moje matka, která na psa píská "ne, nech toho, nesmíš", když můj pes umí akorát "místo". Já furt říkám - matko, ten pes ti nerozumí, řekni místo. A ona za týden zas - nech toho, nesmíš.
To místo dejte psovi někam na protější, boční zeď, aby se necítil vyhozený a měl rozhled.
Jj, bude za tím to, že pes dospěl, v kombinaci s problematickou povahou akity. Pamatuju si moc dobře, jak před léty byl na stránkách našeho městského útulku cca dvouletý akiťák k darování. Důvod podobný a byly tam už i nějaká napadení návštěv a snad i majitele. Taky zdánlivě bezdůvodně. Venku samozřejmě agresivita vůči cizím psům a nemožnost pustit z vodítka, ale s tím se tak nějak u tohoto plemene počítá - aspoň doufám.
Když jsem ten popis četla, říkala jsem si, jak asi takový pes skončí a kdo příčetný si bude ochoten tohle uvázat na krk.
Jsem toho názoru, že tohle se běžnými způsoby "přecvičit" nedá nebo to aspoň není v silách běžného majitele. Takže v případě návštěv (i širší rodiny) psa zavírat, zajišťovat, pořídit koš.
Edit - a konkrétně tohle by mohla kastrace spíš zhoršit.
Pamatuji si, že moje kamarádka měla taky Akitu a tohle bylo její typické chování. Vždycky jsem z toho psa měla respekt. Vždycky mi řikala ať si ho raději nevšímám, že je prostě takový, jak píšete. V takových případech doporučuji spolupráci s nějakým kynologem, který Vám určitě poradí, jak situace správně řešit.

Natálka6666
napsal(a):
Kastrace nepomůže. Rady viz výše.
Natálka6666

XXX.XXX.213.224
napsal(a):
Naučte spojení: slyším zvonek = jdu na místo. Jako fakt naučit, zadřít pod kůži.
Pro začátek jistit vodítkem.
Na psa návštěva (a tohle je návštěva) nekouká, nematlá, nemluví, jde na gauč a psa si nevšímá, dokud sám nepřijde (na začátku jde s vámi na vodítku a s košíkem).
Vysvětlete návštěvníkům, že si psa nebudou všímat ani pohledem, ani mluvením, že prostě začal hlídat, a vyjasněte si, co má dělat místo žraní návštěv - být na svém místě, na které ho z počátku pošlete povelem, který bude každý den stejný.
A ne jako moje matka, která na psa píská "ne, nech toho, nesmíš", když můj pes umí akorát "místo". Já furt říkám - matko, ten pes ti nerozumí, řekni místo. A ona za týden zas - nech toho, nesmíš.
To místo dejte psovi někam na protější, boční zeď, aby se necítil vyhozený a měl rozhled.
Mockrát děkuji za stručnou řadu. Určitě to zkusíme..

Natálka6666
napsal(a):
Mockrát děkuji za stručnou řadu. Určitě to zkusíme..
Ona není zas tak stručná, je to hodně práce - ve smyslu: nemyslete si, že když to bude tři dny ok, že máte hotovo. Buď to budete tohle naučené neustále procvičovat, udržovat, nebo bude pes oddělený. Nechci Vás strašit, abyste se báli svého psa, ale pes umí docela šílené věci, po kterých pak lidé říkají "on to ještě nikdy neudělal" - jako třeba prokousnout jedním pohybem část lidského těla, která hodně krvácí.
Jako moje tvář. Au a hůř.
Chce to vidět, jak to cca probíhá, něco o tom přečíst, udělat to pořádně, ... nebo prostě zavřít dveře. A můj pes si klidně otevře..